Berichten van Davidar

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ja, zo doe ik het ook ongeveer. Probeer zo luchtdicht mogelijk de verpakking op te rollen en dan met een elastiek mooi afsluiten.

  Verder bewaren in de koelkast. Nog geen problemen ondervonden.

  verwijder je ze dan voor het bottelen..?

  Dat zou ik wel doen... anders gaat dat moeilijk schenken worden... ;)^^


  Serieus, ik zou de methode van Ronny gebruiken. Uiteraard de krieken verwijderen voor bottelen.

  Ik zou je kriekenbier na het verwijderen van de krieken nog zo'n week of 2 laten rusten voor het bottelen, je zult zien dat je best nog wat bezinksel zal hebben.

  De hoeveelheid aanwezig koolzuur is wel belangrijk, maar die bereken ik via Brouwhulp aan de hand van de laatste vergistingstemperatuur. (dus niet op basis van de botteltemperatuur) Ik denk dat we elkaar ergens verkeerd verstaan... ;)

  Ik bottel in elk geval steeds op 1 à 2 °C in geval van coldcrashen, nooit geen problemen mee gehad.

  Mijn idee over de koffiebonen:

  Ik zou deze 'coldstepen'( weet niet of dit een werkwoord is) Dus de koffie kneuzen. Eventueel door de moutmolen halen zodat ze niet te fijn gemalen zijn. Daarna in een hopzakje doen, in een kommetje met 25cl water in de frigo bewaren en een 24 hr laten trekken. Het hopzakje kan je dan eenvoudig uit het kommetje nemen en het vocht gebruiken bij de lagering, of voor het bottelen bijvoegen.

  Een beetje aan de late kant... maar ik zou het ook op deze manier doen.

  Met een 'thee' heb je veel meer controle over de gewenste smaak.

  - Soms valt het op dat het bier bij bottelen al wat CO2 bellen bevat. Onze andere bieren zijn volledig plat bij het bottelen. Het kan toch niet zijn dat ons bier tijdens het vergisten verzadigd is met CO2? We gebruiken een gewoon waterslot, dat laat toch alle CO2 ontsnappen?

  Dit is vrij normaal. Tijdens de vergisting wordt er sowieso CO2 gevormd, dat zal de ene keer meer zijn als de andere keer.

  Uiteraard moet je hiermee rekening houden bij het bottelen, ik moet wel zeggen dat 6 gr/l suiker zeker niet aan de hoge kant is, aan de andere zijde is het natuurlijk de vraag hoeveel CO2 er al op je jong bier zit.

  Eigenlijk moet je rekening houden met de laatste temperatuur waar je mee vergist voor je start met lageren, om op die basis het aanwezige koolzuur in je jong bier te berekenen en van daaruit ook het benodigde gr/l bottelsuiker te berekenen.

  Als je bv een vergisting hebt op 19°C, en je verhoogt die de laatste dagen naar 21°C voor je gaat lageren, dan is die 21°C de temperatuur waar je rekening moet mee houden. Brouwhulp houd hiermee rekening.

  Uiteraard zijn er nog andere factoren, ik denk hierbij aan het al dan niet gelijkmatig opgelost zijn van de bottelsuiker.

  Het bier was blijkbaar zo in de smaak gevallen dat de jonge dame dit ondertussen (bijna of reeds?) gecommercialiseerd heeft heb ik mogen vernemen van WillemUy.

  Royalties of dan toch tenminste een 'eervolle vermelding' zullen er wel niet bij geweest zijn zeker?

  Toch wel een beetje wrang, gemakkelijk geld verdienen op andermans zweet noemt men dat...

  De temperatuur waar bij je dryhopt heeft amper invloed

  Merci Serge! Interessante publicatie, wat ook opmerkelijk is, is dat er behoorlijk wat meer toename van linalool is bij het gebruik van pellets i.v.m. bloemen. Pellets zijn dus niet alleen op praktisch vlak een betere oplossing bij het dryhoppen.

  Mijn methode: bij lagering los toevoegen op 14gr.

  Die 14°C, heb je daar een reden voor? Waarschijnlijk omdat je dan meer hoparoma in je bier krijgt dan bij koudhoppen op een lagere temperatuur? Zal eens moeten zien of dat daar al publicaties over zijn... ik vraag me af of het veel verschil maakt i.v.m. koudhoppen op een lagere temperatuur... :pieker:

  Goed idee Serge, zo moet je niet telkens de berekening maken. (scheelt weer wat werk)


  Voeg je dan Antioxin SBT toe aan je spoelwater ook?

  Ik zou denken van wel om de opname van zuurstof tijdens het spoelen te beperken,
  alhoewel de zuurstof die zich in het spoelwater bevind toch wel beperkt moet zijn.

  Deze winter voor het eerst gebrouwen met Galaxy.

  De fruitige accenten van de hop gaan het 'juicy-fruit gum' karakter van de gebruikte Brett goed aanvullen.

  Ben eveneens nieuwsgierig naar het eindresultaat.

  Bij het bottelen: werken met een bottelgist of gewoon de suiker door de Brett laten verwerken?

  Als ik 1 ding mag aanraden is. Blijf af van polsinelli! Het is goeikoop maar hetgeen wat je krijgt ook. Plus hun service is ook niet 100%.


  Blij om dat eens te horen. Als je hun prijzen ziet krijg je meteen zin om wat groter te gaan... Zo zie je maar dat kwaliteit en service toch ook z’n prijs heeft. Nu, Polsinelli zal best ok zijn voor een hobbybrouwer, maar als je professioneel wil gaan...?

  Ik vind van deze verplichtingen op vlak van materiaal van het gebouw niets terug op het internet.

  De garage is betegeld maar de muren zijn rode baksteen.

  Daarmee zal je het al niet redden denk ik, muren moeten goed afwasbaar zijn.

  Inderdaad, Eickelmann verstuurt geen Mandarina Bavaria naar België maar wel Hallertau Blanc. Als ik volgend jaar nog een plekje heb, dan bestel ik die

  Hallertau Blanc zal ook niet lukken vrees ik, die is ook enkel in Duitsland te verkrijgen.

  En zo zijn er nog een paar soorten, ik heb de indruk dat ze vooral de soorten die moeten concurreren met hun overzeese tegenhangers proberen te beschermen. Geef ze eens ongelijk hé...

  Vraag me wel af of het Hoegaards witbier representatief is voor het tarwebier in gans ons land, maar dat is een andere discussie. Mensen associeren tarwebier 1-op-1 met dat van Pierre Celis, terwijl het historisch gezien overal gemaakt werd.

  Het werd historisch gezien overal gemaakt, maar zonder de inzet van Pierre Celis was er vandaag waarschijnlijk geen sprake meer van witbier. Hij heeft het geluk gehad het brouwen van witbier te kunnen leren van één van de laatste brouwers hiervan.
  Ik denk dus wel dat het witbier van Celis representatief is voor de stijl, de huidige Hoegaarden daarentegen niet.

  ik gooi het erin na het koelen net voor ik de gist toevoeg, zie antwoord hierboven

  Er zijn er ook nog die de gistvoeding voor hun volledige brouwsel toevoegen bij hun giststarter. Persoonlijk volg ik steeds de richtlijnen van de fabrikant, in mijn geval (Wyeast Nutrient) voeg ik die dus toe 10 minuten voor einde koken.

  Brouwerij de Kazematten wordt geleid door Julie Depypere (dochter van de CEO van St.-Bernardus) en Maarten Ghequire (zoon van Rudi Ghequire van brij Rodenbach). Brouwer is Koen Hugelier die nog als hobbybrouwer is gestart. Bart Vermeulen die de rondleiding geeft (boeiende verteller) is in feite zytholoog, bij mijn weten is die dus geen brouwer. Het recept van het grottenbier zou nog van de hand van Pierre Celis zijn.

  Dat is zo, het enige nadeel t.o.v. bruine flessen is dat ze meer licht doorlaten.

  Donker bewaren dus, al geldt dit ook voor bier in bruine flessen.

  Licht is sowieso nefast bij het bewaren van bier, in welke fles dan ook.

  Niet. Ineens ligt de kamer vol scherven en plakt er overal bier. Of beter nog, uit alle momenten dat zo'n fles kan ontploffen is het juist als je echtgenote er vlak naast staat. Interessante discussie de daarop volgde

  Wordt ook wel eens 'een aanslag' genoemd... 8o

  De Nottingham is inderdaad een goeie, heeft wel een iets neutraler karakter dan die abbaye-korrelgisten.

  Dus misschien op een iets hogere temperatuur (22°C) vergisten als je estervorming belangrijk vind.

  Voor een quadrupel zou ik persoonlijk de voorkeur geven aan een vloeibare gist, of misschien kan je gist opkweken uit een flesje Rochefort (best een Rochefort 6, en recent).

  Het meeste is hierboven reeds aangehaald, maar toch ook nog even mijn zeg hierover.

  De moutstort is te ingewikkeld (vroeger ook nog die fout gemaakt ;)), ik zou die toch wat vereenvoudigen.

  Iets toevoegen omdat je het liggen hebt zou ik niet doen, het moet een reden hebben.

  Die 2,5% carared zal volgens mij niet veel verschil maken, ik denk dat je meer moet toevoegen als je die rode schijn wenst.

  Mijn gedacht: 75% pilsmout - 13% carared - 2% chocolademout - 10% kandijsiroop.

  Verder het maischschema aanpassen (zou hier niet voor een éénstaps gaan) + minder van die steranijs.

  En flikker die abbaye eruit.

  Staat bij mij op de planning voor over twee weken. Ik ging normaal gezien volgend weekend lambiek brouwen maar ik moet eerst nog 30 liter imperial ipa bottelen. Vorig weekend heb ik 20 liter rouge-brun (blend van jong en oud + deel dat ik thuis op porto-eikenhout snippers had gezet) gebotteld. Maar, t' komt in orde dus!

  Het is hier al veel gezegd, maar 't is niet omdat je met een duur apparaat werkt dat je daarom beter bier brouwt.

  Dat volautomatische neem ik dus met een flinke korrel NaCl, er komt veel meer kijken bij brouwen dan automatisch maishen en koken.

  Had men echt innovatief willen zijn dan had men beter een systeem ontwikkeld die het voor ons hobbybrouwers mogelijk maakt om zuurstofarm te brouwen.

  Dat reinigen van een DJ valt reuze mee hoor. Gewoon PBW (of andere reiniger) een half uurtje in de DJ laten staan,
  even borstelen met zo'n speciale borstel voor mandflessen en uitspoelen. Meer is er niet aan. Gewoon niet laten vallen hé! =O

  Het groot voordeel van horizontale gistingstanks is de lagere kostprijs.

  Bij staande conische gisttanks is de conische vorm onderaan een meerkost wat je bij de liggende tanks uiteraard niet hebt.

  Groot voordeel van de staande tanks is de plaatswinst.

  Kan je ook gewoon aan de lucht laten drogen door open te leggen op een droge plaats en af en toe te keren... Of is dit 'not done'?

  Volgens mij kan het, maar is het verre van ideaal.

  Je hebt al zeker warm weer nodig en dat is er in september soms niet meer. Bij koud en nat weer is het risico op rotten te groot.

  Je mag ze trouwens ook niet in de vlakke zon leggen omwille van oxydatie, zeker in de schaduw leggen.

  Best drogen op een gaas (iets wat niet volledig afsluit onderaan) en toch 1 à 2 maal keren per dag, op een paar dagen zou de klus geklaard moeten zijn.

  Als we dan toch praten over het al dan niet gebruiken van additieven in bier, E150c en vooral E150d zijn te vermijden.

  Beiden bevatten stoffen die niet echt bevorderlijk zijn voor de gezondheid. Ik vermoed zelfs dat wij als gewone consument geen E150d kunnen kopen.


  - E150c bevat THI (2-acetyl-4-imidazool) wat een negatieve impact heeft op de weerstand. Komt in vrij hoge concentraties voor in bier.

  - E150d bevat THI en 4-MEI (4-methylimidazool) wat kankerverwekkend is. Het komt in sommige donkere bieren voor, maar bv ook in cola, thee, koffie, ...


  Ik vraag me (vooral van E150d) af waarom het nog steeds als additief wordt toegevoegd.

  Bottel je dan onmiddellijk na de hoprocket, of ga je eerst nog via een bottelvat?

  Het idee van Serge lijkt me super, maar als je er nog een bottelvat tussen steekt zal je toch moeten zorgen voor een gesloten circuit.