Helder wort

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Helder wort bekomen in het gistvat is heel belangrijk voor het verdere verloop van het brouwproces en de houdbaarheid van je bier op langere termijn.

  Het is steeds een streven naar.

  1: Probeer bij het filtreren ook zo een heldere wort naar je kook ketel te krijgen, als die daar al troebel is bekom je na het koken ook zelden heldere wort.(zie foto's van de eerste wort bij het vullen van de kookketel uit de filter)

  &thumbnail=1 &thumbnail=1

  2: Zorg dat je filterbed niet droogvalt en er steeds 1 cm water op je filter bed blijft staan ook op het einde anders kan het zijn dat de bovenliggende trub doorslaat (maak wat meer spoelwater aan en spoel op eindvolume)

  3: Na het koken (met toevoegen van Iers mos, Suppermos of Biersol) als je wort gekoeld is, heb vooral geduld. Leg een deksel op je ketel of hang er een zuivere gedesinfecteerde handdoek over en wacht 1.5uur alvorens af te tappen of je wort uit je kook ketel te hevelen.

  4: Probeer niet het laatste uit je ketel te halen ga eerder voor kwaliteit dan kwantiteit. (Brouw een litertje of 2 meer en zodat je wat meer verliezen kan mee incalculeren, mout kost je immer amper iets)

  Toch een belangrijke noot bij heldere wort.

  1: Als er een aanzienlijke hoeveelheid tarwe of haver (zowel mout als vlokken) bij in je stort zit is het wel veel moeilijker of quasi onmogelijk om steeds kraak heldere wort te bekomen.

  2: Als je heel veel aroma hop op het einde van de kook of in de whirlpool veel hop gaat toevoegen, is het ook moeilijker om kraak heldere wort te bekomen.

  3: Des te hoger de dichtheid van je wort des te lager je moet laten uitzakken. Dus als je een suikergift hebt in je stort en je kookt deze niet mee maar voegt die in je gistvat toe dan heb je en lager SG in je kook ketel en heb je makkelijker een helder wort.

  4: Als je moet koelen door rond te pompen over vb een platen filter of tegenstroom koeler, dan wordt het heel moeilijk om heel heldere wort te bekomen daar je de gecoaguleerde eiwitten van de cold break (en eventueel nog een groot deel van de hot break dat nog niet bezonken is) gaat vermalen door het gebruik van de pomp.

  Teven bij het gebruik van een een platen filter of tegenstroom koeler zal de cold break zich in kleinere partikels vormen, dit in tegenstelling bij het koelen van je je wort in de kook ketel (spiraalkoeler of koeling met dubbele wand)


  (met dank aan forumlid Serge )

Deel