Berichten van Dude

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Dat is in NL ook zo

    Niet alle zendingen worden tegengehouden. Steekproef als er minder op staat dan 25, zelfs die met meer waarde worden vaak doorgelaten zonder kosten.

    dan heb je geluk. Vanaf 1-7 is dat anders dan is alles import en douane. Dat gaat een enorme tijd duren, een douane check levert nu al 5-8 dagen vertraging op (geschat)

    dus ik heb geen idee hoeveel spoelwater ik kan toevoege

    Als je een brouwprogramma gebruikt kun je dat daar makkelijk laten berekenen. Maar je moet wel je installatie invoeren qua instellingen: capaciteit, rendement, mout / water verhouding.


    Als stelregel kun je 2.5-3 liter water per kg mout aanhouden afhankelijk van het soort bier. Dus de 3kg mout moet je er ook bijtellen als volume. 20 liter helemaal gebruiken zou ik niet doen, anders kun je niet fatsoenlijk roeren. Denk 18 liter maximaal, 4kg mout * 3 liter = 12 + 4 voor het mout = 16

    Spoelwater is afhankelijk van je doel volume in de kookketel en/of gistvat.


    een voorbeeld uit Brewfather:

    Als je zoiets wil doen, dan ga je voor een stuk groothandel moeten spelen

    Goed besluit

    Ooit zitten rekenen aan een IT hardware winkel cq webwinkel. Marges waren laag bij de geschatte omzet als Eenmanszaak. 10 printers kopen, 1 reserveren voor de reparaties bv.

    Omzet van 500k per jaar nodig om enkel een boterham te verdienen. Kan wel als je wilt en genoeg uren wilt besteden en je het leuk vindt om te doen.

    Maar in de huidige tijd met de lockdowns is het niet te doen als Starter.


    Jammer voor je had het graag zien groeien maar je hebt het in ieder geval geprobeerd en plannen maken en stoppen is beter dan een lening aflossen over jaren heen 😉

    Ik heb bij de aanschaf van mijn 2e had ds kookketel geïnformeerd of hij op inductie kon en hoe die gebruikt werd.

    Een enkele keer op gas, heb een waterpas meegenomen die recht is en van metaal.

    Die erop gelegd en een ietsie van een bolling van buiten naar binnen. Dat kan de inductie plaat aan.


    Nu las ik ergens dat alle pannen (de huishoud versies) een bolling hebben af fabriek: om krom trekken te compenseren bij uitzetten…

    Geen idee of dat verhaal klopt…


    (Plan was trouwens om die kookketel een keer te vervangen door een nieuwe als er budget is en het nodig is)

    Hop kun je langer dan 3 maanden invriezen, de versheid en dus de bijdrage aan bitterheid en aroma neemt af met de tijd.

    Of dat bij drie maanden al het geval is betwijfel ik.


    Je kunt in brewfather wel bijhouden hoe oud en van welke productiedatum de hop is.

    En een hop rendement instellen:

    dat wel beu dat ik elk recept post haha

    ow dat wil ik ook wel weten of men dat beu wordt :)

    Er komen nu de lentezon eraan komt wel gemiddeld elke 4 weken brouwsels uit de toverhoed en ik wil echt niemand gaan lastig vallen met mijn avonturen uit Limburg

    Alternatief is een upload in de recepten bibliotheek, heeft niemand er last van...alleen voordeel


    Gerstemout? Ongeschroot dan? Geen idee of er alternatieven zijn voor rijsthulzen. Misschien valt het ook wel mee, zeker met een 2 of 3 pans systeem. De alles in een automaat heeft er meer moeite mee als het filterbed dichter zit omdat je daar bijna niet roert tijdens de maisch. Als de suikers er bijna uit zijn hou je toch al een soort huls over die goed filtert?

    De keer dat ik de gist zijn gang liet gaan in de woonkamer en geen metingen deed en de temperatuur dus ongewild omhoog schoot in het plastic vat wat ik toen had leverde een bier op maar de smaak was niet super.

    Al verwarm je enkel in een koelere ruimte of koel je in een warme ruimte met een graad nauwkeurigheid dan zal je dat beslist merken aan de smaak.


    Ik kijk net en het is zelfs binnen een 0,5 graad te regelen:

    Ik heb er al 2x een brouwsel mee gemaakt. Meteen aan het begin toegevoegd (het was welliswaar 10% van de stort) en ik heb er voor de zekerheid rijsthulzen aan toegevoegd. Ongeveer 2 handjes (denk 50gram). Die zijn goed voor de doorstroming.


    Ik heb nks speciaal aan het maischschema aangepast, er zat voor de bieren geen 40 graden stap, daarvan las ik vanmorgen hier dat deze niet erg nuttig is.


    Maar goed ik sta ook open voor suggesties dier hierna zullen volgen.

    Een sterke blonde? Lijkt me leuk om die te brouwen in de komende tijd, het recept delen mag altijd ;)

    Ja het is een heel zoekwerk als je vervangers zoekt

    Een unieke codering zoals EBC of IBU maar dan voor moutsoorten zou heel behulpzaam zijn

    Een moutcategorie met een getal of zo zou al helpen zodat het een vergelijkbaar mout is. Nu is de ene Cara niet altijd dezelfde als de andere. De fantasie naam of marketing term boeit me niet zo…

    afsplitsen, dan kunnen we er daar verder over gaan?

    Voor mij niet nodig. De een vindt het geweldig de ander niet, de een houdt zijn gegevens een beetje meer prive dan de ander. Ieder zijn eigen wereld.

    De discussie gaat snel over privacy en gebruik van je data. Het dient hetzelfde doel als dit forum los van dat feit: delen en elkaar informeren


    Nadat ik het verhaal hoorde van die kinderfoto op de Amstedamse reclame zuilen omdat je Facebook foto’s publiek zijn was ik snel afgehaakt qua interesse…

    Maar goed nu begin ik zelf al de discusse 😄😱

    De oplossing heb ik zelf nog niet hoeven toepassen gelukkig maar je kunt van elke fles de druk aflaten door de kroondop een beetje te lichten dan weer sluiten met je apparaat. Denk dat je snel moet drinken want de druk loopt daarna weer op en oxidatie kan plaatsvinden denk ik.


    Succes en de metingen nog eens nalopen met de hydrometer neem ik aan? Een refractometer kan ook maar niet nauwkeurig of niet of gecalibreert ? Wel de meting corrigeren voor de alcohol met die laatste

    Maar klopt een ultrasoon behandeling is natuurlijk het beste. Maar ze kunnen goed uit elkaar, het lastigste deel blijft echter de draaikogel in het middenstuk: die reinig je niet zomaar zonder goed spul of ultrasoon


    Noteer me dat voor een volgende budgetronde 😀

    waar heb je dat gehaald

    Ik wil niet voorkruipen met het antwoord van Springerke maar de trub dam is een onderdeel van de brewtech ketels, niet los te krijgen op de siliconen dan na.

    Ali had er een een paar weken, daarna is het weg gehaald... copyright en rechten denk ik.

    Ben even benieuwd wat voor een kraantje je hebt gebruikt voor de Hendi

    De Hendi is de inductieplaat met temperatuur en watt regeling. De maisch ketel heeft een 3 delige kraan

    De kookketel niet maar die wissel ik met een grotere: was wat krap vond ik.

    Geen vlinder kranen maar 3 delig is ook goed schoon te houden

    Hmm die bolle bodem is geen promo film waard vind ik.

    Het prijs verschil met 199 voor een bucket is het nu ook niet om warm voor te worden.

    En het is niet te vergelijken met een cct met aftapkraan het is maar wat je een cct noemt, dus vanaf welke hoek 📐 is het een conische vorm

    Je kunt wellicht de taal naar Nederlands omzetten, scheelt wat verwarring wellicht?

    Deze parameters bepalen je volumes maisch water en spoel water om je doelvolume te halen


    Waterbehandeling zou ik voorlopig niet aan beginnen, gewoon genieten van het brouwen en later oppakken.


    Je recept kan ik niet openen, link werkt niet helaas.


    Vandaag aan de slag met de 2 ketels in de test fase


    Edit: test is geslaagd, werkt super. Moet nog wat aanpassen aan de filtering van kookketel baar gistvat, teveel trub die mee dreigt te gaan op het eind. Dus wat liters verschil tov de planning. En ik denk wat meer kookverlies door het grotere kook oppervlak.


    De maisch ging prima, de temperatuur bijhouden ging goed met de Hendi. Geen aangekoekte resten door de bodemfilter. Top oplossing. Roeren kan prima zo. En dat geeft wat meer gevoel bij het brouwen ipv het kijken naar een straaltje wort.

    De mouthulzen waren leeg, dus met 1.2mm wals stand is dit ook wel ok. SG was super voor de kook.

    Later een pomp zou wel handig zijn, nu af en toe afgetapt en weer terug gegoten.

    Filterbed laten ontstaan na de maisch, en een dee vorlauf gedaan. Daarna alles helder naar de kookketel geheveld.


    Koken ging super, na de kook koelen, een whirlpool en een uur laten staan. Helder jongbier naar het gistvat.

    SG na de kook was hoger dan verwacht, 1072 ipv 1061 vermoed door het meer inkoken


    Het wordt een dubbel met zelfgemaakt candi syrup D-90 en een belgische ale gist van wyeast




    Welkom Wuh. Al begonnen met verzamelen zie ik, een van de vele aspecten is het aantrekken van brouwspullen als een magneet 🧲 🤓


    Veel plezier hier met deze hobby en op het forum!

    klassiek 3 rvs ketel

    Hier in de 2 ketel opstelling idem.

    Heb een brouw automaat maar ga het oude vertrouwde zoals in de cursus geleerde uitproberen . Kook en maischketel. Maisch met filter. Kranen gemonteerd aan beide ketels.

    Leuk om te doen: nu moet ik nog er mee leren brouwen 😁

    Het is een stuk makkelijker met opbergen en schoonmaken is meer werk. Denk dat je wel de machine moet leren ontdekken: maischdikte en manier van brouwen is anders uiteraard

    Maar hier is veel ervaring met automaten en je wordt niet zoals elders afgekraakt ondat je er een hebt…