Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Volgende kerstweek is er tussen de aperitief en de naweeën van al dat familiaal getafel gelukkig tijd om nog eens onze Rodenboek te brouwen. Vaneerste keer genoeg, want hij is op!


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 25/12/2018

    Naam van het bier : rodenboek collab

    Type van het bier :

    Brouwvolume : 35 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1050,4 SG /12,5 °P /12,9 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1010,0 SG /2,7 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,3%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 17 IBU / 42 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 5,500 71,4 %

    Maisvlokken 1 1,000 13,0 %

    Weyermann CaraRed 40 1,000 13,0 %

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,200 02,6 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 31,4 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 28,4 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Challenger (U) BLM 6,0% 40 0' 16,6


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Opkweek Rochefort10 (FL)

    Gisteigenschappen : Zacht en aangenaam


    Volume giststarter: 1,8 liter maken met: 180 gram moutextract

    en 5 gram gistvoeding in 1,8 liter water koken + pH aanpassen


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 0 gram


    Je zit met serieuze headspace om zo te lageren. Teveel zuurstof geeft wel risico op kaam infectie, maar dat ziet er dan weer anders uit (google maar es). 1019 als eind SG is nog altijd zeer hoog, wat was begin?

    Ik ga dit draadje nog es reanimeren: ik brouw nu zaterdag nog es 30 liter lambiek.

    Zouden es moeten dat arm leeg vat in de ardennen kunnen gevuld krijgen....


    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 29/11/2018


    Naam van het bier : Lambic9032v7

    Type van het bier : Biertype

    Brouwvolume : 30 liter

    Extractie-efficiëntie : 75%

    Voorspelling begindensiteit : 1045,1 SG /11,2 °P /11,5 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,5 SG /1,7 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,1%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 35 IBU / 9 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 3,000 46,2 %

    Tarwemout 3 2,000 30,8 %

    Tarwevlokken 4 0,500 07,7 %

    Havervlokken / havermout 4 1,000 15,4 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 29,8 liter aan 70 °C

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 23,2 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 120 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    wilde hop verouderd BLM 2,5% 150 0' 35,3



    VERGISTING

    1 nacht buiten in Wondelgemse lucht + paar bodems Boon erbij.


    Heb gisteren de hoofdgisting afgeheveld (SG 1010) , en 2 liter apart gehouden met de Orvalkuur erbij. Ik laat die kuur nu minstens een weekje staan en voeg dan alles bijeen.

    Ik pakte meestal de goedkoopste van Colruyt huismerk, ook 100%, maar je kan evengoed wat moutsiroop van de biowinkel nemen en juiste hoeveelheid opkoken.

    Hij stond al na een uur of 3 stevig te ploffen. Alles goed gegaan, vlotjes iets hoger rendement gehaald. Suiker is er gisteren in gegaan en meten is voor volgende week.

    Die 15° stap pas ik maar toe bij de lagering. Hoofdgisting doe ik gewoon op 20° tot hij uitgegist is (ifv vergistingsgraad van je gebruikte gist). Dan in een weekje naar 5°, afhevelen en dan pas lageren met Orvalkuur op 15°.

    Ik heb vrijdag dagje brouwverlof genomen. Het wordt een lichte aanpassing in moutstort en eens met de M47 gist, die ik recent nog gebruikte voor Rode Marynka, vind ik wel een lekkere.


    Zoals steeds met een Brett-Orvalkuur na de hoofdgisting in lageringsvat. Ik zou Marynka (= Tettnanger) ook kunnen vervangen door Challenger.

    Minstens 3 maand laten rijpen bij +- 15°. Laatste 2 weken koudhoppen, coldcrash en bottelen + nog eens 3 maand op fles.


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 6/11/2018

    Naam van het bier : Orvalium7

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1046,6 SG /11,6 °P /11,9 Brix

    Waarvan suikers : 1009,1 SG /2,3 °P /2,3 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,2 SG /2,0 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,1%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 39 IBU / 21 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 1,700 33,7 %

    Palemout 7 8 1,700 33,7 %

    Weyermann CaraRed 40 1,000 19,8 %

    Bruine kandijsuiker 10 0,650 12,9 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 20,2 liter aan 70 °C

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 24,0 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 70 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Marynka PELL 8,0% 20 0' 19,7

    Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 20 0' 7,8

    Marynka PELL 8,0% 25 60' 6,6

    Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 45 60' 4,7

    Marynka PELL 8,0% 20 dry 0,0

    Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 30 dry 0,0



    VERGISTING

    Gistnaam : M47 Belgian abbey

    Gisteigenschappen : Deze matig alcoholtolerante en bijzonder vlokkige gist is minder fenolisch dan ‘Belgian Ale M41’, maar is uitzonderlijk fruitig en heeft zeer complexe esters.


    Volume giststarter: 1,0 liter maken met: 90 gram moutextract

    en 2 gram gistvoeding in 1,0 liter water koken + pH aanpassen


    Orvalkuur: opkweek Orval brett + 10% volume uitgegist jongbier, na 1 week alles terug samenvoegen.


    Ik vind het nog steeds een lekker biertje, wel meer gueuze achtig geworden, maar snel zijn is de boodschap: hij is weer veel te rap op. Ik moet es afspreken met u é Ronny, samen eentje drinken.

    'k Peis dat Klaas voor de moment beke werk genoeg heeft met de opbouw van zijn Totem-brouwerij (gisteren 4e laag coating van z'n brouwvloer gezien). Bedoeling is dat je ze ofwel zelf afhaalt, of ik evt dat in je plaats doe. Opsturen is beetje overkill.

    'k Zal er hem een paar kg al vragen, ik denk dat het zakken van 5 kg zijn. 1 € de kg.

    Vandaag niet gebrouwen om de staking te vermijden? :-)

    Zou een mooie symbolische geste zijn: allemaal brouwen op stakingsdagen. Want écht werken is brouwen nu ook niet é...

    Over oude chocomout zou ik me niet veel zorgen maken. Dat bevat toch geen enzymen meer door de hevige roostering. Misschien gaat het koffiearoma wat achteruit, maar om te kleuren zal er zeker nog geen probleem zijn. Evt te gebruiken / testen als coldsteep gift.

    Ik gebruik van die bruine apotheekflessen, heb er ene van 2,5 en 5 liter die ik maar halfvol doe. Geen perfect vlakke bodem, maar werkt goed.

    Starterswort: zoals vroeger al beschreven = opkoken en bewaren in schone glazen bokalen. Openen met een klik en direct gebruiken. Makkie.

    Juli 2017 heb ik een kriek gebrouwen met noordkrieken in de lagering. Vergisting met Roeselare Blend. Na het afhevelen van de krieken heb ik de batch in 2 liter gesplitst, aan de helft heb ik nog een Brett toegevoegd: enkele depots van Straffe Hendrik Wild.

    Tot een goeie maand geleden was het jongbier nog niet zo zuur. Gisteren gekeken en er is op beide batches een stevige pellicle en beide versies zijn zeer zuur van smaak. Naar ik lees neemt die zuurheid wel af na lange tijd. Maar wat is nu de beste procedure: bottelen en de flessen een paar jaar laten liggen of nog niet bottelen en de 2 batches zo laten staan. Het gaat om 2 speidel-gistingsvaatjes van 12 liter.

    Blenden is voorlopig geen optie, dat kan eventueel wel later in 2019.

    Ik zou een deel bottelen met lactose of een andere niet vergistbare zoetstof. En een deel houden om te blenden, met bvb een jonge roodbruin.

    Ik vond het DIY projectje wel héél plezant. Vooral met zo'n pc-ventilator: goedkoop en werkt toch wel ok voor mij sinds een 6-tal jaar. Maar je moet zelf uitmaken wat je eraan wil geven. Ik vond het knutselen op zich plezant, voor ik gebruik die hoogstens 9-10 x per jaar.

    Vorige zaterdag m'n Marynka gebrouwen, met 2 maten die kwamen meekijken. 't Was precies nen BBQ: ene die werkt en 2 die doen alsof. ;-)

    Natuurlijk m'n kilo carared ergens achterin de plank gelegd en niet gevonden (achteraf wel ;-). Dan maar m'n plan getrokken met rest caramunich, wat chocomout en iets meer pils.

    25 liter spot on, iets lager rendement: 1050, beetje oudere mout deels, maar smaakte wel dik ok.

    Een tip voor die moutpijp : stevige oogvijs in het plafond en een spanriem die ze gebruiken op aanhangwagens (kost een euro of 10) en je hoeft helemaal niet meer te tillen én je kan de pijp zo optillen dat er geen wort komt uitgekletterd.

    Nog veiliger is 2 ogen gebruiken, zodat het gewicht verdeeld wordt.

    Gewoon doen, overpitchen. Of es een klein beetje als starter gebruiken. Ik heb slurry in de frigo die 2 jaar oud is, die nog altijd vlotte starters oplevert.

    Worst case als gistvoeding einde kook gebruiken.

    Tenzij je materiaal héél erg vuil is, zou ik met niet teveel schrik laten aanjagen. Ik gebruik al lang die Oxi, zelfs de versie van Bioplanet voor zowel vaten als flessen.

    Occasioneel Chempro Acid in een spuitbus voor het snelle werk.

    Key is contacttijd van de oxi. Na een half uur op schone oppervlakken (glas, nieuw plastic), zal het meeste wel weg zijn. Starsan heeft wel zijn degelijkheid bewezen, maar bij mij gaan bvb de flessen nog altijd via de avvinator en de oxi.

    dat het zeker dikke fun was, ik ben enkel nog niet uit op de foto wie springerke en rebelgica is, en onze brouwer uit Lendelede is Breugel?


    Tiens, zien jullie onderstaande fotos?

    s!AkgDu28b_iG8j49Xg1FlRCEr9fj4Ag s!AkgDu28b_iG8j49YUI0n5smhluPhZg

    De biertjes kwamen er opeens wel heeeel snel aan, maar we hebben enkel maar toppers geproefd. Er zIt echt wel talent in deze groep. Jong en oud, traditie en vernieuwende dingen, en Bart is een puiKe gast die met echte expertise over z'n vak spreek. Petje af en volgende keer gaan we t wat langer trekken. Voor mij was er nOg een gezellige apres in De Spijtigen DuVel, aanrader!

    Ik heb een bakje gevuld, een deel al koud om daar op te drinken, de rest als ruilbier.

    M'n Orvalium (met lambic), m'n Hazy Cow en nog wat Zwette Zjef en Rodenboek d'Ardenne.