Berichten van Koen Sels

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Eigenlijk is dit het verschil tussen de ambacht en de kunst. Je kUnt technisch nagenoeg perfect bezig zijn, maar je recept is inspiratie en kunst.

    Voor mij is een recept niet alleen inspiratie, maar ook veel transpiratie. Ik ben er echt uren mee bezig (al maanden op voorhand) en blijf schaven tot de laatste dag. Het zijn ook bijna altijd nieuwe recepten. Pas als ik een bier echt geslaagd vind, zal ik het opnieuw brouwen. En zelfs dan waarschijnlijk met wat kleine aanpassingen.

    Na een tijdje luk je er als hobbybrouwer in om je brouwtechnieken te verfijnen, je maakt minder brouwfouten, de cijfers kloppen ook meer en meer met wat je programma voorspelde. Je bieren worden beter en beter, maar vaak zitten er toch nog middelmatige brouwsels tussen, af en toe een echte topper.

    Vanwaar dit verschil als je altijd op dezelfde manier brouwt? We focussen ons op dit forum heel vaak op techniek en losse ingrediënten, maar onderschatten we het belang van het recept niet?

    Vandaag nog eentje geproefd, de smaak is al veel minder aanwezig dus het komt wel goed. Er is wel nog maar weinig koolzuur aanwezig, ik denk dat ik de flesjes eens ga walsen.

    Je kan ook walsen met je vrouw en elk een bak bier vasthouden in 1 hand: goedkoper dan een relatietherapeut!

    Er is blijkbaar weinig animo voor dit kloonproject. Zijn er nog mensen die willen meedoen of ben ik de enige clown die hier nog mee bezig is?

    Ik zit intussen aan de 20ste versie van mijn receptontwerp en ben er nog steeds niet uit. Hieronder mijn voorlopig recept. Ik ben van plan het eind september te brouwen.

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2018-07

    Naam recept

    Taffel

    Brouwdatum

    01-09-2018

    Bierstijl

    Tripel

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,079 SG

    Eind SG

    1,009 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    85,5%

    Alcoholgehalte

    9,1 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    10 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    39 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    18,00 l

    Gedemineraliseerd water

    2,00 l

    Water uit Diest, België

    0,90 g

    CaCl2

    2,20 g

    CaSO4

    3,10 ml

    Melkzuur

    11,36 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    41 mg/l

    0 mg/l

    17 mg/l

    32 mg/l

    18 mg/l

    67 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    4,78 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    72,0 %

    0,27 kg

    Cara-pils

    Weyermann

    2 EBC

    4,0 %

    0,27 kg

    Münchenermout

    Dingemans

    15 EBC

    4,0 %

    1,33 kg

    Kandijsuiker wit brokken

    Brouwland

    0 EBC

    20,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    60,0 °C

    1 min.

    50 min.

    3,8 l/kg

    Alfa-amylaserust

    70,0 °C

    15 min.

    20 min.

    3,8 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    3,8 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    25,0 g

    East Kent Golding

    bellen

    4,3%

    60 min.

    12,2 IBU

    25,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    60 min.

    9,4 IBU

    15,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    first wort hop

    6,2 IBU

    15,0 g

    East Kent Golding

    bellen

    4,3%

    first wort hop

    8,1 IBU

    10,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    10 min.

    1,4 IBU

    10,0 g

    East Kent Golding

    bellen

    4,3%

    10 min.

    1,8 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    hoofdvergisting

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    0,5 l + 0,5 l getrapte starter

    Westmalle tripel ()

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    20,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    20,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    20,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,010 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    83,9%

    Temp. nagisting

    21,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C

    Interessant, want ik zat met het idee te spelen om dit te doen om een groter volume te krijgen na het vergisten. Maar aangezien de verdunning voor alles geldt, ook voor de FG, moet je eigenlijk een gist gebruiken die een lagere attenuatie heeft. Na het verdunnen is de FG dan ook correct.

    En je IBU van het originele volume verhogen want dat verdun je ook!

    De gist bleef de laatste week rustig zijn eigen ding doen, op een slakkengangetje. De temperatuur staat al een week op 25°. Daarnet nog even gemeten en groot was mijn verbazing: sg 1010 (1012 voorzien door Brouwhulp), dat is een SVG van 79,2. Volgens de specs van de fabrikant haalt deze gist (M21) tussen 70 en 75.

    Het waterslot is nog niet helemaal stil gevallen. Ik ga het bier nu verder laten rusten op keldertemperatuur (bij dit weer 18°) en binnen een week bottelen.

    Ik zit nu op 24,5° C De gist kan volgens de specs tot 25. Heb er toch nog wat puntjes af gekregen. Volgende week nog eens sg meten, ik wil op 1012 eindigen.

    Vandaag een variant hierop gebrouwen..met enkel pilsmout en tarwemout 50/50 , zelfgekweekte verse diepgevroren cascade hop ( 5 × droge waarde) en 40 gram verse vlierbloesems..zelfde gist mj 21 ..ben benieuwd..alles verbazingswekkend vlot verlopen in mijn bijna ex brouwhok..
    Speciaal vroeg begonnen 6u30 omdat ik dochter moest wegbrengen..maar dat bevalt eigenlijk wel..tegen de middag klaar..eigenlijk best leuk zo..heb ook al wel eens snachts gebrouwen..wat dan weer een heel andere beleving geeft..hoe zit dat bij jullie ?


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    De vergisting was bij mij vlot gestart en op 3 dagen tot 1020. Toen gaf die er de brui aan. Heb wat gistvoeding toegevoegd, regelmatig gezwalpt met het vergistingsvat en de temperatuur elke dag wat verhoogd. Zit na 10 dagen op 1017. Geduld geduld geduld. Dacht na 2 weken te bottelen maar dat zal 4 weken worden.X/

    Volgende maand eens een Speciale Belge brouwen met gist van De Koninck die ik van Serge kreeg. Het recept is gebaseerd op het recept 'Yonathan' van Adrie uit Brouwhulp, maar dan een wat hoppiger en bitterder.

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2018-05

    Naam recept

    Tefrent

    Brouwdatum

    21-06-2018

    Bierstijl

    Pale Ale (Belgisch)

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,045 SG

    Eind SG

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    75,6%

    Alcoholgehalte

    4,4 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    24 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    36 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    17,00 l

    Gedemineraliseerd water

    1,60 g

    CaCl2

    2,40 g

    CaSO4

    1,30 g

    MgSO4

    14,15 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    59 mg/l

    8 mg/l

    8 mg/l

    16 mg/l

    49 mg/l

    110 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    1,74 kg

    Vienna mout

    Weyermann

    7 EBC

    42,3 %

    1,68 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    41,0 %

    0,41 kg

    Biscuit

    Dingemans

    50 EBC

    10,0 %

    0,12 kg

    Weyermann Special W® 280-320 EBC

    Weyermann

    300 EBC

    3,0 %

    0,10 kg

    Caramunich II

    Weyermann

    120 EBC

    2,5 %

    0,05 kg

    Aroma 150

    Dingemans

    150 EBC

    1,2 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    62,0 °C

    1 min.

    30 min.

    4,1 l/kg

    Alfa-amylaserust

    72,0 °C

    15 min.

    30 min.

    4,1 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    4,1 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    30,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    60 min.

    12,1 IBU

    10,0 g

    Magnum

    bellen

    11,6%

    60 min.

    14,2 IBU

    30,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    20 min.

    7,3 IBU

    30,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    5 min.

    2,4 IBU

    40,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    whirlpool

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    starter

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    0,5 l starter

    Schelde Ale (3655)

    bovengist

    1,4 g

    Safbrew 20 g (F-2)

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,011 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    75,6%

    Start nagisting


    Temp. nagisting

    20,0 °C

    Start lagering


    Temp. lagering

    5,0 °C

    Een tijdje geleden kocht ik deze gistingsfles met een bijhorende rubber stop voor het waterslot. Bij een vorig brouwsel merkte ik dat dit niet goed afsloot en dat er weinig beweging was in het waterslot.

    Eergisteren weer gebrouwen en zelfde probleem: ik duwde de rubber stop er zo vast mogelijk in maar het waterslot deed niets, hoewel er een dikke laag gist te zien was. Gisteren dan een potje vaseline gekocht en de zijkant van de rubber stop daar mee ingesmeerd, heel dun laagje. En...ja hoor, gepruttel: probleem opgelost!

    Eergisteren deze white IPA gebrouwen. Ik heb de IBU verhoogd van 32 naar 50 en het sg verlaagd van 1050 naar 1048. Het mag een pittig zomerbiertje worden.

    Vlotte brouwdag zonder accidenten. Alle voorspellingen van Brouwhulp zaten juist, alleen de tussentijdse metingen met de refractometer kloppen nooit, maar het eind sg met de densimeter was er pal op.

    Komt dit dan niet overeen met een saison die je brouwt van in den beginne van 5,6%?:/


    Ik denk nu niet dat het type Saison hiervoor erg geschikt is. Als je wat restsuikers hebt ga je minder vlug een leeg bier krijgen bij verdunning.

    Ik denk dat een Saison juist perfect geschikt is om lichtjes te verdunnen: zelfs als de gist alle suikers heeft opgepeuzeld, blijft er voldoende body en wordt het nooit een leeg bier. Maar tegenover die body mag er wel wat bitterheid staan, ik zou dus zeker mikken op 35 IBU of hoger.

    Hieronder een aanzet tot kloonrecept:



    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    2018-06

    Naam recept

    Taffel

    Brouwdatum

    01-09-2018

    Bierstijl

    Tripel

    Volume

    21,0 l

    Begin SG

    1,079 SG

    Eind SG

    1,009 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    85,5%

    Alcoholgehalte

    9,1 vol.%

    Berekende kleur (Morey)

    12 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    39 IBU

    Brouwzaalrendement

    78,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    19,00 l

    Gedemineraliseerd water

    1,60 g

    CaCl2

    2,50 g

    CaSO4

    2,20 ml

    Melkzuur

    1,50 g

    MgSO4

    13,63 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    55 mg/l

    8 mg/l

    8 mg/l

    15 mg/l

    45 mg/l

    105 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    5,29 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    76,0 %

    0,28 kg

    Abbey malt

    Weyermann

    50 EBC

    4,0 %

    1,39 kg

    Kandijsuiker wit brokken

    Brouwland

    0 EBC

    20,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    62,0 °C

    1 min.

    45 min.

    3,4 l/kg

    Alfa-amylaserust

    72,0 °C

    15 min.

    15 min.

    3,4 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    10 min.

    5 min.

    3,4 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    24,9 g

    Northern Brewer

    bellen

    8,4%

    60 min.

    22,5 IBU

    25,0 g

    Spalt Select 2016

    bellen

    5,6%

    20 min.

    9,1 IBU

    25,0 g

    Styrian Goldings

    bellen

    3,4%

    20 min.

    5,5 IBU

    25,0 g

    Saaz

    bellen

    3,3%

    5 min.

    1,8 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    2,00 g

    WYeast gistvoeding

    anders

    hoofdvergisting

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    100,0 ml

    Westmalle tripel ()

    bovengist

    Vergisting

    Kenmerk

    Waarde

    Starttemp. vergisting

    18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting

    18,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting

    1,010 SG

    Schijnbare vergistingsgraad

    83,9%

    Temp. nagisting

    21,0 °C

    Temp. lagering

    5,0 °C