Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Vandaag niet gebrouwen om de staking te vermijden? :-)

  Zou een mooie symbolische geste zijn: allemaal brouwen op stakingsdagen. Want écht werken is brouwen nu ook niet é...

  Over oude chocomout zou ik me niet veel zorgen maken. Dat bevat toch geen enzymen meer door de hevige roostering. Misschien gaat het koffiearoma wat achteruit, maar om te kleuren zal er zeker nog geen probleem zijn. Evt te gebruiken / testen als coldsteep gift.

  Ik gebruik van die bruine apotheekflessen, heb er ene van 2,5 en 5 liter die ik maar halfvol doe. Geen perfect vlakke bodem, maar werkt goed.

  Starterswort: zoals vroeger al beschreven = opkoken en bewaren in schone glazen bokalen. Openen met een klik en direct gebruiken. Makkie.

  Juli 2017 heb ik een kriek gebrouwen met noordkrieken in de lagering. Vergisting met Roeselare Blend. Na het afhevelen van de krieken heb ik de batch in 2 liter gesplitst, aan de helft heb ik nog een Brett toegevoegd: enkele depots van Straffe Hendrik Wild.

  Tot een goeie maand geleden was het jongbier nog niet zo zuur. Gisteren gekeken en er is op beide batches een stevige pellicle en beide versies zijn zeer zuur van smaak. Naar ik lees neemt die zuurheid wel af na lange tijd. Maar wat is nu de beste procedure: bottelen en de flessen een paar jaar laten liggen of nog niet bottelen en de 2 batches zo laten staan. Het gaat om 2 speidel-gistingsvaatjes van 12 liter.

  Blenden is voorlopig geen optie, dat kan eventueel wel later in 2019.

  Ik zou een deel bottelen met lactose of een andere niet vergistbare zoetstof. En een deel houden om te blenden, met bvb een jonge roodbruin.

  Ik vond het DIY projectje wel héél plezant. Vooral met zo'n pc-ventilator: goedkoop en werkt toch wel ok voor mij sinds een 6-tal jaar. Maar je moet zelf uitmaken wat je eraan wil geven. Ik vond het knutselen op zich plezant, voor ik gebruik die hoogstens 9-10 x per jaar.

  Vorige zaterdag m'n Marynka gebrouwen, met 2 maten die kwamen meekijken. 't Was precies nen BBQ: ene die werkt en 2 die doen alsof. ;-)

  Natuurlijk m'n kilo carared ergens achterin de plank gelegd en niet gevonden (achteraf wel ;-). Dan maar m'n plan getrokken met rest caramunich, wat chocomout en iets meer pils.

  25 liter spot on, iets lager rendement: 1050, beetje oudere mout deels, maar smaakte wel dik ok.

  Een tip voor die moutpijp : stevige oogvijs in het plafond en een spanriem die ze gebruiken op aanhangwagens (kost een euro of 10) en je hoeft helemaal niet meer te tillen én je kan de pijp zo optillen dat er geen wort komt uitgekletterd.

  Nog veiliger is 2 ogen gebruiken, zodat het gewicht verdeeld wordt.

  Gewoon doen, overpitchen. Of es een klein beetje als starter gebruiken. Ik heb slurry in de frigo die 2 jaar oud is, die nog altijd vlotte starters oplevert.

  Worst case als gistvoeding einde kook gebruiken.

  Tenzij je materiaal héél erg vuil is, zou ik met niet teveel schrik laten aanjagen. Ik gebruik al lang die Oxi, zelfs de versie van Bioplanet voor zowel vaten als flessen.

  Occasioneel Chempro Acid in een spuitbus voor het snelle werk.

  Key is contacttijd van de oxi. Na een half uur op schone oppervlakken (glas, nieuw plastic), zal het meeste wel weg zijn. Starsan heeft wel zijn degelijkheid bewezen, maar bij mij gaan bvb de flessen nog altijd via de avvinator en de oxi.

  dat het zeker dikke fun was, ik ben enkel nog niet uit op de foto wie springerke en rebelgica is, en onze brouwer uit Lendelede is Breugel?


  Tiens, zien jullie onderstaande fotos?

  s!AkgDu28b_iG8j49Xg1FlRCEr9fj4Ag s!AkgDu28b_iG8j49YUI0n5smhluPhZg

  De biertjes kwamen er opeens wel heeeel snel aan, maar we hebben enkel maar toppers geproefd. Er zIt echt wel talent in deze groep. Jong en oud, traditie en vernieuwende dingen, en Bart is een puiKe gast die met echte expertise over z'n vak spreek. Petje af en volgende keer gaan we t wat langer trekken. Voor mij was er nOg een gezellige apres in De Spijtigen DuVel, aanrader!

  Ik heb een bakje gevuld, een deel al koud om daar op te drinken, de rest als ruilbier.

  M'n Orvalium (met lambic), m'n Hazy Cow en nog wat Zwette Zjef en Rodenboek d'Ardenne.

  Aangezien het zo dicht tegen de NL grens ligt, ook een kans om onze noordenbrouwers uit de buurt te zien? Heb het ff ter info op het NL forum gepost. Je weet maar nooit of Ronald van Dochter vd Korenaar afkomt ;-). Een neder-Belg eigenlijk, maar letterlijk een grensgeval...

  Enig idee met hoeveel we nu zijn?

  Ik breng een maat of 2 mee die van Turnhout zelf zijn, en interesse hebben in brouwen. Geen BBQ dus, maar een frietje steken, of pizza bellen evt?

  Tot nu toe die Poolse tegenhanger van Tettnanger vooral in combi met andere hoppen gebruikt. Nu eens hop all the way, aangevuld met wat carared voor de kleur en M47 Belgian Abbey voor de volheid en de esters.


  Lijkt het wat?


  Qua mouten is het ook mijn overschotje Vienna wegwerken.


  BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 23/09/2018


  Naam van het bier : Rode Marynka

  Type van het bier : red ale

  Brouwvolume : 25 liter

  Extractie-efficiëntie : 80%

  Voorspelling begindensiteit : 1056,4 SG /13,9 °P /14,2 Brix

  Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1010,8 SG /2,8 °P

  Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,1%

  Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 41 IBU / 21 EBC


  STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

  Grondstof EBC kg % Gewicht

  Pilsmout 3 3 - 1,200 - 20,0 %

  Weyermann CaraRed 40 - 1,000 - 16,7 %

  Palemout 7 8 - 2,500 - 41,7 %

  Weyermann Viennamout 7 - 1,300 - 21,7 %


  MAISCHEN EN SPOELEN

  Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

  Maischwater : 24,5 liter aan 70 °C

  66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

  Filterspoelen: ga naar 75..78°C

  Totaal spoelwater : 13,2 liter aan Max.80°C

  Spoelen tot : 1013 SG (Of 3,3 °P of 3,4 Brix)


  HOPPEN

  Totale kooktijd : 70 minuten

  Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

  Marynka PELL 10,0% 5 0' 5,4

  Marynka PELL 10,0% 5 10' 5,3

  Marynka PELL 10,0% 5 20' 5,0

  Marynka PELL 10,0% 10 30' 9,0

  Marynka PELL 10,0% 15 40' 11,3

  Marynka BLM 10,0% 20 60' 5,3  VERGISTING

  Gistnaam : M47


  Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 17 gram


  Idd, met de Gentse Biervereniging hebben we onlangs de Dead Man's Hand brewers edition blind geproefd en tot kandidaat Bier vd Maand verkozen voor een herfst-wintermaand.

  Ik breng wel bier mee, dat is toch wel de essentie van een VHM. Ik blijf slapen bij een maat in de buurt. Anders zoeken jullie es op Airbnb of B&B nee? Die maat ging nog 2-tal geïnteresseerden om te beginnen brouwen meebrengen. Alle wijsheid op 1 plaats.

  Met hoeveel zijn we nu?

  Wreed bedankt aan alle aanwezigen (ja, ook jij H.E. ;-)), tenslotte maken jullie vooral het festival tot wat het is. Ik hoorde iemand zeggen 'dit is het Woodstock van de bierfestivals'. En dat ligt vooral aan jullie, die mee de 'chille vibe' maken. We hebben een héél mooie editie achter de rug, met 21 nationaliteiten, een kleine 1500 man en bijna alle 120 bieren uitverkocht. We hebben nog de hele zondag zondag opgeruimd en gezweet, maar het was het meer dan waard!


  Volgend jaar vieren we ons 10-jarig jubileum, dan gaan we eens volledig loos gaan, noteer dus maar al 17/8/2019!

  Voila, ik ben terug from ze mountainz. ..


  Ho ho ho! Morrrgeu is het zover: van 12u - 22u in de VIP-school in Gent.


  We hebben speciaal omdat we zoveel van onze buren houden een Nederlandse toog opgesteld. We werden opgebeld door de krant om er enkele uit de 20-tal te selecteren, en hierzie onze tips voor onze bezoekers. Wat vinden jullie van de keuze?


  1. Wadder (Brouwerij Jonge Beer): een bier met op turf gerookte mout, wat zorgt voor een scherp rookkantje aan het bier. Een wadder is een turfsteker, het gereedschap dat werd gebruikt om turf uit de grond te halen.

  2. Jolanda op een Motor (Brouwerij De Moersleutel): De Moersleutel, dat zijn enkele jonge kerels die in de garage van hun ouders zijn beginnen brouwen. Intussen kennen ze nationale en internationale faam, vooral met hun zware stouts. Dit is er eentje gebrouwen met cacaobonen en roze peper.

  3. Watergeus (brouwerij Toon van den Broek): er wordt wel eens beweerd dat lambiek en geuze enkel in de Zennevalei kunnen gebrouwen worden. Wilde gisten komen echter overal ter wereld voor en deze Nederlander is al jaren bezig met zijn eigen lambiek te brouwen. Nu maakte hij eindelijk de switch van hobbybrouwer naar professioneel brouwer. Proef zelf hoe goed hij is!


  Persoonlijk ga ik zeker ook voor Fladder van De Gulzige Gans!


  De rest van de lijst: http://gentsbierfestival.be/bierlijst/

  We hebben enkele héél speciale primeurs!


  De nieuwe Engelse trappist, helemaal naar daar gaan halen.

  + het 200 jaar-jubileumbier van Contreras, 1 dag VOOR ze hem in hun eigen brouwerij lanceren.

  En natuurlijk héél veel jummie collab dinges van Totem, Prearis en Siphon:


  Siphon:

  Osschaert (smoked rye ipa); and as follows: Centurion (NE Saison); Cassandra (oyster stout); Siphonneur (Kolsch style); Damme Nation (IPA)?

  Prearis:

  Collab ( Amarican Red Rye)

  Marius, White dragon, Grand Cru cognac, Ardbeg, Grandmarnier

  En Totem:

  Nidhoggr Float

  Angrboda, Orange NEIPA

  Ymir: Doppelbock of Tyr: Brut IPA als hij klaar is

  Odroerir: Braggot  komen d!s: http://gentsbierfestival.be/  Hazy Cow zit 1,5 weekje op fles en smaakt toppie! Zeer hoppig en geur en mondgevoel, iets bitterder en minder troebel dan gedacht (2 weekjes later gebotteld wegens verlof), maar echt een vlotte doordrinker met dit weer.

  De Orvalium is op dronk. Omdat ik eens iets anders wou, heb ik maar de helft bottelsuiker gebruikt en één flesje oude eigen lambic van in m'n kleine vaatje in de bottelemmer gedaan.

  Het resultaat mag er wezen: een gueuze-like biertje, lichtjes zurig en tegelijk mooie passende bitterheid. Mocht evenwel iets roder van kleur zijn.

  De brett-geur is lichtjes waarneembaar, maar ik laat er nog wat staan voor enkele maanden om dat deel verder te laten ontwikkelen.

  Ik vind de hergiste dan weer iets lekkerder. Maar ik laat ze nog wat in de warmte, die gist mag 40° hebben, dus wie weet wordt dit het enige bier dat we met de climate change nog gaan kunnen drinken....

  Voila zie, vandaag gebrouwen, het is idd een very hazy wortje geworden. Die cryo's durfden wel wat door de mazen van m'n stalen hoprocketje kruipen, maar die trub zakt straks wel uit. Evenals de koudhop die ik er los ga ingooien.

  OG 1047 ipv 1050, maar alles filterde fijn, zelf met een ferme hoop havermout bovenop de stort.