Berichten van PALLIETER

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Walter,


  Ik gebruik al jaren de

  Soehnle digitale keukenweegschaal Page Profi

  aangekocht in de collishop van colruyt . weegt tot 1 gram precies en kan tot 15 kg wegen,dus handig voor dat beetje meer. Kostprijs 31 € en dat vind i een aanvaardbare prijs.

  Quote


  Niet alleen veel, maar in kokos zitten vooral vetten van de meest schadelijke soort voor hart en bloedvaten.


  Ronnie vergis je je hier niet met palmvet ? Ik dacht dat kokosvet juist superspul was voor bakken en braden

  Stefan,

  Je gebruikt een refractometer.Dit is perfect om de filtering op te volgen.
  De werkwijze zoals Waldonk ze aangeeft in de vorige post .In het begin de kraan op de hevelfilter half tot driekwart open(zeker 30 min) en regelmatig een staaltje afnemen om met de refractometer te meten en de extractafname te volgen .Na 1 uur begint deze pas serieus te zakken .
  Ik filter 90 liter wort op ongeveer 1u 40 min en het restextract is meestal rond de 1.010 . Het spoelwater echt met mondjes maat toevoegen en zien dat het filterbed tijdens het filteren niet droog komt te staan.Als je het echt onder de knie hebt kan je zoals Walter timen dat als hij droog komt het filterproces
  ook afgelopen is. Aanzuren van spoelwater is een must om de pellen niet uit te logen . Dit moet lukken en goed uitgevoerd zijn de waarden die Walter aangeeft (rendement) goed haalbaar.

  Quote


  Heb je enig idee hoeveel? Heb je het dan over 2 x teveel, of meer?  Volgens mijn werkwijze 2x teveel en dan heb ik nog een ruime marge. slant>6x5ml roeren via timer>300ml roeren via timer>1000 ml beluchten en roeren via timer>2000 ml beluchten en roeren via timer . (de 300 ml overschot dient voor labgisting)
  Een vb: 2 dezelfde bieren gist : De Koninck 17°pt 74 liter wort zonder starter
  bier 1: starter: 6 liter toegevoegd eenmaal belucht na 7 dagen 3.3 pt° 81% schijnbare vergistingsgraad >weinig dikke gist op bodem na gisting
  bier2: starter : 3 liter toegevoegd 2e kort belucht met tussenpozen na 8 dagen 3 Pt° 83 % schijnbare vergistingsgraad >veel dikke gist op bodem na gisting
  De gisting van bier 2 startte ruim 4 u later op dan bier 1 ,waardoor er tijd was voor 2 tussentijdse beluchtingen.
  Bij de werkwijze van bier 1 is de opstart al na enkele uren
  De kortere beluchtingen bij bier 2 hebben te maken met de aankoop van een nieuwe luchtpomp met groter debiet.
  Bij bier 2 is op de tweede dag van de gisting een telling gedaan en deze gaf 58 miljoen gistcellen /ml . De reden van deze late telling was dat De Koninck zeer vlokkerig is en je slecht een homogeen gistsample kan nemen .Als er nog veel maltose aanwezig gaat dit vanzelf

  Tom,

  De enige manier om te weten of je genoeg cellen hebt is eigenlijk via microscoop een telling doen . Brouwer Waldonk is hier al enkele jaren mee bezig en ik heb mijn microscoop begin dit jaar terug vanonder het stof gehaald om toch maar een idee te krijgen hoeveel cellen je aanmaakt . De conclusie tot hiertoe (5 brouwsels) is dat er meestal ruim overpitchd word .

  Tom,

  Om te beginnen is je starter ruim genoeg voor 25 liter .Ik werk veel met Chimay en dit is een stofgist .Dus de gistcellen blijven lang in oplossing en daarom zie jij weinig neerslag op de bodem .(je ziet op de foto wel duidelijk koffie met melkkeur en dat is je gist)
  De volgende info heb je niet vermeld en dit is wel belangrijk.
  Het begin SG of Plato°: Brouwers rekenen voor een bovengister aan 1miljoen cellen/per graad plato° (dit is het aantal cellen gemeten in je gisttank)
  Je vertrok van een Wyeast pack zij geven als referentie 100 miljard gistcellen in 125 ml wort in optimale conditie (fabricatiedatum).
  Als je smack pack goed is opgezwollen is het de bedoeling dat je hem in logfase houd en dus ent in genoeg wort zodat je gistcellen genoeg eten hebben om te groeien,anders ben je gewoon bier aan het maken. Indien je niet extra belucht is het belangrijk dat je je erlenmeyer gewoon afdekt met een wattenprop of losse alu folie zodat er lucht aankan.
  Dus volgende maal een strakker tijdschema.
  dag1: Je pack smacken dag2: toevoegen aan 1.5 l wort en constant roeren dag 3: brouwdag constant roeren en toevoegen aan gisttank

  Normaal trekt die laag weg . Ik zou een ander waterslot voorzien. Eén doorboorde stop waar je een tuinslang kan insteken en deze in een emmertje met water.
  Ik heb dit vroeger ook met westmalle voorgehad en alles was geschildert met jongbier.

  Er is wel verschil in kweekmedium. Wij (Walter en ik ) gebruiken afgevult wort van een vorig brouwsel al of niet aangepast (voor de eerste stappen in opkweek gebruik ik verdunt wort van 8°pt)
  Dit is totaal anders dan gedroogd moutextract dat stinkt en boordevol eiwitten zit en nog vrij duur is ook.

  Dit voorjaar heb ik mijn microscoop terug van onder het stof gehaald en heb terug wat tellingen gedaan .Te weinig echter om al definitieve conclusies te trekken naar grootte van een giststarter toe. Dus dit najaar wil ik hier terug mee starten om eens te kijken of er grote verschillen zijn in gistkweek tussen de verschillende gisten. Ik weet dat brouwer waldonk zich hier ook mee bezig houd maar zijn er nog andere brouwers op het forum die dit doen ???
  Een zeer interessante site is alvast deze .
  https://eurekabrewing.wordpres…ics-counting-yeast-cells/

  In het voorjaar heb ik met de French Saison vergist .
  start dens: 1.066 (16.2 Pt°) op 9 dagen (23°c t) naar dens 1.003 >labo vergisting gedaan die was ook op 1.003 gestopt
  Ik vind dit een fantastische gist die niet de kuren heeft van de Dupont gist .
  Mijn starter : Eigenlijk zeer ruim >5 liter voor 75l wort

  Natriummetabisulfiet word toch niet gebruikt in de wijnbereiding,(was dit spul waar ze vroeger gehakt mee behandelden zodat het mooi rood bleef)
  In wijn gebruiken ze KDS of kaliummetabisuliet.
  Het appelsap dat je hebt gekocht is vermoedelijk ,kunnen pectoenzymen hun werk dan nog doen

  Ben even gaan kijken op de site. Concept is vrij uniek en compact. Bij die kleine (100 l) installatie heb ik mijn bedenkingen of het mogelijk is om 100 liter wort aan de kook te krijgen op het lichtnet. Het prijskaartje zal ook wel wat bedragen gezien de gebruikte materialen.

  Belgian Ardennes is de Achouffe gist en met de werkmethode die Walter in vorige post aanhaalt gaat dit perfect verlopen.
  Bij te hoge vergistings temperaturen gaat het fenolische te hard overheersen. Zie dat je genoeg headspace hebt in je gistingsvat want het is een schuimertje.
  [quote author=Quenique link=topic=4576.msg83428#msg83428 date=1471980920]
  Hoe kan ik weten dat mijn bier besmet is vóór het bottelen?
  Ik had geproefd na de hoofdgisting en na het lageren (net voor het bottelen dus), en toen was er geen zurige smaak.
  Een week na het bottelen smaakte het bier ook nog prima. Als de flessen niet OK zijn, dan zou ik denken dat het bier na een week in de fles al zuur zou smaken.
  [/quote]
  Het opvolgen van de ph van het bier kan een indicator zijn voor opvolging van een besmetting.Normale range is tussen de 4.2 a 4.6 voor afgewerkt bier.
  Melkzuurbacterien ontwikkelen zich het beste in een omgeving zonder zuurstof. Dus zodra de gist alle lucht heeft opgebruikt bij de hergisting komen zij in een ideaal milieu om verder te ontwikkelen.
  Walter,

  Ebc van carabelge is 30 a 35 staat op de site van Brouwland .Dingemans heeft ofwel een cara 20 en daaropvolgend een cara 50 .
  Dus die Carabelge zit er net tussen.
  Die 6 maand is nieuw voor mij dus zou ik beter mijn blanco buizen in de vriezer bewaren tot op tijdstip van enten.
  Meestal ververs ik mijn gestreken slants na 6 maand en giet ik verse in de vrijgekomen buizen en tot op heden na 20 jaar hier geen problemen mee gehad.
  Zelf start ik wel met eigen gehopte wort van 1.040 met 3% agar (dit percentage is hoger omdat deze agar ook al de gezegende leeftijd heeft van 20 jaar)
  [quote author=luc b link=topic=4515.msg82435#msg82435 date=1468401065]
  Interessant Piet.
  Petri platen doe ik niet, maar wel eens slants.
  Als ik dit doortrek kan ik analoog aan jouw verhaal een aantal slants prepareren en invriezen voor later gebruik.
  Ik zou ze dan rechtstreeks vanuit de vriezer naar de snelkookpan kunnen brengen.
  Scheelt een hoop werk ...
  [/quote]

  Hier zie ik het nut niet van in .Een slant in een proefbuis is hermetisch afgesloten en kan na uitharden perfect bewaard worden bij kamertemperatuur.
  In het geval van Piet begrijp ik het een Petri plaat heeft een beperkte leeftijd omdat er lucht aan kan.

  Ik zou zeker voor die voltcraft gaan.
  De ph sonde is gemakkelijk vervangbaar.
  Deze sonde moet steeds in een kcl oplossing staan als je de meter niet gebruikt, hiervoor zijn handige flesjes met een afsluitrubber in de draaistop.
  De ph buffers van 4 en 7 kan je bestellen via aliexpress >zakjes oplosbaar in gedistilleerd water waar je 250 ml buffer mee aanmaakt
  kcl oplossing kan je zelf maken is eerder op dit forum besproken dacht ik. Dit maakt het totaal kostenplaatje een pak goedkoper.
  Metingen doe ik altijd bij 20°c >dus te meten monster afkoelen naar deze temperatuur.Dit verlengt je leeftijd van je sonde met jaren.

  Ik zou direct opschalen,eerst goed schudden om de gist los te maken en dan opschalen naar 10 x zijn volume.
  48u is niet abnormaal voor gist uit de fles. Inspecteer de gist goed ,Bij Rochefort zou dit fris fruitig moeten ruiken.
  Eigenlijk zou je na deze eerste stap de gist moeten kunnen uitplaten om zo een reincultuur aan te maken .
  Is dit hetzelfde of een variant van First wort hopping.
  Bij FW hopping voeg je 30%meer hop toe .En de eerste hopgift (30%) tijdens het filteren.
  First wort hopping gaf bij mij goede resultaten bij neutrale gisten ,bij fruitige zoals De Koninck een mix die me niet beviel.
  Wel top voor een goede schuimkraag.

  Dit lijkt me ok ,aan de kleur te zien heb je wel wat gist gekweekt.
  Je had van het weggegoten wort het Sg kunnen meten dan wist je al iets over prestaties.
  Van welk bier ben je gestart ?? het kan zijn dat je een bottelgist hebt opgekweekt,wat niet belet dat je hier een smakelijk mee kan maken.

  [quote author=KLucky_13 link=topic=4354.msg79900#msg79900 date=1462957392]
  Ik ben ook aan het uitkijken naar een CCT voor een maximaal brouwvolume van 23 liter. De kleinste die in het gamma zit van brewtech is 50 liter en dat is misschien wat overkill..
  [/quote]

  Ik zou in uw geval niet twijfelen voor een 50 liter ,altijd safe en nog mogelijkheid voor high gravity brouwsels.