Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Tof Herman, die kveik was ook een raw ale (ongekookt dus), het snelste bier dat ik ooit maakte. Op fles en op dronk op 1 week tijd. Het tropische fruit zal ik in t vervolg zo laten, gewoon nog meer dryhoppen.

  Vandaag de Zwette Zjon van Cies geopend, een porter. Het was direct ook een mega SIESSSSS. Gelukkig opende ik de fles op het aanrecht want de Eyjafjallajökull was er niets tegen. Dat is het IJslandse woord voor gusher 😉

  En toen was er nog 2/3 over voor mijn glas.

  Veel schuim dat snel inzake, veel te sterk gecarboniseerd, waarschijnlijk verder doorgegist in de fles en daardoor ook te weinig body. Veel te leeg voor een porter.

  Dit kwam me erg bekend voor: ik heb iets vergelijkbaars voorgehad vorig jaar met, jawel, een porter. Die spoot wel de fles niet uit maar er zat echt te veel koolzuurgas op en hij was daardoor te dun. Shit happens. Qua smaak erg vergelijkbaar. Toevallig Danstar Windsor gebruikt als gist?

  Hij was initieel idd een stuk beter, de gist is gewoon S04. De vorige versies waren stukken gebalanceerder. Merci voor de eerlijke mening.

  Kom erbij, zet u, drink iets. Als je een filterplaat hebt, hoef je toch geen extra hevelfilter te maken?

  Met maar 1 ketel kan je je gefilterde wort in een frigobox opvangen en warmhouden terwijl je je ketel schoonmaakt. Warm wort gekletter valt te vermijden met enig silicone slangwerk en hopfilteren met hopzakjes (mits je bloemen gebruikt) werkt prima. Succes!

  Ja jong, dàt was weer een topeditie, niet in het minste door dat winterzonnetje. Bijna november en in T shirt op het terras zitten keuvelen met topbiertjes. Tof ook dat er altijd paar nieuwelingen bijzijn, Janmetdepet zonder pet en Luckybrewer met zijn pils met 14 mouten ;-).

  Merci Glenn (aatje) voor de organisatie. En ik merkte dat Lino er ook graag bij was geweest, t was om zijne hoek, maar tja, als ge niet meer op t forum komt... Ook merci aan Herman voor de lift.


  Ben met Enzo (Loser) in B&B Craywinckelhof blijven slapen (en nog wat nadrinken), en 's morgens na het ontbijt nog 'efkes' rondgeleid in de brouwerij/stokerij door brouwer Louis, die nog "efkes" een volledige nieuwbouw aan het zetten is achter zijn schone vierkantshoeve. De schellen vielen van ons ogen toen hij ons en passant even de kelder toonde: vier keer zo groot als z'n brouwerij, volledig geautomatiseerd met schakelborden, tientallen leidingen, pompen, CCT's van 5000 liter, allemaal ingenieus uitgedacht en klaar om in gebruik te nemen als de nieuwe brouwzaal er staat. Na anderhalf uur was de Louis nog niet uitverteld, wat een geniale kerel!

  Mss al eens kijken wie er 's avonds ergens mee gaat eten en reserveren? Aatje, voorstellen? Mag wat mij betreft ook de lokale frietboer zijn hoor :-)

  Ik breng mee (denk ik)

  - Vink Lekker, gewone aroma pale ale 6%

  - Zwette Zjef: stout achtig 9%

  - Lambiek, waaronder een paar met koffie, paar met framboos-5%

  - 2-tal Orvalium-6%

  - Blonde Stoot: roggesaison 6%


  ongeveer een bakje gemixt, een paar ook voor ruilbiertjes en mss ook nog een extra fles lambiekblend van John, de Gentse blender van 't Pomphuizeke (die al 10 jaar zegt dat hij DIT jaar zal opstarten :-) )

  Welkom, en dikke tip: keep it simple in het begin.

  75% pilsmout, 15% suiker, Styrian Golding en Belgian Abbey gist en grote kans dat je een zéér geliefd tripeltje zult hebben.

  Kom je niet naar de Vlaamse HobbybrouwMeeting nu zaterdag? (Lubbeek, zie elders op t forum).

  PS: Oostakker? Sluit je aan bij De Gents Biervereniging en bij de FBookgroep Gentse Hobbybrouwers, ge zult t u niet beklagen!

  Volgens mij zal er een deel lactobacillus in de vergisting zitten, dat zit immers op de pel van gerst en tarwe, en lijkt een beetje op de manier om Berliner weissen te maken. Blaugies heb ik nog bezocht, man man, typisch waalse cliché, toch beetje vuil kotje, brouwerij ene kant, bottelarij andere kant straat... Maar super sympathieke gast, dien brouwer, beetje Obelix in 't echt ;-)

  Ik ga weer even voor het onderwerp: starsan ;-). Ik gebruik al jaren Chemipro Acid, 2% oplossing met demiwater in een spuitbus. Werkt als een klontje. Eén druppeltje detergent erbij op 1/4 liter en het schuim blijft ook 'plakken'.

  Wel benieuwd of het nog beter zou werken met fosforzuur erbij. Van waar komt die info, Walter?

  Voor m'n grote zaken, zoals gistvaten en mandflessen blijf ik gewoon m'n oxi verder opgebruiken, de versie van de Bioplanet trouwens, kan ik m'n ecocheques rustig aan slijten...

  Gisteren een prima brouwdag achter de rug. Een kleine 25 liter in het vat aan OG 1047 (zonder suiker, die gaat er vanavond in). Komt dus op OG 1054, je hoort me dus niet klagen over het rendement.

  Heb uit nieuwsgierigheid de Spalt in 60' gift vervangen door tuinhop die ik hier in de buurt mocht plukken. Die rook alvast erg fijn. Zal rond nieuwjaar bottelen zijn en als MaJa in 't land is, kunnen we er al es eentje proeven.

  Uw recept van vorig jaar heb ik al 2 keer nagebrouwen;).

  Wat een eer ;-). Zouden die es naast elkaar moeten proeven hé.

  Ik gebruik geen WLP gisten, enkel opkweek uit flesjes. De dubbele gisting heeft als doel dat je met de eerste vergisting de meeste suikers uit het bier haalt. Dat afhevelen geeft gewoon al op zich een lekkere trappist. Die dan enten met opgekweekte Orvalbodems ( = ook een mengcultuur) geeft de brett een relatief voordeel, aangezien die beter teert op relatief 'voedselarme' bodems. Hoeveel? Een 2-3 tal bodems will do the trick, maar om zeker te zijn, gebruik ik steevast wat slurry van vorige brouwsels (topcrop). Ik heb de indruk dat die sneller voldoende alles uitgist, toch wel minstens alles 3 maand, of beter nog 6 maand laten staan.

  Bij bottelen: 5 gr suiker/L max. Geen bottelgist en tijd geven. Lichte gushing kan voorkomen.

  Onze jaarlijkse klassieker staat dit weekend weer op agenda.

  Dit keer blijf ga ik regionaal resoluut voor de Ardennen, waar dit topbier thuishoort: hoofdgist dus Chouffe (opkweek uit mijn diepvriesbankje) en na overhevelen nagisting met Orvalkweek. Klassiek dus 5% uitgegist bier op de Orvalstarter, en na een weekje alles bij elkaar gevoegd en minstens 3 maand rijping op mandfles. Een 2-tal weken voor bottelen nog wat dryhoppen. De brett wordt merkbaar na 3 maand flestijd en optimaal na 6 maand.


  Voor de rest, moutstort basismout + iets voor body en kleur en klassieke Europese hoppen (normaal ook Hallertau)..


  BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 25/09/2019

  Naam van het bier : Orvalium8

  Brouwvolume : 25 liter

  Extractie-efficiëntie : 80%

  Voorspelling begindensiteit : 1049,8 SG /12,3 °P /12,7 Brix

  Waarvan suikers : 1009,0 SG /2,3 °P /2,3 Brix

  Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1005,7 SG /1,6 °P

  Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,8%

  Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 44 IBU / 22 EBC


  STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

  Grondstof EBC kg % Gewicht

  Pilsmout 3 3 0,800 14,7 %

  Palemout 7 8 3,000 55,0 %

  Weyermann CaraRed 40 1,000 18,3 %

  Bruine kandijsuiker 10 0,650 11,9 %

  MAISCHEN EN SPOELEN

  Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

  Maischwater : 22,0 liter aan 70 °C

  66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

  Filterspoelen: ga naar 75..78°C

  Totaal spoelwater : 22,9 liter aan Max.80°C

  Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


  HOPPEN

  Totale kooktijd : 70 minuten

  Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

  Target (U) BLM 10,2% 25 0' 27,8

  Fuggles (A) BLM 3,0% 25 0' 8,2

  Spalt (A) BLM 5,0% 25 60' 3,7

  Fuggles (A) BLM 3,0% 45 60' 4,0

  Spalt (A) BLM 5,0% 20 dry 0,0

  Fuggles (A) BLM 3,0% 30 dry 0,0


  VERGISTING

  Gistnaam : 3522 Belgian Ardennes

  Gisteigenschappen : Fenolen zorgen voor een zachtfruitigheid en een complexe kruidigheid / Achouffe

  Volume giststarter: 1,1 liter maken met: 90 gram moutextract

  en 3 gram gistvoeding in 1,1 liter water koken + pH aanpassen
  Weet dat elke overheveling zuurstofinslag betekent. Als je dan toch met een gistkast werkt:

  1. meten, Sg constant = uitgegist

  2. coldcrash gedurende 2-3 dagen, dan 'plakt' meeste gist goed vast beneden

  3. bottelen vanuit een bottelemmer waar je je bottelsuiker in oplost. Indien je geen vertrouwen hebt of je genoeg gist hebt, is wat bottelgist (F2) een oplossing.

  je titel zal niet kloppen, als er schuim op je bier staat, is er wel degelijk vergisting bezig. Schaf je een refractometer aan, want enkel als je meet, zal je accuraat kunnen zeggen hoever je vergisting zit. Een tiental € op ebay, aliexpress of andere: Hier en elders

  Bottelen zondag 1 september gedaan en gisteren uit brandende nieuwsgierigheid eentje opengetrokken.

  Mooie troebel, stond al op druk (beetje bottelgist gebruikt), schuimlaag was romig en trok niet te snel weg.

  Geur héél licht fruitig, smaak zeer fris, medium body, heerlijke hoppigheid en enkel een zweempje fruitig. Inderdaad dus vooral de dryhop en hopthee, weinig van de mango en ananas te merken. Maar wél geslaagd, goede dorstlesser. Ik ga deze nog eens brouwen zonder fruit of met krieken of zo.

  Ik ben uiteindelijk ook overstag gegaan en heb me die online besteld. Mét de presales korting van 80 piek erbij komt hij op 319,- . Kon het niet laten liggen. Benieuwd wanneer hij hier toekomt... :drool:. En wat het verschil zal zijn. Anyway kan ik nog steeds op m'n ouwe installatie tussen de 20 en 50 liter brouwen als ik wil. Ik denk dat ik deze eerder ga gebruiken als het eens last minute snel moet gaan.

  Welkom! Je hebt er niet slecht aan gedaan om hier een stekje te zoeken. Misschien tot op het VHM, zeker de moeite om iedereen eens live te leren kennen.

  Er schuilen ook enkele eeuwen ervaring in de receptendatabase. En ja, ook in het NL hobbbrouwforum, eerlijk is eerlijk. Maar hier is het kleiner en gezelliger ;-)

  Ipv roeren kan je natuurlijk ook rondpompen, werkt even snel en je hebt je handen vrij om op te ruimen. Pompen is een fluitje met zo'n solarpompje en wat siliconeslang. Na koelen gebruik ik hetzelfde pompje om alles naar het gistvat te brengen.

  Jazeker, 2 gr, en de kweekwort is steevast aangezuurd en bevat ook voldoende voeding.

  Gisteren, zo'n 24u later SG gemeten: 998!!! Straf beestje, even alles wat kouder gezet, straks overhevelen en (ontdooid) fruit (2kg mango, ananas was op in de colruyt) in hopzakjes + 100 gr Tomahawk bloemen in hopzakjes met knikkers erin knikkeren. Zondag bottelen met die hopthee, 6gr suiker en beetje bottelgist.

  Snelste bier e-v-e-r!

  Deze morgen op tijd begonnen, voor de grote hitte.

  Op een kleine 4 uur zat alles in het vat, 23L à SG 1044, iets lager rendement, maar wel verrekte handig dat er geen uur moet gekookt worden, ook het koelen ging sneller, wegens spoelen met lauw water (wort was nog 55°). Wel de koeler en alle materiaal ontsmet.

  Ook voor een klein beetje bitter en bewaarbaarheid: 30' van einde maischen een 20 gr oude hop meegemaischt. Alles aan 35° in de frigo, de gist s morgens al op 35° gezet en underpitchen.

  Morgen benieuwd of die echt zo snel gaat.

  Daarna hevelen, fruit en koudhop erbij.

  VHM van volgend jaar: met de bus naar brouwland, volgende stop bij Serge en daarna naar Brouwerwaldonk, dat gaat nogal een kroegentocht worden. Misschien eindigen bij iemand in de vlaanders, dan hebben we onze ronde van vlaanderen ook gehad 8o.

  Begin maar al een Bob te zoeken ;-))

  Dus aromamout weglaten? Evt vervangen door wat havervlokken.


  PH aanpassen, zeker spoelwater ook, want er wordt aangeraden om met koud water te spoelen (koelt je wort af tot bijna pitching temp.). Ik vraag me enkel af of je dan nog suikers genoeg uitspoelt.

  Danku Sergio! We hebben u gemist op ons bierfestival...