Berichten van Breugel

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Nog over zoetstof: vandaag in de krant:


  Binnen de 36 uur na het eten van twee brownies begon Ruby over te geven en kreeg de hond hevige diarree. De anders zo actieve jachthond werd ook plots lusteloos. Een dierenarts legde hem aan een infuus, maar het ging van kwaad naar erger. Leverfalen, was de conclusie in de dierenkliniek waar hij naartoe werd gebracht.

  Het 7-jarige dier stierf uiteindelijk. Kate wil met haar getuigenis nu andere dierenliefhebbers waarschuwen voor de gevaren. “Want we geven allemaal onze hond wel eens een koekje om hem te belonen”, zegt ze.

  Kate had de brownies zelf gemaakt. Niet met suiker, omdat dat slecht is, maar met Xylito, een suikervervanger. Zonder de gevaren te beseffen.

  Dierenartsen waarschuwen dat xylitol een heel ander effect heeft op honden dan op mensen en dat de suikervervanger giftig is voor dieren. Voor menselijke consumptie is er niet echt een gevaar.

  Hou ons op de hoogte, Bram!

  Bedenking: ik heb met "continentale" USA hops nog geen goede ervaring gehad; ttz: het zijn goede hoppen, maar ze missen het specifieke van de "echte" USA hops. Mengen met de echte USA hops gaat je dan waarschijnlijk ook geen goed beeld geven vd kwaliteiten van de Duitse Amarillo.

  Hier met calciumchloride in kristalvorm nog geen enkel probleem gehad (wel goed afsluiten, natuurlijk!)

  Calciumchloride wordt blijkbaar ook in vloeibare vorm gebruikt door de strooidiensten op de weg... dit geheel terzijde.
  Oplosbaarheid van calciumchloride is een fluitje van een cent; het calciumsulfaat daarentegen... amai.

  Via de brouwcursus heb ik geleerd om mijn water daags voordien voor te koken zodanig dat de kalk kan neerslaan en het risico op spuitend bier bij het openen van de flesjes vermeden wordt.

  Hier stel ik mij heel grote vragen bij...

  Zolang het eindproduct 100% hetzelfde smaakt als dat je met echt fruit zou werken, fine by me.

  Geloof je dat echt? Al eens yoghurt met kersen/krieken gegeten? Puur artificieel aroma. Ik verwacht van dit niks anders.
  Maar niets belet je om het uit te proberen, hé!

  Walter, je het natuurlijk manueel geplukt. Heb je dan selectief geplukt? Hiermee bedoel ik: heb je de kleine, niet volgroeide bloemen geweerd? Als dit het geval is, ga je een beter rendement in alfa's hebben dan de professionelen, die niet selectief hebben kunnen plukken en zo per gewicht minder alfa's hebben.
  Als je dan de cijfers van bv Hoppecruyt als leidraad neemt, dan klopt de berekening niet meer.

  (Voor de duidelijkheid: dit jaar is er een tweede bloei geweest bij hop (het weer!), bloemen vd tweede generatie zijn niet afgerijpt en bevatten minder of geen alfa-zuren)

  Ik kan me helemaal vinden in al de bedenkingen van de gepensioneerden; héél herkenbaar!

  En, Herman, rendement zit hier ook op 65.

  Persoonlijk zou ik overhevelen. Tijdens het verblijf in het vat gaat het bier tannines (looistoffen) van het hout gekregen hebben. Tannines gaan verbindingen aan met proteïnen in het bier. Je bier gaat hierdoor mogelijk klaren en dat gaat dan bezinksel geven in het vat. Ik zou dan ook voorzichtig zijn om het vat gaan te transporteren juist voor het bottelen.

  Op een korte termijn is dit wel zo. Als je een maand huiskamer (met "constante" temperatuur) neemt en daarna nog een maand kelder, dan zal er weinig verschil zijn in het finale bier. Ik probeer ook wel te zorgen dat de flessen zo vlug mogelijk hun koude kwijt zijn (een uurtje boven de verwarming).

  . Zelf doe ik dit nooit omdat ik niet goed weet wat de meerwaarde van dryhoppen is.

  Wel wat overdreven, maar probeer er de humor van in te zien:

  Goedele Liekens zei ooit: "als je niet goed weet of je een orgasme gehad hebt, dan heb je er geen gehad"

  En de laatste zin van Serge hierboven is ook een wijsheid.

  Maar wat moeten we dan denken van volgend artikel

  Het betreft hier een nieuw kookprocedé uitgewerkt door de ingenieurs van AB Inbev.
  Er wordt enorm veel energie mee uitgespaard tijdens het kookproces. Waar voorheen altijd een rollende kook aanbevolen werd (en dat hou je als amateur ook best aan), gaat men nu "sudderen" (Simmer and Strip). Om oa alle volatiele componenten die men kwijt wil tijdens de kook ook kwijt te raken bij het sudderen, gaat men gassen inbrengen id kookketel. Het kan gaan om gerecupereerde CO2 of om ter plaatse gemaakte stikstof. Er zouden goede resultaten bekomen zijn en we zullen er binnenkort waarschijnlijk nog meer over horen.
  ABInbev heeft het patent, maar elke "kleine" brouwerij (< 1 miljoen hl/jaar) mag een gratis licentie aanvragen voor het gebruik vh procedé. Ook de retrofitting zou gemakkelijk uit te voeren zijn.

  Haha! Geraard Vermeersch: "Kwaremont" is mijn favoriet!


  Ik lees nu maar pas heel het draadje: te laat voor raad; maar minstens één afvoerputje in de vloer is ideaal!
  En zorgen dat het water naar dat putje loopt. Hier loopt het naar een hoek... chappers en vloerders: niet te sturen!

  (En jij hebt ook van die prachtige buxus staan)

  Merci Serge. Dat was precies de vraag: is invert suiker/vloeibare suiker even veilig in gebruik dan een op het moment zelf gekookte suikeroplossing. Door te koken is die laatste bacterievrij, maar een groot vat met aangekochte vloeibare suiker dat verschillende keren open en dicht gaat, kan dat wel zomaar meteen in het bottelvat?

  De leverancier zegt van wel, maar ergens heb ik wel twijfels. Onterecht?

  Ik denk onterecht.

  Neem eens contact op met de firma Belgosuc, dat zijn professionals die weten waarmee ze bezig zijn. Leveren ook aan veel brouwerijen.

  Hoppecruyt heeft een innovatieprijs gewonnen voor hun concept van "24 Hour Hops"


  Artikel:

  https://www.hln.be/regio/poper…%2F%2Fwww.facebook.com%2F


  Onderaan het artikel is er de vermelding dat zij ook nog een publieksprijs kunnen winnen. Hiervoor moet gestemd worden op de vermelde site. Volgens mij de moeite waard om te doen voor een bedrijf dat de hobbybrouwwereld (wat een woord...) erg gunstig gezind is.


  Ik hoop dat die link werkt... en anders zal Walter dat wel oplossen, zeker!

  Kun je wat meer info geven, Wim?

  Het gebruik van die "zware" reinigingsmiddelen moet daarom niet elke keer, maar ik kan je verzekeren (zo was het bij ons) dat na een 8-tal vergistingen de biersteen nadrukkelijk aanwezig was. (ziet er proper uit als het nat is, maar duidelijk zichtbaar als het droog is)