Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Weet dat elke overheveling zuurstofinslag betekent. Als je dan toch met een gistkast werkt:

    1. meten, Sg constant = uitgegist

    2. coldcrash gedurende 2-3 dagen, dan 'plakt' meeste gist goed vast beneden

    3. bottelen vanuit een bottelemmer waar je je bottelsuiker in oplost. Indien je geen vertrouwen hebt of je genoeg gist hebt, is wat bottelgist (F2) een oplossing.

    je titel zal niet kloppen, als er schuim op je bier staat, is er wel degelijk vergisting bezig. Schaf je een refractometer aan, want enkel als je meet, zal je accuraat kunnen zeggen hoever je vergisting zit. Een tiental € op ebay, aliexpress of andere: Hier en elders

    Bottelen zondag 1 september gedaan en gisteren uit brandende nieuwsgierigheid eentje opengetrokken.

    Mooie troebel, stond al op druk (beetje bottelgist gebruikt), schuimlaag was romig en trok niet te snel weg.

    Geur héél licht fruitig, smaak zeer fris, medium body, heerlijke hoppigheid en enkel een zweempje fruitig. Inderdaad dus vooral de dryhop en hopthee, weinig van de mango en ananas te merken. Maar wél geslaagd, goede dorstlesser. Ik ga deze nog eens brouwen zonder fruit of met krieken of zo.

    Ik ben uiteindelijk ook overstag gegaan en heb me die online besteld. Mét de presales korting van 80 piek erbij komt hij op 319,- . Kon het niet laten liggen. Benieuwd wanneer hij hier toekomt... :drool:. En wat het verschil zal zijn. Anyway kan ik nog steeds op m'n ouwe installatie tussen de 20 en 50 liter brouwen als ik wil. Ik denk dat ik deze eerder ga gebruiken als het eens last minute snel moet gaan.

    Welkom! Je hebt er niet slecht aan gedaan om hier een stekje te zoeken. Misschien tot op het VHM, zeker de moeite om iedereen eens live te leren kennen.

    Er schuilen ook enkele eeuwen ervaring in de receptendatabase. En ja, ook in het NL hobbbrouwforum, eerlijk is eerlijk. Maar hier is het kleiner en gezelliger ;-)

    Ipv roeren kan je natuurlijk ook rondpompen, werkt even snel en je hebt je handen vrij om op te ruimen. Pompen is een fluitje met zo'n solarpompje en wat siliconeslang. Na koelen gebruik ik hetzelfde pompje om alles naar het gistvat te brengen.

    Jazeker, 2 gr, en de kweekwort is steevast aangezuurd en bevat ook voldoende voeding.

    Gisteren, zo'n 24u later SG gemeten: 998!!! Straf beestje, even alles wat kouder gezet, straks overhevelen en (ontdooid) fruit (2kg mango, ananas was op in de colruyt) in hopzakjes + 100 gr Tomahawk bloemen in hopzakjes met knikkers erin knikkeren. Zondag bottelen met die hopthee, 6gr suiker en beetje bottelgist.

    Snelste bier e-v-e-r!

    Deze morgen op tijd begonnen, voor de grote hitte.

    Op een kleine 4 uur zat alles in het vat, 23L à SG 1044, iets lager rendement, maar wel verrekte handig dat er geen uur moet gekookt worden, ook het koelen ging sneller, wegens spoelen met lauw water (wort was nog 55°). Wel de koeler en alle materiaal ontsmet.

    Ook voor een klein beetje bitter en bewaarbaarheid: 30' van einde maischen een 20 gr oude hop meegemaischt. Alles aan 35° in de frigo, de gist s morgens al op 35° gezet en underpitchen.

    Morgen benieuwd of die echt zo snel gaat.

    Daarna hevelen, fruit en koudhop erbij.

    VHM van volgend jaar: met de bus naar brouwland, volgende stop bij Serge en daarna naar Brouwerwaldonk, dat gaat nogal een kroegentocht worden. Misschien eindigen bij iemand in de vlaanders, dan hebben we onze ronde van vlaanderen ook gehad 8o.

    Begin maar al een Bob te zoeken ;-))

    Dus aromamout weglaten? Evt vervangen door wat havervlokken.


    PH aanpassen, zeker spoelwater ook, want er wordt aangeraden om met koud water te spoelen (koelt je wort af tot bijna pitching temp.). Ik vraag me enkel af of je dan nog suikers genoeg uitspoelt.

    Danku Sergio! We hebben u gemist op ons bierfestival...

    Op basis van dit recept en omdat het weer tropisch warm wordt, een ideaal moment om de kveik gist nog eens uit de frigo te halen.

    https://www.hobbybrouwen.nl/fo….msg596948.html#msg596948


    Essentie van 'raw' is: niet koken,

    hop pas erbij na enkele dagen vergisten en samen met fruit erbij

    Op het einde nog een dosis hop erbij in de vorm van hopthee.


    Hier mijn aanzet:

    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 21/08/2019

    Naam van het bier : Kveik fruit ipa

    Type van het bier : raw kveik

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 85%

    Voorspelling begindensiteit : 1050,4 SG /12,5 °P /12,9 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1010,6 SG /2,9 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,2%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 0 IBU / 17 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 4,500 85,7 %

    Tarwemout 3 0,500 09,5 %

    Aromamout (Amber 50) 49 0,250 04,8 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 22,5 liter aan 65 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 18,4 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 0 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Tomahawk BLM 12,0% 100 dry 0,0

    Tomahawk BLM 12,0% 80 dry 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    1 kg ananas 1 kg mango diepvries stukjes


    VERGISTING

    Gistnaam : Voss kveik, underpitchen op 35° C en vergisten 2-3 dagen

    Fruit en hop erbij, dan temp naar 21°



    Wa peisde? Iemand dit al gedaan? Ik lees dat bitterheid wat meer zou mogen, die hopthee op het einde ook best in meer water koken (in een hoprocket).

    Ik heb zo'n 5 jaar geleden lambiek op een nieuw kastanje vat gezet. Initieel was dat idd wat teveel tannine, maar is al heel wat beter nu. Vat is nooit leeg geweest in die tijd (wel deel uitgeheveld en bijgevuld).


    Met m'n vatje rodenboek (was een gebruikt) heb ik iets anders voor: heeft ook 4-5 jaar perfect lekkere oud bruin geleverd, maar dit jaar is er een infectie in gekropen vrees ik. Stinkt naar kattepis. Smaak gaat net nog, maar geur verpest het boeltje. Mss es samen een moonshine maken, zodat we de alcohol alsnog recupereren?

    Héél lekker geworden, deze versie. Bx 7 op het einde, SG 1000 dus flinke prestatie van die S04!

    Toch volle body, stevige koffietoetsen, de rookmout is subtiel, mocht zeker wat meer geweest zijn.

    ingevuld, we moeten mss dan es checken met wat volk naar B&B in de buurt en zien of we wat slaapplaatsen kunnen delen. Is nog ver, dus doenbaar qua planning. Merci voor het informeren, Aatje!

    Zal es moeten zien wanneer, kaas is bijna op idd, nog 2 kwart partjes in de diepvries. Mss nog es een collab kveik maken met het zomerweer op komst?

    'k Heb hier nog zo'n klein koelkastje staan, dat kan ik op voorhand al beginnen ombouwen.

    Ik dacht de compressor achteruit te plaatsen. Dan kan ik de "bulb" onderaan er uit zagen en bekom ik een mooie ruimte waar gemakkellijk het gistvat in kan.


    Waarom zou je een werkende koelkast slopen??? Bouw er toch gewoon een STC1000 of inkbird op. Ik heb zo'n klassiek tafelmodel waar een 30 L gistemmer perfect in past, als je voor deur sluit en er een wig onder schuift. Of je voorziet een verhoogje waardoor je emmer dieper kan staan (waterslot dan evt vervangen door blowoff).

    Probleem is dat je wél op zo'n sites terecht komt als je gewoon eens googelt vanop een andere locatie bvb. Ik vraag me écht af wat dat die porn gasten oplevert? Zag er niet eens deftig uit, beetje 1990 design en zo... ;-)

    Gisteren nog maar es een recentere interpretatie van deze rookstout gemaakt. Uiteindelijk maar 18L in het vat gekregen, met een lager OG (1072), stuk te wijten aan oudere mout denk ik. Was nog es met de klassieke drieketelopstelling en mijn roermotor. Best ook wel plezant, sneller klaar met maischen, en iets langer tijd om te filteren om dan bijna op hetzelfde einduur uit te komen...


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 17/06/2019

    Naam van het bier : Zwette Zjon

    Type van het bier : RIS

    Brouwvolume : 20 liter

    Extractie-efficiëntie : 85%

    Voorspelling begindensiteit : 1088,9 SG /21,3 °P /22,1 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1022,2 SG /5,8 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,9%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 32 IBU / 112 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 4,000 57,1 %

    Aromamout (Amber 50) 49 0,500 07,1 %

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,400 05,7 %

    Weyermann Black ontbitterd 1200 0,100 01,4 %

    Weyermann Rauchmalz 5 1,000 14,3 %

    Havervlokken / havermout 4 1,000 14,3 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 25,0 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 10,7 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1031 SG (Of 7,8 °P of 8,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 75 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Challenger (U) BLM 6,0% 15 0' 8,3

    Challenger (U) BLM 6,0% 30 30' 14,3

    Challenger (U) BLM 6,0% 45 60' 9,7


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis S-04

    Starter 1,5 L, halve liter wort na maischen bijgegoten.


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 21 gram


    Is ook al in oktober geweest hoor. Mss een poll organiseren?


    Voorlopig enig zaterdag die nog vrij is voor mij, is 7 sept. Drukke maand, amai!

    5 of 19 okt. zou ook lukken...

    Bloemen in hopzakje, zakje (met wat verzwarende knikkers) in een kommetje met (demi)water zodat alles goed doorweekt. Dan de hele zwik in je lagering. Zo vermijdt je al de meeste luchtbellen.

    Voor mouten: basismouten zoals pils en pale mout zou ik gewoon kopen. Ken je zelf professionele brouwers in de buurt? Altijd de moeite om eens te polsen om een zakje extra te bestellen.

    Ik koop basismout bij een bevriende brouwer aan 15€/25 kg.

    De spéciallekes kan je tuurlijk zelf proberen te roosteren. Bom-Brewery deed dit jaren aan een stuk (bekend van Triporteur bieren). Bram kent ons forum wel en geeft volgens mij met plezier advies.

    Over kernfusie gaat er nog zoveel tijd, dat het tegen 2060, wanneer men schat héél misschien live te kunnen gaan, het te laat is.

    Er valt wel degelijk met zonnepanelen efficiënt energetisch om te gaan. Eén van de zaken waar véél winst (30%) op te maken valt is omzetting naar directe stroom ipv wisselstroom: verhelderend artikel hier.

    Over de productie van PV panelen valt veel te zeggen. Crux is waar ze gemaakt worden met welke energiebron idd. Zie hier een kritische maar onderbouwde analyse.

    Dit zijn het soort artikels die ik steevast mis bij bovenstaande klimaatsceptici. Vaak video's waar fragmenten uit Fox News en schimmige oudere proffen zomaar dingen poneren. Dreigend muziekje eronder... Om zakschurft van te krijgen, maar zo'n makkelijke koek gaat er nu eenmaal vlotter in.

    Er is een simpel argument om al die scepsis, conspiracy theorieën en vertragingsmanoeuvers tegenover klimaat te counteren: als het dan toch allemaal hoax en money money is, dan haalt het wél iets uit voor het milieu. Zoniet, dan voorkomen we erger.

    PS: koeien stoten methaan uit en waterdamp houdt zelfs een stuk opwarming tegen door weerkaatsing zonlicht.

    Als ik feiten wil, dan zoek ik zelf wel gefundeerde artikels op, los van de schreeuwers en de waan van de dag. Deze is bvb een goed wetenschappelijk onderbouwde site, met een mooi archief: https://www.lowtechmagazine.be/

    Alcohol is ook giftig, en dan toch maar zitten emmeren over de zoetstof die in het vergif zit. :-). Dokter google is toch niet zo'n zegen als eerst gedacht werd.... Doet me zo denken aan de vraag waarom men de arm van veroordeelden eerst ontsmet vooraleer ze een dodelijk spuitje krijgen...

    Hij zit aan het vergisten, het was nog eens plezant oud brouwen. Maischen gaat een stuk sneller zo dan wanneer ik met m'n koperen Rims werk, heb ik de indruk, toch afgaand op het opvolgen van de SG via refractometer. Filteren dan wat trager, elk voordeel heb z'n nadeel dus.


    Suiker voor de doordrinkbaarheid, en k heb eens van die bleekbruine 'kindjessuiker' gebruikt ipv kandij. Eens benieuwd naar het effect op de smaak hiervan. Ik wou eens een doordrinker voor de BBQ-gasten die niét blond is.