STC-1000

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Apparaat voor temperatuur gecontroleerd vergisten

  Veel is er al over geschreven, en heel vaak kom je de STC-1000 tegen als controller voor

  vergistingskasten.


  Een logische keuze, gezien de STC-1000 goedkoop te verkrijgen is bij de
  wel gekende Chinese vrienden, en dat het gebruik ervan eenvoudig is.
  Het grote nadeel van de STC-1000 is dat je er ook enkele horror verhalen
  van kan vinden. Hier en daar lees je van doorgebrande relais in de STC-
  1000, soms met grote gevolgen.


  Met dat in het achterhoofd ben ik op zoek gegaan hoe ik de STC, op een voor mij veilige manier, zou kunnen opbouwen.


  • Als de relais op zich zo zwak zijn dat ze bij gebruik gewoon gaan doorbranden, dan moet je een extra relais voorzien waar ik wel vertrouwen in heb.
  • Ik wil zowel de verwarming als de koeling controleren (wat de STC op zich zelf doet). Ik wil ook steeds een ventilator laten werken, zodat er genoeg luchtverplaatsing is om de temperatuur beter te kunnen controleren.
  • In principe zorgt de STC ervoor dat warmen en koelen niet samen kan. Maar het kan geen kwaad om dit ook nog eens hardwarematig te gaan verhinderen.
  • Ik heb het nogal voor dubbele veiligheden, dus zou ik ook graag hebben dat als het in mijn gistkast toch te warm zou worden (+40°C) dat alles stopt. De reden voor de temperatuursverhoging zou wel eens een probleem kunnen zijn met het verwarmingselement (in het slechtste geval een brandje), en dan wil je zeker geen ventilatie.
  • En het moet iets zijn dat 'flexibel' is. Stel dat ik in de toekomst een nieuwe (of een extra) gistkast wil, dan wil ik daar zou weinig mogelijk werk aan hebben.


  Koeling, verwarming en ventilatie


  De koeling is het eenvoudigste in deze rij. De grote meerderheid gebruikt hiervoor een (oude) koelkast. Prima, gezien deze normaal al goed geïsoleerd zijn, en net als doel hebben om de inhoud te koelen.


  Vaak kan je je kabels makkelijk binnenbrengen via de ruimte van de compressor. Meestal is hier een afloop voor het water aanwezig. Enkele gaten bijboren, en alles kan daar binnen. Wel opletten voor de koelleidingen natuurlijk!
  Voor de verwarming zijn er heel wat mogelijkheden. Zou heb je een warmegordel, warmtemat, (keramische) lamp, kacheltjes, …

  Ik koos zelf voor een zogenaamde kastverwarming. Deze bestaat in verschillende vermogens, je kan dus een model kiezen in functie van het volume van de gistkast. Meestal modellen zijn ook te monteren op een DINrail, eenvoudig te plaatsen dus …  De ventilator zorgt voor een constante luchtstroom in de kast. Zorg er wel voor dat je ventilator genoeg lucht kan verplaasten. Bij mij is de ventilator altijd in werking (dus zowel bij koelen als bij warmen). Dit zorgt voor een optimale temperatuurscontrole.


  De relais


  Op zich zouden de relais van de STC 10A kunnen schakelen. Maar gezien het over miniatuur relais gaat, heb ik hier toch mijn twijfels bij. Dat is de reden waarom ik met de relais van de STC, andere externe relais aanstuur.

  In mijn geval kunnen de relais zelfs maar 7A schakelen (maar ik heb er zowiezo meer vertrouwen in). De relais bestaan trouwens ook wel in 12A versie …

  Beperken van de kasttemperatuur


  Deze switch zal zich gaan openen eens zijn maximum temperatuur bereikt is. Eens de schakelaar open, valt alles (ventilatie, koeling en verwarming) uit. Bestaat in verschillende versies. Zowel met verschillende maximum temperaturen, al dan niet zelfherstellend (als de temperatuur terug laag genoeg is, dan werkt alles weer).

  En hoe ziet het er dan uit?
  Voorzijde :

  De LED's aan de linkerzijde van de STC geven aan of de STC aan het koelen of opwarmen is. Het rode stopcontact is voor de kastverwarming, de blauwe voor de frigo en de gele voor de ventilator.


  Achterzijde :

  Links zit een connector en schakelaar, met ingebouwde smeltzekering. De kleine jack-plug (bovenaan) is voor de sensor van de STC-1000. De grote jack-plug is voor de temperatuursrelais. Op de foto is een overbrugging geplaatst.


  Binnenkant :

Share

Comments 1