Schijnbare vergistingsgraad

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  • Dit is het percentage dat aangeeft hoe ver je bier is uitvergist. Je berekent het door de schijnbare vergistingsgrens af te trekken van de begindensiteit (in SG) en het verschil daarna te delen door die begindensiteit.

    Een voorbeeld :

    Begin SG = 1.070

    Eind SG (schijnbare vergistingsgrens) = 1.010


    Dus de SVG = (70-10)/70 = 85.7%


    De schijnbare vergistingsgrens is het soortelijk gewicht dat aan het einde van de gisting wordt gemeten (algemeen gekend als Eind SG). Het is de grenswaarde in de zin dat toevoeging van verdere gist of langere vergistingstijd geen verder effect heeft. Het bijvoeglijk naamwoord "schijnbaar" is toegevoegd wanneer de densiteitsmeting wordt uitgevoerd in aanwezigheid van ethanol. Dit laatste is minder dicht dan water en heeft dus een negatief effect op de meting van het soortelijk gewicht. De werkelijke vergistingsgraad is de meting van het soortelijk gewicht die na de verwijdering van ethanol en de correctie voor volume en temperatuur wordt uitgevoerd. De werkelijke vergistingsgraad is ongeveer 0,8 × de schijnbare vergistingsgraad.

Deel