Berichten van Tannhauser

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik wil ook wel ff een duit in het zakje doen…. Vorig jaar een Munchener Helles gebrouwen en met Voss Kveik vergist. Hoofdvergisting bij 30 C en normale pitching rate. Resultaat een erg lekker Helles met veel citrus tonen. Hersbrucker in de hopstand en daar komt de citrus smaak niet vandaan… :)

  Kan dit ook met Brewfather ?

  Vermoed van wel, maar beperk me momenteel nog tot een half half mix kraantjeswater demiwater naar aanleiding van een eerder topic hier ...

  Jazeker, de calculator knop aanklikken bij het item “water”. Bron selecteren (je waterprofiel kan je invullen onder profielen), kies je doelprofiel en evt stijl. Als je dan op “auto” klikt worden de brouwzouten berekend. Maar dat kan je ook weer aanpasssen al naar gelang wat je wilt.

  Is gewoon kristalsuiker beter?

  Nee hoor, rietsuiker zal zo ongeveer dezelfde opbrengst hebben als kristal suiker. Wellicht iets meer meer en smaak invloed.

  Ik bedoelde dat S-3 niet ver door gist en je maisch schema niet ect gericht is op makkelijk vergistbare maltose. Misschien is het een idee om nog een grens dextrinase stap van 58-60C in te bouwen. Dan heeft B amylase iets meer te “eten” . Daarnaast kan je ook nog een bv 66-67C stap inbouwen, ca 20 minuten. Dat helpt allemaal om je vergistingsgraad met S33 te verhogen. En dan is je totaal maischtijd in ieder geval voldoende (was al aan de krappe kant)

  O jee, met S-33 wordt dat een redelijk dextrine achtig bier. Zelf zou ik die 62C stap optrekken naar 63-64C en toch ff wat langer

  Iedereen zo zijn of haar voorkeuren toch? Ik ben een Nederlander en bij mijn eerste ontmoeting met een Lambiek (lees ontmaagding) had ik het gevoel dat mijn vullingen er spontaan uit wilden springen =O . Maar ja, een kriek kan nog net tegenwoordig. Maar een paar jaar wachten op m’n biertje gaat me ook net weer te ver.

  Iedereen zo zijn ding niet waar?

  Je zou in plaats van Citra ook Calista kunnen overwegen. Citra is inderdaad wat ruwer en in combi met S189 zou je ook (afwijkend van pils) wat Vienna of cara kunnen toevoegen. Volgens mij komt de smaak van de fruitige hopjes beter over als er wat meer body in het bier zit.

  Havervlokken uit de supermarkt, en roggebloem van de molenaar, dus niets gemout, behalve de tarwemout en de pilsmout. En in mijn tarwebier van vorige zomer heb ik ook een deel bloem gebruikt, zelfs van een hoog proteinegehalte.


  Extra na lezen vorige deel van de draad: ik gebruik ook altijd Ultramoss tijdens de kook.

  Ach ja, ook een waasje verdwijnt vanzelf, ook bij witbier. Ik gebruik trouwens protafloc van cross my loof. Super spul😀.

  PS… ben zelf 20 jaar molenaar geweest . wel mais van de molen gebruikt, mout malen nooit gedaan. Het verlies tussen de stenen is te groot voor hobby doeleinden en bang voor caramelisatie…. Mais wordt gebruikt om de stenen te reinigen…. Veevoer😳

  Hm, ik heb al vrij veel gebrouwen met tarwe, en zelfs een keer met een beetje haver, en ook met rogge(bloem). Mijn bieren worden allemaal helder, ik krijg ze niet troebel. Hefeweizen is bij alleen maar troebel door de gist.

  Ook met ongemout? Met tarwemout en ongemoute granen heb ik toch wel meestal een waas

  Het idee van de koelmantel vind ik ook een heel goede. Die koelmantel kan dan meteen dienst doen voor twee dingen : het wort koelen (uiteraard) maar ook door de dubbele mantel zorgen voor een soort isolatie tijdens het maischen/koken waardoor je minder energie nodig hebt.


  Wel echt een tof onderwerp dit :thumbup:

  Je zou de “koelmantel” ook kunnen gebruiken voor verwarming tijdens het maischen?

  Moet je ook niet de temp in het vat meten ipv alleen op de uitstroomkant van de RIMS tube?

  En nog ff een puntje gezien je opdracht. Het ontwerp is een RIMS en de BIAB is misschien wat ondergesneeuwd? De besturing is dan nog wel een dingetje als het geautomatiseerd moet worden.

  Maar ik vind het er wel goed uitzien

  Dat is een goeie. Ga ik bij mijn oatmeal stout direct toepassen. Dank voor de tip, ik kijk toch te veel naar andere recepten zonder na te denken :S

  Ongemout toepassen was toch alleen vanwege de regelgeving t.a.v. Gemoute granen?

  Denk ik ook. Wat ik me echter wel afvraag is het volgende : ik heb een CCT met een aftapkraan onderaan. Als ik nu eens dat wort gewoon in mijn CCT kieper, dan een uurtje wacht en de prut onderaan aflaat. Zou dat ook werken?

  Nou….. dat lijkt mij niet fout. Maar je kan niet zien tot hoever je moet aflaten. En ik vrees dat het verlies er niet minder door wordt :/

  Lactose zorgt voor wat zoet en mondgevoel, dat romige bereik je een beetje met haver. En vooral de kwaliteit van je schuim speelt een grote rol, niet te veel koolzuur (5 g bottelsuiker/liter is ruim voldoende).

  Moet je eens en oatmeal stout proberen. Wat lastiger met brouwen gezien de hoeveelheid havervlokken, maar inderdaad super romig

  Haha… een biertje met wat hobbels in het proces :S. Zal vast prima smaken

  Ik ben met stout tot 8 g/l ipv 6 a 7g/l gegaan en een mond vol romig schuim. wel al lastig in het glas te krijgen maar wel lekker.

  De kleur had je nog wat kunnen corrigeren met een paar 100 ml cold steep in het vergistingsvat maar dat is natuurlijk achteraf…

  Gewoon met de spankop van de schroef-boormachine rechtstreeks op de as. Slipt echt niet door en is ook zo weer los als het een goede is. Om gewoon te boren zet je toch ook geen ectra dingen tussen je boor en machine?

  Klopt :). Mijn oude machine had een slechte Pankow. Heb nu een nieuwe maar met die adapter is het wel heel makkelijk, snel koppelen en geen “span foutjes” met doorslippen meer. Maar eigenlijk niet nodig dus….

  Hier ook morgen aan de bak. Ik brouw wel “inpandig” maar de deuren staan dan tegen elkaar open en ik woon nogal op het platte land. Dus als het waait en regent is het een serieus misse boel.

  Maar Kristof, ik heb een vergelijkbaar probleem met mijn Chinese moutmolen. 1 lager van de vaste rol zit muurvast en draait nu niet op hebt lager maar in het alu huis. Het lager is er in geperst En valt voor mij niet te vervangen. Op zoek naar een nieuwe walsenmolen <X

  Leerpuntje: niet schoonmaken met water als het lager niet waterdicht is………

  Wat ik wel deed, tip van forumleden hier, na de vergisting zo de bodems orval in het gistvat erbij doen en dat vat enkele maanden "vergeten". Mooi resultaat is dat geworden.

  Ok, dat is een stuk eenvoudiger, las dat ook van het recept van Orangeloo.Maar ja, ik heb nu de starter al aan het werk met 2 Orval bodems er in. En die ruikt naar “geconcentreerde” Orval… dus dat gaat wel helemaal goed komen en heb straks een paar centrifugebuisjes van deze starter in de vriezer

  Inderdaad een zoete inval. Ipv pilsmout bakken zou je ook biscuitmout kunnen gebruiken?

  Gezien de hoeveelheid mout zonder diastatisch vermogen moet je misschien wat langer maischen. Die M42 is wel erg neutraal hoor, produceert geen zuurtje wat misschien wel past in een zoete slok. Maar je bent in ieder geval flink aan het experimenteren :thumbup:

  Dank voor de tips!! Ik ga dus van de Brett starter overhouden (invriezen :)) en een dikke 3 maand nagisten. De Strisselspalt er bij, gelijktijdig met de Brett. Het nagisten zal dan wel bij 12-15C moeten gebeuren of bij 16-20C. Mijnklimaatkast kan ik geen 3 a 4 maanden missen :/. Maar volgens mij was 15C geen probleem voor de meeste brett’s?

  De suikerstort laat ik er toch maar in gezien de 2 andere kloon recepten. Maar inderdaad, op de site van Orval zeggen ze niets over suiker, alleen bleke mout en cara mout.

  Toch nog even een vraagje. Voor de koudhop een periode van 4 dagen aanhouden of veel langer? Ook gezien de biotransformatie

  Ik ga komend weekend eens uit mijn comfort zone stappen. Nog niet eerder met een Brett gewerkt dus je kan dat zien als een soort ontmaagding (foute opmerking maar zo voelt het wel ;) ). Ik werd ff getriggerd doordat bij de plaatselijke slijterij (drankenhandel) plotseling redelijk verse Orval te koop stond….

  Met dank aan Orangeloo, Cies van de Kwis en Orval heb ik een receptje samengesteld. Volgens Orval maken ze gebruik van “ bleke mout” , een weinig caramout, Hallentauer, Styrian Goldings en Strisselspalt als aroma hop

  Voorval  Kortom het wordt een recept met Palecmout, CaraMunich T2, Hersbrucker, Styrian Goldings en Strisselspalt als koudhop. Wegens gebrek aan Styrian zit er ook wat East Kent Goldings in als bitterhop..

  De Brett ben ik al aan het opkweken uit de bodems van 2 flesjes Orval en dat gaat wonderlijk OK…. De geur is in ieder geval duidelijk aanwezig.

  De bedoeling is om na de hoofdgisting met verboden vrucht gist over te hevelen en dan de Brett toevoegen, dus in de navergisting en dan 6 weken te laten staan. De laatste 4 dagen de Strisselspalt er bij.

  Misschien heeft iemand nog tips of verbeteringen? Is het misschien verstandig om de suikerstort in de navergisting te doen?

  Je hebt ook 6 kg koude mout op maar 15L. Zo even snel uit het hoofd grof weg kan de maischwatertemp best wel kloppen als je uitgaat van een mouttemperatuur van een paar graden. Maar als je een automaat gebruikt (brewmonk of iets dergelijks) meet je de eerste minuten een wat te hoge temperatuur.

  Maisch schema is makkelijk, 90 minuten op 68 graden, 10 minuten op 78 graden


  3.3 kg Wayermann Pale ale mout

  300 g Wayermann Cara-Red

  300 g Brewferm Cara-120

  Ok, ca 20% caramout en maischen op 68C levert een wat minder goed vergistbaar wort op toch? Wel heel veel body. Met brewfirm top (SVG 75%) kom je met een goed vergistbaar wort in jou geval tot ca 1015. Maar gezien het vergistingsschema en de hoeveelheid cara zou je best hoger kunnen uitkomen. Misschien is de vergisting inderdaad wel bijna op z’n eind. Ik zou ook nog ff afwachten

  Heb je een sample kraantje op je fastfermenter? Dat zou handig zijn, dan kan je een staaltje nemen voor de refractometer en mbv brouwhulp of brewfather ff het SG bepalen.

  Gelukkig is mijn Ispindle kaduuk en heb ik geen vergisting stress meer 8)

  Maar je hebt je maisch schema niet aangegeven. Als je hoog in temp hebt gemaisched en met veel cara mout dan zou je inderdaad wat hoger in SG kunnen eindigen… maar 1025 is idd nogal hoog. Dus inderdaad ff afwachten

  Hier al 2 biertjes gebrouwen met die weyermann gerookt op beukenhout (beech).

  1. eentje 100% rookmout en toevoeging van frambozen. 3% ABV, lekker zuurtje en echt een super biertje (had ik ook mee op de VHM)

  2. eentje met 10% rookmout en toevoeging van walnoten. Dit was de zogenaamde assebak en is gedumpt :expressionless_face:

  Misschien helpt dat zuurtje wel om een mooie balans te krijgen. 100% rookmout had ik niet aangedurft =O Maar het kan dus toch :thumbup:. Ik houd het in gedachte