Berichten van Tom

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Op deze site over verloren bieren is heel wat informatie over vroegere Nederlandse bieren te vinden. Dat boek heb ik hier ook thuis en heb er al enkele recepten van geprobeerd. Enkele van die recepten staan hier ook in de bibliotheek.


  Momenteel is deze auteur veel onderzoek in België aan het doen, het zou mij niets verbazen als er ook een Belgische editie van dat boek komt.


  En, als het mij bevalt en dat denk ik wel, zet ik het laatste recept wat hier net uit de hergisting komt ook op de site. Even afwachten nog of er iets veranderd zou moeten worden. Noord-Hollandsche Ale wordt dat.

  probeer contact op te nemen met je lokale heemkundige kring !

  en ik heb terug een hondje da aandacht vraagt …..

  eentje die niemand wou …. kruising met pitt bull …. niemand kost hem temmen , achter twee weken is hem hier een lammetje

  Ik ben Tom uit ruisbroek

  De oudgedienden zullen me nog wel kennen . ;) Brouwen doe ik al een kleine 20 jaar …. al lig al een paar jaar stil door de gezondheid en problemen met de installatie ( besmettingen ) … Aan deze stop komt nu een eind , en eind september start ik terug met goede moed en een splinternieuwe brouwketel , braumeister plus 50 liter met 25 liter moutpijp ….

  Ik heb eerst ( 20 jaar geleden ) de cursus van het vaw in geel gevolgt ….. en jaren later 3 jaar coovi met luc als lesgever ….. zaken gelijk de enzyme werking tijdens het maisschen bekijk ik nog altijd nu … ook ben ik luc dankbaar om te rekenen in plato !

  verder kan ik op men werk ook altijd raad vragen …… tof dat de leidinggevenden er brouwingenieur zijn :thumbup:

  mmijn porto mag je wel proeven

  mijn recept gekregen van Jef

  ongeveer 35 noten in bolster ( trekken midden augustus ) noten die komen bovendrijven vervangen door andere

  800 gr kristalisee suiker

  4 liter rode of witte wijn

  1 fles van 94° alcool


  laten trekken 7 maand in emmer met deksel

  Walter

  hele korrels die uiteen vallen , dan denk ik aan een combinatie van verschil in korrelgroote plus te droog afgestookt op de eest


  en neen je mout zal niet te oud zijn …… maar er is zoiets als kiemkracht van gerst , normaal zit je tussen de 98 a 100 % …… maar soms is dat minder , word da niet goed weggemengd kan je probs hebben . en moet je uit de goede mout alles uithalen


  ook hoe droger de mout afgestookt is , hoe meer kans op caramelisatie je hebt ….. dus worden er zetmelen gecarameliseerd waar je later geen suikers van hebt

  Als je met een condensbuis wil werken MOET je het condensaat kunnen afvoeren vooraleer het in de ketel komt. Dus een opvanggoot aan de binnenkant met een afvoer naar buiten. In dat condensaat zitten zwavelverbindingen die voor een heel slechte smaak zorgen in je bier.

  Het volume verlies door verdamping is normaal en dient als indikking van het wort. Hier houden wij allemaal rekening mee bij het volume (brouw en spoel) water dat we gebruiken als we beginnen te maischen.

  na het koken ongeveer 10 %

  Een aantal jaren geleden heb ik een uiteenzetting van Derek Walsh bijgewoond tijdens de opendeurdagen van Brouwland. Hij dacht er toen sterk aan om zijn "Biertypengids" te updaten, eventueel enkel online. Sindsdien niets meer van vernomen. Iemand?

  ik was er toen ook …. en idd het blijft er stil rond

  Ronnie

  Het vochtgehalte dat jij bedoeld is het eindvocht ( na verlaten van eest ) ... hoe droger dat is hoe langer je de mout kan bewaren en minder kans op een muffe geur in de mout .... maar kost wel veel energie om deze droog te krijgen .... de beste mout voor het schroot proces mag per soort ( pils cara of andere ) niet teveel van grote verschillen

  Voor pilsmout ligt het eindvocht best niet boven 5% .... maar dit kan je thuis moeilijk controleren

  Is de mout te droog , heb je idd veel stof ... als mout te nat is , zou hij plakken ...

  Ik denk niet dat er veel verschil gaat zitten tussen pilsmout van Dingemans en deze van Castle Malting. Als je naar caramouten gaat kijken daarentegen zal er wel verschil tussen zijn.

  Walter het grootste verschil zit juist in pilsmout ..... zelfs binnen een mouterrij heb je verschillende kwaliteiten van pilsmout .. pils ùout is eerder het diastatisch vermogen belangrijk .... terwijl bij camout juist d kleur telt , ( en door het brandingsproces van cara mout gaan zetmelen verloren

  Citeer

  die brewie is niet meer in het BL aanbod ...... dus het zal een braumeisterr wor of huidige installatie aanpassen.... maar zou wel is bij iemand willen meebrouwen met brraumeister .... t is tenslotte ook niet goedkoop he ... pilsmout kan ik altijd meebrengen :)

  hoe de wetgeving nu zit , ga ik me niet over uitspreken ..... maar toen ik het in 2001 hoorde op avondschool van de aangifte op bezit van een installatie , heb ik da gedaan .at gedaan ....... hilariteit troef :) aangekomen in mechelen op de bureau van douane en accijnzen hebben die bijna 3 kwartier gezocht nnar het juiste formulier :) ..... toen kreeg je dan een afschrif met stempel erop ( kostprijs van die stempel 20 cent ) t feest nog niet gedaan een een paaar weken later bezzoek van de douane ...... om de installatie te zien ..... toen moest ik na t brouwen nog alles wegzetten op zolder .... gelukkig dat inspecteur was :)