Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Deze staat ook jaarlijks op het menu. Saison-type met honing. Licht aangepast volgens wat er nog veel plaats innam in de hopvriezer. Geen kruiden ook deze keer.


    Vlotte brouwdag gisteren, spot-on OG van 1038 (zonder honing, die gaat er morgen bij).


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 18-5-2018

    Naam van het bier : Hopus GoedeHoop 2017

    Type van het bier :

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1054,6 SG /13,5 °P /13,9 Brix

    Waarvan suikers : 1009,2 SG /2,4 °P /2,4 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1004,0 SG /1,2 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,6%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 33 IBU / 24 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 3,000 51,7 %

    Palemout 7 8 1,000 17,2 %

    CaraMunich (Cara 120) 120 0,500 08,6 %

    Havervlokken / havermout 4 0,500 08,6 %

    Honing dik 2 0,800 13,8 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 20,4 liter aan 70 °C

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 23,6 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 65 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    marynka PELL 8,0% 30 0' 27,3

    Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 40 50' 5,8

    Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 30 65' 0,0


    VERGISTING

    Gistnaam : Danstar Belle Saison, opkweek starter 1,5 L

    Gisteigenschappen : Belgische Saisongist


    Dit weekend opent Dok Noord Brouwbar, vlakbij de Dampoort in Gent.

    Woensdag zijn we met de Biervereniging al eens langsgeweest voor een preview - proeverij, en het moet gezegd: méér dan de moeite waard.

    Dikke vette tip, want er is ook hip eten, naast de 30 taps. Brouwers zijn Hedonis, Pils13 en l'Arogante, maar ook andere bieren van Gentbrouwt én leuke wisselbieren op tap. Net wat Gent nodig had, en nog gevaarlijker: op maar een goeie 10' fietsen van kot.

    Janos leidde ons rond en wist ook te vertellen dat het plan is ook te huurbrouwen voor derden. Installatie is gebouwd in Australie en met medewerking van Bert van BOM Brouwerij. Is ook bvb voorzien om kettle sour brews te kunnen maken ea speciallekes.


    https://www.hln.be/regio/gent/…in-acec-fabriek~aeacc380/

    Het was een wreed wijze brouwdag, merci Enzo voor de ontvangst! Gisteren is er getopcropped. Zal eens wat gist in cryobuisjes verdelen en invriezen. Zéér erg benieuwd naar het resultaat. Desnoods kunnen we nog altijd eens enkel liter bottelen met iets meer suiker en vergelijken.

    Onze yeast scream klonk best krachtig vond ik, zeker na het smeren van de keel met wat nekolie 8o.

    Oeps! En zou ergens in september dan geen optie zijn? Of een bottle swap op ons Gents Bierfestival op 18 augustus? Is vlakbij St Pietersstation en camping Blaarmeersen is daar ook niet ver van.

    ik zweer bij de gouwe ouwe Ronnies excel Brouwplanner ;-)

    EN, een spaarkas op café, dan moét ik maandelijks nog es buiten komen, zo irl en van die raar dingen, weetwel..

    Bij de Apotheek zou ik er niet (meer) om gaan, heb daar over een maand of 3 eens 20 gram gekocht, hij zei, ik heb nog 20 gram. Ik: doe mij die anders maar, hoeveel is 't? Hij: 20Euro...!!!!!! Dus NOOIT meer.... :-(

    volgens mij heb je hem verkeerd verstaan, die 20 euro is om op te rollen...

    Ik heb er zelf geen staan, maar pluk er jaarlijks 2 emmers Challenger bij Tony, maat van Gentse biervereniging. Daar gaat de helft gewoon een jaar open op een krant op zolder voor lambiek (dus verouderde hop), rest vacuüm en invriezen.

    bij Brouwland verkopen ze ook zo'n grote frigozak waar makkelijk een 30L emmer in kan, je kan die dan koel houden met vrieselementen of bevroren flessen water.

    Maar een 2e handsfrigo zal wrsch zelfs goedkoper zijn (je vindt ze bvb gratis op 2ehands.be) ipv een Inkbird kan je een STC1000 bestellen op ebay, als je van knutselen houdt, is zelfde soort principe, maar heb je al voor 15€.

    Die zakjes zijn idd redelijk handig, zitten meestal bij schoenen en andere kledijverpakking. Ik gooi die niet weg, kan je voor andere dingen gebruiken, zoals deze:

    Voila zie, 25 liter Orvalium geoogst en right on SG1037 (zonder suiker, die gaat er binnen 2 dagen bij).

    Gewoon m'n kraanwater gebruikt. Spoelwater enkel aangezuurd en maischwater met 0,75gr/10 liter Antioxin op aanraden van Herman. Hogere dosissen zouden risico inhouden op teveel zwavelige smaak.


    Het vacuum pakje Antioxin is nu helaas niet meer vacuum. Dat spul is zeer wateraantrekkend. Dus in een luchtdicht doosje gedaan, 2 zakjes van die Silica gel en zakje rijst erbij zal wel lukken zeker om alles droog te houden. Of zou je dat spul mogen oplossen in demiwater (en zo ja, welke in verhouding?).

    Mijn voorraad Orvalium is ongeveer op. Damn! Tijd om terug nog wat te brouwen dus, ik zou mijn logboekje er eens moeten bijnemen, maar ik schat dat dit versie 6 is. Ditmaal met Marynka hop omdat ik geen Styrian meer liggen had. Voornaamste blijft de lange lagering met de brett-kuur volgens beproefde methode: hoofdgisting met klassieke gist (ditmaal Chimay). Dan Orvalopkweek starten en voeden met zo'n 10% volume van de batch jongbier. Na enkele weken alles samengieten in het lagervat. 3 maand laten staan en bottelen zonder bottelgist.


    En dan het moeilijkste: er een 3 - 6 maand afblijven. 8o


    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 10-4-2018


    Naam van het bier : Orval6

    Type van het bier : Biertype

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 75%

    Voorspelling begindensiteit : 1046,9 SG /11,6 °P /11,9 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,2 SG /1,6 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,4%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 34 IBU / 25 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 1,700 33,7 %

    CaraMunich (Cara 120) 120 1,000 19,8 %

    Weyermann Viennamout 7 1,700 33,7 %

    Bruine kandijsuiker 10 0,650 12,9 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 20,2 liter aan 70 °C

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 17,9 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 65 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Marynka (poolse tettnanger) PELL 8,0% 20 0' 19,9

    Hallert.Hersbrücker (A) PELL 3,5% 20 0' 8,7

    Hallertau Hersbrücker (A) PELL 3,0% 45 60' 2,3

    Marynka (poolse tettnanger) PELL 8,0% 25 60' 3,5

    Hallertau Hersbrücker (A) PELL 3,0% 20 koud 0,0

    Marynka (poolse tettnanger) PELL 8,0% 30 koud 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Opkweek Chimay (FL)

    Gisteigenschappen : Weizenachtig, zwavelig


    Volume giststarter: 1,1 liter maak met : 170 gram moutextract

    en 3 gram gistvoeding in 1,1 liter water koken + pH aanpassen


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 14 gram



    Ik wil er graag eens jullie mening over of ik bij dit bier waterbehandeling zou doen? Water is 100%

    kraanwater uit Wondelgem met volgende samenstelling:

    Ca 76,

    Mg 9, Na 38, Cl 52,

    SO4 69, CaCo3 157

    Ik zuur meestal gewoon het spoelwater aan tot pH5,2 en meet de maisch na 15' inmaischen, dan zit ik meestal ok met pH.

    Ook gebruik ik Antioxin à rato 1g/10L maischwater.

    Die hopspider die ik gebruik (nylon zak), daar kookt het wort wel degelijk in hoor. Ik kan ook niet klagen qua bitterheid of aroma. Gewoon handig omdat je het ding er gewoon uithaalt en zelfs tijdens koelen kan gebruiken (re-incirculeren waardoor je eiwitten ook tegengehouden worden). Met whirlpoolen hou ik me niet meer bezig, tijdsverlies, het beetje drab bezinkt nog wel tijdens gisting.

    Dryhoppen met pellets is zo mogelijk nog makkelijker: los erin en cold crash, zinkt alles netjes af en blijft in je gistkoek plakken.

    Heb er ook nog liggen, mijn idee was dat je er vééél moet van gebruiken voor je iets van zoetigheid hebt, maar zal ook wel afhangen van de bierstijl. Ik deed dat voor zuur fruitbier. Denk dat sorbitol daar beter op zn plaats is als aanzoeter.

    Vreemd dat er in het NL forum ook precies wat daling zit in het aantal posts. Hebben ze daar ook zo'n FB groep?

    Anderzijds is er voor hobbyisten veel meer 'off the shelf' verkrijgbaar: voor 3-400 euro een all in installatie à la Easybrew of Brewmonk. Maakt dat er veel minder moet geknutseld worden. Moutpakketten met alles erbij...

    En idd wat luie mentaliteit.

    Bij zo'n bokalen giet ik maar enkel de hoeveelheid in een pannetje die ik nodig heb voor m'n wortkweek. De rest bewaart zo in de bokaal zonder dat er iets mee gebeurt (is dikke suikersiroop, dus veel zal daar niet op overleven).

    Pannetje, de juiste hoeveelheid kokend water uit de waterkoker erop, wat voeding en melkzuur. 2' doorkoken en in de bokalen, uiteraard zo vol mogelijk en op de kop ermee.

    Die eiwitbreak heb je bij extract ook. Ik giet mijn wortbokaal voorzichtig bij m'n starter, de bezonken break laat ik dan achter, hoogstens 1 cm.

    Voila, het ding werkt weer. Noteer ook dat je het borg-ringetje aan de waaier eigenlijk niet hoeft te verwijderen om de magneet (cilinder die in pomphuis gaat) eruit te krijgen. Het gekarteld stuk zit wel in het huis geprakt, maar met wat beleid en een fijne schroevendraaier haal je die er wel geleidelijk uit.

    Eerst dus onder het ronde metalen plaatje voorzichtig met een spatel of mesje schuiven, en zo de hele handel beginnen naar voor schuiven.

    Tegen dichtslaan filter: Als je met rondpompen werkt, eerst je pilsmout storten, 10' laten bezinken, en dan pas de rest van de stort, het fijnste deel bovenop en 5' laten bezinken. Dan pas terug beginnen rondpompen, zodat je een filterbed in laagjes krijgt (grof vanonder).