Berichten van JochenV

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Altijd al mijn kriek gemaakt met Gorsem en/of Kellery.


    Geven beiden wel iets van een zuurtje, maar wat mij betreft niet overdreven...

    Binnenkort eens een brouwsel (proberen) keggen ...


    Heb wel eens gezien dat men ter controle een drukmeter op de keg zet (ik vermoed aan de CO2-inlaat) om te checken hoeveel druk er op de keg zit.

    Als ik het goed begrepen heb, moet je dan je tapdruk iets hoger instellen ...


    Iemand die me kan zeggen of ik het goed begrepen heb?

    Dan kan ik eens uitzoeken wat ik juist nodig heb voor zo'n 'druktester'...

    Jochen, tof dat je nog eens de ketels opstelt! De hop alfa waarden nog in te geven om IBU's door te rekenen...

    Je mag wel kwistiger omspringen met de hopgiften op het einde.

    Succes!

    Mmm ... Inderdaad, ze zijn verdwenen ...

    Had het recept ook in Brouwhulp staan, dus wist al wel dat het redelijk bitter was ...


    Bij deze bijlage zou alles wel moet staan ;)

    Al lang geleden dat ik nog eens heb kunnen brouwen ;(


    Nu wil ik toch eens een IPA proberen, om daarna te keggen (dus 2 testjes in één slag).

    Ik had aan het volgende recept gedacht ... Nog niet echt ervaring met IP's , dus alle commentaar meer dan welkom.

    Ik heb die nieuwe richtlijn van FOD eens goed doorgenomen.

    In het eerste punt wordt er wel gesproken over vrijstelling van acsijnzen voor partikulieren.

    Maar dat betekend nog niet dat er geen bezitsaangifte meer zou zijn, of heb ik heb ik het mis?

    In dezelfde alinea staat ook dat er vrijstelling is van bezitsaangifte.


    Alleen heb ik zelf ondervonden dat verschillende diensten bij D&A niet op de hoogte zijn van deze omzendbrief...

    Ik heb me laten vertellen dat je de buisjes (toch de glazen exemplaren) best in pure alcohol stopt en zo laat invriezen. Zo zou het vriezen gelijkmatiger verlopen, en de gist minder kwaad doen.


    Idem voor het ontdooien, laten ontdooien in een hoeveelheid alcohol, de schok zou minder groot zijn ...


    Of het echt helpt, geen idee ... maar de uitleg lijkt aannemelijk.

    Ik zet hem gewoon even op de chauffage, zodat hij iets zachter is dan normaal.

    Daarna kan ik hem gewoon bij mijn brouwsel gieten ...

    Wat overblijft in de pot is voor de brouwer, beetje lauwe melk erbij en in een tas gieten ;)


    Moet wel zeggen dat de honing die ik gebruik, onder gewone omstandigheden ook al redelijk zacht is.


    Maar inderdaad opletten dat je hel niet te warm maakt, want dan zouden de goede eigenschappen verloren gaan.

    Maar ik kan mij de hilariteit wel voorstellen als je in 2001 met die vraag afkwam. Ik vind het zelfs straf dat ze alnog langs gekomen zijn.

    Toen ik enkele jaren geleden mijn bezitsaangifte opgestuurd had, zijn ze niet bij mij langs geweest.


    Ik kreeg wel telefoon van hen, met de vraag wat ze met die papieren moesten doen ... ?!?

    En hoe was ik aan de documenten geraakt? Dat was precies ook een groot vraagteken ...


    Mijn installatie is op basis van 2 weckketels, dus +/- 20l productie. Ze hebben toen 4-5 keer gevraagd of het toch zeker was dat ik niet professioneel ging brouwen ... Het antwoord dat een dag werk voor 20l niet echt winstgevend zou zijn heeft hen uiteindelijk toch kunnen overtuigen.

    Op het einde van het gesprek kreeg ik nog de mededeling dat als ik ooit professioneel zou gaan, ik hen maar eens moest terug contacteren.


    2 dagen later de nodige formulieren met stempels in de bus ;)

    Had een 125 gevraagd ... maar zie nu dat er maar een 100 gestoken is :(


    Een 100mm ventilator zou 98m³/u kunnen verplaatsen ... 't Koken zelf is ook in de buurt van de deur...

    Even een ventilatievraagje ...


    Heb in het dak een afvoer zitten diam 100.


    1/ Kan nu gewoon een ventilator op die buis aansluiten, en op één plaats lucht afzuigen.


    2/ Maar kan eventueel ook nog in het valse plafond een rechthoekige buis steken, en op 2 plaatsen boven de brouwtafel lucht gaan afzuigen ... (aan de afvoer komt dan een buisventilator).


    Voordeel van 1 is dat bij defect, ik gewoon alles kan vervangen.

    Als ik voor 2 kies moet ik een inspectieluikje gebruiken in geval van defect ... En ik vrees dat er ook wel condenst zou kunnen komen in het horizontaal gedeelte ...



    Graag jullie mening ;)

    Wow ... Zo snel?

    Nu ja, des te beter eigenlijk ;)


    Enig idee op welke druk ik de CO2 best zet? Ik weet dat dit afhankelijk is van de temperatuur van de vloeistof, maar hoeveel CO2 vol is 'ideaal' voor een limonade?

    Het lijkt me leuk om voor oudejaar/nieuwjaar zelf limonade te maken met de kids.


    Zou de limonade ook wel in een kegje kunnen doen, en carboniseren ... Maar hoelang moet je zo'n kegje dan onder druk laten staan alvorens je limonade voldoende koolzuur heeft? :/


    Is ook een goede oefening om in een volgend stadium bier in de kegjes te doen 8o

    Iemand een idee voor appel-krieken cider? Hoeveel delen appel en hoeveel kriek?


    Zou dan wel met gekocht appelsap moeten .. Heb er geen idee van met de welke dit het best gaat. Ik vermoed dat sappen alle minute-mais gepasteuriseerd zijn, en dat dat dus niet zo goed zal werken?

    Hey,


    Heb hier in de diepvries nog een 5-tal liter kriekensap zitten ...


    Iemand een idee wat ik ermee kan doen? En het moet niet persé iets met bier zijn ... Zou er idd een kriekbier kunnen mee maken, maar de smaak van kriekbier met sap is me wat tegengevallen ...


    Dus alle voorstellen zijn welgekomen.

    Ik ga goed slapen deze nacht.

    Allez, dan zijn we met 2 ... Vandaag een muurtje uitgebroken om er een raam in te zetten ...


    4m², zou op zich nog moeten meevallen toch? Amaai mijn botten ... Dienen assesteen (of zendersteen) das toch vree dings zunne ... En in 56 was het waarschijnlijk geen mortel, maar beton om mee te metsen ...


    Maar bon, gat is er ... volgend weekend alles klaarzetten om te chappen... 't Gaat eindelijk vooruit ...

    Denk dat je hier wel al iets kan mee doen ... En is op de koop toe nog een troopershop ;)


    Verder heb ik inderdaad op het NL-forum eens een goede handleiding gezien, vermoed naar een kopie van het D-forum ...


    Een pincet en een kleine kniptang is ook altijd handig. Een derde hand kan ook wel soms van pas komen, maar heb dat zelf zelden gebruikt ...

    ga voor 40 of zelfs 50mm) en zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk 90° bochten hebt in je afvoer.

    ...

    Nog een tip (en die ben ik zelf vergeten te doen) : neem een aantal foto's van de hele afvoer vooraleer je ze bedekt. Dan weet je later bij eventuele problemen exact waar ze liggen.

    Heb gekozen voor 40mm. Is uiteindelijk maar één spoeltafel, en een afvoerrooster...

    90° bochten gebruik ik niet, waar ik 90° nodig heb zijn er altijd 2x 45° voorzien (makkelijker om ooit met een rioolrat erdoor te gaan als het nodig is).


    Tijdens de verbouwing van ons huis ook genoeg foto's genomen. Kan inderdaad in de toekomst handig zijn ... Maar ook als je om de een of andere reden ergens moet boren, dan weet je +/- wat waar loopt, ook handig ;)

    Is voor de afvoer ... Elektriciteit is er, en kan via de gyproc wand en het plafond (beide nog te plaatsen) naar waar ik het nodig heb.


    Afvoer was er nog niet voorzien. Kan wel buiten aansluiten op een bestaande afvoer. Dus nu eerst de buizen leggen (tot het niveau van de huidige vloer), en dan de vloer een 5-tal cm ophogen ...

    Volledig mee eens, alleen is het hobbybudget momenteel ook hier niet wat ik zou willen dat het was. De vaatjes tot daar nog aan toe, maar AL de rest eer je fatsoenlijk kan keggen. Pfffffff..... mss toch beter ppostzegels gaan verzamelen dan? 😂😂😂

    Hier is het budget ook niet wat ik zou willen. Maar ik heb gehoord dat de verkoop van kegs heel snel gaat X_X

    Vandaar dat ik deze nog dit jaar zou willen kopen, en dan de rest van de benodigdheden in de loop van volgend jaar.

    En dan ben ik hopelijk eind volgend jaar in staat mijn bier(tjes) te tappen ...

    Enkel nog uit bed geraken 😜

    Gezien je dit berichtje gepost hebt, ben je op zijn minst al wakker ;)


    Maar 't gaat waarschijnlijk over morgen ... zal ik je opbellen voor ik naar mijn werk vertrek? ;)

    Heb idd ook gelezen dat het bij de buren goed verlopen is.

    Alleen spijtig dat ik het wat te laat gezien had :(


    Hier is er blijkbaar niet echt interesse voor ...

    de gistkast (ijskast) bevat een 50W verwarming element en dit is al voldoende. Echt geen zorgen om maken

    Idem hier. Ik kan kiezen tussen 25 of 50W. Die 50W is goed om 'snel op temperatuur' te brengen, maar voor de gewone werking is 25W voldoende.


    Omgevingstemperatuur kan soms wel rond het vriespunt liggen ... Dus idd niks om je zorgen over te maken denk ik.

    Dikke bende amateurs zijn dat daar


    Heb je soms wel een punt in, hoewel dat ik denk dat het (zo als bij ieder bedrijf trouwens) afhangt van de persoon die de job moet uitvoeren ...


    Waarmee ik wil zeggen dat men niet iedereen over dezelfde kam mag scheren.


    Ken zo genoeg verhalen van BPost / Proximus(Belgacom) / banken waar medewerker x niet weet hoe of wat (en dus geen oplossing kan geven), terwijl zijn collega het probleem in een paar seconden oplost.


    Maar bon, da's allemaal eerder off-topic denk ik ;)

    In Nederland kan je blijkbaar kegs kopen van 9,45 l. Vanaf 6 stuks aan 64€ /stuk.


    Verzenden kan naar verschillende adressen ...


    Iemand interesse in samenaankoop?

    Ik heb echter wel een Inkbird liggen en aangezien mijn CCT over een thermowell beschikt kan ik met de Inkbir wel de temperatuur van het gistende bier meten en opvolgen. Waar ik me echter zorgen over maak is de relais van die Inkbird, die gaat immers telkens aanslaan als hij denkt dat het bier moet gekoeld dan wel opgewarmd worden. Vraag is dus : kan dat kwaad?

    Zolang er niet op aangesloten is kan er ook niks fout gaan ...


    Het enige is dat je relais idd zal schakelen, en dat een relais maar gemaakt is voor x-aantal schakelingen. Maar x zal iets in de grootorde van 100 000 zijn, dus niet meteen een probleem vermoed ik ;)

    Hallo,


    ik merk dat bij veel van onze glazen (die in de afwasmachine terecht komen), er precies een 'film' op het glas komt.

    Deze heeft een blauwe schijn, precies een olievlek, eigenlijk heel moeilijk te beschrijven ...


    Ik vrees dat dit ook wat schuimnegatief werkt, weet iemand hoe je deze film kan verwijderen?


    Alvast bedankt!