Hallo allemaal,
Na mijn vorige beginners-installatie verkocht te hebben wegens een verhuis uit het buitenland, ben ik van plan om me een nieuwe thuis-brouw installatie aan te schaffen. Ik heb al een beetje ervaring met extract-brouwsels, maar wil nu upgraden en verdiepen in all-grain brouwen en gaandeweg meer en meer professioneel te werk gaan.
- Ik wil alle soorten bieren kunnen brouwen, ook zware bieren zoals tripels, quadrupels, stouts, etc.
- De bedoeling is om ook grotere hoeveelheden te kunnen brouwen, ik dacht aan 45-50 liter, om dit later ook als pilootsysteem of op semi-commerciele schaal te kunnen gebruiken.
- Het verschil in kostprijs tussen grotere en kleinere ketels is miniem, dus ik dacht meteen groot genoeg te kopen?
- Ik zou graag materiaal aanschaffen dat flexibel genoeg is om later te upgraden met pompen etc. (HERMS systeem?).
Ik heb zitten kijken naar het SS Brewtech merk, goed ontworpen materiaal voor nog een redelijke prijs. Ik dacht aan het volgende:
- Maischketel: SS Brewtech Mash Tun 75L:
- Geisoleerde RVS ketel met filterplaat, thermometer, etc.
- HLT voor spoelwater: SS Brewtech Kettle 57L
- Kookketel: SS Brewtech TC Brew Kettle 75L.
- Koken zelf zou ik doen met een gasbrander op propaan of butaan.
- Fermentatievat: SS Brewtech Chronical Fermenter 53L.:
- mogelijkheid om de gist onder af te laten en te lageren / secundaire fermentatie in hetzelfde vat te doen zonder overhevelen.
- mogelijkheid om onder druk te fermenteren.
Al deze ketels en vaten hebben de nodige kraantjes onderaan en poorten bovenaan om nadien eventueel recirulatie en pompen aan te sluiten, dus dat lijkt me wel een goede basis om mee te starten. Ik zou eerst manueel (gravitair en zonder pompen) brouwen. Ook poorten voor thermometers in de zijwand aanwezig.
Ik twijfel of alle groottes op elkaar afgestemd zijn? Online vond ik de volgende richtlijnen:
- Kookketel ongeveer 1.5 - 2x het volume van uw batch, in dit geval 75 liter voor een batch van 45 liter.
- Maischketel min. 1.2x het volume van uw batch, hier dus 1.5x het volume, 75 liter voor een batch van 45 liter.
- Spoelwaterketel: kan iets kleiner zijn, aangezien maischwater en spoelwater apart kunnen verhit worden: hier ketel van 53 Liter.
- Fermentatievat: 53 Liter, zou dit volstaan voor een batch van 45 liter?
Hebben jullie bemerkingen of tips op dit materiaal?
Betere / andere merken qua prijs/kwaliteit?
Alle opmerkingen zijn welkom!
Bedankt! 