Berichten van Hoppa

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Dat is waar, ik werk zelf met Brewfather en daar zit ook een calculator in. Maar (heel even off topic) ik werk nagenoeg altijd met korrelgist en de vuistregel 1g/l wort.

  Dat vind ik ook een goede vuistregel. Is zelfs een beetje aan de hoge kant :) Maar zelf doe ik ook altijd 500gr in mijn brouwsels van ca 500L

  Goedenavond,


  ik ben aan het uitpluizen hoe ik een dikke, stroperige RIS gebrouwen krijg, met een alc% van 14%. Ik ga toch proberen om 14% te halen.

  Aangezien het bier stroperig moet zijn, zou ik liefst geen gebruik willen maken van suikertoevoegingen. Dit brengt natuurlijk al een 1ste moeilijkheid met zich mee.

  Ik las in een ander draadje van een RIS (van 2018) dat je het 1ste filtraat een 30 min kon laten koken en dan al overbrengen naar uw gistvat. En vervolgens verder filteren, en langer laten uitkoken. Heeft iemand hier ervaringen mee?

  Is een dubbel mash ook een optie?


  In hetzelfde draadje zag ik dat het recept mee SO4 bevat dan Cl. Mijn idee is om eerder naar een dubbele hoeveelheid Cl te gaan om de moutigheid meer te accentueren.


  Tenslotte. Is hergisting op de fles wel een goed idee voor een RIS? Ik merk dat zware, donkere bieren het heel moeilijk hebben bij de hergisting.


  Joris


  PS: Van de special Belge ben ik wel tevreden. (en de klant ook :) ). Hartelijk dank voor de hulp hiermee. Spring eens binnen als we terug open zijn om hem te proeven.

  Ik ben zelf ooit eens aan het rekenen geslagen en eigenlijk moet je, om deftig uit je kosten te geraken, al beginnen met elke week 1000l te brouwen. Je gaat er dan zeker en vast nog niet rijk van worden maar je scheurt er dan je broek ook niet aan.

  10.000 € is sowieso veel te weinig, zelfs met een kleine installatie ga je al snel aan een investering zitten van +50.000 €.

  In mijn berekening van BRAUW, ga ik ervan uit dat ik op termijn 4x500L/week brouw.

  Ik zou ook wat minder special B gebruiken of deze eventueel vervangen door de "Aroma 150 MD" zo vermijd je de geroosterde mout smaak, (die ik niet echt kan voorstellen in een Hose Ale)
  Voor de karamel toets kan je eventueel wat kandij toevoegen ipv enkel de invert siroop??

  (Puur op buigevoel, de liters Horse Ale in mijn jeugd en de beschrijving bovenaan)

  Ik was idd aan het twijfelen tussen deze 2. Ben op het laatste toch voor special B gegaan.

  Goedenavond,


  ik heb de vraag gekregen om een Horse Ale cloon te maken. Vroeger dronk ik dat wel eens maar, dat is toch heel lang geleden. En blijkbaar is dat momenteel niet meer te verkrijgen.

  Ik heb nog niet echt veel ideëen qua recept, dus alle tips zijn welkom. Iemand een idee van EBC en IBU. Ik kwam op het forum IBU 36 tegen, maar dat lijkt mij toch wat veel.


  Waar ik al aan denk:

  Pale mout

  Vienna

  Special B

  (ev. Aroma 150)

  ev. nog wat suiker om wat minder restsuikers te hebben.


  Hop wordt eenvoudig: Target en Saaz ofzo iets


  Wat betreft gist heb ik nog geen enkel idee. Liefst korrelgist, omdat ik anders ga moeten opkweken en dat zie ik momenteel nog niet zitten.


  Joris

  Toch even een update : op dit moment wordt het moeilijk om een datum vast te leggen voor het VHM. Met de bubbels opnieuw op 5 wordt het lastig om iets te organiseren.


  Als er iemand een locatie heeft die we op vrij korte termijn kunnen vastleggen (dus kort voor de datum van het event) laat hier dan iets weten.


  In de tussentijd brouw ik mijn wedstrijdbier en hoop ik op betere tijden.

  Ik wil wel kijken of het mogelijk is om dit bij ons (Brauw te Genk) te organiseren. Er is wel geen apart zaaltje bij ons, maar wel er wel nadenken wat mogelijk is.


  Kort op voorhand iets afspreken moet zeker lukken.


  Alles natuurlijk vanaf het mag ivm corona.

  Bedankt om aan ons te denken.


  Wij staan met Brauw zeker open om iets samen te doen. Wij zijn gaan open vanaf 5 augustus. Dan zijn we geen pop-up meer, maar een draaiende stadsbrouwerij en brewpub.

  De hardheid is enkel afhankelijk van de hoeveelheid Ca en Mg.

  The water hardness is using American degree equivalent to mg/L.
  Water hardness(mg/L)=Ca(mg/L)×2.497 + Mg(mg/L)×4.118

  (https://keisan.casio.com/exec/system/1350974216)


  Dit is volgens mij ook de formule die brewfather gebruikt.


  In mijn water is dat dus 317mg/L of ppm as CaCO3 wat gelijk is aan 31.7°F

  De hoeveelheid carbonaten speelt hier geen rol in. De hoeveelheid kalkaanslag die je in uw ketel krijgt bij verwarmen van dat water is dan wel weer afhankelijk van uw carbonaten. Want die zorgen samen met de Ca voor uw kalkaanslag.


  De alkaliniteit is dan weer een maat voor uw carbonaten/bicarbonaten

  Deze wordt ook uitgedrukt in mg/L CaCO3 en is 50/61 * [HCO3-]


  De hoeveelheid HCO3- moet je opvragen bij uw waterleverancier en wordt u waarschijnlijk gegeven in °F (als tijdelijke hardheid). Deze tijdelijke hardheid is dan weer de hardheid die omgezet wordt in kalkaanslag bij verwarmen (bij voldoende Ca). En is dus niet perse dezelfde als uw totale hardheid.


  Zo zie ik het.

  Walter,


  volgens mij klopt uw redenering niet? Ik worstel daar zelf ook altijd wel wat mee, dus ben ook niet helemaal zeker.


  De hardheid wordt wel uitgedrukt in CaCO3, maar dat wil niet zeggen dat dan ook alle HCO3- eruit zijn.

  De CaCO3 is volgens mij een maat. Maar bevat eigenlijk de hoeveelheid Ca en Mg.


  Je moet eigenlijk de alkaliniteit weten (ook uitgedrukt)in CaCO3 om uw berekening te kunnen.


  De hardheid kan hoger of lager zijn dan uw alkaliniteit. Alkaliniteit staat niet vermeld op de openbaar beschikbare analyse.


  Allee, zo zie ik het momenteel toch.

  Dat gaat idd zo het geval zijn.


  Geen ervaring met de kleppen van SS Brewtech, maar als je dat rustig verder openzet, gaat idd die prop ineens loskomen. Probeer gewoon de kraan snel terug te sluiten?

  zit er druk op uw tank?


  Wat betreft overgang gist/bier. Probeer gewoon vaak te purgeren, en stop van zodra de gistslurry wat dunner wordt.

  Ik ben wel geïnteresseerd.


  Eigenlijk vooral in ethanol, extract (werkelijk en schijnbaar) en begindensiteit. Resterende suikersamenstelling kan ook interessant zijn. Vooral het fenomeen diastaticus indachtig kan dit interessant zijn.


  Kleur en bitterheid (hoe bepaalt?) interesseert mij minder.


  Over welke alternatieve methode heb je het?

  En is er bij opstart een vergelijking met de meer klassieke methode ter verificatie van juiste meting?

  P14.

  Waarborg accijns is afhankelijk van het volume dat je gaat produceren. Niet vast 500€.


  P15:

  Wat je als entrepot aanduidt, kies je zelf.


  p17: verpakkingsaccijns

  Dit zag ik toch anders. Als je met wegwerpflessen werkt, is het 9.86€/100L. Als je met retourflessen werkt is dit 1/7de van de prijs.


  p19: grondstofkost van 80€/70L zou goedkoper mogen. Dit lijkt mij overschat. De verkoopprijs van 1€/flesjes dan weer aan de lage kant. Voor dit volume kan je minstens 1.20€ /flesjes vragen. Maar natuurlijk sterk afhankelijk van de stijl.


  p20: etiketten aan 1ct zou wel heel straf zijn. Ik print ze zelf en tel eigenlijk aan 15ct/etiket. Voor kleine oplages is dit de prijs. Brouw je altijd hetzelfde bier en kan je op een of andere manier je botteldatum of houdbaarheiddatum er op krijgen, kan je grotere volumes etiketten kopen en de kostprijs drukken. Maar 1ct gaat volgens mij toch niet lukken.


  Conclusie is wel juist. :)

  Ik zou graag meer zeggen, maar Wilderen hanteert een policy om niet over het recept te communiceren. Ze zijn daar nogal kordaat in.


  Maar we werken wel niet met een korrelgist. We hebben onze eigen gist, die we gebruiken voor al onze bieren.

  Ik denk dat dat bij pilsmout wel meevalt.

  Maar bij caramelmouten en geroosterde mouten kan dat verschil geven.


  Ik heb mijn stout nog altijd niet hetzelfde gekregen, sinds ik met een andere installatie brouw. Hier is de efficiëntie minder, waardoor ik meer mouten moest gebruiken. Initieel geen rekening gehouden met uw bedenking. Ik ben het nu aan het terug schroeven.


  (Ik moet er ook bij vermelden dat het waterprofiel ook totaal anders is. Cl/SO4 gehalte helemaal omgekeerd. Dus dit ook proberen te compenseren)

  Ik denk dat je met een marge van 0.2ct/flesje redelijk goed zit, als je gaat verdelen via centrale. De winst is hier het kleinste, maar de afzet dan ook wel groter.


  Via cafés kan je iets meer vragen als je zelf gaat verdelen, maar de vraag is dan of uw vervoerskosten hier tegen op wegen?


  Als je idd privé-verkoop doet gaat je marge sterk omhoog en kan je gemakkelijk (afhankelijk van het bier weliswaar) 2€/flesje vragen. Je winst stijgt aanzienlijk, maar uw tijdsbesteding hieraan natuurlijk ook.

  Nog een vraagje ivm brewfather.


  weet er iemand welke formules er achter hun berekeningen van mash en brewhouse efficiency zitten?

  Er is ook een parameter die je in uw installatie kunt aanvinken "calc mash efficiency". Welk verschil geeft deze bij aan/af zetten.


  mercikes,

  Het probleem is natuurlijk dat we de laatste regel niet volledig kunnen controleren. Het zou handig zijn opdat die regel volledig onder controle is, dan kunnen we wat meer prutsen alle voorgaande stappen. :)


  Maar aangezien dat dit vooralsnog fictief is, kunnen we misschien beter focussen op het daarvoor zo goed mogelijk te doen (dat hebben we zelf in handen), waardoor het effect van de laatste regel minder invloed heeft.

  Piep !!


  Om kort op uw vragen te beantwoorden. Ik mag niet uit de biecht klappen. :)


  Vooralsnog werk ik (momenteel wel tijdelijk werkloos) nog bij brouwerij Wilderen, maar in gedachten ben ik wel meer bezig met BRAUW.

  Ergens vind ik het z'n geld wel waard, ze hebben er echt wel werk in gestoken en het is zeer professioneel opgesteld. Langs de andere kant: wat ben je met dat certificaat?

  Volgt iemand de upgrade versie?


  Ik ben er over aan het twijfelen om dit te doen.


  Niet voor het certificaat, maar om alle delen te kunnen doen.

  En ik dacht dat de mooc dan ook langer beschikbaar is, klopt dit?


  Nog voordelen?  Joris