Berichten van D_Reamzzz

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Welk bier was het? Even je recept en werkwijze meegeven. Hoe proper heb je gewerkt?
  Sommige bieren hebben langer nodig om 'op smaak' te komen, maar na een maand de geuren en smaken die jij beschrijft... doet mij vermoeden dat er ergens wat is fout gelopen. Woonkamer is 24° zeg je. In het begin van je vergisting genereer je extra warmte, dus daar kan mss al wat zitten... Ben je op je eind SG geraakt?

  Is dat dan gewoon de sensor tegen het vat houden, zo'n gewoon keukensponsje erbovenop en vastplakken?

  Yep, nog beter is een thermowell... dan meet je de temperatuur IN je bier, en niet aan de zijkant van je vat.
  Heb het zelf ook nog niet, en het sponsje werkt goed, maar volgens mij gaat een thermowell beter zijn. Is 1 van de volgende 'upgrades' van mijn brouwerij.

  net DE reden dat ik de mijne op 1°C verschil zet. Als hij stopt met warmen, dan geeft het element nog enige tijd warmte af, waardoor ik snel 0,5°C hoger uitkwam, waardoor de koeling meteen weer opsprong. Andersom net hetzelfde, hij koelde ook wat verder door. Maar dit zal koelkast-afhankelijk zijn wsl. Voor de mijne werkt 1°C perfect.

  Ik heb onlangs een PH-meter aangeschaft van de Lidl (voor dat geld kon ik 'm echt niet laten liggen). Of hij goed genoeg is, daar kan ik (nog) niet over oordelen. De met kwam met een paar zakjes poeder om ijkingsvloeistof aan te maken.
  Mijn vraag: ik heb nu die ijkingsvloeistof aangemaakt volgens de voorschriften en in 3 aparte bokaaltje (sauskes van D-L zijn ideaal) bewaard. Hoe lang kan ik deze vloeistof bewaren, en hoe bewaar ik die het best?


  Alvast bedankt

  Lust zij dan ook geen brood?

  ik denk eerder dat moeder de vrouw niet zo'n fan is van mout- of hopsmaak. Gistsmaak... ik zou niet weten hoe gist smaakt, ik proef al wel eens iets kruidigs, banaans of floraal in een bier, wat door de gist komt, maar die smaken wil ik net wel. Een kriek, of soortgelijk bier slaat alle andere smaken natuurlijk helemaal plat. Als je genoeg cola bij je pils doet proef je ook alleen het zoete van de cola maar...
  Maar tegen een goeie kriek zeg ik ook geen nee (doe mij maar een oude kriek Boon dan)

  ik vind een marge van 0,5°C persoonlijk te krap. Zo gaa je constant schakelen tussen warmen en koelen. Dat vreet energie. Ik zet de mijne op een marge van 1°C en probeer als doeltemperatuur altijd het 1°C onder het gemiddelde van de aanbevolen temperatuur te blijven (alhoewel je hier voor sommige gisten van moet afwijken).

  Ook dit nog. Meestal zal er niet gespoeld worden met deze methode zodat je wat aan rendement verliest. Voordeel, je hebt maar één ketel nodig die dan wel groot genoeg moet zijn. Zak eruit en laten uitlekken en koken maar. Nadeel, iets troebeler wort, maar dat kan de pret niet bederven.

  Als je echt helder(der) bier wil kan je eventueel nog altijd gelatine gebruiken bij het lageren. Ga ik voor mijn volgende brouwsel ook een keer proberen, gewoon voor de fun. Een troebel bier heeft ook zo zijn charmes...

  Als je maar 1 ketel gaat gebruiken zou ik BIAB methode aanraden. Het boek Brouwen van James Morton behandelt dit onderwerp zeer goed voor een beginner. Hij legt je stap voor stap uit wat te doen. Ook indien je niet BIAB gaat brouwen is dit wat mij betreft een goed boek voor beginnende brouwers.
  Moest je 'm bestellen, doe dat dan zeker via Trooper. Zo kan je ook dit forum een financieel duwtje geven...
  Wat betreft je koelspiraal. Koper zal idd het beste werken, maar is vrij prijzig in aanschaf EN je moet hem ook helemaal zelf maken. Dan ben je volgens mij beter af om er 1 te kopen. Misschien heeft er hier op het forum wel iemand 1 op overschot...

  Als ik nen bak Westmalle Tripel koop, mag ik dan ook meedoen? 8o

  Alle gekheid op een stokje. Het lijkt mij ook wel iets, maar aangezien ik nog maar weinig brouwsels op de teller heb staan vrees ik er voor af te gaan als een gieter tegenover al jullie ervaren geweld.

  Hoewel velen het flauwekul vinden, en het waarschijnlijk ook nergens echt bewezen kan worden, houd ik altijd 1 week 'rijpen' op fles aan per % ABV. Natuurlijk proef ik tussendoor ook wel eens, maar toch lijkt het telkens weer ongeveer juist te zitten qua smaak na het aangehouden aantal weken.
  Natuurlijk wijken sommige bieren hier sterk van af. Mijn stout van 6% van vorig jaar bvb was na 6 weken niet slecht, maar nu een jaartje later is dat nog minstens 10 keer verbeterd...

  vandaag mijn bestelling binnen gekregen. Meteen ff testen. Aangezien ik geen referentie heb, ben ik afgegaan op bvb gevacumeerd vlees van de slager (ik mag hopen dat ze daar professioneel materiaal gebruiken).


  De doos open gedaan en daar zaten buiten het toestel ook nog adapters in voor het vacumeren van bewaardoosjes met een speciaal daarvoor voorzien ventiel. Ook een extra dichting en uiteraard een rol folie. Toevallig hadden we hier nog wat zelfgmaakte kippenvleugeltjes. Dat leek me de ideale test. Even de handleiding erbij om zeker niks fout te doen, na keer lezen besef je dat het eigenlijk allemaal rechtoe rechtaan is.
  Een stuk van de rol folie geknipt (zo recht mogelijk) en deze aan zijde gesealed. Ah ja, ander vallen de vleugels er los door. De zak aan de openingszijde omgeplooid (tip die ik haalde uit een youtube video) om zo zeker het te sealen oppervlak niet vuil te maken. Kippenvleugels erin, opening terug omgeplooid en op de correcte wijze in het toestel gelegd. Ff op het knopje duwen en je zag in no-time de lucht uit de zak verdwijnen. Op zich best luid, maar van een toestel van 30 euro kan ik niet verwachten dat het fluisterstil werkt. Nadat de machine gestopt was met vacumeren werd de rand automatisch dichtgelast en zat de job erop. Het pakketje leek exact op het pakketje dat ik bij de slager zou krijgen.


  Afgaande op het resultaat kan ik tot nu toe enkel maar concluderen dat dit een goede investering is.

  kleine tip nog. In de handleiding staat duidelijk vermeld dat je enkel rollen/zakken kan gebruiken die voorzien zijn van 1 ruwe kant. Dus volledig gladde folie gaat niet werken.

  Ook is de meegeleverde rol fol geschikt voor temperaturen van -20 tot 115°C

  Meestal komen zo acties nog eens terug maar het kan nog een tijdje duren. Of misschien liggen ze nog in de winkel?

  Ik denk niet dat je alle producten van de webshop ook in de winkel gaat terugvinden. Maar een keer gaan kijken kan natuurlijk geen kwaad. BBQ-vlees valt daar goed mee, dus verloren is de trip nooit. :)

  Heb mijn pH meter van de Lidl ook vandaag aangekregen. Heb 'm alleen nog niet kunnen testen (wegens geen kalibartievloeistof of demi water om te maken met de bijgeleverde zakjes)...

  Rondleiding in de Halve Maan vorig jaar was meer dan degelijk... Op vele vragen een eerlijk antwoord gekregen. We waren dan ook de enige Nederlandstaligen in een Engels/Nederlandse rondleiding. Had elke keer het idee dat zijne Nederlandse uitleg langer duurde dan zijne Engelse... ^^
  Ook in het proeflokaal ging het meer dan vlot. Normaal krijg je drie proevertjes... Ik kan u verzekeren dat het er iets meer waren dan 3. Heb daar toen na de Brugse zot, Straffe Hendrik Tripel, Straffe Hendrik Wild ook nog een Brugs tarwebier mogen proeven en toen hij de 75cl Quadrupel opentrok en mijn gezelschap (vrouw) vriendelijk bedankte heb ik die ook helemaal soldaat gemaakt. Heb wreed goed geslapen die nacht....

  Welke zakken heb je net gekocht D_Reamzzz ?

  De deze.


  Gisteren om 13:08 besteld (bevestigingsmail), om 13:49 mail dat de bestelling verzonden is. Nu net om 13:58 stond BPost hier voor de deur met het pakket. Op 9 minuten na geen 24h-service. Maar dat zal wel weer aan die mannen van BPost liggen. 8o


  Alvast topservice! Als de rollen en zakken even goed zijn....


  ter info... ik had het toestel 16 mei bij Lidl besteld, maar dat heb ik nog niet ontvangen... Hier zit ik nu met mijn rollen en mijn zakken. ^^^^^^^^

  Net ook weer de extensie op de nieuwe laptop geïnstalleerd.... Los daarvan. Kan je ook op een andere manier 'doneren' ipv paypal? Gebruik ik al jaren niet meer. Payconiq ofzo? 20 euro per jaar voor Brewfather vind ik geen probleem, dus dat bedrag wil ik ook gerust minstens spenderen aan dit forum. Heb hier al veel meer geleerd dan uit alle boeken tot nu toe (Heb ook nog niet zoveel boeken gelezen hoor 8o)

  de rollen folie bij Lidl lijken goedkoop, maar er zit daar maar 3m op een rol, terwijl bij de meeste andere merken 6m op een rol zit.

  1 of 2 keer per jaar staan ze bij Lidl wel in 1+1 promo en dan is het moment om voorraad in te slaan.

  Overigens zijn de folierollen van bvb foodsaver wel iets dikker, dus iets robuuster als je ze echt voor vacuumkoken wil gebruiken, maar ja daar betaal je dan ook voor.

  Heb in mijn speurtocht wel heel vaak gezien dat de meeste rollen NIET geschikt zijn voor verwarming boven de 50 graden. Dan bestel je best de zakken.


  Ik kreeg nog geen uur na de bestelbevestiging al een mailtje dat mijn bestelling verzonden was... :huh:

  Snelle jongens daar!

  Heb net dit vacumeerapparaat (of hoe noem je zo'n ding) besteld bij Lidl. Naar ik hoor zijn de bevindingen positief naargelang de prijs (€ 29,99). Aangezien de rollen folie bij Lidl niet in voorraad zijn, ff op zoek gegaan naar alternatieven. Uiteraard verkrijgbaar op Bol.com e.d., maar eerder aan de prijzige kant. Maar de aanhouder wint. Je kan ze ook voordeliger vinden bij onze Chinese vrienden, maar zoals men weet kan de levering ff duren. En toen kwam ik uit bij deze site. Nederlandse firma, voordelige prijs, ruim aanbod, en op een dag of 2-3 alles in huis (pas besteld, dus kan ik niet met zekerheid zeggen :)). Verzendkosten bedroegen € 6,00

  Wou het jullie maar ff laten weten. Van zodra ik alles in huis heb zal ik hier ook mijn bevindingen plaatsen.

  Welkom Mike. Wat ik wel had bij het lezen van uw naam kwam er direct een citaat van Urbanus in mij boven, die zei: "Ze noemen daar allemaal Mike, behalve Joop, die heette Frans"... 8o^^ Tja, dus ge ziet, er moeten er hier nie zat zijn om te zeveren hé, vooral ik nie... X/

  en ne mond vol asbak praat ook ni zo makkelijk

  Is het niet zo dat van al die extra vergistbare stoffen je de opbrengst en vochtgehalte als 2 waardes kunt ingeven. Bij suikers is dat in ieder geval zo, siropen bevatten ook veel vocht.

  pfffffffff..... ,u moet ik het vochtgehalte ook nog weten/berekenen/uitdokteren.... ^^^^^^
  Hoe begin ik daar in godsnaam aan.