Berichten van Filip64A

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Hallo Peter,


    Heb zelf de Brewmonk, principe voor de 2 is hetzelfde.


    Als je met Thermokoppel -> Thermowell bedoelde want voor de rest vind ik niks op de Braumarkt site.

    Dat een gesloten buis die in je jong bier gaat waar je de sonde van bvb een Inkbird in laat zakken.
    Is hetzelfde als de opening waar je thermometer insteekt alleen gaat deze thermowell van bovenaf tot +/- een 30tal centimeter naar beneden in je vat.


    Koelen en verwarmen van je vergistingsvat wordt door de meesten hier gedaan in een vergistingskamer, lees een frigo met een verwarmingselement in (draad,plaat,lamp,...) en een koppeling naar een bvb Inkbird waar je de temperatuur regelt.

    Naargelang de temperatuur gemeten door de sonde van je Inkbird zal ofwel je frigo (koelen) ofwel je verwarming element aanslaan.

    Heb zelf de Enolmatic uiteindelijk aangeschaft na een keertje proberen met die van aatjebanaantje

    Scheelt 'em toch een pak op het verwerken en gaat heel vlot. Ben er zelf heel tevreden van.

    Enkel voor Steinie flesjes is de hals net iets te kort, opgelost met er een vaatdoek onder te leggen.

    Vul nu een 2-tal bakken af op iets meer dan 30minuten.

    Heb deze wel rechtstreeks via Polsinelli in Italië gekocht, enolmatic 275€ + 14€ verzendkosten.

    Vergisting gestopt op 1.007, is 1 puntje dieper dan de 1.008

    Ondertussen al 2 dagen navergisting op fles aan 30°C hier in de keuken.


    Daarnet een flesje geopend, is heel lekker biertje en zit al redelijk wat druk op.

    Heel lekker met een fruitige (mandarijn) toets die niet te overheersend is.

    Mocht misschien de dry-hop toch iets meer zijn. nu maar 2gr/L. Komt er niet echt door.

    Mijn buldog brewer is gewoon een miskoop geweest

    Hier een Brewmonk 30L denk gelijkaardig aan je Buldog Brewer qua automaat.

    Buiten een keer een gebroken circulatiepijp gaat deze technisch heel goed.

    Als er bij mij al fouten zijn dan is het niet zozeer de ketel maar het mannetje erachter die een kemel slaat.

    Tot nu toe wel steeds bieren gebrouwen dat je kan drinken ...


    Zoals mbroek al stelde wat is voor jou de reden om te zeggen dat het een miskoop is?

    Welk type bier wil je brouwen? Qua mouten en hop zou ik zeggen een soort tripel hop, maar de gist is een weizengist.

    Ben je zeker van de vergistingsgraad? Je eind sg lijkt me wel erg laag voor deze gist. 🤔

    Hallo Koen, is mijn eigen twist aan een Duvel Citra recept die inderdaad naar een gehopte Tripel neigt.
    De WB-06 heeft hier bij mij een attenuation van 90% (max.), misschien iets te hoog? Waarde komt van BrewFather.

    gepland voor 8 juli : Laatste brouwdag voor deze zomer en zou moeten klaar zijn voor VHM.
    Laat maar weten wat jullie zouden aanpassen.

    2023 3D-Drop

    7.6% / 15 °P

    Recipe by

    Filip Vanden Bosch


    All Grain


    Filip Brew Monk 30L

    77.3% efficiency

    Batch Volume: 25 L

    Boil Time: 70 min


    Mash Water: 25.98 L

    Sparge Water: 13.38 L @ 90 °C

    Total Water: 39.36 L

    Boil Volume: 31.63 L

    Pre-Boil Gravity: 1.048




    Vitals

    Original Gravity: 1.061

    Final Gravity: 1.003

    IBU (Tinseth): 39

    BU/GU: 0.64

    Color: 8.1 EBC


    Mash

    Strike Temp — 68.1 °C

    Beta — 64 °C — 30 min

    <> — 67 °C — 10 min

    Alfa — 72 °C — 30 min

    Mash out — 78 °C — 5 min


    Malts (6 kg)

    5.5 kg (84.6%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4.2 EBC

    500 g (7.7%) — Viking Malt CaraBody — Grain — 8 EBC


    Other (500 g)

    500 g (7.7%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC


    Hops (115 g)

    40 g (36 IBU) — Perle 9% — Boil — 70 min

    25 g (3 IBU) — Perle 9% — Aroma — 20 min hopstand

    50 g — Citra 12% — Dry Hop — 4 days

    Hopstand at 80 °C

    Whirlpool/Hopstand Time: 20 min


    Miscs

    2.64 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Mash

    6.67 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Mash

    8 ml — Lactic Acid 80% — Mash

    1.36 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Sparge

    3.44 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Sparge

    3.72 ml — Lactic Acid 80% — Sparge


    Yeast

    2 pkg — Fermentis WB-06 Safbrew Wheat 90%

    368 billion yeast cells

    1 million cells / ml / °P


    Fermentation

    Primary — 18 °C — 7 days

    Secondary — 22 °C — 14 days

    Cold Crash — 7 °C — 7 days

    Carbonation Op fles (F2 + suiker) — 22 °C — 7 days

    Conditioning — 15 °C — 7 days


    Carbonation: 5.5 g/L

    Hier al een beetje vanalles gebruikt, Weyermann, Castle Malting, Dingemans, Maris Otter en Viking Malt.

    Voor de pilsmout gaat voorkeur uit naar Wyermann en pale mout van Maris Otter.

    Voor de andere mouten is afhankelijk van smaak, EBC, extractiewaarde en welkt stijl je wilt brouwen, niet noodzakelijk de mouterij.

    geef je mss even het merk door en de hoeveelheid die je hebt toegevoegd?

    Brewferm Hopextract geïsomeriseerd 6% -> 3ml op 20l ,1 ml verhoogt de bitterheid van 10 liter bier met 6 IBU

    Sinaasappel aroma van BMS -> 10ml op 20l 0,1-1% op 5-50L,


    Ben zeker binnen de normen gebleven van wat voorgesteld is.

    Zal alles nog even laten zijn gang gaan, miscchien vlakt het nog uit.

    Daar gaat mijn bier voor het VHM. ;(

    Vorig weekend een wit bier gebotteld en vandaag geproefd.

    Was al mooi op druk etc.. met dat warme weer.


    Had er op het laatst voor het bottelen nog een weing aroma en hopextract toegevoegd.

    Bier proeft heel chemisch en heeft een onprettige nasmaak.

    Had het voordien nog "clean" geproefd en was wel OK.


    Aroma gaat de vuilbak in! En waarschijnlijk 20L door de afvoer, tenzij ik iemand vind die het lekker vind. <X

    Lesje geleerd, die aromaten zijn niks voor mij.

    Uiteindelijk resultaat mag er best zijn. Gisten gaan wonderwel samen.

    Een stevig donker bier van 10% alc. met koffie/chocolade toetsen.

    Alleen de schuimstabiliteit is niet schitterend, daar moet ik volgende keer werk van maken.

    Kan iets meer suiker verdragen bij de carbonatie op fles 6g/l was toch iets te weinig.

    Heb gisteren met de madam is vergeleken met de Kraaike Meteko en kom redelijk in de buurt. Je moet er wel geen 3 van drinken want anders is het lichtjes uit.

    Heb rekening gehouden met jullie opmerkingen.
    Maish aangepast volgens tip van Kristof

    Fermentatie Profiel aangepast mbroek

    Suiker / mourt aangepast wimdm

    Kan er alleen maar beter van worden ;) en andres is het jullie fout :D



    2023 Skoll

    Belgian-Style Blonde Ale

    7.0% / 14.9 °P

    Recipe by

    N°64A


    All Grain


    Filip Brew Monk 30L

    77.3% efficiency

    Batch Volume: 23 L

    Boil Time: 70 min


    Mash Water: 26.25 L

    Sparge Water: 10.36 L @ 90 °C

    Total Water: 36.61 L

    Boil Volume: 29.54 L

    Pre-Boil Gravity: 1.048




    Vitals

    Original Gravity: 1.061

    Final Gravity: 1.008

    IBU (Tinseth): 32

    BU/GU: 0.52

    Color: 8.3 EBC


    Mash

    Strike Temp — 67.7 °C

    Temperature — 64 °C50 min

    Temperature — 72 °C20 min

    Temperature — 78 °C5 min


    Malts (5.5 kg)

    4 kg (67.8%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4.2 EBC

    1 kg (17%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Grain — 7 EBC

    500 g (8.5%) — Castle Malting Chateau Wheat Blanc — Grain — 4.5 EBC


    Other (400 g)

    400 g (6.8%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC


    Hops (75 g)

    35 g (32 IBU) — Perle 9% — Boil50 min

    40 g — Strisslespalt 5.7% — Dry Hop4 days

    Hopstand at 80 °C

    Whirlpool/Hopstand Time: 20 min


    Miscs

    0.239 g — Baking Soda (NaHCO3) — Mash

    0.184 g — Canning Salt (NaCl) — Mash

    0.488 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Mash

    3.156 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Mash

    10.12 ml — Lactic Acid 80% — Mash

    0.12 g — Baking Soda (NaHCO3) — Sparge

    0.092 g — Canning Salt (NaCl) — Sparge

    0.248 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Sparge

    1.628 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Sparge

    3.754 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

    0.92 g — Servomyces — Boil15 min

    5.244 g — Irish Moss — Boil10 min


    Yeast

    1 pkg — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik 82%


    Fermentation

    Primary — 32 °C4 days

    Secondary — 32 °C4 days

    Cold Crash — 5 °C4 days

    Carbonation — 30 °C7 days

    Conditioning — 10 °C7 days


    Carbonation: 6 g/L

    Nog snel een biertje voor de zomer en de buurt en BBQ feestjes

    Zoals gewoonlijk .. laat jullie bedenkingen er maar op los :)


    2023 Skoll Kveikske

    Belgian-Style Blonde Ale

    7.0% / 14.6 °P

    Recipe by

    N°64A


    All Grain


    Filip Brew Monk 30L

    77.3% efficiency

    Batch Volume: 23 L

    Boil Time: 70 min


    Mash Water: 24.5 L

    Sparge Water: 11.36 L @ 90 °C

    Total Water: 35.86 L

    Boil Volume: 29.54 L

    Pre-Boil Gravity: 1.043

    Vitals

    Original Gravity: 1.059

    Final Gravity: 1.006

    IBU (Tinseth): 33

    BU/GU: 0.56

    Color: 7.9 EBC


    Mash

    Strike Temp — 61.1 °C

    grensamylase — 58 °C — 10 min

    Beta-amylase — 62 °C — 50 min

    Alfa amylase — 72 °C — 10 min

    Uitmaischen — 78 °C — 5 min


    Malts (5 kg)

    4 kg (70.8%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4.2 EBC

    1 kg (17.7%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Grain — 7 EBC


    Other (650 g)

    650 g (11.5%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC


    Hops (75 g)

    35 g (33 IBU) — Perle 9% — Boil — 50 min

    40 g — Strisslespalt 5.7% — Dry Hop — 5 days

    Hopstand at 80 °C

    Whirlpool/Hopstand Time: 20 min


    Miscs

    0.239 g — Baking Soda (NaHCO3) — Mash

    0.184 g — Canning Salt (NaCl) — Mash

    0.488 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Mash

    3.156 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Mash

    10.12 ml — Lactic Acid 80% — Mash

    0.12 g — Baking Soda (NaHCO3) — Sparge

    0.092 g — Canning Salt (NaCl) — Sparge

    0.248 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Sparge

    1.628 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Sparge

    3.754 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

    0.92 g — Servomyces — Boil — 15 min

    5.244 g — Irish Moss — Boil — 10 min


    Yeast

    1 pkg — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik 82%


    Fermentation

    Primary — 30 °C — 7 days

    Secondary — 35 °C — 14 days

    Cold Crash — 5 °C — 7 days

    Carbonation Op fles (F2 + suiker) — 20 °C — 14 days

    Conditioning — 15 °C — 14 days


    Carbonation: 6 g/L


    In de omschrijving/specs staat:
    Ingrediënten: natuurlijk aroma, rietsuiker, dextrose, fructose, bosbes

    Sacharose-invertsuiker-isoglucose: 49,43%

    Brix: 72,1%
    Dosis: 0,5-1% van het gewicht; bv. voor 20 liter wort moet je rekenen op een gemiddelde dosis van 115 g.

    Met mijn klein verstandje zou dat dan 0.72*115gr = 82gr aan totale suikers zijn.
    Op 20l is dat 4.1gr/L
    Of ga ik hier een beetje te snel door de bocht?

    Hier zit alles in grote bakken die in een droge ruimte bewaart worden.

    De 1kg en 5kg originele zakken worden opnieuw dichtgemaakt met de vaccuum machine zodat er niets aankan.

    Kleinere hoeveelheden worden in kleinere zakken geseald.

    25kg zakken met tiewraps.

    Mijn mening: als ik lees overpompen van het wort krijg ik al de kriebels. Waarom zou je zoveel moeite doen om je eiwitten te coaguleren met Iers mos, biersol of iets dergelijks, als je daarna je wort terug gaat mixen door overpompen?

    Nu hebben ze bij de Brewmonk toch ook de counterflow chiller in het gamma gestoken.

    Aangezien de Brewmonk nog geen filter op de pomp heeft heb ik de filter van de grainfather er op geknutseld 2de foto.
    Lijkt me +/- hetzelfde principe als wat er op de brewster 1ste foto.
    Moet zeggen dat ik ook wel whirlpool en dan de ketel een beetje scheef zet, blokje onder de kant van de pomp, en dan een uurtje wacht alvorens over te pompen.
    pasted-from-clipboard.pngpasted-from-clipboard.png