Berichten van Koen Sels

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Nee, maar het is een goede richtlijn. Zoals Walter zegt, zal het ook afhangen van het type bier. Ik heb bv. vorige zomer een kriek gebrouwen, na vergisting 3 maanden gelagerd op krieken en dan eind december gebotteld. De kriek is nu pas echt top.

    In de Hopus Primeur 2017 wordt Aramis gebruikt als koudhop. Ik vind deze editie super geslaagd, die van 2016 vond ik niet zo denderend.

    Heeft iemand van jullie al met deze hop gebrouwen? Waar kan ik deze kopen? Brouwland en Home Brew Shop hebben hem niet. Castle Malting wel, maar dat zijn hoeveelheden voor professionals (vanaf 5 kg). Iemand een tip?

    Heb dit vorig jaar in orde gebracht. Enkele weken later kreeg ik een afgestempeld exemplaar in de bus. Wat een flauwekul, maar ik ben een brave burger en o zo gehoorzaam.

    Bedankt voor jullie feedback. Ik wil voor de vlamuit hop na het koken de hopspider leeg maken, dan het wort koelen tot 80 graden, dan een kwartier de vlamuit hop erin, hopspider eruit en verder koelen. Dit zou de de extra IBU's voor de vlamuit wat moeten beperken. Is dat een goede werkwijze?

    Zou ik ook nog koudhoppen (bv. 2 gram/liter) of is dat er wat over?

    Volgende week zou ik onderstaand biertje willen brouwen. Het is een combinatie tussen een bitter en een (session) pale ale, maar met alleen late hopgiften, principe van hop bursting. Het is voor mij een groot experiment, dus alle tips zijn welkom!


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2017-04

    Naam recept

    Zauw

    Brouwdatum

    20-06-2017

    Bierstijl

    Bitter

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,039 SG

    Eind SG

    1,009 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    76,9%

    Alcoholgehalte

    3,9 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    12 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    39 IBU

    Brouwzaalrendement

    77,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    15,00 l

    Water uit Diest, België

    2,70 g

    CaSO4

    4,10 ml

    Melkzuur

    13,93 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    66 mg/l

    5 mg/l

    94 mg/l

    178 mg/l

    34 mg/l

    145 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    2,70 kg

    Pale mout. Maris Otter

    Thomas Fawcett and Sons

    5 EBC

    84,4 %

    0,20 kg

    Caramunich I

    Weyermann

    90 EBC

    6,3 %

    0,30 kg

    Inverstroop (golden syrup)

    Zelf gemaakt

    10 EBC

    9,4 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Amylaserust

    66,0 °C

    1 min.

    75 min.

    5,2 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    5,2 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    40,0 g

    Fuggle

    bellen

    6,8%

    15 min.

    18,9 IBU

    50,0 g

    East Kent Golding

    bellen

    4,4%

    10 min.

    11,2 IBU

    47,0 g

    Fuggle

    bellen

    6,8%

    5 min.

    8,9 IBU

    50,0 g

    Fuggle

    bellen

    6,8%

    0 min.

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    starter

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    0,5 l starter

    Whitbread Ale (1099)

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    21,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    21,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,010 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    74,4%

    Temp. nagisting

    16,0 °C

    Temp. lagering

    16,0 °C

    Wat is dit toch een superbier geworden! Van de zoetigheid die typisch is voor de Belle Saison is helemaal niets te bespeuren: het bier is kurkdroog met een stevige afdronk, de batch met Simcoe als koudhop is iets fruitiger en zachter. Ik heb wel minder schuim dan op mijn andere bieren: wel voldoende koolzuur maar slechts een dikke centimeter schuim. Zou dit komen door de ongemoute spelt (volspeltmeel) of door de roggemout?
    Ik ben niet zo gek van al die zoetstoffen: die zorgen vaak voor een bijsmaakje.
    Meer body krijg je ook met meer caramouten, maar dan is het natuurlijk geen white meer.
    Ik heb vorig jaar een erg lekkere kriek gemaakt op basis van oud bruin: echt niet zuur, ook niet zoet en zeker niet te dun.

    Ik had jeneverbessen toegevoegd 5 minuten einde koken, maar na het lageren proefde ik daar heel weinig van. Ik heb dan een maceraat gemaakt en met een pipet elke dag wat toegevoegd tot de smaak me aanstond. 4 cl jenever op 18 liter bier heeft niet veel invloed op het alcoholpercentage denk ik.

    1 gram komijn is ok. Heb dit ooit gebruikt in een witbier, zelfde dosis, samen met de klassieke Curaçao en koriander, en die komijn gaf iets extra's zonder herkenbaar te zijn.
    Die moutextract gebruik ik voor de giststarter, ik heb die helemaal toegevoegd (niet afgegoten) en 0,8 liter afgetrokken van het spoelwater. Kwestie van alles te doen kloppen.
    Lino, jouw recept van white cith ziet er lekker uit. Mijn witbier zal toch wat anders worden: bijna dubbele IBU en 4 g koudhop/liter. Vandaag gaat de koudhop eruit, dan nog even lageren (ben volgende week met vakantie) en binnen 2 weken bottelen.
    Ik gebruik al jaren een elektrische brouwketel (weckketel) met lekkere bieren als resultaat. Maischtemperaturen perfect onder controle zonder toeters en bellen. Al die high tech is gewoon niet nodig. Met simpele middelen, een uitgebalanceerd recept en wat gezond verstand brouw je een topbier!
    Heb zoals gepland de temperatuur elke dag verhoogd tot eergisteren 30°C. Vandaag overgeheveld. Sg is 1002. Wat is die Belle Saison toch een slokop!
    Bier staat nu op 15°C te lageren. Bedoeling is om de helft te koudhoppen met 40 g Simcoe en de andere helft te bottelen zonder koudhop. Kwestie van weer wat te leren uit het verschil, vooral wanneer het bier wat veroudert.
    Heb bewust op hoger IBU gemikt, hou wel van hoppige bieren. Denk niet dat het zo bitter wordt: de bitterhop is maar 24,8 IBU en met de Cascade 20 minuten voor einde koken zal het niet zo'n vaart lopen. Hopberekening is volgens Tinseth en het is bekend dat die vrij veel bitterheid toekent aan latere hopgiften.
    Heb enkele weken geleden een heel lekker Witbier gedronken bij Brouwerij Het Nest, 'Pokerface', die heeft 30 IBU. Prachtig bier, voor mij zeker niet echt bitter, geen White IPA of zo.

    Begin februari een witbier gebrouwen. In de beginperiode van Hoegaarden, toen Pierre Celis nog aan de brouwketel stond, was ik gek op de witte Hoegaarden en ik deed er soms een citroenschijfje in. Voor Pierre Celis was dit pure godslaster,maar ik vond het lekker. Zo kwam ik op het idee om onderstaand bier te brouwen.
    Het is een combinatie van een moutstorting voor een klassiek witbier ( 50% gerstemout, 40% ongemoute tarwe en 10% ongemoute haver), zonder koriander en Curacao-appelsienschillen, maar flink gehopt (dubbele IBU van een normaal witbier) met Amerikaanse hoppen die zorgen voor de citrussmaak en -aroma.
    Ik heb na de hoofdvergisting de batch in 2 gesplitst: de helft staat nu met Citra als koudhop in de lagering en de andere helft met Amarillo. Ben benieuwd hoe die combi gaat uitdraaien...

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis


    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk2017-01
    Naam receptWezzel
    Brouwdatum07-02-2017
    BierstijlWhite IPA
    Volume21,0
    Begin SG1,056 SG
    Eind SG1,014 SG
    Schijnbare vergistingsgraad75,1%
    Alcoholgehalte5,5 vol.%
    Berekende kleur (Morey)7 EBC
    Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
    Brouwzaalrendement77,8 %
    Kooktijd60 min.



    Water en brouwzouten


    HoeveelheidIngrediënt
    20,00 lWater uit Diest, België
    0,50 gCaCl2
    1,10 gCaSO4
    5,00 mlMelkzuur
    12,05 lSpoelwater



    Waterprofiel behandeld water


    CaMgNaHCO3ClSO4
    44 mg/l5 mg/l94 mg/l180 mg/l40 mg/l76 mg/l



    Vergistbare ingrediënten


    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    2,500 kgPilsmoutDingemans3 EBC49,2 %
    2,000 kgTarwevlokkenHomebrewshop2 EBC39,4 %
    0,500 kgHavervlokken Everyday (havermout ) ColruytSupermarkt2 EBC9,8 %
    0,080 kgMoutextract Poeder TARWEHomebrewshop8 EBC1,6 %



    Maischschema


    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Beta-amylase62,0 °C1 min.30 min.3,9 l/kg
    Alfa-amylase72,0 °C15 min.30 min.3,9 l/kg
    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,9 l/kg



    Hop


    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    16,6 gSimcoebellen13,1%60 min.24,8 IBU
    20,0 gCascadebellen6,9%20 min.9,5 IBU
    40,0 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
    40,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU



    Gist


    HoeveelheidNaamType
    0,8 l starterBelgian Wheat Yeast (3942)bovengist



    Vergisting


    KenmerkWaarde
    Starttemp. vergisting18,0 °C
    Max. temp. hoofdvergisting23,0 °C
    Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
    Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
    Schijnbare vergistingsgraad72,7%
    Temp. nagisting21,0 °C
    Start lagering26-02-2017
    Temp. lagering15,0 °C

    Pils is een maand geleden gebotteld, heb hem gisteren nog eens geproefd: heerlijke pils! Had hem wel iets bitterder verwacht met die 29 IBU, maar vermoedelijk verlies ik wat door gebruik van hopbellen in hopzakjes. Volgende keer IBU nog wat verhogen en misschien de helft koudhoppen. Bedankt voor alle feedback!
    Ik vind je eind sg ook heel hoog: 1018 is heel zoet. Chimay Bleue is vrij droog en heeft een begin sg van 1077 en eind sg van 1007! Ik weet wel dat je niet wil klonen, maar als je qua smaak in de richting van de bleue wil gaan, moet je inderdaad een andere gist gebruiken, bv de Wyeast 1214 Belgian Ale, dat is de Chimay gist. Vermoedelijk ook meer suiker toevoegen om rond de 1007 te eindigen.
    Nog nooit een lek gehad, ook niet met echte kurk in de tijd toen ik nog fruitwijn maakte. Ook beugels en plastic champagne stoppen: altijd bier- of wijndicht.

    Gisteren mijn saison gebrouwen: vlotte brouwdag, zes uur in totaal, inclusief afwas en schoonmaken van mijn brouwkelder. De saison staat volop te vergisten in mijn klimaatkast, Gestart op 23°C en de bedoeling is elke dag 1° te verhogen tot 30°C.
    Hieronder de uitdraai. Je zal zien dat ik de hopgiften wat aangepast heb.

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis


    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk2017-02
    Naam receptSchuffel
    Brouwdatum21-02-2017
    BiertypeSaison
    Volume21,0 l
    Begin SG1,052 SG
    Eind SG1,003 SG
    Schijnbare vergistingsgraad94,2%
    Alcoholgehalte6,4 vol.%
    Berekende kleur (Morey)8 EBC
    Berekende bitterheid (Tinseth)43 IBU
    Brouwzaalrendement78,6 %
    Kooktijd60 min.



    Water en brouwzouten


    HoeveelheidIngrediënt
    18,40 lWater uit Diest, België
    2,00 gCaSO4
    6,70 mlMelkzuur
    5,00 gNutrisal
    13,28 lSpoelwater



    Waterprofiel behandeld water


    CaMgNaHCO3ClSO4
    49 mg/l5 mg/l94 mg/l174 mg/l34 mg/l106 mg/l



    Vergistbare ingrediënten


    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    3,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC64,8 %
    0,658 kgLichte tarwemoutDingemans5 EBC14,2 %
    0,622 kgRoggemout 6 EBCMalterie du Château6 EBC13,4 %
    0,350 kgVolspeltmeelHartenboer3 EBC7,6 %



    Maischschema


    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,0 l/kg
    Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.15 min.4,0 l/kg
    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg



    Hop


    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    10,0 gSimcoebellen13,1%first wort hop16,9 IBU
    10,0 gCitrabellen12,7%30 min.11,4 IBU
    5,8 gCascadebellen6,9%25 min.3,3 IBU
    10,2 gAmarillobellen8,9%20 min.6,4 IBU
    25,0 gSaazbellen3,3%15 min.4,8 IBU
    40,0 gSimcoebellen13,1%koudhop0,0 IBU



    Gist


    HoeveelheidNaamType
    22,0 gBelle saison biergist 11 g (-)bovengist



    Vergisting


    KenmerkWaarde
    Starttemp. vergisting23,0 °C
    Max. temp. hoofdvergisting30,0 °C
    Eind temp. hoofdvergisting30,0 °C
    Eind SG hoofdvergisting1,003 SG
    Schijnbare vergistingsgraad94,2%
    Temp. nagisting15,5 °C
    Temp. lagering14,3 °C

    Ronny, de meeste van mijn vorige saisons waren met de belle saison, heb ook een paar keer met opkweek van Dupont gewerkt en smaakprofiel was erg vergelijkbaar. De belle saison gist wel verder door dan de dupont. Ondanks de hoge vergistingsgraad van beide zat er inderdaad nog een zoet smaakje aan. Heb de belle saison a lgekocht, maar ik hou je tip in het achterhoofd voor een volgende brouwsel!

    Mijn vorige saisons hopte ik met de klassieke Styrian en E.K. Golding die ook Dupont gebruikt. In mijn laatste versie gebruikte ik Chinook als koudhop en dat was een schot in de roos. Nu wil ik eens experimenteren met Simcoe: die heb ik nog nooit gebruikt, maar ik weet dat er nog hobbybrouwers zijn die Simcoe in een saison gebruiken.
    Dan ben ik beginnen puzzelen met de hopsoorten die ik in voorraad had. Styrian was een tijdje niet verkrijgbaar, maar E.K. Golding wel en die wil ik er zeker in. De Saaz en de Cascade zijn restjes. De complexiteit van de hopsamenstelling is dus een beetje toevallig maar ook een bewuste keuze. Een mens moet durven experimenteren en af en toe buiten de lijntjes kleuren. ;)

    Met de lente en daarna een (hopelijk) warme zomer in het vooruitzicht is het hoog tijd om een dorstlesser te brouwen. Hieronder de uitdraai van mijn 'Schuffel',een hoppige saison. Het gaat om 20 liter waarvan Ik 10 liter ga koudhoppen met Simcoe en 10 liter met E.K.Golding. Zo brouw ik 2 bieren in 1 keer. Alle tips zijn welkom.

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis


    OmschrijvingWaarde
    Kenmerk2017-02
    Naam receptSchuffel
    Brouwdatum28-02-2017
    BiertypeSaison
    Volume21,0 l
    Begin SG1,049 SG
    Berekende kleur (Morey)8 EBC
    Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
    Brouwzaalrendement75,0 %
    Kooktijd60 min.



    Water en brouwzouten


    HoeveelheidIngrediënt
    18,40 lWater uit Diest, België
    0,60 gCaCl2
    2,10 gCaSO4
    5,00 mlMelkzuur
    13,25 lSpoelwater



    Waterprofiel behandeld water


    CaMgNaHCO3ClSO4
    59 mg/l5 mg/l94 mg/l116 mg/l42 mg/l109 mg/l



    Vergistbare ingrediënten


    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    3,355 kgPilsmoutDingemans3 EBC72,9 %
    0,650 kgLichte tarwemoutDingemans5 EBC14,1 %
    0,600 kgRoggemout 6 EBCMalterie du Château6 EBC13,0 %



    Maischschema


    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,0 l/kg
    Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.15 min.4,0 l/kg
    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,0 l/kg



    Hop


    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    16,0 gSimcoebellen13,1%first wort hop27,4 IBU
    25,0 gSaazbellen3,3%15 min.4,9 IBU
    10,0 gCascadebellen6,9%15 min.4,1 IBU
    10,0 gEast Kent Goldingbellen4,4%15 min.2,6 IBU
    40,0 gSimcoebellen13,1%koudhop0,0 IBU
    40,0 gEast Kent Goldingbellen4,4%koudhop0,0 IBU



    Gist


    HoeveelheidNaamType
    22,0 gBelle saison biergist 11 g (-)bovengist



    Vergisting


    KenmerkWaarde
    Starttemp. vergisting25,0 °C
    Max. temp. hoofdvergisting30,0 °C
    Eind temp. hoofdvergisting30,0 °C
    Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
    Temp. nagisting15,5 °C
    Temp. lagering14,3 °C

    De pils heeft 23 dagen gelagerd bij 2°C, heb hem vandaag gebotteld met 8 g suiker/liter. Exact 20 liter, eind sg 1010, Alc. 4,9 vol% (na hergisting op fles), 29 IBU. Staat nu te hergisten in mijn vergistingskast aan 21 °C. Binnen een week al eens proeven, ben heel benieuwd :/