Berichten van Antony

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    De vergistingskast is in de maak.


    Ik heb nu in BF mijn sparge water aangepast naar ph 5,2. Dan geeft hij inderdaad wel melkzuur.


    Ik dacht dat hij dat automatisch deed

    Ik ga voorlopig enkel toevoegen wat Brewfather zegt. Probleem is dat ik nog geen ph-meter heb. Ik kan natuurlijk wel wat melkzuur toevoegen, maar helemaal zeker ga ik nooit zijn.

    Ik heb mijn watergegevens van de Pidpa ingegeven dus ik ga de mineralen ook toevoegen. Moet eens een staal laten analyseren op het werk zodat ik eens kan zien of die van de Pidpa wel de juiste gegevens op hun website zetten :P

    MIPA

    New England IPA

    6.3% / 15.3 °P

    All Grain


    Hopcat / Brew Monk 30L (copy)

    68% efficiency

    Batch Volume: 23 L

    Boil Time: 60 min


    Mash Water: 25.12 L

    Sparge Water: 10.56 L @ 78 °C

    Total Water: 35.68 L

    Boil Volume: 30 L

    Pre-Boil Gravity: 1.052


    Vitals

    Original Gravity: 1.062

    Final Gravity: 1.014

    IBU (Tinseth): 52

    BU/GU: 0.84

    Color: 10.6 EBC




    Mash

    Temperature — 65 °C — 70 min


    Malts (7.163 kg)

    5.286 kg (73.8%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3.3 EBC

    1 kg (14%) — Viking Malt Oat — Grain — 5.5 EBC

    517 g (7.2%) — Castle Malting Chateau Chit Wheat Malt Flakes — Grain — 4.9 EBC

    360 g (5%) — Weyermann Carahell — Grain — 30 EBC


    Hops (320.8 g)

    17.8 g (16 IBU) — Citra 12.5% — Boil — 20 min

    41 g (14 IBU) — Mosaic 11% — Aroma — 20 min hopstand

    32 g (12 IBU) — Citra 12.5% — Aroma — 20 min hopstand

    50 g (5 IBU) — Citra 12.5% — Aroma — 12 min hopstand

    50 g (5 IBU) — Mosaic 11% — Aroma — 12 min hopstand

    75 g — Mosaic 11% — Dry Hop — day 3

    55 g — Citra 12.5% — Dry Hop — day 6

    Miscs

    2.46 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash

    2.32 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash

    2.52 g — Gypsum (CaSO4) — Mash

    1.13 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge

    1.06 g — Epsom Salt (MgSO4) — Sparge

    1.16 g — Gypsum (CaSO4) — Sparge

    Yeast

    2 pkg — Lallemand (LalBrew) Verdant IPA 77%

    Water Profile


    Ca2+ 98
    Mg2+
    18
    Na+
    8
    Cl-
    60
    SO42-
    104
    HCO3-
    177



    Zo, mijn eerste IPA recept. Tips zijn altijd welkom!


    Hoe begin ik hier aan?

    Ik zit regelmatig op het internet wat rond te kijken naar recepten, vele zijn Amerikaans met mouten die hier niet verkrijgbaar zijn.


    Hoe kan ik het makkelijkst een mout vinden die in de buurt komt van de originele?


    Neem nu: Voyager Pale (Compass)


    VARIETY COMPASS

    EXTRACT (FINE DRY) >82

    COLOUR 4-5 EBC

    APPARENT ATTENUATION LIMIT (AAL) >81%

    FRIABILITY >90%

    SACCHARIFICATION 10-15 MINS

    FREE AMINO NITROGEN (FAN)MG/L >150

    DIASTATIC POWER >200

    PROTEIN 10-12 %


    Kan ik dan best de technische fiche bekijken en zoeken welk alternatief het beste overeenkomt?

    Eerste flesje open gedaan 2 weken na het bottelen met 7gr suiker.


    Conclusie: weinig tot geen carbonatie, smaak ook niet echt top (= drink het niet op 😀). Ik heb het bier vergist zonder gistkast, net toen het die hittegolf was, denk dat het probleem daar zit. Ik heb mezelf alles aangeschaft om een gistkast te maken, dan ga ik nog eens hetzelfde biertje brouwen.

    Het 'probleem' meestal met zo'n klimaat/rijpingskast is dat je de omgevingstemperatuur in de kast instelt en niet je temperatuur in je gistvat.


    Dan zou je ook al zelf moeten gaan ombouwen, waardoor je beter een eenvoudige ijskast + inkbird + ... neemt

    Aangezien ik regelmatig geuze drink, wil ik de flessen recupereren om mijn zelfgebrouwen bier in te bottelen (tripel etc).


    De lege flessen spoel ik na gebruik altijd even uit met water. Zou ik de flessen zuiver genoeg krijgen als ik ze eerst in een bad met chemipro wash leg en daarna nog eens spoel met starsan?


    Iemand anders een betere methode om de hardnekkige gisten dood te krijgen?

    Hou 2dehands en facebookmarket een beetje in de gaten. Ik heb onlangs een Brewmonk/Easybrew 30L weten te scoren voor een 200€ inclusief koelspiraal.


    Heb je niet super veel meer nodig voor de rest. Bevalt het je niet? Krijg je bijna je geld terug als je het verkoopt. Bevalt het je wel? Kan je altijd nog upgraden of eens met iemand gaan mee brouwen om te kijken of je dan toch liever met pannen brouwt of niet.

    Bij Pidpa zeggen ze het volgende: ( gemeente en straat moet je ingeven)


    Gemiddelde samenstelling (mediaanwaarden) van uw water in leveringsgebied 9

    Norm: Vlaams Drinkwaterbesluit 13 december 2002 Periode van 01/01/21 tot 01/01/22


    Ik neem aan dat dit voldoende is. Uiteraard zal je per maandelijkse analyse wel wat schommelingen hebben.

    Belgian Tripel

    9.3% / 19.9 °P

    Recipe by

    Ivan Regal


    All Grain


    Hopcat / Brew Monk 30L (copy)

    64.7% efficiency

    Batch Volume: 20 L

    Boil Time: 60 min


    Mash Water: 24.37 L

    Sparge Water: 6.89 L @ 78 °C

    Total Water: 31.26 L

    Boil Volume: 25.88 L

    Pre-Boil Gravity: 1.057




    Vitals

    Original Gravity: 1.082

    Final Gravity: 1.011

    IBU (Tinseth): 37

    BU/GU: 0.45

    Color: 8.9 EBC


    Mash

    Mash 1 — 50 °C15 min

    Mash 2 — 56 °C15 min

    Mash 3 — 62 °C30 min

    Mash 4 — 68 °C30 min

    Mash 5 — 73 °C10 min

    Mash out — 78 °C10 min


    Malts (6.68 kg)

    6.68 kg (86.5%) — Dingemans Pilsen — Grain — 3.5 EBC


    Other (1.04 kg)

    1.04 kg (13.5%) — Candi Sugar, Clear — Sugar — 1 EBC


    Hops (134.2 g)

    41.5 g (15 IBU) — Saaz 3.17% — Boil60 min

    16.4 g (6 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 3% — Boil60 min

    36.2 g (10 IBU) — Saaz 3.17% — Boil30 min

    13.6 g (4 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 3% — Boil30 min

    17.7 g (2 IBU) — Saaz 3.17% — Boil10 min

    8.8 g (1 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 3% — Boil10 min


    Miscs

    0.603 g — Baking Soda (NaHCO3) — Mash

    0.703 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash

    2.01 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash

    1.608 g — Gypsum (CaSO4) — Mash

    2.19 ml — Lactic Acid 80% — Sparge


    Yeast

    0.8 pkg — Wyeast Labs 3787 Trappist High Gravity 78%

    2.4 L starter

    236 g DME / 288 g LME

    400 billion yeast cells

    1.01 million cells / ml / °P


    Fermentation

    Primary — 18 °C2 days

    Primary — 20 °C3 days

    Secondary — 10 °C21 days


    Carbonation: 2.8 CO2-



    Vandaag mijn eerste tripel gebrouwen uit de brewmonk 30.

    Al bij al redelijk goed verlopen.


    De ‘miscs’ voor het water heb ik niet toegevoegd.


    SG voor het koken 1063 tov 1057

    SG na het koken 1071 tov 1082



    19L in gistvat tov 20L



    Kan beter maar zeker ook slechter 😀.

    Vandaag eens tijd gehad om de kelder op te ruimen. Ook maar eens men eerste zelfgebrouwen Lambik geproefd aangezien ik toch even de SG wilde meten uit nieuwsgierigheid. Ik had 2 verschillende recepten, welke beide op een Damme Jeanne zitten. De ene is nu 6 maanden, de andere 3 maanden. Persoonlijk vind ik de Lambik van Cantillon of 3F ook niet echt lekker als deze 6 maanden tot 1 jaar oud is.


    Is er iemand die een soort van smaaknotities heeft gemaakt bij jonge Lambik?


    Die van 6 maanden smaakte hier heel hard naar granen en was een beetje bitter.

    Die van 3 maanden smaakte vooral flets, met een afdronk die ik niet kan thuisbrengen.

    Probleem is dat ik momenteel niet wil ‘investeren’ voor ketels op formaat aangezien ik niet weet naar welke volumes ik ga gaan. Dus roeien met de riemen die ik heb. De wokbrander heeft maar 2 standen en mijn ketels zijn momenteel ook iets te groot voor een volume van 25L. Als mijn recept een beetje op punt staat dan wil ik wel koken naar het volume van mijn ketel, maar vind het wat jammer om telkens een 40 tal liter te koken als ik niet weet wat het eind resultaat gaat zijn.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue