Rehydrateren

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Gist rehydrateren is het opnieuw acclimatiseren van gedroogde gist aan een vloeibare omgeving.

  Rehydrateren gebeurt het best in gewoon kraantjeswater*. Door osmose gaat de gist het water opnemen en opnieuw actief worden. Gist kan je best niet rehydrateren in wort of fruitsap. De reden is dat door de suikerconcentratie er te weinig water beschikbaar is voor de gistcellen om dit optimaal via osmose op te nemen. Een aantal van de gistcellen gaan hierdoor afsterven en een aantal zullen niet in optimale conditie zijn om nadien je bier te vergisten. Tot 50% kan door niet of fout rehydrateren afsterven. Gelukkig is rehydrateren echt niet moeilijk. Mits het volgen van enkele simpele stappen is het in no-time gebeurd en is de gist klaar om aan z’n taak te beginnen.


  Stap per stap :


  Wat hebben we nodig : water, gist, een thermometer en een recipiënt om de rehydratatie in uit te voeren.

  • We hebben 10 maal het gewicht van de gist in water nodig. Dus voor 1 gram gist heb je 10 gram water (dus 10ml water) nodig. Concreet wil dit zeggen dat je voor een zakje korrelgist van 11.5 gram gist 115 ml water nodig hebt. Het mag een beetje meer zijn, ik heb al succesvol gerehydrateerd bij een verhouding van 1 : 15. Maar niet meer en zéker niet minder als 1 : 10.
  • Dit water mag flessenwater of kraantjeswater zijn, maar zeker geen gedemineraliseerd of gefilterd (met een RO filter) water. Dit bevat te weinig mineralen. Pas ook op met sommige flessenmerken omdat deze ook van nature weinig mineralen bevatten (Spa blauw, Montille). Maar gemakkelijkheidshalve tap je gewoon water van je kraan. Kook het op voorhand om besmetting te voorkomen en eventuele aanwezige chloor te verwijderen.
  • Dit water gaan we in het recipiënt (ik gebruik hiervoor een ruime confituurbokaal) opwarmen tot 27 à 30°C. Deze temperatuur is belangrijk. Te koud en de gist rehydrateert niet optimaal, te warm en de gist sterft. Het spreekt ook voor zich dat het recipiënt op voorhand degelijk gereinigd en ontsmet werd. We willen immers dat enkel onze gist tot leven komt.
  • Eenmaal we dus een recipiënt hebben met voldoende water van de juiste temperatuur, gaan we hierin voorzichtig onze gist uitstrooien. Hier wil ik even vermelden dat de keuze van recipiënt wel van belang is. Dit is best niet smal en hoog (zoals een maatglas voor je densimeter) maar ook niet plat en breed (zoals een bord of breed kommetje). Eigenlijk is het optimaal dat het water in het recipiënt even breed als hoog is. Waarom is dit van belang? Als je recipiënt te hoog en smal is gaat de gist niet makkelijk en gelijkmatig het water kunnen opnemen. Is je recipiënt te laag en breed, dan koelt het water te snel af.
  • We hebben dus voor ons een correct recipiënt met voldoende water van de juiste temperatuur (een goede thermometer is absoluut noodzakelijk!!). Je strooit nu de gist hier voorzichtig in. Voorkom dat de gist gaat plakken aan de rand (vandaar dat het recipiënt ook niet te hoog mag zijn). Roer niet in de gist maar dek deze af met wat folie en zet hem warm weg zodat hij niet te snel begint af te koelen. Ikzelf leg een opgevouwen handdoek op de radiator en zet de gist daarop.
  • Na 15 minuten haal je de folie van het recipiënt. Je zal zien dat de gist is opgezwollen en in sommige gevallen al is aan het schuimen. Roer de gist nu voorzichtig door het water tot je een mooie crèmekleurige vloeistof bekomt. Dek opnieuw af en laat nu rustig de gist tot op de vergistingstemperatuur van het wort komen (ga je vergisten aan 20°C dan moet je gist bij het enten ook 20°C zijn). Ga de gist niet afkoelen in ijswater of de koelkast.
  • Eenmaal op de juiste temperatuur (een marge van een paar °C is wel toegestaan), roer je de gist nog eens rustig om en voeg je heb bij je wort. Hij is nu klaar om aan het grote werk te beginnen.

  Nog iets over gistvoeding : deze voeg je niet toe tijdens het rehydrateren maar aan je wort. De gedroogde gist bevat alle nodige voeding om correct tot leven te komen bij een juiste rehydratatie. Hetzelfde gaat ook op voor het toevoegen van suiker, fruitsap, wort, …


  Het procedé lijkt veel ingewikkelder als het eigenlijk is. Eenmaal je er weg mee bent is het eigenlijk heel eenvoudig. Qua tijd (van het strooien op het water tot het toevoegen aan het wort) moet je rekenen op ongeveer een half uur.

Deel