Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Echt, maar dan ook echt geen schrik hebben om giststarters te beginnen maken. Voordeel is dat je gerust meer dan een week op voorhand kan beginnen, en dan de starter in de frigo zet tot op brouwdag zelf. Tijdens maischen een litertje wort aftappen en (afgekoeld) aan je starter op kamertemperatuur geven, en tegen dat je aan het koelen zit, is je starter in optima forma om vers wort te ontvangen.

  Ik heb de mijne ook binnen, en vorige zaterdag voor het eerst getest met een 20 litertjes Rodenbach. Een beetje zoeken toch, vooral dat programmeren, die 9 stappen, en hoe je de laatste overslaat, of tijdens het maischen corrigeert (vooral de wattage, zeker ook tijdens koken), is nog niet volledig in mijn grijs circuit opgeslagen.


  Wel tevreden van de recordtijd in opwarmen, en de snelle tijd naar koken toe. Voor spoelen gebruik ik mijn veranda-spanband-ratel-takel, zoals in m'n Rims. Ook het kuisen ging zeer vlot. Koelen voorlopig met m'n oude koperen spiraalkoeler, die is langer dan dat rvs niemendalletje. Vanaf 85° de pomp aangezet. Zou pomp dus echt geen kokend wort verdragen? Geen keramisch materiaal?


  Het peilglas tussen de kraan monteren ging niet zonder dat er wat lekkage was (siliconering moet toch wat steviger samengedrukt worden aan binnenkant ketel), blijkbaar moet er toch nog wat bijgespannen worden met de moer die op het kraantje zelf zit. Staat niet met zoveel woorden op de montagetekening.


  Uiteindelijk aan een iets beter rendement geraakt dan met de oude Rims, maar ook omdat ik tijdens maischen met de refractometer de SG bijhoud, en blijf maischen tot een constant SG.


  Al bij al zeker en vast z'n centen waard dit lichtgewicht en compact keteltje. Zal ongetwijfeld wat vaker in kleinere hoeveelheid brouwen. Wat niet wegneemt dat ik wel nog es old skool wil brouwen als ik bezoekers over de vloer krijg die eens grotere batches willen om te delen.

  Ik probeer toch ook een beetje de seizoenen te volgen. Meeste klassieke bieren in de herfst-winter te brouwen, maar zeker een lager en een Orval bvb, die mogen wel een aantal maanden relatief koud staan.

  In de zomer is de temperatuur dan weer ideaal voor: Berliner Weissen (48 u verzuren op 45°), Kveik (vergist op 40° en supersnel drinkbaar) en Saison (meestal ook vrij warm vergist).

  Niet dat ik geen gistkast heb, maar als je dan toch moet kiezen wat te brouwen, laat de natuur een handje helpen.

  Die S23 heb ik in m'n diepvries gistbank zitten. Volgens mij is de W34 cleaner is geeft de 23 fruitiger smaakjes, wat zou passen bij de dryhop.

  Aangezien je voor lagers dubbele hoeveelheid gist nodig hebt, staat er nu al een starter klaar op de magneetroerder die ik naar 2,5 liter opkweek. Meer dan voldoende dus. Die 14 gr is gewoon wat de Brouwplanner genereert, maar is uiteraard te weinig.

  2 jaar geleden dat ik nog eens een pils brouwde. Veel te lang. En nu het nog winter is, gebruiken we de omgeving om alles mee cool te houden.


  Daarom nog eens het beproefde Lager!Lager! recept.

  Ook terug vergisten volgens de snelle methode : koelen naar 12°, laten vergisten met dubbele hoeveelheid gist, tot 50% van SVG, en daarna naar 20° tot alles uitgegist is. Coldcrash voor 4-tal dagen of tot helder bier. Bottelen met 6gr suiker/L.


  Heel misschien nog dryhoppen met 4gr/L Tomahawk.


  BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 27/01/2020

  Naam van het bier : Lager!Lager!

  Type van het bier : Pils

  Brouwvolume : 25 liter

  Extractie-efficiëntie : 80%

  Voorspelling begindensiteit : 1045,8 SG /11,4 °P /11,8 Brix

  Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

  Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1011,8 SG /3,1 °P

  Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,4%

  Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 22 IBU / 6 EBC


  STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

  Grondstof EBC kg % Gewicht

  Pilsmout 3 3 5,000 100,0 %


  MAISCHEN EN SPOELEN

  Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

  Maischwater : 25 liter aan 71 °C - 1/2 demiwater

  66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

  Filterspoelen: ga naar 75..78°C

  Totaal spoelwater : 10 liter aan Max.95°C

  Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


  HOPPEN

  Totale kooktijd : 60 minuten

  Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

  Target (U) BLM 10,2% 20 0' 20,5

  Spalt (A) BLM 5,0% 20 55' 1,4


  VERGISTING

  Gistnaam : Fermentis Saflager S-23

  Gisteigenschappen : Lagerbier, tamelijk fruitig.


  Volume giststarter: liter maken met: rehydrateren gram moutextract

  en gram gistvoeding in liter water koken + pH aanpassen


  Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 14 gram


  Ik heb die van Homebrewshop, doet z'n werk perfect. Ook vlot met klam schroten. Wel goed laten drogen dan, of periodiek eens demonteren om vuil tussen de spleten weg te blazen.

  Ik vergroot de moutpijp met zo'n 10 liter petfles van water waar ik een trechter van gemaakt heb.

  Hoi, Ouro. We kennen elkaar van Gent (bierfestival) é. Volgens mij heeft Klaas van Totembeer.com (Evergem) nog iets Herms-achtig staan. Was zijn vorige hobby-installatie voor hij verhuisde. Check eens met hem. Heeft er verstand van en ideeën zat ;-).

  Vandaag nav van melding op NL forum ook even met Braumarkt gebeld, en heel vriendelijk geholpen geweest. Mijn mails van november waren blijkbaar bij een medewerker terecht gekomen die er niet meer werkt. Vreemd dat zo'n ticket dan opeens kan 'verdwijnen'. Maar bon, uiteindelijk blijkt inderdaad de Easybrew+ 30 nu bij douane te zitten, na de nieuwe productiebatch bij hun leverancier, en is de Beacon (had daarvoor geopteerd na hun melding van vertraging) pas leverbaar eind febr - of maart. Dan maar terug voor de Easybrew met mantel en waardebon gekozen.

  Hopelijk lukt het nu wel en kan ik er in februari mee aan de slag.Een pluim voor de vriendelijke dame, die zich uitputte in excuses en mijn mail opgezocht heeft. Als het goed is, mag het ook gezegd..

  Vorig weekend zowel zaterdag als zondag gebrouwen, voordeel is duidelijk: maar één keer alles opzetten en afbreken in m'n veranda.

  Lambiek was weer een dik jaar geleden, dus mijn keldervat zal binnenkort aangevuld worden (en deel geleegd om te blenden met inhoud van 10 liter vatje van een jaar oud).


  Dit keer geen tarwebloem gebruikt, gaf teveel filtermiserie in het verleden (alhoewel in de frigobox viel dat mee). Daarna alles nachtje buitenzetten en binnenkort nog paar bodems Boon en ander zuur spul bijkappen.


  BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 4/01/2020


  Naam van het bier : Lambic9032v 2020

  Brouwvolume : 30 liter

  Voorspelling begindensiteit : 1044,9 SG /11,2 °P /11,5 Brix

  Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,1%

  Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 35 IBU / 8 EBC


  STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

  Grondstof EBC kg % Gewicht

  Pilsmout 3 3 2,700 42,2 %

  Tarwemout 3 2,700 42,2 %

  Havervlokken / havermout 4 1,000 15,6 %


  MAISCHEN EN SPOELEN

  Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

  Maischwater : 32 liter aan 70 °C

  66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

  Filterspoelen: ga naar 75..78°C

  Totaal spoelwater : 10 liter aan 90°C

  HOPPEN


  Totale kooktijd : 90 minuten

  Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

  wilde hop verouderd BLM 2,5% 150 0' 34,9

  Gistnaam : spontaan 9032 lucht


  Een 32 liter in de damejeanne aan 1046, dus best tevreden met m'n rendement. Staan nu

  al mooie schuimeilandjes op, binnen 1-2 maand overhevelen en vat vullen.

  Altijd grappig om die oude topics nog eens na te lezen.

  Vorig weekend mijn Rodenboek nog eens gebrouwen. Een 33 liter aan begin SG 1060. Nog 2-tal weekjes nagisten en dan met de Roeselare blend smackpack het houten vat in. Hoera!
  Is verre van bitter hoor. Het zachte van de tarwe en lichte banaan van de Westmalle maken het een super doordrinker. Die gaat er hier vlotjes door. Ik heb honing bij de hoofdvergisting gedaan, maar erg benieuwd naar jouw versie. Es afspreken als hij klaar is om te vergelijken?

  Mijn Orvalium vergist ik steeds in 2 stappen: eerst met een rochefortgist (maar eigenlijk kan elke trappist), en na 2-3 weken overhevelen in een dame jeanne om de overtollige gistkoek kwijt te raken.

  Daarna kan je gewoon, zoals Serge zegt, een paar bodems jonge orval erbij gieten. Ik maak in de praktijk een ministarter van 5-10% volume van het uitgegiste bier, waar ik de Orvalbodems in giet. En na 2-tal weken giet ik die terug in de dame jeanne. Zeker 3-tal maand rekenen als je veilig wil bottelen. Niet te warm zetten, 15° is optimaal.

  Knap gedaan Enzo, als ik ooit es mijn Beacon binnenkrijg, gaan we es samen een rodenbachske naast elkaar brouwen en vergelijken... :-)


  En elders vogelen, da's voor na de feestdagen. K ga eerst m'n kaas opmaken voor ik nieuwe begin te sparen ^^.


  Of zoals ik onlangs op een caféraam zag: 'zonder tonic heeft het leven geen gin'.

  Ook altijd welkom in Wondelgem (pm maar op fbookgroep gentse hobbybrouwers), ooit begonnen met een frigobox en een hevelfilter ingebouwd. Opgeschaald naar 3 ketelsysteem. Nu een flexibele Rims-opstelling met koperen binnenketel en mogelijkheid om tot 45 liter te gaan met een opengeslepen biervat. Ideeën zat dus, keuzestress bijna....

  Gisteren een week op fles, en natuurlijk geproefd. Was zonder bottelgist, en was al heerlijk romig en op druk.

  Perfecte allemansvriend, dankzij het tarwefluweel. Giet lekker weg, troebel en mooi dik schuim, dankjewel Westmalle gist voor het goede werk. De kerstboom heeft er wat extra pakjes bij.

  Je kan ook naar de winkel gaan en enkele bakken Orval en geuze Boon kopen. Een half jaar in de kelder zetten = betere value/money en vrij snelle return on investment.

  Ik pas dit altijdvolvat-systeem (je vindt het ook onder de naam solera) al zeker 5 jaar toe. De laatste batch was echter niet meer lekker. Ik vermoed een combinatie van autolyse en ergens toch een besmetting. Ik heb alles nu grondig uitgewassen.


  Tip om je vat hanteerbaarder te maken: maak een kadertje (een bok noemen ze dat) met wieltjes onder, maar monteer ook 4 wieltje aan de bovenkant waar je vat op rust. Zo kan je je vat 'rollen' als je het wil kuisen. Om de hopharsen en gistplaque los te maken werk je het best met een ketting die je erin dropt samen met wat heet sop met soda. Stop erop en rondrollen op die wieltjes maar.

  Gisteren de Funky Orval van Serge: een mooi huwelijk tussen funk en bitter. Zeker in de geur is er een leuke 'twist' die herkenbaar is in de meeste orvalklonen die ik al dronk. Bij een originele jonge Orval vind je die niet zomaar terug. Die moet het meer hebben van zijn dryhopbitter. Kleur blijft een moeilijke, de originele die zo mooi roodachtige schijn heeft....

  Slim van onze Herman, middenin die plak een schone plak coke, zodat de honden dat niet rieken. Nog véél bergplaats in uwe camper om dat allemaal weg te steken. Succes nog met je bijberoep ^^:thumbup:

  Honing tijdens lageren? Niet echt. Eerder 2-3 dagen in hoofdvergisting. Pot even in microgolf op 1/3 kracht om hem vloeibaar te maken.

  En Theo aan de kaas, mooi! Zit je op het NL kaasforum? Moet ik dringend weer eens mee aan de slag!

  Piepedood lijkt het hier. Valt Brucero nog warm te maken voor een weekendje rougebrun vaten bijvullen en aftappen? Den dezen ziet het alvast wel zitten (maar zal eerst nog wat moeten brouwen, k heb ocharme nog maar 3 flessen en m'n eigen vatje rouge is leeg)...

  Ja, in Ronnies rekenblad pas ik maischwater altijd aan: 25 L. En 10 L spoelwater. Komt in m'n installatie quasi steevast op 25L eindvolume uit.

  Tja, zo'n gewoon blond raakt altijd op als er familie komt. Meestal gooi ik er dan een lekkere azijnzure eigen lambiek achteraan, die stekt in 't keeltje ;-).