Berichten van Tannhauser

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik kan de lallemand classic aanbevelen voor een Weizen.

  Die WB06 ben ik ook niet zo’n fan van. Erg droog resultaat inderdaad maar wel een lekker resultaat:beaming_face_with_smiling_eyes:

  Ik heb een witbier in de planning staan en denk hard na over K-97 van Fermentis te gebruiken waarvan ik de slurrie nog heb in de koelkast. Of is dit helemaal fout?

  Die vraag stelde ik mij ook al vermits geïsomeriseerde alfazuren de viabiliteit van gist in opkweek beperken.
  En het is net de bedoeling om niet veel maar vooral gist met een hoge viabiliteit op te kweken
  En ook de antimicrobiële werking van hop in opkweekwort zelfs discuteer baar is.

  Jullie hebben helemaal gelijk. Niet bij nagedacht:face_with_tears_of_joy:. Er zit 14 IBU aan bitterheid in.....

  Waarschijnlijk gedaan ivm invloed op de houdbaarheid.... maar zal het zeker niet meer doen.

  N.B. Al wel een paar keer gebruikt (ook met een minuscuul beetje gist naar 1,5L opgekweekt) en dat ging gelukkig zonder problemen.

  Maar geen schuim of cola schuim zoals ze zeggen kan aan zoveel factoren liggen en niet alleen aan het koken

  Het blijft aan het glas plakken , dus is het niet echt cola schuim , heb je dat met al je bieren of nu en dan ?

  Ik kook in de brewmonk gewoon op 2500 W. Mooie kook! Indien minder vermogen gaat het apparaat schakelen C.q. Aan/uit en dat verstoord de kook. Verder hevel ik over ipv het kraantje te gebruiken. Kraakheldere wort en eigenlijk geen last van slechte schuimstabiliteit. Verder pas ik nog wel eens een endo peptidase rust toe (55C voor de vorming van schuim bevorderende eiwitten) en dat werkt echt prima.

  De werking van Tetrahop zie goed bij lagers (pils), kolsch, alt is mijn ervaring

  Ik zat al aan de winter te denken eigenlijk, een receptje met pompoen in mekaar geflanst... :grinning_squinting_face:

  Nou... dat ziet er ook erg lekker uit!! Zou bijna aan een curry gaan denken:grinning_face_with_sweat:. Misschien nog een pepertje er in? Wel een behoorlijke hoeveelheid aan chloride en sulfaat toegevoegd gezien je ook demi water gebruikt. Is dat met een speciale reden?


  Enne... ik moet ook nog een witbier en een weizen brouwen... de tijd dringt:grinning_face_with_sweat:

  Ik heb verleden week 2 hoprizomen geplant van saaz en goldings. Netjes een label aan gebracht op de draad zodat ik nog weet welke ik waar geplant heb. Nu vond mijn hond het een goed idee om mij een beetje te kl... Gevolg: ik weet niet meer welke wat gaat worden. Iemand tips hoe ik hier makkelijk kan achter komen?

  Grappig, ik heb dit voorjaar ook Saaz en Goldings aangeplant. Beide op verschillende locaties... dat helpt ook. Mijn probleem is dat hier vrij veel wilde hop groeit... dus ook in mijn tuin. Ben als een gek aan het rooien..:face_with_tears_of_joy:

  Zelfs dan, want telkens loop je het risico dat de gist die je oogst niet langer de eigenschappen heeft die je zocht. En je moet ook nog je moutextract en gistvoeding (en tijd!) meetellen die je in die starter steekt. Vergelijk dit met korrelgist : zakje open en bij het wort, klaar.


  Maar mijn aversie naar wyeast (en white labs) mag niemand tegenhouden, misschien ben ik wel gewoon gierig. :-D

  Ik brouw zo af en toe speciaal voor starterwort (heb een lading mout met een te hoog eiwit gehalte wat ik daarvoor prima kan gebruiken). Gekookt met wat hop en gistvoeding, op pH gebracht en bewaar het in 1L flessen. Dus een starter maken met wat slurrie is zo gepiept en een dagje op de roerder brengt oude labo herinneringen naar boven. Heb er zeker geen slechte ervaringen mee:smiling_face_with_smiling_eyes:

  Pin uittrekken, tot 5 tellen en weggooien :-D


  Idd snel opdrinken :-)

  In mijn militaire diensttijd had ik ook al problemen met de pin uittrekken, tot 5 tellen en gooien. Vooral de laatste actie was niet mijn sterkste punt. Maar het snel opdrinken gaat zeker lukken:grinning_face_with_sweat:, nooit geen problemen mee gehad....

  Yep... 6 g/l. Ben al bezig met het probleem op te lossen:grinning_face_with_sweat:.

  Toch apart, 1 week actieve hoofd gisting en 2 weken nagisting tot helemaal geen activiteit meer. Dus geen waterslot activiteit en een ispindle verandering. Hopelijk geen onverwachte ontploffingen:smiling_face_with_smiling_eyes:.

  De smaak, geur en het schuimkraagje zijn nu al super ok!! Begin een Saison fan te worden....

  Klopt, ik ben geen fan van Wyeast : veel te duur voor wat het is. Maar vroeger wel eens met de Westmalle gist gewerkt (uit het flesje dus) en die kon er ook wat van.

  Maar je kan eventueel wat schuimstop gebruiken, dat zou goede resultaten geven.

  Klopt dat het duur is, net zo als White labs... maar wel heel veel keuze aan speciale gisten!! En je kan slurrie bewaren voor een 2e en meer brouwsels. Dan valt de prijs weer mee en zelfs goedkoper dan iedere keer weer nieuwe korrelgist (die je natuurlijk ook weer kan oogsten.......)

  Kwa hopjes.... ik zou de volgende keer de Tettnang en Tradition in volgorde wisselen en ook de Tettnang in de dryhop doen of Saphir ipv de tradition..... Maar dat valt denk ik toch weg tegen de Amarrilo vrees ik Maar is een persoonlijke voorkeur. Het wordt/is vast een lekker biertje:grinning_face_with_smiling_eyes:

  Ok dank voor de info. Daarnaast koop ik ook lokaal en vers hier in de Achterhoek :grinning_face: Vers en gedroogd...

  Hogenelst Hop uit Zieuwent

  Wellicht heeft het gist ook last van het % alcohol? Naast een gebrek aan fan/voedingsstoffen?

  Voor je “projectje” zou je het gewoon zo kunnen laten en aan de volgende (en interessante) stap kunnen beginnen? Gewoon wat minder W*****y in de fles:upside_down_face:.

  PS. Als je zoveel van die gist hebt kan je het ook meekoken als voeding:grinning_face_with_sweat:

  Dus alleen een webshop voor een paar items... ziet er inderdaad niet professioneel/betrouwbaar uit. Een 1 persoons handeltje. Maar misschien iemand die het marktplaats stadium uit wil vanuit de zolderkamer.

  Zonder overhead kan je goedkoper leveren (en niet alles aan de belastingboeven aangeven...:grinning_face_with_sweat:). Maar als er een probleem is met leveren ben je als koper ws wel het “Sjakie” .

  Dat tussendoor biertjes proeven is wel een (aangenaam) dingetje. Meestal begin ik niet zo vroeg en zet de dag ervoor de apparaten klaar, maisch en spoelwater. Eens aan de gang gaat het eerste kroonkurkje er af:beaming_face_with_smiling_eyes:

  mijn vorig frambozenbier: 2kg diepgevroren framboos op 20l na hoofdvergisting, frambozen even opwarmen (rvs ketel, roeren) met 100gr suiker (50°C), dan op bodem vergistingsvat, 20l laten bijlopen (opletten oxidatie) uit hoofdvat naar een 30l vat, zachtjes even rondroeren, blowoff en gelukkig maar want de gist (M41, diastaticus) ging terug hard 😊 nu (1 jaar later) mooie rode kleur, ruikt vol naar framboos en lekker (in champagneglas)

  Ok, nu ben ik wel ff benieuwd wat voor een soort bier je hebt gebrouwen (met M41), waar de frambozen zijn bijgegaan:slightly_smiling_face:

  In het kort neem ik de volgende temperaturen : 62 - 65 - 67 - 69 - 71 - 75 - 78. voor elke temperatuursstap reken ik ongeveer 15 minuten. Maar eerlijk gezegd heb ik soms dat het na 5 minuten al bijna niet meer vooruit gaat qua omzetting. Dan verhoog ik de temperatuur en na een minuutje heb je dan weer een boost. Bij 71° blijf ik tot er absoluut geen omzetting meer is (duurt meestal ook geen 15 minuten meer) en dan ga ik even naar 75°C omdat ik al gemerkt heb dat je dan nog een beetje omzetting krijgt. Maar na een vijftal minuten is het richting 78°C. Hier begin ik na 5 minuten met spoelen. Dit doe ik met héél heet water, ik breng het spoelwater aan de kook, zuur het aan en dan gaat het meteen bij het beslag. Dit drijft de temperatuur wat op naar 80°C. Door het aanzuren hoef je je van die zogenaamde kafsmaak niks aan te trekken, die is er niet.

  Je moet het maar eens proberen, dit schema. Je zal merken dat je omzetting veel vlotter verloopt. Eenstaps is wel makkelijk maar vreselijk inefficiënt.

  Dat is alleen goed te doen met een brouw automaat denk ik. Ik meet ook heel regelmatig en denk dat je de 62C en 67C er uit kan laten. 63-65C en 69-72C en evt uitmaischen. 67-69 C is voor een 1 maisch stap OK maar maar als je meet na een 65C stap en 67C is er maar een paar SG verschil en dat is dan een beetje A amylase die bij 70-72C optimaal werkt. Dus de ouderwetse 63-72 stappen zijn nog niet eens zo gek denk ik.

  Bij brouwland en unibrew kan je Amoretti essence framboos kopen. De link lukt ff niet op m’n ipad:face_with_tears_of_joy:

  Werkt heel goed, behalve de kleur. Kost wel 22 euro,, goed voor 40L wort met effectief veel smaak.

  Voor de kleur heb ik nog geen oplossing en dat is wel belangrijk. Psychologisch klopt het niet een geel bier met frambozen smaak. Bieten sap is mij al eens gemeld. Zelf alsnog een keer diepvries frambozen toegevoegd bij de nagisting maar veel te zuur......

  Mijn gevoel zegt dat dat geen goed idee is, vermoedelijk is het schuimnegatief. Troebelheid in een witbier krijg je door zetmeelwaas. Wat vlokken 5 minuten meekoken werkt perfect.

  Nou weet ik het helemaal niet zeker. Maar ergens heb ik ooit een keer opgepikt dat de commerciële witbieren een waas krijgen door het toepassen van (gallo)tannines c.q. Looizuur en dus binding met polyphenolen. Maar helemaal geen ervaring dus. Mijn witbieren worden na verloop van tijd ook kraak helder.

  Weizen schenk je helder uit tot het ca 3/4. Dan even schudden en de rest uitschenken tot je een waas in het glas krijgt wat je bevalt.....

  Magnum is inderdaad een super bitterhopje... ik gebruik het heel vaak, alleen niet in tripels en overige Belgische specialiteiten. Niet omdat het niet kan maar omdat de recepten anders aangeven....

  Gewoon dus doen en wellicht pakt het heel goed uit!!

  En dat klopt helemaal.... Maar ik heb heel wat af gekalibreerd in mijn labo verleden, ook goedkope digitale thermometers. Maar ik ben nooit verrast geweest door afwijkingen > 1C bij 20C. Maar misschien maken onze Chinese vrienden er een echt potje van:face_with_monocle:

  Ijken kan in die zin met een pid thermometer of een inkbird dat je de afwijking kunt invoeren en dan een meer accurate meting hebt.

  Probleem is inderdaad dat ze afwijken bij 0 en bij 20/40/60 ook weer maar dan afwijkend. Maar goed voor ons is dit voldoende nauwkeurig

  Kalibreren (dus de afwijking vaststellen) doe je bij de gebruikstemperaturen. Dus interessant bij 10-25C meestal. In dat beperkte gebied zal de afwijking redelijk constant zijn en kan je een correctie uitvoeren. En als je een afwijking hebt van +/- 1C vraag ik mij af of je het echt merkt. De afwijking heb je dan altijd in ieder brouwsel/vergisting en dus kan je geen verschil proeven vrees ik :smiling_face_with_halo: