Berichten van JochenV

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Jef Van Den Steen is muzikant, schrijver, brouwer van de “Glazen Toren”, filosoof, biermissionaris, en begenadigd verteller. Wat kan je daar nog aan toevoegen? Niks eigenlijk buiten dat we heel veel geluk hebben dat we hem als spreker aan de haak hebben kunnen slaan.

  Jef werd geboren te Mere, op 28 juni 1949, als vierde in een gezin van vijf. Hij studeerde brouwerijtechnologie aan de Gentse hogeschool en is mede-eigenaar en brouwmeester in brouwerij De Glazen Toren (Erpe-Mere). Daarnaast schrijft hij voor verschillende biermagazines, geeft hij lezingen over bier en is hij auteur van een mooie reeks bierboeken.

  Zijn tweede passie, reizen, bracht hem tevens naar talrijke buitenlandse brouwerijen, waardoor hij een degelijke kennis over de internationale biercultuur heeft verworven.

  En het zal over bier en bier maken gaan natuurlijk. Ook al zijn we ervan overtuigd dat de wijnmakers ook, heel wat gaan opsteken, veel zaken lopen immers parallel, zoals het zorgdragen voor de gist en de invloed van verschillende vergistingsmethodes op smaak, kleur en geur van het eindproduct.


  We gaan dus de vier gistingswijzen naast elkaar leggen, vergelijken, en proeven natuurlijk.
  • Spontane gisting dwz zonder toevoeging van gist – wij proeven een oude geuze.
  • Gemengde gisting – wij proeven een oud bruin.
  • Hoge gisting: hier is de keuze zeer groot. We laten daarom 2 bieren aan bod komen: een donker bier en een blond bier.
  • Lage gisting: maar hier gaan we iets sneller overgaan.

  Voor al deze vergistingswijzen zijn er proevers voorzien. Het zijn en blijven inderdaad proevers en geen volledige glazen. We willen jullie immers nog altijd veilig thuis krijgen.

  Maar we gaan ook vragen stellen. Jef vind het immers schitterend om met elke vraag een nieuwe fles weetjes en verhalen te ontkurken. Jef Van den Steen is vandaag zonder enige twijfel dé bierexpert van de Lage Landen, ook internationaal geldt hij als een autoriteit inzake de kunst van het brouwen. Kortom, hij is een man naar wie in de bierwereld wordt geluisterd!

  Voor onze leden kost deze vergadering €5. Niet leden betalen 10 euro. Iedereen is welkom, hoe meer zielen hoe meer vreugd, maar graag een seintje vooraf (info(at)rwbgilde.be) om te zeggen met hoeveel je komt. Geen bier genoeg hebben op zo’n event is immers altijd een beetje afzien, zeker voor de onaangekondigde die dreigt buiten het vat te vallen.

  Wanneer? Vrijdag 25 maart 2022 - 20u00
  Waar? Zaal Kerelsplein - Acaciastraat 6 - Roeselare
  Inkom? Leden : 5€ - Niet leden : 10€


  Bekijk ook ons Facebook evenement

  Vermoedelijk heb je last van hopcreep, de amylases die je uit je dryhop in je bier komt is langzaal je restsuikers aan het omzetten naar vergisbare suikers.
  Best nog even wachten tot je SG gezakt is, of je kan het bottelen en 3 weken laten nagisten op fles en dan in de koelkast bewaren zodat het eigenlijk te koud is voor de omzetting door de amylases.
  Ik weet niet of je een nauwkeurige PH meter hebt, maar door te dryhoppen stijgt je PH van je bier een beetje en kom je meer in het optimale bereik van deze amylases, je kan eventueel je PH terug corrigeren en wat laten dalen naar 4.3 a 4.1 PH zodat de amylases ook niet al niet meer in hun optimaal bereik zitten.

  Had idd al iets gevonden over hop creep ...

  Morgen maar eens de pH meten dus! Ben benieuwd ...

  Medebrouwers,


  ik wou even jullie mening over dit brouwsel ...


  Op 12 december dit biertje gebrouwen ...

  Op 26 december overheveling naar dame jeanne gedaan, en de dichtheid gemeten. Volgens het recept zou deze 1015 moeten zijn, gemeten was deze 1010 (na omrekening, gezien meting met refractometer)


  Nu (14/01) is er blijkbaar nog steeds vergisting (op de foto moeilijk te zien, maar er stijgen nog steeds kleine belletjes op, het waterslot geeft van tijd tot tijd nog een zuchtje ...).

  Het SG zakt wel nog, al is het heeeeel erg langzaam (1 SG puntje op 9 dagen ...)

  Dus bottelen lijkt me nog niet aangeraden, ben niet echt op zoek naar bommetjes ...


  Zou dit kunnen komen door die Verdant IPA gist? Of zou het eerder te maken hebben met de hoeveelheid dry-hop?

  Idd ... is wel duur voor wat het is ...


  Een gewone staaf moet volgens mij ook perfect werken. Je hebt vooral de warmte nodig ... Of dat dat met een bol of een staaf is, maakt volgens mij niks uit. Of het moest zijn dat die bol de warmte wat meer 'gericht' maakt??

  Yesss

  Had dat ook ooit gezien .... en wou da wel eens uitproberen ...


  Is iets wat ik in de winter wel eens doe.

  Wat je wel kan verwachten natuurlijk is dat je bier serieus gaat opwarmen. Die bol/staat die je erin duwt moet effectief rood staan, dus temperatuur stijgt echt wel serieus (ook al is het maar een 3-tal seconden).


  Beste resultaten had ik met een donker zoet bier (suiker moet kunnen karameliseren). Maar of je bier er echt beter zal van worden ... dat betwijfel ik.

  Mijn booster zend een netwerk signaal uit met de naam van het standaard netwerk + een toevoeging. Dit had tot gevolg dat de ispindel opnieuw ingesteld moest worden. Ik heb geen idee of je 2 netwerksignalen met exact dezelfde naam kan opzetten en hoe je apparaten daar dan op reageren.

  JochenV , hoe zit dat bij een mesh netwerk?:thinking_face:

  Bij een mesh heb je eigenlijk maar één netwerk in huis.


  Bij het opstarten connecteer je één antenne aan je vaste netwerk. Eens die geconfigureerd is, vraagt het systeem om de volgende hierop aan te sluiten. En dat doe je zo voor iedere antenne. Eens alle antennes een configuratie hebben, kan je deze plaatsen waar je wil (al dan niet draadloos).

  Maar gelijk waar je bent in huis connecteer je gewoon op hetzelfde netwerk. Zo goed als geen onderbreking ...

  Als je booster transparant is, dan zou dat moeten werken zou ik denken ... Je iSpindle maakt contact met de netwerknaam die in je spindel zit. Dus zolang dat netwerk beschikbaar is (uiteraard met het zelfde wachtwoord) dan moet dat werken.


  Heb zelf lang 'problemen' gehad met Wifi in huis, en uiteindelijk overgestapt op een meshed netwerk. Dat is volledig transparant, echt een verademing.


  Een van de meshed antennes ligt op mijn vergistingskast, ideaal voor mijn spindels dus. Komt volgens mij ook wel de batterij ten goede, want zijn opgestart van 28 maart, en laagste staat nog steeds op 3.81V (gekalibreerde batterij).  Maar ik denk dat idem met wat meer IT-kennis beter antwoord kan geven ivm die boosters ...

  Als je wil gaan werken met bottelsuiker rechtstreeks in de flesjes raad ik je eerder aan van een eco-matic doseerspuit te kopen en daar mee te werken :

  Eco-matic spuit voor flessen van 5ml


  Je hebt ze in alle maten en prijzen op aliexpress


  Deze gebruik ik nu ook al een tijdje, is wel handig. Zeker de versie met een slang (ipv flesje).

  Wat is de redenering daar achter ?

  Ik meen ooit gehoord te hebben dat er in een weizen inderdaad nog redelijk wat gist in suspensie is.


  En het is volgens mij ook niet zo erg om 2 weken op gist te laten staan, autolyse zou denk ik na 2 weken nog geen groot probleem mogen zijn. Misschien is de kans op oxidatie bij het overhevelen groter dan de kan op autolyse?

  Hallo,


  binnenkort weer zomer, daar past wel een lekkere weizen bij.


  Nu heb ik daar een vraagje over ... Is het bij een weizen nodig om te coldcrashen?

  Ik dacht zelf van niet, gezien een weizen in mijn ogen gerust een waas in zich mag hebben (is ook deels de bedoeling dacht ik). Ik vermoed dat deze zal verdwijnen bij het coldcrashen?


  Zelf had ik in gedachten om één week te vergisten, het bier van de gist af te halen, en dan nog een/twee weken verder laten gisten. Als het SG dan OK is, gewoon bottelen.


  Lijkt dit ok?

  Als het hier toch over giststarters gaat ...


  Hoe ga je te werk als je op te kweken gist diepgevroren is in een buisje, samen met (plantaardige) glycerine?


  Probeer je de glycerine zoveel mogelijk af te gieten? Of ... ?

  Het is idd heel dik plastiek...


  Zit idd in een t-stuk, maar het is een heel stuk daarboven dat het mis gegaan is.


  Denk dat als het in de stijgbuis is, dat het probleem nog groter is ... Als tijdens het maischen de barst zou optreden, dan kan ik 'gewoon' een stop in de t draaien... Kan dan nog verder gaan. Zou moeilijker zijn als het in de stijgbuis zit.

  Bijkomend voordeel is dat ik kan aflezen hoeveel er in de ketel zit (dus eigenlijk droogkoken kan controleren). Al denk ik dat er evenveel voor- als tegenstanders zullen voor zijn :grinning_face_with_sweat:

  Toch iets vreemd voor gehad met mijn EasyBrew.


  Een tijdje geleden merkte ik dat het peilglas precies gebarsten was. Ik zeg precies, want de ketel zat vol, en er liep niks uit.

  Enkel naar het einde van de kook toe verscheen er een druppeltje aan het glas, maar niets wat erop wees dat het uit de buis kwam. Voorzichtig zo gelaten, want je weet natuurlijk maar nooit ...


  Na het koken volgt zoals steeds het reinigen. Ik spoel wat extra water door het peilglas, maar demonteer deze niet. Bij het aanraken valt het geheel in 3 stukken uiteen! Nog een geluk dat ik er bij het maischen/koken niet aan kwam ...


  Ik heb dus geen enkel idee wat de mogelijke oorzaak kan zijn... En dat zou ik wel graag te weten komen, want wil dit liever geen 2 maal meemaken...  Moet wel voor de volledigheid zeggen dat Braumarkt dit goed opgelost heeft, en mij kosteloos een nieuw peilglas heeft gegeven. Dus van de service kan ik niet klagen.

  Nu het toch over besmetting en kopruimte gaat ... toen ik deze morgen een kijkje nam in mijn klimaatkast zag ik iets vreemds ...


  Beide 5l glazen flessen zijn afkomstig van dezelfde batch (vergisting met Roeselare Blend).

  De linkse maak ik mijn (nog) niet veel zorgen om ... De rechtse daarentegen lijkt me toch iets verdacht. Ik vermoed kaam ... maar in principe is dat toch maar mogelijk als je teveel kopruimte en zuurstof hebt?

  Of heeft dit te maken met de Roeselare Blend?

  Even over de Roeselare Blend ...


  Ik heb nu 2 maal een bier gebrouwen met deze gist. Bij het overhevelen en bij het bottelen ruikt het bier zoals het moet ruiken. Ook de vooropgestelde FG is zoals verwacht.


  Maar na het bottelen is de geur helemaal anders ... Dan krijg ik de gevreesde 'putjesgeur'. Het ene bier heeft op krieken gelegen voor een 2-tal maand (in het gekende witte gistvat) , het ander heeft geen extra handelingen ondergaan (en hier werden dame jeanne's gebruikt).


  Flesjes zoals steeds de dag voor het bottelen in de vaatwas, en de dag zelf nog eens met wat starsan op de avvinatore.


  Nu lees ik hierboven ergens 6 maanden tot een jaar lageren... Heb ik alles gewoon te vroeg in flesjes gedaan, of is het toch iets anders?


  Andere bieren (na deze gebrouwen) ruiken op 't eerste zicht zoals ze moeten ruiken.

  't is wel veel geld ... je kan (maar) 5,5 l brouwen, en je moet pakketten bij hen aankopen (of 89€/jaar betalen om je eigen recepten te kunnen brouwen).


  Je zou ook enkel kunnen werken met keg, en dus niet bottelen ...

  Ik lees dat bv kriek theoretisch moet lukken, maar ze hebben het nog niet 'gevalideerd'. Ik vermoed dan ook dat je moeilijk dingen kan toevoegen bij het vergisten.

  Alles is gesloten, maar DMS zou geen probleem zijn, gezien het condenseert in de bostel ...  Klinkt allemaal toch een beetje vreemd ....

  Rum is gemaakt van Molasses , heeft er al iemand een bier gebrouwen met Molasses in plaats van kriestalsuiker toe te voegen , zo ja geeft dit een goede smaak aan het bier ?

  Ik gebruik wel eens molasses in donkere bieren ... Geeft een beetje kleur, de smaak is denk ik eerder een licht verschil.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue