Berichten van D_Reamzzz

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Heb al op meerdere plaatsen gelezen dat Morellen het goed doen in Kriekenbier. Van Schaarbeekse krieken heb ik nog nooit gehoord. Ik zou zelfs niet weten waar ik die moet vinden.

  Dit is het recept dat ik online gevonden heb en waarop ik me wil baseren. Zoals gezegd absoluut GEEN ervaring met fruitbier, dus alle hulp is welkom. :)

  Ik moet het recept nog wel ff omwerken naar 20L.


  De krieken, bevroren of lichtjes ontdooid, gaan samen met het nog warme wort (50.. 60°c) op vat. Eens alles op 20°C is komt de gist erbij. Dus wort maar deels koelen!


  Alles in 1 vat, toe met waterslot. 3 tot 6 maanden laten lageren. Met alles erin!


  Het kriekenbier van dat jaar (de beste dus) is gebrouwen op een basis bier type Pils, Pale en 10% tarwemout. Ook weer redelijk gehopt met Hallertau Mittelfrühe, 25-30 ebu. Het merendeel was Morellenkrieken met Gorsemse kriek.


  Een recept ziet er dus als volgt uit:

  Voor 100L wort:

  17 kg Pilsmout; 3,25 kg Palemout; 2,25 kg Tarwemout

  Maisch: maisch curve 52°C 10', 62°C 35', 72°C 30' naar 78°C en spoelen.

  Hop: Hallertau Mittelfrühe (van 4 à 5 alfazuur%) 225 g na 5' koken toevoegen en 50 g 10' vóór einde. Kooktijd 70'.

  Start SG 1051. Gist: opkweek Witkap Stimolo (Slagmuylders). Een K97 korrelgist of een witbier korrelgist zou ook moeten lukken. Volgens mij kan dat gerust met andere gist:een witbier vloeibare gist of opkweek van flesje Hoegaarden, of voor de korrelgist bricoleurs een Brewferm Blanche.


  Wat ze andere jaren deden is bier van 60 % tarwemout en 40 % pilsmout. Zoveel % tarwemout kan filterproblemen geven bij het spoelen van de draf. Niet doen dus, trouwens bovenstaand recept geeft beter bier.


  Een beslag met een SG van ± 1051, korte maischtijden.


  Hun vaten staan in een veranda, dus temperatuurscontrole is er niet. Meestal brouwen ze hun kriek in november/december en bottelen ze tegen april.


  Tijdens het bottelen wat aanzoeten . bijvoorbeeld. Sorbitol 1kg/30L Afhankelijk van de kriek (eerst proeven). Sorbitol is sorbietsuiker en is dus niet vergistbaar. Persoonlijk verkies ik Maltodextrine, dat zijn lange suikerketens van mout, in extractvorm. Bij Brouwland gekend als Brewbody: No. 055.051.7 € 5,55/kg.

  Altijd eerst proeven en op een kleine hoeveelheid de dosis uitproberen, want te zoet is niet lekker.


  Storting kriek tot 50%, ofwel 50 kg kriek op 100 L.

  Soms doen ze schuimstabilisator bij. Maar met hun bier was dit niet toegevoegd, ik ga dat ook niet doen.


  Daar de lange lagering klaart alles mooi uit. Langer dan 3 maanden geeft meer kleur en pit smaak, maar is ook iets minder schuimvast.

  Één week voor het bottelen hevelen we over, en laten dit een weekje staan, we voegen 7,5 g/L bottelsuiker en maltodextrine of sorbietsuiker toe naar smaak.


  Nog even dit:


  Wat je vooral niet mag doen:


  - De krieken koken: geeft gelatinevorming en aromaverlies

  - De krieken tot moes malen of stampen: geeft een pulpbrei dat je quasi niet kan scheiden van het bier.

  - Ontpitten.


  Je zal zien dat naarmate de gisting vordert, de pitten zich wat scheiden van de krieken. Het is geen drama als dat nog niet gebeurd is.


  Voor besmetting moet men geen schrik hebben met deze methode, door het invriezen en nadien ontdooien in het hete wort krijgen wilde gisten bijna geen kans. De krieken heb ik in water gespoeld vóór het invriezen.

  Moeder de vrouw blijft maar zagen (euh... vragen) achter een kriekenbier. Een recept heb ik al ongeveer uitgewerkt, maar dan de belangrijkste vraag, de krieken... Welke krieken zijn het best en hoe verwerk ik deze het best in mijn bier. De opdracht is een 'niet al te zure' kriek (yep, ze stelt haar eisen). Daarom, wat kan ik eventueel toevoegen om het 'zoeter' te maken?


  Alvast bedankt

  Mijn aanrader is "Bieren zelf brouwen" Van Jac. Lambrechts. Ik heb er nog enkele die je gratis mag afhalen in Ekeren.

  Het is een paperback met 200 blz en heel het brouwproces wordt heel begrijpelijk uitgelegd van A tot Z

  Ben wel geïnteresseerd. Ruilen tegen een paar biertjes?

  Een stevig brood je aap!!!, Dat je nu de suiker bij de kook of tijdens de hoofdgisting toevoegt maakt amper iets uit.
  Je wint er hooguit 1 of 2 SG puntjes mee in het beste geval en dan alleen nog als je heel veel suiker in je stort zitten hebt (>15%)
  Het probleem dat Waldonk aanhaalt heb je alleen als je te weinig of onvoldoende actieve gist gebruikt.
  Bij het gebruik van voldoende vitale gist en gistvoeding ga je hier nooit tegen aan lopen.

  En als beginneling moet je het simpel houden, dus voeg maar toe bij de kook. (doe ik trouwens ook in 99% van de gevallen)

  voila, alweer wat bijgeleerd... fielen dank!

  Als beginneling zou ik de suiker mee koken de laatste 10 minuten

  bekom je dan niet het probleem dat brouwerwaldonk aangaf. Dat de gist eerst de makkelijke suikers verwerkt, en dan moeite heeft met de moeilijkere suiker uit het mout?
  Stel dat je vergisting stokt, je daarna suiker toevoegt voor hergisting op fles en je onbedoeld handgranaten maakt. Ben zelf ook nog volop in het leerproces, dus dit kan misschien een erg domme vraag zijn.


  Ik zou eerst doen wat brouwerwaldonk zegt, zonder eventueel toevoeging van suiker tijdens het gisten. Eerst goed het brouwproces onder de knie krijgen. Met weinig middelen maak je zeker al een lekker biertje.


  Aanraders qua lectuur: verander water in Bier van Adrie Otte of Brouwen van James Morton. Beide even goed wat mij betreft, alleen is de eerste wat technischer, waar de tweede je een leeservaring geeft alsof de schrijver zelf met je aan het brouwen is en je al doende het proces uitlegt.


  Alvast veel brouwplezier.


  Kijk zeker ook eens in de bibliotheek op dit forum. Daar staan alvast een paar recepten van leden.

  :whistling:


  Maar serieus, ik ga die gastjes die nog niets straffer als een pint hebben gedronken echt geen bier van 8% meegeven. Da's just goed voor miserie achteraf. De streken waar wij vroeger mee weg geraakten lukken nu niet meer zelle.

  da's waar, maar op mijn 18de kende ik toch het verschil al tussen een pintje en nen Duvel.

  Het eerste diende om zat te worden, het tweede om RAP zat te worden. ^^^^^^

  (bijna) Dagelijks aanwezig hier, al was het al maar om even te kijken of er wat interessants voorbijkomt. Lezen doe ik veel, zelf posten veel minder. Deels door mijn beperkte kennis, en deels door het idee dat ik me niet in elk gesprek wil moeien.

  Zit ook op een paar FB groepen, maar de echte kennis is toch hier op dit forum te vinden. FB is veel vluchtiger en korter van antwoorden, waar op VHF toch veel dieper op bepaalde dingen wordt ingegaan. En daar kan ik dus alleen maar van leren.

  Ik beschouw VHF dan ook zo een beetje als constant groeiend naslagwerk.

  Van de week een bestelling geplaatst bij BL, deze is vandaag toegekomen. Bij het openen van het pakket bleek dat 1 zak hoppellets Fuggles niet (meer) vaccuum is. Waarschijnlijk tijdens het transport gebeurd, want je kan aan de verpakking nog goed zien dat hij wel vacuum geweest is. Kan ik deze nog gewoon gebruiken? of toch maar een mailtje sturen richting BL?

  De rest van het pakket is trouwens volledig in orde, en ook met de nodige zorg ingepakt, dus daar geen klachten over.


  Alvast bedankt.

  alweer een tijdje geleden, en met het voorjaar in zicht mss tijd om dit artikel nog eens een keertje van onder het stof te halen. Momenteel zit ik met een aantal vragen.


  1. Mij vrouw heeft op haar werk enkele kriekenbomen staan, dus aan verse krieken geraken zal geen probleem zijn. Hoe maak ik daar het best sap van?


  2. Het meten van het suikergehalte van sap, kan dat gewoon met een refractometer? En hoe reken je dat dan evt. om.


  3. Zou het kunnen dat er als basis voor dit bier een gewone delirium tremens als basis gebruikt wordt, mits een (kleine) aanpassing van het recept?


  Alvast bedankt

  kleine tip: kopieer je recept uit Brouwhulp naar html. Typ dan eerst op het forum je tekst, schakel over naar html (in de blauwe balk boven je bericht linksboven), kopieer je recept, en schakel terug over naar gewone tekst. Zo hebben ze het mij ook ooit uitgelegd en ziet je recept er online veel overzichtelijker uit.

  Wat betreft de bitterheid. Je gewichten een keer omdraaien, dus 14g op 60 minuten en 28g op 20 minuten

  en dan nu graag in 't Vlaams.... 8o8o8o

  maar alle gekheid op een stokje. Stel dat ik de vloeibare oplossing koop... Mijn recept geeft aan 1,4 gram. Hoeveel ml van die oplossing heb ik dan nodig? Is er bvb een formule waarmee dit altijd op dezelfde manier te berekenen valt


  Calciumsulfaat lost dan volgens Breugel niet goed op. Hoe fix ik dit, of maakt eht weinig uit als ik het gewoon niet toevoeg?


  Alvast bedankt.

  Elk zijn goesting maar stout mee manieren is pale / brown / black.
  En aub geen saaz, hoe komde daarbij?  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

  is naar het originele recept van whitbread... daar zit blijibaar saaz in. Ik ga het proberen, als het niet te zuipen valt is dat alweer wat bijgeleerd...


  Nunc est Bibendum

  Aan de hand van de vele tips hier en via smoelenboek hieronder het uiteindelijke recept. Zoals steeds zijn alle tips over het brouwen van een stout (er is een eerste keer voor alles) meer dan welkom. Steeds weerkerende tip is dat voor een stout het water best aangepast wordt, maar buiten de Ph regelen doe ik momenteel niets met mijn water. Ik heb geen meetapparatuur, maar heb wel mijn waterprofiel adhvd gegevens v/d watermaatschappij in Brouwhulp ingegeven. BH zegt me dan wat te doen met de Ph. Zo zie ik bvb ook CaCl2 en CaSO4 staan. Zijn deze producten bij bvb brouwland verkrijgbaar, en welke producten zijn dat dan?

  Alvast bedankt


  BrouwHulp Recept uitdraai

  Basis

  Omschrijving

  Waarde

  Kenmerk

  Naam recept

  Stoute Nonkel

  Brouwdatum

  16-03-2019

  Bierstijl

  Stout (Irish Dry)

  Volume

  15,0 l

  Begin SG

  1,058 SG

  Berekende kleur (Morey)

  76 EBC

  Berekende bitterheid (Tinseth)

  45 IBU

  Brouwzaalrendement

  75,0 %

  Kooktijd

  75 min.

  Water en brouwzouten

  Hoeveelheid

  Ingrediënt

  22,00 l

  Water uit Oostmalle

  1,40 g

  CaCl2

  2,10 g

  CaSO4

  2,10 ml

  Melkzuur

  3,48 l

  Spoelwater

  Waterprofiel behandeld water

  Ca

  Mg

  Na

  HCO3

  Cl

  SO4

  102 mg/l

  6 mg/l

  10 mg/l

  216 mg/l

  32 mg/l

  63 mg/l

  Vergistbare ingrediënten

  Hoeveelheid

  Naam

  Mouterij

  Kleur

  %

  2,26 kg

  Pale Ale mout

  Dingemans

  7 EBC

  48,2 %

  1,01 kg

  Cara-hell

  Weyermann

  25 EBC

  21,4 %

  0,50 kg

  Cara 120

  Dingemans

  120 EBC

  10,7 %

  0,40 kg

  Havervlokken

  Supermarkt

  2 EBC

  8,5 %

  0,26 kg

  Carafa I

  Weyermann

  900 EBC

  5,5 %

  0,26 kg

  Bruine basterdsuiker

  Supermarkt

  35 EBC

  5,6 %

  Maischschema

  Omschrijving

  Temperatuur

  Stap tijd

  Rust tijd

  Beslagdikte

  62,0 °C

  1 min.

  30 min.

  5,0 l/kg

  Stap 2

  67,0 °C

  1 min.

  15 min.

  5,0 l/kg

  72,0 °C

  1 min.

  30 min.

  5,0 l/kg

  78,0 °C

  1 min.

  5 min.

  5,0 l/kg

  Hop

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  % alfazuur

  Kooktijd/toevoeging

  IBU

  41,5 g

  Fuggle

  pellets

  4,3%

  60 min.

  31,3 IBU

  30,0 g

  Saaz

  pellets

  3,4%

  30 min.

  13,8 IBU

  Overige ingrediënten

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  Gebruik

  Gist

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  11,5 g

  SafAle English Ale (S-04)

  bovengist

  Nochtans is een vloeibare starter maken echt kinderspel. Het is een kwestie van zuiver werken met steriel wort.

  Het wort oogst je van het vorige brouwsel uit de kookketel als het goed 30 minuten gekookt heeft.

  zeker iets waar ik me in de toekomst meer in wil verdiepen, alleen ontbreekt het me aan een 'eigen' plaats om alles netjes te doen. Aanbouw van een garage met aparte brouwzaal(tje) staat wel op de planning, maar dat zal wsl nog niet voor de eerstkomende jaren zijn helaas.

  Ben nog volop het brouwproces onder de knie aan het krijgen. Van dat opschalen heb ik helaas nog geen kaas gegeten. Maar zeker interessant naar de toekomst toe, wanneer ik met giststarters ga werken

  hetgeen ik hier allemaal lees qua gewichten e.d., en ik ben verre van een expert op dat gebied, zou ik opteren voor een stalen gelaste constructie. Er zal maar eens een wiel onder die houten kast breken, of eender wat mee gebeuren.... Gaat je hele brouwinstallatie tegen de vlakte.
  Ik zou er zelfs wielen durven onder zetten die een ton kunnen dragen...

  Je kan je bottelbuisje verlengen zoals ik gedaan heb met mijn plastieken bottelbuisje. Ik heb dit verlengt met een stukje van een lege vulling van een balpen.(zo'n simpele Bic) Goed uitgekuist, stukje +/- 2cm afgeknipt, één uiteinde een beetje breder gemaakt door bv een schroevendraaier erin te steken en wat te draaien. Op het nippeltje gestoken en klaar is Kees. Je kan dit zo lang of zo kort maken als je wil.


  Dat zijn tips waar ne mens wat mee kan! Thanks

  Ik maak mezelf wijs dat ik ook aan het milieu denk wanneer ik mijn flesjes hergebruik. Het weinige schoonmaakmiddel dat ik gebruik staat volgens mij niet in verhouding tot de chemicaliën die de grote brouwerijen gebruiken. En dan heb ik het transport van al dat leeggoed nog niet meegerekend.


  Laat ons een nieuwe slogan lanceren: 'Red het milieu, BROUW BIER!'

  Mijn slechtste was mijn allereerste, vooral door de hectiek die er bij kwam kijken, maar dat lag vooral aan mezelf. Sindsdien doe ik mijne 'mis-en-place' degelijk en dat scheelt een hoop. Er is toen wel een lekker biertje uit voortgekomen.


  Voor de rest hoop ik van alle horrorverhalen zoals hierboven gespaard te blijven.


  Maar zolang je leert uit je fouten hoort dat ook bij het proces om steeds beter te worden, of niet?

  Mijn biertje staat nu bijna twee weekjes te vergisten, dus hoge tijd om te lageren, en voor de eerste keer te dryhoppen, koudhoppen, of hoe je het ook wil noemen (weet zelfs niet of deze twee termen op hetzelfde proces slaan, maart soit).

  Ik dacht om morgenavond het bier over te hevelen naar de Fermonster en de hop toe te voegen voor een dag of 3. Zondag zou ik dan willen bottelen. In verschillende boeken lees je ook verschillende dingen. Mijn idee was om te lageren, zo koud als de koelkast wil gaan, gedurende een dag of 3.

  De vraag is, heeft dit effect op het hoparoma? Is warmer bvb beter, of doe je best koud? Koud gaat volgens de vele geschriften zorgen voor een helderder bier, maar als dit invloed heeft op het aroma en smaak moet ik mss overwegen om net NIET koud te lageren.


  Dilemma, dilemma. Graag jullie vakkundige mening.

  Alvast bedankt.


  groetjes,

  Raf

  Hallo Brouwland!!!! (en andere shops...) ik zie hier mogelijkheden.... 8o8o