Berichten van Filip64A

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Vandaag eens een biertje geprobeerd na de blunder (te heet wort en gisttoevoeging in gistvat), staat nu al +1 week in de living en is al mooi uitgeklaard. Beetje koude waas na in de frigo te hebben gestaan.


    Smaak is redelijk zoet maar niet te en ABV is rond de 9%.

    Breng zeker een aantal flesjes mee naar VHM zodat jullie 'een blunder' kunnen beoordelen.

    Dit weekend (vrijdag) witte gebrouwen met enkele aanpassingen,
    24L in het gistvat.
    OG : 1.047
    Gist Brewferm Blanche - Golding op einde kook erbij gedaan

    Is traag gestart op 18°C en als een speer omhoog gegaan op 20°C.
    Nu na 4 dagen FG op 1.012 en nog altijd actief 10tal bpm .... ben benieuwd

    Gisting is gestopt na een volle week, al een 2 dagen op 0bpm

    Zit rond 1.010 en is zoals te verwachten hoog in alcohol en smaakt en beetje fruitig en naar banaan.

    Net een 2L afgelaten. Ga hem nu nog een week of 2 rustig laten verder doen op 20°C, nog een liter aflaten en dan de temperatuur verder naar beneden brengen tot 10 °c voor een week alvorens op flessen te zetten.

    Hopelijk komt er nog iets van maar ik vrees ervoor :(

    Hallo iedereen,


    Om zo weinig mogelijk met de buitenlucht in contact the komen en niet meer handmatig te moeten overhevelen zou ik mijn Brew Monk Fermenter een upgrade willen geven.


    Heeft iemand al geprobeerd om :

    1. een TC 1.5" weldless fitting hierop te installeren

    2. Pressurized Transfer fitting hierop te gebruiken met CO2


    Indien ja, hoe begin je daaraan?

    Indien nee, is er een risico dat de Brew Monk Fermenter de druk niet aankan? tot 2.5 PSI als ik de BrewTech fitting zou gebruiken.

    Hallo Nathan,

    Welkom :clinking_beer_mugs:


    Kan me helemaal aansluiten bij Dude.

    Ook begonnen met een samengesteld paket met Dame Jeanne.

    Bij de verschillende paketten die ik gebruikt heb is het brouwen ofwel goed uitgelegd of heel summier afhankelijk van de producent. Maar nergens iets over vergisting en waar op te letten.


    Uiteindelijk heb ik dankzij het lezen van boeken het meeste opgestoken en hier op het forum leer ik nog iedere dag bij.

    Hij zal toch op een zeker moment opgetild moeten worden

    Yep, klopt. Ben aan het uitvogelen om een takel in de garage te hangen en dan het vat langs de bovenkant te takelen.

    Zo kan ik de kast ook gebruiken om te bottelen. Het bovenblad staat hoog genoeg,


    En mij lijkt dat als je met dat ding gaat bewegen (rijden) je dode gist weer rond zal gaan dwarrelen in je gistvat.

    Rij er nu ook niet de ganse dag mee rond in huis hé :face_with_tears_of_joy:

    Bedoeling is dat het vat al minstens een dag stil staat voor ik de gist er van af haal.

    Zou genoeg moeten zijn om de dode gist terug te laten zakken niet?

    Het vreemde aan alcohol is dat er discussie is of het al dan niet bijdraagt aan het hele proces van omzetting naar vet zoals suiker of vetstoffen. Alcohol is een gif en je lichaam zou dat eerst moeten verwerken voor het aan suikers en vetten kan beginnen.

    Het ding is dat het niet bijdraagt aan de opbouw van vetreserves maar door de lever wordt omgezet naar afvalstoffen die dan via je nieren naar buiten moeten. Dat dit proces eigenlijk niet zo gezond is, en bij overdaad dus ook kan zorgen voor de nodige medische problemen (lees leverkanker en cirrose) is geen geheim. Zoek maar eens online naar foto's van een lever van iemand die regelmatig alcohol drinkt en je zal zien wat ik bedoel.

    Ge doet me schrik krijgen :face_with_thermometer::woozy_face:

    Zoals bij de meeste dingen ... drink met mate

    Neemt dat ding niet evenveel plaats in van een frigo ?

    Jazeker, maar is minder statisch ... vandaag nog effe de ganse boel "moeten" verhuizen van de living naar de berging.

    1 stekker eruit en aan de andere kant 1 stekker erin. En het is bijna net als met een karretje door de winkel lopen.

    Verwarmt en koelt zoals het hoort dus ben echt wel tevreden.

    Als er nog een volgende komt ga ik eens zien of ik het nog eenvoudiger kan maken met alu profielen die ik hier nog liggen heb.
    BTW, alles is gemaakt van timmerhout dat ik nog liggen had dus heeft me enkel de vijzen en nagels gekost.

    Als je zou verwarmen met een brewbelt, en een isolatie mantel om je vat heen dan heb je die mobiele kast helemaal niet meer nodig. Scheelt weer wat ruimte.

    Ja, maar tis wel handig voor mij. Heb last van een zwakke rug.

    Ik brouw waar ik plaats heb, hevel over in het vat dat al in de kast staat en kan het verplaatsen.
    Aflaten gist, effe buiten rollen en aflaten zonder te morsen in het huis.

    En alles staat gemonteerd op de kast buiten de frigobox ... bijna een All-in-One :winking_face:

    Daar ik geen extra frigo wil plaatsen maar toch wil koelen en verwarmen.

    Heb ik deze gistkast in mekaar geknutseld ... buiten een probleempje met de pomp lukt het vrij aardig om de temperatuur onder controle te houden.


    Gebruikte materialen :

    - Hout en isomo voor de kast. Deze gaat langs voor en langs boven open.

    - Heating 60W Donkerstraler

    - Koeling Ventilator, Brew Monk koelspiraal, dompelpompje, frigobox met koeling, gardena koppelingen en slang.

    - Voor luchtslot gebruik ik een Plaato Airlock.

    - Temperatuur regeling met InkBird

    Met Brew Monk gebrouwd, Triple met een SG 1.075.

    Maar nu komt de kat op de koord ...


    Koelen met spiraal koeler en ondertussen whirlpoolen ... alles ok.

    Temperatuur op Brew Monk geeft 25°C aan dus moment om naar CCT over te hevelen.


    Blijkt nu dat de spiraal koeler tegen de temperatuur sensor moet gelegen hebben want in de CCT 38°C.

    En yep, pas gemerkt als ik mijn Ink Bird aangezet had.

    Gist was er ondertussen al bij gedaan M31.


    Bij overmaat van ramp heeft mijn dompelpomp de geest gegeven en kan ik geen koud water door mijn CCT sturen.

    Nu CCT koelen met koude doeken en ice packs, heb geen frigo, zit nu ronde de 30°C.


    M31 gist is wel als een gek tekeer aan het gaan in de bubbler ....


    Volgende keer eerst manueel meten voor dat ik overhevel.

    Dompelpomp testen voor de brouwdag.

    Recept hier en daar aangepast : suiker weggelaten, gist aangepast WB06, tarwe vlokken ipv haver vlokken, maischtijd verlengd.

    Op papier ziet het er goed uit denk ik, FG komt op 1.007 is een punt lager dan de veropgestelde 1.008 van Brewfather.

    Met een ABV van 5,5% zit ik meer dan goed, wil er meer dan ene kunnen drinken. :winking_face:


    Ja volumes zijn klein, maar reken dan ook op ongeveer een verhouding van 4L/kg mout kwestie van mijn Brew Monk vlot te laten maischen.


    Hieronder het resultaat, als ik nog iets over het hoofd gezien heb hoor ik het wel, alvast bedankt voor al jullie inputs :thumbs_up:


    64A White

    Witbier

    5.5% / 12.2 °P

    Recipe by

    Filip64A


    All Grain

    Brew Monk 30L

    75% efficiency

    Batch Volume: 20 L

    Boil Time: 60 min


    Mash Water: 23.8 L

    Sparge Water: 5.24 L @ 80 °C

    Total Water: 29.04 L

    Boil Volume: 25.88 L

    Pre-Boil Gravity: 1.042

    Vitals

    Original Gravity: 1.049

    Final Gravity: 1.007

    IBU (Tinseth): 13

    BU/GU: 0.27

    Color: 6.7 EBC


    Mash

    Strike Temp — 57.5 °C

    Protease — 55 °C10 min

    B-amylase — 62 °C30 min

    A-amylase 1 — 68 °C20 min

    A-amylase 2 — 72 °C20 min

    Mash out — 78 °C10 min


    Malts (4.2 kg)

    2 kg (47.6%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4 EBC

    2 kg (47.6%) — Wheat Malt — Grain — 3.9 EBC

    200 g (4.8%) — Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC


    Other (210 g)

    200 g — Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC


    Hops (50 g)

    30 g (12 IBU) — Hallertauer Hersbrucker 4% — Boil30 min

    20 g (1 IBU) — Hallertauer Hersbrucker 4% — Aroma10 min


    Miscs

    1 g — Canning Salt (NaCl) — Mash

    9.5 ml — Lactic Acid 80% — Mash

    1.44 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

    5 g — Irish Moss — Boil10 min

    5 g — Coriander Seed — Boil5 min


    Yeast

    14gr — Fermentis WB-06 Safbrew Wheat 86%



    Fermentation

    Hoofdvergisting — 18 °C — 2 days

    Hoofvergisting 2 — 20 °C (3 day ramp)4 days

    Navergisting — 20 °C 10 days


    Bottelen

    Fermentis F2 1gr/20L

    8 gr/L bottelsuiker.


    Nu nog de ingredienten te bestellen en aan de slag gaan :clinking_beer_mugs:

    Ik dacht in mijn eerste witbier voor de verandering geen iers mos te gebruiken omdat die troebelheid in een witbier net gewenst is. Jij gebruikt in je recept wel iers mos, een bewuste keuze?

    Kan het Iers mos er inderdaad uitlaten om de troebelheid te bewaren.
    Of de keuze "bewust" was, denk teveel in een recept gestoken wat ik hier ondertussen opgenomen heb :winking_face:... ben een beetje aan het experimenteren.

    Aangezien ik nog bottelgist gebruik zou je eventueel bij het walsen van het flesje bij het inschenken de trub van de nagisting in het flesje meenemen anders gaat de witte inderdaad niet zo wit zijn, of zie ik dat verkeerd?

    Hello,


    Heb me vandaag nog eens uitgeleefd op de BrewFather app.

    Zou een wit bier moeten worden, suggesties zijn welkom.



    64A White

    Witbier

    5.1% / 12.7 °P

    Recipe by

    Filip64A

    All Grain

    Brew Monk 30L

    70% efficiency

    Batch Volume: 20 L

    Boil Time: 60 min


    Mash Water: 17.8 L

    Sparge Water: 12.24 L @ 85 °C

    Total Water: 30.04 L

    Boil Volume: 25.88 L

    Pre-Boil Gravity: 1.039

    Vitals

    Original Gravity: 1.051

    Final Gravity: 1.012

    IBU (Tinseth): 16

    BU/GU: 0.31

    Color: 6.9 EBC


    Mash

    Strike Temp — 67.1 °C

    Beta amalyse rust — 63 °C35 min

    Alpha amalyse rust — 72 °C20 min

    Mash Out — 78 °C5 min

    Malts (4.2 kg)

    2 kg (42.6%) — Viking Malt Pilsner — Grain — 4 EBC

    2 kg (42.6%) — Wheat Malt — Grain — 3.9 EBC

    200 g (4.3%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

    Other (500 g)

    300 g (6.4%) — Sugar, Table (Sucrose) — Sugar — 2 EBC — Boil

    200 g (4.3%) — Briess Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC

    Hops (30 g)

    30 g (16 IBU) — Hallertauer Hersbrucker 4% — Boil60 min

    Miscs

    9 ml — Lactic Acid 80% — Mash

    4 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

    5 g — Irish Moss — Boil10 min

    5 g — Coriander Seed — Boil5 min

    5 g — Lemon Peel — Boil5 min

    Yeast

    1 pkg — Fermentis T-58 SafBrew Specialty Ale 70%

    0.5 g — Fermentis F2 Safale 65%

    Fermentation

    Hoofdvergisting — 20 °C5 days

    Navergisting — 20 °C14 days

    Lageren — 15 °C14 days


    Carbonation: 3 CO2-vol

    Uit mijn tappersverleden en een cursus bij de vrienden van Stella (toen nog).


    Om een proper bierglas te hebben voor het inschenken :

    1. Reinigen met bierglas reiniger (best op van spoelborstel met 3 borstels), enkele druppels op de middenste borstel volstaat.

    2. Spoelen onder koud kraantjes water

    3. Laten uitlekken, indien vetsporen stappen 1 & 2 herhalen en tappen.:beer_mug:

    Net wat instructie videos gezien en de deze is de meest juiste die er tussenuit kwam :


    Om de glazen weg te zetten : Stappen 1 & 2 en afdrogen met een proper Vileda zeemvel.

    Geleverd in 3 dagen! Woehoe!
    Nu uitpakken en hopelijk volgende week starten met brouwen, easy peasy gekozen en een mout pakket Brother Fat Joseph via Brouwland besteld. Kwestie van de ketel en fermenter (met koelspiraal) te leren kennen en ondertussen mijn vergistingruimte (houten bak, zo'n Nolight legbatterij lamp, een aquariumpomp voor de koeling, frigobox, en InkBird) te bouwen.