Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Het koken komt na het filteren/spoelen. Tijdens dit proces gaan we het wort gedurende een bepaalde tijd koken om ongewenste stoffen te verwijderen, het wort te steriliseren en de hop de kans te geven om de nodige bitterstoffen aan het wort toe te voegen.

  Dit doen we om verschillende redenen :

  • Tijdens het koken verdampen we het teveel aan water dat in ons wort zit waardoor de densiteit verhoogt.
  • Door het verdampen van het water halen we ook een aantal stoffen uit het wort die negatief zijn voor het eindresultaat van ons bier zoals vb. dimethylsulfide (DMS). Deze geeft een gekookte kolensmaak aan je bier.
  • Het koken gedurende een bepaalde tijd steriliseert ook het wort.
  • Het zorgt ook voor de omzetting van de alfazuren uit de hop en geeft daarmee de bitterheid aan je bier. Naast de bitterheid worden er tijdens het koken ook aroma's uit de hop aan het wort toegevoegd.

  Hoe lang je kookt hangt af van welk bier je wil gaan brouwen maar de meest gangbare kookduur ligt tussen 60 en 75 minuten. Het absolute minimum (vanwege het DMS) is 30 minuten en aan de andere kant heeft koken langer als 90 minuten ook geen zin. Hou er ook rekening mee dat hoe korter je kookt, hoe meer hop je zal nodig hebben om de juiste bitterheid te bereiken. Als je vb. slechts 30 minuten zal koken zal je veel meer hop nodig hebben als wanneer je 60 minuten kookt.

  Aan het einde van het kookproces ga je het wort afkoelen. Er zijn hiervoor verschillende manieren maar dit zijn de meest gangbare :

  • Je kookpot in een bak met koud water of ijs plaatsen.
  • Een dompelkoeler gebruiken
  • Het wort door een platenkoeler laten lopen.

  Elk heeft zijn voor- en nadelen maar de meest gangbare en praktische methode is wel de dompelkoeler.


  Je plaatst de koeler (die uiteraard proper is!) in de kookketel tijdens de laatste 15 minuten. Zo is hij meteen ontsmet. Eenmaal het kookproces gedaan is kan je hem aansluiten op de waterleiding en laat je er koud water door lopen. Hierdoor wordt het wort gekoeld. Het is belangrijk dat we heel snel tot 80°C afkoelen om te voorkomen dat er opnieuw DMS wordt gevormd. Het totale koelproces mag niet langer als 30 minuten duren. Het is de bedoeling om het wort minstens tot 25°C te koelen, 20°C is ideaal. Warmer als 25°C is absoluut af te raden maar daar vind je meer informatie over bij de pagina over vergisten

  Belangrijke opmerking : eenmaal het kookproces voorbij is, is het heel belangrijk dat alles dat in contact komt met het wort ook effectief heel goed gedesinfecteerd is! Het wort kan heel makkelijk besmet worden met verschillende soorten bacteriën en gisten (bijvoorbeeld acetobacter en brettanomyces) en daardoor bedorven worden.

Deel