Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Pompje werkt terug, het kalf lag bij de AC/DC adaptor gebonden (kapot dus). Gelukkig had ik die van het ander pompje nog en met die man-meisje fiches kan ik hem ook op mijn eigen laptopadaptor aansluiten.

    Ondertussen zit de honing erin en staat het zootje lekker te blazen.

    Gisteren deze gebrouwen, stevig rendement gehaald: 36 L aan 1045 zonder honing, met 1050. Vanavond de honing erbij.

    Enkel het solarpompje weigerde aan het einde van de maisch dienst. Heb nog een vorige in reserve dat de boel overgenomen heeft.

    Deze week es uitzoeken waar het spel scheelt.

    Ik gebruik voor starters moutsiroop van de natuurwinkel. Komt goedkoper uit dan extract, is geen zo'n kleefboel en als je de bokaal 30' in de microgolf stopt (zonder metalen deksel), kan je netjes gieten/doseren in je pan die je op de weegschaal zet.

    160 gr + 1 L water = 1,2 liter giststarter van SG 1040. Die hete zooi voorzichtig in propere bokalen gieten, sluiten, op z'n kop en je hebt na afkoelen houdbare en gebruiksklare starterswort.

    Zie ouder item: Gebruikt of koopt iemand nog moutextract poeder?

    Al paar keer met schroten goed gelachen:


    3 jaar terug 2 maten die es all the way wouden meehelpen. Meestal schroot ik dag ervoor. Had toen nog die goedkope schijvenmolen.

    Boormachine op de bout vijzen, en na 2 seconden= 'krak' bout netjes op de scheiding van de schroefdraad eraf. Ik als zot beginnen rondbellen naar andere brouwers in Gent en uiteindelijk Jan V. die thuis was. Half uur fietsen, want vrouwe des huizes is met auto weg...

    En ondertussen proberen maten met een spansleutel toch nog molentje verder te laten draaien. 1,5u later sta ik terug in t schuim en zweet, EN is alle mout geschroot :-).


    Vorig jaar met de walsenmolen stevig met m'n boor in de weer. Vliegt de trechterkap er opeens af, waarschijnlijk vijsjes losgetrild, waarop ik met een verschietbeweging zo'n 3-4 kilo mout de lucht in katapulteer. Gelukkig ligt m'n veranda relatief proper, en heb ik na een half uur vegen nog wat kunnen recupereren.

    Ik zou me niet teveel zorgen maken over de CO2 tijdens de vergisting. Het leeuwendeel zal wel van het koken komen. 2000 watt gedurende 1 à 1,5u, via elektriciteit of gas. Mits stevige isolatie van de kookketel valt volgens mij daar wel de grootste milieuwinst te halen.

    Is overhevelen nodig? Neen, tenminste als je bvb een gistkast hebt, en alles kan koelen naar de nagisting. Reken een maandje alles laten zitten, en op 't einde alles grondig koelen tss 0-5° om je gistkoek te laten bezinken. Daarna via hevel of kraantje voorzichtig in je bottelemmer (met opgeloste bottelsuiker op bodem) transfereren en bottelen maar!

    Voor bier dat langer dan 1-2 maand lagert zou ik wel overhevelen, daarna gaat die laag dode gist smaakafwijkingen geven.

    Het was te peizen dat t al bestond é. Niet echt zitten zoeken, maar wel grappig dat ik familie heb die die gasten van Cabardouchke kennen. Zal er hen ten gepasten tijde es eentje meegeven.

    Tof Ronnie, is dat uit uwen familiealbum 8o?

    Omdat menig familielid me de oren van de kop zaagt om eens iets 'gewoons' te maken: een simpel blond licht iets, mét snuifje koriander, wat altijd goed matcht met kruidig honingtoetsje, én opwerken van restjes hop.. Kan niet misgaan volgens mij.

    Ik neem voor het water ipv wat de Brouwplanner voorrekent eerder 30 L maischwater, waarvan 50% demiwater en een 10-15 L spoelwater (tot ik aan volume kom).

    De honing gaat er gewoontegetrouw in na dag 1 vergisting, licht vloeibaar gemaakt in de microgolf (30% kracht).


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum : 10/02/2019

    Naam van het bier : Blonde stoot


    Brouwvolume : 30 liter

    Extractie-efficiëntie : 85%

    Voorspelling begindensiteit : 1050,7 SG /12,6 °P /13,0 Brix

    Waarvan suikers : 1004,9 SG /1,3 °P /1,3 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1009,7 SG /2,6 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,4%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 23 IBU / 7 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 4,500 75,0 %

    Tarwemout 3 1,000 16,7 %

    Honing dik 2 0,500 08,3 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 23,6 liter aan 65 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 23,7 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 13,4% 20 0' 22,5

    Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 20 55' 0,8

    Saaz CZ (A) PELL 3,5% 110 dry 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Koriander 6,0 g 60'


    VERGISTING

    Gistnaam : M47 Belgian abbey

    Gisteigenschappen : Deze matig alcoholtolerante en bijzonder vlokkige gist is minder fenolisch dan ‘Belgian Ale M41’, maar is uitzonderlijk fruitig en heeft zeer complexe esters.


    Volume giststarter: 1,4 liter maken met: 180 gram moutextract

    en 4 gram gistvoeding in 1,4 liter water koken + pH aanpassen


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 0 gram


    In navolging van Zwette Zjef 2-tal jaar geleden die wat rookmout en whiskysnippers bevatte, nu eens iets zoeters met de rest lactose (een goeie 300 gr) die nog in m'n voorraadkast lag.


    Op nieuwjaarsdag brouwen, why not, gisteren tegen een uur of 3 in het nest, en zo'n 24u later al 29 liter wort in 't vat, schoon begin toch van zo'n jaar?

    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 29/12/2018

    Naam van het bier : Zwette Zjon

    Type van het bier : RIS

    Brouwvolume : 20 liter

    Extractie-efficiëntie : 75%

    Voorspelling begindensiteit : 1071,1 SG /17,3 °P /17,9 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1015,7 SG /4,1 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,3%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 35 IBU / 99 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 5,000 76,9 %

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,350 05,4 %

    Black 1400 1400 0,150 02,3 %

    Havervlokken / havermout 4 1,000 15,4 %

    lactose : 315 gr - toegevoegd einde koken


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 25,2 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 9,3 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1020 SG (Of 5,2 °P of 5,3 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 70 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 13,4% 25 0' 35,4


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis US-05

    Gisteigenschappen : Universeel, krachtig, bier verbleekt.


    Volume giststarter: 1,7 liter


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 17 gram


    Volgende kerstweek is er tussen de aperitief en de naweeën van al dat familiaal getafel gelukkig tijd om nog eens onze Rodenboek te brouwen. Vaneerste keer genoeg, want hij is op!


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 25/12/2018

    Naam van het bier : rodenboek collab

    Type van het bier :

    Brouwvolume : 35 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1050,4 SG /12,5 °P /12,9 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1010,0 SG /2,7 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,3%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 17 IBU / 42 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 5,500 71,4 %

    Maisvlokken 1 1,000 13,0 %

    Weyermann CaraRed 40 1,000 13,0 %

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,200 02,6 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 31,4 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 28,4 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Challenger (U) BLM 6,0% 40 0' 16,6


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Opkweek Rochefort10 (FL)

    Gisteigenschappen : Zacht en aangenaam


    Volume giststarter: 1,8 liter maken met: 180 gram moutextract

    en 5 gram gistvoeding in 1,8 liter water koken + pH aanpassen


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 0 gram


    Je zit met serieuze headspace om zo te lageren. Teveel zuurstof geeft wel risico op kaam infectie, maar dat ziet er dan weer anders uit (google maar es). 1019 als eind SG is nog altijd zeer hoog, wat was begin?

    Ik ga dit draadje nog es reanimeren: ik brouw nu zaterdag nog es 30 liter lambiek.

    Zouden es moeten dat arm leeg vat in de ardennen kunnen gevuld krijgen....


    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 29/11/2018


    Naam van het bier : Lambic9032v7

    Type van het bier : Biertype

    Brouwvolume : 30 liter

    Extractie-efficiëntie : 75%

    Voorspelling begindensiteit : 1045,1 SG /11,2 °P /11,5 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,5 SG /1,7 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,1%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 35 IBU / 9 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 3,000 46,2 %

    Tarwemout 3 2,000 30,8 %

    Tarwevlokken 4 0,500 07,7 %

    Havervlokken / havermout 4 1,000 15,4 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 29,8 liter aan 70 °C

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 23,2 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 120 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    wilde hop verouderd BLM 2,5% 150 0' 35,3



    VERGISTING

    1 nacht buiten in Wondelgemse lucht + paar bodems Boon erbij.


    Heb gisteren de hoofdgisting afgeheveld (SG 1010) , en 2 liter apart gehouden met de Orvalkuur erbij. Ik laat die kuur nu minstens een weekje staan en voeg dan alles bijeen.

    Ik pakte meestal de goedkoopste van Colruyt huismerk, ook 100%, maar je kan evengoed wat moutsiroop van de biowinkel nemen en juiste hoeveelheid opkoken.

    Hij stond al na een uur of 3 stevig te ploffen. Alles goed gegaan, vlotjes iets hoger rendement gehaald. Suiker is er gisteren in gegaan en meten is voor volgende week.

    Die 15° stap pas ik maar toe bij de lagering. Hoofdgisting doe ik gewoon op 20° tot hij uitgegist is (ifv vergistingsgraad van je gebruikte gist). Dan in een weekje naar 5°, afhevelen en dan pas lageren met Orvalkuur op 15°.

    Ik heb vrijdag dagje brouwverlof genomen. Het wordt een lichte aanpassing in moutstort en eens met de M47 gist, die ik recent nog gebruikte voor Rode Marynka, vind ik wel een lekkere.


    Zoals steeds met een Brett-Orvalkuur na de hoofdgisting in lageringsvat. Ik zou Marynka (= Tettnanger) ook kunnen vervangen door Challenger.

    Minstens 3 maand laten rijpen bij +- 15°. Laatste 2 weken koudhoppen, coldcrash en bottelen + nog eens 3 maand op fles.


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 6/11/2018

    Naam van het bier : Orvalium7

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1046,6 SG /11,6 °P /11,9 Brix

    Waarvan suikers : 1009,1 SG /2,3 °P /2,3 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,2 SG /2,0 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,1%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 39 IBU / 21 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 1,700 33,7 %

    Palemout 7 8 1,700 33,7 %

    Weyermann CaraRed 40 1,000 19,8 %

    Bruine kandijsuiker 10 0,650 12,9 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 20,2 liter aan 70 °C

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 24,0 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 70 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Marynka PELL 8,0% 20 0' 19,7

    Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 20 0' 7,8

    Marynka PELL 8,0% 25 60' 6,6

    Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 45 60' 4,7

    Marynka PELL 8,0% 20 dry 0,0

    Hallert.Hersbrücker (A) BLM 3,5% 30 dry 0,0



    VERGISTING

    Gistnaam : M47 Belgian abbey

    Gisteigenschappen : Deze matig alcoholtolerante en bijzonder vlokkige gist is minder fenolisch dan ‘Belgian Ale M41’, maar is uitzonderlijk fruitig en heeft zeer complexe esters.


    Volume giststarter: 1,0 liter maken met: 90 gram moutextract

    en 2 gram gistvoeding in 1,0 liter water koken + pH aanpassen


    Orvalkuur: opkweek Orval brett + 10% volume uitgegist jongbier, na 1 week alles terug samenvoegen.


    Ik vind het nog steeds een lekker biertje, wel meer gueuze achtig geworden, maar snel zijn is de boodschap: hij is weer veel te rap op. Ik moet es afspreken met u é Ronny, samen eentje drinken.

    'k Peis dat Klaas voor de moment beke werk genoeg heeft met de opbouw van zijn Totem-brouwerij (gisteren 4e laag coating van z'n brouwvloer gezien). Bedoeling is dat je ze ofwel zelf afhaalt, of ik evt dat in je plaats doe. Opsturen is beetje overkill.

    'k Zal er hem een paar kg al vragen, ik denk dat het zakken van 5 kg zijn. 1 € de kg.