Reinigen en desinfecteren

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Met reinigen bedoelen we het verwijderen van alle (zichtbare) verontreiniging van onze apparatuur. Met het desinfecteren daarentegen bedoelen we verwijderen van organismen van de apparatuur die schadelijk kunnen zijn voor ons bier. Dit wil zeggen dat we de bacteriën, schimmels en gisten gaan doden die ons bier kunnen infecteren.
  Desinfecteren is niet hetzelfde als steriliseren, dit is het gericht doden van micro-organismen op een oppervlak totdat de kans dat dergelijke organismen nog levend op het oppervlak aangetroffen worden, kleiner is dan 1 op een miljoen. Iets wat we met onze middelen en installaties niet kunnen bereiken. Maar het is ook niet nodig, mits het volgen van correcte reinigings- en desinfecteringsprocedures maken infecties geen kans.


  Om te reinigen moeten we dus alle vuil en aanslag verwijderen van onze apparatuur. Dit kan heel simpel door het object te wassen met niet geparfumeerde detergent (geurloze dreft, vaatwasmiddel voor bierglazen, ...) of met een reinigingsmiddel als huishoudsoda, Chemipro Oxi, Enzybrew of caustische soda (bij deze laatste moet je wel heel goed de handleiding lezen omdat het een gevaarlijke stof is). Vaak is het nabehandelen met gewone huishoudazijn ook voldoende om de meest hardnekkige aanslag weg te krijgen. Het is ook belangrijk om goed te spoelen zodat alle resten van de reinigingsmiddelen weg zijn.


  Eenmaal een oppervlak goed schoon is, kunnen we desinfecteren. Het heeft absoluut géén nut om vuile apparatuur te desinfecteren, er zullen steeds micro-organismen achterblijven tussen het aanwezige vuil en zo het bier besmetten. Voor het desinfecteren kan je ook weer verschillende middelen gebruiken. De meest gangbare zijn Starsan (of afgeleiden zoals PuroSan, Chemipro San, ...) en bleekwater (of andere chloorhoudende middelen). Alcohol (+70%) wordt ook wel eens gebruikt voor het desinfecteren van kleinere materialen. Er zijn er nog een heleboel anderen zoals sulfiet, oxonia enz. maar deze zijn ofwel niet altijd even makkelijk in gebruik of even makkelijk te verkrijgen. Voor het dagdagelijks gebruik, en gezien het gemak ervan, is een product als Starsan aan te raden. Het behoeft slechts een korte contactduur en is relatief goedkoop (je hebt er maar heel weinig van nodig). Bij alle desinfectansen geldt ook dat je de handleiding ervan goed dient te lezen. Een desinfectans verkeerd gebruiken heeft een negatieve invloed op de werking ervan. Hoewel het bij sommige desinfectansen niet nodig is, is het toch raadzaam om ook hier steeds even na te spoelen. We willen immers toch geen chemicaliën in ons bier die niet bestemd zijn om op te drinken?


  Over reinigen en desinfecteren is er al veel op het forum geschreven en deze onderwerpen hebben hun eigen plek : Reinigen en desinfecteren.


  Voetnoot bij de gebruikte terminologie :

  Er is veel discussie over wat nu de correcte termen zijn die je moet gebruiken bij het reinigen en desinfecteren, of is het ontsmetten? Of saniteren, sanitiseren of saneren?


  Taalkundig is het heel simpel, reinigen is het verwijderen van vuil en verontreiniging. Desinfecteren is het kiemvrij maken van een object of ruimte en ontsmetten is het desinfecteren van een wonde bij de mens. Sanitiseren en saniteren zijn geen correct Nederlands en saneren is het verwijderen van ongewenste zaken. Je kan een bodem saneren (of zelfs een bedrijf), maar je kan niet je brouwketel saneren. Die reinig je. En na het reinigen ga je zoveel mogelijk schadelijke organismen van je brouwmateriaal verwijderen en dat noem je desinfecteren. Brand je je aan je kookketel of snij je je in je vingers, dan ga je de wonde onstmetten.

  Reinigen doe je met een reinigingsmiddel, desinfecteren doe je met een desinfectans en tot slot ontsmetten doe je met een antisepticum of ontsmettingsmiddel. En deze terminologie kan je ook gebruiken op het forum.

Deel