Berichten van Tannhauser

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Nee, er is niks mis met de opwarmtemperatuur. Je kan niet "te snel" opwarmen zonder te overshooten (hoger in temperatuur gaan als de maischstap). Dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Je maischschema is trouwens prima, wel een beetje klassiek maar niks mis mee. Ik zou er een tussenstap inzetten op 67°C om een wat beter rendement te krijgen, maar dat is mijn smaak.


    Wat wel is, 5 liter is een héél klein volume. Te klein zelfs om deftig te werken. Ik heb een tijd lang met 10 liter volumes gewerkt en dat vond ik zowat het minimum.

    En hoe kleiner het volume des te meer invloed oxidatie heeft en andere “brouwfoutjes”

    De 40 C stap is wel nuttig voor als je ongemout haver in je stort hebt (glucanase rust). Anders kan je afhankelijk van de hoeveelheid natuurlijk erg veel last krijgen van moeilijk filteren (gom vorming). De 40 C stap kan je doen met alleen de haver en een beetje mout. En voor Weizen is de 42-45C stap nogal van belang voor de smaak

    Hoe het werkt met de Brewmonk weet ik niet , ik brouw met 3 ketels , de weck ketel is voor mijn spoelwater dan heb ik mijn maisch ketel waar er een roerder op staat en de kook ketel , het filteren gebeurd met het filter van Walter en met deze laat ik het wort zeer traag aflopen

    Het is natuurlijk iets meer kuiswerk , maar zolang het gaat voel ik mij daar goed bij

    Als het resultaat lekker is, is het helemaal OK:beaming_face_with_smiling_eyes:. Met een automaat met moutpijp filter je continu en het spoelwater gaat over het al gevormde bed (er wordt niet geroerd maar continu rond gepompt). Spoelen gaat snel als het bed ok is... gaat minder met veel ongemout in de stort:face_with_tears_of_joy:

    Geen elektriciteit waar je brouwt dan ?

    Jawel.... en nu met de Hendi alles bij elkaar staan. Mijn oude weckketels zijn niet elektrisch en moesten in de keuken op het fornuis... Ik brouw ik m’n achterhuis/bergingen het is nogal een gedoe om met een zware ketel heet water m’n berging te bereiken zonder ongelukken:upside_down_face:

    Dan zal je kraantje verstopt zijn zeker ? hier met mijn Weck ketel staat het kraantje bijna helemaal toe en moet soms nog volledig afsluiten , ofwel spoel je te vlug , hier duurt dat een uur voor 25 lieter

    Mmmm.... dat uurtje is bij mij alleen als er veel tarwemout of ongemout in de stort zit. Bij alleen gerstemout is het spoelen snel gedaan. Maar mijn spoelwater is dan ook beperkt tot meestal een liter of 10 (Brewmonk 30l)

    Ik gebruik deze als kookketel: https://www.horecastyle.nl/hen…anken-ketel-28-liter.html

    Als warm watervat kan deze zeker ook dienen.

    Heb deze voor het eerst gebruikt als warmwater ketel voor spoelwater. Scheelt een gedoe met een weckketel op het fornuis:smiling_face_with_halo:. Alleen is het debiet door het aftapkraantje wel erg laag. Heb moeten bijschenken met de maatbeker om de boel niet droog te laten vallen. Tijd voor een groter kraantje dus:grinning_face_with_sweat:

    Ziet er goed uit maar kk zou de Styrian Goldings er uit laten en vervangen door HT Herbrucker of Saphir.

    Als je een wat droger wilt zou ik de 66C stap naar 64-65C brengen en misschien nog een 10 minuten op 67. Dat bevalt mij in ieder geval prima maar wellicht muggenzifterij:beaming_face_with_smiling_eyes:

    Is het een kwak kloon poging? Ben wel benieuwd naar het resultaat:beaming_face_with_smiling_eyes:. Wel in ieder geval voldoende gist :grinning_face_with_sweat:

    Wel een vraagje...Northdown hop als aroma hop naast Saaz? Is dat met een speciale reden? North down is toch meer een bitterhop of voor halverwege het koken?

    Ok, het lot heeft toegeslagen:face_with_tears_of_joy:

    Vanwege de lage temperaturen een aantal weken terug besloten om hiervan gebruik te maken en alweer een lager te brouwen.

    Brouwen ging goed.. De giststarter (2 traps) ging minder. 2007 XL gebruikt maar die kwam slecht in activiteit, ondanks de magneet roerder en intermitterend beluchten. Toch maar bij 11 C gepitched en na 2 dagen 0 activiteit.

    In lichte paniek mijn 34/70 slurrie (150 ml) van een brouwsel uit december er bij gedaan en ja hoor, na een paar uur al actief en geheel uitvergist tot verwacht eind SG (1011).

    Tijdens het koud lageren/cold crash werd het bier niet helder, ging wat beter na toevoegen van biersol en gelatine maar nog steeds een waas.

    Toch maar gebotteld vorige week, helaas niet geproefd in de bottelstress (daarvoor ook nog een ander brouwsel gebotteld).

    Vandaag even een flesje getest...... velpon/oplosmiddelsmaak die zwaar achter in de keel blijft hangen.:rolling_on_the_floor_laughing::rolling_on_the_floor_laughing::rolling_on_the_floor_laughing:

    Wel prachtig volle schuimkraag en toch helder bier.


    Ik vrees dat de 34/70 slurrie geïnfecteerd is geweest . Las dat azijnzuur en ethanol reageren tot ethylacetaat (velpon geur/smaak). Misschien azijnzuur bacterie? Ik heb de slurrie bewaard en die ruikt nu ook scherp zuur.

    Maar zou ook kunnen optreden door te weinig actief gist?


    Ik ga in ieder geval voldoende korrelgist op voorraad nemen mocht het met een vloeibaar gistje niet goed gaan. En proeven/ruiken tussendoor, zeker bij twijfel. Dit als al de 2e keer dat het met de 2007 niet lukt. De vorige keer had ik per ongeluk voldoende korrelgist op voorraad.

    Met andere vloeibare gisten van Wyeast en WLP heb ik nog geen problemen ondervonden.

    Bij

    Bij mij zit er al 4 a 5 jaar een terrarium lamp in aangesloten op inkbird en nog nooit problemen gehad.

    Lamp geeft geen licht, enkel warmte af.

    https://www.junai.nl/donkerstr…cjt7uV_B8OCkaArD7EALw_wcB €11.50 voor 150 watt en je bent jaren goed.

    Bij Junai koop ik spullen voor m’n kippen:winking_face:.. Zelf gebruik ik in mijn koelkast/klimaatkast een keramische buis verwarmer, geloof dat die 45 watt is, IP55 beschermingsklasse. En dat vermogen is voldoende

    Wat ik al gemerkt heb, is dat er een serieus verschil in kwaliteit is tussen pilsmout van Weyermann en die van Dingemans. Weyermann is betere kwaliteit en heeft volgens mij ook een beter rendement. Of dat nu 5 SG punten gaat opleveren weet ik niet maar het gaat toch al meetellen.

    Bij een volgend bezoek aan Brouwland ook eens een zak van 25kg weyermann pilsmout kopen als basis. Zovéél duurder is het nu ook weer niet.

    Klopt, als je verder niets aan de instellingen hebt verandert. Een ander puntje kan zijn de zwaarte van je wort. Bij lagere eind Sg’s is het maischrendement ook wat hoger. Ik stel het rendement in de brouwsoftware wat bij al na gelang de storting

    Ik ga M41 ook proberen... vergist zo te lezen makkelijker als de Wyeast 1388

    Mijn laatste duvel heb ik vergist (methode van Serge) met WYeast 1388 en BRY 79 van Lallemand en die is echt behoorlijk OK, misschien net wat te esterig en wat voller vergeleken met Duvel uit de winkel... maar zeker erg lekker

    Heb de fastferment een paar keer gebruikt. Naast wat technische problemen (lekkende deksel en vastzittende kraan) geen problemen met het vergisten, kraan gewoon open. Het kan natuurlijk dat de west Schelde alle gist nogal uitvlokt, maar geen ervaring met deze gist (moet nog langs brouwer Waldonk om een flesje te scoren:grinning_face_with_big_eyes:).

    Starter was 2 liter , maar morgen wordt er toch gebrouwen en vlug eens tot bij BMS (is maar 5 km) achter 3 zakjes droge gist

    Maar ik dacht 10-30gr/100L , als ik 30 neem en deel door 5 is 6 gr voor 20 liter , maar ze bedoelen toch dat je het moet bij je starter doen of niet :thinking_face:

    Ik gebruik wyeast gistvoeding en daar is de aanbeveling “ half teaspoon” op 5 gallon (ca 2 gr per 20l).

    Ik schaal ook op, meestal 2 stappen en laat de starter niet bezinken, gewoon volledig in het gistingsvat. Dan gaat de niet verbruikte gistvoeding ook mee. De wort voor de starter is zelf gebrouwen en geen gedroogde wort.

    Graan / gerst verbouwen en dan gaan mouten lijkt me zoals hierboven al aangehaald eerder omslachtig, en zeker niet low kost goed mouten is een kunst op zich !

    Klopt, en dan nog mouten... dat is ook een kunst op zich.

    Ik zit nog met 25 kg mout, regionaal en regionaal gemout. Vreselijk veel eiwit, eigenlijk veevoer:smiling_face_with_halo:

    Zelf verbouwen levert ca 0,5 kg/m2 op. Dus je moestuin zou dan behoorlijk moeten zijn:grinning_face_with_sweat:


    Wat betreft de gist keuze, als je het pilsje gaat pimpen met wat Citra hop dan zou ik persoonlijk eerder de Fermentis Saflager S-189 gebruiken welke iets cleaner is dan de W34/70

    Klopt, W34/70 geeft een wat meer “zachter en voller” mondgevoel. Als je de hop naar boven wilt halen is S189 (rond 10C vergisten) een mooiere optie. Een klein beetje cara pils kan dan geen kwaad anders is het resultaat wel clean maar aan de schrale kant (Feldschlossen, Calanda Brau)

    Nee hoor, is gewoon een pauze tijdens het koelen op relatief hoge temperatuur en die is dan nog hoog genoeg voor het “ afdoden” van ongewenste indringers. PH richting de 5 en hop en eiwitvlokken zakken mooi uit. Vlamuit hop is toch een gebruikelijke methode?

    Vanaf 80C er in en stoppen met koelen. Die temperatuur (80-70C) een 20 minuten aanhouden werk prima. Dan heb je juist de aroma’s (terpenen) ook al vervluchtigen die ook bij die temperaturen, maar veel minder

    IBU inderdaad boven de 30 anders mis je het echt. Voor dames inderdaad niet boven de 27:beaming_face_with_smiling_eyes:

    Wat. Betreft de hop... ik vind het zonde om Saaz en ST Goldings als bitterhop te gebruiken voor een lager. zou dan eerder kiezen voor Magnum of Perle voor een Duitse lager (gezien de gist). De Saaz en Goldings dan als aroma hop en de citra als vlam out/hopstand. Misschien een optie? Dan heb je maximaal citrus effect...

    Duitsachtige lagers hebben allemaal een sterk hop aroma (Bitburg, warsteiner, Beck, Veltins etc)

    Welkom Joeri!!

    Ik ben ook lang geleden begonnen met brouwen (eind tachtiger jaren) met pannen etc.. Eind 99 weer opnieuw begonnen maar met een Brewmonk. Oude installatie was ook helemaal uit elkaar gevallen/kapot.

    Er valt hier veel te leren:grinning_face:

    Misschien moet ik dat dan ook maar eens proberen om de pellets er los in te gooien, maar uiteraard de pomp niet meer gebruiken. Ben benieuwd of dat dat scheelt voor het verlies..

    Vandaag een Alt gebrouwen (gisteren de laatste achterover gewerkt). Hop zonder een hopzak. Pellets in de kook en bellen in de hopstand 80C . Kraakheldere wort overgeheveld (zonder filter, alleen droesemkapje), alleen blijft er wat meer achter in de ketel (brewmonk)... ca. 2,5L maar dat mag de pret niet drukken:beaming_face_with_smiling_eyes:

    Dank voor alle tips....

    Ik hen geen ervaring met M47 maar las dat het bijzonder goed uitvlokt. WLP 002 gebruik ik regelmatig en dat is ook zo’n uitvlokker. FF wat schudden of overhevelen wil soms helpen bij mij

    Ik heb in mijn brouwhok zo een onderkast keuken boiler staan van 10l en die levert netjes water van 85°C af zonder dat je daar moet aan liggen sleutelen.
    Als je die aanschakelt duurt het net geen 10 min voor er 10l volledig opgewarmt zijn naar 82°C , als je die volledig aftapt dan moet je natuurlijk wel terug 10 min wachten.
    (ik gebruik die wel niet voor mijn spoelwater)

    Aha... maar dan heb je de verbrandingsbescherming niet ingeschakeld (65C).... :thinking_face:

    ik ben al een tijdje aan het fantaseren om mijn spoelwater met een doorstromer te voorzien ( bij mij weliswaar op gas ). Het wordt enkel wat foefelen met temperatuurcontrole, want er zullen er niet veel zijn die 80°C afleveren. Daarop een doseersysteempje integreren voor het aanzuren, en ik heb weer een halve m² die ik voor iets anders dan die warmwaterketel kan gebruiken. Op kleinere schaal denk ik dat je zoiets ook kan doen met zo'n quooker kraan en boiler

    Doorstroom water verwarmers gaan meestal tot Max 60 a 70C (is een beveiliging). Op gas zou dan eigenlijk een gewone geiser, maar daar haal je de 80C ook niet mee denk ik.

    Inline zuurdosering wordt ook erg lastig. Professioneel wordt er continu pH gemeten waarmee de dosering wordt gestuurd.... maar wellicht zijn er handige en inventieve oplossingen te bedenken

    Dat kan kloppen. Ik gebruikte voorheen soms de whirlpool arm met pomp. Dat gaat al niet goed met bellen. De eiwit strengen gaan dan idd kapot en als je dan via de bazooka filter aftapt gaat alles mee in het vat. Of je moet heel lang wachten en overhevelen. Ik ga nu ook proberen de hop gewoon los in de ketel te storten. De pomp en whirlpool arm gebruik ik al niet meer. Na koelen/bezinken de heldere wort overhevelen, dus niet via de bazooka en aftap kraan. De hop los helpt ook bij het helder kunnen overhevelen.