Berichten van Koen Sels

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Ergens in het boek van Lambrechts heb ik gelezen dat ook tijdens het maischen en vooral tijdens het spoelen je moet opletten dat er geen lucht inslaat of draf droog kan komen. Hier heb ik grote twijfels dat bij het uitheffen en spoelen van de korf bij een brouwautomaat heel veel lucht bij kan en bovendien is het wort nog heel heet wat de oxidatie nog veel sneller doet verlopen.

    Dat is een van de redenen waarom ik geen automaat koop maar ouderwets blijf werken met 3 aparte ketels.

    Ik dacht dat de hoofdreden voor over te hevelen was om smaakafwijkingen door trub of autolyse tegen te gaan. Zolang je gistvat goed afsluit zie ik niet in hoe je bier (binnen afzienbare tijd) kan oxideren.

    Daar is het autolysespook weer. 👻

    Als je vergisting en lagering niet heel lang duren, is dit echt geen issue. Veel bangmakerij.

    Daar is het oxidatiespook weer. 👻

    Koolzuurgas is zwaarder dan lucht. Als je gistingsvat luchtdicht is, duwt het koolzuurgas de zuurstof naar buiten door het waterslot. Zolang je bier vergist, is het beschermd tegen oxidatie, ook daarna wanneer je niet overhevelt en je het vat niet opent. Als je overhevelt om te lageren, is je headspace best zo klein mogelijk. Of je gooit er een lepeltje suiker in en je vormt weer een koolzuurdeken door de vergisting.

    Ik heb geen cct en hevel bijna nooit. Meestal na een week of 3 naar de bottelemmer en dan de fles in. Door de bottelsuiker wordt de zuurstof die je krijgt door de gist weer verbruikt.

    Serge zal mij ongetwijfeld corrigeren als ik vloek in de kerk. 😒

    Het bier was vrij helder en absoluut niet geoxideerd. Het was erg clean en droog, dus je eind sg van 1015 in je recept verbaast me. Ook de IBU'S schatte ik veel hoger in dan 29. Wat me bovendien opviel is het ruime dikke schuim dat zeker 4 tot 5 minuten mooi bleef. Ben je zeker dat je bij het bottelen geen tetrahop hebt toegevoegd? Die staat niet in je recept, maar misschien ben je vergeten die te noteren. 🤔

    Vandaag tijdens het koken dacht ik: Ik kraak even een simpel blond biertje van HermanH, maar 5,5%. Iets zachts om mee te beginnen. Was dit even een zware vergissing. Ik verwachtte me aan een pintje maar dan van hoge gisting of een brave Chouffe-kloon, en kreeg patat een stevige blonde stoot in mijn glas. Poederdroog, extra bitter en heel fruitig, maar dit allemaal op een zalige manier. Ik ben niet zo voor superlatieven, maar dit is veruit de beste 'simpele' blonde die ik ooit gedronken heb. :clapping:

    Hij was initieel idd een stuk beter, de gist is gewoon S04. De vorige versies waren stukken gebalanceerder. Merci voor de eerlijke mening.

    Nog wat eerlijke mening over een ander bier van Cies: Get the kveik out! Een tropical kveik ipa. Maar 5,8% en toch een stevig bier. Die kveiks zijn toch aparte gisten: ondanks de hoge vergistingstemperaturen zijn de bieren vaak erg clean. Deze is beendroog en lekker bitter, maar met een aangename, stevige afdronk. Niet dat astringente van sommige over de top ipa's. Meer een brut ipa dan een tropical. Fantastische dorstlesser, ik laat er mijn Duvel graag voor staan. 👍

    Een van die grote flessen van Herman moest er vanavond aan geloven, een Dubbel met Westmalle-gist. Ik ben een fan van de Tripel maar de Dubbel van Westmalle vind ik drie keer niks: flauw, zoet bier met een zwarte kleur.

    Maar Herman heeft er iets moois mee gedaan. Mooie balans tussen mout- en hopbitter, droog maar toch genoeg body, zalige afdronk. Ik weet niet welke mouten hij gebruikt heeft en welke hop, ik moet zijn recept eens bekijken als ik tijd heb, maar ik weet nu al 1 ding: verdomme de beste dubbel die ik ooit gedronken heb. 👍

    Haha, ziet ge't dat het voor "de (kook)pot" was... 8o Geen special B in het receptje, maar veel te veel Candico donkere stroop, overdrijven is nooit goed met van die dingen hé. Heb een soort "ABT12" gebrouwen met Candi syrup, mega groot verschil tov zijn vriendje voor op de pannenkoeken, dus nooit meer Candico...!!! :@ Moet je nog mega veel bedanken Koen voor de gratis FF, ik durf het bijna niet te schrijven, voel mij daar niet echt goed bij dat je die zomaar gratis weg gaf, en dan nog voor stoofvleesbier (X/), maar goed, er zullen nog wel momenten komen dat ik je wel iets te proeven of iets anders gua materieel/spullen kan toestoppen..... >:D<:love:

    Ik heb nog 4 andere grote flessen van je gekregen he. Toch een mooie compensatie, allez als dat bier te zuipen is. 😁

    Ik gaf die opmerking over de IBU's omdat je zei dat je vorige Neipa (die ik overigens yummie vond) net iets te bitter was. Die was 29 IBU dacht ik.

    Ik zou de 60 minuten helemaal weglaten en alles inzetten op de laatste 15 minuten, hopstand en/of dryhop. De bitterheid wordt zo toch wat smoother. Maar wie ben ik? 😁

    'Stoofvlees' zegt het etiket. HermanH had me deze 75 CL fles stiekem toegeschoven: 'Niet zo geweldig, gebruik het in stoofvlees en misschien kan de kok even proeven van de overschot.'

    Vandaag stond er stoofvlees op het programma en het werd een van mijn beste versies ooit. De kok proefde een glaasje mee en zo slecht was het niet. Misschien wat veel karamel (Special B?), niet echt een quad, maar veels te goed voor de pompbak. Perfect voor stoofvlees inderdaad. 👍

    Vink Lekker, een 'dark plain ale' van Cies. Beendroog, amberkleurig en fruitig bier. Doet wat denken aan Irish red maar wat minder moutig. Fijne dorstlesser, ik heb het verkeerde seizoen gekozen maar het smaakte toch en het terrasje heb ik erbij gedacht. ☀️

    Vandaag de Zwette Zjon van Cies geopend, een porter. Het was direct ook een mega SIESSSSS. Gelukkig opende ik de fles op het aanrecht want de Eyjafjallajökull was er niets tegen. Dat is het IJslandse woord voor gusher 😉

    En toen was er nog 2/3 over voor mijn glas.

    Veel schuim dat snel inzake, veel te sterk gecarboniseerd, waarschijnlijk verder doorgegist in de fles en daardoor ook te weinig body. Veel te leeg voor een porter.

    Dit kwam me erg bekend voor: ik heb iets vergelijkbaars voorgehad vorig jaar met, jawel, een porter. Die spoot wel de fles niet uit maar er zat echt te veel koolzuurgas op en hij was daardoor te dun. Shit happens. Qua smaak erg vergelijkbaar. Toevallig Danstar Windsor gebruikt als gist?

    Inderdaad, een tikkeltje lyriek en poezie is niet echt aan dit forum besteed


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Tut tut tut, ik heb genoten van je poëtische ontboezemingen. Het zijn parels, misschien niet voor alle zwijnen, maar dit 🐷 lust ze wel. 😋

    Deze Bergvlinder is naar mijn smaakervaring inderdaad eerder een Berg-a-mot.. schoon gedacht , maar een overgeparfumeerde dame..

    Ik heb wel heel lang plezier gehad aan die bergamot. Twee dagen later, telkens ik moest plassen, kwam het aroma me van ver beneden tegemoet. 😉

    Net een Tank 7 Brett van Serge gedegusteerd. Bij het inschenken kwam de paardenstal me al tegemoet. Mijn vrouw verbande me meteen naar de keuken en dat beschouwde ik als een heel goed teken.

    Het bier smaakte zoals het rook: rustiek, stevige Brett maar toch niet te overweldigend. Lekker droog maar met een klein fruitig zoetje op de achtergrond. Wat een mooie balans, hier word ik echt lyrisch en tegelijk nederig van.

    Ik ben zelf geen liefhebber van bv. Orval, maar dit soort Brett is de hemel voor mij. Grote kunst! Serge, je blijft me telkens weer verbazen.:clapping:

    Ik zal de kop afbijten.

    Serge kon spijtig genoeg niet komen, maar hij gaf een hele bak biertjes mee die gretig werden meegenomen.


    Witbier met bergamot. Zeer zwaar geparfumeerd. Ruikt niet echt naar bier, meer een limonade met bloemengeur. Mijn vrouw vindt de geur heel aangenaam. Dit doet mij de wenkbrauwen fronsen want zij lust geen bier. De eerste slok bevestigt wat ik vreesde: echt niet mijn ding. Trop is te veel. Kruiden en fruit kunnen iets toevoegen, maar ze mogen de boel niet domineren. Ik proef of ruik geen bier, geen hop, geen bittertje, zelfs heel in de verte niet. Vermoedelijk was dit de bedoeling. Sommige vrouwen zullen het geweldig vinden.

    Dit is echt niet mijn ding. Het ligt zeker niet aan de brouwkunsten van Serge: ik heb al fantastische bieren van hem gedronken, maar dit ligt buiten mijn palet. Smaken verschillen.

    Gisteren veel biertjes geruild. Voor de brouwers is wat commentaar altijd leuk. Hier kan je je proefnotities kwijt. Je kan ook vragen stellen over de recepten. Discussies zijn absoluut toegelaten. 👍

    Wat houdt zo'n meeting in? Eigen gemaakt bier proeven? Workshop?
    En 1* per jaar?


    Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A3003 met Tapatalk

    1 keer per jaar, meestal in september. Vorig en dit jaar eerst een rondleiding in de brouwerij waar we te gast waren en natuurlijk proeven van hun bieren. Daarna elkaars creaties proeven en veel babbelen. De rest van de biertjes (want veel te veel) ruilden we. De feedback/proefnotities posten we later op het forum.

    Ook veilig thuis geraakt. Fantastische namiddag op het terras. Leuk gezelschap, superlekkere bieren. We waren met weinig maar het was top. Bedankt Glen. 👍

    Ik ga jullie moeten teleurstellen, ik sukkel al de hele week met een virale infectie die maar niet genezen geraakt. Alleszins veel plezier deze namiddag. :)

    Spijtig dat je er niet bij kan zijn. We zullen er eentje drinken op jouw gezondheid. 🍺

    En ik zou het toejuichen moest er nu eindelijk eens een vrouw actief deelnemen aan dit forum.. heel uitnodigend zijn we inderdaad niet ! Werkpuntje voor komend jaar ?

    Ze zijn welkom, de brouwvrouwen. Maar waar zijn ze? Ook op het Nederlandse forum zie ik zelden vrouwen. Het blijft toch een mannenwereldje. X_X

    Ik breng een hele bak lekkers mee van Serge (zie hoger) en van mezelf een Blonde, Neipa, Saison en RIS.

    Omdat ik niet zeker wist of bierbrouwen mijn ding zou zijn wou ik ook niet te veel geld uitgeven. Dus brouw ik nu in een Brewferm elektrische brouwketel van 27L. Ik heb wel al zelf een javalfilter in elkaar gestoken die prima werkt.

    Ik brouw al een dikke zes jaar met een brewferm elektrische ketel, 2000 Watt. Werkt prima. Ik hevel met een koperen hevelfilter.