Reinigen en desinfecteren 2

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • De basis van alle reinigings protocollen bij het brouwen zijn simpel en te herleiden tot:

  Na het brouwen:

  1 Spoel je grof vuil weg met water en verwijder manueel zoveel mogelijk vuil (impact reiniging)

  2 Alkalische reiniging (verwijderen organische vervuiling zoals aangekoekte eiwitten en biofilms)

  3 Spoeling om alkalische detergenten te verwijderen

  4 Laatste zure anionische spoeling (eventueel met desinfecterend werking) om je opbouw van calciumoxalaat te verwijderen (in de microkrasjes, op manueel onbereikbare plaatsen enz.)

  Optioneel als je enkel een zure spoeling hebt uitgevoerd welke niet desinfecterend was

  5 spoeling met water

  6 spoeling met desinfectiemiddel


  Clean-In-Place animation

  Bron  Verduidelijking Pt4

  Calciumoxalaat wordt gevormd tgv de PH wijzigingen bij het brouwen, dus bij het maischen, koken vergisten lageren en in je flesje.

  Calciumoxalaat is een poreuze afzetting die zich hecht zich in microkrasjes, door het poreuze karakter kunnen er achter deze afzetting micro-organismen blijven zitten.

  De meeste desinfectie middelen zijn vuil gevoelig en kunnen niet tot achter de afgezette calcium oxalaat werken,

  Daarvoor spoel je dus best je brouwapparatuur na met Starsan, of een andere zure spoeling die instaat is calciumoxalaat te verwijderen.

  Tevens je mag de voordelen om na het brouwen toch je apparatuur te desinfecteren niet minimaliseren, in vele brouw apparatuur heb je dode ruimte (kranen pompen niet bereikbare flexibels of pijpleidingen,..) welke je niet onmiddellijk droog krijgt. In deze ruimten als je niet achteraf desinfecteert zullen micro-organismen groeien en een bio film vormen met oa de calciumoxalaat.  Nu weet ik dat de opmerking komt maar we desinfecteren toch nog net voor het brouwen.

  Juist, je gaat nog voor dat je gaat brouwen desinfecteren, maar als je desinfectie middel vuil gevoelig is dan dringt het niet door tot in het laatste hoekje van die dode ruimte vermits deze bedekt is met die biofilm

  Simpeler gesteld de starsan kan dan zelfs die calcium oxalaat niet meer verwijderen daar deze overwoekerd is met micro-organismen die verhinderen dat het calcium oxalaat wordt opgelost.

  En desinfectie staat of valt nog steeds over het aantal micro-organismen die achterblijven na de desinfectie.

  Het zit hem allemaal in de aantallen!!!

  Vertrek je met weinig kiemen zal je desinfectie het meest effectief zijn

  Vertrek je met veel kiemen vb. tgv groei tijden de stilstand van je apparatuur, dan zal je desinfectie minder effectief zijn of mogelijk zelfs ontoereikend.  Tot zover de theorie.

  Nu even vertalen naar de hobby brouwer
  .

  Brouw je in een simpele ketel zonder kraantjes, dan heb je geen dode ruimten en zie je de aanslag van calciumoxalaat wel zitten als die zich opbouwt (witte schijn en aanslag) en gaat elke brouwer met gezond verstand deze aanslag toch uit zijn ketel halen (vb even naspoelen met huishoud azijn....)  Brouw je met een brouwautomaat of een opstelling met vele kraantjes flexibels pompen, dan is het echt wel nuttig om de vorming van bio film tegen te gaan door een zure spoeling uit te voeren die ook desinfecterend is ( vb starsan), is dat moeilijk of kost dat extra Starsan? In 99% van de gevallen niet, je hebt toch meestal een overschot staan waarmee je de apparatuur voor gebruik hebt gedesinfecteerd, het is niet meer dan even dit er door te spoelen zodat er een desinfectie middel achterblijft in de dode ruimte die je niet kan drogen.  Buiten bovenstaande een zuren laatste anionische spoeling beschermt ook je RVS. (zeker bij mirror polished RVS)  Een mooi voorbeeld van bio film in het veel gebruikt solar pompje. (geld eigenlijk bijna voor elke magnetisch gekoppelde pomp)

  Achter in de pomp zit een magnetisch anker om de waaier aan te drijven, De smering van dit anker op de as gebeurt met de verpompte vloeistof zelf.

  Dat is een mooi voorbeeld van plaatsen die echt wel voordeel hebben om na het brouwen je apparatuur met een desinfectie middel na te spoelen zodat er daar tussen de brouw sessies geen bio film gaat opbouwen.

  &thumbnail=1&thumbnail=1  Aan zie dit stukje gewoon als informatie, je neemt er mee wat je zelf wil en van toepassing is voor jou.

  Immers iedereen zijn apparatuur is verschillend, je heb bobby brouwers die hun apparatuur beperkt is tot enkele ketels en een hevel filter, Andere hobby brouwers hebben een hele opstelling met leidingen en pompen  Mooie folder waar eigenlijk weer het zelfde in staat.

Deel