Berichten van Pedro

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  [quote]Jammer dat een blog van zo'n bedenkelijke kwaliteit een krant als de standaard haalt, zonder dat daar enige kritische bedenking wordt gemaakt. [/quote] Ik ben ook erg benieuwd. Kan je zeggen waarom deze blog van bedenkelijke kwaliteit is?
  [quote] Ik dacht dat we dàt soort spelletjes toch allemaal een paar decennia geleden ontgroeid waren :( [/quote] Kom, kom, UncleBrazzie, we zitten niet in de klas hé. Bovendien, ‘t leven is soms al zwaar genoeg. Af en toe mag er wat zotheid bij. Zelfs Erasmus en recentelijk Englert wisten dat. En als het in de wetenschappen mag, dan mag het zeker op een bierforum. :santé
  [quote] Heeft de V een 3de rijk symboliek? [/quote] Niet dat ik weet...ik bedoelde dat jouw V ook in een soort 'kring' staat, zoals het hakenkruis (onder de poten van de adelaar).
  [quote]Om het Adolf gehalte maar meteen de kop in te drukken, het gaat om een heel andere symboliek[/quote] Toch deden de 'vleugels' mij ook onmiddellijk denken aan de Reichsadler van het nationaalsocialisme. Ik denk trouwens dat het niet alleen aan de vleugels te wijten is, maar ook aan de zwarte V. Niettemin is je thema van het vagevuur zeer leuk en interessant om op verder te werken.
  Hé Jan, Ik heb nu geen tijd om zijn bron te checken, maar Unger vermeldt het ook in zijn 'Beer in the Middle Ages..', p. 160. Samenstelling: 27 % tarwe, 46 % haver en 27 % gerst (Brussel A.D. 1447).
  [quote]Er drinkt das kleiner bier und das ist ein kleines bier [/quote] Teufel is mannelijk, dus is het "kleiner Hopteufel". Zelfs wanneer je een hint maakt naar de wind, doet het niet ter zake. Wind in het Duits is "der Wind". Maar je kan natuurlijk ook schrijven "kleines Hopteufelbier". Of zie ik het verkeerd?
  Eerst bierbrood, nu biersmout bij brouwerij Danny. De Denderregio is een streekproduct rijker: smout met bier. Huisbrouwer Danny Hoffelinck uit Mere ontwierp een recept en beenhouwers Filip De Cock uit Aaigem en Johan Redant uit Haaltert fabriceren en verkopen het. ‘Omdat ik zo'n goeie jeugdherinneringen heb aan heerlijk smout op de boterham, begon ik een paar maanden geleden in die richting te experimenteren’, vertelt Hoffelinck. Na weken experimenteren en (laten) proeven denk ik de ideale combinatie gevonden te hebben: ongefilterd smout met toevoeging van mijn donker Kwibusbier dat een bitterzoete brandsmaak toevoegt.’ http://www.nieuwsblad.be/article/detail ... 3_00943829
  [quote="janw"] dat van die arabier? heb je dat zelf verzonnen? of is dat een bestaand verhaal? [/quote] Jep, zelf verzonnen, 't is maar om wat verder te borduren op reeds vermelde verhaaltjes ( ambiguo, mozesbier) :lol:
  [quote="walter"] En voor de mensen onder ons die geen latijn hebben gehad betekent dit : .... :?: [/quote] Goed dat je me daaraan herinnert, Walter! 't Was niet slecht bedoeld. :) En, ik zie dat onze classicus het intussen al vertaald heeft! Fijn om te lezen dat hij me beschuldigt van hoogmoed, en plein public. Overwinnen of sterven.
  -Jef vermeldt inderdaad dat er aanwijzingen zijn dat het ontstaan van lambik moet gesitueerd worden voor 1559, waardoor het met recht en reden de titel oudste van alle moderne bieren mag dragen. Hij beroept zich op een tekst van de stadsontvanger Le Mer
  Blijkbaar interessante soort, de Fuggles. Uiteraard hangt veel van de gezondheid van de plant af van de plaats, dichtheid van de loofwand, nabijheid van andere ziektegevoelige planten, al dan niet vochtige warmte, regen, koude etc...noem maar op.
  Dag Jan, Ik heb het nog niet gelezen, maar je kan het boek, denk ik, raadplegen bij het KBOV op de Kraanlei in Gent. Best daar eerst nog eens navragen of het aanwezig is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je zal wel een kopie kunnen nemen, maar niet uitlenen. Hierbij adres enz.: Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen Kraanlei 65, 9000 Gent tel.: 09/269.23.69 (Huis van Alijn) e-mail: kbov@telenet.be of adrien.brysse@telenet.be
  Hebben jullie, hoptelers, last van meeldauw en valse meeldauw of valt het mee? Spuiten jullie? Bestaan er resistente hopsoorten?
  [quote] in lambiek wil je net wilde gisten pedro. als je met je danstar werkt is het wat anders maar bij goede hygiene en scheiding van beide is dat geen probleem lijkt me. trouwens saccharomyces werkt ook aeroob ;) anders zou hij zich niet kunnen vermenigvuldigen (beluchten doe je toch ook met je bier?) [/quote] Segtom, -Alle reingisten zijn toch afkomstig van wilde gisten, dacht ik. Is het dan niet beter, in het geval van Jan, om niet met spontane gisting te werken, maar met reingisten voor de lambiek, te koop bij Brouwland? -En wat betreft de saccharomyces, uiteraard juist wat je zegt natuurlijk, maar ik bedoelde dat eigenlijk dat ze facultatief anaeroob zijn en dat daar het gevaar misschien schuilt. PS: ik was mijn handen telkens zeer grondig na verversen van mijn desem :wink:
  [quote="janw"] Nog iets dat ik niet snap: ik bak zoals gezegd al jaren met zuurdesem. dat is toch ook spontane gisting. die zuurdesem staat hier in dezelfde ruimte als mijn bier. ik bak gewoonlijk een keer om de 9 à tien dagen en mijn zuurdesem staat dan een hele dag (ongeveer 24 uur) te rijzen in dezelfde plek als waar het bier staat.hoe komt dat er daardoor dan geen besmetting is gekomen? [/quote] Dag Jan, Ik ben er zeker van dat er hier chemici op het forum aanwezig zijn die een meer gefundeerd en juister antwoord kunnen geven op jouw vraag, maar kort samengevat wil ik toch het volgende kwijt. Ikzelf zet mijn gistend bier in ieder geval niet in dezelfde ruimte als mijn zuurdesemcultuur, noch in de ruimte waar ik brood kneed. Waarom? Omdat in een regelmatig en goed gevoede desemcultuur (die van jou wellicht ook, aangezien je regelmatig bakt) zowel wilde gisten als bacteriën aanwezig zijn. -Sommige wilde gisten (ik bedoel dus de gisten die van nature aanwezig zijn op planten, b.v. druiven, graankorrels en zich onderscheiden van de door ons gekochte reingisten, b.v. vloeibare gisten, korrelgisten) gedijen in een zuurstofrijke omgeving, anderen kunnen zonder zuurstof of met extreem weinig zuurstof. Over de eerste (dus de aerobe) maak ik me geen zorgen omdat ze dus niet groeien, denk ik, in een fermentatieomgeving met waterslot of tijdens de lagering en vermits ik de nodige hygiënische maatregelen neem. Of vergis ik mij? Chemici? Tot de anaerobe behoren de saccharomyces soorten, waartoe ook onze bakkersgist behoort. En wanneer ik mijn bier vergist, wil ik toch liever met een zuivere BRY-97 werken ipv met een wilde gist die wellicht vlug de overhand kan nemen. -Naast de wilde gisten, zijn er vooral de (anaerobe) melkzuurbacteriën die zorgen voor de bijzondere smaken en aroma’s in het brood. Tot deze behoren o.a. diverse soorten van de lactobacillus en de pediococcus. Ik wil die niet in mijn bier. In het geval van jouw Lambiek daarentegen… Wat ik wil zeggen is dat je echt niet weet waar je kan uitkomen wanneer je de twee combineert, dus beter voorkomen dan genezen: gescheiden werken en met reingisten (pediococcus b.v. van Wyeast) werken voor je lambiek. Nogmaals, er zijn vast en zeker mensen die meer wetenschappelijk zullen kunnen antwoorden. Wees voorzichtig, zou ik zeggen
  [quote="Gerry"] Gewone propere emmers is ok. Met logo voedselveiligheid of melding PP. [/quote] [quote="janw"] op de emmers staat een PP in een driehoek bestaande uit afgeronde 3 pijlen. daarin het getal 5 [/quote] Zelfs kenners vinden het soms moeilijk om kunststoffen te onderscheiden, vandaar dat men ze –met oog op recyclage- een nummer meegeeft tijdens het spuitgieten. PP draagt inderdaad nr. 05 codering, PVC 03 enz.. Ik ben geen voorstander van plastics tijdens vinificatie of bierbrouwproces. Ik som enkele redenen op: -Dikwijls staat er geen symbool op de container/verpakking. Het kan dan ook PVC betreffen dat schadelijke weekmakers bevat; wanneer het oude vaten zijn zeker niet gebruiken want de PVC werd wellicht ook nog gestabiliseerd met cadmium! -Vooral warmte/hitte (sommigen filteren in kunststof containers) zorgen voor het vrijkomen van toxische stoffen, temeer daar de kunststofverpakking meerdere malen wordt gebruikt en ‘degenereert’ -De virgin (1ste keus) plastics worden dikwijls gemengd met gerecycleerde materialen, waarvan de herkomst niet altijd duidelijk is...er wordt nogal eens gefoefeld om de prijzen te drukken. -Zelfs voor polyprop durf ik niet mijn hand in het vuur steken qua voedselveiligheid (degradatie, UV…), maar het blijft wel de meest voedselveilige kunststof. Ik zou zeggen, tracht plastics te vermijden tijdens brouwen en gebruik rvs of glas.
  Eccentricus, ik kan je niet zeggen waar je in België mout van rode tarwe kan kopen, maar ik wil wel enige verduidelijking geven desbetreffende, gezien de algemene verwarring. De duizenden tarwesoorten kunnen wintertarwe (dus gezaaid in de herfst en geoogst in de zomer), zomertarwe (dus gezaaid in de herfst en geoogst in de zomer), hard , zacht, wit, rood zijn. Jij verwijst naar mout van ‘hard red winter wheat’, dus gemoute rode, harde wintertarwe. Deze bevat minder eiwitten dan de rode, harde zomertarwe (deze laatste heeft een hoog eiwitgehalte en zorgt b.v. voor goede glutenvorming bij het brooddeeg). De rode kleur is afkomstig van het rode pigment in o.a. de vruchtwand. Wie ooit al eens rode tarwe geproefd heeft, weet dat het een veel bitterder, sterker geprononceerde smaak heeft (phenolische verbindingen) dan de zachte, witte tarwe. Het spreekt voor zich dat de combinatie van ‘minder eiwitten’ (klaring) en phenolische zuren interessant kunnen zijn voor de brouwer. Of de tarwe ‘normal’ of niet ‘normal’ is, doet niet ter zake.
  [quote="brouwerwaldonk"] Nochtans, In het brouwershuis van de middeleeuwse de Antwerpse brouwersgilde staat ergens vermeld dat ze destijds schoon geborstelde poten van kalveren lieten meekoken om het wort meer helder te krijgen. In die knoken zit een gewricht smeersel die ervoor zorgden dat er een betere eiwitbreuk optrad tijdens het koken [/quote] Leuk om weten, Walter! Richard Unger schrijft in zijn boek ‘Beer in the Middle Ages and the Renaissance’ dat men op verschillende manieren helder bier probeerden te brouwen, gaande van varkens- en ossepoten tot zout, zand, kalk en vermalen eikenschors. Brugse brouwers vilden de poten van ossen en kalveren, kookten ze om de hoeven te kunnen verwijderen en hingen ze dan in een zak, samen met andere grondstoffen, zoals bessen of een ei. Voor 10.000 liter bier waren er 14 ossenpoten of 20 kalverpoten nodig. [quote="Walter"] Yes! Nog een geschiedenisfanaat :happy3 . Zelf geen opleiding in die richting wel een "gezonde" interesse :) [/quote] [quote="Ronnie"]Collega van forumlid en speidelbrouwer JanW dus. [/quote] Ik was al bang dat ik de enige hier was….goed om weten dat er zielsverwanten zijn!
  Goed voorstel, Brouwerwaldonk, ga ik in de toekomst ook doen, maar nog enkele vraagjes: -Wanneer ik met een oogje werk uit je gistbank, moet ik dus 6 dagen voor mijn geplande brouwdag beginnen met de opkweek? -Hoe lang kan ik je gistoog bewaren en op welke temperatuur? -In mijn geval (klein brouwvolume van 11 liter), heb ik dus een starter nodig van 0.36 liter? -Heb ik een magneetroerder nodig? -Welk soort gistvoeding (diammoniumsulfaat?) gebruik je?
  [quote="segtom"] ziet er leuk uit om eens te proberen[/quote] Nog leuker is misschien om te experimenteren met één van de kruiden die hij vermeldt als toevoegingen tijdens het koken van de wort: -bekende als gagel, lavendel en salie -minder bekende: -‘gentiane’ (gentiaan; veel bitterstoffen, ook aanwezig in Angostura bitter dat in cocktails wordt bijgemengd) -bakelaer (laurier,
  [quote="Walter"]Het valt mij eigenlijk op dat de methode van werken in de middeleeuwen niet zoveel verschilt van de onze eigenlijk.[/quote] We zitten inderdaad op het keerpunt van middeleeuwen-nieuwe tijd. Alhoewel het mogelijk is dat de manier van brouwen middeleeuws is, moet toch gezegd dat de l’Obel (1538- 1616) een schitterend vertegenwoordiger was van de renaissance en samen met Dodoens en Clusius behoorde tot de grootste Vlaamse botanici. Velen onder ons kennen wellicht de tuinlobelia, naar hem dus genoemd. Anderzijds is het ook mogelijk dat hij, tijdens één van zijn verblijven in Engeland, de bovenvermelde (nieuwe?) brouwtechniek geleerd heeft van de Engelse brouwers en de Nederlanden wilde leren brouwen op een betere manier. Lobelius steekt in zijn werk de loftrompet over het Engelse bier (Ael), dat gebrouwd wordt met ‘cleyn gerste’ (dit is de tweerijige zomergerst; de ‘groote gerste’ of wintergerst bevat voor het bierbrouwen teveel eiwitten bevat en te weinig zetmeel) en veel lekkerder is dan de Nederlandse bieren: ‘Gheheel Engellandt en ghebruyckt meestendeel gheen ander gerste dan cleyn gerste om het mout te maecken ende houdt deze beter dan de groote gerste om henlieder zeer goede ende leckere Enghelsche bieren te brouwen, de welcke alle andere Oostersche oft Nederlandtsche biere van deugden verre te boven gaen’ (p. 34) Misschien brouwde men in de Nederlanden met de meerrijige gerst die eigenlijk niet echt geschikt is voor bier?
  Ik heb het fantastische Kruydtboeck van Matthias de L’Obel, ook gekend als Lobelius (gepubliceerd in 1581 op de persen van Christoffel Plantijn in Antwerpen) in mijn bezit. Helaas is het een kopie, ik zeg het maar in geval er mensen zijn met slechte bedoelingen. Het werk, geschreven in Middelnederlands kan ook online gelezen worden via books.google.be http://books.google.be/books?id=me2GJGl ... el&f=false In zijn opsomming van de ‘soorten van graen oft koren’, vermeldt hij vanzelfsprekend ook de ‘gerste’ (Lat. Hordeum) en bericht hij vrij uitvoerig over het mouten (Bereydinghe van het mout, p. 34 onderaan) en het bier brouwen (De maniere van bier te brouwen, p. 35). Uiteraard is het dit deel dat ons, bierliefhebbers, hier aanbelangt. Ik ga niet de volledige tekst transcriberen, de geïnteresseerde kan zich in geval van twijfel eventueel behelpen met het Middelnederlands online woordenboek, raadpleegbaar op http://gtb.inl.nl/ Ik vat hierbij zijn recept samen; noteer echter dat de juiste gewichten moeilijk te achterhalen zijn, gezien in elke streek in die tijd dikwijls andere hoeveelheden voor dezelfde maten werden gehanteerd. De hoeveelheden zijn dus mijn interpretatie en wellicht vatbaar voor verbetering. Recept van Lobelius : -neem 8 meukens grof ghemalen mout (meuken is een oude inhoudsmaat voor granen, wellicht ca. 13,40 liter): 8*13.4 = 107 liter * 0.34 (sg van mout) = 36,45 kg; -een handvol tarwe zemelen; -giet daarop schoon riverwater dat kookt, evenveel als een vat van Orléans kan bevatten (‘Orliens carteel’; het woord is, vermoed ik, identiek aan het Middelnederlands ‘quarteel’, wellicht ook zelfde als het Franse quartaut en dus een klein wijnvat, gelijk aan 114 liter); -goed roeren en mengen en drie uren laten staan; -hoe er gefilterd wordt, wil ik jullie niet onthouden: ‘van onder aftrecken door een cleyn gat en door stroo laten lopen oft met eene dobbelen bodem daer toe dienende’ -het aldus bekomen wort (woorte door Engelsen en Nederlanders genoemd) opnieuw een half uur, of anderhalf uur of meerdere uren lagen koken en vier ponden hop ( 1700 gram); interessant is hier om na te gaan in hoeverre men verse dan wel gedroogde hop gebruikte; -daarna laten koud worden in een grote en brede kuip die maar een voet hoog is; -verder wordt in acht of tien ponden van dit gekoeld wort één tot anderhalf pond gist gedaan van ‘den besten ael’ (Engelse ale) en goed gemengd met de rest van het bier en in een warme plaats met doeken (deck-cleeren) bedekt, de ton wordt gevuld en goed ‘ghestopt’. -op hetzelfde mout giet men dan nog eens koken water en ‘men maecter dun bier af’.
  Zou ik ook wel eens willen proberen, blijkt een fijn aroma te geven. Onder "wet hopping" en "fresh hopping" vind je op het net wel wat informatie. Voorbeeld van een omrekening vind je op http://www.brew365.com/technique_wet_hop.php "An equivalent weight of dried hops imparts about six times the IBU of a fresh, non-dried hop of the same variety. So, let's say you have grown some cascade hops in your back yard, they seem ready, and you are ready to throw some in your Pale Ale. First thing you will need to know is the AAU% of your hop. Well, that's not easy without lab analysis. No worry, just take the medium range of the hop variety to get an idea. Since cascade is in the 4 to 8% range generally, we will take the average ((4+8)/2=6). Ok, so 6% is roughly what we will say our AAU is. Now, divide this number by six (because the ratio of fresh/dried AAU is 6:1). That gets us down to 1 AAU%. You can now plug this value into a New Hop Variety in your handy BeerSmith program called Fresh Cascade, and factor these into your recipe. One note about wet hops - they seem to impart a 'green' flavor into the beer - so go easy. My recommendation is to use dried hops for the bittering and add your nice, fresh wet hops in as an aroma addition. Another note - if you're reall worried about it, wet hops will decrease your gravity a little bit due to all the moisture. Probably a point or two a most. Not a big deal in my book, but worth noting"
  [quote] ha, nu komen we bij het probleem. Van een korrelgist moet je nooit een starter maken. Is volledig onnodig. Wat wél moet is de gist goed hydrateren! Voor de juiste manier van werken kijk je best even op de website van de fabrikant, maar in het kort komt het er op neer dat je de gist een half uurtje voor het toevoegen aan het wort aan 125ml lauw (30°, luistert héél nauw) toevoegd en laat trekken. Na een kwartiertje even rustig omroeren tot je een bruine, vrij dikke vloeistof hebt. Begint bij sommige gisten dan al wat te schuimen. Dit voeg je integraal aan je wort toe bij vergisting. [/quote] Walter, ik heb gehydrateerd: in ontsmet erlenmeyertje: 90 ml water van 30 °C en 9 g korrelgist op oppervlak strooien, afdekken met folietje, laten uitzakken, na 15 minuutjes doorroeren, na nog eens 15' met wort op zelfde temperatuur brengen) Alleen dacht ik dat jullie dit ook een 'starter' noemden. Het is dus een verkeerd woordgebruik van mij! Dus, hier ligt het zeker niet aan.
  -Ja, ik heb me wellicht te streng aan het voorgestelde schema gehouden, volgende keer wellicht beter ganse zakje van 11.5 g inkieperen; -Qua temperatuur dacht ik goed te zitten, cfr de vermelding op de website van Fermentis (fermentation temperature idea
  @Walter: mijn opmerking staat bij verkeerde draad en verwijst naar 'Gisting blijft hangen op 1020'. Sorry voor misverstand. Mag dus geschrapt worden.