Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Citaat van brouwerwaldonk


  Gist kan alleen maar vermeerderen als er nog zuurstof aanwezig is in de oplossing waarin de gist zich bevind. Eens de zuurstof opgebruikt is begint de gist met afbreken van de suikers en de aanmaak van alcohol. Beluchten doe ik met een aquariumpompje over een filmdoosje met medicinale watten als luchtfilter. De grove schuine berg schuimbellen aan de rechter zijkant is van het inblazen van de lucht.

  Of je nu korrelgist uit een zakje gebruikt of een starter zelf maakt, beluchten is de boodschap.
  Als je bier maakt dan moet je het wort na het koken veel mogelijk zuurstof geven voor het in het gistvat komt. Dit doe je door overgieten vanop een hoogte (liefst enkele malen). De gist zal alle zuurstof opgelost in het wort verbruiken binnen enkele uren. Daardoor zal het aantal gistcellen van uw starter nog toenemen.

  Als je zelf een starter maakt, vertrek je met een klein aantal gistcellen.
  Dat kleine aantal gistcellen moet je laten vermeerderen tot minstens 10 miljoen cellen per ml wat je wil vergisten. Door zoveel mogelijk zuurstof te geven en de hoeveelheid zuurstof op peil te houden zal de gist in de groei fase blijven. Het roeren met een magneetroerder zorgt ervoor dat de zuurstof homogeen verdeeld wordt in de oplossing. Gebruik bij het opschalen altijd een recipiënt met een breed bodemoppervlak. Zoals je kan zien op de foto hierboven zie je nog een erlenmeyer staan achteraan.

  Ik had bij mijn Orvalkloon op het einde zo'n litertje starter opgekweekt in een 2,5 l apothekersfles. Toen had ik pas zo'n BL luchtpompje aangeschaft, dus de laatste 24u voor het brouwen begonnen met beluchten: gaf zo'n spectaculaire bruis dat het schuim door flesopening kwam.
  Enig idee hoe dat op te lossen is?

  En continu beluchten ganse week van de opkweek? Of elke dag een uurtje? Laten jullie bruissteentje dan gewoon zitten? Of elke keer uithalen en ontsmetten? Ook elke keer afspoelen en ontsmetten bij het wisselen van fles?

  Met de vorige zomerwarmte vond ik het wel een leuk bier. Mss eerder om vanaf de lente te brouwen. Gaat mee met de temperaturen buiten. Nu zou ik eerder gaan voor een quadrupel die tegen de kerst op dronk is. Mocht opgekweekte gist niet aanslaan, kan je nog altijd zakje T58 korrels bijkiepen.

  ik heb er nog pizzadeeg mee gebakken en het viel wat tegen: bittere smaak, rook wel naar bier, maar dat heb ik liever bij dan in de pizza. Brood zou ik er dus ook niet mee maken, eerlijk gezegd.

  ::nono

  Je kan er wat houden en als gistvoeding gebruiken als je gist opkweekt. Een flinke schep laten meekoken in het moutextract ivp gistvoeding.

  Qua reinigen flesjes is spoelen onder kraan, uitdruppen en ontsmetten met oxipro meestal meer dan genoeg. Ik recycleer trouwens mijn oxipro om ook het ander materiaal (filter, gistvat, slangen) te ontsmetten. 2-tal liter oxipro is meer dan genoeg voor alles, en volgens forum en handleiding paar dagen houdbaar in propere fles. Al 5 brouwsels ver geen enkele infectie. Qua co2 uitstoot bespaar ik door het maischen bij elke temperatuurpauze mijn ketel in een zelfgebouwde 'hooikist' te zetten. Vorig brouwsel: stap van 65° één uur. Was 1 graadje gezakt. In mijn geval: kader met isomoplaten gemaakt en vanbinnen met alufolie bekleed. Waterverbruik: ik sluit mijn dompelkoeler aan op de regenwaterput. Zelfs in de zomer geeft dit kouder water dan stadswater uit de kraan. Het warme uitloopwater vang ik op in een plastic kuip waarin ik eventuele lege flesjes etiketten van afweek. Vorige warme koelwater in het kinderzwembadje gegoten

  ;-)

  om je kast niet te doorboren doe ik het zo: draad van temperatuursensor langs rubber scharnierkant deur (spant het meest). Draad voor je verwarming (lamp ..) door het condensatiegaatje achteraan. Ik moest hiervoor het plastic opvangbakje van condensatievocht er even uitprutsen om vlot te kunnen werken. Daarna er weer in geduwd. Werkt perfect. Mijn waterslot past net niet in tafelmodel frigo (vriesvakje in de weg). Opgelost met plastic darmpje door deksel gistvat (aangesloten via plastic tuitje van siliconenspuit) en daar waterslot in, vastgehouden door 2 wasknijpers aan rand vriesvakje.

  Er is toch nog heel wat marge onder de huidige condities of economisch model hoor. Als ik bvb op vlak van voedselproductie lees dat 30 à 40 % van het voedsel wordt verspild of weggegooid, een hoop nutteloze km's alleen in de auto wordt verreden, drinkwater totaal irrationeel door toiletten wordt gespoeld, etc etc. Het huidige systeem kan nog vééél efficiënter, alleen zal het moeten opgelegd worden, of zal de snel stijgende marktprijs het doen. Kijk maar eens: iedereen klaagt over dure brandstof, maar wie laat zijn auto aan de kant, of gaat carpoolen - fietsen ... Ik ben er zeker van overtuigd dat er een transitie-economie op ons afkomt, maar dat belet niet dat het nieuwe model ook op vrije markt en ondernemerschap kan gebaseerd zijn (in tegenstelling tot wat de linkse kerk staat te preken).

  een brouwmaat meet de PH van maisch altijd bij 63° (dixit cursus Kaho Gent), na storting wordt je water sowieso zuurder. Vorig brouwsel moest ik zelfs niet aanzuren. Wel zuur ik spoelwater aan (ook meten rond de 63° pas) met melkzuur. Fosforzuur is wat 'straffer'. En om PH-stripjes te sparen kan je ze in de lengte in 2 knippen é: tip van het hollandersforum

  ;-)

  Citaat van Kurt

  Ik ben er helaas niet geraakt, en Bert 'bmart' en Jan Vandeberghe lieten het niet na om dit in mijn neus te wrijven. Wanneer is het volgend jaar? Ciesvandekwis: ben je lid van de Gentse biervereniging? Groetjes, Kurt

  Ben inderdaad lid. Festival is nu al 2 jaar op rij rond die datum, dus ik denk wel dat we die gaan houden. Al onze activiteiten te volgen op

  http://www.gentsebiervereniging.be/agenda.php

  Er wordt rond de 30 graden voorspeld zaterdag, maar we steken de bieren al de avond ervoor in de frigo, dus geen paniek! Locatie: VIP-school op de Martelaarslaan (naast de McDonalds, schuin tegenover Radio2). Binnenzaal met 4 togen (telkens 20-25 bieren), en mooi groot grasveld met grote eikenbomen waaronder het in de schaduw heerlijk toeven is. Tenminste als m'n shift erop zit, ge kunt bij mij komen bestellen tss 14-16u aan toog 3.

  Gisteren in het lagervat overgeheveld en 52 gr eastkent goldings koudhop toegevoegd op 19 L. Er zat een ferm dikke bruine gistschuimlaag op van toch zo'n 15 cm, rook erg lekker. Volgens rekenhulp blikbrouw latere suikertoevoeging zou berekend beginSG met latere suikertoevoeging op 1053 moet zitten.

  http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwik ... likbrouwen

  Gisting gaf toch nog zo'n 6- tal bubbels/minuut, maar wil wel 2-tal weekjes lageren en dan bottelen nog voor ik op reis vertrek. Anders zit ie bijna een maand op lagervat, wat me iets teveel van t goede lijkt. Erg benieuwd naar eindSG.

  Mijn omgebouwde gistkast frigo tafelmodel:

  2de hands frigotje: 10 euro
  Digital Temperature Controller Thermostat for Aquarium via eBay: 16 euro
  2 wandcontactdozen Gamma (1tje koelen + warmen) : 5 euro
  restjes geïsoleerde draad, oude pc voeding en suikertje, plankjes, gloeilamp en vijsjes: 0 euro,
  + contentement van het maken : priceless

  31 euro

  niks boren (geen gedoe met silicone en gaten afdichten):
  alle schappen en rekjes uit frigo en deur gehaald
  draad lamp stak ik door condensatiegat, lamp gaat gewoon op bodem frigo omringd door paar tegeltjes
  draad temp sensor door scharnierkant deur (klemt het best dicht), met wat tape om alles op z'n plaats te houden
  30 liter vat rust op paar bakstenen + plankje, waterslot via slangetje en wasknijpers langs vriesvak vastgemaakt
  temp sensor met wat bubbelfolie en tape aan gistvat geplakt, volgt beter temperatuur van wort

  echt wel leuk om maken dat ding. Staat nu op zolder en is perfect te regelen.
  Had ik beneden wat meer plaats, ik maakte er nog eentje om m'n flessen te bewaren.

  Citaat van Ronnie

  Er zijn veel recepten. Best hier Uw hoeveelheden en gewichten op deze draad es zetten, dan kan ik es rekenen en ook zeggen hoeveel efficientie je bekomen hebt en wat die 600 g suiker zal doen. Niet teveel laten wijsmaken door de Noorderburen. Sommigen (niet allemaal hoor) willen het altijd beter weten.

  :sad:

  voila zie: m'n nota's er eens bijgenomen: 18 liter wort in gistingsvat 4.07 kg pilsmout 3 EBC (87%) 0.52 kg caramunich 120 EBC (11%) 0.10 kg Münchener mout 15 EBC Gemeten begin SG: 1042 0.50 kg kristalsuiker + 160 gr moutpoeder (8 EBC) opgelost en gekookt in 1 liter water, toegevoegd op dag 5 van hoofdgisting, als waterslot nog zo’n 10x/min ging, gisting terug stevig op gang voor 2-tal dagen 7 gr saaz 3,3 % 90 min meekoken 14 gr East kent golding 4.7% FWH 12 gr saaz 3% 45 minuten meekoken 24 gr East kent golding 4.7% 45 minuten meekoken 64 gr Styrian Goldings 4.7% DROOGHOPPEN (3 weken) maischschema: 120 minuten op 680 maischwater: 16.4 liter (1kg/3l) spoelwater: 14.6 liter op 800 kooktijd: 90 minuten Gist: opgekweekte Orval-gist Vergistingstemperatuur: 16,5 – 15,5° na 5 dagen

  Allez: back on track. Mijn omgebouwde frigo marcheert perfect met die controller. Orval gist netjes op 15°.
  Tip bij het ombouwen:
  - elektrische draad voor verwarming steek ik door gaatje van condensafvoer (wel eerst even plastic bakje condenswater eruithalen om vlot te kunnen werken, en niet vergeten terug op zijn plaats te klemmen, ten slotte krijg je bij koelen altijd condens). Zo moet je niet gaan boren, met alle risico's om leidingen te raken.
  - draadje sensor met wat tape vast en in frigo laten lopen via scharnierkant deur,daar 'spant' de dichtingsrubber het meest (minst koudeverlies).
  - sensor op je gistingsvat vastmaken met sponsje erover en tape, zo meet ie temperatuur vat en niet lucht er rond.
  - ik hoog mijn vat op met paar tegels / bakstenen, lamp leg ik onderaan naast uitstulping motor op enkele tegels

  ook een vraagje over het wort dat je bij het opkweken bij de starter voegt. Maken jullie elke keer verse hoeveelheid (telkens koken, afkoelen...), of kan je bvb in één keer een liter wort koken, afkoelen en dan in een (steriele) fles in koelkast bewaren? Is die dan na eerste keer openen nog steriel, bvb mits ontsmetten flessenhals met alcohol of gasvlam? Ook over het beluchten: telkens bruissteentje eruit halen na beluchtingssessie en reinigen + ontsmetten, of iets anders?

  Citaat van Lino

  zeg (tom) cies die hevel met die blaasbalg werkt dat goed is da ni moelijk om te reinigen??
  een goeie aanrader is ook een refractometer trouwens en ni die van brouwland de mijne heb ik via het forum toen besteld 20€ + verzending van de vs geloofk

  die hevel met blaasbalg is idd niet zo aan te raden. Blaast idd lucht in het bier. Deze foto is van een tijdje geleden, ondertussen heb ik er een paar meter siliconenslang bij en zuig ik de hevel gewoon aan.
  Die koperen ketel vond ik wel mooi, die gebruik ik om te koken, voorlopig nog in de keuken onder de dampkap, maar binnenkort de eerste buitenbrouwsessie. Als het tenminste effe stopt met regenen

  Die hopbellen in flessen vindt je bij De Maegt van Gottem, machtig bierke. Flessen uitkuisen en die bellen eruit krijgen zal dan weer ander verhaal zijn ... Of voor de weggeef en proper leeggoed terugvragen.

  DIT is zowat het beste dummies prentje dat je kan vinden als schema. Zelfs een elektronitwit als ik geraakte er mee weg

  die wire joiner is dus een 'suikerke' zoals we dat noemen, of een wagoklemmetje, ik heb alles gewoon uit mijn klusafval gehaald: 1 namiddagje werk, en zero euro. In dezelfde moeite maar uit dezelfde kapotte pc een magneetroerder gemaakt ook..