Berichten van Tannhauser

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Daar heb je ook een punt? Het werkt goed voor de kleien volumes die we brouwen, maar als je werkelijk aan het knoeien gaat helpt alleen even rustig ademhalen en terug opnieuw beginnen

  Voor de weegfanaten, ik heb deze precisie wegschaal (= tot op 1 mg) voor het afwegen van brouwzouten en ander zeer kleien hoeveelheden.

  Heb ook zo’n soort weegschaaltje.. Maar laatst een oude bekende op bezoek (politie agent van beroep). Die zag al mijn chemie en het weegschaaltje staan en begon de indruk te krijgen dat ik in de drugshandel zat ^^

  Chris white spreekt in zijn boek over continue beluchten van starters.

  En ik herinner mij een artikel van ‘twortwat (denk ik) waar aanbevolen werd om 12-24 uur continue te beluchten.

  Moet ik dat pompje ook niet af en aan zetten 😊

  Ja, artikel van Adrie Otten, de Rode Toren. Roeren is belangrijker en heel zachtjes beluchten indien continu. Maar als je helemaal geen schuim hebt gehad…..mmmm. Genoeg gistvoeding en pH van de wort richting de 5?

  Mmm.. ik ken dit gistje niet(heb je wel de juiste code gegeven?). Normaal zou je zeker wat activiteit moeten zien, zoals koolzuur wat je eruit roert.Je zou even het SG kunnen meten van de starter. Als die bijna gelijk is als waar je mee gestart bent dan weet je zeker dat het gist niet of nauwelijks meer actief is. Heb ik al 2 maal gehad met Wyeast 2007 van Braumarkt in het verleden.

  Ben wel heel erg benieuwd naar het resultaat…. De vergistingsgraad van Munich Classic is niet bijster hoog, dus het zal een zware hap worden. Maar aan de andere kant wel wat IBU’s dus zoals gezegd, ik ben ook erg benieuwd :)

  Voor 70l wort te koelen gebruik is slechts 250l water met mijn spiraalkoeler.
  Op jaar basis aan 10 brouwsels is dit slecht 2.5m3 @ 6€ incl alle taxen = slechts 15€ per jaar.
  Veel moeite doe ik niet hoor om zuinig te zijn met water.
  En voor het milieu.... dat dan de watermaatschappijen eerst beter hun lekken oplossen vermits 20% van het gedistribueerde water via die weg gewoon weglekt.

  Nog ff een kleine aanvulling…. Per maand gaat er meer door het toilet dan 250l richting het riool :S. Dus die 2,5 m3 valt dan nog heel erg mee. Als je toch wat milieu bewuster wilt werken kan je het koelwater nog gewoon in de tuin laten lopen (behalve het eerste hete deel dan)

  Ca. 1/3 van de stort (gerst) op 43C. Ik hanteer 30 minuten en dat werkt prima maar helemaal niet onderbouwd. Heb het van een Duitse hobby brouwer en die was vrij zeker van zijn zaak :/. Prima en maximaal bijzonder stevig schuim, dus die 43C stap kan prima.

  Ik heb verschillende weissen gisten gebruikt en Munich classic (korrel) en Whitelabs 300 zijn echt top. Ik weet het niet maar denk dat het gist ook invloed op de schuim houdbaarheid heeft

  weet dat je het kruidnageltje enkel uit de gerstemout met nog voldoende enzymkracht kan halen., en niet uit de tarwemout. Dus ik zou het percentage pilsmout echt wel verhogen en de kruidnagel stap hier alleen op uitvoeren, dan pas de rest storten en verser maischen (geeft een beter schuim)

  Ok, ik had begrepen dat bijna alle mouten bij 43C wel feruline zuur (tbv het kruidnageltje) produceren maar gerste mout gewoon wat meer. Trouwens ook nog eens een antioxidant….

  Ik zou de hoeveelheid munich wat verlagen ten gunste van het pilsmout. De bitterheid is wel wat extreem voor een weissen. Misschien de Saaz in de hopstand doen? Maar ja, dat is ook maar een dingetje. Het wordt in ieder geval geen traditionele weissen :S, maar zou best wel eens lekker kunnen uitvallen. Als je toch naast de lijntjes wilt gaan lopen zou je ook nog ongemout kunnen gebruiken, wat meer richting een witbier? Met je maisch schema ga je toch weinig weissen smaak krijgen :), inderdaad meer een tarwe Gipa, Gita dus

  Ja klopt, die passeer je twee maal. Je bent best wel even bezig hiermee.

  Maar het resultaat is dan wel weer heel erg de moeite waard :). Heb mijn laatste weizen vergist met Whitelabs 380, “ hefe Weizen IV”), lekker kruidig, nadruk op kruidnagelsmaakje in plaats van banaan.

  Maar ook tegelijkertijd een experimentje uitgevoerd… de Markus methode verkracht en tevens het reinheits gebod 8)

  1/3 van het beslag bij 43C en 100 g glucose toegevoegd (om toch nog iets van iso amylacetaat in het eindresultaat te verkrijgen) en vervolgens de rest erbij gestort, verder bij 63C etc. De truc van de Markus methode was om glucose bij de 43C stap te hebben…. Nou dat kan dus ook zo zonder 2 maal te maischen.

  En de banaansmaak is zeker te proeven in het eindresultaat, in balans!!

  Ik heb zowat elke brouwsoftware getest die er beschikbaar is en eerlijk gezegd kom ik steeds terug naar Brewfather. Het is heel makkelijk in gebruik, heeft een indrukwekkend aantal features en een heel actieve ondersteuning. Het kost heel weinig (20$ per jaar) en je kan overal aan je recepten via smartphone, tablet of pc. Je kan een heleboel van die vergistingsopvolgdinges aansluiten (Plaato, Ispindel, ...) om ook die gegevens bij je batch bij te houden. Ondertussen is het ook in het Nederlands beschikbaar.

  Brouwhulp vind ik nog altijd een heel knappe prestatie van Adrie Otte mààr is hopeloos verouderd, werkt enkel op windows (op hedendaagse linux loopt het niet deftig) en mist een aantal van de voordelen die ik net opsomde voor Brewfather. Er is ook geen enkele ondersteuning meer voor en de programmeertaal ervan is net na het schrift uitgevonden ;) . Maar het is gratis, de berekeningen zijn juist en het is in het Nederlands.

  Je hebt ook nog Brouwvisie van Oscar Moerman, kost ook geld en wordt actief ondersteund maar eerlijk gezegd ligt het programma mij niet zo. Ik vind het niet echt intuïtief werken maar dat is persoonlijke smaak natuurlijk.

  En tenslotte is er nog Beersmith, wordt wereldwijd heel veel gebruikt maar heeft een beetje dezelfde ziekte als brouwhulp : heel erg verouderd design dat heel druk aandoet, er is nu ook een online versie maar alles heeft zijn prijs en die is voor Beersmith nogal pittig, zeker als je bekijkt wat je ervoor in de plaats krijgt. Ik heb het recentelijk nog getest en was absoluut niet onder de indruk ervan.

  Het verschil in gist hoeveelheid berekening is nogal verschillend tussen BF en brouwhulp. Ik gebruik BF, ook omdat de instellingen van de installatie wat makkelijker is (bv als je een automaat zoals brewmonk) gebruikt. Ook voor het waterproeven aanpassen voor een stijl is het erg makkelijk. Maar voor de hoeveelheid gist berekening gebruik ik soms brouwhulp op de achtergrond

  Ik koel tot zover het kan, meestal 3 graden boven de kraanwater temperatuur. Dat gaat nog in 20 tot 25 minuten. Als het maar enkele graden verschil is gaat de gist er al in en koel ik de laatste graden in de gistkast. Als het meer graden verschil zou zijn, brouw ik meestal een Saison of iets met Kveik.


  Koelen met (kraan)water is nog steeds de meest efficiënte manier omdat er geen lucht tussen je wort en water zit maar metaal. Koelen met een gistkast kost veel meer energie. Of je moet een koelspiraal in je gistvat hebben.

  Kom ik weer met mijn grondwater dat na gebruik de tuin in loopt :). Ook zomers tot 17C koelen geen probleem. Alleen voor een lager is verder koelen in de koelkast nog nodig. Het water is gratis behalve de energie voor de pomp…. :( . Vorig jaar liet ik de tuinberegening meteen meelopen maar deze zomer dus niet of nauwelijks.

  Ik heb de berekening van Serge eens gebruikt, het koude deel echt koud gemaischt op 11 graden, de rest warm volgens schema (tot 72 toch dacht ik) en dan op het juiste moment samenvoegen. Het resultaat wordt dan 43 graden.

  Best wel een gedoe, die van 11 graden was bij mij 20 (een warme ochtend), dus ga ik een volgende keer in een elektrisch koelbox doen.


  Maar het resultaat was wel de moeite waard.

  Yep, tijdrovend en vergeet vooral niet na de 43C stap de 63C stap van het samengevoegde geheel niet. Anders wordt het toch te zoetig/moutig

  Het is ook een beetje een experiment naar wat je met eenstaps maischen kan doen (of niet). In het ergste geval heb ik een zoetig tarwebier. Maar ik ga je raad opvolgen over de stort en weer wat gewone pilsmout toevoegen ipv zoveel munich.


  Die 69°C moet je je niet teveel op blindstaren, in realiteit zakt de temperatuur in die 90 minuten naar +/- 67°C en krijg je hierdoor ook wat meer activiteit van de bèta-amylase.

  Toch nog een puntje… als je de typische kruidnagelsmaak wilt krijgen dan heb je toch echt een 43-45C stap nodig. Voor de productie van ferrulinezuur wat het weizengistje nodig heeft om 4 vinyl guaiacol te maken (4VG= kruidnagel fenol). Het prettige daarbij is dat die stap ook nodig is qtbv de banaansmaak :S. Misschien kan je een gedeelte van de stort in een aparte pan op 43C inmaischen en vervolgens dit bij de hoofdstort mengen bij de gewenste temp?

  Mijn volgende bier wordt een Weizen. Het recept kan je hier vinden :

  https://share.brewfather.app/5wnZXaJthxqwos


  Ik ben vooral benieuwd of ik met een eenstapsschema de banaan en kruidnagel ga krijgen.

  Misschien maar waarschijnlijk niet. Met Munich Classic wordt het vrij zoet meteen 69C schema. En verder zou ik een groot gedeelte van de munich vervangen door pilsmout, anders wordt het ook nog moutig en dat wil je niet echt sterk in een weizen.

  Zoek eens op Markus Hermann, dat is de methode voor een mooie Weizen.

  2/3 van het beslag op 63, 72 en dan het rest beslag toevoegen zodat je weer op 43=45C komt. Dat 20-30 minuten aanhouden (tbc iso amyl acetaat=Banaamsmaak), en weer het 63, 72 schema vervolgen. Is wat tijdrovend maar maximaal Weizen resultaat gegarandeerd :)

  Maar met niet gemoute granen is het dan ook nodig hé. 😉

  Ehhhhh…. Kleine biecht… bij weizen (veel tarwe mout) gebruik ik ook de 55C stap. Prachtige blijvende schuimkraag. Maar ik moet bekennen dat ik niet weet hoe het uitpakt zonder de 55C stap :/. Brouw dat maar 1 maal per jaar en dan is een experimentje enigszins tricky :S

  Hangt er echt vanaf hoor. Ik heb al een aantal donkere bieren, stoutachtigen +8%, gemaakt die na hergisting op fles voor mijn smaak echt heel lekker waren. Maar na een half jaartje echt begonnen af te vlakken.

  Dus voor mij, bier drink ik het liefst vers.

  Enkel en alleen als er een smaakje aan zit, laat ik het liggen en proef om de maand eentje.

  Klopt, inderdaad stouts zijn apart. Het “frisje” gaat er relatief snel vanaf. Dus snel opdrinken dan maar, volgens mij geen probleem toch? ;)

  Zelf onlangs ook het probleem gehad dat deze niet meer leek op te starten na een tijd niet te gebruiken. Echter na terug in de oplader te steken voor een klein tijdje en daarna te resetten via de voorziene knop gaf het opeens terug licht. Dus ik hoop dat het bij jou dit ook zal doen .

  Nou…. Die van mij heeft dus een intern brandje gehad… rook en geur van verbrande diode/weerstand. Ik heb de moed opgegeven :(

  Had vorig jaar november een dubbel gebrouwen met 3787 west malle. Na een paar maanden een leeg bier, slecht schuim en gebruikt voor mijn stoofvlees met mosterd, bijna wekelijks dus.

  Toevallig vandaag weer stoofvlees gemaakt en mijn laatste fles daarvan na koeling toch nog ff geprobeerd. Zalig romige zachte dubbel geworden…… vreselijk spijt dat ik daar niet eerder achter ben gekomen ;(.

  Dus inderdaad… rijping help zeker bij zwaardere bieren, zeker donkere

  Nou…. Ik had ook een probleempje. De batterij wilde niet opladen. Ik dacht haal die er uit en vervangen door dezelfde (ben een e-smoker) door dezelfde maar dan opgeladen. Per ongeluk verkeerd om de batterij terug gezet (denk ik) en de boel begon te “roken” . Dus einde oefening ;(. Maar het voordeel is dat ik geen paniek meer heb als het SG niet meer daalt :)

  Het is altijd wel ergens Weizen seizoen.. Nu op het zuidelijk halfrond. Of je trekt je nergens wat van aan en gaat gewoon :P

  Klopt helemaal, als mijn weizen op is ga ik direct naar de getranke halle in Duitsland (1 km afstand :S) om een krat Ayinger Weizen te halen

  Voor de Brewmonk kan ik het niet beamen, doch voor in de GF past deze plaat perfect en past op zijn 3 U-vormige pootjes perfect tussen de moutkorf en het gedeelte waar de filter en de temperatuursonde zit, dus er kan geen graantje naast... :thumbs_up:

  mmmmm….. had ik toch voor de grainfather moeten gaan. Maar ik ben er uit… ga het zelf maken (bedoel dan heb heel handige collega’s) ;)

  Ik heb daar in de tijd ook nog naar gezocht maar dan eerder iets zoals bij de Brewster Beacon (bottomfilter see video at 2:00) maar ik heb die nergens kunnen vinden. Omdat je dan ook via de pomp zou kunnen overhevelen zonder de trub mee te nemen.

  Maar de methode die ik nu gebruik (hevelen vanuit een hopspider) werkt ook zeer goed alléén heb ik wat meer verlies omdat er zeker een liter achterblijft in de Brewmonk. Dus brouw ik dan gewoon een liter meer.

  Doe ik ook maar soms veel meer verlies. Ik maak van de rest starterwort

  Is verrassend goed gegaan, het wort kookt er nog heel goed door, had het niet gedacht, maar bij een whirlpool na het koelen kwam ie los van de bodem en moest ik hem met mijn lange rvs lepel terug op zijn plaats duwen, ik heb gewoon via een hevel het wort naar de emmer getransformeerd, dus ben ik de ruimte eronder kwijt aan wort, maar ik zit er niet mee in, volgende keer koken met de hop in de hopzeef, dan kan ik via de pomp werken.

  Bedoel je dan een extra bodem onder de moutkorf zodat je na het koelen de wort onder de bodem af hevelt?