Berichten van Ronnie

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Voor de eerste keer met suikersiroop en mijn dierenartsspuitding gewerkt, dat ging heel vlot.

    Mooi! Tja zo 'n kunstmatige inseminatie om uw flesjes bier te hergisten werkt inderdaad heel vlot he!

    Heb in vorig leven (> dan 30 jaar terug heel veel met 2 components siliconen gewerkt. Dat was een vloeibare silicone + klein flesje katalysator. Merk was van Dow Chemicals, van Dow Corning glass.

    Is volledig voedselveilig.

    Maar wel een smeerlapperij om resten van je vingers te krijgen. Dus altijd best dunne plastic wergwerphandschoenen gebruiken.

    Wij gebruikten dat toen om micro-electronische schakelingen van een buffercoating te voorzien als enviromental protection. Is beter dan bijv. een epoxy coating want dat gaf teveel stress op de circuits.

    "Alchemist tot in de kist, zolang het maar gist."

    Hihi... wijze spreuk.

    Laatst waren hier de Getuigen van Jehova hier van deur to deur weer bezig... en maar blijven aanbellen...

    Ok, dan maar opengedaan... heb ze geantwoord dat ik 'n atheist tot inde kist ben, en zij weg... :)

    Hop kan tegen een flinke stoot, is niet zomaar weg te krijgen. Wees maar zeker dat die snel terug boven staat als het gemaaid was.

    Nog eens gaan kijken, inderdaad, er staat daartussen de vele brandnetels en lange grassen iets dat hopplant moet zijn, ook op andere plaatsen zaailingen van hop. Zal in najaar deze met dat enorme aroma er uit gaan kiezen.

    Ach, wel wel, die "mazout"!

    Da's lang geleden dat ik voor het eerst daarover hoorde. Dat was via m'n kinderen, bij de scouts indertijd.

    Die zij in de 40 nu, de oudste bijna 50 !

    Slecht nieuws :(

    Die hopplanten, althans waar ik die zag staan, gisteren nm gaan kijken...

    Helaas, niks meer van te zien .

    De groendienst van Gent heeft allerlei wildgroei weggestoken of gemaaid, ook de naastliggende gracht gekuist...

    Als er weer iets van bovenkomt zal dat waarschijnlijk pas in het achterjaar zijn, zou dan wel zaden moeten kunnen oogsten .

    Ga het in het achterjaar es goed en regelmatig in de gaten moeten houden.

    Wat ik zo tof vindt, is dat hier enkele brouwers van het begin dat het Vlaams forum bestond, nog steeds hun recepten maken met de brouwplanner!

    Mooi zo :danku:

    Hier in de buurt groeit een wilde hop, die is een aromabom !


    Zal allicht nul komma..en iets van niemendal alfa's hebben, maar echt een subliem en overheerlijk aroma op het moment dat die oogstklaar is. Zal er es een rhizoom van proberen uit te doen, die hop is gegarandeerd de moeite om het aroma ervan te gebruiken.

    Wat een verschil met de tijd dat 'k 18 was!

    dat is zo maar eventjes 57 jaar geleden, in 1962 ||


    We kenden toen alleen een stom pilske en een pale-aleke van Bass van 4,7 vol%, van Duvel nog nooit gehoord toen, heb Duvel de eerste keer gedronken toen ik begin jaren '70, meedeed aan een wandeltocht op 15 augustus in Bornem.

    Inderdaad, niet meer nodig.

    Enkele jaren geleden hadden onze dienst accijnzen gedacht af en toe een grote vis te vangen door een lijst te hebben van alle hobbybrouwers.

    Ze hadden blijkbaar onderschat dat er een serieuze boom was in deze hobby.

    Gevolg: registratie niet meer nodig voor hobby-isten.. :danku:

    Steinie,

    je doet me veel goesting krijgen om weer es zo 'n hopduvelke te maken!

    'K moet toch wat grondstoffen opwerken!

    Enne...

    Bij die pure glycerine geen geconcentreerd salpeterzuur toevoegen he mannekes!

    Kan iemand daar een tekeningske bij maken =O ?

    ook vochtgehalte is heel belangrijk om optimaal te schroten.

    Je hebt merken die snel "verpulveren" en verbrokkeld kaf geven en dan weer andere die taai in hun geheel blijven en na pletten moeilijk opengaan en zo heel blijven tijdens het maischen... er is zowat vanalles al de revue gepasseerd!

    Juist!

    Vooral die korrelgrootte is belangrijk, bij de Dingemans is die optimaal, met weinig kleine graankorrels die dan moeilijker pletten.

    Bij deze van Malterie du Chateau zijn de granen kleiner en het is moeilijker om de schrootmolen defig in te stellen. Ook waren sommige mouten als het ware taaier om te schroten!

    Kortom, ik heb altijd de Dingemans mouten superieur gevonden boven de andere, ook beter dan Nederlandse die ik ooit nog probeerde, zelfs al kreeg ik die andere gratis aangeboden, omdat ik in het bestuur zat van een grote gilde, maar ze hebben me niet kunnen lijmen...

    Quote

    Of het met saison gist helpt weet ik eigenlijk niet....


    Belle Saison is een veelvraat.... maar een klein voordeeltje is dat hij wat zoetigheid achterlaat via de glycerol die hij produceert.

    Chiel z'n opmerking klopt en had het van iemand verwacht ;)

    en ik wilde inderdaad dat tikkeltje zoet die Belle saison geeft.

    Jullie hebben alle 2 dus gelijk, en ik ook :)

    Heb een beetje zitten knoeien met de brouwplanner, dit receptje effe samengesteld met de uit mijn voorraad beschikbare mouten,


    BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 18/03/2019

    Naam van het bier : IPA "Saison"

    Type van het bier : laag volume % IPA met sison trekjes

    Brouwvolume : 36 liter

    Extractie-efficiëntie : 78%

    Voorspelling begindensiteit : 1028,8 SG /7,3 °P /7,5 Brix

    Waarvan suikers : 1000,3 SG /0,1 °P /0,1 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1002,0 SG /0,7 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 3,4%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 35 IBU / 16 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 1,750 40,4 %

    Palemout 7 8 0,800 18,5 %

    Aromamout (Amber 50) 49 0,500 11,5 %

    Munich mout 15 5 1,250 28,9 %

    Kristalsuiker 0 0,030 00,7 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater : 15,4 liter aan 67 °C

    62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater : 43,6 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 70 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Sorachi Ace BLM 8,0% 35 5' 22,9

    Sorachi Ace BLM 8,0% 20 50' 6,7

    Record (U) BLM 6,5% 20 50' 5,5

    Groene Bel BLM 7,0% 10 70' 0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'


    VERGISTING

    Gistnaam : Danstar Belle Saison

    Gisteigenschappen : Belgische Saisongist

    Even opgezocht, ziet er daar wel mooi uit...! ...Link...

    Effe gekeken, WAW!

    Veel gelijkenis met Mexico is m'n indruk, is onderwijl ook al hele poos geleden, m'n eerste overzeese trip toen ik in pensioen was...

    Voor m'n werk es efkes in Argentinië geweest kort na dat Falkland warke. maar was gedwongen hun teleur te stellen... mocht niet van de nieuwe multinational waarvan we toen pas net deel uitmaakten... Toen ik vertrok in Zaventem was m'n werkgever nog ITT en toen ik aankwam ginder was het Alcatel geworden...

    Die gasten ginder hadden dringend behoefte aan electronische spullen voor besturing van zoiets als Mistral missilekes...

    Het is niet "de meter" die een PH meter robuust maakt maar het is de electrode die belangrijk is. De duurste PH meter met een rommel electrode zal nooit betrouwbaar zijn in het milieu waar wij in meten. De simpelste PH meter van enkele euro's met robuuste electrode houd het meestal veel langer uit.

    Hier zelfde ervaring, klopt 100%

    Vandaag de dag maar 1, misschien 2 brouwsels per jaar!, omdat ik veel minder bier drink dan vroeger, (leeftijd...)

    M'n pH meter is nog ok als ik een nieuwe sonde aansluit (geprobeerd bij iemand), maar ik koop geen nieuwe meer nu...

    Vandaag voor deze weinige brouwdagen werk ik met pH papiertjes.

    Welkom op ons leuke forum, Spartacus, ik zie dat je pas sinds maandag lid bent, 't is wel een atletische naam die je gekozen hebt!

    Volgens mijn ervaring zijn de adviezen die Chiel ("mbroek") geeft steeds correct, geen beginneling dus.


    Ik ben een hoggybrouwer sedert half jaren '80 en ben echt aanhet uitbollen, heb de alcoholconsumtie aangepast aan de leeftijd ... , Max. 1 pint per dag, nu aangekochte Vedett IPA van 2,7 alcVol% :|.


    Heb zulks nog niet zelf gemaakt, want ik vrees dat zulk bier niet lang bewaard kan blijven...

    Ook een goede oplossing is 50% onbehandeld en de rest uit de waterverzachter, dus zowel voor brouwwater als voor spoelwwater.

    Er is niets mis met de mineralen die in je leidingwater zitten, maar teveel is trop en trop is teveel... (vdb >30 jaar geleden...)

    Zie net dat je op het NL forum ook iets gepost hebben, je proefde toch meer bitter bij gebruik filinke dosis.

    Heb daar volgende gepost:

    Quote

    Vraag is of die toegevoegde bitterheid die je proeft wel blijft?

    Ik meen me zoiets te herinneren, maar 't zit ver weg :-/

    Bij flame-off , is er een minimale kooktijd en is zo goed als te verwaarlozen.

    Ik zou als kooktijd 1 minuut invullen en kijk wat het geeft.


    Trouwens is het alleen maar de bedoeling de aromastoffen te hebben en niet het bitter.

    Wat velen niet weten:


    Hop uit de kusststreek bevat tamelijk wat meer alfazuren dan deze van het binnenland en zeker dan in Beieren.

    Kust is factor 100 waar binnenland 60 tot 70 is.

    De reden ken ik niet, maar het is zo en beroepstelers weten dat.

    Koelen doe ik met regenwater.

    Zelf heb ik dat zeer lang gedaan, van eind jaren 80 tot m'n verhuis enkele jaren geleden. Had grote regenput, het door koelen opgewarmde water werd voor het kuisen installatie en vloer ook ge bruikt.

    Nu kan ik dat niet meer omdat er geen regenput is om op te zamelen en op m'n leeftijd niet meer de moeitee om dat nog te laten steken, is ook te benepen hier.

    Heb wel een boorput met hydrofoorgroepke, (die was er) en die levert lichtbruin "ijzer"water. Voldoet ook voor koelen en schoonmaken zodat ik het schone leidingwater niet hoef te verknallen.

    Sigrid, misschien best ook de adressen geven waar de lessen doorgaan:


    - Waar de theorie doorgaat: in het lokaal in Doorslaar, Lokeren, alwaar ze kunnen kennismaken met deze toffe gilde en ook kunnen inschrijven

    - en waar de praktijk doorgaat: bij bestuurslid Urbain in 9042 Desteldonk (Gent).

    ik zeg dat omdat het ooit gebeurd is met iemand die de 2e theorieles deels niet kon komen (hij moest de nacht op) en bijgevolg niet wist dat de praktijk bij Urbain doorging...


    Er even bijvertellen dat op de praktijkdag zowel grote brouwsels (met installatie van Urbain) als 30 liter brouwsels (met één van de 2 gilde installaties) gemaakt worden.

    Is overhevelen nodig? Neen, tenminste als je bvb een gistkast hebt, en alles kan koelen naar de nagisting...

    Maar supplementair toch nuttig om het in een CCT (of is het CKT?) te vergisten, daar kan je na het uitgisten de gist mooi aflaten zodat je na enkele dagen goed koelen rechtstreeks kan bottelen uit de CCT met suikergift per flesje oftewel terug naar 17 a 18°C laten gaan en de bottelsuikerstroop oplossen in het bier in de cct.

    Daarvoor eerst als het op pakweg 18° is, een emmer jongbier aflaten, dat mengen met de suikersiroop, terug in de cct, effe voorzichtig roeren met schuimspaan, dan is datmooievenwichtig gemengd zodat je kan beginnen bottelen.

    Mijn slechtse brouwdag (in al die jaren - sedert 1989!) was bij m'n Orval kloon:

    't is een Orval Clown geworden: verkeerde suiker gebruikt die verdorie wel een beetje gist, maar vooral een slechte smaak geeft. Was van die speciale geleisuiker waar pectine inzit :@