Berichten van Tannhauser

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Gelukkig zet ik alles klaar de dag voordien , want morgen is het brouwdag en mijn roerder wil niet draaien , hij gaat in kleine snakjes

  Heb wel 2 uur zitten prutsen en zal een slecht contact zijn denk ik heb nu het kabeltje tussen de klem van deksel gestoken en voorlopig heb ik het draaiende gekregen en hopelijk morgen ook en ik hoop dat ik geen kl..te dag heb want het begin is al kl..te :-S

  Een flinke tik kan helpen:smiling_face_with_halo:... of gewoon elk half uur even flink schudden met de erlenmeyer...... ouderwetse praktijken doen herleven. Maar het is idd kl.te als het problematisch begint. Strekte!!

  Sterker nog.... schimmels ontwikkelen zich nogal snel en die zijn aanwezig als sporen, zeker als er water/ vocht aanwezig is. Klam schroten = direct verwerken. Daarnaast is oxidatie wel een dingetje bij geschroot mout volgens mij. Voortijdig schroten zou ik niet doen of je kan het vacuüm bewaren of onder stikstof/koolzuur.......

  Met mijn hoeveelheden schroot ik de boel in ca 5 a 10 minuten tijdens het opwarmen van het maischwaters Ik weeg wel af de avond tevoren, meet het maisch/spoelwater en brouwzouten af en breng het water op pH om in de stemming te komen:smiling_face_with_halo:. Maar op de brouwdag zelf ook eigenlijk tijd genoeg....

  Als je 60 minuten kookt, kan je geen hopgift van 90 minuten hebben. 😁

  27 ibu met een og van 1081 is wel erg laag. Een Westmalle heeft 39 ibu. Hangt ervan af welke smaak en balans je zoekt natuurlijk. Ik zou zeker de late hopgift Saaz maal 3 doen.

  Zou de Spalt niet op 20 min of zo moeten? Nu geeft het volgens de uitdraai 0 IBU. Misschien fout ingeklopt? En inderdaad, de Saaz hop gift is wel erg laag om het goed te merken. Wellicht een deel als hopstand/vlam uit ?

  Pfew ben wel “blij” dat ik niet de enige ben 😎. Zal het niet snel vergeten. De kraan stond naar de andere kant gericht...

  Maar het tuinhuis heeft tegels, snel opgeveegd met een paar doeken, uitwringen en klaar.

  Dat is idd makkelijk... maar .. nu maar hopen dat de schimmeltjes en mieren de resten niet ontdekken:grinning_squinting_face:

  Bij mij waren het de bijen van de buurman (imker) die meenden te moeten helpen:face_with_tears_of_joy:.

  Controleren wordt een 2e natuur hier:smiling_face_with_smiling_eyes:

  Klopt, waar gewerkt wordt vallen spaanders. In dit geval spetters (uhm duizenden 😉) wort.

  In commerciële brouwerijen gaat vast ook wat mis, net zo zuur en duur.

  Inderdaad pech. Zou het iets met de Bucket te maken hebben? Hier ook al eens meegemaakt... en de wort onder het laminaat vloertje gelopen:face_with_tears_of_joy:. Maar 8 l “suikerwater” opruimen... respect!!!!

  Ik heb ook een Brewmonk en ook deze Gorilla molen maar bij mij staat deze op 1.4 mm ingesteld en ik bevocht mijn mout heel lichtjes (ong. 25ml water per 5Kg mout) en dan zijn alle korrels mooi gebroken en blijven de kafjes heel. Verder gebruik ik ook een takel zodat ik de moutpijp ook heel langzaam omhoog kan tillen. Onlangs het maischschema dat Walter heeft voorgesteld ook eens gebruikt en mijn maisch rendement was met 5% gestegen tot 76%.

  Hier ook een Brewmonk en schroot meestal op 1.2-1.3 mm. Tarwemout wat fijner. Sinds ik klam schroot is m’n rendement ook gestegen. En inderdaad veel meer hele kafjes!!

  Zonder een takel maar alleen in de 2 standen van de moutkorf blijft ook bij mij het spoelen snel gaan. Alleen bij wat moeilijk filtermateriaal mout (bv flink veel tarwe) gaat het filteren trager. De moutkorf lang in de onderste stand laten staan tijdens het spoelen is ook een optie.

  Inderdaad de Munich Classic wordt het.


  En de k97 staat genoteerd voor een volgend experiment

  Nog zoveel te testen 😁

  Heb wyeast 3068 (Weihen Stephan) en Whitelabs 300 vaker gebruik voor een weizen. De eerste geeft een banaanenfeest. De Munich Classic is wat neutraler en lijkt wat op het resultaat met WLP 300. Ik heb nog een wlp380 gist liggen en die ga ik gebruiken na m’n wit bier met K-97. De 380 zou wat kruidiger (phenolisch) zijn.... we gaan het beleven

  Ik kan de lallemand classic aanbevelen voor een Weizen.

  Die WB06 ben ik ook niet zo’n fan van. Erg droog resultaat inderdaad maar wel een lekker resultaat:beaming_face_with_smiling_eyes:

  Ik heb een witbier in de planning staan en denk hard na over K-97 van Fermentis te gebruiken waarvan ik de slurrie nog heb in de koelkast. Of is dit helemaal fout?

  Die vraag stelde ik mij ook al vermits geïsomeriseerde alfazuren de viabiliteit van gist in opkweek beperken.
  En het is net de bedoeling om niet veel maar vooral gist met een hoge viabiliteit op te kweken
  En ook de antimicrobiële werking van hop in opkweekwort zelfs discuteer baar is.

  Jullie hebben helemaal gelijk. Niet bij nagedacht:face_with_tears_of_joy:. Er zit 14 IBU aan bitterheid in.....

  Waarschijnlijk gedaan ivm invloed op de houdbaarheid.... maar zal het zeker niet meer doen.

  N.B. Al wel een paar keer gebruikt (ook met een minuscuul beetje gist naar 1,5L opgekweekt) en dat ging gelukkig zonder problemen.

  Maar geen schuim of cola schuim zoals ze zeggen kan aan zoveel factoren liggen en niet alleen aan het koken

  Het blijft aan het glas plakken , dus is het niet echt cola schuim , heb je dat met al je bieren of nu en dan ?

  Ik kook in de brewmonk gewoon op 2500 W. Mooie kook! Indien minder vermogen gaat het apparaat schakelen C.q. Aan/uit en dat verstoord de kook. Verder hevel ik over ipv het kraantje te gebruiken. Kraakheldere wort en eigenlijk geen last van slechte schuimstabiliteit. Verder pas ik nog wel eens een endo peptidase rust toe (55C voor de vorming van schuim bevorderende eiwitten) en dat werkt echt prima.

  De werking van Tetrahop zie goed bij lagers (pils), kolsch, alt is mijn ervaring

  Ik zat al aan de winter te denken eigenlijk, een receptje met pompoen in mekaar geflanst... :grinning_squinting_face:

  Nou... dat ziet er ook erg lekker uit!! Zou bijna aan een curry gaan denken:grinning_face_with_sweat:. Misschien nog een pepertje er in? Wel een behoorlijke hoeveelheid aan chloride en sulfaat toegevoegd gezien je ook demi water gebruikt. Is dat met een speciale reden?


  Enne... ik moet ook nog een witbier en een weizen brouwen... de tijd dringt:grinning_face_with_sweat:

  Ik heb verleden week 2 hoprizomen geplant van saaz en goldings. Netjes een label aan gebracht op de draad zodat ik nog weet welke ik waar geplant heb. Nu vond mijn hond het een goed idee om mij een beetje te kl... Gevolg: ik weet niet meer welke wat gaat worden. Iemand tips hoe ik hier makkelijk kan achter komen?

  Grappig, ik heb dit voorjaar ook Saaz en Goldings aangeplant. Beide op verschillende locaties... dat helpt ook. Mijn probleem is dat hier vrij veel wilde hop groeit... dus ook in mijn tuin. Ben als een gek aan het rooien..:face_with_tears_of_joy:

  Zelfs dan, want telkens loop je het risico dat de gist die je oogst niet langer de eigenschappen heeft die je zocht. En je moet ook nog je moutextract en gistvoeding (en tijd!) meetellen die je in die starter steekt. Vergelijk dit met korrelgist : zakje open en bij het wort, klaar.


  Maar mijn aversie naar wyeast (en white labs) mag niemand tegenhouden, misschien ben ik wel gewoon gierig. :-D

  Ik brouw zo af en toe speciaal voor starterwort (heb een lading mout met een te hoog eiwit gehalte wat ik daarvoor prima kan gebruiken). Gekookt met wat hop en gistvoeding, op pH gebracht en bewaar het in 1L flessen. Dus een starter maken met wat slurrie is zo gepiept en een dagje op de roerder brengt oude labo herinneringen naar boven. Heb er zeker geen slechte ervaringen mee:smiling_face_with_smiling_eyes:

  Pin uittrekken, tot 5 tellen en weggooien :-D


  Idd snel opdrinken :-)

  In mijn militaire diensttijd had ik ook al problemen met de pin uittrekken, tot 5 tellen en gooien. Vooral de laatste actie was niet mijn sterkste punt. Maar het snel opdrinken gaat zeker lukken:grinning_face_with_sweat:, nooit geen problemen mee gehad....

  Yep... 6 g/l. Ben al bezig met het probleem op te lossen:grinning_face_with_sweat:.

  Toch apart, 1 week actieve hoofd gisting en 2 weken nagisting tot helemaal geen activiteit meer. Dus geen waterslot activiteit en een ispindle verandering. Hopelijk geen onverwachte ontploffingen:smiling_face_with_smiling_eyes:.

  De smaak, geur en het schuimkraagje zijn nu al super ok!! Begin een Saison fan te worden....

  Klopt, ik ben geen fan van Wyeast : veel te duur voor wat het is. Maar vroeger wel eens met de Westmalle gist gewerkt (uit het flesje dus) en die kon er ook wat van.

  Maar je kan eventueel wat schuimstop gebruiken, dat zou goede resultaten geven.

  Klopt dat het duur is, net zo als White labs... maar wel heel veel keuze aan speciale gisten!! En je kan slurrie bewaren voor een 2e en meer brouwsels. Dan valt de prijs weer mee en zelfs goedkoper dan iedere keer weer nieuwe korrelgist (die je natuurlijk ook weer kan oogsten.......)

  Kwa hopjes.... ik zou de volgende keer de Tettnang en Tradition in volgorde wisselen en ook de Tettnang in de dryhop doen of Saphir ipv de tradition..... Maar dat valt denk ik toch weg tegen de Amarrilo vrees ik Maar is een persoonlijke voorkeur. Het wordt/is vast een lekker biertje:grinning_face_with_smiling_eyes:

  Ok dank voor de info. Daarnaast koop ik ook lokaal en vers hier in de Achterhoek :grinning_face: Vers en gedroogd...

  Hogenelst Hop uit Zieuwent

  Wellicht heeft het gist ook last van het % alcohol? Naast een gebrek aan fan/voedingsstoffen?

  Voor je “projectje” zou je het gewoon zo kunnen laten en aan de volgende (en interessante) stap kunnen beginnen? Gewoon wat minder W*****y in de fles:upside_down_face:.

  PS. Als je zoveel van die gist hebt kan je het ook meekoken als voeding:grinning_face_with_sweat:

  Dus alleen een webshop voor een paar items... ziet er inderdaad niet professioneel/betrouwbaar uit. Een 1 persoons handeltje. Maar misschien iemand die het marktplaats stadium uit wil vanuit de zolderkamer.

  Zonder overhead kan je goedkoper leveren (en niet alles aan de belastingboeven aangeven...:grinning_face_with_sweat:). Maar als er een probleem is met leveren ben je als koper ws wel het “Sjakie” .

  Dat tussendoor biertjes proeven is wel een (aangenaam) dingetje. Meestal begin ik niet zo vroeg en zet de dag ervoor de apparaten klaar, maisch en spoelwater. Eens aan de gang gaat het eerste kroonkurkje er af:beaming_face_with_smiling_eyes:

  mijn vorig frambozenbier: 2kg diepgevroren framboos op 20l na hoofdvergisting, frambozen even opwarmen (rvs ketel, roeren) met 100gr suiker (50°C), dan op bodem vergistingsvat, 20l laten bijlopen (opletten oxidatie) uit hoofdvat naar een 30l vat, zachtjes even rondroeren, blowoff en gelukkig maar want de gist (M41, diastaticus) ging terug hard 😊 nu (1 jaar later) mooie rode kleur, ruikt vol naar framboos en lekker (in champagneglas)

  Ok, nu ben ik wel ff benieuwd wat voor een soort bier je hebt gebrouwen (met M41), waar de frambozen zijn bijgegaan:slightly_smiling_face: