Berichten van Koen Sels

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Stoefer, meneer heeft vorig jaar 3 blondjes gehad..wist wel dat je een corona zondaar was

  Daar helpt geen daddy's hobby bij


  Ik was minder fortuinlijk, mijn beide blondjes werden zuur

  Geen zoete blondjes, no Sugar Daddy. En bestaat daddy's hobby nog? (Voor de outsiders, dat was een hoerenkot tussen Leuven en Diest, leuke naam voor een bordeel.)

  Ik breng mee wat ik op fles heb, een wedstrijdbiertje zou ook wel kunnen, maar als ik geen vergistingsvat vrij heb zal het wedstrijdbiertje mijn laatst gebrouwen biertje zijn indien het +/- toevallig de stijl is, dus we zien wel....

  Een beetje flexibiliteit in je planning he Herm, je werkt niet meer voor de spoorwegen. 😁

  Maar dat zijn hollandse rendementen en niet het echte brouwzaalrendement.

  Een proffecionele brouwerij kan tussen 72 tot 75% rendement halen uit zijn mout, dus een goeie 80% voor een amateur is gebakken lucht.

  Het is zoals Celsius en Fahrenheit, kilometer en mijl, gewoon een andere manier van voorstellen, meer niet.

  Daar sluit ik me volledig bij aan. Leer eerst fatsoenlijk bier brouwen voordat je aan dat spul begint. Waar is de tijd dat men brouwde zonder al dat spul. Ik gebruik gewoon pen en papier. De enigste hulp die ik gebruik is een rekenmachientje. Ik brouwde zo´n 50 brouwsels per jaar. Nooit een besmetting gehad of een bier dat door de gootsteen ging omdat het niet te nassen was...

  Vroeger gebruikte men ook geen vergistingskast, deed men niet aan waterbehandeling en alles zonder software.

  Sinds ik die dingen wel doe, is mijn bier echt wel stukken beter.

  Nog altijd niet gebrouwen, staat op de planning voor 2021 😁

  Dit jaar wordt het jaar van de Brett: sinds begin december heb ik een Tripel waar de Brett maar blijft aan knabbelen, eind deze maand een Vlaams Bruin met Roeselare blend, dan een saison met 3726 en Brett in de lagering (genre Tank 7) en dan die Brettanomyces Blond. Vermoedelijk gooi ik er nog wat 'normale' bieren tussen, anders heb ik geen biertjes die klaar zijn voor de zomer. 🙄

  Mooi recept.


  Drie zakjes gist lijkt me niet nodig. Ik gebruik voor 18 liter tripel van 1.080 één zakje van 11 gram (BE-256), en dat gaat goed. Voor 25 liter zou ik twee zakjes nemen.


  Het schijnt dat teveel gist ook nadelig is, maar het fijne weet ik daar niet van.

  Met meer gist wordt je bier meestal wat cleaner. Minder gist (underpitchen) zorgt ervoor dat de gist wat meer stress heeft en andere stoffen gaat produceren. Maar ik ben er zeker van dat de Sergeclopedie dit veel beter kan toelichten en mij eventueel corrigeren. 😁

  Het is de eerste keer dat ik er problemen mee heb om eerlijk te zijn. Bij de vorige brouwsels met deze gist was de pitching rate gelijkaardig en dit lukte wel. De enige variabele die hier echt veranderd is, is de lagere temperatuur. Ik hoop nu dus dat de gist toch nog terug activeert omwille van de hogere temperatuur. Of is het beter om nog een extra zakje toe te voegen nu zo laat in het vergistingsproces?

  De beestjes hun eten is op en de nieuwe beestjes gaan ook verhongeren, beter wat gistvoeding toevoegen.

  Hieraan kun je zien dat de houdbaarheidsdatum van Brouwhulp echt overschreden is. Met de huidige inzichten kom je op een heel andere uitkomst variërend van 43 tot 53 gram.

  Ik volg altijd de aanbevolen pitching rate van BrouwHulp en de vergisting gaat steeds super vlot, zeker met korrelgisten. Met vloeibare gisten (opkweek met starter) is het wat natte vinger werk, zeker met een getrapte starter, daar kan je best ruim gist toevoegen, tenzij je bewust wil underpitchen natuurlijk.

  Let wel als je een apparaat koopt dat je twee batterijen standaard erbij hebt. Dan voorkom je bij klussen dat je ineens met een platte batterij zit en niet verder kan.

  Ik heb maar 1 batterij maar ik laad die altijd op de avond voor de brouwdag. Op 5 minuten is alles geschroot en dan is die batterij nog lang niet leeg.

  Ik zou voor het schroten van mijn mout goedkopere alternatieve weten dan een schrootmolen ik dacht aan een vijzel of is dit een no go :)

  Kijk even op de kaart of er een lid is in je buurt waarvan je de schrootmolen even mag lenen. Meteen ook de tip om jezelf ook op de kaart te plaatsen, altijd makkelijk als een collega je wil depanneren. :thumbs_up:

  Ik heb onlangs nog eens een saison van Dupont gedronken en ik heb het liever iets subtieler, dus niet zo hoog gaan in temperatuur is een bewuste keuze. Maar natuurlijk wil ik wel dat het bier goed uitvergist :P ...

  Gisteren nog een gedronken, voor mij kan die niet rustiek genoeg zijn. Bij mijn volgende gaat er nog een Brett in de lagering.🚜

  De vorige keren ook nooit problemen mee gehad, toen wel iets hoger begonnen. Maar zeker geen 25°C.
  Is er een reden waarom je op die temperatuur begint? En is dat niet schuimnegatief dan?
  Maar merci voor de tips.

  Belle Saison zou de gist van Dupont zijn, daar vergisten ze op 30° en de vergisting is binnen 1 week klaar. Dan is er een heel lange warme conditionering rond de 18°.

  Niet schuimnegatief met deze gist en de esters en fenolen wil je juist in een Saison.

  Ik ga hier toch eventjes aanpikken..
  Ik ben onze saison nu na 4 weken ook nog eens gaan meten met de refracto..
  Hij is op een week tijd van 1014 naar 1012 gegaan... SVG van 80%... Veel te laag dus.. Wel geen activiteit in het waterslot meer (ik weet dat dat geen criterium is maar toch). Wat kan ik best doen? Hebben we hier te maken met een gestokte vergisting of gewoon te weinig geduld?

  Ter info: temperatuur heeft de eerste week op 15°C gestaan (ondergrens belle saison), vervolgens 2 weken op 18°C en nu een week op 22°C.

  Ik start de Belle Saison op 25° en verhoog die na enkele dagen naar 30°.

  Ik gebruik in een witbier 20% tarwevlokken en 10% havervlokken. Ik maisch die gewoon mee en start op 62°. Prima rendement, nooit filterproblemen en ik gebruik geen rijsthulzen. Ik heb wel geen automaat maar brouw met 3 elektrische ketels.

  Die 20° is een mooi richtpunt, maar best kijk je naar de specs van de gist. Wanneer ik de esters wil beperken, start ik vaak op de ondergrens van de gist. Eergisteren heb ik een sterke blonde gebrouwen met de M31, die staat nu op 18° te vergisten. De vergistingskast staat in de kelder waar het nu 14° is. Tot nu heeft de vergistingskast alleen maar gekoeld. Indien ik niet koelde, zat ik al veel te hoog qua temperatuur, zelfs in een frisse kelder.

  Vandaag eindelijk gebrouwen, de eerste keer dit jaar. Redelijk vlotte brouwdag, ondanks de stekker van mijn warmwaterketel die de geest gaf. Een van de pinnen gewoon afgebroken. De ketel was dan ook 30 jaar in dienst. Dan maar wat langer gemaischt en intussen een andere stekker erop gezet, van de droogkast. Mijn madam zal niet amused zijn. ⚡

  Daarna mooi de cijfertjes gehaald, 20 liter in het gistingsvat, wel wat donkerder en troebeler wort dan met de extra pale van Weyermann. Ach ja, het moet geen Duvel worden, die koop ik in de supermarkt. 😁

  nee met de ph heeft het niets te maken, dat doe ik al tijdens de maisch

  Maar op andere fora spreken ze echt dat Guinness en kleine zure toets heeft en dat sommige bij het bottelen het wat aanzuren met melkzuur

  Sommige echte stouts hebben een zurig kantje, dat komt door veel gebrande mout. Soms moet je bij dat soort bieren zelfs ontzuren tijdens de maisch omdat de pH te laag is.

  Maar het hangt van je smaak af.

  Guinness is voor mij geen stout maar een zachte Porter.

  In Guinness zit geen zure toets, het melkzuur is enkel om de pH te corrigeren, daarvoor moet je meten 15 minuten na begin van het maischen.

  Guinness heeft zelfs amper moutbitterheid. Als je het in Ierland drinkt, is het een heel zacht smooth bier.

  Als je kan vergisten op kamertemperatuur kan je ook wel zonder starten. Men eerste 4 brouwsels waren allemaal gewoon op kamertemperatuur vergist, momenteel de eerste met klimaatkast aan het vergisten dus ik ben eens benieuwd hoeveel beter deze gaat zijn :crossed_fingers:

  Als je vergist op kamertemperatuur kan je vergisting al snel oplopen naar 25°C, de gist zelf produceert namelijk ook warmte, tot 5° extra. Een vergisting op 25° zorgt voor meer esters, dit heeft een grote invloed op de smaak en kan schuimnegatief zijn. Een vergistingskast is dus echt geen luxe, je moet eerder hierin investeren dan in blingbling brouwapparatuur.