Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Vandaag nav van melding op NL forum ook even met Braumarkt gebeld, en heel vriendelijk geholpen geweest. Mijn mails van november waren blijkbaar bij een medewerker terecht gekomen die er niet meer werkt. Vreemd dat zo'n ticket dan opeens kan 'verdwijnen'. Maar bon, uiteindelijk blijkt inderdaad de Easybrew+ 30 nu bij douane te zitten, na de nieuwe productiebatch bij hun leverancier, en is de Beacon (had daarvoor geopteerd na hun melding van vertraging) pas leverbaar eind febr - of maart. Dan maar terug voor de Easybrew met mantel en waardebon gekozen.

  Hopelijk lukt het nu wel en kan ik er in februari mee aan de slag.Een pluim voor de vriendelijke dame, die zich uitputte in excuses en mijn mail opgezocht heeft. Als het goed is, mag het ook gezegd..

  Vorig weekend zowel zaterdag als zondag gebrouwen, voordeel is duidelijk: maar één keer alles opzetten en afbreken in m'n veranda.

  Lambiek was weer een dik jaar geleden, dus mijn keldervat zal binnenkort aangevuld worden (en deel geleegd om te blenden met inhoud van 10 liter vatje van een jaar oud).


  Dit keer geen tarwebloem gebruikt, gaf teveel filtermiserie in het verleden (alhoewel in de frigobox viel dat mee). Daarna alles nachtje buitenzetten en binnenkort nog paar bodems Boon en ander zuur spul bijkappen.


  BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 4/01/2020


  Naam van het bier : Lambic9032v 2020

  Brouwvolume : 30 liter

  Voorspelling begindensiteit : 1044,9 SG /11,2 °P /11,5 Brix

  Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,1%

  Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 35 IBU / 8 EBC


  STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

  Grondstof EBC kg % Gewicht

  Pilsmout 3 3 2,700 42,2 %

  Tarwemout 3 2,700 42,2 %

  Havervlokken / havermout 4 1,000 15,6 %


  MAISCHEN EN SPOELEN

  Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

  Maischwater : 32 liter aan 70 °C

  66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

  Filterspoelen: ga naar 75..78°C

  Totaal spoelwater : 10 liter aan 90°C

  HOPPEN


  Totale kooktijd : 90 minuten

  Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

  wilde hop verouderd BLM 2,5% 150 0' 34,9

  Gistnaam : spontaan 9032 lucht


  Een 32 liter in de damejeanne aan 1046, dus best tevreden met m'n rendement. Staan nu

  al mooie schuimeilandjes op, binnen 1-2 maand overhevelen en vat vullen.

  Altijd grappig om die oude topics nog eens na te lezen.

  Vorig weekend mijn Rodenboek nog eens gebrouwen. Een 33 liter aan begin SG 1060. Nog 2-tal weekjes nagisten en dan met de Roeselare blend smackpack het houten vat in. Hoera!
  Is verre van bitter hoor. Het zachte van de tarwe en lichte banaan van de Westmalle maken het een super doordrinker. Die gaat er hier vlotjes door. Ik heb honing bij de hoofdvergisting gedaan, maar erg benieuwd naar jouw versie. Es afspreken als hij klaar is om te vergelijken?

  Mijn Orvalium vergist ik steeds in 2 stappen: eerst met een rochefortgist (maar eigenlijk kan elke trappist), en na 2-3 weken overhevelen in een dame jeanne om de overtollige gistkoek kwijt te raken.

  Daarna kan je gewoon, zoals Serge zegt, een paar bodems jonge orval erbij gieten. Ik maak in de praktijk een ministarter van 5-10% volume van het uitgegiste bier, waar ik de Orvalbodems in giet. En na 2-tal weken giet ik die terug in de dame jeanne. Zeker 3-tal maand rekenen als je veilig wil bottelen. Niet te warm zetten, 15° is optimaal.

  Knap gedaan Enzo, als ik ooit es mijn Beacon binnenkrijg, gaan we es samen een rodenbachske naast elkaar brouwen en vergelijken... :-)


  En elders vogelen, da's voor na de feestdagen. K ga eerst m'n kaas opmaken voor ik nieuwe begin te sparen ^^.


  Of zoals ik onlangs op een caféraam zag: 'zonder tonic heeft het leven geen gin'.

  Ook altijd welkom in Wondelgem (pm maar op fbookgroep gentse hobbybrouwers), ooit begonnen met een frigobox en een hevelfilter ingebouwd. Opgeschaald naar 3 ketelsysteem. Nu een flexibele Rims-opstelling met koperen binnenketel en mogelijkheid om tot 45 liter te gaan met een opengeslepen biervat. Ideeën zat dus, keuzestress bijna....

  Gisteren een week op fles, en natuurlijk geproefd. Was zonder bottelgist, en was al heerlijk romig en op druk.

  Perfecte allemansvriend, dankzij het tarwefluweel. Giet lekker weg, troebel en mooi dik schuim, dankjewel Westmalle gist voor het goede werk. De kerstboom heeft er wat extra pakjes bij.

  Je kan ook naar de winkel gaan en enkele bakken Orval en geuze Boon kopen. Een half jaar in de kelder zetten = betere value/money en vrij snelle return on investment.

  Ik pas dit altijdvolvat-systeem (je vindt het ook onder de naam solera) al zeker 5 jaar toe. De laatste batch was echter niet meer lekker. Ik vermoed een combinatie van autolyse en ergens toch een besmetting. Ik heb alles nu grondig uitgewassen.


  Tip om je vat hanteerbaarder te maken: maak een kadertje (een bok noemen ze dat) met wieltjes onder, maar monteer ook 4 wieltje aan de bovenkant waar je vat op rust. Zo kan je je vat 'rollen' als je het wil kuisen. Om de hopharsen en gistplaque los te maken werk je het best met een ketting die je erin dropt samen met wat heet sop met soda. Stop erop en rondrollen op die wieltjes maar.

  Gisteren de Funky Orval van Serge: een mooi huwelijk tussen funk en bitter. Zeker in de geur is er een leuke 'twist' die herkenbaar is in de meeste orvalklonen die ik al dronk. Bij een originele jonge Orval vind je die niet zomaar terug. Die moet het meer hebben van zijn dryhopbitter. Kleur blijft een moeilijke, de originele die zo mooi roodachtige schijn heeft....

  Slim van onze Herman, middenin die plak een schone plak coke, zodat de honden dat niet rieken. Nog véél bergplaats in uwe camper om dat allemaal weg te steken. Succes nog met je bijberoep ^^:thumbup:

  Honing tijdens lageren? Niet echt. Eerder 2-3 dagen in hoofdvergisting. Pot even in microgolf op 1/3 kracht om hem vloeibaar te maken.

  En Theo aan de kaas, mooi! Zit je op het NL kaasforum? Moet ik dringend weer eens mee aan de slag!

  Piepedood lijkt het hier. Valt Brucero nog warm te maken voor een weekendje rougebrun vaten bijvullen en aftappen? Den dezen ziet het alvast wel zitten (maar zal eerst nog wat moeten brouwen, k heb ocharme nog maar 3 flessen en m'n eigen vatje rouge is leeg)...

  Ja, in Ronnies rekenblad pas ik maischwater altijd aan: 25 L. En 10 L spoelwater. Komt in m'n installatie quasi steevast op 25L eindvolume uit.

  Tja, zo'n gewoon blond raakt altijd op als er familie komt. Meestal gooi ik er dan een lekkere azijnzure eigen lambiek achteraan, die stekt in 't keeltje ;-).

  Op weeral algemeen verzoek van de gewone Duvel- en pilsdrinkers nog maar iets simpel blond, beetje honing en niet te bitter. Nu zaterdag nog es tijd om de vlam onder de ketel te steken.


  BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 18/11/2019

  Naam van het bier : Blonde Vink

  Type van het bier : blond

  Brouwvolume : 25 liter

  Extractie-efficiëntie : 80%

  Voorspelling begindensiteit : 1055,2 SG /13,6 °P /14,0 Brix

  Waarvan suikers : 1005,9 SG /1,5 °P /1,5 Brix

  Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1009,7 SG /2,6 °P

  Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,0%

  Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 30 IBU / 8 EBC


  STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

  Grondstof EBC kg % Gewicht

  Pilsmout 3 3 4,000 72,7 %

  Tarwemout 3 1,000 18,2 %

  Honing dik 2 0,500 09,1 %


  MAISCHEN EN SPOELEN

  Gekozen Profiel: (Z) Zacht

  Maischwater : 17,9 liter aan 67 °C

  63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

  72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

  Filterspoelen: ga naar 75..78°C

  Totaal spoelwater : 22,0 liter aan Max.80°C

  Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


  HOPPEN

  Totale kooktijd : 60 minuten

  Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

  Iunga PELL 11,0% 20 0' 23,7

  Hallertau Spalt Select (A) BLM 6,0% 40 50' 6,6  VERGISTING

  Gistnaam : Opkweek Westmalle(FL)

  Gisteigenschappen : Gekend, krachtig, gisting kan fruitig ruiken.


  Volume giststarter: 1,3 liter (moutsiroop basis)

  en 4 gram gistvoeding in 1,3 liter water koken + pH aanpassen


  Bruin Sop Westmalle van Herman vond ik een superlekkere kloon van WM Dubbel, iets zoeter wel.

  De Blond van Herman was minder m'n meug, iets te jong nog waarschijnlijk of 't zal toch dat zaad zijn...

  Ik heb met koffiebonen ook een heel leuk donker effect gekregen in m'n lambiek. Was een 10 gr/liter, gewoon los erin voor een 2-tal maanden. Wie op 't VHM was heeft t kunnen proeven (hoop ik).

  Tof Herman, die kveik was ook een raw ale (ongekookt dus), het snelste bier dat ik ooit maakte. Op fles en op dronk op 1 week tijd. Het tropische fruit zal ik in t vervolg zo laten, gewoon nog meer dryhoppen.

  Vandaag de Zwette Zjon van Cies geopend, een porter. Het was direct ook een mega SIESSSSS. Gelukkig opende ik de fles op het aanrecht want de Eyjafjallajökull was er niets tegen. Dat is het IJslandse woord voor gusher ?

  En toen was er nog 2/3 over voor mijn glas.

  Veel schuim dat snel inzake, veel te sterk gecarboniseerd, waarschijnlijk verder doorgegist in de fles en daardoor ook te weinig body. Veel te leeg voor een porter.

  Dit kwam me erg bekend voor: ik heb iets vergelijkbaars voorgehad vorig jaar met, jawel, een porter. Die spoot wel de fles niet uit maar er zat echt te veel koolzuurgas op en hij was daardoor te dun. Shit happens. Qua smaak erg vergelijkbaar. Toevallig Danstar Windsor gebruikt als gist?

  Hij was initieel idd een stuk beter, de gist is gewoon S04. De vorige versies waren stukken gebalanceerder. Merci voor de eerlijke mening.

  Kom erbij, zet u, drink iets. Als je een filterplaat hebt, hoef je toch geen extra hevelfilter te maken?

  Met maar 1 ketel kan je je gefilterde wort in een frigobox opvangen en warmhouden terwijl je je ketel schoonmaakt. Warm wort gekletter valt te vermijden met enig silicone slangwerk en hopfilteren met hopzakjes (mits je bloemen gebruikt) werkt prima. Succes!

  Ja jong, dàt was weer een topeditie, niet in het minste door dat winterzonnetje. Bijna november en in T shirt op het terras zitten keuvelen met topbiertjes. Tof ook dat er altijd paar nieuwelingen bijzijn, Janmetdepet zonder pet en Luckybrewer met zijn pils met 14 mouten ;-).

  Merci Glenn (aatje) voor de organisatie. En ik merkte dat Lino er ook graag bij was geweest, t was om zijne hoek, maar tja, als ge niet meer op t forum komt... Ook merci aan Herman voor de lift.


  Ben met Enzo (Loser) in B&B Craywinckelhof blijven slapen (en nog wat nadrinken), en 's morgens na het ontbijt nog 'efkes' rondgeleid in de brouwerij/stokerij door brouwer Louis, die nog "efkes" een volledige nieuwbouw aan het zetten is achter zijn schone vierkantshoeve. De schellen vielen van ons ogen toen hij ons en passant even de kelder toonde: vier keer zo groot als z'n brouwerij, volledig geautomatiseerd met schakelborden, tientallen leidingen, pompen, CCT's van 5000 liter, allemaal ingenieus uitgedacht en klaar om in gebruik te nemen als de nieuwe brouwzaal er staat. Na anderhalf uur was de Louis nog niet uitverteld, wat een geniale kerel!

  Mss al eens kijken wie er 's avonds ergens mee gaat eten en reserveren? Aatje, voorstellen? Mag wat mij betreft ook de lokale frietboer zijn hoor :-)

  Ik breng mee (denk ik)

  - Vink Lekker, gewone aroma pale ale 6%

  - Zwette Zjef: stout achtig 9%

  - Lambiek, waaronder een paar met koffie, paar met framboos-5%

  - 2-tal Orvalium-6%

  - Blonde Stoot: roggesaison 6%


  ongeveer een bakje gemixt, een paar ook voor ruilbiertjes en mss ook nog een extra fles lambiekblend van John, de Gentse blender van 't Pomphuizeke (die al 10 jaar zegt dat hij DIT jaar zal opstarten :-) )

  Welkom, en dikke tip: keep it simple in het begin.

  75% pilsmout, 15% suiker, Styrian Golding en Belgian Abbey gist en grote kans dat je een zéér geliefd tripeltje zult hebben.

  Kom je niet naar de Vlaamse HobbybrouwMeeting nu zaterdag? (Lubbeek, zie elders op t forum).

  PS: Oostakker? Sluit je aan bij De Gents Biervereniging en bij de FBookgroep Gentse Hobbybrouwers, ge zult t u niet beklagen!