Berichten van WillemUy

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Even iets anders voor ik de mouten bestel haha die 2 weyerman mouten dat is toch de carafa type1 en type 3 ? want vind nergens gewoon black ontbitterd en choco ontbitterd

    . Heb ook de roosmouten verminderd tot intotaal een 6% teveel is nooit goed denk ik :) .

    Citaat van dr.see

    in je nieuwe recept zit zo goed als geen roost ... (MOD: overbodige herhaling weggenomen, zie hier NET BOVEN... )

    Je hebt misschien wel gelijk over die roost mouten. Heb ze er dan maar terug ingezet wel aan iets minder % Welk effect extra geeft de ekg of de Citra hop bij de hopgiften? Heb nog ekg liggen dus ga naar je luisteren en heb het aangepast. Voor de gist ga ik het toch wagen op de US05 als het bij unclebrazzie gelukt is wil ik het ook wel wagen maar ik haal de T-58 ook in huis voor als het niets wordt. Bedankt voor de Tip voor de hergisting en de haver, ga dat zeker doen. voorlopige recept: *edit

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6_03_HH) - Datum Export: 1/06/2014 Naam van het bier : Nen dikke Rus Type van het bier : RIS Brouwvolume : 25 liter Extractie-efficiëntie : 75% Voorspelling begindensiteit : 1118,0 SG /27,7 °P /28,5 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1018,1 SG /4,7 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 13,6% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 70 IBU / 233 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Palemout 7 8 7,500 62,6 % Thomas Fawcett Crystal malt 150 0,500 04,2 % Gerstvlokken 4 0,750 06,3 % Havervlokken / havermout 4 0,450 03,8 % Rijstvlokken 0 0,450 03,8 % Thomas Fawcet Roasted Barley 1375 0,250 02,1 % Thomas Fawcett Pale Chocate Malt 600 0,300 02,5 % Special B (Cara 350) 350 0,200 01,7 % Weyermann Chocolate Ontbitterd 800 0,100 00,8 % Weyermann Black ontbitterd 1200 0,080 00,7 % Candico donkere stroop 100 0,300 02,5 % Kristalsuiker 0 1,100 09,2 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch Maischwater : 37,8 liter aan 73 °C 68,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 10,6 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1036 SG (Of 9,0 °P of 9,3 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 120 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 14,0% 40 FWH 30,0 EastKent Golding (A) BLM 5,4% 40 FWH 14,4 Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 14,0% 20 20' 18,6 EastKent Golding (A) BLM 5,4% 20 20' 7,2 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' Vanille lint 4,0 stuk Lagering Koffie bonen 80,0 g Einde kook Koffie bonen 80,0 g na 1d gisten Wyeast Nutrient blend 3,0 g 120' Iers mos 5,0 g 100' VERGISTING Gistnaam : Fermentis US-05 korrel Gisteigenschappen : Universeel, krachtig, bier verbleekt. Volume giststarter: 2,6 liter maak met : 400 gram moutextract en 17 gram gistvoeding in 2,7 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 33 gram

    Citaat van walter

    Ik vrees dat de US-05 geen 13% alcohol aankan. Kan je eventueel gist opkweken? Dan zou je wel succes kunnen hebben met Rochefort of Westmalle gist. Beide kunnen deze alcoholgehaltes wel aan. Of eventueel beginnen met US-05 (wel 3 zakjes gebruiken) en bij het toevoegen van de honing en candico bij het vergisten voeg je de CBC-1 van Lallemand toe. Wel ook 3 zakjes gebruiken. Het zou kunnen dat de US-05 het trekt tot 13% maar ik durf er mijn geld niet op inzetten.

    Hmm om gist op te kweken heb ik nog niet het nodige materiaal en kennis enzo. Heb nog een beetje bang om al aan zo'n dingen te moeten beginnen en dan je bier te verpesten als het niet gelukt is.

    Citaat van Ronnie

    Doe het op z'n Russisch! Een T-58 zal het voor simpele suikers net zoals de F-2 en de CBC-1 tot 13 vol% wel aankunnen. Ook de Belle Saison is hiervoor geen dutske. Maar zoals Walter zegt: voldoende gist!

    Ik wil het misschien wel zo doen zoals walter zegt beginnen met de US-05 tot hoeveel % kan hij aan? en daarna extra gist toevoegen, moet ik die dan eerst ook hydrateren en zo of hoe zit dat juist? Beginnen met de T-58 of Belle saison wil ik ook wel doen, maar gaat de T-58 wel hard genoeg door? Van de Belle saison heb ik ook nog wel 3zakjes liggen maar heeft die niet teveel smaak afwijkingen? of geeft hij niet teveel esters op lage temperatuur?

    Citaat van Ronnie

    enne die verschrikkelijke Weyerman ontbitterd: dat zal helemaal niet lekker zijn! Neem gebrande gerst en vooral veeeeel minder. pak max 1 %, echt niet meer en kleur bij met andere dingen tot hooguit 80 EBC in totaal. Die Weyerman Black er uitgooien, geloof me. Die ontbitterde voldoen aan het Reinheitsgebot want het is nog altijd mout of gerst!, maar de manier waarop ... met soda!

    alles behalve ecologisch

    verder zou ik de honing door kristalsuiker vervangen en berekenen voor 15% suiker, en veeeeel minder van die pikdonkere mouten, die suikersiroop pas na 6 dagen gisten geven samen met de honing, in een beetje van je laatste wort die je uitgespoeld hebt, 10' koken op de brouwdag opzij zetten in koelkast, en als de hoofdgisting begint wat slapper te vallen nog effe koken, koelen en geven, goed inroeren. De maische stap zou ik naar 90' brengen (onderwijl ervaren: beter voor hoge vol% aan te kunnen). wat denk je Willem?

    Heb ook het receptje wat meer aangepast zoals het maischchema en de mottige mouten eruit gedaan zoals je zij Ronnie. Heb wel de meeste mouten gewoon tot 3% gebracht om toch een beetje zot te doen, juist de special B niet das niet men favoriet haha.

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6_03_HH) - Datum Export: 29/05/2014 Naam van het bier : Nen dikke Rus Type van het bier : RIS Brouwvolume : 25 liter Extractie-efficiëntie : 75% Voorspelling begindensiteit : 1119,2 SG /27,9 °P /28,6 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1016,7 SG /4,4 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 13,9% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 72 IBU / 212 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Palemout 7 8 6,800 58,0 % Thomas Fawcett Crystal malt 150 0,700 06,0 % Gerstvlokken 4 0,600 05,1 % Havervlokken / havermout 4 0,500 04,3 % Rijstvlokken 0 0,500 04,3 % Thomas Fawcet Roasted Barley 1375 0,350 03,0 % Thomas Fawcett Pale Chocate Malt 600 0,350 03,0 % Special B (Cara 350) 350 0,120 01,0 % Candico donkere stroop 100 0,300 02,6 % Kristalsuiker 0 1,500 12,8 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch Maischwater : 32,4 liter aan 74 °C 68,0°C gedurende 90 min (éénstaps maisch ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 15,3 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1031 SG (Of 8,0 °P of 8,3 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 120 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 14,0% 60 FWH 47,4 Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 14,0% 25 20' 24,5 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' Vanille lint 4,0 stuk Lagering Koffie bonen 100,0 g Einde kook Koffie bonen 100,0 g na 1d gisten Wyeast Nutrient blend 3,0 g 120' Iers mos 5,0 g 100' VERGISTING Gistnaam : Fermentis US-05 korrel Gisteigenschappen : Universeel, krachtig, bier verbleekt. Volume giststarter: 2,6 liter maak met : 410 gram moutextract en 18 gram gistvoeding in 2,7 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 33 gram

    * edit *

    Citaat van piet_v

    Kloonrecepten met 16 ingredienten roepen bij mij tegenwoordig sowieso twijfels op, noem het leren uit fouten. Wees altijd kritisch bij recepten die je van het net haalt en waarvan je de brouwer niet kent. Is maar tipje, negeer dit en leer ook uit eigen fouten >:) Verstuurd vanaf de AngloFille mobile

    Wil zeker wel van nog wat ingrediënten vanaf haha zoals dat iers mos is dat eingelijk echt echt nodig voor een stout? zag dat gewoon bij de meeste receptjes staan... Die gistvoeding is wel zeker nodig denk ik

    of niet bij een korrelgist? Er zijn ondertussen ook al wat mouten uit het recept

    .

    Op dezelfde dag dat ik het witbier ga maken ga ik ook het compleet tegenovergestelde brouwen, een RIS. Is wel niet direct het gemakkelijkste recept voor al te brouwen als 9de brouwsel maar men brouwmaat wouw eens zot doen. Dus heb ik maar een receptje ineen geknutseld. Ben dan wat aan het zoeken geweest naar wat kloon receptjes van Three Floyds Dark Lord RIS een RIS die op de 9de plaats staat op Ratebeer. Dit is wat ik ervan gemaakt heb. Iemand een ideetje om er wat aan te veranderen ? Is het maischchema en de gist goed voor dit bier ? is het ook voldoende gist voor zo'n zwaar bier? Dacht eraan om het na de gisting over te hevelen dan het vanille lint toe te voegen en dan na 1 week terug over te hevelen en dan 3maand te laten staan, of mag ik de Vanille er ook zolang gewoon inlaten? Elke suggestie op verandering is welkom, bedankt op voorhand.

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6_03_HH) - Datum Export: 28/05/2014 Naam van het bier : Op z'n Russisch Type van het bier : RIS Brouwvolume : 25 liter Extractie-efficiëntie : 75% Voorspelling begindensiteit : 1123,4 SG /28,8 °P /29,7 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1023,5 SG /6,1 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 13,6% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 60 IBU / 301 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Palemout 7 8 8,000 61,4 % Thomas Fawcett Crystal malt 150 0,500 03,8 % Gerstvlokken 4 0,800 06,1 % Havervlokken / havermout 4 0,500 03,8 % Thomas Fawcet Roasted Barley 1375 0,400 03,1 % Weyermann Chocolate Ontbitterd 800 0,400 03,1 % Thomas Fawcett Pale Chocate Malt 600 0,500 03,8 % Special B (Cara 350) 350 0,250 01,9 % Weyermann Black ontbitterd 1200 0,120 00,9 % Rijstvlokken 0 0,500 03,8 % Candico donkere stroop 100 0,300 02,3 % Honing vloeibaar 2 0,750 05,8 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (1) Eénstaps maisch Maischwater : 39,1 liter aan 74 °C 68,0°C gedurende 70 min (éénstaps maisch ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 10,1 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1046 SG (Of 11,5 °P of 11,9 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 120 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 14,0% 60 FWH 39,8 Magnum (Hallertau M.) (B) BLM 14,0% 25 20' 20,6 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' Vanille lint 4,0 stuk Lagering Koffie bonen 75,0 g Einde kook Koffie bonen 75,0 g na 1d gisten Wyeast Nutrient blend 3,0 g 120' Iers mos 5,0 g 100' VERGISTING Gistnaam : Fermentis US-05 korrel Gisteigenschappen : Universeel, krachtig, bier verbleekt. Volume giststarter: 2,7 liter maak met : 420 gram moutextract en 19 gram gistvoeding in 2,8 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 34 gram

    Citaat van HermanH

    Ik persoonlijk zou wat meer tarwemout en/of vlokken gebruiken in een witbiertje, tot 40 à 50% zou zonder filterproblemen moeten lukken, meer kan ook, doch niet te snel willen filteren dan, zodat de koek niet dicht smakt... Gaat een nog frisser biertje opleveren denk ik.

    Oke als ik thuis ben zal ik de stort tarwemout met 20% verhogen. Want alles voor een zo fris mogelijk biertje

    . AmarilCitra is inderdaad een mengeling van Amarillo en de Citra hop. Khad ingedachte van 70% Citra en dan 30% Amarillo te nemen. En dan hopen dat de Citra niet heel de Amarillo overheerst. *edit* Zoiets heb ik er van gemaakt dan. beter zo?

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6_03_HH) - Datum Export: 28/05/2014 Naam van het bier : Witte Type van het bier : hoppig witbier Brouwvolume : 32 liter Extractie-efficiëntie : 75% Voorspelling begindensiteit : 1050,6 SG /12,5 °P /13,0 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,9 SG /3,4 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,9% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 20 IBU / 9 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 3,500 50,0 % Tarwemout 3 2,800 40,0 % Havervlokken / havermout 4 0,700 10,0 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (M) Medium Maischwater : 25,0 liter aan 58 °C 54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust) 63,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose)) 72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 26,2 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 70 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Colombus BLM 14,0% 12 fwh 10,1 Colombus BLM 14,0% 12 35' 9,6 AmarilCitra BLM 13,8% 30 70' 0,0 AmarilCitra BLM 13,8% 30 Koud 0,0 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' Koriander 10,0 g 65' gedroogde sinaasschil 15,0 g VERGISTING Gistnaam : Brewferm Blanche korrel Gisteigenschappen : Witbier, banaan/kruidnagelAromas, Hoger eindSG Volume giststarter: 1,5 liter maak met : 230 gram moutextract en 4 gram gistvoeding in 1,6 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 19 gram

    Volgende keer wil ik eens een hoppig witbiertje maken. Wat denken jullie ? is het genoeg hop? of een beetje teveel van het goede?

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6_03_HH) - Datum Export: 24/05/2014 Naam van het bier : Witte Type van het bier : hoppig witbier Brouwvolume : 32 liter Extractie-efficiëntie : 75% Voorspelling begindensiteit : 1051,6 SG /12,8 °P /13,2 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1013,2 SG /3,5 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 5,0% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 20 IBU / 9 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 4,500 62,5 % Tarwemout 3 1,700 23,6 % Havervlokken / havermout 4 1,000 13,9 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (M) Medium Maischwater : 25,7 liter aan 58 °C 54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust) 63,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose)) 72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 25,6 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 70 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Colombus BLM 14,0% 12 fwh 10,0 Colombus BLM 14,0% 12 35' 9,5 AmarilCitra BLM 13,8% 30 70' 0,0 AmarilCitra BLM 13,8% 30 Koud 0,0 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' Koriander 10,0 g 65' gedroogde sinaasschil 15,0 g VERGISTING Gistnaam : Brewferm Blanche korrel Gisteigenschappen : Witbier, banaan/kruidnagelAromas, Hoger eindSG Volume giststarter: 1,5 liter maak met : 240 gram moutextract en 4 gram gistvoeding in 1,6 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 19 gram

    Een goede 2 weken geleden hier thuis een houten vaatje van 15liter gevonden, alle gevonden, had het daarvoor ook al meerdere malen zien staan maar nooit over nagedacht om te gebruiken of iets met te doen. Mijn vader wist me te vertellen dat er vroeger cognac heeft ingezeten ( 30 jaar geleden ongeveer ) voor de rest heeft het altijd ergens droog gestaan. Nu was ik dat vaatje beginnen uitspoelen, binnenin stak nog een muntstuk van 1frank en een papiertje van een reep chocolade dat ik als kind waarschijnlijk stiekem uit de koekenkast was gaan halen, langs de buitenkant hingen ook nog enkele spinnenwebben, binnenin hoogst waarschijnlijk ook. Er stond ook nog geen kraantje op maar heb er alreeds eentje besteld en gemonteerd. Nu heb ik het vaatje lekvrij gemaakt door het een goede 2 weken te laten 'drinken'. als ik er nu water van aftap is het helder water. Maar nu begin ik me toch af te vragen of dit vaatje eigenlijk wel bruikbaar is. Wie weet wat zit er vanbinnen nog in van spinnenwebben/nestje of vuilte dat ik niet kan zien. Zijn er producten en manieren om het vaatje gebruik proper te maken? Zou het mogelijk zijn om dit vaatje ooit te gebruiken?

    Ja ben eens benieuwd naar de smaak die de gist met zich meebrengt. Heb deze morgend het sg nog eens gemeten en kom op 1024 uit met refractometer gemeten. Dus hij heeft de suikers nog goed omgezet. Sent from my iPhone using Tapatalk

    Oke ben dus net thuis gekomen natuurlijk onmiddellijk naar het bier in wording gaan zien en het sg gemeten. Met refractometer 1022. Als ik dat omreken is dit een sg van ongeveer 1004. dus zo goed als uit gegist? (sg na koelen was 1052 ( zonder de suiker )) er kwam om de min nog wel een brubbeltje uit het waterslot. Nu wist ik niet wat ik moest doen de honing nog toevoegen of niet. Gaat de gist de suikers uit de honing nog kunnen omzetten? Heb dan toch maar de honing toegevoegd + een beetje gistvoeding. 3keer zeer goed met de DJ geschud zonder dop erop om wat te beluchten dacht ik zo. Heb de temperatuur ook 2graden verhoogd. Heb ik hier goed mee gedaan of niet ? Had ik het bier beter zo gelaten zonder honing?

    Gistere gebrouwen. 8uur later al activiteit.

    Nu heb ik nog enkele vraagjes i.v.m. het toevoegen van de honing. Ik zit vanaf sebiet tot vrijdag morgen in France voort werk. Is het nog oké dat ik vrijdag morgen de honing toevoeg of is het na 5 dagen gisten al te laat? Moet ik de honing eerst 5min laten koken en dan toevoegen of is gewoon opwarmen tot hij vloeibaar is goed genoeg? De honing komt van een kameraad dat zelf imker is.

    Heb het nog een beetje aangepast en deze gaat het worden denk ik. Volgende week zaterdag wordt hem gebrouwen.

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 8/03/2014 Naam van het bier : HopSeizoen Type van het bier : saison Brouwvolume : 32 liter Extractie-efficiëntie : 75% Voorspelling begindensiteit : 1060,2 SG /14,8 °P /15,1 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1005,5 SG /1,4 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,3% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 32 IBU / 10 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 5,300 64,6 % Munich mout 15 15 0,800 09,8 % Tarwemout 3 0,800 09,8 % Maisvlokken 1 0,500 06,1 % Honing vloeibaar 2 0,800 09,8 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog Maischwater : 26,4 liter aan 67 °C 62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose)) 66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase ) 72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 78…80°C Totaal spoelwater : 26,5 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 70 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Nelsonsauvin Wakatu BLM 9,5% 20 FWH 12,1 Nelsonsauvin Wakatu BLM 9,5% 40 55' 11,9 Nelsonsauvin Wakatu BLM 9,5% 40 60' 8,2 Nelsonsauvin Wakatu BLM 9,5% 40 70' 0,0 Nelsonsauvin Wakatu BLM 9,5% 40 koud 0,0 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' gedroogde sinaasschil 7,0 g 65' VERGISTING Gistnaam : Danstar BelleSaisonYeast korrel Gisteigenschappen : Belgische Saisongist Volume giststarter: 1,8 liter maak met : 280 gram moutextract en 6 gram gistvoeding in 1,8 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 23 gram

    Citaat van brouwerwaldonk

    54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust) Mag je gerust achterwege laten. In de mouterij wordt deze stap gedaan. Filterspoelen: ga naar 75..78°C Ga eerder naar 78..80°C

    Bedankt voor de info Walter. Heb het hier boven aangepast.

    Ja dat hat ik ook gelezen maar ik wil hem ook niet hetzelfde namaken. Het moet zoiets in den trend zen

    . Over de peper was ik nog aan het twijfelen maar omdat dit nog maar men 5de brouwsel gaat zijn wouw ik het niet nog ingewikkelder maken

    . Sent from my iPhone using Tapatalk

    Zaterdag men 4de biertje (duvellike) gebotteld en heb al terug zin om te brouwen. Zalige hobby is dit!

    Nu heb ik derjuiste de Electric India (Hoppy saison) van de manne van BrewDog gedronken en die smaakte me wel dus zoiets in den trend lijkt me wel leuk om eens te brouwen

    . Na nog wat opzoekwerk en gespeel in brouwplanner ben ik op dit uitgekomen.

    De hop is een mengeling van 50% Wakatu hop en 50% Nelson Sauvin. De honing zal pas na 3dagen gisten worden toegevoegd. Wordt dit wat?

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 19/02/2014 Naam van het bier : hopsijzoen Type van het bier : saison Brouwvolume : 32 liter Extractie-efficiëntie : 75% Voorspelling begindensiteit : 1059,3 SG /14,6 °P /14,9 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1005,4 SG /1,4 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,2% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 32 IBU / 10 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 5,300 65,4 % Munich mout 15 15 1,000 12,3 % Tarwemout 3 0,500 06,2 % Maisvlokken 1 0,500 06,2 % Honing vloeibaar 2 0,800 09,9 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog Maischwater : 26,1 liter aan 66 °C 62,0°C gedurende 40 min (ß amylase (maltose)) 66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase ) 72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 78…80°C Totaal spoelwater : 26,8 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 70 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Nelsonsauvin Wakatu BLM 9,5% 20 FWH 12,2 Nelsonsauvin Wakatu BLM 9,5% 40 55' 12,0 Nelsonsauvin Wakatu BLM 9,5% 40 60' 8,2 Nelsonsauvin Wakatu BLM 9,5% 40 70' 0,0 Nelsonsauvin Wakatu BLM 9,5% 40 koud 0,0 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' gedroogde sinaasschil 7,0 g 65' VERGISTING Gistnaam : Danstar BelleSaisonYeast korrel Gisteigenschappen : Belgische Saisongist Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 22 gram

    Heb hem juist gemeten en met men refractometer lees ik 1029SG af. Omgerekend is dat iets van een 1004SG dat is wel heel laag klopt dit dan wel? Morgenvroeg ga ik hem dan maar overhevelen en dan 2-3weken lageren en ik denk dat ik hem erna pas ga koudhoppen maar dan iets warmer ga wegzetten.

    Oke zo te lezen was het dus een beetje stressen voor niks

    . Bedankt voor de info. Ik heb hem thuis op 20graden staan. Als hij zaterdag nog bezig is zet ik hem dan beter een graadje warmer? Of zondag pas zodat hij rustig kan verder gisten als ik weer een week weg ben? Sent from my iPhone using Tapatalk

    Hmm 28uur nadat ik de gist heb toegevoegd nog steeds geen activiteit in het waterslot. Heb 2pakjes gist gehydrateerd in flessenwater van 21° een 10min laten rusten, daarna er een beetje wort bijgedaan goed dooreen gezet dat al de gist was opgelost en dan bij het wort van 22° gedaan. Heb ik hier iets verkeerd gedaan? Er zit 33L van 1070SG in het gistvat. 3L meer als voorspeld maar dat vind ik niet zo'n erg, dat is meer bier :)

    Volgende week 4de keer brouwen en eerste keer dit jaar. Heb er al zin in! Nu men vader dringt graag duvel en heeft de laatste tijd extra moeite gedaan om voor lege flesjes te zorgen dus dacht ik om iets "duvel" like te maken. Maar aangezien ik al 3keer gebrouwen heb en telkens andere hop heb gebruikt zou ik liefst deze eerst op gebruiken. Hier het receptje. Lijkt dit wat ? Alle commentaar en tips zijn welkom! In verband met de rijst en de gerstvlokken moet ik daar iets met doen voordat ik ze toevoeg aan het maischen of is dat niet nodig ?

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 12/01/2014 Naam van het bier : Hopwegwerk Type van het bier : Tripel Brouwvolume : 30 liter Extractie-efficiëntie : 75% Voorspelling begindensiteit : 1069,7 SG /17,0 °P /17,3 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,2 SG /1,8 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,3% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 34 IBU / 7 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 5,200 65,0 % Gerstvlokken 4 0,600 07,5 % Rijstvlokken 0 0,600 07,5 % Kristalsuiker 0 1,600 20,0 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog Maischwater : 22,8 liter aan 58 °C 54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust) 62,0°C gedurende 40 min (ß amylase (maltose)) 66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase ) 72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 27,0 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 80 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Chinook BLM 13,8% 20 FWH 19,8 Chinook BLM 13,8% 20 70' 6,5 Chinook BLM 13,8% 30 75' 5,0 CascadeAmaril BLM 8,1% 50 77' 2,9 SimcouCascadeAmaril BLM 9,7% 60 KOUD 0,0 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' VERGISTING Gistnaam : Danstar BRY-97 IPA korrel Gisteigenschappen : Voor o.a. IPA's, licht esterachtig, vrijwel neutraal en geeft geen onaangename geuren. Volume giststarter: 1,9 liter maak met : 300 gram moutextract en 8 gram gistvoeding in 2,0 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 24 gram

    na hij steekt in het gistvat. Toch weer niet zonder problemen gebrouwen. tijdens het koken was ik een DJ aan het kuisen en die zij ineens krak en hij was juist bijna proper

    . Daardoor was ik een beetje de kluts kwijt en ben ik vergeten suiker toe te voegen tijdens het koken. Dus heb ik dan maar de 600gr suiker in een potje met wat water aan de kook gebracht en dan erbij gedaan. Heb ik hier goed aan gedaan of had ik het beter anders opgelost ?

    Citaat van Arnaud

    Als je wat gist kan missen na de hoofdgisting, ik ben kandidaat was opzoek naar de PC 3739 maar helaas uitverkocht

    Ik zou graag wat afstaan maar ben te onervaren hoe ik dat zou moeten doen. Sent from my iPhone using Tapatalk

    Oke morge gaat deze dus gebrouwen worden. Ik denk dat ik wel 25gr elke keer ga gebruiken, alle weet het nog niet zo goed

    ga morgen tijdens het brouwen nog zien. Men PH meter is ook aangekomen dus deze keer geen gepruts met die PH papiertjes. Ben eens benieuwd eerste keer met vloeibare gist hopelijk heb ik niets verkeerd gedaan met hem in de DJ te gieten enzo

    . Heb nog wel 2 zakjes BRY-97 opzij staan in geval van ...

    .

    Heb het boven even aangepast zoals je zij Ronnie. Misschien ga ik toch wat meer hop toevoegen maar ben nog niet zeker

    . Heb de gist ook aangepast maar ik vind hem niet op de wyeast site dus weet niet of de informatie klopt van wat ik op andere sites gevonden heb. Het rare is wel Pallieter en A3 zegt dat het een gist is die zeer goed doorgist maar als ik dan de eigenschappen ingeef die ik vind zou hij niet zo hard door vergisten maarja we zien wel wat hij gaat doen. Heb nog een pakje of 2 van de BRY-97 in de frigo steken in geval van

    . Als hij goed gelukt is zal ik er zeker eentje opzij zetten

    SG na koelen was 1074. Amai dat is wel snel dat hij dan is uitgegist. Ik had het op brouwplanner ingegeven en ik kwam dan ook uit op 1020 maar ik dacht dat ik wat fout deed omdat het dan bleek dat hij al was uitgegist en ik dat niet zo goed kon geloven. Doeme voor niets de extra gist toegevoegd dus. Bedankt Ronnie, Rob en lino om het even om te rekenen voor mij

    Aangezien ik deze morgen dan toch de gist was gaan halen bij Pallieter ga ik zaterdag nog eens brouwen. De gist is de Flanders Golden Ale. Pallieter wist me te vertellen dat ik er een goeie zware met mocht brouwen dus dacht ik maar aan een Double IPA. Hier het brouwchema wel met de verkeerde gist omdat ik de golden ale niet vond in brouwplanner. Is dit misschien een beetje teveel van het goede of niet? Het zal ook de eerste keer dat ik ga proberen te koudhoppen. Iemand hierover misschien nog wat goede raad?

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 1/12/2013 Naam van het bier : Was da jo? Type van het bier : DIPA Brouwvolume : 30 liter Extractie-efficiëntie : 80% Voorspelling begindensiteit : 1080,3 SG /19,4 °P /19,8 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1015,1 SG /3,9 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,7% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 49 IBU / 18 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 6,800 72,3 % Tarwemout 3 1,000 10,6 % Munich mout 15 15 0,500 05,3 % CaraVienne (Cara 50) 66 0,500 05,3 % Kristalsuiker 0 0,600 06,4 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (M) Medium Maischwater : 31,4 liter aan 58 °C 54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust) 63,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose)) 72,0°C gedurende 25 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 20,0 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1020 SG (Of 5,3 °P of 5,5 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 75 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Chinook BLM 13,8% 50 FWH 41,0 Amarillo (U) BLM 8,2% 20 65' 3,2 Simcou (U) BLM 13,0% 20 65' 5,1 Amarillo (U) BLM 8,2% 20 75' 0,0 Simcou (U) BLM 13,0% 20 75' 0,0 AmarilSimcou BLM 10,6% 60 Koud 0,0 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' VERGISTING Gistnaam : 3739-PC Flanders golden Ale Gisteigenschappen : fruitige esters en kruidige fenolen produceren met een droge afdronk en een vleugje mout. Volume giststarter: 2,2 liter maak met : 340 gram moutextract en 10 gram gistvoeding in 2,3 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 28 gram

    Hmm wat is me dat hier?!? Ik kijk deze morgen in men gistkast en het waterslot van men porter brubelt niet meer en de dikke schuimlaag is zo goed als verdwenen. Ik heb dan gemeten met men refractometer en ik meet 1041SG (ik kom van 1074)ik weet dat ik het met omrekenen maar zo goed kon ik er niet aan uit aan dat omrekenen + ik kon niet geloven dat hij al uitgegist zou zijn. Dus heb ik maar op aanraden van Pallieter 1/3 van de bokaal gistslurry dat ik van hem gekregen heb erbij gegoten en de temp wat verhoogt naar 23°. Net voor ik naar de Chiro vertrek zag ik toch al een paar brubeltjes in het waterslot dus had ik de temp maar terug verlaagt naar 22° Nu ik kom terug van de chiro en ik zie geen beweging in het waterslot. Terwijl mijn blonde nog goed aan het gaan is. Is het dan echt mogelijk dat hij is uit gegist op 2,5 dagen? Nu moest dat zo zijn kan het dan kwaad dat ik hem nog in de DJ laat staan tot volgende vrijdag want ik moet een week weg met het werk?

    Citaat van PALLIETER

    Hey Willem, Proficiat met je eerste biertje.Is wel wat stressen de eerste keer hé. Groeten, Jan

    Bedankt Jan. Stressen was het zeker :) . Wachten en hopen op dat de vergisting begint was nog het meeste stressen.

    Citaat van Alvaron

    Proficiat! Nu het ongeduldigste van het proces,... Wachten

    Ijkes wachten, dat gaat het moeilijkste van al zijn denk ik.

    Heb zo goed als alles ervan gekregen na enkele uurtjes schrobben met azijn en wat citroenzuur. Als je kuist met zo'n product weet je wel goed waar je overal wondjes hebt op je handen. Zo branden amai

    . Wel een zalig gevoel men eerste eigen gebrouwen bier dat aan het gisten is.

    Als ik het aangebakken van men ketel krijg tegen morgen dan zoek ik deze te gaan brouwen. iemand enig idee of dit een goed biertje gaat worden? graag jullie mening hierover.

    BROUWPLANNER RAPPORT - (V6.1testB) - Datum Export: 28/11/2013 Naam van het bier : Type van het bier : Porter Brouwvolume : 28 liter Extractie-efficiëntie : 72% Voorspelling begindensiteit : 1074,4 SG /18,0 °P /18,4 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1021,7 SG /5,5 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,1% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 30 IBU / 91 EBC STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 5,600 61,2 % Munich mout 15 15 2,000 21,9 % Special B (Cara 400) 390 0,200 02,2 % Cara Crystal 120 0,500 05,5 % Weyermann® Carafa Special III 1400 0,250 02,7 % Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,200 02,2 % Bruine kandijsuiker 10 0,400 04,4 % MAISCHEN EN SPOELEN Gekozen Profiel: (Z) Zacht Maischwater : 31,2 liter aan 57 °C 53,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust) 63,0°C gedurende 30 min (ß amylase (maltose)) 72,0°C gedurende 50 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 18,1 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1018 SG (Of 4,8 °P of 5,0 Brix) HOPPEN Totale kooktijd : 90 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Hallertau Spalt Select (A) BLM 5,2% 80 FWH 27,8 Hallertau Spalt Select (A) BLM 5,2% 20 80' 2,3 KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN Additief Aantal Eenheid Toev. na..' VERGISTING Gistnaam : Fermentis S-33 korrel Gisteigenschappen : Zeer esterig, Zoet. Volume giststarter: 1,9 liter maak met : 290 gram moutextract en 8 gram gistvoeding in 2,0 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 24 gram

    Biertje is gebrouwen heb wel de muncher en cara 20 verhoogt naar 500g elk. Men eerste brouwdag is niet zonder problemen gegaan amai. Temperatuur bij de eiwitrust was een graat of 2 tehoog. Wanneer ik aan het wachten was tot mijn filterbed zich vormde was het vuur nog lichtjes aan het branden met gevolg een beetje mout aangebrand op de bodem. Tijdens het koken vuur iets te hard gezet met gevolg overkoken. En de eind sg is een 8puntjes te hoog. Maar voor de rest ging alles goed

    . Allesjans was Jan831 er om nog een beetje te helpen. Iemand misschien een idee hoe ik het beetje zwart aangebrand goed van den bodem van mijn ketel krijg? Heb al chemipro caustic geprobeerd maar krijg alles er niet af.

    Citaat van walter

    Dus als ik het goed begrijp gaan ze iets op de Belgische markt verkopen dat hier absoluut niet werkt maar waar de mensen dan toch geld aan mogen uitgeven Nu ja, een verkoper kan zich ook al eens vergissen hé

    Hij vertelde dat hij het al een paar keer geprobeerd had dus oftewel liegt het dan aan zijn water of ja ze gaan iets verkopen wat maar half werkt.