Berichten van D_Reamzzz

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik denk dat het ook 'streven naar' moet zijn... In het begin probeerde ik zoveel mogelijk naar mijn gistvat over te hevelen, waardoor er vaak ook wat prut meeging.Nu brouw ik gewoon wat meer volume om zo toch van heel die troep weg te kunnen blijven. Verlies is dan wel wat groter, maar merk toch dat m'n bier er helderder door geworden is. Maar ik streef ook niet naar 'gazettebier'. Een andere hobbybrouwer vertelde me ooit 'Embrace the haze'....

  Ik doe niet anders... 3 bar via vloeistof aansluiting. Denk aan de juiste ball lock (zwart)... En goed schudden. Een uur later tappen als het moet. ¨Schudden¨ doe ik zo:


  External Content vimeo.com
  Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
  Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

  kan je zo niks maken (ben zelf niet handig genoeg daarvoor vrees ik) met een elektromotor die lage toeren maakt. In mijn hoofd heb ik het helemaal klaar. 2 metalen (of ander stevig materiaal) buizen, voorzien van een as met kogellagers. Deze op een kleine afstand van elkaar waar je de Keg op kunt leggen. Als je dan 1 buis kan aandrijven met de motor, dan bespaar je jezelf een wandeling. :beaming_face_with_smiling_eyes:

  hallo iedereen

  Ik stel mij even voor. Ik ben Kevin, 34 jaar en afkomstig uit Berendrecht (ten noorden van Antwerpen). Binnenkort wil ik een eerste keer gaan brouwen. Om te beginnen wil ik dit doen met de cursus bier brouwen van brouwpunt.nl Heeft er hier iemand ervaring mee? Nadien zal ik waarschijnlijk nog enkele kits uitproberen om daarna zelf te gaan experimenteren. Tips en suggesties zijn altijd welkom.

  Welkom Kevin,


  die brouwcursus lijkt me idd een truc om paketten te verkopen. Deze zijn trouwens 'maar' voor 4 - 5 liter . 5 liter of 50 liter brouwen doe je 'ongeveer' hetzelfde en duurt ook ongeveer even lang.

  Ik kan je het boek BROUWEN van James Morton aanraden. Hierin staat het brouwproces via BIAB (hetzelfde proces als de cursus van brouwpunt) netjes uitgelegd. En natuurlijk ook 'Verander water in Bier', bijna verplichte lectuur voor elke thuisbrouwer.
  Ikzelf ben meteen volmout begonnen met een easybrew 30. Me nog geen moment beklaagd. Eerste brouw was een moutpakket om het proces onder de knie te krijgen.
  Ik geef toe, mijn volledige set was wel een investering van rond de 800 euro waar ik lang voor gespaard had, maar uiteindelijk maak je alles maar net zo duur als je zelf wil.

  Mout kan je bvb al geschroot kopen bij o.a. Brouwmout. Bekijk ook zeker de app Brewfather een keer. Hierin vind je al tal van recepten. En probeer ook een keer mee te brouwen met iemand, zo krijg je ook een zicht op het hele proces en de (minimale) benodigdheden. En verder is er natuurlijk dit forum, 100 keer beter, up-to-date en uitgebreider dan eender welk boek.

  Alvast veel plezier met een kick-ass hobby!

  same here!
  Vooral dit forum heeft me heel wat geleerd.

  en je bieren zijn dan ook helder?

  mag niet klagen. :grinning_face_with_big_eyes::grinning_face_with_big_eyes:


  foto is niet super (ook scherp gesteld op pak room, vandaar het wazige glas), maar je kan toch het logo door het bier zien. Wat mij betreft helder genoeg. Hoewel helder niet een prioriteit heeft, smaak wel.


  10XCumgTIudscq3GKGttkkrCJ8px_5nvaHR6pMcCWssTKqs9UQlLNuX7YXJw5nGbjyoEZO0CaFpvI1qnSVwOLdPBWjBbKMI1vXpGKu1pqntQ0uIvqqmzNYq3L6AXvOtpSdV8Lv9HEpj8nHjwBq9s8LLEoWiN5mYpSAnkl6rVGdrZdnykz_7oasR72qEc4cykZ0knFlz3_jmXRHNGq41KnMOlK64s4u-LIH55fbWmGvy9QBTuhbD2Iq42aI53SC0WXreP3GvgNONAxrGZz5iQBWPNsq6cmnZkk-xYXvatJ6CxKrU8T1t3yb8LmsaXTQIK-UrD3Hc3WO-otSQLzNg8BlZlNs24Twk2k75epn-FV-Q7JwTI9VPkrmWFEW8E1R1nNChgYeoGYMQO9Ont0BOLHKCnnF2lEl7Ob61vdyEgWVzJJ6dMHxAcDXtgRuVS46GuMFbzJSP07FYU8MnYjlZsyOuDLEc3smUXfH0wWSH0AzvWg7jF4CFTCJyiOmU2lF8tlHhFv6g7c-sEzEK-8h1qdUAI8ARMSrrt7kbNfKgY9OzOb7QNV-XQAcb8koTvEGXH3Plz0TbvohYBZvuGICanXn57WbTgKYIpDMMjBHHGESqiXX0Tz3HRTTO98sDeMZAXmJMAFaGgsfez4qGlFdDUuKHEq65LT9B28UWsuNGaJxT8orVrFvyJJBaja2b3=w703-h937-no?authuser=0

  Hier ook een aantal biertjes die 'constant op voorraad' zijn. :grinning_face_with_smiling_eyes:
  Voor de rest veel lezen (en hier de mensen wat lastig vallen met rare vragen), en dan af en toe eens iets proberen. Drinkbaar is het altijd, maar echte blijvers niet al te vaak.
  En als er zo nog wat stockresten zijn durf ik dat ook al wel eens bij elkaar gooien om op te werken. Ook telkens weer een verrassing.
  Jammer genoeg het laatste jaar amper kunnen brouwen door gezondheidsperikelen, waardoor de 'voorraad' serieus geslonken is (bier drinken ging gelukkig nog wel :grinning_squinting_face:). Deze zijn nu wel van de baan waardoor er binnenkort een aantal sessies elkaar kort zullen opvolgen.

  Ik laat altijd mijn bier 2 weken vergisten zonder er naar om te kijken. Daarna hevel ik over en doe ik een meting. In de meeste gevallen is mijn bier uitvergist. Dan kan ik een weekje lageren op 4 °C. Daarna bottelen.

  Is mijn bier nog niet uitvergist, dan blijf ik er weer een weekje vanaf eer ik terug meet. Eens eind FG bereikt kan ik dan lageren, anders telkens een weekje er bij.

  Tot nu toe nog nooit problemen gehad.

  hmmm.... brengt me op een volgend punt. Maakt het een verschil of je het er aan het begin van de kook bijdoet, of op het einde?
  Bij gewoon eten (bvb soep) maken heeft het meekoken van peper bvb een enorm versterkend effect op de kruiden.

  Voor een volgend brouwsel wil ik (voor de eerste keer) kruiden gaan gebruiken. Biertje wordt een tripel, batch van 20 liter. Hierbij wil ik 10g kardemon en 10g koriander toevoegen. Bij het opzoeken van gebruik van kruiden kom ik nogal wat tegenstrijdige berichten tegen. De ene zegt volledig toevoegen, de ander spreekt dan weer over het in een vijzel te gooien en te kneuzen, en natuurlijk zijn er die zeggen dat het er gemalen bij kan.
  Waarschijnlijk zullen ze alle drie zowel gelijk als ongelijk hebben. Mijn vraag is, waarmee bereik je het beste resultaat? En als het er gemalen bij moet, kan en mag je dan ook de gemalen versie van de supermarkt gebruiken, of toch beter zelf vijzelen tot het fijn is?


  Alvast bedankt.

  Je gaat vooral moeten koelen bij het vergisten daar vergisting warmte vrijzet.
  Als je brouwsels hebt van 20 a 40l dan kan bij de initiële hevige vergisting de temp in je gistvat makkelijk 5°C warmer zijn dan de omgevingstemperatuur.
  Zelden moet je dus bij verwarmen als je gistvat in een geïsoleerde ruimte (ijskast) staat in een woning (in een tuinhuis is dat wat anders natuurlijk maar dan nog ga je de eerste 4 dagen van de vergisting toch nog steeds moeten gaan koelen.)
  Om je gistvat te verwarmen is het makkelijkste een brewbelt te gebruiken, dit is rechtstreekse overdracht van de warmte en werkt het nauwkeurigste.
  Met een Inkbird, ijskast, brewbelt en ventilatortje om het koelen van het gistvat te verbeteren heb je alles in huis om echt temperatuur geregeld te vergisten, en dit komt de smaak en de schuim van je bier echt ten goede!!
  (eigenlijk een van de belangrijkste investeringen bij het hobby brouwen)

  Ik werk momenteel met een koelkast, inkbird en buisverwarming van 60w. Ik heb geen ventilators in de koelkast ofzo. Werkt zo'n belt beter/nauwkeuriger dan de buisverwarming. Ik plak de sonde van de inkbird met een sponsje tegen de zijwand van mijn plastic vergistingsvat (fermonster)

  helder... en uiteraard bedankt voor je uitleg.

  Ik werk met een easybrew, dus maisch en kookketel zijn helaas dezelfde...

  Mss moet ik gewoon een keer op cursus komen. :face_with_tears_of_joy:

  Hoi Serge,


  zou je me dan een keer kunnen uitleggen hoe je dit heldere wort bekomt? Het mijne is redelijk helder, maar bij lange niet van wat ik op jouw foto zie. Bij elke brouwsessie betert het wel, maar ik heb nog niet de gouden tip gevonden vrees ik.

  Alvast bedankt

  zoals hier eerder aangegeven. En brouwsoftware gebruiken. Brewfather is een (wat mij betreft) geweldig programma. Het is zelfs gratis. Wil je meer uitgebreide functies kost het je 20 euro per jaar. Ook geen stuk uit je lijf.
  Waarschijnlijk zijn er hier wel mede-forummers (of hoe noemt ge da?) die ook een ketel zoals de jouwe hebben en je misschien op weg kunnen helpen om de juiste waardes in BF in te geven.

  Dat is het gevaar, ik zal dat actief moeten gaan onderhouden en dat is misschien wat extra werk, maar in de FAQ zou ik daar wel plek voor hebben. :thinking_face:

  Ergens een aparte topic/categorie met 'handige tools bij het brouwen'. fotootje erbij en onder welke naam je het op een bepaalde site hebt gevonden. Werkt de link niet meer, dan heeft de 'zoeker' toch nog een referentie.


  't es mor een gedacht eej

  die extra suiker om op je SG te komen kan wel maar zou ik niet gedaan hebben. Het enige dat je daar meekrijgt is meer alcohol, maar dit gaat wel wat ten koste van de smaak. (in mijn ogen). Beter om proberen te achterhalen waarom je je SG niet gehaald hebt en hierop je recept aanpassen. Eerste keren is het altijd wat zoeken naar het rendement van je installatie.

  Pils kan je alleen maken met een ondergist en bij een lagere temperatuur. Gist en vergistingstemperatuur zijn absoluut bepalend voor de smaak van je bier, meestal meer dan je moutstorting.

  Gebruik je pilsmout met dezelfde hop als een pils maar een bovengist, dan krijg je een blonde. Meer esthers, minder clean en crispy. Doe de test eens en je zal 2 compleet verschillende bieren krijgen.

  helder... kan ik hieruit dan ook afleiden dat bvb alle ingrediënten van een standaard tripel met een ondergister te maken zijn?

  Mogelijk mss een (heel) domme vraag, maar ergens worstel ik er toch al een tijdje mee.
  Wat maakt een pils een pils? Is dat enkel de gist en vorm van vergisting?
  Stel dat ik alle ingrediënten voor een pils heb en dit bier ga brouwen. Ik neem aan dat ik bij de vergisting daarna ook gewoon een bovengist zoals bvb een US-05 kan gebruiken. Is dit dan minder een pils dan wanneer je een ondergister gebruikt?
  Tripels bvb heb ik al met heel veel verschillende gisten gezien, toch blijven het tripels. Daaruit kan ik dan afleiden dat het niet de gist is die de bierstijl bepaalt.

  Goh, ik denk dat het vooral te maken heeft met kennis; degenen dien hier heel actief zijn op het forum zijn mensen met echt wel kennis van zaken (althans, zo komt het bij mij toch over). Als je dan een n00b bent zoals ik, zijn er niet veel topics waar je een nuttige bijdrage kan leveren en laat je de eer aan degenen die wel weten waarover ze praten.

  Het heeft ook voordelen natuurlijk; zo krijg je alleen antwoorden waar je effectief iets mee kan, dit in tegenstelling tot Facebook, waar elke idioot met een een IQ gelijk aan zijn schoenmaat zich tegenwoordig voordoet als expert.


  Voor wat toogpraat en andere zever, kan je normaal wel op mij rekenen :winking_face:

  Weest welgekomen...

  Een bijdrage leveren als redelijke beginnenling doe ik ook nog niet vaak. Maar lompe vragen stellen... da kan ik als de beste.

  Nee, dit forum is een pak gezelliger dan dat van onze noorderburen. Er zitten er daar een paar die denken het warm water uitgevonden te hebben, en als je dan een simpele vraag stelt wordt je meteen afgeknald. En van mening verschillen met de goden van dat forum is ook not done... Geef mij maar dan de gezelligheid hier, waar regelmatig van het pad afgeweken wordt, een kwinkslag moet kunnen, maar waar je op het einde van de rit wel steeds een duidelijk (soms meerdere verschillende :grinning_face:) antwoord krijgt op je vraag


  Dank je wel daarvoor, goden van dit forum!!!

  ah... die heb ik ook al. De mijne komen uit Nederland van een wietshop. :rolling_on_the_floor_laughing:

  Ik dacht dat er speciale versies bestonden voor bvb de brouwwereld.

  Vraagje daarop verder. Hoe reinigen jullie siliconen slangen? Ik weet dat voor bvb tapleidingen in cafe's er sponsjes bestaan omop regelmatige basis door de leiding te jagen.

  Voor de volgende keer zeker wel ja :beaming_face_with_smiling_eyes:. Maar zoals in de eerste post gezegd, dat het hier vooral een vraag was over een infectie door een vliegje en de invloed aan het teveel kopruimte.


  Volgende keer ga ik zeker beter meten hoeveel ik effectief heb, voor dat ik overhevel :grinning_face_with_sweat:. Of nog beter, hoofd en nagisting in eenzelfde glazen vat doen en niet meer overhevelen.

  dan ga je je bier lang op dode gist laten staan, kan ook weer voor een afwijking in smaak zorgen.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue