Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Voila zie, 25 liter Orvalium geoogst en right on SG1037 (zonder suiker, die gaat er binnen 2 dagen bij).

    Gewoon m'n kraanwater gebruikt. Spoelwater enkel aangezuurd en maischwater met 0,75gr/10 liter Antioxin op aanraden van Herman. Hogere dosissen zouden risico inhouden op teveel zwavelige smaak.


    Het vacuum pakje Antioxin is nu helaas niet meer vacuum. Dat spul is zeer wateraantrekkend. Dus in een luchtdicht doosje gedaan, 2 zakjes van die Silica gel en zakje rijst erbij zal wel lukken zeker om alles droog te houden. Of zou je dat spul mogen oplossen in demiwater (en zo ja, welke in verhouding?).

    Mijn voorraad Orvalium is ongeveer op. Damn! Tijd om terug nog wat te brouwen dus, ik zou mijn logboekje er eens moeten bijnemen, maar ik schat dat dit versie 6 is. Ditmaal met Marynka hop omdat ik geen Styrian meer liggen had. Voornaamste blijft de lange lagering met de brett-kuur volgens beproefde methode: hoofdgisting met klassieke gist (ditmaal Chimay). Dan Orvalopkweek starten en voeden met zo'n 10% volume van de batch jongbier. Na enkele weken alles samengieten in het lagervat. 3 maand laten staan en bottelen zonder bottelgist.


    En dan het moeilijkste: er een 3 - 6 maand afblijven. 8o


    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 10-4-2018


    Naam van het bier : Orval6

    Type van het bier : Biertype

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 75%

    Voorspelling begindensiteit : 1046,9 SG /11,6 °P /11,9 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,2 SG /1,6 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,4%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 34 IBU / 25 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 1,700 33,7 %

    CaraMunich (Cara 120) 120 1,000 19,8 %

    Weyermann Viennamout 7 1,700 33,7 %

    Bruine kandijsuiker 10 0,650 12,9 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 20,2 liter aan 70 °C

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 17,9 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 65 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Marynka (poolse tettnanger) PELL 8,0% 20 0' 19,9

    Hallert.Hersbrücker (A) PELL 3,5% 20 0' 8,7

    Hallertau Hersbrücker (A) PELL 3,0% 45 60' 2,3

    Marynka (poolse tettnanger) PELL 8,0% 25 60' 3,5

    Hallertau Hersbrücker (A) PELL 3,0% 20 koud 0,0

    Marynka (poolse tettnanger) PELL 8,0% 30 koud 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Opkweek Chimay (FL)

    Gisteigenschappen : Weizenachtig, zwavelig


    Volume giststarter: 1,1 liter maak met : 170 gram moutextract

    en 3 gram gistvoeding in 1,1 liter water koken + pH aanpassen


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 14 gram



    Ik wil er graag eens jullie mening over of ik bij dit bier waterbehandeling zou doen? Water is 100%

    kraanwater uit Wondelgem met volgende samenstelling:

    Ca 76,

    Mg 9, Na 38, Cl 52,

    SO4 69, CaCo3 157

    Ik zuur meestal gewoon het spoelwater aan tot pH5,2 en meet de maisch na 15' inmaischen, dan zit ik meestal ok met pH.

    Ook gebruik ik Antioxin à rato 1g/10L maischwater.

    Die hopspider die ik gebruik (nylon zak), daar kookt het wort wel degelijk in hoor. Ik kan ook niet klagen qua bitterheid of aroma. Gewoon handig omdat je het ding er gewoon uithaalt en zelfs tijdens koelen kan gebruiken (re-incirculeren waardoor je eiwitten ook tegengehouden worden). Met whirlpoolen hou ik me niet meer bezig, tijdsverlies, het beetje drab bezinkt nog wel tijdens gisting.

    Dryhoppen met pellets is zo mogelijk nog makkelijker: los erin en cold crash, zinkt alles netjes af en blijft in je gistkoek plakken.

    Heb er ook nog liggen, mijn idee was dat je er vééél moet van gebruiken voor je iets van zoetigheid hebt, maar zal ook wel afhangen van de bierstijl. Ik deed dat voor zuur fruitbier. Denk dat sorbitol daar beter op zn plaats is als aanzoeter.

    Vreemd dat er in het NL forum ook precies wat daling zit in het aantal posts. Hebben ze daar ook zo'n FB groep?

    Anderzijds is er voor hobbyisten veel meer 'off the shelf' verkrijgbaar: voor 3-400 euro een all in installatie à la Easybrew of Brewmonk. Maakt dat er veel minder moet geknutseld worden. Moutpakketten met alles erbij...

    En idd wat luie mentaliteit.

    Bij zo'n bokalen giet ik maar enkel de hoeveelheid in een pannetje die ik nodig heb voor m'n wortkweek. De rest bewaart zo in de bokaal zonder dat er iets mee gebeurt (is dikke suikersiroop, dus veel zal daar niet op overleven).

    Pannetje, de juiste hoeveelheid kokend water uit de waterkoker erop, wat voeding en melkzuur. 2' doorkoken en in de bokalen, uiteraard zo vol mogelijk en op de kop ermee.

    Die eiwitbreak heb je bij extract ook. Ik giet mijn wortbokaal voorzichtig bij m'n starter, de bezonken break laat ik dan achter, hoogstens 1 cm.

    Voila, het ding werkt weer. Noteer ook dat je het borg-ringetje aan de waaier eigenlijk niet hoeft te verwijderen om de magneet (cilinder die in pomphuis gaat) eruit te krijgen. Het gekarteld stuk zit wel in het huis geprakt, maar met wat beleid en een fijne schroevendraaier haal je die er wel geleidelijk uit.

    Eerst dus onder het ronde metalen plaatje voorzichtig met een spatel of mesje schuiven, en zo de hele handel beginnen naar voor schuiven.

    Tegen dichtslaan filter: Als je met rondpompen werkt, eerst je pilsmout storten, 10' laten bezinken, en dan pas de rest van de stort, het fijnste deel bovenop en 5' laten bezinken. Dan pas terug beginnen rondpompen, zodat je een filterbed in laagjes krijgt (grof vanonder).

    Ik heb het ding na demonteren terug aan de praat gekregen. Een lager is er niet echt in te vinden. Anyway, de schuldige was... mijn pwm-speedregelaartje. Stoem dat ik daar niet eerder aan dacht. Alle onderdelen hadden wel een flinke laag vuil, wat ook wel wat extra weerstand gaf. Na een paar uur in de caustic, had ik een zeer donker sopje met brokjes. Een beetje naschrobben met een oude tandenborstel deed de rest. Vanavond monteer ik alles es terug. Heb nog een reserve pwm liggen. K ga die es aankoppelen.

    Foto's volgen nog.

    Bon, door last minute agenda dinges, vlug vlug zaterdag ipv zondag moeten brouwen en dus maar 15 L demiwater in huis. Dan maar 15 demi / 10 kraan en 12 spoelwater genomen. Buiten wat aanzuren tot 5,2 en 0,5 gr NaCl geen andere zouten genomen.

    Pompje halverwege de maisch stilgevallen, na wa gevloek en opengevijs toch weer aan de praat gekregen. Maar na de maisch was 't gedaan met pompen. Gelukkig was m'n putwater ijskoud genoeg om naar 13° te koelen.

    28 L à 1045 OG, dus al bij al niet slecht gerendeerd, ondanks de techissues.

    Mijn solarpompje zoals hierboven op foto, heeft dit weekend de geest gegeven. Tijdens het maischen nog even een uurtje kunnen laten draaien, maar dan enkel nog op max. snelheid (ik heb zo'n pwm regelaartje), en daarna niks meer. Je hoort het ding nog wel zoemen, maar het radertje zit precies vast. Spoelen mss gesmolten?

    Toch bijna 3 jaar bijna probleemloos gedraaid. Nieuwke besteld voor 17 €. Ik ga het ding ook es demonteren en zien of ik iets kan doen.

    Ik maak Berliner alleen maar in de zomer, en doorgaans combineer ik die capsules én een hopzakje ongeschrote mout erbij. Werkt wel aardig. Hoe hou je hem zolang warm? Frigobox?

    Ik gebruik een frigobox met kraantje. Na 24u staaltje aftappen, temperatuur en pH checken, proeven (!) evt een litertje (of 2) extra opwarmen en terug bij de rest gieten om alles op temperatuur te houden.

    Ondertussen is het gushen er niet op verbeterd.

    Maar, wat er wel een stuk helpt: ik steek de flessen een uurtje of 2 in de diepvries. Daarna rustig ontdooien in koelkast. Blijkbaar helpt dat proces een flink deel gist om zeep.

    Omdat het koud is, en we met de seizoenen meebrouwen, tijd voor een frisse ondergister.

    Een klassieker die ik jaarlijks op de agenda zet. Normaal gebruik ik enkel tapwater, maar deze keer wil ik wel graag met een deel demiwater en brouwzouten werken. Ik nam als doelwater Pilzen en heb volgende samenstelling (Farys):

    Ca76, Mg9, Na38, Cl52, SO4: 69, CaCo3: 157.

    Kloppen de toevoegingen een beetje volgens wat ik in Brouwhulp invoerde?

    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)

    Naam van het bier : Lager!Lager!

    Type van het bier : Pils

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1045,9 SG /

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1011,8 SG

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,4%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 23 IBU / 6 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 5,000 100,0 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 25 liter aan 71 °C 10L wondelgem 15L demi+1,3ml fosforzr+0.1 gr cacl+0.3 gr gips

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )-doelSG maisch 1058

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 15 liter aan Max.80°C enkel wondelgem water+1,2 ml fosforzr

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Marynka PELL 8,0% 20 0' 17,6

    Saaz CZ (A) PELL 3,5% 20 30' 5,5

    Saaz CZ (A) PELL 3,5% 30 60' 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis Saflager S-23- Starter 2,5 liter opkweek uit gistbank diepvries

    Gisteigenschappen : Lagerbier, tamelijk fruitig.