Berichten van Filip64A

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Hallo Tom,


    Heb even Brouwhulp geprobeerd, is zeker OK en inderdaad veel gebruikt hier.

    Toch vond ik het niet zo gebruiksvriendelijk, grafisch als Brewfather voor een beginnende brouwer.


    Sinds een tijdje dus overgeschakeld op BrewFather en heel tevreden over, wordt nog door ontwikkeld en de databases worden bijgewerkt of je kan ze importeren via xml.

    Is ook makkelijker om recepten te laden of the delen en je hebt de mogelijkheid om er verschillende gadgets aan te koppelen zoals Tilt, Ispindle, Plaato, etc.

    Tripel d'Ename tot mij genomen M42/M41.

    Is een lekkere Tripel en geslaagd die combinatie van de 2 gisten ...

    Doet me goesting krijgen om ook te expirementeren met combinaties van gist.


    Mooie kraag, body en kleur, wel stevig in alcohol

    (Heb bijna de indruk dat dat een vereiste is voor hobbybrouwen ;) )


    Geslaagd biertje Herman!

    Bier zit nu een week op fles en kon het niet laten om er al enkele open te trekken, al de rest van bier in huis was op.

    Zit zeker al genoeg koolzuur op, denk zelfs dat ik er een ietsje teveel suiker in gedaan heb, zit op 10g/L, klein rekenfoutje gemaakt achteraf gezien. :pieker: Geen bommetjes gehad


    Is amber van kleur, volgend donkerder bier gaat die D-180 van Kristof A erbij.

    Heeft een kruidige toets, beetje caramel maar niet overdreven zoet en toch een onderliggend bittertje.

    Ga nu proberen een week of 3 er vanaf te blijven ... de dame des huizes is alvast tevreden van de smaak.

    Als bij vele dingen oefening baart kunst ... of in dit geval bier ;)


    Je allereerste brouwdag is altijd een beetje zoeken maar je zal zien dat het na een keer of 3 - 4 beter wordt en je meer structuur in je handelingen gaat hebben. Vind dat je al bij al een redelijk geslaagde brouwdag gehad hebt.


    En nu wachten .... wachten ... wachten .... :drinken:

    Ik zie bij reset enkel 2 metalen pinnetjes / staafjes, kan ik daar iets mee doen ?

    Yep, het zijn die 2 pinnetjes die je moet samen 3x moet aantikken, ik doe dit met de achterkant van een theelepeltje of een shroevendraaiertje.

    Normaal gezien gaat je iSpindel dan terug in configuratie modus


    In principe zou je dan op het bord een blauw ledje enkele malen moeten zien oplichten (snel en een keer traag als ik me niet vergis).

    Wacht dan even en je zou het ISpindel Wifi netwerk moeten zien verschijnen.


    Lekker stevig biertje van Kristof en co , madam is ook fan.
    Gebruikte hop komt er mooi door zonder te bitter te zijn, Citra geeft het dat net ietsje meer.
    Heeft een beetje weg van de Duvel triple hop.
    Zeer geslaagd en recept posten ... ga er dan zeker mee aan de slag

    Hoop dat iedereen veilig en wel thuis geraakt is.


    Heb genoten van jullie gezelschap de BBQ, de cackes en de biertjes (zitten echte pareltjes tussen).

    Merciekes Kristof voor de super ontvangst en organisatie, was dik in orde.

    Tina voor het maken van de lekkere cakes, Tony voor het schitterende idee.


    Kijk al uit naar volgend jaar!

    Niet echt on-topic, want heeft niks met BTW e.d. te maken, maar toch dit ook eens even lezen:


    https://tweakers.net/nieuws/16…webwinkels-buiten-eu.html


    Het spul wat je daar koopt hoeft niet aan Europese veiligheidsnormen te voldoen. Dat geldt zowel voor elektrische veiligheid als chemische veiligheid.

    Voor wie het nog niet wist opletten met de CE logo's voor elecktrische apparaten en electronica.
    Is niet altijd voor Conformité Européenne CE logo China - China Export

    Je kan volgens mij de tarwe mout vervangen door de maisvlokken.
    Ik heb ook een recept gevonden voor een Tank 7 kloon met de volgende verhoudingen :


    Pils mout 77,6%

    Maisvlokken 20%

    Tarwe mout 2,4%


    In jou geval de tarwe mout verlagen en de pils mout verhogen en aanvullen met maisvlokken.

    Koken 70 minuten. OG 1.070 en FG 1.012 / Heb wel de Wyeast 3724 als gist.


    Zelf het recept nog niet gebrouwen maar staat wel op de planning.

    Bedankt voor de reacties, het heeft pro's en contra's.

    Aangezien de BE-256 niet de ideale hoofd gist is om deze methode als hobbybrouwer te hanteren zal ik de bottelvat methode met toevoeging van de gist en suiker voor het bottelen gebruiken. Tis niet de bedoeling om mijn bier na enkele weken in de gootsteen te gooien.

    Goed roeren en bottelen.. Dat verspreidt toch ook voldoende denk ik? 😅..

    Inderdaad, ik wil zoveel mogelijk het roeren en overhevelen naar een bottelvat voorkomen en of het vullen van flesjes met een extra schotje siroop en een druppel F2.


    Ik denk dan hoe minder handelingen om je bier in je flesje te krijgen, des te beter niet?
    Op voorwaarde dat het helpt bij het eindresultaat, gecarboniseerd helder bier in je fles en in het glas.

    Toch ff een vraagje. Waarom wacht je een dag na toevoegen van suiker en F2 ? Volgens mij ga je al een gedeelte van je suiker verliezen na een dag. Hier suikersiroop en gerehydrateerde F2 in het bottelvat (soms met tetrahop er bij) en direct bottelen….

    Heb dit overgenomen van een Fermentis video (2) Droge gist hydrateren of direct doseren in wort, Wat is het beste x Castle Malting-Fermentis webinar - YouTube rond 1:12

    Dit geeft de gist en de suiker de kans zich goed te verspreiden.
    Temperatuur op 14°C, zodat de F2 niet activeert op dat moment.
    Heb het nu al enkele keren zo gedaan en werkt voor mij prima, doe dit rechtstreeks in de Fermenter.
    Merk zelfs dat de carbonisatie beter loopt.

    Na een week in de Fermenter gaat die Fermentis BE-256 nog lekker door op 18°C.

    Steeds nog een 10-tal bubbels per minuut.


    En dit met 1 pakje droge gist op 20L, stevig gistje :flexed_biceps:


    Hoop volgende week de nagisting op 20°C te kunnen starten en deze zeker een week te laten doen.

    Dan een weekje op een 10°C om uit te klaren

    Gist aflaten

    Temperatuur naar 14°C brengen en botteldag -1 de F2 + bottelsuiker in de Fermenter toevoegen.

    1 dag rust op 14°C om de F2 en suikers op te nemen in het wort

    En dan bottelen

    Probeer nu met de BrewMonk 1 keer per maand te brouwen op een zaterdag of zondag

    Ben begonnen begin dit jaar en ondertussen al een 8 tal keer gebrouwen, eerst 5L (brouwpaketten) en sinds april met de BrewMonk de "standaard" 20L volumes.


    Heb ondertussen enkele enthousiaste "proevers" dus bier staat nooit lang in de berging.

    Voor wat het nog waard is, ik gebruik de Brewmonk Fermenter al een tijdje en ben er best heel tevreden over. Was bij mij een kwestie van budget en om toch niet plastic te gaan.

    Gist aflaten doe ik ook en ja er blijft een beetje hangen op het einde van de conus, zou ook zonder aflaten kunnen.

    ik hevel via de Fermenter rechtstreeks naar mijn flesjes en dat gaat prima met het intern hevelarmpje, dat stopt net boven de conus.

    Zou morgen terug de zelfde keuze maken of voor de oplossing van Springerke gaan.

    Hier ook voor gehad met laatste witbier, wel niet zoveel havervlokken gebruikt tijdens het maischen (250gr op 5kg mout).

    Hoofdgisting op 18°C gedaan (Fermentis WB-06) en nagisting op 20°C gedurende 1 week.

    Nadien nog een week op 10 °C op de meeste gist en vlokken te laten uitzakken.


    Gebotteld met F2 en suiker vanuit de Brewmonk Fermenter en nu na 2 weken is het bier kraakhelder in de flesjes. Bier komt mee naar VHM.

    Bij uitschenken een komt een beetje gist mee om troebel in het glas te krijgen.

    Heb verleden weekend enkele flesjes meegenomen (12) naar een etentje en werd goed bevonden want alles was op. :winking_face:

    Even een vraagje: 90 minuten maischen... is daar een specifieke reden voor? Ik lees bijna overal 60 minuten

    De 60°C 60 minuten daar ik al (of toch de meeste) vergistbare suikers eruit wil halen.

    De 70°C 30 minuten voor body te krijgen in mijn bier.

    Ik doe sowieso een SG test bij iedere stap en een jodium test.

    Zou dit weekend deze "Belgian Dubbel" willen brouwen.

    Indien er fouten in staan of jullie een geweldige tip hebben, graag jullie input. :danku:


    Thx,

    Filip

    64A Dobbel Trobbel

    Belgian Dubbel

    7.0% / 17.1 °P

    Recipe by

    Filip Vanden Bosch

    All Grain

    Filip Brew Monk 30L

    68.8% efficiency

    Batch Volume: 20 L

    Boil Time: 60 min


    Mash Water: 23.6 L

    Sparge Water: 7.92 L @ 80 °C

    Total Water: 31.52 L

    Boil Volume: 26.9 L

    Pre-Boil Gravity: 1.049

    Vitals

    Original Gravity: 1.070

    Final Gravity (Adv): 1.017

    IBU (Tinseth): 24

    BU/GU: 0.34

    Color: 33.5 EBC


    Mash

    Strike Temp — 66.1 °C

    B-amylase (vergistbare suikers) — 62 °C60 min

    A-amylase (on+vergistbare suikers) — 70 °C30 min

    Mash out — 78 °C5 min


    Malts (5.7 kg)

    4 kg (63%) — Brouwland Brewferm Pilsmout — Grain — 3 EBC

    900 g (14.2%) — Viking Malt Munich Light — Grain — 16 EBC

    500 g (7.9%) — Brewferm Cara-120 — Grain — 120 EBC

    300 g (4.7%) — Brewferm Special B — Grain — 290 EBC


    Other (650 g)

    650 g (10.2%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC


    Hops (80 g)

    20 g (22 IBU) — Brewer's Gold 9% — Boil60 min

    30 g (2 IBU) — Smaragd (Emerald) 5% — Aroma15 min hopstand - Hopstand at 80 °C

    30 g — Smaragd (Emerald) 5% — Dry Hop3 days


    Miscs

    8 ml — Lactic Acid 80% — Mash

    3 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

    6 g — Irish Moss — Boil10 min

    Yeast

    2 pkg — Fermentis T-58 SafBrew Specialty Ale 70%

    299 billion yeast cells

    0.88 million cells / ml / °P


    Fermentation

    Hoofdgisting — 16 °C7 days

    Nagisting — 20 °C7 days

    Uitklaren Cold Crash — 5 °C7 days

    Nagisting D-1 F2 + suiker — 14 °C1 days

    Nagisting op fles — 20 °C14 days

    Bierstabilisatie — 15 °C14 days


    Carbonation: 5.6 g/L

    Bij mij staat die altijd op 1,4 mm en dit is prima voor mij, soms als ik speciale mouten gebruik (lees kleinere soort) dan pas ik deze eventueel aan.

    Idem hier.
    Ik kijk altijd of kafjes nog heel zijn en graan gebroken met een handvol mout.

    Daarna indien nodig aanpassen maar 1,4 is ook mijn basis om te starten.