Berichten van Koen Sels

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Bij Straffe Hendrik Wild spreken ze ook over Brett als bottelgist met 3 maand hergisting op fles. Daarna natuurlijk nog smaakevolutie.

  Dan moet je natuurlijk wel opletten dat de brett niet dusdanig doorgaat dat je een bak handgranaten in de kelder hebt staan. Maar met die saisongist zou er niet veel onvergiste suiker mogen overblijven voor de brett.

  Niet elke Brett heeft een hoge vergistingsgraad. Ook niet elke Saison gist trouwens...

  Ik heb dit ooit gedaan met als eerste gist de Belle Saison. Was aardig gelukt. Gaf wel natuurlijk iets zoetheid eigen aan de Belle.

  En kon je de Brett dan ook goed proeven? Hoeveel tijd na bottelen ? Welke Brett heb je gebruikt?

  En dan waarschijnlijk best coldcrashen voor het bottelen om zo weinig mogelijk sach te hebben zodat de Brett vrij spel heeft.

  Vandaag op een terrasje deze aangename dorstlesser nog eens gedronken. Stevige Brett smaak, geen zuurtje, lekker bitter, helemaal mijn ding. 5,8 ABV, 34 IBU.

  Dit brengt me weer op ideeën...

  Via Black Labs heb ik wat brettjes in mijn diepvriezer. Nu nog een recept.

  Hoe zouden ze bij De Koninck de vergisting aanpakken? Eerst een neutrale gist en dan Brett in de lagering of meteen de Brett? Ik vermoed dat ze dit kort vergisten, het is geen complex bier dat ze lang lageren. Heeft iemand ooit iets dergelijks gebrouwen? Laat de tips maar komen. 👍

  Ik denk dat er in de gehele biergeschiedenis meer plat bier
  Persoonlijk vind ik het meeste bier er wel smaakvoller van worden als en minder prik in zit.

  Voor mij klopt dat voor een aantal bierstijlen, de meeste donkere bieren, bieren van spontane of gemengde gisting. Hoewel een Geuze ook flink wat prik mag hebben.

  De meeste biertjes, vooral dorstlessers, heb ik graag stevig gecarboniseeerd. Dat is het verschil tussen Belgische bieren en de rest van de wereld. Geef mij geen Nederlandse pils, ook geen pilsner urquell. Zoals brood zonder zout: misschien wen je eraan, maar lekker is het niet.

  Hoi Jean welkom. Goed keu

  Allez koen, zeide gij al 60 begot, dat zoude u ni geve..ik zag u zelfs nog meedoen aan de hageland classic en bij de eersten finishen bovenop de citadel !!!

  Bij de Tour de Geuze ben ik dit jaar net binnen de eindtijd geëindigd, ik heb de laatste Lambiek dan ook in een sprint moeten afwerken.

  Er is zeker een geheugen, ik vermoed in de app. Als de plaato tussen twee brouwsels niet is gebruikt en uitstaat, kan je toch de gegevens van het vorige brouwsel raadplegen. Ook als de wifi eens uitvalt, blijven de gegevens opgeslagen. De periode dat de wifi inactief is wordt er natuurlijk niets geregistreerd.

  KB Multisect insecticide dat werkt systemisch dus dat wordt door de plant opgenomen in de sapstroom en werkt gegarandeerd zelfs heb je maar half je boom gesproeid

  ik heb dit vorig jaar gebruikt, dit jaar al 1 keer maar de kleine smeerlapjes komen telkens terug. 1 jonge appelboom heeft vorig jaar de geest gegeven. 😠

  Uit Wikipedia:


  De twee bekendste zure kersenrassen voor de teelt in Nederland zijn:


  Kelleriis nr. 16 (ofwel Morellenfeuer): Pluktijd vroeg. Draagt onregelmatig, in draagjaren goed. Draagt wel regelmatiger dan Morel. Zelfbestuivend. Geeft iets kleinere vruchten dan Morel. Zure smaak. Voornamelijk geschikt voor verwerking.


  Morel (ofwel Schattenmorelle of Noordkriek) is de bekendste zure kers met de pluktijd na Kelleriis nr. 16. Draagt onregelmatig, in draagjaren goed. Zelfbestuivend. Geeft helderrode tot donkerrode zachte kersen met een zure smaak. Voornamelijk geschikt voor verwerking.


  Kleine verschillen, allemaal zuur.


  Ik heb al een paar keer kriek gemaakt met noordkrieken. Niet overdreven zuur als je dit kan counteren met een wat zoeter bier.

  Bij mij kwam het echte zuur vooral van de lacto's in de Roeselare blend die ik gebruikte.


  Misschien een flink deel caramout gebruiken en een neutrale gist die niet ver doorgaat, zonder brett en lacto's. De S-33 misschien?

  Je moet echt iemand kennen die een boom heeft in zijn tuin met Schaarbeekse krieken. In de handel vind je ze niet, alles wordt opgekocht door grote brouwers.

  Als het niet dringend is: zelf een boom planten. 😁

  Sowieso geen kersen, die geven weinig smaak. Schaarbeekse krieken zijn ideaal want wat fijner van smaak, maar moeilijk te krijgen. Noordkrieken zijn een goed alternatief maar wat bruter en zuurder.

  Toevoegen met pitten tijdens de lagering en een maand of twee lageren, dan afhevelen.

  Als het niet te zuur mag zijn, moet je bijzoeten met zoetstof. Niet mijn ding, maar ik ben ook geen vrouw.

  Een alternatief is een gist met een lage vergistingsgraad.

  Welk basisbier wil je gebruiken?

  Vandaag deze gebotteld. Het eind sg was al een week stabiel, maar 1017 ipv het verwachte 1015. Daarom 5g/liter bottelsuiker toegevoegd ipv de geplande 7g. Ik denk namelijk dat de bottelgist er nog een paar puntjes gaat vanaf snoepen en ik wil geen gushers. Dan liever een bier met wat minder koolzuur dat in mijn glas raakt en niet tegen het plafond. Het hogere eind sg zal de hoge ibu's hopelijk wat counteren.

  Kleine 3 weken na bottelen. Veel schuim, meer dan genoeg koolzuur. Goede beslissing om niet te veel bottelsuiker te gebruiken.

  Wel een specialleke geworden: die sorachi ace van het Hoppecruydt heeft toch een uitgesproken smaak waar je moet aan wennen. Lekker bij een pittige oosterse curry denk ik.

  Vandaag gebrouwen. Wat hoger begin sg, minder liters, maar ik probeer wat te werken aan mijn autistische trekjes en maak mezelf wijs dat het toch wel een prima bier wordt.

  Om alle twijfels weg te nemen heb ik toch maar even in het gistvat gebruld toen ik de kveik toevoegde:  En kveik kijk eens: na 3 uur is de vergisting al volop bezig! Goed gebruld of teveel gepitcht? Wie Zal het zeggen? :)