Berichten van Hoppa

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Een paar druppeltjes olijfolie kan ook al eens helpen tegen het overmatig schuimen tijdens gisting.

  Nu op naar het 2é jaar. verschillende in mijn klas waren ook niet tevreden over Syntra.

  Welke cursus en waar hebben die dat op Syntra gevolgd. Ik geef nu les op Syntra en doe mijn best op het niveau daar wat op te krikken. Op welk vlak waren ze niet tevreden of is er verbetering mogelijk?


  Wat betreft microbrouwerij (2-jarige cursus) bestaat die nog maar 2 jaar en zijn de eerste cursisten dus net afgestudeerd. Dit zou dus willen zeggen dat de cursisten die bij u in de klas zitten enkel het 1ste jaar zouden gevolgd hebben.


  Groetjes,


  Joris

  Moest het 19 oktober zijn, heb ik mogelijks ook nog wel een locatie? Maar dat is nog wat hangende.

  Bij mij mag iedereen mee komen brouwen gratis en voor niks (ze krijgen er meestal nog een extra maaltijd bij geserveerd daar een brouwsessie 5 à 7 uur in beslag neemt), snap huidige tijd niet dat daar nog mensen geld willen voor betalen als je enkel gewoon een hobbybiertje wil brouwen en niet de bedoeling hebt verder door te groeien naar een pro, maar ieder zijn keuze en beleving van de hobby, alles (of heel veel toch) staat openlijk op internet en ook op ons/dit forum, gewoon een beetje zoeken, hoe moeilijk kan het zijn eigenlijk, meerdere leden hier kunnen dat beamen, schijnbaar zijn er die er een duit willen mee verdienen, doch ieder zijn manier van werken/doen, geen verwijt, zal wel diepgaandere achtergrond hebben denk ik, maar wie gewoon simpel een biertje wil brouwen en wil groeien op zijn tempo hoeft daar geen fortuin voor uit te geven, groeien doe je toch door het meerder keren te doen en je in te lezen, als het niet wil lukken zijn er nog mede lotgenoten die soelaas kunnen brengen, dus de redding is steeds nabij... :-)

  Bwa,


  soms is het toch handig om een basis mee te krijgen, om van daaruit verder op te zoeken op't internet. Er staat veel nonsens tussen en als je van niets weet is het toch moeilijk het kaf van het koren te scheiden.


  Daarnaast zijn er ook gewoon mensen, en ik reken mijzelf daarbij, die niet zo graag lezen of het geduld er niet voor hebben om eerst alles uit te zoeken. Dan is zo'n 1-daagse workshop wel handig om op korte termijn veel te weten te komen.


  Maar ik spreek natuurlijk wel een beetje voor mijne eigen winkel. :cool:^^

  Bedankt voor de reclame, Serge.


  Wegens druk genoeg, organiseer ik momenteel wel geen opleidingen meer waar je individueel op kan inschrijven. Workshops geef ik wel nog, maar enkel voor een volledige groep die eens wil kennis maken met bier brouwen.

  Wel kan je mij tegenkomen bji les/workshops op Brouwland en Syntra Limburg.

  Ik heb enkele Jaren terug de cursus 'artisanaal brouwen' van Syntra gevolgd. Belachelijk duur voor hetgeen we terugkregen. Een leerkracht die onvoorbereid was, een cursus die nog in de maak was. Elke les wat biertjes proeven en daar over leuteren. Een recept samenstellen en dan vlak voordat we het gaan brouwen er zelf achterkomen dat het niet klopt. Man,man die 350€ had ik beter aan de vrouw gespendeerd.

  Beste,


  waar heb je dat gevolgd? Op Syntra Limburg is er ondertussen wel wat veranderd.

  D&A Antwerpen is het niet echt eens met bovenstaande richtlijn en zien dit liever in een wettekst gegoten.

  Ik veronderstel dat dit de reden is dat ze nog gewoon handelen alsof de richtlijn er niet is.


  er is een topic van een tijd geleden (rond nieuwjaar denk ik) waar ik en Serger hierover veel op en neer gediscussieerd hebben.

  Hoe bewaren jullie eigenlijk jullie bottelgist, in korrelvorm?


  Ik bedoel, je hebt maar 1-2 gram nodig bij bottelen. Wat doen jullie met de overige bottelgist? Hoe kan je die best bewaren?


  Groetjes

  Ik ben voornamelijk actief op FB, alhoewel tegenwoordig minder actief dan een jaar geleden.

  Daarnaast volg ik enkel dit forum nog af en toe. Het NL-forum heb ik al een tijdje niet meer bezocht, wegens te veel van hetzelfde. Ik zou het enkel nog bezoeken voor inspiratie voor een nieuw recept.


  Daarnaast kan ik wel beamen wat hierboven gezegd is. Er wordt veel verkeerde informatie gegeven, of toch zeker veel ongenuanceerde informatie geschreven. Iedereen beschouwd zijn eigen waarheid voor de enige waarheid, terwijl brouwen natuurlijk veel gecompliceerder is dan dat en er vaak verschillende 'waarheden' zijn.


  Wat betreft hobbybrouwen, ben ik er wel niet van overtuigd dat we over de piek zitten. Ik denk eerder dat iedereen zijn eigen weg vind en niet meer zo snel aansluit bij een gilde of dergelijke.

  Walter het grootste verschil zit juist in pilsmout ..... zelfs binnen een mouterrij heb je verschillende kwaliteiten van pilsmout .. pils ùout is eerder het diastatisch vermogen belangrijk .... terwijl bij camout juist d kleur telt , ( en door het brandingsproces van cara mout gaan zetmelen verloren

  Daar ben ik het niet mee eens.


  Wat betreft Cara-mouten gaat het verschil toch groter zijn, maar misschien ook subtieler. De kleur zal niet veer verschil geven, maar naar aroma/smaak gaat de cara-mouten bij iedere mouterij toch verschillend zijn.


  Wat betreft pilsmout, ga je niet zozeer een probleem met diastatisch vermogen hebben. Dat zal overal wel voldoende zijn. Het verschil gaat eerder liggen in korrelgrootte, kolbach-getal, friabiliteit, viscositeit, ... Parameters die mogelijks invloed gaan hebben op het verdere verloop van uw proces.

  Ik ben tevreden van mijn 100L-brouwinstallatie van Polsinelli. Hij doet wat hij moet doen.

  Hier en daar wat kleine aanpassingen.


  Prijs-kwaliteit zeker goed.


  De gistingstanks daarentegen vind ik niet goed genoeg.

  hoe de wetgeving nu zit , ga ik me niet over uitspreken ..... maar toen ik het in 2001 hoorde op avondschool van de aangifte op bezit van een installatie , heb ik da gedaan .at gedaan ....... hilariteit troef :) aangekomen in mechelen op de bureau van douane en accijnzen hebben die bijna 3 kwartier gezocht nnar het juiste formulier :) ..... toen kreeg je dan een afschrif met stempel erop ( kostprijs van die stempel 20 cent ) t feest nog niet gedaan een een paaar weken later bezzoek van de douane ...... om de installatie te zien ..... toen moest ik na t brouwen nog alles wegzetten op zolder .... gelukkig dat inspecteur was :)

  Eigenlijk is ongeveer de volledige wetgeving omtrent accijnzen de revue gepasseerd in deze thread. :)


  Maar ik kan mij de hilariteit wel voorstellen als je in 2001 met die vraag afkwam. Ik vind het zelfs straf dat ze alnog langs gekomen zijn.

  Serge heeft ongeveer alles gezegd.


  Wat betreft aroma's ben ik sterk van mening dat er een groot verschil is tussen warme extractie en koude extractie van aroma's. (Maak maar eens een thee met warm water en koud water en je weet voldoende).

  Daarnaast ga je ook andere aroma's onttrekken aan de hop bij oplossing in een vnl waterig milieu als bier en zeker wort en een alcoholisch milieu zoals een maceraat met 40% alcohol. Alles kan wat mij betreft, maar het resultaat gaat toch 3 keer totaal anders zijn.


  Daarnaast ben ik ook wel voorstander om veel aromahop toe te voegen een 5-tal minuten voor einde koken. Mijn ervaring zegt dat dit meer aroma geeft dan whirlpool.  Maar zoals al vaak gezegd, je moet vooral uw eigen gevoel volgen. Ik geloof niet in een absolute waarheid. Daarnaast als je er op voorhand niet in gelooft, zal het ook niet beter uitdraaien.

  ik dryhop niet zo vaak, maar de laatste keer gedaan met pellets op garagetemperatuur (in de zomer), tijdens lagering ,gisting was al even afgelopen. Ik dacht een dag of 3-4 aan 2g/L.

  Resultaat was geslaagd.


  Ahja, ik heb een staal genomen om te de smaak te bepalen en te weten wanneer de hop er lang genoeg in zat.

  Na die 3-4 dagen heb ik gebotteld.

  No offense taken :)


  Het is mij niet echt te doen omtrent het geven van workshops op locatie. Hiermee ben ik volledig in orde, al sinds ca. 2jaar.

  Zoals ik al eerder had gepost, kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat ze mijn situatie hebben gebruikt voor de nota. Ik heb wat Brusselse kennissen die ik hierover heb geïnformeerd en die ook al samen gezeten hebben met de accijns aldaar.


  Het is mij vooral te doen om juiste informatie te hebben, aangezien ik hierover een les ga geven. En ik ben nogal autistisch als het op correcte informatie aankomt.


  Ik heb de douane en accijns (verschillende contacten) ook gemaild met de vraag naar dat MB, maar voor zover nog geen antwoord.

  Bij antwoord, laat ik het hier wel weten.


  Alvast bedankt voor de info. Ik was misschien wat kortaf, maar desalniettemin levert dergelijke discussies wel inzicht.

  Pffff, man, wil zelf geen betweter spelen, maar wat een gevijl over een domme wettekst, ik vrees dat het gaat uitdraaien zoals veel discussies op het 'andere' forum, een welles/nietes spelletje moet er ook niet van gemaakt worden hoor, wie het beter weet dan de wet, tja, daar kan je nog jaren aan verspillen... Wacht liever nog wat af wat er uit de bus komt ipv die "ik weet het beter dan de andere" te spelen, jongens toch, wat maakt dit mij en vele anderen uit, wie heeft er al eens niet gezondigd tegen de arm der wet, we zijn toch echte venten hé, geen postkaarten, dus gewoon ons ding doen zoals vroeger, daar is nog niemand van dood gegaan hoor...

  HermanH, u hebt gelijk. Ik liet mij wat meeslepen.


  Maar volgende week geef ik een les ivm accijnswetgeving en ik heb dan graag mijn feiten juist. Aangezien Serge over het algemeen goed op de hoogte is van de zaken, dacht ik dat hij mij wat kan verduidelijken. Dergelijke discussie helpt mij ook om de zaken wat verder te doorgronden.


  En ik geef ook toe dat ik wat autistisch ben als het komt op feiten.


  gegroet.

  Ik vind het jammer dat je mij verwijt niet te lezen wat er staat, én daarnaast gewoon enkele feiten die ik aanhaal compleet negeert.


  feiten:

  - de interne nota waarover hier sprake verwijst direct naar het MB van 1 februari 1994 met de vermelding erbij dat art. 3 nog van toepassing is. (Wat art.3 inhoudt weet ik niet, daarvoor ben ik op zoek naar dit MB)

  - Het document voor bezitsaangifte van douane en accijns verwijst ook nog naar dit MB

  Mijn vraag: Waarom zouden deze hier nog naar verwijzen als die niet meer van toepassing zou zijn sinds 1998 (zijnde 20jaar?)


  - je verwijst zelf naar dit MB in post 39.


  Wat ik in uw laatste reply lees is dat in het MB van 1994 de verwijzijng naar het KB van 1992 wordt vervangen door de wet van 1998.


  Maar goed, ik zet mijn zoektocht verder.

  Waar zie je staan dat het MB van 1 februari 1994 opgenomen is in het MB van 7 januari 1998?

  Ze is idd gewijzigd door 4 MB, maar zover ik zie nog altijd van toepassing. Vandaar dat verschillende documenten van de FOD doaune en accijns ernaar verwijst.

  Daarom wil ik deze dus eens zien. De geconsolideerde versie dus.


  edit: in de nota waar de discussie over gaat wordt ook nog letterlijk gesproken over de wet van 1 februari 1994. Dus ik denk dat ze nog altijd actueel is en terzake doet.

  Waarom wordt dan in de officiële handleiding van douane en accijnzen verwezen naar het MB van 1 februari 1994.

  Uit de officiële versie van 2018;


  "In tegenstelling tot een commerciële brouwer moet een hobbybrouwer niet beschikken over een vergunning ‘erkend

  entrepothouder’ maar enkel over een “bezitsaangifte 108”. Deze verplichting vindt men terug in artikel 26 van het ministerieel

  besluit van 1 februari 1994."


  En dat MB vind ik dus nergens terug?

  Het is momenteel op zijn Belgisch geregeld, laat de zaak vooral berusten en maak er niet te veel commotie rond.
  In het verleden hebben de bier reuzen hier in België duidelijk stevig gelobbyd, en zijn er dingen neer geschreven die in bijna geen enkel ander Europees land van kracht zijn.
  Tot mijn grootst verdriet beginnen vele kleien (hobby)brouwers die ondertussen een biertje op de markt hebben moord en brand te schreeuwen over deze aanpassing :@;(

  De wet zal ooit wel eens aangepast raken maar dat duur mogelijk nog enkele legislaturen in België.

  Ik reageer er vooral op omdat jij de lesgever aanviel in mijn reply. Maar die zegt nu eigenlijk hetzelfde als dat jij zegt.


  De nota maakt het alleen nog maar voor ingewikkelder. Zoals Walter zegt, de wetgeving was voorheen zeer duidelijk. Nu niet meer. :(


  PS: heb jij een link naar het MB van 1 februari 1994

  Ik heb dit even laten rusten, wegens even geen tijd voor gehad. Maar nu kom ik er dus toch even op terug.


  Ik vind dat je het wel dat art 7 nogal ruim interpreteert (wat trouwens een belgische wet is, gebaseerd op een europese wet. Waarom kan die wet dan niet aangepast worden). Dit gaat toch over wie accijns moet betalen én dat je dat alleen maar vrijstelling krijgt voor eigen gebruik en uw gasten.

  Er staat uitdrukkelijk in dat de controle van de wet kan overgedragen worden aan de bevoegde minister. Ik lees niet dat die bevoegde minister mag beslissen hoe die wet gehandhaafd moet worden. Dit is wat mij betreft toch een belangrijk verschil.  Wat de bezitsaangifte betreft, was hier sprake van in het MB van 1 februari 1994. Maar ik vind dat niet direct meer terug in die wetgeving. Ik vind dat wel terug als bijlage van bezitsaangifte 108.

  Kan jij mij verduidelijken of dit nog in de wetgeving staat en zo niet wanneer er dat uitgehaald is?


  Punt 3 van de richtlijn, frustreert mij toch een beetje. Wat mij betreft wordt met deze richtlijn de enige duidelijkheid die de wetgeving ivm accijns en bier nog had teniet gedaan.

  - Er mag ineens bier gecommercialiseerd worden door een vereniging. Dit vind ik eigenlijk niet kunnen.

  - Er moet er nu een tijdelijke vergunning 'entrepothouder' aangevraagd worden. Maw mag bovenstaande alleen als de vereniging een btw-nr heeft en dus een tijdelijke vergunning 'entrepothouder' kan aanvragen.


  Er wordt verwezen naar art 3 van de wet van 1 februari 1994. Ik vind die echter niet terug op ejustice. (Kan natuurlijk aan mij liggen)


  Conclusie: wat mij betreft brengt deze nota meer vragen met zich mee, dan dat het oplossingen biedt.

  Spijtige zaak, vind ik dit :(


  Joris

  Het is allemaal een kwestie van schaal. Op onze schaal kun je doen zoals Walter, verwarmen in een pannetje.


  Ik heb evenwel ooit eens kunnen praten met een imker die ook professioneel brouwer was, en hij deed zijn honing in de laatste tien minuten van de kook. Dit had ook te maken met voedselveiligheid. Hij vond het persoonlijk jammer, maar hij wou geen risico's nemen met zijn producten.

  En hij vond het jammer wat betreft aroma's of om andere redenen?

  Ok,


  bedankt voor de info.

  Ik had 20% honing in gedachten, maar voor de blonde, ga ik het dan houden bij 15%. Voor het bottelen, kan ik dan nog proeven of ik met honing bottel of gewoon met suiker.

  Je recept is wel leuk eenvoudig. Zoiets ga ik ook doen qua moutrecept.


  Nu nog hopen op andere antwoorden wat betreft het verwarmen van honing.

  Merci,


  als ik het goed begrijp, gebruik je dus 14% honing en voeg je die toe bij de hoofdgisting/lagering.


  14% is natuurlijk wel substantieel meer dan het beetje dat je gebruikt voor het bottelen.

  (off topic maar toch van belang gezien je eerste probleem) Je moet wel de juiste soort honing gebruiken hiervoor. In mijn opinie moet je op zoek gaan naar een heel aromatische honing. Subtiele honingaroma's gaan er niet genoeg doorkomen. Best eens met een imker praten over welke honing je het beste kan gebruiken. Ik heb zo een aantal weken geleden 500g honing bekomen die ik wil gebruiken. Ook daar ga ik de honing au bain marie even boven die 50°C brengen vooraleer hij bij het bier gaat.

  Bedankt voor de info.


  Maar de gebruikte honing én de honing die ik ga gebruiken, komen beiden van imkers (verschillende weliswaar).

  Het vorige bier was wel een donker (dubbel-achtig), wat het aroma natuurlijk wel kan verdoezelen.

  Ik ga een biertje met honing brouwen. Onlangs een bier gebrouwen waar ik de honing enkel bij het bottelen toegevoegd had. Het aroma van de honing kwam echter niet voldoende door.

  Nu wilde ik het dus toevoegen bij einde koken of whirlpool. Ik las echter op oude topics dat het verwarmen van honing afgeraden wordt. Kan iemand mij een reden geven waarom? En OK, het aroma zal mogelijks wat minder zijn. Maar zijn er nog andere reden waarom het beter is dit niet te doen.


  PS: de optie om het tijdens hoofdvergisting te doen, ken ik. Maar dit doe ik liever niet. Gelieve de discussie niet te laten ontsporen om mij dit aan te raden, maar bij de vraag te blijven omtrent verwarmen. :focus:


  alvast bedankt

  In het buitenland (UK) al blikjes met duidelijk gisdtdepot gedronken.

  Ik zie niet in waarom je niet zou kunnen hergisten in blik.

  Het is toch een container als een ander. Of je nu gecarboniseerd afvult, of laat carboniseren in blik; uiteindelijk krijg je toch dezelfde druk in je fles of blikje. Toch?

  Uiteindelijk wel dezelfde druk, maar tijdens het proces daarnaartoe gaat de druk bij hergisting wel tijdelijk hoger zijn.