Berichten van Seed7

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Pils (min of meer stijl echt) komt in het gehele proces normaal niet boven de ~10°C, in dat temperatuursbereik doet brett niet heel veel.
  Je kunt natuurlijk een blonde ondergister bij een veel hogere temperatuur laten gisten en dan brett er bij, dat geeft een mooi bier, de 'voorloperstoffen' die een ondergister maakt zijn anders en in een andere verhouding dan bij bovengisters, je krijgt dus ook een ander brett resultaat.

  Als je voor veel funk gaat, vergeet dan de invloed van hop niet. Neem veel van een laag alpha hop, strisslespalt oid.

  Als ondergister zou je die van Huerlimann (S-189) kunnen nemen, die gaat redelijk diep ~85%.

  Geheel mee eens. Een zeer bubbelig bier is zuurder en is daarmee ideaal bij het eten, het zuur en de prik reinigen de tong waardoor het meer ontvankelijk wordt voor de smaak van de volgende hap voedsel.
  Het is een van de redenen waarom bier een maaltijd beter doet smaken, daar waar het bij wijn net andersom is. Het laagje vet en dergelijke op de tong van de laatste hap doet de wijn beter smaken. Het verhuld ondermeer de tannines (rode wijn). Als het bier dan ook nog een zuurbier is dan is het effect nog groter.
  (bijna) Plat bier heeft zijn plaats, wat mij betreft bijna vaker wel dan niet, maar het past en hoort zeker niet overal.

  Ik denk dat er in de gehele biergeschiedenis meer plat bier dan met bubbels, zoals wij het kennen, gedronken is. Wel met een lichte prikkeling zoals je het nog steeds op dat gekke eiland in de pub van de pomp kunt krijgen.
  Persoonlijk vind ik het meeste bier er wel smaakvoller van worden als en minder prik in zit.

  Daar heb ik aansluiting met warm en koud water en een afvoer, "iets" installeren is dus geen probleem.

  Waarom dan niet een klassieke 3-pans installatie? Die geeft je de meeste flexibiliteit.

  Het probleem met een nucleaire centrale is niet zozeer het afval, maar dat je ze "niet" kunt sluiten. Je zit dan ineens met heel veel meer afval.

  De laatste keer dat ik daar een artikel over tegen kwam was de stelling dat de sluitingskosten hoger zijn dan de opbrengst van zo'n ding gedurende de gehele levensduur.
  Dat kleine prutsding dat in Nederland staat moet eigenlijk dicht. Maar dat kan niet, de eigenaar kan dat niet betalen. Dus dat moet 'ik' straks doen, samen met mijn mede belastingbetalers.

  'S lastig allemaal.

  lowtechmagazine heeft een aantal interessante artikelen over elektrische auto's.


  Om een auto energiezuiniger te maken moet je hem lichter maken, veel lichter. Vergelijk nu eens de eerste VW Golf met de huidige en stel je er dan nog een paar honderd kilo accu's bij voor. De gewichtsratio transportmiddel getransporteerde wordt steeds gekker.


  Helaas is er vaak geen eenvoudige oplossing. Ik moet met enige regelmaat een volle pallet ~600kg over een afstand van 750m verplaatsen over de openbare weg. Met de handkar lukt dat niet. Een elektrisch ondersteunde handkar mag niet. Achter de fiets, brommer etc. mag niet. Met de palletwagen lukt niet, heftruck mag niet. Een tuintrekkertje voor de weg toegelaten krijgen lukt niet.

  De ecologische terugverdientijd van zonnepanelen is langer dan de economische. Het maken vergt veel energie, ca. wat ze in 8 jaar opbrengen. En dan laten we ze ook nog in China maken, waar men steenkolen gebruikt voor de energie opwekking.
  Als je naar de CO2 voetafdruk kijkt komt de elektrische auto er in België en Frankrijk redelijk vanaf omdat men elektriciteit nucleair opwekt. Aan de andere misère rond kernenergie wordt dan voor het gemak maar voorbij gegaan. Elektrisch rijden is gewoon het verleggen van het probleem, mijn stad is schoon, jou pech dat je naast een centrale woont.
  De glasfiber wieken van de molens zijn het asbest van morgen.

  Zo heeft alles iets.

  CO2 belasting is gevolgbestrijding, heb je niets aan. Heb wel eens gerekend, wat als je alle belastingen afschaft en alleen fossiele energie rechtstreeks belast, in de gehele wereld. Dan ga je heel snel de werkelijke (milieu)kosten van iets zien want eigenlijk is energie nog steeds spotgoedkoop.

  Is het niet zo?
  De enzymen die instaan voor autolyse zorgen er voor dat de celwand breekt.
  Deze enzymen op zich zijn mede verantwoordelijk voor de smaakverandering in je bier.
  Maar ook de celinhoud op zich is een factor die zorgt voor smaak veranderingen in je bier oa de aminozuren die vrij in de cel aanwezig zijn die kunnen voor een umami smaak kan zorgen.
  Bij het koken van gist ga je de gistcellen stuk koken en komt dus de cel inhoud vrij
  Normaal gezien worden al of vele van deze producten opgebruikt als gistvoeding, maar je komt ook op een bepaalt moment op het punt van "Tropis te veel en te veel is trop". naar mijn inziens

  bron: Complete Beer Fault Guide

  Ok, ik had het denk ik niet meer helder, was in de veronderstelling dat de afbraakproducten voor de autolysesmaak zorgen, niet de celinhoud "an sich".


  Deze is lezenswaardig:
  https://www.extension.iastate.edu/wine/yeast-autolysis-0


  ingo

  Serge , autolysesmaak krijg je toch pas nadat de stervende gistcel enzymen vrij maakt om e.a. af te breken en die afbraakproducten leveren het smaakje? Als je korrelgist kookt vind dat proces m.i. niet plaats.


  ingo

  De CO2 die bij vergisting onstaat is eigenlijk geen nieuwe CO2. Dat is CO2 die eerder door het graan uit de lucht is opgenomen tijdens de groei van de plant.

  De CO2 die we wel maken komt uit de energie die we gebruiken zoals het gas of wat bij de productie van elektriciteit vrijkomt.

  Voor graan, mout gaat je redenering op, voor verbranding van fossiele brandstoffen ook.
  Voor het verbranden van bomen ligt het wat gevoeliger. De hoeveelheid CO2 die door een boom gebonden is is enorm en het duurt ook 100 jaar. Als je nu zo'n boom verbrand ben je er niet met het planten van een nieuwe boom, zoals wel eens wordt voorgespiegeld.
  Het CO2 bindend vermogen van een boom wordt door het bladerdek bepaald. Om het bladerdek van een enkele eik te vervangen heb je een gigantische hoeveelheid jonge boompjes nodig.

  Als je echt CO2 neutraal wilt zijn zul je de hoeveelheid CO2 van die boom ook gedurende de brandtijd moeten binden, de hoeveelheid jonge boompjes die daarvoor nodig is .....

  Grote brouwerijen kunnen ook nog eens de gistingsCO2 opvangen en gebruiken.

  Voor een brouwerij is het lastig omdat je in principe altijd een warmte overschot hebt, je gooit energie weg. Een ideale warmte verbruiker is een mouterij.

  Dat is al wel een heel groot volume, je weet wel 22.6l stoom per 18gr water

  Ja, om b.v. twee bariques in een keer te doen. Met de behangstomer duurt het lang, veel volume/tijd om weer af te koelen. Fust op een 15kW gasbrander en hupsakee. Zal eens bij ons gilde navragen, daar hebben we een stoomspecialist (BrouwTV 21).

  Gaat uitstekend inderdaad, ik gebruik gewoon een behangafstomer om de bariques te stomen. Ook de platenkoeler heeft al wel eens een behandeling gehad.


  Zou je een fust op een gasbrander veilig als stoom'pan' kunnen gebruiken?


  Ingo

  Tav handleiding, ik heb ooit gedurende 10 jaar de documentatie voor de Raytracer POV-Ray geschreven en beheerd, zo'n 700 pagina's tekst. Het gevaar is al snel het een handleiding voor brouwhulp een boek over (hobby)brouwen wordt. Lastige klus.

  mbroek Ik weet niet of ik veel code ga bijdragen, de licentie zit me in de weg. Mocht ik ooit mijn eigen software openbaar maken dan is dat onder de BSD licentie en dat bijt met GPLv3. Bovendien is Pascal is een volledig onbekende taal voor me. Ik ben geen programmeur, ik schrijf heel erg langzaam, zelfs in Python (of PL/pgSQL)


  Ingo

  Zo zijn de meeste brouwsoftware pakketten niet opgezet en ik denk ook niet dat dit eenvoudig zo te maken is.

  Ik ken geen enkel hobby gerichte software die dit zo doet, helaas.

  Het exploderen van de multilevel BOM valt wel mee: https://www.ibm.com/support/kn…ref.doc/doc/r0059242.html

  Een flexibele manier om de diverse tussenproducten met bijbehorende processen te definiëren is wat lastiger, maar ook wel te doen. Het is vooral veel van het zelfde met een iets ander naampje en wat veiligheden inbouwen dat je niet zomaar een aspect gaat wijzigen dat ook van invloed is op een ander bier.


  Ingo

  Om goed te kunnen splitsen in ieder stadium van het proces zal het zo opgezet moeten worden dat ieder stadium (tussenproduct) ook als grondstof in de tabellen voorkomt.


  Het bierrecept kanariepiet 1 bestaat dan bijvoorbeeld uit de subrecepturen:


  • schrootsel kanariepiet
  • maisch kanariepiet
  • rauwe wort kanariepiet
  • gekookte wort kanariepiet
  • jongbier kanariepiet
  • lagerbier kanariepiet
  • helderbier kanariepiet
  • afgevuld bier kanariepiet.


  Zodra een van deze tussenproducten op voorraad is kun je het in een ander brouwsel gebruiken. Denk aan een 'schroot receptuur' die je voor Porter en Stout inzet, alleen de hoeveelheid water in het maischreceptuur wordt dan anders. Ze zouden beiden dan weer de zelfde kookreceptuur kunnen gebruiken met een identieke duur en hopstort.


  Je hebt dus een multilevel BOM nodig. Dit is een hele mooie manier van werken maar ik weet niet of dit 'zomaar' in te bouwen is als het programma niet van meet af aan zo opgezet is.


  Dit is zo ongeveer hoe mijn eigen bedrijfsinterne software werkt.


  Ingo

  Ik heb echter 5l mand- en gistflessen bij de vleet. Kan ik die in de plaats gebruiken?

  Er zijn speciale roerder voor flessen met een ziel, maar niet echt handig in gebruik omdat de vlo niet altijd naar het hoogste punt wil klimmen.
  Erlenmeyers worden veel gebruikt maar zijn onhandig, als je belucht schuimt het al snel over, een recht vat werkt daar beter. Ook worden erlenmeyers vaak veel te vol gemaakt. Eigenlijk vul je ze tot maximaal het eerste streepje, liever blijf je daar onder. Hoe verder je vult hoe minder oppervlak je hebt voor de interactie met lucht/zuurstof als je geen beluchting gebruikt.
  Erg mooi zijn de rechte wijdhalsflessen van borosilicaatglas (b.v. Duran) alleen heel prijzig.

  Je kunt het gistmengsel van Orval op plaat zetten, je hebt daarvoor niet eens een selectief medium nodig. Sacch groeit veel sneller dan Brett. Eerst zullen de Sacch koloniën verschijnen, een paar dagen later pas de kleine Brett koloniën. Zo is het relatief eenvoudig Brett te isoleren,


  Ingo

  T.a.v. de hoeveelheid enzymen, maak de avond van te voren een zgn enzym-booster. maisch ~500 g basismout in met 2-2,5 l koud water. De koude maisch extraheert alle enzymen, wat eiwitten en ca. 75% van de smaakstoffen.

  Als de conversie niet goed loopt dan voeg je de booster tegen het einde van de 72C stap toe en rust tot jodium neutraal, dan meteen uitmaischen.


  Ingo

  Beiden tegelijk.

  Als je eerst met de S033 begint zal die in het begin zich vermenigvuldigen en een overmaak aan voedingsstoffen gebruiken waardoor de later gegeven US-05 slecht tot niet op gang komt. Juist voor dat laatste staartje van de vergisting waar jij naar op zoek bent heb je jonge fitte cellen nodig.


  Ingo

  TELLEN MET DE GEGOTEN PLAATMETHODE.

  Klink als een kiemgetalbepaling.


  Mijn probleem is de homogene suspensie. Ik gebruik een Engelse gist die zo extreem flocculeert dat als je de roerder uit zet er binnen de kortste tijd een dikke pannenkoek op de bodem ligt. Tijdens het roeren lijkt het wel alsof het sneeuwt, zo dik zijn de vlokken.


  Ingo

  Een eetlepel gist per 10l.

  2l starter voor 1200l wort

  500ml starter in 1000L

  0,3 miljard. cellen/ml

  zomaar wat datapunten van her en der.


  Ingo

  In tegenstelling tot een Brett gist maakt een diastaticus stoffen als glycerine/glycerol aan die bijdragen aan het mondgevoel/body. Bijvoorbeeld de Belle Saison maakt daar redelijk wat van aan, als je die op 20°C laat gisten houd je een tamelijk zoet bier over omdat de glycerol niet door de esters etc. gemaskeerd wordt. De SVG of het eind SG zijn in deze niet alles.
  Het is overigens ook niet zo dat iedere diastaticus een supervergister is. De gisten in die lijst hebben een bepaald gen en dat staat aan, dat is wat ze diastaticus maakt.


  Ingo

  Om meer Brett karakter te krijgen zul je toch voor de juiste voorloperstoffen moeten zorgen, die een POF+ gist graag voor je maakt. Met een POF- gist doet Brett ook leuke dingen maar dat wordt over het algemeen niet als Brett-karakter gezien.

  Denk aan een Berliner Weisse die veel meer een fruitig karakter heeft waardoor velen denken/dachten dat er geen Brett in zat. In een verse groene Orval heb je een beetje het zelfde, een paar weken later is dat al weer weg.
  Zuur door Brett heb ik nog nooit kunnen vaststellen, in ieder geval niet wezenlijk zuurder dan Sacch. wel zijn het deels andere zuren die het aanmaakt. Het is dan ook een hele geciviliseerde 'wilde' gist die nog niet in het wild is aangetroffen buiten de menselijke invloedsferen.

  Ingo

  Extreme test met een buitengewoon goed resultaat. In plaats van dingen in kleine stapjes uit te testen begin ik vaak bij een uiterste en een stap ergens in het midden tussen dit uiterste en normaal.


  Ingo

  Iemand wel eens gekeken naar de lineariteit van de invloed van de verhouding? Bij mij werkt een beetje SO4 niet, dwz het hierboven door Serge beschreven resultaat. Bij het opzoeken van extrema was het oordeel heel anders en was ik volledig overtuigd.
  Profiel na behandeling: 346 mg/l Ca, 9 Mg, 58 Na, 819 SO4, 29 CL, met melkzuur aangezuurd tot pH5,4

  Zou er een contaminatie in die gist hebben gezeten?

  In de gist, dat kan, erg zijn al vele jaren klachten over de kwaliteit van vloeibare gisten. In de wijnhoek is men vrijwel volledig op korrel overgestapt.
  Ik denk toch eerder aan een contaminatie met een wilde gist of een eerder gebruikte gist in de brouwerij.
  Of gaat het om een hergebruikte gist?


  Ingo

  Fusarium veroorzaakt gushers, maar die gushers komen niet door verder doorgisten. Het SG daalt niet door Fusarium infecties. Bij wat zoeken kom ik eerder tegen dat het een negatief effect heeft op de vergisting omdat het er voor kan zorgen dat de gist eerder en sneller flocculeert.
  Tijdens het maischen heeft het een negatieve invloed op de conversie en op het spoelen, meer glucanen.

  De vraag van Serge is een juiste, maar dan iets anders gesteld, heb je voor dit bier met een Saison gist gebrouwen, of Duvel gist?

  Je sluit in je openingspost een heleboel uit dat ik niet zomaar zou uitsluiten. Bijvoorbeeld, hoe oud zijn de flesjes? Hoe vaak hergebruikt? Biersteen?

  Ingo