Berichten van Koen Sels

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Iemand een idee waar ik een precisie densimeter/bierwortmeter kan kopen met sg schaal, nauwkeurigheid 0,001 of beter?

  De meeste zijn 0,002.

  Ook bij Ali niet direct gevonden.

  Gisteren versie 3 met alleen Magnum gebrouwen, heel vlotte brouwdag. Dat roerwerk zorgt toch voor meer comfort en alles is wat relaxter. :thumbup:

  De cijfertjes weer mooi gehaald, 20 liter in het gistvat en nu is het aan de gist!


  Versie 2 staat in mijn nieuwe gistkast op 3°C, hopelijk binnen een week of 2 bottelen.

  Versie 4 ga ik moeten uitstellen: die krijg ik niet meer klaar tegen 13/3/2020. Mijn 2 gistkasten zijn bezet en een pils duurt toch wat langer dan een bier van hoge gisting. :thumbdown:

  Tegenwoordig zit er aan de echte karmeliet ook een raar smaakske, ik weet niet of ze hun recept hebben veranderd of dat mijn smaak gewoon geëvolueerd is. Vroeger was dit 1 van mijn favoriete bieren maar de laatste tijd kan het mij niet meer bekoren:-/

  Idem, mijn smaak is absoluut geëvolueerd. Karmeliet vind ik nu veel te zoet met een overdaad aan koriander.

  Naar aanleiding van de discussie zeker over de klaringkuip op het nl forum. Ik ben benieuwd, maar het zal gerust wel schelen.

  Dat heeft me inderdaad aan het denken gezet, vooral omdat ik niet met een cct werk en niet overhevel na de hoofdgisting. Overhevelen vooraf lijkt me dan logisch.

  Ik koel met dompelkoeler tot 20 à 25°C, naargelang het seizoen en de temperatuur van het leidingwater. Dan even whirlpoolen en na een uurtje overhevelen, zo gaat er relatief weinig trub naar het gistvat. Dan koel ik verder in de vergistingskast en ent de gist wanneer de temperatuur laag genoeg is.

  Volgende keer ga ik een tussenstap inlassen: na koelen en whirlpoolen een uurtje wachten en dan overhevelen naar een vergistingsemmer, koelen tot de juiste temperatuur in de vergistingskast en overhevelen naar het gistvat. Zo laat ik nog meer trub achter en heb ik meteen extra belucht.

  Gisteren nog eens een grote fles van HermanH gekraakt, een RBd'A van 2017 ofte Rouge Brun d'Ardennes. Zalig Vlaams Bruin, droog met toch een zoetje, zacht en toch een zuurtje. Echt mijn ding, lichtjes gecarboniseerd (zoals het past) met toch stevig schuim dat lang bleef. Knap 👍

  Kan nooit geen kwaad, zeker in het begin. Ik zou echter wel eerder spoelen naar volume en niet naar SG. Als je te laag uitkomt qua densiteit kan je nog altijd wat suiker toevoegen tijdens het koken, en te hoog kan nooit geen kwaad toch ;)

  Bottelen met honing is heel lekker, hou er wel rekening mee dat als het verse honing is (van bij een imker) deze niet gepasteuriseerd is en er dus wilde organismen in zitten. Warm hem dan even op tot +70°C om die organismen uit te schakelen. Anders loop je het risico dat er een tweede vergisting plaats vindt.

  Ik zou eerder spoelen naar sg, anders wordt je bier misschien wat dun tot suikertoevoeging. Daarna bij het koken de hopgiften eventueel aanpassen aan het volume.

  Maar als je een paar keer gebrouwen hebt en je kent je installatie, dan kloppen de cijfers van BrouwHulp toch meestal? :/

  Voila, vandaag mijn tweede gistkast geïnstalleerd. Morgen mijn 2e versie van de pils overhevelen en coldcrashen. Volgende donderdag mijn 3e versie brouwen met alleen Magnum en dan binnen een week of 3 nog een 4e versie, de klassieke, met alleen Saaz (nog te kopen). Ik geraak een beetje in overdrive en heb vandaag nog geen bier gedronken. 🤔

  Ik bewaar mijn BrouwHulp recepten in de cloud via dropbox, automatische synchronisatie dus te gebruiken op meer laptops.

  Voor smartphones met Android is er een alleen lezen app, BierRecepten.

  Heel handig voor onderweg als je vragen krijgt over een recept.

  Nooit problemen gehad met BrouwHulp.

  Enkel wanneer ik echt veel hopgiften heb en ik klik op de Wizzard hoptoevoegingen, dan loopt het programma vast. Dan helpt enkele nog ctrl+alt+del maar dan ben ik mijn wijzigingen kwijt. Daarom sla ik tussendoor regelmatig op. :)

  Gisteren een grote fles Dubbel van HermanH gedegusteerd. Dat was absoluut geen straf. Ik ben zelf geen grote fan van het genre: licht gehopte donkere bieren met wat body. Deze was zelfs zoeter dan de meeste commerciële dubbels. En toch klopte het! Man man man, wat een mooi bier. Een beetje combi van dubbel en porter, maar dan super zacht en zoet zonder die vreselijke lactose. Met gist van Westmalle, maar 1000 keer beter dan hún dubbel.

  Herman, was dit nagisting op fles of geforceerd gecarboniseerd? Heel zacht met weinig koolzuur, stevig schuim dat erg mooi en lang bleef (tetrahop?). Ik ben weer eens jaloers en heb nog veel te leren. >:D<

  2 zaken bepalen of de door BrouwHulp (of een ander programma) voorspelde cijfers kloppen:

  - de gegevens van je brouwinstallatie (volume, moutabsorptie, verlies in filterkuip, verlies door koken, verlies in kookketel): deze kan je zelf invullen en na enkele keren brouwen aanpassen op basis van je metingen

  - brouwzaalrendement: dit weet je ook na enkele keren brouwen

  Even een update: 2 versies zijn al gebrouwen:


  - versie 1 gebrouwen op 14/10 met Magnum en Groene Bel. Amalgation II in de lagering vanaf 5/11, gebotteld op 12/12 met 6,7 g suiker/liter zonder bottelgist. Voorlopig natuurlijk nog niets van Brett-smaak, wel al voldoende gecarboniseerd maar dat zal de W-34/70 wel geweest zijn. Smaakt ook niet echt naar een pils, helemaal niet clean, eerder een zacht gehopte blonde. Ik heb natuurlijk 6 g dryhop/liter gebruikt dus moet ik het niet ver zoeken.


  - versie 2: gebrouwen op 26/12. Gaat als een wildeman tekeer in het gistvat. Geen dryhop, dus deze zou wel clean moeten worden. Weer Magnum en Groene Bel maar vooral ingezet op vroege hopgiften met deze keer 45 IBU. Wordt geen gewone pils!


  Binnen enkele weken ga ik nog een pils brouwen, versie 3, met alleen Magnum, ook zonder koudhop.


  Bedoeling is 2 goeie versies van een ongefilterde pils te hebben tegen 13/03/2020. Dan organiseren we met OBAD een themadegustatie rond pils, met verschillende sprekers (waaronder ik dus). We zullen 8 ambachtelijke pilsjes proeven waaronder 2 van deze hobbybrouwer. :bier:

  Inschrijven voor deze activiteit (ook voor niet-leden hoor!) kan nu nog niet, ik laat wel weten wanneer de inschrijvingen geopend zijn.

  Even een update over mijn roerwerk.

  Ik brouw old school met 3 ketels maar elektrisch.  Voor mijn maischketel heb ik met (veel) hulp van Serge een nieuw roersysteem gemaakt dat ook past op de ruitenwissermotor. Ik heb het nu 2 keer gebruikt met telkens een maischrendement van 100%, m.a.w. ik haalde het maximale maischrendement dat BrouwHulp voorspelde. :)  Voor het koelen gebruikte ik de propeller waarover ik eerder al postte, deze past in mijn koelspiraal en daardoor gaat het koelen sneller.  Ik heb deze opstelling gisteren een tweede keer getest met een pils (super relaxte brouwdag!), eerste keer was ook een pils dus enkel pilsmout, 4,25 kg op 18 liter maischwater.


  Mijn Brouwzaalrendement (volgens BrouwHulp) zat vroeger rond de 78%, nu haalde ik 2 keer 86%. Dus niet alleen een rugbesparende maatregel (ik moet niet meer heel de tijd staan roeren) maar ook een mooie verhoging van mijn rendement.

  Met dank aan Aliexpress maar vooral aan Serge. >:D<

  Het toont aan dat er veel wegen naar Rome zijn :) en dat niet overhevelen niet noodzakelijk wil zeggen dat je bier niet lekker is. Ik denk dat er ook nog wel andere facetten van je vergistingsproces zijn die mee het goede resultaat bepalen. Hoe koud lager je gewoonlijk?

  Een Saison of witbier op keldertemperatuur, (een graad of 15) een pils of ander bier dat ik helder wil een week op 5°C.

  Een neipa hoeft niet troebel te zijn. Meestal is het dat, maar geen vereiste.


  Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A6013 met Tapatalk

  Niets moet. Een witbier was in de tijd van Pierre Celis ook niet troebel, hoogstens wat tweeschijn. Maar het oog wil ook wat.

  Een pils hoeft ook niet helder te zijn. Ongefilterde pils wordt zo een hype. Gewoon tijdens het koken wat tarwebloem erbij en plots is het heel ambachtelijk en hip.