Welkom op het forum en succes met je fruitbier
Berichten van Filip64A
Registreer je of meld je aan
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
-
-
Welome back en cheers!
-
Hallo Peter,
Heb zelf de Brewmonk, principe voor de 2 is hetzelfde.
Als je met Thermokoppel -> Thermowell bedoelde want voor de rest vind ik niks op de Braumarkt site.
Dat een gesloten buis die in je jong bier gaat waar je de sonde van bvb een Inkbird in laat zakken.
Is hetzelfde als de opening waar je thermometer insteekt alleen gaat deze thermowell van bovenaf tot +/- een 30tal centimeter naar beneden in je vat.Koelen en verwarmen van je vergistingsvat wordt door de meesten hier gedaan in een vergistingskamer, lees een frigo met een verwarmingselement in (draad,plaat,lamp,...) en een koppeling naar een bvb Inkbird waar je de temperatuur regelt.
Naargelang de temperatuur gemeten door de sonde van je Inkbird zal ofwel je frigo (koelen) ofwel je verwarming element aanslaan.
-
Bedankt, straf dat ik geregeld in uw dorp kom,
mijn beste kamaraad woont daar.
Dan mag je een paar biertjes komen ruilen als je dan toch in de buurt bent
-
Welkom dan519! Je hebt al verschillende brouwjaren op de teller staan
Veel plezier op het forum
-
Welkom Danny, veel brouw en leesplezier!
-
Nope tot nu toe nog niet meegemaakt, moet wel zeggen dat ik zoals Kassuul voornamelijk de 25kg aanschaf van Viking en Weyerman. Tot nu toe zeer tevreden van.
Zou niet mogen gebeuren maar zou er niet te hard aan tillen tenzij je een hele familie slakken en een halve boom in je zak hebt zitten natuurlijk.
-
Dat is mij tot op heden nog niet gelukt en ik durf toch nog altijd komen🤪…
Sluit me hier volledig bij aan, doe het voor de gezelligheid, de leuke babbel ... ah ja ook voor het bier
-
Heb zelf de Enolmatic uiteindelijk aangeschaft na een keertje proberen met die van aatjebanaantje
Scheelt 'em toch een pak op het verwerken en gaat heel vlot. Ben er zelf heel tevreden van.
Enkel voor Steinie flesjes is de hals net iets te kort, opgelost met er een vaatdoek onder te leggen.
Vul nu een 2-tal bakken af op iets meer dan 30minuten.
Heb deze wel rechtstreeks via Polsinelli in Italië gekocht, enolmatic 275€ + 14€ verzendkosten.
-
Vergisting gestopt op 1.007, is 1 puntje dieper dan de 1.008
Ondertussen al 2 dagen navergisting op fles aan 30°C hier in de keuken.
Daarnet een flesje geopend, is heel lekker biertje en zit al redelijk wat druk op.
Heel lekker met een fruitige (mandarijn) toets die niet te overheersend is.
Mocht misschien de dry-hop toch iets meer zijn. nu maar 2gr/L. Komt er niet echt door.
-
Welkom op het forum
-
Mijn buldog brewer is gewoon een miskoop geweest
Hier een Brewmonk 30L denk gelijkaardig aan je Buldog Brewer qua automaat.
Buiten een keer een gebroken circulatiepijp gaat deze technisch heel goed.
Als er bij mij al fouten zijn dan is het niet zozeer de ketel maar het mannetje erachter die een kemel slaat.
Tot nu toe wel steeds bieren gebrouwen dat je kan drinken ...
Zoals mbroek al stelde wat is voor jou de reden om te zeggen dat het een miskoop is?
-
Als ik mijn Plaato moet geloven wordt dat een Super-Dry bier, dag 2 van vergisting.
Rustig laten doen en we zien wel waar de gist strand -
Welk type bier wil je brouwen? Qua mouten en hop zou ik zeggen een soort tripel hop, maar de gist is een weizengist.
Ben je zeker van de vergistingsgraad? Je eind sg lijkt me wel erg laag voor deze gist. 🤔
Hallo Koen, is mijn eigen twist aan een Duvel Citra recept die inderdaad naar een gehopte Tripel neigt.
De WB-06 heeft hier bij mij een attenuation van 90% (max.), misschien iets te hoog? Waarde komt van BrewFather. -
gepland voor 8 juli : Laatste brouwdag voor deze zomer en zou moeten klaar zijn voor VHM.
Laat maar weten wat jullie zouden aanpassen.2023 3D-Drop
7.6% / 15 °P
Recipe by
Filip Vanden Bosch
All Grain
Filip Brew Monk 30L
77.3% efficiency
Batch Volume: 25 L
Boil Time: 70 min
Mash Water: 25.98 L
Sparge Water: 13.38 L @ 90 °C
Total Water: 39.36 L
Boil Volume: 31.63 L
Pre-Boil Gravity: 1.048
Vitals
Original Gravity: 1.061
Final Gravity: 1.003
IBU (Tinseth): 39
BU/GU: 0.64
Color: 8.1 EBC
Mash
Strike Temp — 68.1 °C
Beta — 64 °C — 30 min
<> — 67 °C — 10 min
Alfa — 72 °C — 30 min
Mash out — 78 °C — 5 min
Malts (6 kg)
5.5 kg (84.6%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4.2 EBC
500 g (7.7%) — Viking Malt CaraBody — Grain — 8 EBC
Other (500 g)
500 g (7.7%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC
Hops (115 g)
40 g (36 IBU) — Perle 9% — Boil — 70 min
25 g (3 IBU) — Perle 9% — Aroma — 20 min hopstand
50 g — Citra 12% — Dry Hop — 4 days
Hopstand at 80 °C
Whirlpool/Hopstand Time: 20 min
Miscs
2.64 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Mash
6.67 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Mash
8 ml — Lactic Acid 80% — Mash
1.36 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Sparge
3.44 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Sparge
3.72 ml — Lactic Acid 80% — Sparge
Yeast
2 pkg — Fermentis WB-06 Safbrew Wheat 90%
368 billion yeast cells
1 million cells / ml / °P
Fermentation
Primary — 18 °C — 7 days
Secondary — 22 °C — 14 days
Cold Crash — 7 °C — 7 days
Carbonation Op fles (F2 + suiker) — 22 °C — 7 days
Conditioning — 15 °C — 7 days
Carbonation: 5.5 g/L
-
Hier al een beetje vanalles gebruikt, Weyermann, Castle Malting, Dingemans, Maris Otter en Viking Malt.
Voor de pilsmout gaat voorkeur uit naar Wyermann en pale mout van Maris Otter.
Voor de andere mouten is afhankelijk van smaak, EBC, extractiewaarde en welkt stijl je wilt brouwen, niet noodzakelijk de mouterij.
-
Denk dat mijn madam haar smaakpapillen kapot zijn of de mijne, ze vond het het beste wit bier tot nu toe.
-
geef je mss even het merk door en de hoeveelheid die je hebt toegevoegd?
Brewferm Hopextract geïsomeriseerd 6% -> 3ml op 20l ,1 ml verhoogt de bitterheid van 10 liter bier met 6 IBU
Sinaasappel aroma van BMS -> 10ml op 20l 0,1-1% op 5-50L,
Ben zeker binnen de normen gebleven van wat voorgesteld is.
Zal alles nog even laten zijn gang gaan, miscchien vlakt het nog uit.
Daar gaat mijn bier voor het VHM.
-
Vorig weekend een wit bier gebotteld en vandaag geproefd.
Was al mooi op druk etc.. met dat warme weer.
Had er op het laatst voor het bottelen nog een weing aroma en hopextract toegevoegd.
Bier proeft heel chemisch en heeft een onprettige nasmaak.
Had het voordien nog "clean" geproefd en was wel OK.
Aroma gaat de vuilbak in! En waarschijnlijk 20L door de afvoer, tenzij ik iemand vind die het lekker vind.
Lesje geleerd, die aromaten zijn niks voor mij.
-
Kveik is nu volop aan het bubbelen op 35°C, nu is het miin vraag hoe ik het best dry-hop met deze gist.
Nadat de Kveik zijn werk gedaan heeft en de temp laten zakken naar 20°C en dan dry-hoppen voor enkele dagen?
-
.Je gebruikt alleen lichte mouten en die trekken de pH omhoog. Vandaar de behoorlijke lading melkzuur voor de pH verlaging
Kheb de water huishouding aangepast, eerder naar hoppig (Brewfather), backing soda ligt er nu uit en melkzuur ook lager tot 9ml.
-
Uiteindelijk resultaat mag er best zijn. Gisten gaan wonderwel samen.
Een stevig donker bier van 10% alc. met koffie/chocolade toetsen.
Alleen de schuimstabiliteit is niet schitterend, daar moet ik volgende keer werk van maken.
Kan iets meer suiker verdragen bij de carbonatie op fles 6g/l was toch iets te weinig.
Heb gisteren met de madam is vergeleken met de Kraaike Meteko en kom redelijk in de buurt. Je moet er wel geen 3 van drinken want anders is het lichtjes uit.
-
Heb rekening gehouden met jullie opmerkingen.
Maish aangepast volgens tip van KristofFermentatie Profiel aangepast mbroek
Suiker / mourt aangepast wimdm
Kan er alleen maar beter van worden
en andres is het jullie fout
2023 Skoll
Belgian-Style Blonde Ale
7.0% / 14.9 °P
Recipe by
N°64A
All Grain
Filip Brew Monk 30L
77.3% efficiency
Batch Volume: 23 L
Boil Time: 70 min
Mash Water: 26.25 L
Sparge Water: 10.36 L @ 90 °C
Total Water: 36.61 L
Boil Volume: 29.54 L
Pre-Boil Gravity: 1.048
Vitals
Original Gravity: 1.061
Final Gravity: 1.008
IBU (Tinseth): 32
BU/GU: 0.52
Color: 8.3 EBC
Mash
Strike Temp — 67.7 °C
Temperature — 64 °C — 50 min
Temperature — 72 °C — 20 min
Temperature — 78 °C — 5 min
Malts (5.5 kg)
4 kg (67.8%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4.2 EBC
1 kg (17%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Grain — 7 EBC
500 g (8.5%) — Castle Malting Chateau Wheat Blanc — Grain — 4.5 EBC
Other (400 g)
400 g (6.8%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC
Hops (75 g)
35 g (32 IBU) — Perle 9% — Boil — 50 min
40 g — Strisslespalt 5.7% — Dry Hop — 4 days
Hopstand at 80 °C
Whirlpool/Hopstand Time: 20 min
Miscs
0.239 g — Baking Soda (NaHCO3) — Mash
0.184 g — Canning Salt (NaCl) — Mash
0.488 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Mash
3.156 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Mash
10.12 ml — Lactic Acid 80% — Mash
0.12 g — Baking Soda (NaHCO3) — Sparge
0.092 g — Canning Salt (NaCl) — Sparge
0.248 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Sparge
1.628 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Sparge
3.754 ml — Lactic Acid 80% — Sparge
0.92 g — Servomyces — Boil — 15 min
5.244 g — Irish Moss — Boil — 10 min
Yeast
1 pkg — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik 82%
Fermentation
Primary — 32 °C — 4 days
Secondary — 32 °C — 4 days
Cold Crash — 5 °C — 4 days
Carbonation — 30 °C — 7 days
Conditioning — 10 °C — 7 days
Carbonation: 6 g/L
-
Nog snel een biertje voor de zomer en de buurt en BBQ feestjes
Zoals gewoonlijk .. laat jullie bedenkingen er maar op los
2023 Skoll Kveikske
Belgian-Style Blonde Ale
7.0% / 14.6 °P
Recipe by
N°64A
All Grain
Filip Brew Monk 30L
77.3% efficiency
Batch Volume: 23 L
Boil Time: 70 min
Mash Water: 24.5 L
Sparge Water: 11.36 L @ 90 °C
Total Water: 35.86 L
Boil Volume: 29.54 L
Pre-Boil Gravity: 1.043
Vitals
Original Gravity: 1.059
Final Gravity: 1.006
IBU (Tinseth): 33
BU/GU: 0.56
Color: 7.9 EBC
Mash
Strike Temp — 61.1 °C
grensamylase — 58 °C — 10 min
Beta-amylase — 62 °C — 50 min
Alfa amylase — 72 °C — 10 min
Uitmaischen — 78 °C — 5 min
Malts (5 kg)
4 kg (70.8%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4.2 EBC
1 kg (17.7%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Grain — 7 EBC
Other (650 g)
650 g (11.5%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC
Hops (75 g)
35 g (33 IBU) — Perle 9% — Boil — 50 min
40 g — Strisslespalt 5.7% — Dry Hop — 5 days
Hopstand at 80 °C
Whirlpool/Hopstand Time: 20 min
Miscs
0.239 g — Baking Soda (NaHCO3) — Mash
0.184 g — Canning Salt (NaCl) — Mash
0.488 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Mash
3.156 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Mash
10.12 ml — Lactic Acid 80% — Mash
0.12 g — Baking Soda (NaHCO3) — Sparge
0.092 g — Canning Salt (NaCl) — Sparge
0.248 g — Epsom Salt (MgSO4) Magnesiumsulfaat — Sparge
1.628 g — Gypsum (CaSO4) CalciumSulfaat — Sparge
3.754 ml — Lactic Acid 80% — Sparge
0.92 g — Servomyces — Boil — 15 min
5.244 g — Irish Moss — Boil — 10 min
Yeast
1 pkg — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik 82%
Fermentation
Primary — 30 °C — 7 days
Secondary — 35 °C — 14 days
Cold Crash — 5 °C — 7 days
Carbonation Op fles (F2 + suiker) — 20 °C — 14 days
Conditioning — 15 °C — 14 days
Carbonation: 6 g/L
-
Vlaamse Hobbybrouw Meeting , een hoop lelijke mannen die elkaar proberen te vergiftigen met hun laatste nieuwe brouwsels
De ene lukt er al beter in dan de andere
Maar tis zeker een gezellige dag- avond
- nacht
...
-
Vergelijking van de 3 C hops, Hop Comparison Tool & Chart - Beer Maverick
-
Success Tontin en Kristof, jullie gaan dat zeker goed doen!
Bedankt Walter voor het forum al die jaren te hebben beheerd!
-
Welkom Peter en veel brouwplezier
-
In de omschrijving/specs staat:
Ingrediënten: natuurlijk aroma, rietsuiker, dextrose, fructose, bosbesSacharose-invertsuiker-isoglucose: 49,43%
Brix: 72,1%
Dosis: 0,5-1% van het gewicht; bv. voor 20 liter wort moet je rekenen op een gemiddelde dosis van 115 g.
Met mijn klein verstandje zou dat dan 0.72*115gr = 82gr aan totale suikers zijn.
Op 20l is dat 4.1gr/L
Of ga ik hier een beetje te snel door de bocht? -
Welkom Roel, veel brouw en forum plezier, cheers!
-
Welkom en hopelijk veel brouw plezier
-
Veel brouw en forum plezier
-
Welkom en veel brouwplezier
-
welkom en veel brouwplezier
-
Hier zit alles in grote bakken die in een droge ruimte bewaart worden.
De 1kg en 5kg originele zakken worden opnieuw dichtgemaakt met de vaccuum machine zodat er niets aankan.
Kleinere hoeveelheden worden in kleinere zakken geseald.
25kg zakken met tiewraps.
-
Welkom op het forumKillian, veel brouw
en lees
plezier
-
-
-
Mijn mening: als ik lees overpompen van het wort krijg ik al de kriebels. Waarom zou je zoveel moeite doen om je eiwitten te coaguleren met Iers mos, biersol of iets dergelijks, als je daarna je wort terug gaat mixen door overpompen?
Nu hebben ze bij de Brewmonk toch ook de counterflow chiller in het gamma gestoken.
Aangezien de Brewmonk nog geen filter op de pomp heeft heb ik de filter van de grainfather er op geknutseld 2de foto.
Lijkt me +/- hetzelfde principe als wat er op de brewster 1ste foto.
Moet zeggen dat ik ook wel whirlpool en dan de ketel een beetje scheef zet, blokje onder de kant van de pomp, en dan een uurtje wacht alvorens over te pompen.
pasted-from-clipboard.pngpasted-from-clipboard.png -