Berichten van Peter_VD

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Hallo collega brouwers
    Ik heb een White Labs WLP510 ontvangen. (product test brouwland)
    Is deze gist te gebruiken om het Rochehuit 8 (Rochefort 8) recept van Ronnie te brouwen.
    Alvast bedankt
    Peter



    Dag Davy
    Voor 20l.
    4.8 kg. pils
    0.600 havervlokken
    0.900 rijstvlokken
    1.050 witte kandij brokken (bijgevoegd na enkele dagen gisting)
    styrian goldings first wort hopping 2.2 ibu.
    Saaz 70 min. 13.4 ibu.
    Fggles 70 min. 4 ibu.
    Target 70 min. 12.6 ibu.
    Styrian goldings 25 min. 1.4 ibu
    Saaz 5 min. 2.3 ibu
    Cascade 100 gr. Koudhop
    Gist Danstar BRY-97 (22 gr.)
    Begin SG/1077
    Koken 75 min.
    Vergisting gestart op 19° einde vergisting 22°
    Koudhop gedurende 8 dagen en ook temp. naar 3°
    gr.
    Peter

    Vandaag het vat aangekomen.
    Ik had de bestelling gedaan in het engels en er de vertaling in het croatisch bijgevoegd via google translate. Nadien gewoon in het engels.
    Het weegt 10.5 kg en de wanden zijn 2 cm.dik. Volgens dat ik kan zien is het niet getoast. (Heb de vraag gesteld)
    Zeer degelijk afgewerkt. Er is een bok en aftapkraantje bij.
    gr.
    Peter




    Hallo
    Kan een vat gemaakt van kastanje dienen om een genre Rodenbach te lageren ?
    Het prijsverschil is namelijk het dubbele tussen een eik en kastanje vat.
    Bedankt
    gr.
    Peter

    Hallo iedereen

    Ik ben op zoek naar een eiken (nieuw-gebruikt) vat van een 25- 30 tal l.
    Is er misschien iemand die een adres weet, of die zo een vat heeft en wil verkopen. Op de planning staat een Rodenbach cloon en wil die een jaar lageren in het vat.

    gr.
    Peter

    Hallo Brouwers

    Ik heb WM. gistslurry kunnen bemachtigen rechtstreeks vanuit de propagator.
    Nu wil ik morgen een 23l.WM.Extra kloon brouwen.
    Hoeveel gist kan ik enten zonder te veel smaakafwijking te krijgen.
    Er is mij ook verteld dat er 50l. gistslurry wordt gebruikt op 20.000L.Wort.
    Als ik dit her bereken naar 23l. kom ik maar aan 0,0575 cl. gist.
    Is dit niet te weinig??
    Alvast bedankt
    Peter

    Hallo brouwers
    Ik zou een bohemian pils willen brouwen. Nu lees ik veel over RO water? Is dit hetzelfde als gedistilleerd water?
    Zo ja ,kan ik dag gewoon het gedistilleerde water uit de winkels gebruiken en aanpassen met brouwzouten?

    alvast bedankt
    gr.
    Peter

    Dag Cies
    Voor whirlpool hoppen is het te laat , het wort zit in het gistvat.
    Ik ga mijn volledige oogst gebruiken. Vorige keer heb ik 45 gr.Equinox van 13.4% gebruikt. maar ik schat de cascade max.7% dus die 100 gr. gaat prima zijn.
    Bedankt
    gr.
    Peter

    Hallo brouwers
    Ik heb juist een duvel tripel hop gebrouwen en wil als koudhop mijn zelfgekweekte cascade hop gebruiken.
    Heeft er iemand een idee hoeveel ik kan gebruiken in 25l wort. Het is de eerste oogst en was slechts 100gr. gedroogd.
    Kan ik de volledige 100gr. gebruiken of gaat dit te overheersend zijn?
    alvast bedankt
    Peter

    Dag allemaal Mijn volgende brouwsel gaat richting Westvleteren 12. Welke gist (buiten het zelf opkweken van Westmalle) kan ik hiervoor het best gebruiken? , Wyeast 3787 of 1762 . Start SG/ 1090 Alvast bedankt voor de antwoorden. Gr.Peter

    Citaat van Ronnie

    Mag gerust enkele maanden lageren (in kelder = 17, nu nog na die hittegolf, straks 15 a 16° en in oktober al 14 °) 3 maanden, MAAR, altijd best es kijken af en toe. Als je ziet dat ze wat bruin beginnen worden (ze drijven boven) dan hevelen. Maak je over die temperatuur niet teveel zorgen, in de kelders van de kriek-lambiekbrouwers is het ook niet fris en ze hebben ook te kampen met warme periodes.

    Ronnie Bedankt voor het antwoord. Ik heb 28 l wort en daarop 15 kg. gorsem krieken met een gemiddeld SG van 1050 .Mijn begin SG was 1057 . Hoeveel moet er bijgeteld worden voor de krieken? Gebrouwen op 25/07 en vandaag een SG van 1020 (gist = wyeast 3463 (forbidden fruit) Mijn vat van 50l.schuimde over. Lageren kan ik in een gecontroleerde frigo , dan misschien de temp. op ongeveer 15° houden of beter lager? Veel vragen maar ik ben nog maar 7 maanden aan het brouwen. Vriendelijke groeten. Peter

    Hallo iedereen Ik ben het kriekbier recept aan het maken van Ronnie. Maar wat is de ideale temperatuur om het bier (samen met de krieken) te lageren eens de vergisting gedaan is . (3 maanden)? Alvast bedankt Peter

    Citaat van segtom

    De verboden vrucht al paar keer gebruikt voor kriek en doet het goed Sent from my iPhone using Tapatalk

    Bedankt voor de antwoorden. Ik ga ook de verboden vrucht gist gebruiken. Ik ben benieuwd naar het resultaat. gr. Peter

    Citaat van Serge

    Mijn recept voor deze zomer: BrouwHulp Recept uitdraaiBasis [tabular type=4] OmschrijvingWaardeKenmerk10.0.1Naam receptKriekBrouwdatum3/05/2015BiertypeKriekVolume31,0 lBegin SG1,047 SGBerekende kleur (Morey)10 EBCBerekende bitterheid (Tinseth)16 IBUBrouwzaalrendement77,0 %Kooktijd70 min. [/tabular] Water en brouwzouten [tabular type=4] HoeveelheidIngrediënt31,00 lWater uit PIDPA westerlo0,90 mlMelkzuur15,37 lSpoelwater [/tabular] Waterprofiel behandeld water [tabular type=4] CaMgNaHCO3ClSO462 mg/l7 mg/l14 mg/l139 mg/l35 mg/l49 mg/l [/tabular] Vergistbare ingrediënten [tabular type=4] HoeveelheidNaamMouterijKleur%4,732 kgBREWFERM® PILS 3 EBCBrewferm3 EBC21,7 %1,000 kgBREWFERM® PALE 7 EBCBrewferm7 EBC4,6 %0,604 kgWEYERMANN® CARA-HELL® 20-30 EBCWeyermann25 EBC2,8 %0,453 kgBREWFERM® TARWEMOUT LICHT 3 EBCBrewferm3 EBC2,1 %14,997 kgKriek GorsemGroentenboer0 EBC68,8 % [/tabular] Maischschema [tabular type=4] OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteBeta-amylaserust62,0 °C1 min.15 min.4,6 l/kgAlfa-amylaserust72,0 °C20 min.45 min.4,6 l/kgUitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,6 l/kg [/tabular] Hop [tabular type=4] HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU49,9 gVanguard (BROUWLAND)bellen3,8%70 min.16,0 IBU [/tabular] Overige ingrediënten [tabular type=4] HoeveelheidNaamTypeGebruik1000,00 gBREW BODDY (Malto-dextrine)andersbottelen18,15 gSCHUIMKRAAG BREWFERM POEDERandersbottelen [/tabular] Gist [tabular type=4] HoeveelheidNaamType1,0 l starterForbidden Fruit (3463)bovengist2,0 gSafBrew F2 nagisting op fles (F2)bovengist [/tabular] Vergisting [tabular type=4] KenmerkWaardeStarttemp. vergisting20,0 °CMax. temp. hoofdvergisting24,0 °CEind temp. hoofdvergisting22,0 °CEind SG hoofdvergisting1,000 SG [row]Temp. nagisting22,0 °C [row]Temp. lagering1,0 °C [/tabular] Het is eerst 30 liter bier brouwen en bij het koelen (tot 60°C) worden daar dan 15 kg bevroren krieken aan toegevoegd. waarna alles samen wordt vergist. Dit zou ongeveer moeten resulteren in 35L bier, met een finale bitterheid van14 IBU Die 1000gr maltodextrine is nog niet zeker, dit is voor achteraf aan te zoeten indien nodig. Dag serge Ziet er ook een lekker recept uit. Is er een bepaalde reden voor deze gist. gr. Peter

    Hallo brouwers Ik ga deze zomer 25 l. kriekbier brouwen naar het recept van "Gilde Demerland". De gist van het recept is een opkweek van "Witkap Stimolo" Is er een andere gist die deze gist benaderd? (liefst geen opkweek uit een flesje) Kan ik 25l. samen met 15 kg. krieken vergisten in een 50l. vergistingsvat? Alvast bedankt voor de antwoorden. Vriendelijke Groeten Peter

    De Vedette pils is ondergisting maar de Vedette IPA is een bovengister. Dus daarom dacht ik dat het waarschijnlijk de zelfde gist zou zijn als de duvel. Ik ga hem brouwen met de duvel gist (heb die nog staan). Alvast bedankt voor de antwoorden. gr.Peter

    Hallo Ik ben van plan een IPA genre "Vedette IPA" te brouwen .Weet er iemand of er voor deze vedette IPA ook de duvel gist wordt gebruikt ? Of kan ik beter de US-05 gebruiken. Alvast bedankt. Gr.Peter

    Citaat van ciesvandekwis

    Je kan evt na hoofdgisting overhevelen in 2 gelijke delen en één deel koudhoppen met citrusachtige hop (centennial, cascade, citra..). Heb je meteen 2 biertjes

    Hallo Een witbier staat ook op mijn brouwlijst. Lino, is het mogelijk om één van uw recepten te posten.(of via PB) bedankt Peter

    Citaat van brouwerwaldonk

    Als je wil en niet te ver woont kan je bij mij de echte brouwerijgist van De Koninck bekomen als reincultuur = 10 ml. Die moet je dan verder opschalen naar 1 liter met steriel wort.

    Dat zou perfect zijn. Hoe kunnen we afspreken? Ik woon in Mol. U woont in Weelde niet? Als u laat weten wanneer het u past in de loop van volgende week, kom ik met plezier de gist ophalen. Alvast bedankt Gr.Peter

    Hallo Nogmaals een vraag over de gist. Nu de wyeast 3655(schelde ale) voorlopig niet te krijgen is welke gist (liefst korrel) kan ik het beste gebruiken voor een "Koninck kloon" te brouwen? :103: Peter

    Citaat van w@lter

    Het lijkt me dat je de techniek van een goede starter maken wel onder de knie hebt. Als je een goede giststarter van 2 liter hebt moet het wel lukken om die 20 liter aan het gisten te krijgen. Ik neem aan dat er suiker in de stort zit? Die zou ik dan wel aan het eind van de hoofdgisting toevoegen.

    Dag Walter Giststarter staat te bezinken. Ziet er goed uit, ruikt ook niet slecht. Er gaat 1 kl. bruine kandijsuiker in. (Ik hou 1 1/2 l.gekookte wort bij om de suiker op te lossen) Dus bijvoegen na ongeveer +- 5 dagen? Gr. Peter

    Citaat van ciesvandekwis

    Het beste kan je eigenlijk eerst die depots van flesjes met een vinger appelsap vers uit pakje voeden, en dan ballonnetje erover. Na 24u als er activiteit is (ballon opgeblazen), pas dàn alles overgieten in een liter wort en op de roerder. Dan ben je zeker dat het aanslaat. Nu is het wat gokken. Als je huidige starter melkachtig is, is hij actief, ik zou er vandaag nog litertje bijgieten en zeker nog 12u op de roerder laten. Optimaal zou echter zijn dat je hem, eens klaar dagje in frigo laat bezinken en dan op brouwdag afgiet (enkel onderste laag is gist). Nu zou je wel es foute smaken in je bier kunnen krijgen door het zout van de voeding.

    Dag Cies Ik heb er vandaag 2l. van gemaakt , na één dag reeds hevige vergisting. Morgen avond in de frigo en zaterdag afgieten en in het gistvat. 20l. Westmalle dubbel ( of iets dat er op trekt) bedankt voor het advies. Peter

    Citaat van w@lter

    Hoeveel liter wil je gaan brouwen, Peter? Normaal moet je toch al snel een week rekenen om een degelijke starter op te bouwen. Maar een en ander hangt ook af van het volume dat je wil gaan brouwen.

    Dag Walter 23l. brouwen om 20l in het gistvat te hebben. Peter

    Hallo Ik heb 10/02 voor de eerste keer een giststarter gemaakt met bezinksel van 3 flesjes Westmalle dubbel. 1l. water met 100 gr. mout extract gekookt + 5 gr wyeast complex. Daarna op de magneetroerder. Op 11/02 is de gisting bezig. Mijn vraag is, wanneer weet ik als de starter klaar is? :s Ik zou zaterdag willen brouwen. (Westmalle dubbel) Alvast bedankt Peter

    Hallo allemaal Ik ga proberen een Orval kloon te brouwen maar het % alpha van mijn hop is maar de helft als in het recept. Kan ik gewoon de regel van 3 toepassen Of is het niet zo simpel. Ik gebruik brouwhulp , kan ik de hoeveelheid aanpassen tot ik aan het nodige IBU zit? Alvast bedankt Peter