Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  mooi zo, goed idee als ik nog eens aan De Lieve passeer tijdens de Feesten. Verhofstadt gaat er binnen een jaartje om de hoek wonen, maar ik denk dat die het meer voor Italiaanse wijn heeft...
  Gisteren in het lagervat overgeheveld en 52 gr eastkent goldings koudhop toegevoegd op 19 L. Er zat een ferm dikke bruine gistschuimlaag op van toch zo'n 15 cm, rook erg lekker. Volgens rekenhulp blikbrouw latere suikertoevoeging zou berekend beginSG met latere suikertoevoeging op 1053 moet zitten. http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwik ... likbrouwen Gisting gaf toch nog zo'n 6- tal bubbels/minuut, maar wil wel 2-tal weekjes lageren en dan bottelen nog voor ik op reis vertrek. Anders zit ie bijna een maand op lagervat, wat me iets teveel van t goede lijkt. Erg benieuwd naar eindSG.

  Mijn omgebouwde gistkast frigo tafelmodel:

  2de hands frigotje: 10 euro
  Digital Temperature Controller Thermostat for Aquarium via eBay: 16 euro
  2 wandcontactdozen Gamma (1tje koelen + warmen) : 5 euro
  restjes geïsoleerde draad, oude pc voeding en suikertje, plankjes, gloeilamp en vijsjes: 0 euro,
  + contentement van het maken : priceless

  31 euro

  niks boren (geen gedoe met silicone en gaten afdichten):
  alle schappen en rekjes uit frigo en deur gehaald
  draad lamp stak ik door condensatiegat, lamp gaat gewoon op bodem frigo omringd door paar tegeltjes
  draad temp sensor door scharnierkant deur (klemt het best dicht), met wat tape om alles op z'n plaats te houden
  30 liter vat rust op paar bakstenen + plankje, waterslot via slangetje en wasknijpers langs vriesvak vastgemaakt
  temp sensor met wat bubbelfolie en tape aan gistvat geplakt, volgt beter temperatuur van wort

  echt wel leuk om maken dat ding. Staat nu op zolder en is perfect te regelen.
  Had ik beneden wat meer plaats, ik maakte er nog eentje om m'n flessen te bewaren.

  [quote="Ronnie"] Er zijn veel recepten. Best hier Uw hoeveelheden en gewichten op deze draad es zetten, dan kan ik es rekenen en ook zeggen hoeveel efficientie je bekomen hebt en wat die 600 g suiker zal doen. Niet teveel laten wijsmaken door de Noorderburen. Sommigen (niet allemaal hoor) willen het altijd beter weten. :sad:[/quote] voila zie: m'n nota's er eens bijgenomen: 18 liter wort in gistingsvat 4.07 kg pilsmout 3 EBC (87%) 0.52 kg caramunich 120 EBC (11%) 0.10 kg Münchener mout 15 EBC Gemeten begin SG: 1042 0.50 kg kristalsuiker + 160 gr moutpoeder (8 EBC) opgelost en gekookt in 1 liter water, toegevoegd op dag 5 van hoofdgisting, als waterslot nog zo’n 10x/min ging, gisting terug stevig op gang voor 2-tal dagen 7 gr saaz 3,3 % 90 min meekoken 14 gr East kent golding 4.7% FWH 12 gr saaz 3% 45 minuten meekoken 24 gr East kent golding 4.7% 45 minuten meekoken 64 gr Styrian Goldings 4.7% DROOGHOPPEN (3 weken) maischschema: 120 minuten op 680 maischwater: 16.4 liter (1kg/3l) spoelwater: 14.6 liter op 800 kooktijd: 90 minuten Gist: opgekweekte Orval-gist Vergistingstemperatuur: 16,5 – 15,5° na 5 dagen

  Allez: back on track. Mijn omgebouwde frigo marcheert perfect met die controller. Orval gist netjes op 15°.
  Tip bij het ombouwen:
  - elektrische draad voor verwarming steek ik door gaatje van condensafvoer (wel eerst even plastic bakje condenswater eruithalen om vlot te kunnen werken, en niet vergeten terug op zijn plaats te klemmen, ten slotte krijg je bij koelen altijd condens). Zo moet je niet gaan boren, met alle risico's om leidingen te raken.
  - draadje sensor met wat tape vast en in frigo laten lopen via scharnierkant deur,daar 'spant' de dichtingsrubber het meest (minst koudeverlies).
  - sensor op je gistingsvat vastmaken met sponsje erover en tape, zo meet ie temperatuur vat en niet lucht er rond.
  - ik hoog mijn vat op met paar tegels / bakstenen, lamp leg ik onderaan naast uitstulping motor op enkele tegels

  ik zat vrij laag volgens mij: 1045, maar de suiker is er nog niet bij (600 gram voorzien). Zal dringend nog es met Brouwvisie moeten leren werken. Nu heb ik gewoon het recept van op Hobbybrouwen.nl genomen en wat aangepast volgens wat ik in huis had.
  ook een vraagje over het wort dat je bij het opkweken bij de starter voegt. Maken jullie elke keer verse hoeveelheid (telkens koken, afkoelen...), of kan je bvb in één keer een liter wort koken, afkoelen en dan in een (steriele) fles in koelkast bewaren? Is die dan na eerste keer openen nog steriel, bvb mits ontsmetten flessenhals met alcohol of gasvlam? Ook over het beluchten: telkens bruissteentje eruit halen na beluchtingssessie en reinigen + ontsmetten, of iets anders?
  Lino wrote:

  zeg (tom) cies die hevel met die blaasbalg werkt dat goed is da ni moelijk om te reinigen??
  een goeie aanrader is ook een refractometer trouwens en ni die van brouwland de mijne heb ik via het forum toen besteld 20€ + verzending van de vs geloofk

  die hevel met blaasbalg is idd niet zo aan te raden. Blaast idd lucht in het bier. Deze foto is van een tijdje geleden, ondertussen heb ik er een paar meter siliconenslang bij en zuig ik de hevel gewoon aan.
  Die koperen ketel vond ik wel mooi, die gebruik ik om te koken, voorlopig nog in de keuken onder de dampkap, maar binnenkort de eerste buitenbrouwsessie. Als het tenminste effe stopt met regenen

  Als er iemand inspiratie zoekt: in Gent hebben we Geuze Boon Mariage Parfait gekozen, verkrijgbaar bij Hopduvel en Geers. [url]http://www.gentsebiervereniging.be/biervandemaand.php?maand=juni&jaar=2012[/url]
  walter wrote:

  Ik zie nog altijd nen bak met héél véél spaghetti erin

  Ik ga denk ik voor zo eentje gaan. Hiermee moet ik m'n oude vriezer kunnen aansturen om te kunnen vergisten.

  dan ga je toch nog moeten kunnen verwarmen ook? Ik zie op die thermostaat maar één uitgang. Klik eens op de link boven mijn foto: is een elektrisch schema zoals het er in 't echt ook uitziet.

  Die hopbellen in flessen vindt je bij De Maegt van Gottem, machtig bierke. Flessen uitkuisen en die bellen eruit krijgen zal dan weer ander verhaal zijn ... Of voor de weggeef en proper leeggoed terugvragen.

  DIT is zowat het beste dummies prentje dat je kan vinden als schema. Zelfs een elektronitwit als ik geraakte er mee weg

  die wire joiner is dus een 'suikerke' zoals we dat noemen, of een wagoklemmetje, ik heb alles gewoon uit mijn klusafval gehaald: 1 namiddagje werk, en zero euro. In dezelfde moeite maar uit dezelfde kapotte pc een magneetroerder gemaakt ook..

  ik las ook ergens dat je bij het koken van moutextract je bvb een schepje bakkersgist of oude slurry kan meekoken,die dan als gistvoeding kan dienen (sterft af, maar voedingsstoffen en metalen blijven zitten). Zou dat kunnen kloppen?
  iemand nog een roervlo over voor een redelijk prijsje? Veel sites vragen 10 euro en meer om op te sturen. Een paar euro, een envelop, meer moet dat niet zijn dacht ik zo....