Berichten van colson frank

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    ik doe dit omdat ik eikenchips in mn vat heb. en je hoort toch geregeld van bieren die wel tot 5 jaar in een vat worden bewaard vooraleer het op flesjes gaat .maar aangezien ik geen vat heb maar wel eikenchips waar jaren whisky op gezeten heeft ,wil ik die diepgang en rijpe leeftijd proberen te simuleren in het whiskybier .

    de bedoeling is om eens een product te kunnen maken waarbij" je zegt hier geniet ik nu eens van elke slok" begrijp je wat ik bedoel, zoiets wat je in een gewone winkel niet vind .

    hoi ik heb een whisky bier gebrouwen dat ik nog een jaartje wil laten rijpen vooraleer het bottelen .

    wat kan ik er bij doen om te zorgen dat ik geen kaam of andere ziektes krijg ?

    bij wijn zijn dat anti kaam tabletten .maar hoe zit dat nu pressies met bier ??

    iemand suggesties ?

    hoi tim en welkom en de brouwmicrobe geloof me maar dat gaat al rap een serieuze verslaving worden .

    je begint met een brouwsel en probeert telkens om het beter te doen dan het vorig brouwsel .

    mooie hobby , koester ze en probeer vol te houden ook al mislukt er eens iets want dat is het belangrijkste .

    vol houden :thumbup:

    hoi ik ben frank.

    ik ben al even bij het forum.

    aangezien dit het nieuwe forum is stel ik me nog eens even voor .

    ik maak deel uit van een 2 koppig hobbybrouw team dat De Brouwgabbers noemt .

    we zijn gevestigd in Leopoldsburg en we brouwen zo wat van alles waar we op het moment zin in hebben.

    onze bedoeling was om eens met de Hobbybrouw wedstrijd van brouwland ( beverlo ) mee te doen maar we werken nog altijd aan het perfecte bier,zoals iedereen.

    dus zal het nog wel even duren .

    we specialiseren ons vooral op zachte bieren met een lager hop gehalte en wat meer moutig karakter .

    dus kort gezegd thats`me ! :-)

    [quote author=Bram link=topic=4038.msg74728#msg74728 date=1453100292]
    type van het bier: goudblond? Voor 41EBC in mijn ogen is dat al bruin.
    Verder niet echt opmerkingen, bitterheid is voor mij persoonlijk wat hoog voor het type bier dat je gaat brouwen. Als ik een dubbel brouw (wat dit bier is in mijn ogen) ga ik maar rond de 25IBU gaan, maar dit zijn persoonlijke smaken hé. ;)
    [/quote]


    de bedoeling was inderdaad om een bruin bier te krijgen maar in plaats hadden we donkerblond tot zelfs een beetje amberig , niet erg is heel lekker en niet te bitter maar vrij zacht .
    [pre]
    Naam van het bier : Dikke Leo
    Type van het bier : goudblond
    Brouwvolume : 25 liter
    Extractie-efficiëntie : 85%
    Voorspelling begindensiteit : 1069,1 SG /16,9 °P /17,4 Brix
    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1020,1 SG /5,2 °P
    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,5%
    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 57 IBU / 41 EBC

    [b][u]STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS [/u][/b]
    Grondstof EBC kg % Gewicht
    Munich mout 15 15 2,500 37,9 %
    Palemout 7 8 3,500 53,0 %
    CaraMunich (Cara 120) 120 0,250 03,8 %
    Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,050 00,8 %
    Witte kandijsuiker (brokken) 0 0,300 04,5 %

    [b][u]MAISCHEN EN SPOELEN[/u][/b]
    Gekozen Profiel: (Z) Zacht
    Maischwater : 25,7 liter aan 67 °C
    63,0°C gedurende 23 min (ß amylase (maltose))
    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
    Filterspoelen: ga naar 75..78°C
    Totaal spoelwater : 16,7 liter aan Max.80°C
    Spoelen tot : 1016 SG (Of 4,3 °P of 4,4 Brix)

    [b][u]HOPPEN[/u][/b]
    Totale kooktijd : 90 minuten
    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
    Cascade PELL Brouwland (A) PELL 7,3% 30 30' 19,8
    Northern Brewer (B) PELL 9,0% 44 15' 37,4

    [b][u]KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN[/u][/b]
    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    [b][u]VERGISTING[/u][/b]
    Gistnaam : Fermentis S-04 korrel
    Gisteigenschappen : Neutraal, gemiddeld, zeer goede sedimentatie.

    Volume giststarter: 1,6 liter maak met : 240 gram moutextract
    en 6 gram gistvoeding in 1,6 liter water koken + pH aanpassen

    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 20 gram[center][pre][right][left][center][pre][/pre][/center][/left][/right][/pre][/center]
    oei ik hoor het al niet simpel dus  en als ik nu eens ( ik zeg maar iets stoms ) vb eerst de druiven pers en ik vries het pure druivensap in ? wat veranderd er dan ?? of is dat technisch gezien onmogelijk ?
    [quote="Jan Brouwer"]Leuke herfsttoets met kastanje! (geen rozijnen dus ;-) Hoe plan je die te gebruiken/toe te voegen en welke impact verwacht je daarvan op het eindresultaat?[/quote] de kastanje geeft een extra herfst toets ( ik snij 60gr kastanje in schijfjes wel opletten dat ge de schil en dat bitter pelleke der goed aftrekt anders wordt uw bier te bitter en das niet de bedoeling ) dan doe ik dat in het zakje bij mn 1ste hop gift en laat dat 90 mi mee koken ( gaat ge dat hard proeven ?? geen idee maar ge weet dat het er in zit en das ook al iets ) maar bij de 1ste dubbelganger zat er ook kastanje in en ik had toch we de indruk dat ik dat lichtjes proefde daarom doe ik er bij dubbelganger 2 , 3 dubbel zoveel bij . en de rozijnen ?? dit probleem is opgelost in plaats van het zoethouterig special b van Dingemans nemen we gewoon special W van weyermann en die mout geeft volgens het schema wel degelijk rozijnsmaak + vers brood smaak maar dat laatste proeven we nog wel als het af is :wink:
    [align=center][color=#0000BF][pre][b][u]BROUWPLANNER RAPPORT - (V6_test9) - Datum Export: 17/09/2014 [/u][/b] Naam van het bier : dubbelganger 2 Type van het bier : dubbel Brouwvolume : 25 liter Extractie-efficiëntie : 70% Voorspelling begindensiteit : 1074,9 SG /18,2 °P /18,6 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1014,7 SG /3,9 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,0% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 26 IBU / 101 EBC [b][u]STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS [/u][/b] Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 5,000 66,8 % Weyermann special W 300 0,150 02,0 % Munich mout 15 15 0,200 02,7 % Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,200 02,7 % Tarwevlokken 4 0,500 06,7 % Bruine kandijsuiker (brokken) 10 1,430 19,1 % [b][u]MAISCHEN EN SPOELEN[/u][/b] Gekozen Profiel: (M) Medium Maischwater : 21,6 liter aan 58 °C 54,0°C gedurende 5 min (1e fase, Eiwitrust) 63,0°C gedurende 43 min (ß amylase (maltose)) 72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 14,7 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix) [b][u]HOPPEN[/u][/b] Totale kooktijd : 90 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Styrian Golding (A) PELL 3,2% 50 FWH 14,5 Tettnanger (A) PELL 5,9% 13 60' 5,5 Hallertauer Perle (U) PELL 6,5% 9 30' 5,9 [b][u]KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN[/u][/b] Additief Aantal Eenheid Toev. na..' gedroogde sinaasschil 15,0 g FWH kastanje 60,0 g 30' [b][u]VERGISTING[/u][/b] Gistnaam : Fermentis S-04 korrel Gisteigenschappen : Neutraal, gemiddeld, zeer goede sedimentatie. Volume giststarter: 1,7 liter maak met : 260 gram moutextract en 7 gram gistvoeding in 1,8 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 22 gram[/pre][/color][/align]
    hier is ook de rest van het recept hou rekening dat ik de special b wil vervangen door echte rozijnen maar de cijfers moeten het zelfde blijven [b][u]BROUWPLANNER RAPPORT - (V6_test9) - Datum Export: 16/09/2014 [/u][/b] Naam van het bier : dubbelganger 2 Type van het bier : dubbel Brouwvolume : 25 liter Extractie-efficiëntie : 70% Voorspelling begindensiteit : 1074,9 SG /18,2 °P /18,6 Brix Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1014,6 SG /3,8 °P Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,0% Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 26 IBU / 102 EBC [b][u]STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS [/u][/b] Grondstof EBC kg % Gewicht Pilsmout 3 3 5,000 66,8 % Special B (Cara 350) 350 0,150 02,0 % Munich mout 15 15 0,200 02,7 % Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,200 02,7 % Tarwevlokken 4 0,500 06,7 % Bruine kandijsuiker (brokken) 10 1,430 19,1 % [b][u]MAISCHEN EN SPOELEN[/u][/b] Gekozen Profiel: (M) Medium Maischwater : 21,6 liter aan 58 °C 54,0°C gedurende 5 min (1e fase, Eiwitrust) 63,0°C gedurende 43 min (ß amylase (maltose)) 72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) ) Filterspoelen: ga naar 75..78°C Totaal spoelwater : 14,7 liter aan Max.80°C Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix) [b][u]HOPPEN[/u][/b] Totale kooktijd : 90 minuten Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU Styrian Golding (A) PELL 3,2% 50 FWH 14,5 Tettnanger (A) PELL 5,9% 13 60' 5,5 Hallertauer Perle (U) PELL 6,5% 9 30' 5,9 [b][u]KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN[/u][/b] Additief Aantal Eenheid Toev. na..' gedroogde sinaasschil 15,0 g FWH kastanje 60,0 g 30' [b][u]VERGISTING[/u][/b] Gistnaam : Fermentis S-04 korrel Gisteigenschappen : Neutraal, gemiddeld, zeer goede sedimentatie. Volume giststarter: 1,7 liter maak met : 260 gram moutextract en 7 gram gistvoeding in 1,8 liter water koken + pH aanpassen Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 22 gram
    een vraag ik wil een dubbel brouwen waar ik altijd special b mout gebruik voor de rozijnen smaak in mn bier te krijgen iedereen weet inmiddels dat special b niet meer is wat het geweest is en puur naar zoethout smaakt en dat wil ik niet voor dit soort bier. nu is mn vraag ik zou rozijnen willen snijden en toevoegen aan het begin van de kook ( totaal 90 min ) maar hoeveel rozijnen zou ik gebruiken op 25 liter wort ?? wie heeft hier ervaring mee ? laat eens iets weten.
    beste tom mijn moeder heeft leukemie en bij haar is zowel cola light ,zero en andere vormen van verboden verklaart door de dokter alsook stevia suiker . en punt 2 op de achterkant van het flesje garanderen zij 100% suikervrij ( speciaal voor diabeten ) dus ????? ik blijf me vragen stellen.
    vandaag werd ik in de gemeente peer in een plaatselijk cafe`toch wel verrast door een flesje bier dat op den toog tentoongesteld stond het merk noemt stepa en is gemaakt op basis van stevia dus (( suikervrij )) en waarom tussen 2 haakjes ?? omdat sinds wanneer kan je de suikers die uit de mout komen al weg cijferen ????? ik heb niet durven proeven ook al omdat stevia bekent staat door het aspertaan gehalte bij mij wetende een kanker verwekker . dus stel ik mij serieuze vragen bij dit bier ::denk
    [quote="Rob"][quote="walter"]Is Starsan eigenlijk een ecologisch middel?[/quote] Naar het schijnt drinkt die vertegenwoordiger daar steeds een slokje van om te bewijzen hoe onschadelijk het is. Kan ook de grote verwisseltruuk zijn natuurlijk zoals bij studenten geneeskunde bij hun eerste dissectie.[/quote] rob een vraagje die vertegenwoordiger leef die 5 jaar nadien nog ?? want dan weten ze eigenlijk pas of het we echt onschadelijk is :grin:
    [quote="Jules"][quote="colson frank"] want je kan wel zeggen van zo`n vaatwas tabletje als zo een bord uit de vaatwasser komt die niet goed spoelt trouwens eet je er toch ook uit zonder ziek te worden :wink:[/quote] Maar mijn eten hoeft niet te schuimen ;) De vraag is of een oppervlaktespanning verlagend middel (dat achterblijft op het oppervlak na drogen anders werkt het niet) niet je schuim om zeep helpt: een bierglas uit de vaatwasser doet schuim ook vaak neerslaan....[/quote] ok je hebt een punt maar een bierglas wordt ook niet meerdere keren na gespoeld en wordt ook niet behandeld met sulfiet achteraf voor dat je het bier er in schenkt :-|
    [quote="Jules"]Krijg je geen problemen als je vaatwastabletten gebruikt? Er zitten stoffen in die de oppervlakte spanning van water verlagen zodat de vaat makkelijker droogt. (glansspoelmiddel) Werkt dit niet negatief op schuim van het bier? Of is goed naspoelen voldoende?[/quote] kijk ,, de bedoeling is dat je na het drinken van de flesjes, of als je flesjes van iemand anders krijg dat je dan eerst en vooral de flesjes eens een paar keer goed spoelt met heet water zodat er al wat vuiligheid oplost of los weekt dan doe ik de flesjes in een emmer met bijtende soda voor al de aangekoekte vuiligheid en de etiketten los te vreten als dat gebeurt is spoel ik opnieuw een meerdere keer grondig de flesjes met heet water dan gaan ze de emmer in met een gelpakje finish quantum met citroen om ze glans te geven en te beschermen tegen witte waas ( en tot nu toe lukt dat ) daarna worden ze terug grondig meerdere keren gespoeld met heet water dan de druiprek op en de dag van het bottelen worden ze weeral grondig gespoeld met sulfietwater voor de ontsmetting . dus als daar nog veel in achterblijf dan weet ik het ook niet meer > want je kan wel zeggen van zo`n vaatwas tabletje als zo een bord uit de vaatwasser komt die niet goed spoelt trouwens eet je er toch ook uit zonder ziek te worden :wink:
    [quote="brouwerwaldonk"]Om de witte waas niet te hebben gebruik ik een lepel trisoda en 50 ml javel in de emmer van het reiningingsmiddel samen met bijtende soda. TRINATRIUMFOSFAAT wit poeder Chemische formule Na3PO4 12H2 O Wordt in de speciaalzaken voor bier & wijnbereiding verkocht onder de naam TRISODA. Heeft dezelfde reinigende werking als de gewone kristalsoda maar zonder het nadeel van wit-grijze waas, en is mild voor de gebruiker. Wordt in industriële flessenspoelmachines gebruikt en geeft een bijzondere glans aan het glaswerk. Gebruiken bij een oplossing van 2%. Goed naspoelen met zuiver water.[/quote] ik heb eens gekeken bij brouwland naar TRINATRIUMFOSFAAT maar is nog duurder ( dat is de bedoeling niet he` ) dan kan ik even goed caustic en oxi blijven gebruiken ik ben nu eens een 3de beurt aan het geven met sufiet en citroenzuur om te kijken wat er gebeurt ::106
    hoi ik heb een probleem inzake flessen kuisen wat ik eerst altijd deed eerst 2x spoelen met heet water tot al de dikke rommel ( als het er is ) er uit is dan een nacht in een emmer heet water met 6 koffielepeltjes chemipro caustic de dag erop terug spoelen verschillende malen daarna terug in een emmer met heet water en chemipro oxi in de plaats dan avonds terug spoelen en de dag van het bottelen nog grondig spoelen met sulfiet en citroenzuur en de flesje waren altijd schoon proper zowel binnen als buiten nu de chemipro caustic en oxi beginnen wat prijselijk te worden en ben ik sinds gisteren over gestapt naar bijtende soda zakken van 25 kilo komt goeie koper uit maar nu ondervind ik een probleem ik spoel eerst mn flesjes tegoei gelijk altijd en ik doe ze in de emmer heet water ( deze keer met 6 lepeltjes bijtende soda ) de dag erna spoel ik een paar keer goed na en zet ik ze terug in een emmer met heet water ( zonder iets bij ) avonds spoel ik nog eens een paar keer goed na maar er blijft nu een witte laag tegen de flesjes zowel binnen als buitenkant wat kan ik daaraan doen en is dat niet gevaarlijk ???? het vreemde er aan is dat tijdens het spoelen zijn de flesjes wel schoon proper maar als ze opdrogen ondervind ik dit probleem . behalve bij de wijnflessen ondervind ik het probleem al tijdens het spoelen.
    [quote="segtom"]den opvolger zit op fles hij had mss op tijd geweest voor dit weekend maar het zal voor het laatste weekend van juni zijn. het wordt gelanceerd in laakdal op het BIL bierfestival. je hebt trouwens gelukt met je eden want het zijn de laatste voorlopig tot september[/quote] dan ben ik gelukkig nog op tijd ja :) [quote="chm"]Ik kon niet veel kopen, was er met mijn zoon zijn oldtimer mini:) Sent from my iPhone using Tapatalk[/quote] da was dan ook eens plezant alleez het weer zat toch al mee maar we zien elkaar nog wel eens :wink: