Berichten van Davidar

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Hou het in elk geval simpel in het begin, experimenteren is leuk, maar leer eerst een beetje de ingrediënten kennen.

  Een SMaSH (1 mout - 1 hop) is hier ideaal voor.

  Ik weet niet hoe het met uw materiaal zit, maar overdrijf hier ook niet mee van in het begin.

  Je kunt al vrij goedkoop starten met brouwen en dan stelselmatig uitbreiden, eerst even zien of de hobby jou wel ligt.

  Basics voor de beginner zijn ondermeer een degelijke walsenmolen, thermometer, bierwortmeter en/of refractometer.

  Probeer ook de vergisting onder controle te krijgen, maak van een oude koelkast een kast waarin je gecontroleerd kunt vergisten.

  Als ik binnenkort weer wat meer tijd heb, ben ik ook van plan om een Barleywine te brouwen, recept ligt hier al een jaar te wachten...

  Het plan is om te dubbel maïshen, nog nooit gedaan, maar de Braumeister dwingt je er wel een beetje toe voor het brouwen van zwaardere bieren.

  Langer koken is natuurlijk ook een optie, met bijkomend voordeel dat je er nog wat karamellisatie bijkrijgt, wat ook niet mis is bij een Barley.

  Brouw ze nog Bram!

  Probeer het glycerol gehalte op te trekken in je bier, werkt zeker en geeft geen onaangename smaakjes

  Die London Ale III lijkt me wel wat, maar voor een barleywine zit je toch wel beperkt wat betreft de alcoholtolerantie (10% vol.)

  Voor een Stout lijkt hij me wel ideaal.

  Er zitten daar ook andere suikers in volgens deze

  En de C zou dan zuivere zijn

  De A wordt in het begin van het seizoen geoogst en de C op het einde van het seizoen (van begin maart tot eind april), er zit verschil tussen beide in kleur en smaak, de C is een stuk donkerder dan de A.
  Ahornsiroop A bestaat voor het grootste gedeelte uit sacharose, met kleine hoeveelheden glucose en fructose. Later in het seizoen (bij de C-versie dus) neemt de hoeveelheid glucose en fructose iets toe, waardoor de suikers beter te karamelliseren zijn en de ahornsiroop een sterkere karamelsmaak krijgt.

  Die lactose wordt inderdaad te pas en te onpas toegevoegd, persoonlijk vind ik dat het niet al te zoet moet worden.

  In het geval dat je eind sg onder de 1020 duikt zou ik het wel toevoegen denk ik,
  kwestie van voldoende body in je barleywine te hebben.

  Nieuwsgierig naar je eindresultaat met die maple, heb hier ook nog iets op stapel staan met maple-siroop.

  De hoeveelheid aanwezig koolzuur is wel belangrijk, maar die bereken ik via Brouwhulp aan de hand van de laatste vergistingstemperatuur. (dus niet op basis van de botteltemperatuur) Ik denk dat we elkaar ergens verkeerd verstaan... ;)

  Ik bottel in elk geval steeds op 1 à 2 °C in geval van coldcrashen, nooit geen problemen mee gehad.

  Mijn idee over de koffiebonen:

  Ik zou deze 'coldstepen'( weet niet of dit een werkwoord is) Dus de koffie kneuzen. Eventueel door de moutmolen halen zodat ze niet te fijn gemalen zijn. Daarna in een hopzakje doen, in een kommetje met 25cl water in de frigo bewaren en een 24 hr laten trekken. Het hopzakje kan je dan eenvoudig uit het kommetje nemen en het vocht gebruiken bij de lagering, of voor het bottelen bijvoegen.

  Een beetje aan de late kant... maar ik zou het ook op deze manier doen.

  Met een 'thee' heb je veel meer controle over de gewenste smaak.

  - Soms valt het op dat het bier bij bottelen al wat CO2 bellen bevat. Onze andere bieren zijn volledig plat bij het bottelen. Het kan toch niet zijn dat ons bier tijdens het vergisten verzadigd is met CO2? We gebruiken een gewoon waterslot, dat laat toch alle CO2 ontsnappen?

  Dit is vrij normaal. Tijdens de vergisting wordt er sowieso CO2 gevormd, dat zal de ene keer meer zijn als de andere keer.

  Uiteraard moet je hiermee rekening houden bij het bottelen, ik moet wel zeggen dat 6 gr/l suiker zeker niet aan de hoge kant is, aan de andere zijde is het natuurlijk de vraag hoeveel CO2 er al op je jong bier zit.

  Eigenlijk moet je rekening houden met de laatste temperatuur waar je mee vergist voor je start met lageren, om op die basis het aanwezige koolzuur in je jong bier te berekenen en van daaruit ook het benodigde gr/l bottelsuiker te berekenen.

  Als je bv een vergisting hebt op 19°C, en je verhoogt die de laatste dagen naar 21°C voor je gaat lageren, dan is die 21°C de temperatuur waar je rekening moet mee houden. Brouwhulp houd hiermee rekening.

  Uiteraard zijn er nog andere factoren, ik denk hierbij aan het al dan niet gelijkmatig opgelost zijn van de bottelsuiker.

  Het bier was blijkbaar zo in de smaak gevallen dat de jonge dame dit ondertussen (bijna of reeds?) gecommercialiseerd heeft heb ik mogen vernemen van WillemUy.

  Royalties of dan toch tenminste een 'eervolle vermelding' zullen er wel niet bij geweest zijn zeker?

  Toch wel een beetje wrang, gemakkelijk geld verdienen op andermans zweet noemt men dat...

  De temperatuur waar bij je dryhopt heeft amper invloed

  Merci Serge! Interessante publicatie, wat ook opmerkelijk is, is dat er behoorlijk wat meer toename van linalool is bij het gebruik van pellets i.v.m. bloemen. Pellets zijn dus niet alleen op praktisch vlak een betere oplossing bij het dryhoppen.

  Mijn methode: bij lagering los toevoegen op 14gr.

  Die 14°C, heb je daar een reden voor? Waarschijnlijk omdat je dan meer hoparoma in je bier krijgt dan bij koudhoppen op een lagere temperatuur? Zal eens moeten zien of dat daar al publicaties over zijn... ik vraag me af of het veel verschil maakt i.v.m. koudhoppen op een lagere temperatuur... :pieker:

  Goed idee Serge, zo moet je niet telkens de berekening maken. (scheelt weer wat werk)


  Voeg je dan Antioxin SBT toe aan je spoelwater ook?

  Ik zou denken van wel om de opname van zuurstof tijdens het spoelen te beperken,
  alhoewel de zuurstof die zich in het spoelwater bevind toch wel beperkt moet zijn.

  Deze winter voor het eerst gebrouwen met Galaxy.

  De fruitige accenten van de hop gaan het 'juicy-fruit gum' karakter van de gebruikte Brett goed aanvullen.

  Ben eveneens nieuwsgierig naar het eindresultaat.

  Bij het bottelen: werken met een bottelgist of gewoon de suiker door de Brett laten verwerken?

  Als ik 1 ding mag aanraden is. Blijf af van polsinelli! Het is goeikoop maar hetgeen wat je krijgt ook. Plus hun service is ook niet 100%.


  Blij om dat eens te horen. Als je hun prijzen ziet krijg je meteen zin om wat groter te gaan... Zo zie je maar dat kwaliteit en service toch ook z’n prijs heeft. Nu, Polsinelli zal best ok zijn voor een hobbybrouwer, maar als je professioneel wil gaan...?

  Inderdaad, Eickelmann verstuurt geen Mandarina Bavaria naar België maar wel Hallertau Blanc. Als ik volgend jaar nog een plekje heb, dan bestel ik die

  Hallertau Blanc zal ook niet lukken vrees ik, die is ook enkel in Duitsland te verkrijgen.

  En zo zijn er nog een paar soorten, ik heb de indruk dat ze vooral de soorten die moeten concurreren met hun overzeese tegenhangers proberen te beschermen. Geef ze eens ongelijk hé...

  Vraag me wel af of het Hoegaards witbier representatief is voor het tarwebier in gans ons land, maar dat is een andere discussie. Mensen associeren tarwebier 1-op-1 met dat van Pierre Celis, terwijl het historisch gezien overal gemaakt werd.

  Het werd historisch gezien overal gemaakt, maar zonder de inzet van Pierre Celis was er vandaag waarschijnlijk geen sprake meer van witbier. Hij heeft het geluk gehad het brouwen van witbier te kunnen leren van één van de laatste brouwers hiervan.
  Ik denk dus wel dat het witbier van Celis representatief is voor de stijl, de huidige Hoegaarden daarentegen niet.

  ik gooi het erin na het koelen net voor ik de gist toevoeg, zie antwoord hierboven

  Er zijn er ook nog die de gistvoeding voor hun volledige brouwsel toevoegen bij hun giststarter. Persoonlijk volg ik steeds de richtlijnen van de fabrikant, in mijn geval (Wyeast Nutrient) voeg ik die dus toe 10 minuten voor einde koken.

  Brouwerij de Kazematten wordt geleid door Julie Depypere (dochter van de CEO van St.-Bernardus) en Maarten Ghequire (zoon van Rudi Ghequire van brij Rodenbach). Brouwer is Koen Hugelier die nog als hobbybrouwer is gestart. Bart Vermeulen die de rondleiding geeft (boeiende verteller) is in feite zytholoog, bij mijn weten is die dus geen brouwer. Het recept van het grottenbier zou nog van de hand van Pierre Celis zijn.