Berichten van D_Reamzzz

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  zoals hier eerder aangegeven. En brouwsoftware gebruiken. Brewfather is een (wat mij betreft) geweldig programma. Het is zelfs gratis. Wil je meer uitgebreide functies kost het je 20 euro per jaar. Ook geen stuk uit je lijf.
  Waarschijnlijk zijn er hier wel mede-forummers (of hoe noemt ge da?) die ook een ketel zoals de jouwe hebben en je misschien op weg kunnen helpen om de juiste waardes in BF in te geven.

  Kan je toch gewoon gebruiken voor je ijskast??? 2 stopcontacten, 1 voor een verwarmingselemenet en het tweede voor de stekker van je koelkast. Of is ie naar de fillistijnen?


  Van de website van brouwland:


  Specificaties

  • regelbereik temperatuur: -50 tot +120°C (instelbaar)
  • uitlezing tot op 0,1°C (resolutie)
  • nauwkeurigheid: ± 1°C (-50 tot +70°C)
  • belasting relais verwarmen: 10 A (max.) 240 V
  • belasting relais koelen: 10 A (max.) 240 V
  • rvs sensor
  • lengte sensorkabel: 2,00 m
  • lengte stroomkabel: 1,50 m
  • lengte snoer stopcontacten: 0,20 m
  • afmetingen toestel: 140 x 68 x 33 mm

  Dat is het gevaar, ik zal dat actief moeten gaan onderhouden en dat is misschien wat extra werk, maar in de FAQ zou ik daar wel plek voor hebben. :thinking_face:

  Ergens een aparte topic/categorie met 'handige tools bij het brouwen'. fotootje erbij en onder welke naam je het op een bepaalde site hebt gevonden. Werkt de link niet meer, dan heeft de 'zoeker' toch nog een referentie.


  't es mor een gedacht eej

  die extra suiker om op je SG te komen kan wel maar zou ik niet gedaan hebben. Het enige dat je daar meekrijgt is meer alcohol, maar dit gaat wel wat ten koste van de smaak. (in mijn ogen). Beter om proberen te achterhalen waarom je je SG niet gehaald hebt en hierop je recept aanpassen. Eerste keren is het altijd wat zoeken naar het rendement van je installatie.

  Pils kan je alleen maken met een ondergist en bij een lagere temperatuur. Gist en vergistingstemperatuur zijn absoluut bepalend voor de smaak van je bier, meestal meer dan je moutstorting.

  Gebruik je pilsmout met dezelfde hop als een pils maar een bovengist, dan krijg je een blonde. Meer esthers, minder clean en crispy. Doe de test eens en je zal 2 compleet verschillende bieren krijgen.

  helder... kan ik hieruit dan ook afleiden dat bvb alle ingrediënten van een standaard tripel met een ondergister te maken zijn?

  Mogelijk mss een (heel) domme vraag, maar ergens worstel ik er toch al een tijdje mee.
  Wat maakt een pils een pils? Is dat enkel de gist en vorm van vergisting?
  Stel dat ik alle ingrediënten voor een pils heb en dit bier ga brouwen. Ik neem aan dat ik bij de vergisting daarna ook gewoon een bovengist zoals bvb een US-05 kan gebruiken. Is dit dan minder een pils dan wanneer je een ondergister gebruikt?
  Tripels bvb heb ik al met heel veel verschillende gisten gezien, toch blijven het tripels. Daaruit kan ik dan afleiden dat het niet de gist is die de bierstijl bepaalt.

  Goh, ik denk dat het vooral te maken heeft met kennis; degenen dien hier heel actief zijn op het forum zijn mensen met echt wel kennis van zaken (althans, zo komt het bij mij toch over). Als je dan een n00b bent zoals ik, zijn er niet veel topics waar je een nuttige bijdrage kan leveren en laat je de eer aan degenen die wel weten waarover ze praten.

  Het heeft ook voordelen natuurlijk; zo krijg je alleen antwoorden waar je effectief iets mee kan, dit in tegenstelling tot Facebook, waar elke idioot met een een IQ gelijk aan zijn schoenmaat zich tegenwoordig voordoet als expert.


  Voor wat toogpraat en andere zever, kan je normaal wel op mij rekenen :winking_face:

  Weest welgekomen...

  Een bijdrage leveren als redelijke beginnenling doe ik ook nog niet vaak. Maar lompe vragen stellen... da kan ik als de beste.

  Nee, dit forum is een pak gezelliger dan dat van onze noorderburen. Er zitten er daar een paar die denken het warm water uitgevonden te hebben, en als je dan een simpele vraag stelt wordt je meteen afgeknald. En van mening verschillen met de goden van dat forum is ook not done... Geef mij maar dan de gezelligheid hier, waar regelmatig van het pad afgeweken wordt, een kwinkslag moet kunnen, maar waar je op het einde van de rit wel steeds een duidelijk (soms meerdere verschillende :grinning_face:) antwoord krijgt op je vraag


  Dank je wel daarvoor, goden van dit forum!!!

  ah... die heb ik ook al. De mijne komen uit Nederland van een wietshop. :rolling_on_the_floor_laughing:

  Ik dacht dat er speciale versies bestonden voor bvb de brouwwereld.

  Vraagje daarop verder. Hoe reinigen jullie siliconen slangen? Ik weet dat voor bvb tapleidingen in cafe's er sponsjes bestaan omop regelmatige basis door de leiding te jagen.

  Voor de volgende keer zeker wel ja :beaming_face_with_smiling_eyes:. Maar zoals in de eerste post gezegd, dat het hier vooral een vraag was over een infectie door een vliegje en de invloed aan het teveel kopruimte.


  Volgende keer ga ik zeker beter meten hoeveel ik effectief heb, voor dat ik overhevel :grinning_face_with_sweat:. Of nog beter, hoofd en nagisting in eenzelfde glazen vat doen en niet meer overhevelen.

  dan ga je je bier lang op dode gist laten staan, kan ook weer voor een afwijking in smaak zorgen.

  helderheid is ook niet het hoofddoel voor mij, wel idd de rommel achterlaten (vandaar ook mijn andere vraag ivm Whirlpool). De meeste van mijn biertjes zijn wel redelijk helder na een tijdje op fles. Wil gewoon puur voor de lol eens een kraakhelder biertje proberen te brouwen.

  Ik ben ook super tevreden van dit toestel! Als ze terug te koop zijn koop dan meteen ook extra vacuum rollen(of zakken) erbij.

  Voordien had ik deze van bij Bol.com maar die heeft maar 3 maanden gewerkt. Maar ik heb wel mijn geld terug gekregen nadat ik die heb teruggestuurd.

  De rollen zijn bij Lidl zelden te verkrijgen, heb de mijne hier besteld. Prijs viel goed mee en 24uur later stonden ze al aan de voordeur. Voor de rest ook enorm tevreden voor de prijs van dit toestel. Zoals HermanH al zegt zal het mss niet 100% ideaal zijn voor je hoppen, maar beter vacumeren met dit dan helemaal niet denk ik dan...
  Heb er van de week nog een kilo mout mee gevacumeerd, en dat pak staat zo strak als wat...

  wat betreft de houten kratten van IKEA, daar passen 31 VICHY flesjes in (ik moest naar de drankenhandel het lege gaan ruilen voor vol), maar deze komen net te hoog, waardoor de bakken niet zo goed meer stapelen. Maar zoals ik al zei, ik gebruik enkel Steinies, en dat gaat perfect.

  Dus, afgaande op wat ik hier nu lees moet ik dan het volgende doen.


  Koken

  Einde koken eventuele hopstand 20 minuten

  Koelen

  Whirlpool

  1 uur wachten (onder deksel)

  Voorzichtig hevelen (heb een autosiphon, dus deze tot halfweg in de ketel en dan gaandeweg steeds een beetje laten zakken?)


  Vraagje hierbij... geeft dat wachten geen kans op oxidatie, infectie,... ?

  Niet in Malle, maar als je in Antwerpen zou passeren (buurt Schijnpoort-Park Spoor Noord), kan je er altijd een paar 100 (gratis) komen afhalen.


  Heb ooit van Homebrewshop 500 stuks van elke kleur gekocht en een jaar later gestopt met bottelen (met uitzondering van een paar flesjes nu en dan), dus ik heb er nog genoeg voor een paar levens :grinning_face:

  Ik werk in Antwerpen... :beaming_face_with_smiling_eyes:
  Heb nu wel verlof tot en met 14/8, als het daarna kan. GRAAG!!!
  En gratis??? Dat wil ik niet. Of ik betaal er voor, of ik voorzie u van een paar biertjes. (Hou er wel rekening mee dat ik nog een beginner ben he...)

  Dan misschien de domste vraag hierover, kan dat met gewone gelatine? Ik bedoel de variant voor in de keuken. Moeder de vrouw doet patisserie e.d. als hobby (ik heb dus GEEN bierbuik :grinning_face_with_sweat:) en in haar kast vind ik die dingen wel terug.


  Een afbeelding van Dr. Oetker Gelatine

  Ik 'whirlpool' wel, maar volgens mij doe ik dat niet helemaal goed. Waar alles netjes in het midden van je ketel dient te bezinken heb ik toch nog altijd 'rommel' mee in mijn gistvat. Op zich niet zoooo erg, maar in het streven naar de (onmogelijke) perfectie toch iets om dieper op in te gaan voor mij. LEES: vraag het op het forum Raf, die weten waar ze mee bezig zijn.


  Dus: whirlpoolen...

  - hoe lang, en vooral hoe hard moet of mag je roeren?
  - lukt dat met de koelspiraal al in het wort?
  - hoe lang wachten eer je hevelt?

  - zet ik tijdens het koelen depomp van mijn Easybrew wel of niet op? Ik zou denken van niet.


  Momenteel kook ik, hang voor einde koken de koelspiraal in het wort. Einde koken roer ik zodat er een draaibeweging in mijn wort komt (maar geen kolk). Voeg dan de hopstand toe, haal deze er na een 20 minuutjes weer uit, wacht nog een paar minuutjes en hevel dan over.

  Dus als iemand me dit ff stap voor stap kan toelichten ben ik weer een heel pak wijzer geworden.


  Alvast bedankt

  zoals de titel het al aangeeft.. Ik ben op zoek naar rode kroonkurken 26 mm. Heeft er toevallig iemand uit de regio Malle deze. Ik zou er voor mijn volgend brouwsel een 100-tal nodig hebben. Witte en blauwe heb ik nig genoeg, maar den autist in mij wil voor het fruitbiertje van de vrouw rode...

  Ik ben deze vergeten bij te voegen bij mijn laatste bestelling en vind het te gek om voor 100 kroonkurken verzendingskosten EN kleinordertoeslag bij te betalen
  Onder het motto... we kunnen het maar proberen...

  (BH gaf 1073 SG aan, ik haalde 1062).
  Het BeginSG dat in het gistvat terecht gekomen is kwam wel mooi uit op 1048 zoals BrouwHulp aangaf.

  Volgens mij haal je hier toch iets door elkaar, tenzij je enorm verdund hebt.
  Ik meet altijd na het maischen (edit: EN spoelen), en daarna na het koken.
  De tweede meting bekom je altijd een hogere waarde dan de eerste, aangezien je water verdampt en daardoor je wort 'geconcentreerder' wordt.

  Het probleem is dat ik hier gelezen heb dat je in een 50L ketel beter 40L dan 20L maakt...

  Kan je perfect 20L mee brouwen hoor. Ketel is enkel hoger dan de 30L versie, diameter blijft dezelfde, dus neem ik aan dat de dode ruimte onder je moutpijp dan ook dezelfde is.

  Kleine tip: voor je mout/waterverhouding deze dode ruimte niet meetellen, maar achteraf bij je water optellen. Je mout raak immer geen water de eerste (voor mijn Easybrew 30 is dat 7) liters.
  Brouwsoftware zoals Brewfather bvb kan je instellen dat die hier alvast rekening mee houdt

  Hoi brouwers der lage landen...
  Regelmatig lees ik hier de vraag over hoe etiketten gemaakt worden. De ene gebruikt een online tool, de andere weer wat anders. Resultaten zien er altijd wel netjes uit. Voor diegenen die volledige vrijheid willen zijn er natuurlijk programma's zoals Coreldraw, Illustrator, Photoshop, ...

  Deze programma's zijn jammer genoeg duur in aankoop en daardoor vaak niet interessant als hobbyist. Ikzelf heb het geluk dat mijn werk me in deze grafische programma's voorziet.
  Niet getreurd, er zijn alternatieven. Sommigen (misschien velen) zullen deze alternatieven al wel kennen, en ook op het net zijn er honderden verschillende varianten. Toch zijn er volgens mij 2 die er met nek en schouders boven uit steken.

  Als alternatief op een tekenprogramma zoals CorelDraw en Illustrator is er Inkscape

  Hét open-source alternatief voor Photoshop is The Gimp.

  Misschien de moeite waard om uit te proberen?

  1 liter, da's wel niet overdreven groot, maar dan nog, zolang die van ons hier blijft zingen gelijk een kat is er ultrasone genoeg in huis... :rolling_on_the_floor_laughing: Nee nee, is wel geen geld, misschien moet ik ook wel eens verder zoeken dan mijn lange neus... :thumbs_up::grinning_face:

  foutje... was de 6 liter versie voor geen 100 euro... blijkbaar stond mijn nummeriek toetsenbordje af. :rolling_on_the_floor_laughing::rolling_on_the_floor_laughing:

  Biersol is een vegetarisch alternatief om je bier te klaren tijdens de lagering, dit kan je trouwens ook gebruiken als vervanger van iersmos bij het koken om zo de coagulatie van de eiwitten te verbeteren.
  Ik gebruik niets anders meer, het is veilig, niet giftig (het is eigenlijk maar zand), geeft geen bijsmaken, je hebt geen mogelijke slijmslierten in je bier zoals bij gelatine als je het bier dieper koelt dan bij het lageren in je ijskast net voor het nuttigen, ......

  hmm.... heb dat hier volgens mij zelfs nog ergens staan. Glad vergeten. :rolling_on_the_floor_laughing::rolling_on_the_floor_laughing::rolling_on_the_floor_laughing:

  Brewfather, topapp!!! In het begin een beetje uitzoeken, maar eens je het onder de knie hebt gaat het als een speer.
  Zoals W@lter al zei wordt deze ook constant bijgewerkt en op de officiële FB pagina kan je ook met je vragen terecht. Je krijgt er vrijwel meteen een antwoord. Is het niet van een andere gebruiker, dan wel van de maker himself.
  De eerste 10 recepten kan je zelfs volledig gratis maken dacht ik. Sommige functies zijn dan niet beschikbaar. Maar wat is 20 Euro op een jaar?

  Voor mijn volgend brouwsel wil ik eens werken met gelatine om mijn bier helder te krijgen. Niet dat het een absolute must is, maar wil gewoon een keer het verschil zien. Alleen, zoals zo vaak op het net leiden er wel 100 wegen naar Rome. Maar wat is de juiste weg.

  m.a.w. Hoe pak ik dat aan. Bedoeling is om ongeveer een 20L bier te brouwen.


  Alvast bedankt.


  groeten,

  Raf

  Of je overhevelt of niet hangt toch af van de duur van je totale vergisting. Als die snel gaat en mijn bier is snel uitvergist, hevel ik niet over.

  De vraag is ook: wanneer hevel je over? Best als je eerste vergisting niet helemaal klaar is, zodat die na het overhevelen niet stilvalt. Ik blijf dit een moeilijke vinden.

  Ik vergist ALTIJD 2 weken en hevel dan over. Daarna nog twee weken lageren. Dan meet ik pas de eerste keer. Meestal zit ik dan op mijn beoogde FG, zoniet lageren we nog een weekje verder. Ik ga niet om de andere dag meten. Als ik mijn eind FG heb behaald dan ga ik er van uit dat mijn bier (voldoende) is uitgegist. Daarna nog een paar dagn coldcrashen en op fles. Tot nu toe nog geen probleem mee gehad.
  Heb 1 keer (door omstandigheden) niet geheveld en stond mijn bier 5 weken op de gist. Dat gaf een hele andere smaak (minder lekker ook) dan dat ik van dat biertje gewend ben.
  Mijn systeem zal ook niet volgens de regels van de kunst zijn, maar tot nu toe werkt het.

  Helaas tot nu toe altijd verplicht om buiten te brouwen. Zelf vind ik dat niet zo erg, maar zou toch ook graag mijn eigen brouwstekje hebben. De plannen zijn er (garage, aanbouw, lounge-ruimte), maar de bank heeft er eens goe mee gelachen.
  Anyway, op een keer komt het er toch wel van.