Berichten van maateke

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Het maakt niet zo veel uit als je maar tussen de hoogste en laagste opgegeven waarden blijft van je gist en voldoende gistcellen hebt toegevoegd.
  Als je het toch niet vertrouwt, schaf dan een elektrisch opwarm matje aan dat je tussen de bakken legt. Bijvoorbeeld één bak, het matje en een paar bakken bovenop. Een gebrevetteerde "Solo Mio" deken errond en gaan maar. De temp instellen met een thermosstaatje.
  Dergelijke matjes vind je in alle maten en kleuren bij onder meer Conrad aan schappelijke prijzen of zo.

  Brouwers in het nieuwe jaar, ik heb 4 van dergelijke flesjes Duvel gekregen in een daarvoor gemaakt kartonnen draagstelletje. Het is afkomstig van een speciaalwinkel in biersoorten. Dus Duvel heeft dat formaat op de markt gebracht. Misschien daar eens informeren?

  Als je gewoon droge cider maakt kan die ook gedronken worden door suikerzieke mensen. Voor de zoetebekken gebruik je eventueel wat cassis, vlierbloemsiroop, vliersiroop of andere in het glas. Er zijn er diverse te vinden en varieer je naar ieders keuze.

  Om cider te maken moet je feitelijk eerst het sap laten klaren alvorens de gisting op gang te brengen. Dat kan eenvoudig door het sap enkele dagen flink koud te zetten en daarna van het bezinksel af te hevelen. Zonder te klaren gaat uiteraard ook, maar dan maak je appelwijn (ook niet slecht hoor).
  Aangezien cider weinig alcohol bevat is het nodig een mengeling van appels te maken waarbij voldoende tanine aanwezig is voor de bewaring. Snel werken en zo veel mogelijk afgeschermd van lucht om te voorkomen dat die tanines gaan oxideren. Anders krijg je bruin sap.
  Zonnige groet

  Dank voor het geluk dat mij weeral te beurt viel! Ik heb de Irish Ale gevraagd om een stout te brouwen. Vorige week had ik al eens gegrasduind in de data van de recepten, maar de uitvoering zal naar 2017 verschoven worden. 2017 zou naar het schijnt een goed bierbrouw jaar worden, vandaar...
  Ik zal het "Goodness" noemen in de hoop dat het even lekker wordt als het wereldmerk.
  Aan allen alvast spetterende feestdagen toegewenst! (chez nous krijgen wij een witte Kerst want madame heeft een spuitbus sneeuw aangeschaft)

  Ale zonder overdadig schuim gebrouwen met White Labs WLP013 gist. Op 25/11/2016 gebotteld, nu al lekker (want ik brouw geen slecht bier ... grpj).
  Het gaat hier om een fijne gist, voor 20L niet opgekweekt en zo door de gekoelde wort geroerd. Omdat ik nooit belucht, nu ook niet.
  Hoe word er deelgenomen, waar vind ik info?
  Zonnige groet

  Ik ben misschien wat laat met mijn raad.... voor het bereiden van cider laat je best het appelsap eerst enkele dagen klaren. Het nagenoeg heldere sap kan dan vergist worden.
  Gewoon koud buiten zetten, afgesloten van de lucht.

  Lastige keuze als er ook nog eens verzendkosten moeten bijgerekend worden. Thans Heeft BL aanbiedingen van verschillende hopsoorten uit 2014. Ik heb de intentie in het najaar een lambiek poging te wagen, dus kijk ik uit naar "verjaarde" hop. Ik weet echter niet welke soort(en) hiervoor aangewezen zijn. Heeft iemand expertise?

  Volgens mij (bescheiden) ben je dan goed bezig. Ik gebruik dezelfde molen als jij, met drie rollen, een jaar of vijf geleden rond Kerstmis besteld in de USA en die was op geen veertien dagen thuis geleverd. Ik heb er een trechter in aluminium op gemaakt, eerst zoals op school in karton uitgeprobeerd en overgezet op een aluminium plaatje uit een zeg maar soort Brico. Het leuke is dat je oefent tot het schrootresultaat naar je zin is. Ik spoel met eigenlijk meer water dan gewoonlijk wordt aangegeven in rekentabellen. Corrigeren kan nog altijd tijdens het kookproces. Ik brouw met de lepel in de pot, maar voor de half automaten of volledig gestuurde moet je het ook zeker op punt kunnen stellen.
  Als je aan het eindresultaat kunt zeggen dat het schrootsel te grof of te fijn was, moet je iets anders of minder drinken (grpj).

  Omtreksnelheid zegt mij niet zo veel. Ik schroot aan ongeveer een 200 r/min met de boormachine. Voor de machine is dat vrij laag. Je moet genoeg kracht overhouden om die glasharde korrels te breken. De walsen staan nog op fabrieksinstelling. Te grof daalt je rendement suikeromzet gegarandeerd, al te zien bij de jodium proef. Een beetje experimenteren en zeker lang genoeg maisschen.

  mooie site, maar ik begrijp van de bijhorende teksten absoluut niets. Ik ben wel geïnteresseerd om in het najaar eventueel lambiek te brouwen. Die tonnen zeggen mij dus wel iets. Peter, als je bestelling is aangekomen wil jij ons dan informeren over de geleverde kwaliteit?
  Zou bij het lageren, het haalbaar zijn om de eerste twee jaar kastanje vaten te gebruiken en bijvoorbeeld het derde jaar eiken?
  Ik ga alvast nog eens neuzen op die site.

  Hé,kijk nog eens goed langs de wand van je fles. Mogelijk merk je toch kleine belletjes gas, dan geduld oefenen.
  Zelf kweek ik op door klein te beginnen (grpj) en telkens na een dag of twee, als de gisting dreigt stil te vallen, bij te vullen met bvb. een kwartje water + 10% moutpoeder. Een minuutje of vijf laten koken en afgekoeld naar kamertemp. toevoegen. Succes, moet lukken.

  De pompen zouden theoretisch 90°C aan moeten kunnen en dus de gebruikelijke maisch temp. moeten verdragen. Maar ik ga de platenkoeler tussen zetten en bekijken in welke mate ik met gescheiden circuits voldoende warmteoverdracht kan realiseren. Aan het einde van het maisch programma kom ik maar enkele minuten op max. 80°C .
  Enkele dagen geduld want ik moet opnieuw alles opstellen (in de weg staand) voor proef.
  Met de Weck ketel van 1800 watt brouw ik ondertussen verder. Een batch van 20/21 liter is juist haalbaar met 7kg mout. Ik hoop door een circulatiesysteem mijn rendement op te krikken.

  De platenkoeler gebruiken is inderdaad een andere mogelijkheid. Als ik in de Weck ketel vb. 20L water op de gewenste temp. breng en de platenkoeler gebruik als doorstromer om op te warmen ben ik er uit. De 20L waterbuffer kan ik nadien aanwenden voor het spoelen. Ik ga dat eerst uitproberen. Het koelen gaat prima want op zo'n 10 à 15 minuutjes is 20L hete wort afgekoeld naar 25° C. Omgekeerd moet dat met twee pompen dit maal ook werken niet?
  Dank voor de suggestie.

  Dank voor de ondersteuning. Met een weerstand van 2000 Watt moet ik er wel komen gezien het beperkte volume van 25 à 30L maisch. Ik denk een dubbele spiraal verwarmer te gebruiken die oorspronkelijk bedoeld is voor het opwarmen van professionele au bain marie installatie. Het bestreken bodemoppervlak is bij dit type weerstand het grootst. Waarschijnlijk zal tijdens het opwarmen op de weerstand een beetje afzetting komen, maar als er geen effectieve Karamellisatie plaats vind is het OK. Wordt vervolgd...

  Ben maar een nieuw topic begonnen alhoewel mijn vraag wel aansluit bij vorige opmerkingen: de temp. van mijn maisch loopt te traag op en twee graden door op mijn afstelling. Ik overweeg daarom een electrische dompel weerstand onder de filterbodem te plaatsen om op te warmen. Nu gebeurt dit door middel van een spiraal waarin de weerstand van een boiler. Alles zit wel te verstaan in een waterbad (ketel). De circulatie is goed maar het geheel is naar mijn goesting te traag en niet nauwkeurig genoeg. Mijn vraag dus: kan ik gewoon onder de filterbodem elektrisch opwarmen?

  Newbie, het kan bij de beste(n) voorkomen. Zo op het eerste zicht (lezing) gistvoeding gebruiken en een strip voor temp. meting op je vat kleven. Dat zijn niet echt de kosten. Trek met je blondje naar de zolder. De omgevingstemperatuur loopt daar gemakkelijker een graadje op. Wellicht schiet de juff opnieuw in gang, wie weet hoe fel?
  Zonnige groet

  De meeste vloeistof kan je er wel uitblazen, maar droogblazen met gewone buitenlucht? Daar zit de laatste tijd één en ander in dat er feitelijk niet in thuishoort.....
  De aangebrachte oplossingen zijn praktisch uitvoerbaar: ethanol vulling, drogen in een oven voor het opbergen en voor elk gebruik steriliseren in een drukketel.