Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Da's vreemd, je kan niet voluit rondpompen omdat je filter toeslaat of is er een andere reden?

    Ik laat na het storten het maischbed zich 5' vormen door niet rond te pompen. Als ik daarna de pomp aanzet, krijg ik een vlotte reincirculatie zonder overlopen. Ik werk met de Easybrew30, maar die zal grotendeels gelijkaardig zijn aan Bulldog of andere klonen.

    Kweekwort doe je voor de eerste stappen best in zo'n kleine pestobokaaltjes. Eens grotere volumes ga je voor grotere bokalen. Altijd volledig opgebruiken en checken of er niets afwijkends in zit (bij tekenen van belletjes in bokaal= vergisting en infectie, niet gebruiken).

    Ik gebruik die moutsiroop ook, hebben ze in meeste natuurwinkels. 140 gr op een liter water geeft je wort aan 1040. Ik zet de geopende pot (zonder deksel) even in de microgolf op halve kracht zodat hij wat vloeibaarder wordt. Dan kan je makkelijk gieten uit de bokaal rechtstreeks in je pan. Daar een liter uit de waterkoker op, 5' verder laten koken en ik doe er meteen wat gistvoeding en paar druppels fosforzuur bij en je hebt ideale kweekwort. In propere bokalen zo vol mogelijk en op de kop. Maanden bewaarbaar.

    Pils is een mooie stijloefening. Zo weinig ingrediënten dat elke fout afgestraft wordt. Zeker wat water betreft. Ik zou gewoon 3/4 demiwater gebruiken en 1/4 Montille of zoiets. Dubbele hoeveelheid lagergist, en veel geduld. In de winter brouwen, meegaan met de seizoenen ipv teveel energie te verspillen aan het terugkoelen van 30 naar 12°.

    te laat, hij zit al in het vat....

    In de vorige kveik raw ale zat trouwens ook wat chocolademout en black1400 en die smaakt best wel lekker.


    Ik hou je op de hoogte, waarschijnlijk al donderdag bottelen en dinsdag drinken. Da's het leuke aan die kveiks.

    Heb nog eentje voor de zomer, de Rima die ik moet uittesten. Dan heb ik er 4 in m'n diepvriesbankje, Voss, Rima, Ebbegarden en Hornindal, roep maar als ik er es wat moet opsturen (of we doen nog es een veilige meet & drink)...

    Jawadde, kan tellen als je welkomsdraadje.

    Welkom dus ook vanuit Gent. Jammer dat ik hier dit jaar geen reclame kan maken voor ons Gents Bierfestival volgend weekend. Daar kwam toch regelmatig wat forumvolk op af. En hopelijk kunnen we nog eens de Hobbymeeting laten doorgaan.

    Ondertussen: zeker niet nalaten van wat te experimenteren. Ik zou in de warmste maanden met een kveik gist beginnen: lekker snel en kan tot 35° temperatuur verdragen.

    Omdat het zomer is en véél te warm om lagers te brouwen, terug een kveik raw ale.

    Vergist bij 35°, razendsnel (48u max), en je kookt niet, maar koelt na het maischen en filteren, spoelen met koud water terug tot 35°.

    Een beetje hop tijdens laatste maischstap, en bottelen met hopthee.


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 15/08/2020

    Naam van het bier : Kveik ebbegarden

    Type van het bier : Kveik hornindal

    Brouwvolume : 20 liter

    Extractie-efficiëntie : 75%

    Voorspelling begindensiteit : 1046,5 SG /11,5 °P /12,0 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1008,2 SG /2,2 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,0%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 13 IBU / 43 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 3,500 77,8 %

    Crystel Red cara350 350 0,500 11,1 %

    Havervlokken / havermout 4 0,500 11,1 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 20 liter aan 67 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater :6 liter aangezuurd, KOUD

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN


    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    tuinhop nadine BLM 5,0% 30 maischen 13,4

    Fuggles (A) BLM 3,0% 50 dry + 50 g in hopthee

    (in 90° water hopzakje laten afkoelen en toevoegen aan bottelvat)


    VERGISTING

    Gistnaam : Ebbegarden kweik

    Gisteigenschappen : fruity esters, tropical guava mango, traditional

    as modern NEIPA. Accentuate hop bitterness, only use in whirlpool / dry hop.


    Volume giststarter: ik maak een starter van 1/4 liter en giet daar 1/4 van in het wort (underpitchen dus)

    Ik werk ook met een spanband, maar heb wel 2 ogen in plafond ipv 1. Gewicht verdelen is een wijze zaak als je met hete spullen werkt. Andere helft spanner hangt met een oogvijs in de vloer (gaatje met plug, vijs gaat er weer uit nadien).

    Er zijn veel mogelijkheden. Tot voor kort brouwde ik met een koperen Rims op gas. Koperen ketels vind je voor een prikje op 2de hands (cache pots bloempotten) en is zacht en vlot bewerkbaar materiaal. In combi met een solarpompje en wat silicone darm en zo'n rvs spatdeksel van ikea ben je er vanaf voor een 150€.

    De hornindal is een amateur ovengedroogde versie van iemand van FBgroep hobbybrouwers België, in ruil voor wat cryobuisjes Heady Topper opkweekgist.


    Omdat ik vorige week nog een rijpe ananas in huis had, heb ik er 1/2 kg dikke pel van afgehaald, ingevroren en in een hopzakje aan de kveik gevoerd. Brix lag toen al op 5 (1007), 3 dagen later alles koeler gezet en gisteren gebotteld. Bx = 4. Is dus mooi diep gegaan.


    Bij het bottelen ging er 3,5 liter hopthee bij, bottelsuiker en bottelgist. Uiteindelijk een kleine 30 liter in de flessen die nu lekker warm staan. Tegen vrijdag hittegolf, dan gaat er onvermijdelijk eentje open om te proeven.

    Gisteren nog maar eens een turbobier gebrouwen. Net terug van La Douce, en een halve dag tijd, dus was raw ale de enige optie.

    Je leest het goed: een 'no boil' bier, met kveik gist. Gestart om 9u30 en einde alles in het vat om 12.30u. Snel want niet koken, en nauwelijks koelen.

    Enkele dingen die anders zijn:

    - niet koken, enkel wat hop 20' laten meemaischen op de laatste 72° stap om wat bewaarstoffen te hebben

    - na het maischen filteren en spoelen met koud water (aangezuurd), wat de temperatuur al laat zakken.

    - koelen tot 35° en dan de kveik gist toevoegen, en typisch kveik: underpitchen, dus 1/4 gist van wat je normaal zou toevoegen

    - de giststarter s morgens al op 35° zetten zodat hij goed actief is en vergisten op 35°, gaat pijlsnel, doorgaans volledig uitgegist op 48-72u

    - omdat we toch wat hoparoma willen: hopthee zetten van je aromahop : ik steek een hoprocket in een 3tal liter water op 95°, laat die dan spontaan afkoelen en voeg de thee toe bij het bottelen.


    Vorig jaar kon in dit bier al drinken 1,5 week na brouwen, mits wat bottelgist.


    Zeker aan te raden als je in de zomer naar de omgevingstemperatuur wil brouwen.


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 25/07/2020

    Naam van het bier : Kveik is the new black

    Type van het bier : Kveik hornindal

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 85%

    Voorspelling begindensiteit : 1045,8 SG /11,4 °P /11,8 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,6 SG /2,1 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,0%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 11 IBU / 51 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 4,500 95,8 %

    Black 1400 1400 0,047 01,0 %

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,150 03,2 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 25 liter aan 65 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 8 liter KOUD, aangezuurd

    Spoelen tot : 25 L


    HOPPEN

    Totale kooktijd : GEEN = raw ale

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..'

    tuinhop nadine BLM 5,0% 30 20'einde maisch

    Mandarina Bavaria PELL 8,0% 50 dry 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Hornindal Kveik

    Gisteigenschappen : intense, tropical flavor along with an aroma of fresh pineapple, mango and tangerine



    Gisteren nog maar eens deze klassieker gebrouwen, basis was ooit Hopus.

    Tuinhop komt van een straat verder hier. Sierhop, maar erg leuk grassig-kruidig aroma.

    Honing gaat erin na dag 2 van de vergisting en temperatuur mag op een week oplopen naar 30°.


    [size=10pt]

    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 4/06/2020

    Naam van het bier : Hopus GoedeHoop 2020

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1050,5 SG /12,5 °P /12,9 Brix

    Waarvan suikers : 1005,7 SG /1,5 °P /1,5 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1004,7 SG /1,3 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,0%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 33 IBU / 7 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 4,000 72,7 %

    Tarwemout 3 1,000 18,2 %

    Honing dik 2 0,500 09,1 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 23,0 liter aan 66 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 10,5 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Magnum (Hallertau M.) (B) PELL 13,4% 20 0' 29,9

    Tuinhop BLM 3,0% 40 50' 3,4

    Tuinhop BLM 3,0% 30 60' 0,0


    VERGISTING

    Gistnaam : M29 French Saison

    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 13 gram


    [/size]

    Jep, gistkoek zet zit neer op de bodem na 1-2 weken, als je daarna nog 1-2 weken max. koud lagert en op het einde héél koud (0-5°), plakt die netjes neer en kan je bijna zonder verlies naar je bottelvat hevelen. Als ik koudhop met pellets, gooi ik ze er los in, en dan 'plakken' die na een paar dagen in die koek. Soms moet je het niet te ver gaan zoeken, en elke extra handeling is kuiswerk en infectiegevaar, zuurstofinslag etc.

    Op het einde gewoon niet het 'onderste uit het vat' willen. En bottelen kan met een bottelgist, die 'plakt' het depot in je fles netjes onderaan vast, en mits deftig uitschenken, krijg je helder bier (geen doel op zich tuurlijk, maar voor een pils nog zo fijn).

    De bottleneck is uiteindelijk je gistvat. De standaardemmers van 30 liter zal je ergens verplichten tss de 20-25 liter te vergisten. Wil je minder, dan zal je zeker voor je lagervat iets kleiners moeten kiezen of je zit met teveel kopruimte en risico op infectie.

    Trouwens, lageren doe ik al jaren in hetzelfde vat, want al dat overhevelen is extra (kuis)werk en risico infectie. Voorwaarde is dan wel dat je een gistkast met temperatuurscontrole hebt.

    Hupsa, hier zijn we weer, tijdje geleden. Beetje extra drukte op het werk, en switchen naar thuiswerk maakte nu niet bepaald veel extra tijd vrij om hier te zitten.


    Maar alla, nu we al een tweetal maand de Arsegan Easybrew -30 in huis hebben, is brouwen weer es aan de orde. Ook een beetje uit noodzaak omdat de voorraad homebrew er wat rapper doorvliegt, nu we niet meer op café kunnen. Met de tegoedbon wegens late levering van Braumarkt dan maar wat hoppen en mouten bijbesteld.


    Dat pakje Mandarina Bavaria is wel van 2018, dus ik hoop dat het nog wat aroma afgeeft. We brouwen een remake van eentje van 3 jaar geleden dat wel in de smaak viel, een IPA die zal smaken als we weer tropische temperaturen krijgen tegen juni en deze hopbom klaar zal zijn. Samen met wat Spalt pakje dat open is en op moet.

    Morgen 1 mei, Dag van de Arbeid en dus verlof. Ideaal om de ketel te stoken :brouwen:.


    komtie:

    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum brouwen: 1/5/2020

    Naam van het bier : Mandanijntje IPA

    Type van het bier :

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 85%

    Voorspelling begindensiteit : 1048,8 SG /12,1 °P /12,5 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1008,9 SG /2,4 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,2%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 47 IBU / 12 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 4,000 80,0 %

    Pilsmout 3 3 1,000 20,0 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 25 liter aan 65 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 10,5 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Magnum (Hallertau M.) (B) PELL 13,4% 25 0' 36,0

    Spalt Select (A) BLM 3,8% 40 30' 10,6

    Mandarina Bavaria PELL % 50 60' 0,0


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis US-05

    Gisteigenschappen : Universeel, krachtig, bier verbleekt.


    Volume giststarter: 1,5 liter opkweek uit cryobuisje gistbank diepvries

    Echt, maar dan ook echt geen schrik hebben om giststarters te beginnen maken. Voordeel is dat je gerust meer dan een week op voorhand kan beginnen, en dan de starter in de frigo zet tot op brouwdag zelf. Tijdens maischen een litertje wort aftappen en (afgekoeld) aan je starter op kamertemperatuur geven, en tegen dat je aan het koelen zit, is je starter in optima forma om vers wort te ontvangen.