Brouwsoftware

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

 • Brouwsoftware zijn computerprogramma's voor het samenstellen van brouwrecepten. Een goed programma stelt je in staat om te berekenen hoeveel mout, hop, water en gist je nodig hebt en overloopt de belangrijkste stappen in het brouwproces en geeft je daar de juiste informatie over.
  Ruwweg zijn er drie soorten programma's :

  • Rekenbladen in Excel of een ander rekenprogramma. Deze hebben als voordeel dat ze gratis zijn en vaak door de functionaliteit van Excel heel nauwkeurig en veelzijdig in gebruik. Het nadeel is dat ze wel Excel (een betalend programma) nodig hebben en toch wat onderhoud vragen in het bijgewerkt houden van de databanken voor mout, hop, gist en dergelijke. Bovendien kan je er ook geen recepten en brouwverslagen in opslaan. Hiervoor dien je telkens een nieuwe kopij van het programma aan te maken en afzonderlijk op te slaan.
   • Brouwplanner werd ontwikkeld door Ronnie en is zowat de originele rekentool die je in België kon vinden.
   • Brouwplanner 2.0is de opvolger van Brouwplanner. Het is een meer ge-update versie ervan met een iets andere layout. Het werd ontwikkeld door Steinie.
   • BierGoeroe is een soortgelijk rekenblad in Excel ontwikkeld door w@lter. Het heeft een wat verschillende opbouw maar doet in wezen hetzelfde.
  • Stand-alone programma's.Dit zijn programma's die je wel op je computer dient te installeren en volledig offline kunnen draaien. Sommigen hebben bijgewerkte versies van databanken die je online kan raadplegen. Niet alle programma's worden actief ondersteund en sommigen zijn ook betalend.
   • BrewTarget is een wat verouderd programma maar nog steeds functioneel. Het mist wel wat opties, met name bij de hopgiften maar het draait op zowel Windows als Linux en het is volledig gratis.
   • Brouwhulpis zowat het meest gebruikte en meest functionele gratis Nederlandstalig brouwprogramma. Het draait op Windows en Linux en is bijgewerkt met de meest recente brouwmethodes.
   • Brouwvisieis ook Nederlandstalig. Het is echter niet gratis, een licentie kost € 20,00. Het draait enkel op Windows en dus heb je een emulator nodig om het ook onder Linux of IOs te kunnen draaien.
   • Beersmithis wereldwijd het meest gebruikte stand-alone brouwprogramma. Het is betalende en Engelstalige software. Het is vrij prijzig, kost $ 34.95 of je kan ook een abonnement nemen aan $ 14.95 per jaar. Met deze laatste krijg je ook toegang tot online databanken met recepten van over de hele wereld. Beersmith heeft ook een bijhorende app die je via je smartphone kan bedienen.
   • BeerTools Pro is een wat minder bekend en Engelstalig programma. Het kost wat minder als Beersmith, $ 24.95 maar het nadeel is dat je een licentie per besturingssysteem moet kopen. Als je dus ooit overschakelt van vb. Windows naar Linux, dan dien je een nieuwe licentie te betalen. Ook BeerTools heeft een bijhorende app voor de smartphone.
  • Online brouwtools. Online brouwtools zijn zowat de meest recente ontwikkeling op gebied van brouwsoftware. Ze zijn overal bruikbaar, meestal op alle besturingssystemen, hebben zeer bijgewerkte databanken en vaak ook een uitgebreid bestand aan gedeelde recepten. Ze zijn wel steeds betalend mits een maandelijks of jaarlijks abonnement.
   • Brewer's Friend kost je $ 24.99 per jaar (of $ 2.49 per maand). Je kan er veel online informatie over vinden en het heeft ook een grote community die het gebruikt. Qua mogelijkheden en gebruik ligt het in het verlengde van de stand-alone brouwprogramma's. Het kan echter alleen online worden gebruikt. Je hebt dus een internetverbinding nodig waar je het programma gaat gebruiken. Het stelt je ook in staat om attributen zoals de Plaato, Ispindel, Tilt en dergelijke aan je tool te koppelen en accurate informatie over het gistingsproces op te slaan.
   • Brewfather kost je $ 1.99 of $ 19.99 per jaar. Het is een vrij recent programma maar wordt heel actief ontwikkeld en ondersteund door de maker Thomas Gangsøy. Er is ook een facebook groep waar je terecht kan met vragen en voorstellen ter verbetering van het programma. Net zoals Brewer's Friend heb je ook de mogelijkheid om attributen zoals de Plaato, ISpindel en Tilt aan je brouwsessie te koppelen.

  Uiteraard kan je zelf ook aan de slag en een volledig eigen rekentool ontwerpen die volledig is ingesteld op jouw eigen brouwinstallatie en wensen. Dit is niet zo moeilijk mits je de juiste formules gebruikt.

  Aan jou de keuze.

Deel