Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Bloemen in hopzakje, zakje (met wat verzwarende knikkers) in een kommetje met (demi)water zodat alles goed doorweekt. Dan de hele zwik in je lagering. Zo vermijdt je al de meeste luchtbellen.

  Voor mouten: basismouten zoals pils en pale mout zou ik gewoon kopen. Ken je zelf professionele brouwers in de buurt? Altijd de moeite om eens te polsen om een zakje extra te bestellen.

  Ik koop basismout bij een bevriende brouwer aan 15€/25 kg.

  De spéciallekes kan je tuurlijk zelf proberen te roosteren. Bom-Brewery deed dit jaren aan een stuk (bekend van Triporteur bieren). Bram kent ons forum wel en geeft volgens mij met plezier advies.

  Over kernfusie gaat er nog zoveel tijd, dat het tegen 2060, wanneer men schat héél misschien live te kunnen gaan, het te laat is.

  Er valt wel degelijk met zonnepanelen efficiënt energetisch om te gaan. Eén van de zaken waar véél winst (30%) op te maken valt is omzetting naar directe stroom ipv wisselstroom: verhelderend artikel hier.

  Over de productie van PV panelen valt veel te zeggen. Crux is waar ze gemaakt worden met welke energiebron idd. Zie hier een kritische maar onderbouwde analyse.

  Dit zijn het soort artikels die ik steevast mis bij bovenstaande klimaatsceptici. Vaak video's waar fragmenten uit Fox News en schimmige oudere proffen zomaar dingen poneren. Dreigend muziekje eronder... Om zakschurft van te krijgen, maar zo'n makkelijke koek gaat er nu eenmaal vlotter in.

  Er is een simpel argument om al die scepsis, conspiracy theorieën en vertragingsmanoeuvers tegenover klimaat te counteren: als het dan toch allemaal hoax en money money is, dan haalt het wél iets uit voor het milieu. Zoniet, dan voorkomen we erger.

  PS: koeien stoten methaan uit en waterdamp houdt zelfs een stuk opwarming tegen door weerkaatsing zonlicht.

  Als ik feiten wil, dan zoek ik zelf wel gefundeerde artikels op, los van de schreeuwers en de waan van de dag. Deze is bvb een goed wetenschappelijk onderbouwde site, met een mooi archief: https://www.lowtechmagazine.be/

  Alcohol is ook giftig, en dan toch maar zitten emmeren over de zoetstof die in het vergif zit. :-). Dokter google is toch niet zo'n zegen als eerst gedacht werd.... Doet me zo denken aan de vraag waarom men de arm van veroordeelden eerst ontsmet vooraleer ze een dodelijk spuitje krijgen...

  Hij zit aan het vergisten, het was nog eens plezant oud brouwen. Maischen gaat een stuk sneller zo dan wanneer ik met m'n koperen Rims werk, heb ik de indruk, toch afgaand op het opvolgen van de SG via refractometer. Filteren dan wat trager, elk voordeel heb z'n nadeel dus.


  Suiker voor de doordrinkbaarheid, en k heb eens van die bleekbruine 'kindjessuiker' gebruikt ipv kandij. Eens benieuwd naar het effect op de smaak hiervan. Ik wou eens een doordrinker voor de BBQ-gasten die niét blond is.

  Morgen nog eens tijd voor old skool 3 ketel brouwen. Uit nostalgie nog es m'n roerwerk bovengehaald en 4 ol' times sake de oude opstelling, morgen wat foto's.


  Eens een amberachtig biertje met veel aromamout en eerder brave hopping, omdat daar altijd wel vraag naar is:


  De bier van Bird Brewery zijn altijd grappig, inspiratie voor de naam hoefde ik dus niet ver te zoeken:

  BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 15/05/2019

  Naam van het bier : Vink Lekker

  Type van het bier : pale ale

  Brouwvolume : 25 liter

  Extractie-efficiëntie : 80%

  Voorspelling begindensiteit : 1056,3 SG /13,9 °P /14,3 Brix

  Waarvan suikers : 1007,2 SG /1,9 °P /1,9 Brix

  Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1011,3 SG /3,0 °P

  Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,9%

  Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 41 IBU / 24 EBC


  STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

  Grondstof EBC kg % Gewicht

  Palemout 7 8 4,000 72,7 %

  Aromamout (Amber 50) 49 1,000 18,2 %

  Bruine kandijsuiker 10 0,500 09,1 %


  MAISCHEN EN SPOELEN

  Gekozen Profiel: (Z) Zacht

  Maischwater : 25 liter aan 67 °C

  63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

  72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

  Filterspoelen: ga naar 75..78°C

  Totaal spoelwater : 12,0 liter aan Max.80°C

  Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


  HOPPEN

  Totale kooktijd : 60 minuten

  Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

  Iunga PELL 11,0% 30 0' 35,6

  Challenger (U) BLM 6,0% 30 50' 4,9


  KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

  Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


  VERGISTING

  Gistnaam : Fermentis S-04

  Gisteigenschappen : Neutraal, gemiddeld, zeer goede sedimentatie.

  1,5 L starter


  Geduld is inderdaad key word. En bij mij staat de mandfles gewoon op kamertemperatuur. 2-3 weken om iets van activiteit te zien is heel gewoon. Maar een paar Boons, Hanssens, Lindemans of 3 Fonteinen uitdrinken en de fond gebruiken is zeker geen straf ;-).

  Ze zijn toch niet allemaal zo uitgekookt, zeker als zelfs Duvel zich laat bedotten:


  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190506_04379547…

  Gent / Melle - Vijf brouwerijen met naam en faam, waaronder Huyghe uit Melle, hebben tienduizenden euro’s voorgeschoten aan een jonge Gentenaar voor een fictief televisieprogramma over streekbieren dat hij zou maken met presentatoren Thomas Smith en Jeron Dewulf.

  Even was er de kortstondige roes bij de brouwerijen Duvel Moortgat, Alken Maes, Lindemans, Wieze en Huyghe. Een Gentse dertiger was met een Powerpoint-presentatie langsgeweest om een veelbelovend promo-idee voor te stellen.
  “De jongeman had een productiehuis dat van VT4 (het huidige Vier, nvdr.) de opdracht had gekregen een soort opvolger te maken van het succesvolle Tournée générale”, zegt Alain De Laet, gedelegeerd bestuurder van brouwerij Huyghe. “Het was de bedoeling dat de brouwerijen mee zouden financieren. Als je dan ziet dat een grote broer als Duvel al meedoet, wil je er natuurlijk ook bij zijn. Wij hebben ons dan ook laten verleiden tot betaling van een voorschot.”

  De ontnuchtering volgde echter snel: “Toen de man een tweede voorschot vroeg, hebben we VT4 gebeld. Die zeiden ons dat men al lang had afgehaakt. We zijn te naïef geweest.”

  Schuimpiraten

  Dat was vier jaar geleden. Maandag stond J.V. (33) uit Wondelgem voor de strafrechtbank. Naast de vijf genoemde brouwerijen eisen ook de steden Poperinge, Sint-Truiden en Tongeren en de toeristische diensten van de provincies West-Vlaanderen en Antwerpen de terugbetaling van alles samen 169.000 euro aan voorschotten die zij hadden betaald aan wat de procureur “een malafide fantast” noemde.

  “De beklaagde was alleen uit op het geld. Hij liet zelfs zijn ‘raadsman Tom Buelens’ dreigmails sturen als de facturen niet snel genoeg werden betaald. Alleen, er bestaat geen advocaat met die naam.”

  Echt contract

  Thomas Gillis, de echte raadsman van de beklaagde, geeft toe dat zijn cliënt op een bepaald moment “de pedalen is verloren” maar vindt het oneerlijk dat J.V. nu wordt afgeschilderd als iemand die van bij het begin het plan had om de brouwerijen en steden op te lichten. “Hij heeft wel degelijk voor TMF een televisieprogramma gemaakt over gamen en er was ook een echt contract met VT4, waarin zwart op wit staat dat hij 250.000 euro zou ontvangen voor acht afleveringen van De schuimpiraten, zoals het programma zou heten”, aldus zijn advocaat.

  Presentatoren Thomas Smith en Jeron Dewulf, de stand-upcomedians uit Foute vrienden, haakten na drie proefafleveringen af omdat ze voelden dat J.V. te weinig kaas had gegeten van het maken van televisie. Daarop viel het plan in duigen.

  “70 procent van de voorschotten was toen al betaald”, zegt zijn raadsman. Maar in plaats van de voorschotten netjes terug te betalen, hield J.V. verder de schijn op, bleef geld ophalen en versluisde de centen naar belastingparadijzen op de Caraïben en de Seychellen en naar Dubai.

  Op de herhaalde vraag van rechter Van Mol “waar het geld nu is”, kwam geen antwoord. Wordt vervolgd over twee weken.

  Wij zondag vanuit Gent met een volle bus onze eigen trip georganiseerd: Timmermans, Hanssens, Oud Beersel en De Herberg (Buizingen).

  Ondanks die ene bui toch nog veel buiten gehangen.

  Opvallend was dat je bvb bij Hanssens 1/2 € meer betaalt voor dezelfde fles Megablend.

  De Herberg heeft een eigen lambiek, maar brouwt ook voor derden 'klassieke' hoge gistingsbieren. Brouwer werkt bij Timmermans, en doet dit er nog bij met zijn familie.

  Beersel had naast hun brouwerij een café met ettelijke collabs.

  Timmermans altijd tof als toonbeeld van industriële archeologie in werking.


  Op de terugweg veel snurkers, ondanks de live radio uitzending van AAGent-Club ;-). Tenslotte nog gesmikkeld van Rök BBQ resto in Dok Noord met een goed glas van Dok Brewing.

  Temperatuur-periode jaar is randje, net nog te doen, vooral een kwestie van ander levend vliegend gespuis weg te houden. Je kan je wort in principe overal zetten waar buitenlucht aan kan, zelfs binnen voor een open raam. Een muggengaas ware handig, want die vliegen nu effectief rond. Gist is zo klein en laat zich niet door enkele gaatjes tegenhouden.


  Ik doe afgekoeld wort meestal eerst een maandje in een damejeanne, dan kan je goed volgen hoe de eerste schuimende vergisting verloopt. Is die over het hevigste heen, kan je naar het vat transfereren. Bij de "echten" gaat alles direct op vat, maar de duigen die vaten zitten dan ook tjokvol wilde gist.


  Eventueel ook paar bodems van Boons bijgieten, draagt bij tot de mix.

  Ik heb het bij de NL's al eens gezegd: hier ook nu


  Ik zit op beiden, alhoewel het Vlaamse de laatste 2 jaar wat input verloren heeft door wissels van provider / platform.

  Ook is er wel heviger concurrentie van sociale media, allerlei commerciële cursussen etc.

  En toegegeven, met complete zeer betaalbare all in one installaties als Brewmonk heb je eigenlijk niet veel meer info nodig om met brouwen te starten... DENKT MEN >:D ^-^

  Ik vind de kruidigheid van een saison goed passen bij honing.

  Je hoeft daarom geen dure Wyeast te nemen. Belle Saison is een uitstekende korrel. MJ en andere merken hebben ook saisons, of farmhouse ale gisten die het goed doen.

  Een klein beetje roest zal geen zo'n kwaad kunnen denk ik. Eerder gevaar dat die plek onder het email verder roest en zo afbrokkelt.

  Maar een bakmatje is idd wel een goedkope en afdoende oplossing. Ook zo gefixt hier met mijn kraantjes.

  En ja Walter, we kennen het nut van een hevel, maar het gemak dient de mens soms é ;-)).

  Welke had je gebuikt?
  De Hornindal is mij ook tegen gevallen, de Vos was ronduit lekker,

  Als ik me niet vergis de Vos idd. Maar smaakte niet zo fruitig als ik elders al geproefd had (Billies Beer festival stonden paar machtige Scandinaven).

  Enzo (Loser profielnaam) kan daar mss meer zeggen? Die werkt in een bedrijf waar ze dat maken dacht ik.


  Ik heb ook al jaren een gistbankje. Doorgaans koop ik niet elke keer nieuwe glycerine (apotheek), maar meng ik die met kraanwater, kook die even op en laat ze afkoelen.


  Ik maak telkens voorraadje cryobuisjes en steek die samen in een klein doosje in de vriezer. Tijdens vriezen schud ik elke 10' dat doosje even, zodat het mengsel netjes verdeelt en er geen risico op kristalvorming is.


  Werkt prrrrrimaaaa voor mij toch.

  Een vlotte brouwdag, maar serieus lager rendement dan vorige keren, maar OG 1060 gehaald. Mss al wat oudere palemout, of stort die aan de dikke kant was. Die passion-hop rook alvast wél top!

  Deze zomer ga ik es met Kveik aan de slag, na de collab met Enzo (Loser). Die smaakte toch niet zo fruitig als verwacht, maar was wel op minder dan 48u uitgegist. Misschien eens te combineren met een brett van eigen lambiek of Orvalium, of nog beter: batch in 3 splitsen en elk aparte gistkuur...

  Omdat alle saisons in huis op zijn, en de lente roept om een frisse drinker met voldoende body, nog eens een variant op deze Rye voor de Braai.


  Extra Zuidafrikaanse toets met Southern Passion hop. Klinkt alvast veelbelovend, als je Brouwland mag geloven. Iemand deze al geprobeerd?


  BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 29/03/2019

  Naam van het bier : Rye voor de braai

  Type van het bier : Roggesaison

  Brouwvolume : 20 liter

  Extractie-efficiëntie : 80%

  Voorspelling begindensiteit : 1073,7 SG /17,9 °P /18,5 Brix

  Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,8 SG /3,4 °P

  Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,1%

  Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 36 IBU / 18 EBC


  STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

  Grondstof EBC kg % Gewicht

  Palemout 7 8 5,000 76,9 %

  Weyermann Roggemout 6 1,000 15,4 %

  Havervlokken / havermout 4 0,500 07,7 %


  MAISCHEN EN SPOELEN

  Gekozen Profiel: (Z) Zacht

  Maischwater : 21,5 liter aan 67 °C

  63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

  72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

  Filterspoelen: ga naar 75..78°C

  Totaal spoelwater : 10,0 liter aan 90°C


  HOPPEN

  Totale kooktijd : 60 minuten

  Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

  Challenger (U) BLM 6,0% 55 0' 32,9

  Southern Passion PELL 6,0% 30 55' 2,8

  Southern Passion PELL 6,0% 70 60' 0,0


  VERGISTING

  Gistnaam : opkweek Saison Dupont Volume giststarter: 1,5 liter

  Ik steek honing in microgolf aan 30% kracht, zodra je hem warmer maakt dan 50°, gaan veel smaakstoffen verloren. En ik kap hem gewoon zo in het gistvat. Desnoods rest van de pot beetje losschudden met heet water.

  De gist weet er lekker weg mee. Geen paniek dat er klonten honing zullen liggen. Gist doet zijn werk, no worries.

  Als je Pilsner volgens Reinheitsgebot bedoelt, niet natuurlijk. Maar rijst is nu eenmaal in veel goedkope massapils te vinden (Efes bvb). Maakt je bier bleek én is goedkoper dan gerstemout.

  Ik heb die Blonde Stoot voor de helft (16L) gedryhopt met 100 gr Amarillo. Na 4 dagen op fles gisteren eens geproefd: L E K K E U U U U R!

  Was al mooi op druk. Een gele troebel en zeer zacht mondgevoel. Wordt een toppertje...

  Pompje werkt terug, het kalf lag bij de AC/DC adaptor gebonden (kapot dus). Gelukkig had ik die van het ander pompje nog en met die man-meisje fiches kan ik hem ook op mijn eigen laptopadaptor aansluiten.

  Ondertussen zit de honing erin en staat het zootje lekker te blazen.

  Gisteren deze gebrouwen, stevig rendement gehaald: 36 L aan 1045 zonder honing, met 1050. Vanavond de honing erbij.

  Enkel het solarpompje weigerde aan het einde van de maisch dienst. Heb nog een vorige in reserve dat de boel overgenomen heeft.

  Deze week es uitzoeken waar het spel scheelt.

  Ik gebruik voor starters moutsiroop van de natuurwinkel. Komt goedkoper uit dan extract, is geen zo'n kleefboel en als je de bokaal 30' in de microgolf stopt (zonder metalen deksel), kan je netjes gieten/doseren in je pan die je op de weegschaal zet.

  160 gr + 1 L water = 1,2 liter giststarter van SG 1040. Die hete zooi voorzichtig in propere bokalen gieten, sluiten, op z'n kop en je hebt na afkoelen houdbare en gebruiksklare starterswort.

  Zie ouder item: Gebruikt of koopt iemand nog moutextract poeder?