Schroten

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Met schroten bedoelen we het pletten en breken van de mout om zo het zetmeel uit de moutkorrel vrij te kunnen maken. Tegelijkertijd willen we het kaf zoveel mogelijk heel houden om een vlotte filtering te bekomen aan het einde van het maischproces.
  Met schroten bedoelen we het pletten en breken van de mout om zo het zetmeel uit de moutkorrel vrij te kunnen maken. Tegelijkertijd willen we het kaf zoveel mogelijk heel houden om een vlotte filtering te bekomen aan het einde van het maischproces.


  Als een vuistregel geldt dat hoe fijner je schroot, hoe hoger je rendement zal zijn, maar er zijn toch een aantal bedenkingen bij deze stelling :


  1. Hoe fijner je schroot, hoe moeilijker het filteren zal verlopen.
  2. Doordat je fijner schroot ga je ook het kaf fijner vermalen en zal er bijgevolg ook meer risico zijn op het onttrekken van looistoffen. Dit kan een wrange bijsmaak (dit noemen we de kafsmaak) opleveren.
  3. Het verschil in rendement zal niet zo groot zijn als gedacht. Veel meer als 5% zal het niet verbeteren. Dit wil zeggen dat je op 1 kg mout 50g zal kunnen besparen. Dit weegt niet op tegen de nadelen.
  4. Heb je een probleem met het rendement van je installatie, kijk dan eerst eens naar je filter- en spoelproces en naar de behandeling van het pH van je beslag. Dit zal je veel meer opleveren.

  Schroten doe je met een schrootmolen. Je kan hier kiezen voor een budget versie die werkt als een koffiemolen maar beter is het om een paar euro meer neer te tellen en te gaan voor een walsenmolen. Hierbij wordt de moutkorrel geplet tussen twee stalen rollen en blijft het kaf veel beter heel. Bij de iets duurdere modellen kan je bovendien ook nog de opening tussen de rollen instellen wat nuttig kan zijn bij het brouwen met andere granen als gerst.


  Het is belangrijk om de molen correct in te stellen. De moutkorrels moeten wel geplet worden maar het kaf moet zo heel mogelijk blijven. Indien het te zeer wordt beschadigd kan dit leiden tot filterproblemen.


  Goed geschrote mout ziet er ongeveer zo uit :


  Een goede tip om je moutmolen correct in te stellen is een oude CD te nemen en deze tussen de rollen te plaatsen. (breek ze in twee als ze te breed is voor je walsenmolen) De dikte van een CD is 1.2 mm en dat is perfect. Stel de rollen zodanig in dat de CD er tussen geklemd zit. Eenmaal de rollen vastgezet zijn, verwijder je de cd.


  Om de kwaliteit van je schrootsel nog te verbeteren kan je ook klam schroten. Dit wil zeggen dat je wat water gaat toevoegen aan de ongeschrote mout, dit er goed gaat onderroeren en het dan even laat intrekken. Als hoeveelheid neem je ongeveer 10 cl per kg mout. De mout moet nadien klam maar zeker niet nat aanvoelen. Na een vijftal minuten is het water voldoende in de mout getrokken en kan je gaan schroten. Je zal zien dat er minder stofvorming is en dat de kafdeeltjes mooi heel zijn gebleven.


  Vermijd de valkuil om fijner te gaan schroten als het maischrendement volgens jou tegenvalt. Een goed rendement bekom je door een juist maischschema te gebruiken, de pH van je beslag aan te passen en correct te filteren en spoelen. Staar je ook niet blind op dat rendement, als je tussen 70 en 80% zit is het prima. Kwaliteit voor kwantiteit!  Als je nog bijkomende vragen hebt, aarzel dan niet om ze in dit forumonderdeel te stellen.

Deel