Berichten van D_Reamzzz

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Niet echt, maizena is veel zuiverder dan maiszetmeel, maiszetmeel is eigenlijk overschot van het breken van mais en bevat meer eiwit vetten enz.. (is eigenlijk dus gewoon mais) Maizena zetmeel is gewonnen uit mais en dan nog eens (gedeeltelijk) ontdaan van onzuiverheden
    Productie process maizena
    Samenstelling maizena
    samenstelling maiszetmeel

    mijne logica zegt dan dat je beter maizena (die van mais, en niet die van aatjebanaantje) kan gebruiken , omdat je zo minder 'rommel' in uw bier krijgt, of zie ik dat verkeerd?

    Hallokes,


    bij de aanschaf van mijn easybrew 30 zat er uiteraard een spiraalkoeler bij. Op zich koelt dat ding wel goed, maar volgens mij haal ik er niet het goede rendement uit. Ik merk dat de ringen op elkaar liggen. Zou het niet beter zijn dat deze NIET op elkaar liggen, waardoor er meer contact is met het te koelen wort? Mogelijk is dit een domme vraag, maar niet geschoten is altijd mis natuurlijk.


    Alvast bedankt

    Tot nu toe ook geen probleem met plastic. Een RVS CCT staat hoog op de verlanglijst, maar zal pas zijn als ik mijn eigen brouwplekje heb (en dat zal wsl nog wel ff duren). Hoe vul je je flessen af, daar kan je mss ook zuurstofinslag hebben. Ik raad aan met een afvulpijpje, maar dat doe je mss al. Ik denk maar ff mee.
    En welke plastic emmers gebruik je? Dat kan ook een effect hebben op je bier naar het schijnt

    Ter info: Brewfather 2.0 is vandaag gereleased met een aantal upgrades zoals o.a. Dark mode, betere gistcalculator,...

    Ik gebruik Brewfather op de PC. Die 2.0, is dat een app voor android ofzo, want vind daar precies niks van in de Google playstore

    Vooreerst welkom.


    Zijn dat aluminium ketels die jullie gebruiken?

    Was ook meteen het eerste wat mij te binnen schiet. Weet niet meer waarom, maar mij hebben ze het op dit forum enkele jaren geleden ten stelligste afgeraden aluminium te gebruiken. En als het oude potten van een traiteur zijn, is de kan heel groot dat het aluminium gaat zijn. De reden waarom niet te gebruiken laat ik aan de experts ter zake.

    Zelfde terugslag klepje met filter en gewichtje zit toevallig ook in mijn sproeibussen met Starsan en detergenten en dient daar om ongeacht dat je de bus op zijn kop houd of niet steeds vloeistof te kunnen sproeien uit de bus

    ik wou exact hetzelfde zeggen. Blijkbaar hebben we dan dezelfde sproeibussen... Ook van den Aveve? :):)

    Toch niet. Deze staat juist afgebeeld en moet je ook zo plaatsen bij het laatste model. Men heeft namelijk bij het laatste model de onderste plaat verstevigd door er een paar verhogingen in te ponsen en de rand heeft men omgeplooid. Zodoende grijpt deze in de rand van de moutpijp en zit deze redelijk vast.

    Kleine tekening ter verduidelijking.;)


    I stand corrected... Dat wist ik niet van het nieuwe model. Ik ging er van uit dat deze hetzelfde was als het oude.
    Maar dan vind ik persoonlijk het oude systeem beter (tenzij ik iets over het hoofd zie). Bij het nieuwe komt al je gewicht op de omgeplooide rand te staan, terwijl bij de oude het gewicht op de verhoging drukte, waardoor deze de neiging had ui te zetten en zo alleen maar vaster in de moutpijp kwam te zitten, EN het gewicht netjes over de hele plaat verdeeld was. Anyway, als ge het juist gebruikt dan werkt het...


    nieuw.jpg  oud.jpg

    Gids zijn is ook een beetje een roeping. 7 jaar geleden bij brouwerij de halve maan in Brugge een rondleiding gevolgd en man, die gids kon vertellen. Heel de groep hing aan haar lippen van begin tot einde.

    Het zou niets voor mij zijn, ik ben een asociaal geval ^^

    volgens mij hadden wij vorig jaar dezelfde gids dan. Wij waren wel de enige 4 Nederlandstaligen in een Engelse groep. In het proeflokaal achteraf is het niet bij de standaard 3 consumpties gebleven. ^^^^
    Laat ons zeggen dat de rest van de avond heeeeeeeeeeeeeeeeel vrolijk verlopen is. Ik denk dat we daar met ons 4 een fles of 3 Straffe Hendrik quadruppel 75 cl soldaat gemaakt hebben, nadat we eerst het verschil van de Brugse zot van het vat of op fles geproefd hadden en een Straffe Hendrik Tripel van het vat...

    Wel grappig hoe ze elke keer de onderste plaat van de moutpijp verkeerd afbeelden op de foto's bij brouwland (zullen wsl foto's van de fabrikant zijn, maar soit). Hoe ze op de foto's gemonteerd staat heb je veel meer kans dat je onderste plaat er door het gewicht van je mout uit valt. Als je de plaat omdraait duwt het gewicht van je mout op de 'plooien' (of hoe je het ook wil noemen), waardoor je plaat de neiging heeft uit te zetten en zo alleen maar vaster in je moutpijp komt te zitten.


    dus de plaat niet zo --____|___--, maar zo __-----------__ monteren is de boodschap..

    Industriële fabrieken hebben ook gidsen nodig voor de bezoekers.

    Hier links van ons zien we een paar ketels, daarin wordt het bier gemaakt. Wat er in zit mag ik helaas niet zeggen, maar er komt water aan te pas. Hier even verder ziet uit de hop. Deze dient om extra smaak, aroma en bitterheid aan het bier te geven. Welke hop we gebruiken mag ik helaas niet zeggen. Hier verder wordt het bier vergist. Dit dient om de suikers om te zetten naar alcohol. Welke gist we gebruiken is strikt geheim...
    Waarop we de vraag 'Gebruikt u voor het bottelen Steinie flesjes?', waarop we een verbaasde 'Excuseer?' als antwoord krijgen...

    Lijkt me geweldige interessant.... 8o8o8o

    Sinds enkele maanden heb je er ook een recipe share waardoor er een hele databank van recepten aan het ontstaan is. De feature is er wel enkel voor premium klanten. Maar voor 20 euro per jaar zit je op dat gebied gebeiteld.


    Ik zou eerlijk gezegd niet zonder meer kunnen. Tegenwoordig ga ik brouwen in mijn tuinhuis, open ik het recept op mijn tablet en kan ik de brouwsessie mooi volgen. Het enige probleem dat ik had was met de setting voor de moutabsorptie maar dat lag eigenlijk aan het feit dat dat gemiddelde niet werkt (1l/kg) voor een bulldog brewer. Ik heb de setting aangepast naar 0,9 en nu klopt het weer


    Dikke kudo's voor Thomas die dat toch maar allemaal in z'n eentje heeft in elkaar gestoken.

    Hey Walter,


    aangezien jij al een tijdje met Brewfather en de Brewmonk (heb zelf een vergelijkbare Easybrew) werkt, is het mogelijk me jou instellingen te geven aub? Ik geraak er zelf niet helemaal wijs uit, en wil eerst wat spelen eer ik een premium wil aanschaffen.

    Alvast bedankt!

    Het lijkt me zoiets typisch voor één of ander hipster.... Kijk hoe cool ik ben met mijn eigen (??) gebrouwen (??) bier. Waarop alle andere hipstervrienden de OOH's en AAH's in het rond gooien.

    Zou het zelfs niet kopen mocht het maar 100 euro kosten, maar zoals eerder aangehaald, ieder zijn ding.

    Citaat van brouwerwaldonk

    De bottelsuiker zal nog verder vergisten, en volgens mij is 198g op 23L nogal veel. 165g is eigenlijk genoeg.

    Je schrijft dat het nu nog mierezoet is, dat zal evolueren naar minder dan mierezoet maar het zal altijd zoet bier blijven.

    Ik ging uit van 26 liter, maar moet mijn installatie blijkbaar een keer goed ijken. Ik kom altijd op minder uit dan brouwhulp aangeeft...


    Nunc est Bibendum

    Dit weekend (zondag) mijn eindelijk sterke blonde gebotteld. Had 2 maand koud gestaan op 3 graden. Op aanraden van jullie hier 1 gram US05 gebruikt als bottelgist en 198 gram suiker (via brouwhulp) voor 23 liter bier.
    Vandaag (woensdag) kon ik me niet meer inhouden om te testen of er druk op de flesjes zat. Jawel, een licht pshhhht was waar te nemen. Bier op zich smaakte echter mierezoet.
    Ik weet dat 3 dagen waarschijnlijk veel te weinig is, maar trekt dat zoete smaakje nog wel weg? Bier staat nu in de berging waar het ongeveer constant 22 graden is.
    Is de eerste keer dat ik zo lang gelagerd heb en bottelgist heb gebruikt.


    Alvast bedankt...


    Nunc est Bibendum

    BTW, dit is het recept



    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    Naam recept

    Ne Ruud

    Brouwdatum

    10-06-2019

    Bierstijl

    Sterke Blonde

    Volume

    26,0

    Begin SG

    1,064 SG

    Berekende kleur (Morey)

    7 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    30 IBU

    Brouwzaalrendement

    68,9 %

    Kooktijd

    70 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    19,60 l

    Water uit Oostmalle

    7,00 ml

    Melkzuur

    16,74 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    62 mg/l

    6 mg/l

    10 mg/l

    213 mg/l

    17 mg/l

    10 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    5,00 kg

    Swaen Pilsner

    De Swaen

    3 EBC

    71,4 %

    0,30 kg

    Tarwevlokken

    Supermarkt

    2 EBC

    4,3 %

    0,30 kg

    Havervlokken

    Supermarkt

    2 EBC

    4,3 %

    1,00 kg

    Kristalsuiker

    Supermarkt

    0 EBC

    14,3 %

    0,40 kg

    Rietsuiker licht

    Supermarkt

    2 EBC

    5,7 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    62,0 °C

    1 min.

    30 min.

    3,5 l/kg

    Stap 2

    67,0 °C

    1 min.

    15 min.

    3,5 l/kg

    72,0 °C

    1 min.

    30 min.

    3,5 l/kg

    78,0 °C

    1 min.

    5 min.

    3,5 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    75,0 g

    Saaz

    pellets

    3,4%

    50 min.

    26,8 IBU

    45,0 g

    Styrian Goldings

    pellets

    3,4%

    10 min.

    6,1 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    11,5 g

    Safale American (US-05)

    bovengist

    11,5 g

    SafBrew Ale (S-33)

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    22,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    23,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    22,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    75,6%

    Start nagisting

    28-06-2019

    Temp. nagisting

    0,0 °C

    Start lagering

    28-06-2019

    Temp. lagering

    3,0 °C

    Ff snel een vraagje. Ik wil vandaag eindelijk gaan bottelen. Wegens tijdgebrek er nog niet toe gekomen. Mijn bier staat nu ongeveer een vijftal weken op 3 graden. Is de gist nog vitaal genoeg om enkel bottersuiker toe te voegen? Ik voeg het altijd als suikerwater toe.


    Alvast bedankt.

    Er zijn steeds mensen die alle bling bling met alle toeters en bellen aankopen en dan tot de vaststelling komen dat het toch mogelijk hun ding niet is dat zelf bier brouwen? of het ondertussen nog groter zien?
    Waarom doen mensen dat ? Om dat ze dat kunnen? Om dat ze het willen? omdat .....
    Wie zal het zeggen?:-/

    Vooral omdat ze denken dat het beste materiaal zowiezo het beste bier oplevert. Mits kennis van zaken kan dit zeker waar zijn. Ik heb zelf een Easybrew, vooral voor mijn eigen gemak, maar ken iemand die brouwt in wat je amper een brouwset kan noemen, en daar komen betere biertjes uit dan uit mijn bling bling. Enige verschil is dat die persoon al meer dan 20 jaar ervaring heeft, en ik nog maar een jaartje brouw.

    Maar moutextracten hadden ze nog niet, dus die vergelijking met de middeleeuwen gaat niet op ;)


    Wat ik me afvraag is hoe ze de maischtemperaturen regelden in een tijd dat er nog geen deftige thermometers waren?

    Ik zou dat wel eens ne keer willen proeven. ECHT middeleeuws bier. Niet enkel gebrouwen op de manier van toen, maar ook echt met dezelfde ingrediënten van toen. Volgens mij was dat naar onze huidige normen gewoonweg NIET te zuipen... Maar zolang ge er redelijk bezopen van werd was in die tijd waarschijnlijk alles goed.

    Alé, we gaan dit jaar dan eens tabaksbladeren drogen ook?

    En die dan ff laten trekken in uw jongbier... Een echt cafébiertje dan. Ge wordt er zat van en 's anderendaags hebt ge nog een stinkbakkes van den toebak! ^^^^^^

    Hier mijn gouden tip. Doe steeds een ‘labgisting’. Zodoende weet je waar je moet eindigen met je gisting. Eindig je een aantal punten hoger dan je labgisting? (1 puntje mag je negeren)Hou hier dan rekening mee en trek dit van je bottelsuiker af. 1 SG-punt is ongeveer 2,5gr suiker.

    Hevel je over om te lageren? Bottel dan gelijktijdig een flesje. Na 14 dagen open trekken en zien wat dat geeft.

    labgisting.... zo ver ben ik nog niet denk ik in mijn brouwkennis...