Berichten van ciesvandekwis

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Ik werk ook met een spanband, maar heb wel 2 ogen in plafond ipv 1. Gewicht verdelen is een wijze zaak als je met hete spullen werkt. Andere helft spanner hangt met een oogvijs in de vloer (gaatje met plug, vijs gaat er weer uit nadien).

    Er zijn veel mogelijkheden. Tot voor kort brouwde ik met een koperen Rims op gas. Koperen ketels vind je voor een prikje op 2de hands (cache pots bloempotten) en is zacht en vlot bewerkbaar materiaal. In combi met een solarpompje en wat silicone darm en zo'n rvs spatdeksel van ikea ben je er vanaf voor een 150€.

    De hornindal is een amateur ovengedroogde versie van iemand van FBgroep hobbybrouwers België, in ruil voor wat cryobuisjes Heady Topper opkweekgist.


    Omdat ik vorige week nog een rijpe ananas in huis had, heb ik er 1/2 kg dikke pel van afgehaald, ingevroren en in een hopzakje aan de kveik gevoerd. Brix lag toen al op 5 (1007), 3 dagen later alles koeler gezet en gisteren gebotteld. Bx = 4. Is dus mooi diep gegaan.


    Bij het bottelen ging er 3,5 liter hopthee bij, bottelsuiker en bottelgist. Uiteindelijk een kleine 30 liter in de flessen die nu lekker warm staan. Tegen vrijdag hittegolf, dan gaat er onvermijdelijk eentje open om te proeven.

    Gisteren nog maar eens een turbobier gebrouwen. Net terug van La Douce, en een halve dag tijd, dus was raw ale de enige optie.

    Je leest het goed: een 'no boil' bier, met kveik gist. Gestart om 9u30 en einde alles in het vat om 12.30u. Snel want niet koken, en nauwelijks koelen.

    Enkele dingen die anders zijn:

    - niet koken, enkel wat hop 20' laten meemaischen op de laatste 72° stap om wat bewaarstoffen te hebben

    - na het maischen filteren en spoelen met koud water (aangezuurd), wat de temperatuur al laat zakken.

    - koelen tot 35° en dan de kveik gist toevoegen, en typisch kveik: underpitchen, dus 1/4 gist van wat je normaal zou toevoegen

    - de giststarter s morgens al op 35° zetten zodat hij goed actief is en vergisten op 35°, gaat pijlsnel, doorgaans volledig uitgegist op 48-72u

    - omdat we toch wat hoparoma willen: hopthee zetten van je aromahop : ik steek een hoprocket in een 3tal liter water op 95°, laat die dan spontaan afkoelen en voeg de thee toe bij het bottelen.


    Vorig jaar kon in dit bier al drinken 1,5 week na brouwen, mits wat bottelgist.


    Zeker aan te raden als je in de zomer naar de omgevingstemperatuur wil brouwen.


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 25/07/2020

    Naam van het bier : Kveik is the new black

    Type van het bier : Kveik hornindal

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 85%

    Voorspelling begindensiteit : 1045,8 SG /11,4 °P /11,8 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,6 SG /2,1 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,0%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 11 IBU / 51 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 4,500 95,8 %

    Black 1400 1400 0,047 01,0 %

    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,150 03,2 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 25 liter aan 65 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 8 liter KOUD, aangezuurd

    Spoelen tot : 25 L


    HOPPEN

    Totale kooktijd : GEEN = raw ale

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..'

    tuinhop nadine BLM 5,0% 30 20'einde maisch

    Mandarina Bavaria PELL 8,0% 50 dry 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Hornindal Kveik

    Gisteigenschappen : intense, tropical flavor along with an aroma of fresh pineapple, mango and tangerine



    Gisteren nog maar eens deze klassieker gebrouwen, basis was ooit Hopus.

    Tuinhop komt van een straat verder hier. Sierhop, maar erg leuk grassig-kruidig aroma.

    Honing gaat erin na dag 2 van de vergisting en temperatuur mag op een week oplopen naar 30°.


    [size=10pt]

    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 4/06/2020

    Naam van het bier : Hopus GoedeHoop 2020

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1050,5 SG /12,5 °P /12,9 Brix

    Waarvan suikers : 1005,7 SG /1,5 °P /1,5 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1004,7 SG /1,3 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,0%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 33 IBU / 7 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 4,000 72,7 %

    Tarwemout 3 1,000 18,2 %

    Honing dik 2 0,500 09,1 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (Z) Zacht

    Maischwater : 23,0 liter aan 66 °C

    63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 10,5 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Magnum (Hallertau M.) (B) PELL 13,4% 20 0' 29,9

    Tuinhop BLM 3,0% 40 50' 3,4

    Tuinhop BLM 3,0% 30 60' 0,0


    VERGISTING

    Gistnaam : M29 French Saison

    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 13 gram


    [/size]

    Jep, gistkoek zet zit neer op de bodem na 1-2 weken, als je daarna nog 1-2 weken max. koud lagert en op het einde héél koud (0-5°), plakt die netjes neer en kan je bijna zonder verlies naar je bottelvat hevelen. Als ik koudhop met pellets, gooi ik ze er los in, en dan 'plakken' die na een paar dagen in die koek. Soms moet je het niet te ver gaan zoeken, en elke extra handeling is kuiswerk en infectiegevaar, zuurstofinslag etc.

    Op het einde gewoon niet het 'onderste uit het vat' willen. En bottelen kan met een bottelgist, die 'plakt' het depot in je fles netjes onderaan vast, en mits deftig uitschenken, krijg je helder bier (geen doel op zich tuurlijk, maar voor een pils nog zo fijn).

    De bottleneck is uiteindelijk je gistvat. De standaardemmers van 30 liter zal je ergens verplichten tss de 20-25 liter te vergisten. Wil je minder, dan zal je zeker voor je lagervat iets kleiners moeten kiezen of je zit met teveel kopruimte en risico op infectie.

    Trouwens, lageren doe ik al jaren in hetzelfde vat, want al dat overhevelen is extra (kuis)werk en risico infectie. Voorwaarde is dan wel dat je een gistkast met temperatuurscontrole hebt.

    Hupsa, hier zijn we weer, tijdje geleden. Beetje extra drukte op het werk, en switchen naar thuiswerk maakte nu niet bepaald veel extra tijd vrij om hier te zitten.


    Maar alla, nu we al een tweetal maand de Arsegan Easybrew -30 in huis hebben, is brouwen weer es aan de orde. Ook een beetje uit noodzaak omdat de voorraad homebrew er wat rapper doorvliegt, nu we niet meer op café kunnen. Met de tegoedbon wegens late levering van Braumarkt dan maar wat hoppen en mouten bijbesteld.


    Dat pakje Mandarina Bavaria is wel van 2018, dus ik hoop dat het nog wat aroma afgeeft. We brouwen een remake van eentje van 3 jaar geleden dat wel in de smaak viel, een IPA die zal smaken als we weer tropische temperaturen krijgen tegen juni en deze hopbom klaar zal zijn. Samen met wat Spalt pakje dat open is en op moet.

    Morgen 1 mei, Dag van de Arbeid en dus verlof. Ideaal om de ketel te stoken :brouwen:.


    komtie:

    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum brouwen: 1/5/2020

    Naam van het bier : Mandanijntje IPA

    Type van het bier :

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 85%

    Voorspelling begindensiteit : 1048,8 SG /12,1 °P /12,5 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1008,9 SG /2,4 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,2%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 47 IBU / 12 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Palemout 7 8 4,000 80,0 %

    Pilsmout 3 3 1,000 20,0 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 25 liter aan 65 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 10,5 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Magnum (Hallertau M.) (B) PELL 13,4% 25 0' 36,0

    Spalt Select (A) BLM 3,8% 40 30' 10,6

    Mandarina Bavaria PELL % 50 60' 0,0


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis US-05

    Gisteigenschappen : Universeel, krachtig, bier verbleekt.


    Volume giststarter: 1,5 liter opkweek uit cryobuisje gistbank diepvries

    Echt, maar dan ook echt geen schrik hebben om giststarters te beginnen maken. Voordeel is dat je gerust meer dan een week op voorhand kan beginnen, en dan de starter in de frigo zet tot op brouwdag zelf. Tijdens maischen een litertje wort aftappen en (afgekoeld) aan je starter op kamertemperatuur geven, en tegen dat je aan het koelen zit, is je starter in optima forma om vers wort te ontvangen.

    Ik heb de mijne ook binnen, en vorige zaterdag voor het eerst getest met een 20 litertjes Rodenbach. Een beetje zoeken toch, vooral dat programmeren, die 9 stappen, en hoe je de laatste overslaat, of tijdens het maischen corrigeert (vooral de wattage, zeker ook tijdens koken), is nog niet volledig in mijn grijs circuit opgeslagen.


    Wel tevreden van de recordtijd in opwarmen, en de snelle tijd naar koken toe. Voor spoelen gebruik ik mijn veranda-spanband-ratel-takel, zoals in m'n Rims. Ook het kuisen ging zeer vlot. Koelen voorlopig met m'n oude koperen spiraalkoeler, die is langer dan dat rvs niemendalletje. Vanaf 85° de pomp aangezet. Zou pomp dus echt geen kokend wort verdragen? Geen keramisch materiaal?


    Het peilglas tussen de kraan monteren ging niet zonder dat er wat lekkage was (siliconering moet toch wat steviger samengedrukt worden aan binnenkant ketel), blijkbaar moet er toch nog wat bijgespannen worden met de moer die op het kraantje zelf zit. Staat niet met zoveel woorden op de montagetekening.


    Uiteindelijk aan een iets beter rendement geraakt dan met de oude Rims, maar ook omdat ik tijdens maischen met de refractometer de SG bijhoud, en blijf maischen tot een constant SG.


    Al bij al zeker en vast z'n centen waard dit lichtgewicht en compact keteltje. Zal ongetwijfeld wat vaker in kleinere hoeveelheid brouwen. Wat niet wegneemt dat ik wel nog es old skool wil brouwen als ik bezoekers over de vloer krijg die eens grotere batches willen om te delen.

    Vlotte brouwdag gehad zondag. 26 liter aan OG 1051, een flink stuk hoger dus dan voorspeld.

    Niet mijn gewoonte, maar op het NL forum is nav van de 'snelle' methode lager vergisting een verrassend onderzoek van Fermentis naar boven gekomen, waar ze beweren dat lagers ook en even goed vergisten op 20°, zonder waarneembaar effect.


    Als dat zou kloppen, is dat toch wel een kleine revolutie? https://www.hobbybrouwen.nl/fo….msg612514.html#msg612514

    Ik probeer toch ook een beetje de seizoenen te volgen. Meeste klassieke bieren in de herfst-winter te brouwen, maar zeker een lager en een Orval bvb, die mogen wel een aantal maanden relatief koud staan.

    In de zomer is de temperatuur dan weer ideaal voor: Berliner Weissen (48 u verzuren op 45°), Kveik (vergist op 40° en supersnel drinkbaar) en Saison (meestal ook vrij warm vergist).

    Niet dat ik geen gistkast heb, maar als je dan toch moet kiezen wat te brouwen, laat de natuur een handje helpen.

    Die S23 heb ik in m'n diepvries gistbank zitten. Volgens mij is de W34 cleaner is geeft de 23 fruitiger smaakjes, wat zou passen bij de dryhop.

    Aangezien je voor lagers dubbele hoeveelheid gist nodig hebt, staat er nu al een starter klaar op de magneetroerder die ik naar 2,5 liter opkweek. Meer dan voldoende dus. Die 14 gr is gewoon wat de Brouwplanner genereert, maar is uiteraard te weinig.

    2 jaar geleden dat ik nog eens een pils brouwde. Veel te lang. En nu het nog winter is, gebruiken we de omgeving om alles mee cool te houden.


    Daarom nog eens het beproefde Lager!Lager! recept.

    Ook terug vergisten volgens de snelle methode : koelen naar 12°, laten vergisten met dubbele hoeveelheid gist, tot 50% van SVG, en daarna naar 20° tot alles uitgegist is. Coldcrash voor 4-tal dagen of tot helder bier. Bottelen met 6gr suiker/L.


    Heel misschien nog dryhoppen met 4gr/L Tomahawk.


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 27/01/2020

    Naam van het bier : Lager!Lager!

    Type van het bier : Pils

    Brouwvolume : 25 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1045,8 SG /11,4 °P /11,8 Brix

    Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1011,8 SG /3,1 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,4%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 22 IBU / 6 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 5,000 100,0 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 25 liter aan 71 °C - 1/2 demiwater

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 10 liter aan Max.95°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Target (U) BLM 10,2% 20 0' 20,5

    Spalt (A) BLM 5,0% 20 55' 1,4


    VERGISTING

    Gistnaam : Fermentis Saflager S-23

    Gisteigenschappen : Lagerbier, tamelijk fruitig.


    Volume giststarter: liter maken met: rehydrateren gram moutextract

    en gram gistvoeding in liter water koken + pH aanpassen


    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 14 gram


    Ik heb die van Homebrewshop, doet z'n werk perfect. Ook vlot met klam schroten. Wel goed laten drogen dan, of periodiek eens demonteren om vuil tussen de spleten weg te blazen.

    Ik vergroot de moutpijp met zo'n 10 liter petfles van water waar ik een trechter van gemaakt heb.

    Vandaag nav van melding op NL forum ook even met Braumarkt gebeld, en heel vriendelijk geholpen geweest. Mijn mails van november waren blijkbaar bij een medewerker terecht gekomen die er niet meer werkt. Vreemd dat zo'n ticket dan opeens kan 'verdwijnen'. Maar bon, uiteindelijk blijkt inderdaad de Easybrew+ 30 nu bij douane te zitten, na de nieuwe productiebatch bij hun leverancier, en is de Beacon (had daarvoor geopteerd na hun melding van vertraging) pas leverbaar eind febr - of maart. Dan maar terug voor de Easybrew met mantel en waardebon gekozen.

    Hopelijk lukt het nu wel en kan ik er in februari mee aan de slag.Een pluim voor de vriendelijke dame, die zich uitputte in excuses en mijn mail opgezocht heeft. Als het goed is, mag het ook gezegd..

    Vorig weekend zowel zaterdag als zondag gebrouwen, voordeel is duidelijk: maar één keer alles opzetten en afbreken in m'n veranda.

    Lambiek was weer een dik jaar geleden, dus mijn keldervat zal binnenkort aangevuld worden (en deel geleegd om te blenden met inhoud van 10 liter vatje van een jaar oud).


    Dit keer geen tarwebloem gebruikt, gaf teveel filtermiserie in het verleden (alhoewel in de frigobox viel dat mee). Daarna alles nachtje buitenzetten en binnenkort nog paar bodems Boon en ander zuur spul bijkappen.


    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 4/01/2020


    Naam van het bier : Lambic9032v 2020

    Brouwvolume : 30 liter

    Voorspelling begindensiteit : 1044,9 SG /11,2 °P /11,5 Brix

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,1%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 35 IBU / 8 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 2,700 42,2 %

    Tarwemout 3 2,700 42,2 %

    Havervlokken / havermout 4 1,000 15,6 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch

    Maischwater : 32 liter aan 70 °C

    66,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 10 liter aan 90°C

    HOPPEN


    Totale kooktijd : 90 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    wilde hop verouderd BLM 2,5% 150 0' 34,9

    Gistnaam : spontaan 9032 lucht


    Een 32 liter in de damejeanne aan 1046, dus best tevreden met m'n rendement. Staan nu

    al mooie schuimeilandjes op, binnen 1-2 maand overhevelen en vat vullen.

    Altijd grappig om die oude topics nog eens na te lezen.

    Vorig weekend mijn Rodenboek nog eens gebrouwen. Een 33 liter aan begin SG 1060. Nog 2-tal weekjes nagisten en dan met de Roeselare blend smackpack het houten vat in. Hoera!