kegging

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • wiki over kegging

    ik zal proberen een kleine introductie rond kegging neer te schrijven. dit komt allemaal uit een presentatie die ik voorbereid had voor onze gilde.


    waarom keggen? :

    - omdat het makkelijker is dan botten en je veel tijd bespaard

    - minder oxidatie van je bier

    - je kan een keg ook gebruiken om te filteren onder co2

    - gemakkelijk een biertje tappen thuis


    wat heb je nodig? :

    - een soda keg of een biervat

    - fles co2

    - ontspanner voor co2

    - leidingen co2 (8mm buiten diameter 4mm gebruik ik )

    - bierslang (8mm buiten diameter 4mm binnen diameter werk het beste voor mij)

    - koppelingen voor co2 en bier

    - tapkop voor sanke keg als je deze gebruikt (verschillen van brouwerij tot brouwerij)

    - tapkop bier/co2 voor corny/soda keg (ook post genaamd)

    - 2-oor klemmen (om de leidingen zelf te maken)

    - fittingen om alles aan te sluiten


    een voorbeeld van wat je nodig hebt om thuis te kunnen tappen

    voordelen :

    - tijdwinst (niet meer bottelen)

    - minder kans op oxidatie van bier

    - filteren onder co2 van keg naar keg of een ander vat

    - force carbonation van je bier

    - hervergisten in de keg

    - dry hoppen in de keg


    nadelen :

    - kostprijs (+/- 300 statrprijs)

    - hoge leercurve

    - redelijk wat kuiswerk

    - niet voor de beginner


    er zijn 2 grote verschillen bij de soda keg ;


    pin- lock (coca cola)

            


    ball-lock (pepsi)




    samenstelling van de meeste keg's







    bierleidingen en lengte:


    wat ik ondervonden heb is dat dat in mijn kegerator een bierleiding van 4mm met een lengte van 1.5m en een tapdruk van 0.8 bar het beste resultaat om te tappen geeft






    dit is nog maar een begin van de wiki ik ga proberen deze week nog wat meer info en foto's te posten

Share