Berichten van lars

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik vind een koude lagering overbodig en heb betere resultaten met keldertemperatuur. Mijn kelder is +/- 10°C en na twee weken voeg ik 5g/l suiker toe, een beetje gist meenemen, prima bieren met TA 58 en S04.
  Ronnie heeft gelijk wat betreft ze in volle grond te zetten. Het eerste jaar gaan ze alle energie steken in wortels vormen dus verwacht nog niets boven de grond. Als je ze nu in een bak zet en volgend jaar overplant, gaan ze opnieuw hun energie steken in wortels vormen en ben je een jaar kwijt.
  Het goedkoopst lijkt me gewoon kroonkurken. Je poetst Duvel- of Jupilerflesjes (33!, 25 zijn niet drukbestendig voor hoge gisting), beugelflessen zijn ten eerste zeer duur in aankoop, de rubber kan verduren en de beugels kunnen stukgaan. Champagne of schuimwijnflessen zijn ook ideaal, daar past een grote kroonkurk op. Grote flessen bier zijn daar niet geschikt voor. Met kroonkurken heb je telkens een kleine kost maar dat spaar je ruimschoots uit.
  Quote

  Nee serieus, ik vind het niet zo offtopic. Als we kijken naar het originele doel van een IPA : export naar Indië, dan was dat bier minstens een paar maanden onderweg en dan nog eens in houten vaten. Misschien is het laten rijpen gedurende langere tijd (niet persé een jaar) een optie om een voller bier te bekomen?  Dat van langer bewaren is een fabeltje. Hieronder de uitleg van Mark, één van de grootste bierkenners van het land:

  http://www.zythos.be/forum/vie…87e1b2a6b3689a851765cbc6c

  De gist speelt zeker een rol maar vooral je eerste wachttijd moet vééél korter. Ik zou gaan voor 10 min 60 min. Ik heb het experiment een aantal jaar geleden gedaan met deze twee wachttijden en bij het volgende brouwsel de twee omgedraaid, dag en nacht verschil.
  Toen ik nog in de club brouwde, had een collega-brouwer een Rochefort opgekweekt en die stonk letterlijk naar riolering. We hebben die gist dan ook maar voor 30 l gebruikt, de andere 170 l met een andere gist. Spijtig want die 30 l was echt topkwaliteit en niets meer van de geur te herkennen. Ik heb er zelfs nog van staan, gebrouwen op oudjaar 2010, memorabele dag.
  Quote

  Lijkt me net het bewijs van het tegendeel, Lars. Bottelgist kan enkel simpele suikers aan (aka de bottelsuiker dus). Als je deze als hoofdgist gaat gebruiken kom je nooit aan een densteit van 1.000  Dat is toch het antwoord van brouwerij Anders... en zij hebben het voorgelegd aan een professor uit Leuven.

  Het opkweken van gist zoals beschreven is standaard in onze club. Van een flesje tot gist voor 200 liter bier heb je maar een week nodig. Ik ben ermee gestopt omdat ik Rochefort had opgekweekt en een einddensiteit van 1000,08 had, bottelgist dus. Nu werk ik met korrelgist en hou een deel na de hoofdgisting achter voor de volgende keer. Na een half jaar koop ik nieuwe korrelgist.

  Quote

  Mooi Artikel Gert, je bent het gezicht aan het worden van een nieuwe generatie brouwers volgens mij.


  Als Tripel Karmeliet op 3 plaatsen mag gebrouwen worden om aan de vraag te voldoen, doe je hier helemaal niets mis mee. Alle 'kleintjes' die in meer dan vijf plaatsen te verkrijgen zijn, doen dit. Jij geeft het tenminste toe, alle respect.

  Quote


  Hoe komt het? Het was toch mooi droog weer in september?  Hij was gewoon niet gerijpt. Nog altijd grasgeur toen hij begon te rotten. Nu ja, voor de maïs van de boeren vind ik het veel erger. Alle oogst in de Kempen is compleet mislukt door het natte voorjaar.

  Ik ben ook benieuwd wanneer ik kan oogsten. Normaal pluk ik Target half augustus, Fuggles en Cascade begin september maar geen enkele hop is nu klaar om te plukken, zelfs de zonkant komt nog niet in de buurt.
  Een rode wijn uit de Piëmonte, Nizza Silvano. Ik heb zowel met de Barbera als de Nebiolo gewerkt maar enkel de Barbera komt op de markt.

  Het bier zelf heb ik speciaal ontwikkeld om de rode wijn te contrasteren en is op zich niet lekker.
  Ik heb een bier gebrouwen voor een Italiaanse wijnboer, komt volgend jaar normaal op de markt. Ik heb experimenten gedaan met toevoegingen tijdens alle stappen van het brouwproces ... brouwen, gisten, lagering, nagisting, botteling. Bottelen geeft het beste resultaat.
  Quote

  T-58 kan je ook gebruiken als bottle gist juist omdat hij niet alle suikers aanpakt zoals de F-2.


  Ik heb vernomen dat T58 de bottelgist van Duvel zou zijn.

  Quote

  Welke mouten heb je toen gebruikt, Lars?

  70 liter

  Munchener 20EBC 13 kg
  Cara 120EBC 1kg
  Maïsvlokken 1 kg

  62°C 40 min
  72°C 20 min

  Gestort op 62°C (50°C is met de nieuwe mout overbodig)

  Quote

  Daar ben ik ook al achtergekomen ja :-) Elke dag kijk ik op die 4 paletten en denk ik, hoe ga ik daar vanaf geraken :-) Ik moet dringend es de baan op gaan om mijn bier te verkopen. Hoe pakken jullie dat aan?

  Maar ik volg gestaag mijn stappenplan: mijn 4 paletten verkopen, het volgende bier brouwen, ..., AB Inbev overnemen ;D


  Je gaat naar een fatsoenlijke Prik & Tik en vraagt of hij je bier wil doorgeven dat ze bij hem kunnen bestellen. Hij pakt telkens een paar euro per bak dus die gaat dat gerust willen doen, geen schrik voor hebben.

  Vervolgens mail je naar alle Prik & Tiks in België (http://www.prikentik-uw-drankenspecialist.be/nl/winkels , mailadressen vind je bij info) dat je een nieuw bier hebt en dat ze kunnen bestellen via Prik & Tik. Als je geluk hebt, zijn er toch een tiental die een bak bestellen en dan hopen dat het aanslaat. Veel succes.

  Ik heb beide al gedaan, laten drogen èn vers geplukt recht de de vriezer in. Beide geven quasi hetzelfde resultaat. Als je rechtstreeks invriest moet je driemaal het gewicht pakken voor het brouwen maar heb je de problemen van het drogen niet wat toch ook een tweetal weken kan duren, als je droogt heb je geen problemen met plaats in je diepvriezer.
  [quote author=peterg link=topic=4497.msg82106#msg82106 date=1467702696]
  Ik stond er gisteren nog aan te denken dat het wel interessant zou kunnen zijn om historische bierrecepten eens uit te proberen. Gezien het feit dat er hier echte geschiedenisfreaks zitten (niet walter) Oud egyptisch bier. Middeleeuws gruutbier,... kan ook wel interessant zijn.
  [/quote]

  Ik ben een half jaar bezig geweest met een professionele herborist om de 10 heilige kruiden te gebruiken in bier en heb geleerd om er mijn handen van af te houden. Verscheidene kruiden zijn giftig tot leveraantastend en zelfs kankerverwekkend. Een aantal kruiden kan je uiteraard wel gebruiken maar echt gruutbier zoals de germanen is een utopie.
  Ik heb vaak dat mijn vrienden en kennissen Molder geweldig vinden maar als ze een proefbrouwsel drinken ze dit minderwaardig vinden. Als ik dan zeg dat ze exact hetzelfde drinken maar dan gebrouwen in mijn thuisinstallatie, gaan ze verschillen beginnen te zoeken. Ik heb me er bij neergelegd dat ik gewoon bieridioten in mijn naaste omgeving heb. :thumbup:
  Die van de Kempen is zeer goed. Je hebt 2 lessen theorie en daarna brouw je, ik dacht 20 euro. De lessen zijn van de VAW's van Mol, Geel, Westerlo en Olen samen.
  Er zijn in 2016 wel wat veranderingen. Het is wel degelijk verplicht het adres van de verantwoordelijke op het flesje te zetten. Dit mag van de bierfirma of de brouwerij zijn.
  Ter info,

  wij verkopen iets van 6000 liter per jaar en nu, na drie jaar, beginnen we winst te maken.

  Winst wordt gebruikt voor glazen, reclame, sponsoring van goede doelen,...
  Direct volmout gebrouwen, respect. Er is geen probleem maar er kan een naar bitter bijsmaakje aanzitten. Zo koud mogelijk zetten en zodra het helder is, hevelen. Ik zou in dit geval zelfs kiezen voor een bier dat nog niet helder is dan te wachten, hoe langer je wacht, hoe erger de bijsmaak wordt. Drie tot vijf dagen lageren max. Beter een troebel bier dat drinkbaar is, zéker als je pas begint. De helft van ambachtelijke brouwerijen heeft troebel bier...
  [quote='w@lter' pid='73353' dateline='1450872848'] [quote='lars' pid='73352' dateline='1450872506'] Voor 12 glazen kan je volgens mij beter zandstralen. [/quote] Kan ik dat dan zelf doen? [/quote] Maak een ontwerp, zoek een glasbedrijf in de buurt die dat doet en geef hem een bak bier ...