Berichten van maartendc

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Hallo iedereen,


  Tot mijn grote verbazing las ik op een Engelstalig forum en op Reddit Homebrewing, dat veel mensen beweren dat de White Labs WLP570 gist of de WB-06 gist dezelfde gist is als Duvel zou gebruiken.


  Dit leek mij vreemd, aangezien zelfs de WB-06 gist als een witbiergist wordt verkocht door Fermentis.


  Men verwijst ook naar een genetische tabel van biergisten, die zou gebaseerd zijn op genetisch onderzoek van verschillende giststammen. Hieruit zou blijken dat WB-06 en WLP570 inderdaad zeer gelijkaardig zijn. Hoewel WLP570 verkocht wordt als een "Belgian Golden Ale" gist uit "East Flanders" (waar Duvel in Puurs idd in Oost Vlaanderen ligt).

  Brewing yeast family tree (Oct 2019 update) | Suregork Loves Beer


  Hebben jullie hier ooit van gehoord? Klopt dit?

  Mij lijkt het onwaarschijnlijk dat de gist van Duvel gewoon commercieel beschikbaar zou zijn, .


  Bedankt!

  Ofwel koop je een grotere koelkast zodat er 2 fermenters inpassen?
  Ofwel koop je een kant en klare koeling?
  Ik gebruik deze omdat: mijn gistvat te groot is/te veel weegt, alles gemakkelijk op een karretje past om te verplaatsen na brouwen/om te bottelen.


  Dat is wel een mooie fermenter. Is dit een dubbelwandige waar de koeling in de mantel zit? Of zit uw koelspiraal gewoon langs de zijkant?


  Ja ik ken die kant en klare glycol chillers, mooi en handig, maar die kostprijs van om en bij de 1000 EUR kan ik al helemaal niet rechtvaardigen. En dan moet ik de koelspiralen nog bijtellen... Met een DIY oplossing zit ik aan totaalkost rond de 400 EUR.

  Ik zou resoluut terug gaan voor een koelkast. Relatief goedkoop + heel handig in gebruik. En als je eens een feestje hebt en wat extra koeling nodig hebt, is het ook handig meegenomen.

  Wat die plaats betreft : als jij een plek moet voorzien om een oude diepvriezer te zetten + daarnaast nog een gistvat en wat leidingen voor alle koeling, dan heb je ook plek voor twee koelkasten naast elkaar. Je spreekt van van 1.2 * 0.6 meter die je nodig hebt.

  Die koelspiralen is iets dat uit de professionele brouwerijen is overgekomen maar eerlijk gezegd vind ik het niks op hobbybrouwschaal gezien de hoge aanschafkost en het feit dat het niks nieuws op tafel brengt.

  Bedankt voor uw feedback. Dat is inderdaad wel waar, het is een concept uit professionele brouwerijen, maar voegt eigenlijk weinig meerwaarde toe. Een vat in een koelkast zetten is veel eenvoudiger natuurlijk.


  Mijn ouders hebben nog een oude koelkast staan, dus in principe kan ik dit gratis doen. Enkel de kost van de inkbird. Enkel eens kijken of die door mijn keldergat past. :)


  Wat ik mij altijd afvraag bij vergisten in een gesloten ijskast: is er geen probleem met de CO2 die vrijkomt bij de vergisting? Creëert dit geen overdruk waardoor de deur na een tijdje opengaat?

  Hallo allemaal,


  Ik ben aan het kijken voor een upgrade om mijn twee 30 liter gistvaten te kunnen koelen tijdens de vergisting. Ook om te kunnen cold crashen en lageren op lage temperatuur, of eventueel pilsen/lagers te kunnen brouwen.


  De twee systemen waar ik naar kijk zijn:


  - Enerzijds: Een oude koelkast

  - Koelkast op een inkbird aansluiten voor temperatuursturing.

  - 30 liter gistvat (Brewmonk Inox gistvat 30l) in de koelkast.


  - Anderzijds: Koelspiraal met glycol

  - Koelspiraaldeksels kopen voor mijn 2 x 30 liter fermenters + isolatiemantels

  - Emmer of jerrycan met glycol in oude diepvriezer.

  - Gaten boren in de zijkant van de diepvriezer: siliconeslangen met glycol erdoor en aansluiten op elke fermenter.

  - 2 aquariumpompjes in de glycol, op 2 inkbirds aansluiten voor de temperatuurscontrole.


  Het systeem van de koelkast lijkt me veel eenvoudiger en goedkoper, maar kan ik maar 1 fermenter in steken tegelijkertijd. (en twee koelkasten zal nt lukken ivm plaatsgebrek). Het systeem met de glycol is veel duurder en ingewikkelder, maar kan ik twee fermenters tegelijk, afzonderlijk gestuurd.


  Wat voor koelsystemen hebben jullie, en wat zijn jullie ervaringen? Zou je terug hetzelfde pakken als je terug kon kiezen?


  Bedankt!

  Bedoel je deze : https://brouwland.com/nl/start…ain-gorilla-chill-in.html ? Dat is inderdaad wel een mooi pakket voor die prijs.

  Ik heb zelf twee van die brewmonk 30l inox vergistingsvaten. Al met al een goed vergistingsvat voor de prijs. (waren eerst 160 eur, nu al opgeslagen naar 200 eur).


  Nadeel is wel dat het aflaten van de gist niet altijd lukt. Zoals velen al gezegd hebben is de bodem misschien niet "steil" genoeg, en er blijft veel gist achter. De chronicals van SS brewtech zijn veel steiler. Heb er nu misschien 5 batches mee gebrouwen, en het hangt precies ook af van de gebruikte gistsoort. Met een Fermentis US-05 ging het redelijk, maar een BE-256 gist veel minder. En als je fruit toevoegt of veel dryhop: vergeet het. Dan zit het kraantje verstopt en krijg je weinig/niets afgetapt.


  Voor de rest een goed gemaakt vat, voelt degelijk aan, makkelijk te kuisen, sluit goed af, hoger "proefkraantje" voor samples te nemen of af te laten is handig. Voor het geld is er niks beter denk ik. Je kan er ook een deksel met koelspiraal voor kopen, wat ik momenteel aan het overwegen ben.

  Ik zou zeker gaan voor een van die vergistingsemmers van Brouwland (15 eur) om te starten. Koop er ook zo een LCD thermometerstrip bij voor 3 euro. Heb er zelf ook zo een aantal staan. Voor 18 euro ben je gesteld, en nadien kan je nog altijd upgraden naar een dure inox CCT indien gewenst. Die emmers komen nadien nog altijd van pas als bottelemmer, opslag voor mout, etc.


  Voordelen:

  - Goedkoop

  - NIET doorzichtig = geen veroudering van uw bier door belichting. Als je er met een zaklamp op schijnt kan je wel zien of er zich krausen heeft gevormd bijvoorbeeld.

  - Gemakkelijk te kuisen: grote opening, gewoon met een sponsje erin.

  - Komt altijd van pas

  - Zodanig goedkoop dat je er gerust 2 kan kopen. Kan je split batchen maken en experimenteren met verschillende gisten, temperaturen, dryhopping, etc. Zo leer je snel veel bij.


  Zoiets als een Fermzilla is een beetje vis noch vlees vind ik, en duur voor wat het is. Je hebt nog steeds alle nadelen van met plastic werken. Het enige "voordeel" is uw gist te kunnen aflaten. Maar dat heeft op zijn minst gezegd slechts beperkt nut. Conische bodem heeft ook beperkt nut.


  Inox CCT is "nice to have", maar beter bier ga je er nt per se van krijgen. Heb zelf twee inox conische gistvaten, en kan niet zeggen dat het bier daaruit beter is dan uit die simpele emmers.

  Ik heb ook met veel verbazing de huidige "trend" zien opduiken van 30 minuten te koken. Met als enige verantwoording "nog nooit geen problemen mee gehad", of "het bier is toch lekker". 8o


  Zoals op de eerste pagina gequote werd zijn er talrijke redenen waarom het kookproces nuttig is.


  En er is ook een reden dat het 60 minuten standaard is bij alle commerciële brouwerijen en niet 30... Als 30 minuten hetzelfde resultaat gaf, deden alle brouwerijen dat, want langer koken kost alleen maar tijd en geld.


  Beweren dat je als hobbybrouwer het warm water hebt uitgevonden door maar 30 minuten te koken, getuigt van weinig kennis.

  Er zijn mensen die heel hun leven zonder autogordel rondrijden en daar ook geen problemen mee gehad hebben ;)


  Ik ga een stoutmoedige opmerking maken : als je je flesjes gewoon wast met bijvoorbeeld huishoudsoda en naspoelt, is de kans dat je ooit een besmetting in die flesjes krijgt niet zo heel groot. Je hebt immers door dit proces de meeste organismes verwijderd. Dus kan het zijn dat je hiermee nooit problemen hebt of zelfs gaat hebben. Maar als je (bijvoorbeeld) starsan gaat gebruiken als een tweede behandeling reduceer je de kans op besmetting nagenoeg tot 0. En het kost weinig extra moeite om dit te doen.

  Ik denk dat de meeste brouwers het risico op besmetting inderdaad wat overschatten.


  100 of 200 jaar geleden brouwde men ook bier, zonder alle middelen waar we vandaag over beschikken, en dat lukte ook, dus..


  Maar hoe minder risico op het moeten wegkappen van uw bier, hoe beter natuurlijk.

  Ik ontsmet flesjes enkel met chemipro oxi en toch nog nooit problemen gehad hoor, op de site van brouwland staat er ook het volgende bij:


  De multifunctionele reiniger voor alle licht vervuilde materialen en flessen. Dankzij de actieve zuurstof is een hygiënische reiniging mogelijk in één behandeling met een korte contacttijd.


  Of is die Oxi clean dan nog een ander product?

  Is hetzelfde product. Is trouwens ook hetzelfde product dat in de supermarkt (goedkoper) onder merknaam Oxiclean verkocht wordt (al zitten daar nog parfums in). Er is ook een supermarktversie Oxiclean Free zonder parfum maar die is moeilijker te vinden denk ik.


  De waarheid zal zijn dat het een licht desinfecterende werking heeft zoals Walter zegt, maar niet zo grondig desinfecteert als echte desinfecteermiddelen als Star san of alcohol e.d.


  In praktijk zal je wss nooit veel problemen ermee hebben met die werkwijze. Maar als je 100 % zeker wil zijn zal je mss best nog iets anders nadien gebruiken.


  Ik zal in de toekomst mss eens met een plantenspuit een wolkje star san in de flesjes nog spuiten voor het vullen. Lijkt me geen grote moeite.


  Volgens mijn leerkracht brouwen aan het CVO worden nieuwe flessen in commerciële brouwerijen zelfs niet altijd voorgespoeld, gewoon direct gevuld.


  Voor zij die met soda werken, nogmaals, best verschillende keren naspoelen. (commerciële brouwerijen spoelen dit wel 3x na op een bottellijn) Als je een fastwasher met soda hebt, en dan nog eentje met water: Bij het naspoelen zal uw spoelwater op den duur ook een lage concentratie aan soda gaan bevatten...

  Ik heb ook de fastwasher 12. Voordeel van de 12 tov de 24 is dat er ook steinies in passen, en 75cl flessen natuurlijk.


  Mijn werkwijze tot nu toe:

  - Flesjes altijd direct uitspoelen en laten uitlekken.

  - Op botteldag gewoon in 1 stap reinigen en desinfecteren in de fastwasher met warm water + oxi

  (let wel, max watertemp voor de fastwasher is 40C ofzoiets). Elke lading laat ik een 5 a 10 minuten in de fastwasher staan zodat alles goed proper is.

  - Laten uitlekken in het plastieken rekje, en dan direct bottelen.


  Als de flessen echt vuil zijn, of ik ben niet zeker of ze wel goed uitgespoeld waren, dan week ik ze eerst een uurtje in een emmer met superheet water + oxi, en dan hetzelfde proces.


  Oxi hoeft niet nagespoeld te worden heb ik uit goede bron, en desinfecteert ook direct, wel laten uitlekken. Weet niet of mijn werkwijze perfect is, maar tot nu toe geen problemen gehad...


  Voor zij die caustic soda gebruiken, wel HEEL goed naspoelen zou ik zeggen. Dit is ook wat commerciele brouwerijen gebruiken voor flessenreiniging, maar die spoelen wel nog verschillende keren na ook, en doen steekproeven dat er niks meer achtergebleven is.

  Dat is het deksel van de ‘Bucket’. Het deksel van de chronically is bol en heeft dezelfde grootte als dat van de Bucket ;)

  OK, super bedankt om dat even op te helderen!


  Hopelijk dat iemand misschien ooit nog eens iets heeft aan deze info.


  Ik zal dan maar de Brewmonk deksels kopen en er apart een inkbird bij kopen. Het voordeel van de inkbird t.o.v. het SS Brewtech systeem is wel dat de inkbird zowel verwarming als koeling kan aansturen, en de SS Brewtech enkel koeling..


  Merci mannen!

  Maarten, wat ik wel voor u kan doen is eens het deksel van mijn CCT (SS Brewtech) opmeten qua dimesies. Dus binnen- en buitendiameter van de rand die op je CCT moet komen. Maar je zal wel even moeten wachten want de CCT is nu in gebruik.

  Hoi Walter,

  Dat zou super zijn! Als je dat zou willen doen als je fermenter leeg is... :)


  Ik zou inderdaad ook de Brewmonk koelspiraal zelf kunnen kopen en een inkbird erbij kopen voor de temperatuurregeling. Maar de kit van SS brewtech ziet er wel tof uit, en Brouwland heeft deze momenteel aan -50% staan.. :)

  Hallo Walter,


  Bedankt voor je antwoord. Ja je hebt gelijk, volgens de documentatie is de diameter van de Brewmonk 35 cm, en die van de SS Brewtech CCT 7gal/27l 14", oftewel 35.5cm.


  Ik weet wel dat de inkeping in het deksel (waar de rubberen rand zit) bij het deksel van de brewmonk vrij dik is, dus misschien past het wel, met 2.5mm overschot langs elke kant..


  Proberen zal idd de enige optie zijn. Ik woon helaas niet echt kort bij Brouwland :)

  Hallo allemaal,


  Ik heb twee Brewmonk inox vergistingsvaatjes van 30 liter. https://brouwland.com/nl/vergi…-vergistingsvat-30-l.html


  Nu vroeg ik me af of onderstaande kit van SS brewtech hierop past?

  Het is een kit met deksel, koelspiraal, en temp. regelaar + pomp. De Brew bucket is ongeveer 27 liter, en de brewmonk is 30 liter. Het ontwerp van de Brewmonk lijkt mij "geinspireerd" (zeg maar afgekeken) van de brew bucket, dus misschien zijn deze dezelfde diameter qua deksel?


  FTSs | 7 gal Brew Bucket
  A properly controlled fermentation temperature is critical to producing quality beer. The Fermentation Temperature Stabilization System (FTSs) is the result of…
  www.ssbrewtech.com


  Bedankt!

  Hallo iedereen,


  Ik zou me graag een Blichmann Thrumometer aanschaffen voor de temperatuur van mijn wort achter de platenkoeler in-lijn te meten.  Echter, deze heeft een slangaansluiting met diameter 3/8", terwijl al mijn buizen 3/4" (20mm binnendiameter) zijn. Het lagere debiet dat dit zou geven is niet zo een probleem, maar ik vind precies geen aansluitingen of koppelingen die een 3/8" buis omzet naar een 3/4" en omgekeerd.


  Weet iemand hoe en waar een dergelijke koppeling te vinden is?


  Of moet ik gewoon met een 3/8" siliconeslang werken en die "uitrekken" totdat ze past over mijn 3/4" aansluitingen en vastzetten met een slangklem?

  Bedankt!

  Bedankt Serge, dit is goede raad. Dat van die verzekering had ik nog niet bij stilgestaan, maar is inderdaad een vereiste denk ik. Zeker brouwen is niet altijd zonder risico....

  Als je er inkomsten uit derft ben je verplicht om een BTW nummer te hebben, hoe klein de inkomten ook mogen zijn. Het geluk is dat zo'n btw nummer en de bijhorende papierwinkel eigenlijk heel simpel is en niet zoveel kost. Nadien moet je kijken hoe je het beste een vrijstelling voor BTW aangifte kan hebben, maar als de inkomsten van de activiteit lager liggen als 25.000 euro per jaar dan kan je zo'n vrijstelling bekomen. Nadeel is dan wel dat je zelf ook geen BTW kan recupereren.


  Contact opnemen met FOD Financiën is een heel goede tip en ik zou er aan willen toevoegen dat een goed gesprek met een boekhouder ook op je lijst moet staan. Deze hebben meestal een veel praktischere kijk op de wetgeving en hoe je die in de praktijk moet toepassen. Vaak is een eerste gesprek gratis en vrijblijvend dus zeker de moeite waard om er een uurtje aan te besteden.

  Bedankt Walter. Ik ben ook zelfstandige voor mijn hoofdberoep, dus een boekhouder heb ik al, een BTW nummer ook. Ik zal bij hem eens te rade gaan inderdaad voor hoe ik dit best kan aanpakken, en of ik nog een aparte vennootschap of BTW nummer nodig heb.

  Hmm, interessant. Misschien kan ik dit inderdaad wel onder deze noemer proberen.

  Tja in dat geval doe je de workshop zonder bier in het cursus geld te doen. Maar iedereen zit toch bij je thuis, wat is er op tegen om een eigenbrouw bier aan te bieden aan je gasten.


  Creatief moet dat toch op te lossen zijn zolang je het officieel maar geen deel laat uitmaken van je dagprogramma.

  Ja volgens de letter van de wet mag dit dus niet. Er staat letterlijk in de regelgeving dat als er een workshop wordt gegeven, dat de deelnemers hiervan geen "Gasten" zijn, en dat je vanaf dat moment "commercieel brouwer" bent, met alle verplichtingen van FAVV en accijnzen die daarbij horen.


  Of dat in de praktijk je hierdoor in de problemen komt: waarschijnlijk niet, zolang dit kleinschalig is zal niemand hier problemen van maken.

  Als je kijkt hoeveel accijnzen je moet betalen op je bier, dan kan je dit ook in de prijs van je workshop meerekenen. Het voordeel is dan dat je klanten wel je bier kunnen proeven en er zelfs wat flesjes van kunnen meenemen. Allemaal in de prijs meerekenen natuurlijk. Zoveel kosten de accijnzen op bier nu ook weer niet.

  Het probleem voor mij is eerder de FAVV denk ik. Ik heb niet echt een aparte productieruimte, en produceren volgens de stricte regels van FAVV wordt moeilijk bij mij thuis.


  Bier ergens laten brouwen door een erkende brouwerij (die accijnzen betaalt) en dan zelf schenken is wel een optie natuurlijk. En bespaart mezelf ook een hele hoop administratie, waar ik een hekel aan heb :).

  Beste brouwers,


  Ik heb een vraag ivm het organiseren van brouwworkshops (tegen vergoeding) bij mij thuis.


  Ik ben momenteel particuliere brouwer, zonder enige formaliteit of erkenning. Ik weet dat er voor de overstap naar professioneel en commercieel brouwen een hele reeks verplichtingen en formaliteiten gekoppeld zijn (Accijnzen, FAVV, etc. etc.).


  Ik vond echter niet direct een antwoord op mijn specifieke situatie:

  Wat als ik een bierworkshop wil geven, tegen betaling voor deelneming, maar dit bier NIET laat proeven aan de deelnemers, en ook NIET meegeef of achteraf opstuur. Het idee zou eerder zijn om mensen puur kennis te laten maken met het brouwproces e.d. Als er dan al iets geproefd zou worden kunnen dit commerciele bieren zijn, of bieren die op bestelling gebrouwen zijn bij een erkende brouwerij. Het bier dat tijdens de workshop gebrouwen wordt is puur voor MIJN eigen gebruik, niet voor de deelnemers.


  Als ik het goed voorheb moet ik aan de volgende voorwaarden voldoen:


  - Zaak of vzw oprichten, wss met BTW nummer, en de inkomsten + BTW aangeven van het geven van de workshops + schenken van commercieel bier, etc., e.d.

  - Accijnzen: Is mij niet helemaal duidelijk. Bij wat ik kan vinden over accijnzen en workshops wordt ervan uit gegaan dat het bier wordt verdeeld onder de deelnemers. Dit zou hier niet het geval zijn. Is er dan nog enige verplichting naar accijnzen toe, aangezien het bier dat op de workshop geschonken zou worden commercieel is, en daar dus al accijnzen op betaald zijn. Het bier dat gebrouwen wordt is voor particulier (eigen) gebruik, dus niet accijns-plichtig?

  - FAVV: Is er enige verplichting naar FAVV toe voor het geven van een workshop, als de productie van de workshop nooit verhandeld wordt, nooit laat proeven aan derden, en nooit mijn huis verlaat?

  - Milieuvergunning: Ik vermoed dat ik een milieuvergunning of melding zal moeten doen in het omgevingsloket voor het inrichten van de workshops.


  Heeft iemand meer info over de FAVV en Accijnzen in dit specifieke geval?


  Alvast bedankt!

  Hallo iedereen,


  Ik had een vraagje over het naspoelen na gebruik van bepaalde kuisproducten. Ik zoek eigenlijk een reinigings + desinfecterend middel in 1 stap, dat ik kan gebruiken om bijvoorbeeld gebruikte flessen te reinigen + desinfecteren, of fermentatievaten te reinigen + desinfecteren.


  Star San: Ik weet dat je Star San niet moet naspoelen, dat dit voedselveilig is, maar Star San is enkel desinfecterend, niet reinigend.


  Oxiclean (natriumpercarbonaat): Ik hoor tegenstrijdige dingen hierover. Mijn leraar van brouwcursus zegt dat dit niet nagespoeld dient te worden, en in de les gebruiken we dit als een reinigingsproduct + desinfecterend middel in 1. Werkt heel gemakkelijk. Anderen zeggen dan weer dat je dit best wel naspoelt (maar dat introduceert dan weer een aantal extra stappen bij het brouwen / bottelen). Op de website van Unibrew staat bijvoorbeeld https://www.unibrew-nederland.nl/uniclean-oxy-plus-1-kg.html "Behoeft gèèn naspoeling, maar is wel aan te raden." Wat dat ook moge betekenen??


  Ik weet dat PBW ook grotendeels op basis van Oxiclean gemaakt is, en daarover zegt men wél naspoelen.


  Dus kortom: Wat zijn de nadelen van het niet naspoelen na gebruik van Oxiclean? Zijn er andere middelen die reinigen + desinfecteren in 1 stap, zonder naspoelen?


  Bedankt!

  Bedankt voor de reacties tot dusver!


  Ik had nog een vraag over de hittebron: Zou het doenbaar zijn om met een inductiekookplaat van 3500 Watt een batch van 40 liter te koken? Of is dit te weinig power, en zal ik toch naar een gasbrander moeten gaan?


  Ik dacht aan zoiets: https://www.hendi.eu/nl/induct…model-3500-d-xl-6727.html


  Ander probleem is dat de diameter van de kookplaat (32cm) kleiner is dan de ketels (45 cm). Ook niet ideaal, maar lukt misschien wel?


  Bedankt!

  Welkom op het forum, Maarten :slightly_smiling_face:


  De volumes die je wil gaan gebruiken zien er mij goed uit, alleen het fermentatievat daar heb ik mijn bedenkingen bij qua volume. Sommige gisten hebben echt wel een headspace nodig omdat ze enorm veel krausen produceren. Je kan dat echter wel opvangen met een blow-off maar dat is een keuze die je dan wel moet maken. De volgende maat bij SS Brewtech is 79 liter geloof ik en dat is misschien net iets teveel?

  Bedankt Walter!


  Ok goede tip, bedankt. 79 liter is inderdaad opeens een stuk groter en 300 EUR duurder.


  De 53 liter staat geadverteerd als geschikt voor batches van 40 liter, is ook wel OK denk ik. Misschien met een blowoff of schuimonderdrukkend middel kan ik dan tot 45 liter gaan indien gewenst.

  Onder druk vergisten kan niet met deze dan heb je een Unitank nodig.
  En kies voor vlinderkleppen en geen bolkranen!! (anders kan je evenzeer een spotgoedkope CCT aanschaffen die vergist even goed)

  Maischketel en kookketel zijn normaal gezien best even groot, je spoelwater ketel is (50 a) 75% van het volume van je kookketel

  Fermentatievat: 53 Liter, volstaat voor een batch van 45 liter als je een of ander schuim onderdrukkend middel gebruikt.

  Ok, hartelijk bedankt voor de info, zeer nuttig!


  Een snelle zoektocht leert dat vlinderkleppen makkelijker proper te houden zijn (hygiënischer)? Dan heb ik de "brewmaster" edition nodig. Die komt met vlinderkleppen, maar ook met een sampling kraantje, isolatiejasje, en ingebouwde koelingspiraal. Dit is wel de kleine meerprijs waard lijkt me. Brouwland verkoopt deze niet in 53 liter, maar braumarkt wel blijkbaar. Wel niet in stock... misschien slecht leverbaar?  In feite ben ik in eerste instantie van plan om kleinere brouwsels (20-tal liter) te doen. Maar gezien de kleine meerprijs tussen de kleinere en grotere ketels, lijkt het mij slimmer om direct op 45 liter te dimensioneren zodat ik kan groeien en niet alles dubbel moet kopen?


  Klopt dit, of zijn er nadelen verbonden aan kleinere batches in grotere ketels brouwen?


  Ik dacht evt. te starten met een tweetal Brewmonk 30 Liter RVS fermentatievaten, zo kan ik een aantal kleinere brouwsels tegelijk vergisten: https://www.brouwland.com/nl/o…at-30-l?gaCategory=search

  Iemand hier enige ervaring mee? Deze hebben kraantjes voor dumpen gist, en ingebouwde thermometer. Veel waar voor je 170 EUR lijkt me?


  Nadien zou ik dan upgraden naar de SS Brewtech Chronical voor de grotere batches?

  Hallo allemaal,


  Na mijn vorige beginners-installatie verkocht te hebben wegens een verhuis uit het buitenland, ben ik van plan om me een nieuwe thuis-brouw installatie aan te schaffen. Ik heb al een beetje ervaring met extract-brouwsels, maar wil nu upgraden en verdiepen in all-grain brouwen en gaandeweg meer en meer professioneel te werk gaan.


  - Ik wil alle soorten bieren kunnen brouwen, ook zware bieren zoals tripels, quadrupels, stouts, etc.

  - De bedoeling is om ook grotere hoeveelheden te kunnen brouwen, ik dacht aan 45-50 liter, om dit later ook als pilootsysteem of op semi-commerciele schaal te kunnen gebruiken.

  - Het verschil in kostprijs tussen grotere en kleinere ketels is miniem, dus ik dacht meteen groot genoeg te kopen?

  - Ik zou graag materiaal aanschaffen dat flexibel genoeg is om later te upgraden met pompen etc. (HERMS systeem?).


  Ik heb zitten kijken naar het SS Brewtech merk, goed ontworpen materiaal voor nog een redelijke prijs. Ik dacht aan het volgende:

  • Maischketel: SS Brewtech Mash Tun 75L:
   • Geisoleerde RVS ketel met filterplaat, thermometer, etc.
  • HLT voor spoelwater: SS Brewtech Kettle 57L
  • Kookketel: SS Brewtech TC Brew Kettle 75L.
   • Koken zelf zou ik doen met een gasbrander op propaan of butaan.
  • Fermentatievat: SS Brewtech Chronical Fermenter 53L.:
   • mogelijkheid om de gist onder af te laten en te lageren / secundaire fermentatie in hetzelfde vat te doen zonder overhevelen.
   • mogelijkheid om onder druk te fermenteren.

  Al deze ketels en vaten hebben de nodige kraantjes onderaan en poorten bovenaan om nadien eventueel recirulatie en pompen aan te sluiten, dus dat lijkt me wel een goede basis om mee te starten. Ik zou eerst manueel (gravitair en zonder pompen) brouwen. Ook poorten voor thermometers in de zijwand aanwezig.


  Ik twijfel of alle groottes op elkaar afgestemd zijn? Online vond ik de volgende richtlijnen:

  - Kookketel ongeveer 1.5 - 2x het volume van uw batch, in dit geval 75 liter voor een batch van 45 liter.

  - Maischketel min. 1.2x het volume van uw batch, hier dus 1.5x het volume, 75 liter voor een batch van 45 liter.

  - Spoelwaterketel: kan iets kleiner zijn, aangezien maischwater en spoelwater apart kunnen verhit worden: hier ketel van 53 Liter.

  - Fermentatievat: 53 Liter, zou dit volstaan voor een batch van 45 liter?


  Hebben jullie bemerkingen of tips op dit materiaal?

  Betere / andere merken qua prijs/kwaliteit?

  Alle opmerkingen zijn welkom!


  Bedankt! :grinning_face_with_smiling_eyes: