Berichten van JochenV

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Idd ... is wel duur voor wat het is ...


  Een gewone staaf moet volgens mij ook perfect werken. Je hebt vooral de warmte nodig ... Of dat dat met een bol of een staaf is, maakt volgens mij niks uit. Of het moest zijn dat die bol de warmte wat meer 'gericht' maakt??

  Yesss

  Had dat ook ooit gezien .... en wou da wel eens uitproberen ...


  Is iets wat ik in de winter wel eens doe.

  Wat je wel kan verwachten natuurlijk is dat je bier serieus gaat opwarmen. Die bol/staat die je erin duwt moet effectief rood staan, dus temperatuur stijgt echt wel serieus (ook al is het maar een 3-tal seconden).


  Beste resultaten had ik met een donker zoet bier (suiker moet kunnen karameliseren). Maar of je bier er echt beter zal van worden ... dat betwijfel ik.

  Mijn booster zend een netwerk signaal uit met de naam van het standaard netwerk + een toevoeging. Dit had tot gevolg dat de ispindel opnieuw ingesteld moest worden. Ik heb geen idee of je 2 netwerksignalen met exact dezelfde naam kan opzetten en hoe je apparaten daar dan op reageren.

  JochenV , hoe zit dat bij een mesh netwerk?:thinking_face:

  Bij een mesh heb je eigenlijk maar één netwerk in huis.


  Bij het opstarten connecteer je één antenne aan je vaste netwerk. Eens die geconfigureerd is, vraagt het systeem om de volgende hierop aan te sluiten. En dat doe je zo voor iedere antenne. Eens alle antennes een configuratie hebben, kan je deze plaatsen waar je wil (al dan niet draadloos).

  Maar gelijk waar je bent in huis connecteer je gewoon op hetzelfde netwerk. Zo goed als geen onderbreking ...

  Als je booster transparant is, dan zou dat moeten werken zou ik denken ... Je iSpindle maakt contact met de netwerknaam die in je spindel zit. Dus zolang dat netwerk beschikbaar is (uiteraard met het zelfde wachtwoord) dan moet dat werken.


  Heb zelf lang 'problemen' gehad met Wifi in huis, en uiteindelijk overgestapt op een meshed netwerk. Dat is volledig transparant, echt een verademing.


  Een van de meshed antennes ligt op mijn vergistingskast, ideaal voor mijn spindels dus. Komt volgens mij ook wel de batterij ten goede, want zijn opgestart van 28 maart, en laagste staat nog steeds op 3.81V (gekalibreerde batterij).  Maar ik denk dat idem met wat meer IT-kennis beter antwoord kan geven ivm die boosters ...

  Als je wil gaan werken met bottelsuiker rechtstreeks in de flesjes raad ik je eerder aan van een eco-matic doseerspuit te kopen en daar mee te werken :

  Eco-matic spuit voor flessen van 5ml


  Je hebt ze in alle maten en prijzen op aliexpress


  Deze gebruik ik nu ook al een tijdje, is wel handig. Zeker de versie met een slang (ipv flesje).

  Wat is de redenering daar achter ?

  Ik meen ooit gehoord te hebben dat er in een weizen inderdaad nog redelijk wat gist in suspensie is.


  En het is volgens mij ook niet zo erg om 2 weken op gist te laten staan, autolyse zou denk ik na 2 weken nog geen groot probleem mogen zijn. Misschien is de kans op oxidatie bij het overhevelen groter dan de kan op autolyse?

  Hallo,


  binnenkort weer zomer, daar past wel een lekkere weizen bij.


  Nu heb ik daar een vraagje over ... Is het bij een weizen nodig om te coldcrashen?

  Ik dacht zelf van niet, gezien een weizen in mijn ogen gerust een waas in zich mag hebben (is ook deels de bedoeling dacht ik). Ik vermoed dat deze zal verdwijnen bij het coldcrashen?


  Zelf had ik in gedachten om één week te vergisten, het bier van de gist af te halen, en dan nog een/twee weken verder laten gisten. Als het SG dan OK is, gewoon bottelen.


  Lijkt dit ok?

  Als het hier toch over giststarters gaat ...


  Hoe ga je te werk als je op te kweken gist diepgevroren is in een buisje, samen met (plantaardige) glycerine?


  Probeer je de glycerine zoveel mogelijk af te gieten? Of ... ?

  Het is idd heel dik plastiek...


  Zit idd in een t-stuk, maar het is een heel stuk daarboven dat het mis gegaan is.


  Denk dat als het in de stijgbuis is, dat het probleem nog groter is ... Als tijdens het maischen de barst zou optreden, dan kan ik 'gewoon' een stop in de t draaien... Kan dan nog verder gaan. Zou moeilijker zijn als het in de stijgbuis zit.

  Bijkomend voordeel is dat ik kan aflezen hoeveel er in de ketel zit (dus eigenlijk droogkoken kan controleren). Al denk ik dat er evenveel voor- als tegenstanders zullen voor zijn :grinning_face_with_sweat:

  Toch iets vreemd voor gehad met mijn EasyBrew.


  Een tijdje geleden merkte ik dat het peilglas precies gebarsten was. Ik zeg precies, want de ketel zat vol, en er liep niks uit.

  Enkel naar het einde van de kook toe verscheen er een druppeltje aan het glas, maar niets wat erop wees dat het uit de buis kwam. Voorzichtig zo gelaten, want je weet natuurlijk maar nooit ...


  Na het koken volgt zoals steeds het reinigen. Ik spoel wat extra water door het peilglas, maar demonteer deze niet. Bij het aanraken valt het geheel in 3 stukken uiteen! Nog een geluk dat ik er bij het maischen/koken niet aan kwam ...


  Ik heb dus geen enkel idee wat de mogelijke oorzaak kan zijn... En dat zou ik wel graag te weten komen, want wil dit liever geen 2 maal meemaken...  Moet wel voor de volledigheid zeggen dat Braumarkt dit goed opgelost heeft, en mij kosteloos een nieuw peilglas heeft gegeven. Dus van de service kan ik niet klagen.

  Nu het toch over besmetting en kopruimte gaat ... toen ik deze morgen een kijkje nam in mijn klimaatkast zag ik iets vreemds ...


  Beide 5l glazen flessen zijn afkomstig van dezelfde batch (vergisting met Roeselare Blend).

  De linkse maak ik mijn (nog) niet veel zorgen om ... De rechtse daarentegen lijkt me toch iets verdacht. Ik vermoed kaam ... maar in principe is dat toch maar mogelijk als je teveel kopruimte en zuurstof hebt?

  Of heeft dit te maken met de Roeselare Blend?

  Even over de Roeselare Blend ...


  Ik heb nu 2 maal een bier gebrouwen met deze gist. Bij het overhevelen en bij het bottelen ruikt het bier zoals het moet ruiken. Ook de vooropgestelde FG is zoals verwacht.


  Maar na het bottelen is de geur helemaal anders ... Dan krijg ik de gevreesde 'putjesgeur'. Het ene bier heeft op krieken gelegen voor een 2-tal maand (in het gekende witte gistvat) , het ander heeft geen extra handelingen ondergaan (en hier werden dame jeanne's gebruikt).


  Flesjes zoals steeds de dag voor het bottelen in de vaatwas, en de dag zelf nog eens met wat starsan op de avvinatore.


  Nu lees ik hierboven ergens 6 maanden tot een jaar lageren... Heb ik alles gewoon te vroeg in flesjes gedaan, of is het toch iets anders?


  Andere bieren (na deze gebrouwen) ruiken op 't eerste zicht zoals ze moeten ruiken.

  't is wel veel geld ... je kan (maar) 5,5 l brouwen, en je moet pakketten bij hen aankopen (of 89€/jaar betalen om je eigen recepten te kunnen brouwen).


  Je zou ook enkel kunnen werken met keg, en dus niet bottelen ...

  Ik lees dat bv kriek theoretisch moet lukken, maar ze hebben het nog niet 'gevalideerd'. Ik vermoed dan ook dat je moeilijk dingen kan toevoegen bij het vergisten.

  Alles is gesloten, maar DMS zou geen probleem zijn, gezien het condenseert in de bostel ...  Klinkt allemaal toch een beetje vreemd ....

  Rum is gemaakt van Molasses , heeft er al iemand een bier gebrouwen met Molasses in plaats van kriestalsuiker toe te voegen , zo ja geeft dit een goede smaak aan het bier ?

  Ik gebruik wel eens molasses in donkere bieren ... Geeft een beetje kleur, de smaak is denk ik eerder een licht verschil.

  Binnenkort eens een brouwsel (proberen) keggen ...


  Heb wel eens gezien dat men ter controle een drukmeter op de keg zet (ik vermoed aan de CO2-inlaat) om te checken hoeveel druk er op de keg zit.

  Als ik het goed begrepen heb, moet je dan je tapdruk iets hoger instellen ...


  Iemand die me kan zeggen of ik het goed begrepen heb?

  Dan kan ik eens uitzoeken wat ik juist nodig heb voor zo'n 'druktester'...

  Jochen, tof dat je nog eens de ketels opstelt! De hop alfa waarden nog in te geven om IBU's door te rekenen...

  Je mag wel kwistiger omspringen met de hopgiften op het einde.

  Succes!

  Mmm ... Inderdaad, ze zijn verdwenen ...

  Had het recept ook in Brouwhulp staan, dus wist al wel dat het redelijk bitter was ...


  Bij deze bijlage zou alles wel moet staan ;)

  Al lang geleden dat ik nog eens heb kunnen brouwen ;(


  Nu wil ik toch eens een IPA proberen, om daarna te keggen (dus 2 testjes in één slag).

  Ik had aan het volgende recept gedacht ... Nog niet echt ervaring met IP's , dus alle commentaar meer dan welkom.

  Ik heb die nieuwe richtlijn van FOD eens goed doorgenomen.

  In het eerste punt wordt er wel gesproken over vrijstelling van acsijnzen voor partikulieren.

  Maar dat betekend nog niet dat er geen bezitsaangifte meer zou zijn, of heb ik heb ik het mis?

  In dezelfde alinea staat ook dat er vrijstelling is van bezitsaangifte.


  Alleen heb ik zelf ondervonden dat verschillende diensten bij D&A niet op de hoogte zijn van deze omzendbrief...

  Ik heb me laten vertellen dat je de buisjes (toch de glazen exemplaren) best in pure alcohol stopt en zo laat invriezen. Zo zou het vriezen gelijkmatiger verlopen, en de gist minder kwaad doen.


  Idem voor het ontdooien, laten ontdooien in een hoeveelheid alcohol, de schok zou minder groot zijn ...


  Of het echt helpt, geen idee ... maar de uitleg lijkt aannemelijk.