Berichten van Ronnie

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Heb verstek moeten laten gaan, jammer...

    Ben ook maandagavond en gisteren helemaal van de kaart geweest, niks gedronken, (sedert >een week al), heb naweeën gehad van m'n beroerte van enkele jaren geleden, mijn bieractiviteit zal als een kaarsje langzaam uitdoven, maar 'k kom hier graag nog es kijken.

    Als ik af en toe nog es een biertje dronk, dan was het een Vedett IPA van 2.7 vol%

    hier idem dito, heb het ook zitten, de groene chinees??

    1/2:uur geleden niks te zien, nu effe terug ingelogd en 't was van da :(

    denk dat die besmetting is gebeurd vanaf ik hier 1/2 uur geleden heb uitgelogd.

    z 'hebben ons liggen :(

    Thanks voor de antwoorden, met ond gilde hebben we al es bij de Ch'tis iets gedronken, enne Reims ken ik, maar 'k ga niet in Ten Noorden van de Loire blijven hangen zunne.

    Morgen zit ik ten zuiden van de Champagnestreek (chambre d'hôte halfweg) en zaterdag ten Z van de Ardéche.

    Weet iemand een Franse website waar een en ander te vinden is over kleine ambachtelijke brouwerijtjes in La Douce?

    Als je googled op "brasseries artisanale" dan kom je op vanalles terecht dat niks te maken heeft met brouwerijen want een café/restaurant noemen ze daar ook een brasserie...

    Nu, een tijdje later staan ze allemaal al weer op fles om op bubbels te wachten.
    Al 2 flesjes geproefd en lekker van smaak😁.(6,5%) Ik ben benieuwd hoelang het zal duren alvorens hij begint koolzuur te krijgen...

    Een dikke Proficiat aan de 16 jarige!

    Wat een mooie prestatie.

    Toen ik 16 was was dat 59 jaar geleden, in 1960 !

    'k Zou me nog niet aan gewaagd hebben, toen!

    Immers, toen kon je alleen maar kijken hoe oma of tante Jeanne uit een dorpje in West-Vlaanderen dat deed!

    enne er was geen internet om dat te leren, dat kon je ook niet in boekjes vinden die tijd! Dat was met de ogen kijken hoe anderen het deden, met soms grote verschillen in manier van werken in andere landstreken in Vlaanderen!

    Een heel simpel truukje om uw walsen af te stellen : neem een oude cd of dvd en steek deze tussen je walsen. Als deze er net tussen kan door met de rollen te draaien, dan is je moutmolen goed afgesteld. Sinds ik deze instelling heb, heb ik geen filterproblemen meer...

    Goeie truuk! Goe gevonden!

    en je hoeft dan zo geen setje voelermaatjes te kopen!

    De vergisting ligt stil, nog een blubje of 7 per minuut...

    Dat noem ik toch nog niet stil liggen zunne Walter, 7 blubs per minuut is toch redelijk wat, niet?

    Natte doek maar doen als je om de 2' nog een blubje hebt, wat denk je?8->

    Of doe het zoals vroeger.... en steek een sieke (of hoe noemen jullie dat)tabak in uw mond en sieken maar, en nu en dan uw speeksel in het rond spuwen

    In de jaren 50, 'k was 7 in 1953, m'n bompa was toen 82 en die deed dat ook, op z'n dagelijkse wandelingske waar ik tot op z'n sterfdag de huizenblok van een dikke kilometer mee ging wandelen...

    tot z'n laatste pruim heb ik hem weten nemen, we noemden dat toen z'n "chikke-toebak" ...

    Rudy M wrote:

    "Dat is de larve van de kersenvlieg"


    Inderdaad, ze hebben het gisteren woensdag 3/7 uitvoerig op TV (één) over gehad in het nieuws.

    Is vooral door dat warme voorjaar een ware plaag.

    Cies schreef: "Waarom zou je een werkende koelkast slopen??? Bouw er toch gewoon een STC1000 of inkbird op."


    Tuurlijk! Niet slopen man! Werkende koelkasten zijn veel waard voor een amateurbrouwer.

    Op oudere bestanden van dit forum staat ergens m'n installatie gepost, met veel foto's, lang geleden, helaas vindt ik het niet meer.

    Ik weet het wel nog staan op het NL forum, op de voorlaatste foto zie je rechtsonder een deel van m'n klimaatkast, hier:


    https://www.hobbybrouwen.nl/fo…hp/topic,29655.0/all.html

    Voor de eerste keer met suikersiroop en mijn dierenartsspuitding gewerkt, dat ging heel vlot.

    Mooi! Tja zo 'n kunstmatige inseminatie om uw flesjes bier te hergisten werkt inderdaad heel vlot he!

    Heb in vorig leven (> dan 30 jaar terug heel veel met 2 components siliconen gewerkt. Dat was een vloeibare silicone + klein flesje katalysator. Merk was van Dow Chemicals, van Dow Corning glass.

    Is volledig voedselveilig.

    Maar wel een smeerlapperij om resten van je vingers te krijgen. Dus altijd best dunne plastic wergwerphandschoenen gebruiken.

    Wij gebruikten dat toen om micro-electronische schakelingen van een buffercoating te voorzien als enviromental protection. Is beter dan bijv. een epoxy coating want dat gaf teveel stress op de circuits.

    "Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist."

    Hihi... wijze spreuk.

    Laatst waren hier de Getuigen van Jehova hier van deur to deur weer bezig... en maar blijven aanbellen...

    Ok, dan maar opengedaan... heb ze geantwoord dat ik 'n atheist tot inde kist ben, en zij weg... :)

    Hop kan tegen een flinke stoot, is niet zomaar weg te krijgen. Wees maar zeker dat die snel terug boven staat als het gemaaid was.

    Nog eens gaan kijken, inderdaad, er staat daartussen de vele brandnetels en lange grassen iets dat hopplant moet zijn, ook op andere plaatsen zaailingen van hop. Zal in najaar deze met dat enorme aroma er uit gaan kiezen.

    Ach, wel wel, die "mazout"!

    Da's lang geleden dat ik voor het eerst daarover hoorde. Dat was via m'n kinderen, bij de scouts indertijd.

    Die zij in de 40 nu, de oudste bijna 50 !

    Slecht nieuws :(

    Die hopplanten, althans waar ik die zag staan, gisteren nm gaan kijken...

    Helaas, niks meer van te zien .

    De groendienst van Gent heeft allerlei wildgroei weggestoken of gemaaid, ook de naastliggende gracht gekuist...

    Als er weer iets van bovenkomt zal dat waarschijnlijk pas in het achterjaar zijn, zou dan wel zaden moeten kunnen oogsten .

    Ga het in het achterjaar es goed en regelmatig in de gaten moeten houden.

    Wat ik zo tof vindt, is dat hier enkele brouwers van het begin dat het Vlaams forum bestond, nog steeds hun recepten maken met de brouwplanner!

    Mooi zo :danku:

    Hier in de buurt groeit een wilde hop, die is een aromabom !


    Zal allicht nul komma..en iets van niemendal alfa's hebben, maar echt een subliem en overheerlijk aroma op het moment dat die oogstklaar is. Zal er es een rhizoom van proberen uit te doen, die hop is gegarandeerd de moeite om het aroma ervan te gebruiken.

    Wat een verschil met de tijd dat 'k 18 was!

    dat is zo maar eventjes 57 jaar geleden, in 1962 ||


    We kenden toen alleen een stom pilske en een pale-aleke van Bass van 4,7 vol%, van Duvel nog nooit gehoord toen, heb Duvel de eerste keer gedronken toen ik begin jaren '70, meedeed aan een wandeltocht op 15 augustus in Bornem.

    Inderdaad, niet meer nodig.

    Enkele jaren geleden hadden onze dienst accijnzen gedacht af en toe een grote vis te vangen door een lijst te hebben van alle hobbybrouwers.

    Ze hadden blijkbaar onderschat dat er een serieuze boom was in deze hobby.

    Gevolg: registratie niet meer nodig voor hobby-isten.. :danku:

    Steinie,

    je doet me veel goesting krijgen om weer es zo 'n hopduvelke te maken!

    'K moet toch wat grondstoffen opwerken!

    Enne...

    Bij die pure glycerine geen geconcentreerd salpeterzuur toevoegen he mannekes!

    Kan iemand daar een tekeningske bij maken =O ?

    ook vochtgehalte is heel belangrijk om optimaal te schroten.

    Je hebt merken die snel "verpulveren" en verbrokkeld kaf geven en dan weer andere die taai in hun geheel blijven en na pletten moeilijk opengaan en zo heel blijven tijdens het maischen... er is zowat vanalles al de revue gepasseerd!

    Juist!

    Vooral die korrelgrootte is belangrijk, bij de Dingemans is die optimaal, met weinig kleine graankorrels die dan moeilijker pletten.

    Bij deze van Malterie du Chateau zijn de granen kleiner en het is moeilijker om de schrootmolen defig in te stellen. Ook waren sommige mouten als het ware taaier om te schroten!

    Kortom, ik heb altijd de Dingemans mouten superieur gevonden boven de andere, ook beter dan Nederlandse die ik ooit nog probeerde, zelfs al kreeg ik die andere gratis aangeboden, omdat ik in het bestuur zat van een grote gilde, maar ze hebben me niet kunnen lijmen...

    Quote

    Of het met saison gist helpt weet ik eigenlijk niet....


    Belle Saison is een veelvraat.... maar een klein voordeeltje is dat hij wat zoetigheid achterlaat via de glycerol die hij produceert.

    Chiel z'n opmerking klopt en had het van iemand verwacht ;)

    en ik wilde inderdaad dat tikkeltje zoet die Belle saison geeft.

    Jullie hebben alle 2 dus gelijk, en ik ook :)

    Heb een beetje zitten knoeien met de brouwplanner, dit receptje effe samengesteld met de uit mijn voorraad beschikbare mouten,


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 18/03/2019

    Naam van het bier : IPA "Saison"

    Type van het bier : laag volume % IPA met sison trekjes

    Brouwvolume : 36 liter

    Extractie-efficiëntie : 78%

    Voorspelling begindensiteit : 1028,8 SG /7,3 °P /7,5 Brix

    Waarvan suikers : 1000,3 SG /0,1 °P /0,1 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1002,0 SG /0,7 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 3,4%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 35 IBU / 16 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 1,750 40,4 %

    Palemout 7 8 0,800 18,5 %

    Aromamout (Amber 50) 49 0,500 11,5 %

    Munich mout 15 5 1,250 28,9 %

    Kristalsuiker 0 0,030 00,7 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 15,4 liter aan 67 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 43,6 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 70 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Sorachi Ace BLM 8,0% 35 5' 22,9

    Sorachi Ace BLM 8,0% 20 50' 6,7

    Record (U) BLM 6,5% 20 50' 5,5

    Groene Bel BLM 7,0% 10 70' 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Danstar Belle Saison

    Gisteigenschappen : Belgische Saisongist

    Even opgezocht, ziet er daar wel mooi uit...! ...Link...

    Effe gekeken, WAW!

    Veel gelijkenis met Mexico is m'n indruk, is onderwijl ook al hele poos geleden, m'n eerste overzeese trip toen ik in pensioen was...

    Voor m'n werk es efkes in Argentinië geweest kort na dat Falkland warke. maar was gedwongen hun teleur te stellen... mocht niet van de nieuwe multinational waarvan we toen pas net deel uitmaakten... Toen ik vertrok in Zaventem was m'n werkgever nog ITT en toen ik aankwam ginder was het Alcatel geworden...

    Die gasten ginder hadden dringend behoefte aan electronische spullen voor besturing van zoiets als Mistral missilekes...

    Het is niet "de meter" die een PH meter robuust maakt maar het is de electrode die belangrijk is. De duurste PH meter met een rommel electrode zal nooit betrouwbaar zijn in het milieu waar wij in meten. De simpelste PH meter van enkele euro's met robuuste electrode houd het meestal veel langer uit.

    Hier zelfde ervaring, klopt 100%

    Vandaag de dag maar 1, misschien 2 brouwsels per jaar!, omdat ik veel minder bier drink dan vroeger, (leeftijd...)

    M'n pH meter is nog ok als ik een nieuwe sonde aansluit (geprobeerd bij iemand), maar ik koop geen nieuwe meer nu...

    Vandaag voor deze weinige brouwdagen werk ik met pH papiertjes.