Hop

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Hop is afkomstig van de hopplant en is eigenlijk de vruchtkegel van de vrouwelijke hopplant. Deze bevat kleine gele korreltjes lupuline dewelke zullen zorgen voor de bitterheid en een belangrijk deel van het aroma in je bier.

  De hopbel bevat lupuline. Dat is het donkergele poeder dat je in je pak hop kan terugvinden.


  De lupuline bevat alfazuren (deze is ook de waarde die je terugvindt op een pak hop). Deze worden onder invloed van warmte geïsomeriseerd naar iso-alfazuren en opgelost in je wort. Deze zorgen voor de bitterheid, zorgen mee voor de schuimstabiliteit van je uiteindelijke bier en hebben ook een anti-bacteriële werking. De hoeveelheid iso-alfazuren in je wort kan uiteraard worden gemeten (en ook worden berekend door je brouwsoftware) en de meeteenheid die we daarvoor gebruiken is IBU (International Bitterness Unit).


  Naast de alfazuren zijn er echter ook nog andere vluchtige componenten die uit de hop worden geëxtraheerd en in het wort oplossen zoals farnesene (bloemig aroma), mycrene (harsachtig), linalool (sinaasappel) en limonene (citrus). Deze componenten verdwijnen echter makkelijk uit je bier (hoe zou je ze anders ruiken) en een groot deel ervan gaat verloren tijdens het kookproces. Hoe later we ze in het brouwprocédé toevoegen, hoe meer we ervan overhouden en hoe groter hun invloed op het bier zal zijn.


  Hop kunnen we op verschillende manieren toevoegen tijdens het brouwen. De meest voorkomende momenten zijn :

  • Na het filteren van het wort, First Wort Hopping (FWH) : op het moment dat het wort in de kookketel zit voeg je de hop toe en laat je hem de volle duur van het kookproces meekoken. Deze methode zou meer hoparoma opleveren als het toevoegen bij het begin van het kookproces.
  • Aan het begin van het kookproces : deze gift zorgt enkel voor hopbitterheid. De omzetting van de alfazuren is optimaal door de hitte (+100°C) en de kookduur. Hoe langer we immers koken, hoe meer alfazuren er worden geïsomeriseerd.
  • In de laatste 30 minuten van het kookproces : afhankelijk van het moment gaan er meer of minder vluchtige componenten overblijven in het wort en draagt de hop meer- of minder bij aan het aroma. Niet alle componenten vervliegen even snel en evenveel dus het moment van toevoegen heeft wel een invloed. De beste resultaten krijg je echter met giften in de laatste 10 minuten.
  • Bij vlamuit : op het moment dat het koken eindigt voeg je de hop bij het wort. Dit zal voornamelijk voor hoparoma zorgen, hoewel er door de hitte van het wort ook nog wel isomerisatie van de alfazuren zal plaatsvinden.
  • Tijdens het whirlpoolen : eenmaal je wort tot 80°C is gekoeld, voeg je de hop bij en laat je het wort gedurende een bepaalde tijd staan. Dit zorgt voor een heel beperkte toevoeging van bitterheid (onder 80°C is de isomerisatie nagenoeg onbestaande) maar heel veel hoparoma (enkel drooghoppen voegt meer aroma toe). Na het trekken van de hop laat je het wort ronddraaien in je kookketel en komt de hop in het midden terecht op een hoopje (whirlpoolen). Het wort kan dan makkelijk worden afgeheveld.
  • Tijdens de vergisting : na de hoofdgisting kan je droge hop toevoegen gedurende een aantal dagen om het hoparoma van je bier te verbeteren. Dit noemen we drooghoppen of beter gekend als dryhoppen. Drooghoppen is de techniek die veel IPA's hun uitgesproken hoppigheid geeft.

  Hoe bepaal je hoeveel hop je moet toevoegen, wanneer en welke?

  • Eerst en vooral voeg je hop toe voor de bitterheid. Deze gift doen we aan het begin van het kookproces en om de hoeveelheid te berekenen kan je het beste een goede brouwsoftware gebruiken. Natuurlijk voeg je ook op andere momenten hop toe voor het aroma en ook deze giften zorgen voor bitterheid (uigezonderd de drooghop). Probeer om toch 50% van de bitterheid te bekomen in de eerste hopgift.
  • Voor het aroma geldt dus het omgekeerde : hoe later in het proces je de hop toevoegt, hoe meer aroma je overhoudt.
  • Welke soorten te gebruiken? Er zijn de laatste paar jaren zoveel hopsoorten bijgekomen en ze hebben allemaal hun eigen typische karakter en zelfs terroir (dezelfde hop kan enorm verschillen als hij op verschillende plaatsen werd geteeld). Het heeft wel wat weg van wijndruiven. Gelukkig zijn er een paar goede websites (een lijstje vind je onderaan de pagina) die je hiermee verder kunnen helpen.

  Uiteindelijk hangt het af van welke bierstijl je wil gaan brouwen. Niet alle bieren moeten even bitter zijn (een witbier is haast niet bitter terwijl een IPA dat net wél is) en niet alle bieren hebben nood aan evenveel hoparoma (een lambiek heeft haast geen hoparoma terwijl we in een IPA dat net wél willen).

  Interessante websites :

  Bronnen : Vlaams Hobbybrouw Forum - Hop

  For the Love of Hops, Stan Hieronymus

Deel