Berichten van MartinHo64

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Welkom Rik,


  een goede cursus is ene aanrader, maar met iemand mee brouwen om de beginselen onder de knie te krijgen is natuurlijk ook zeer interessant.

  Ik heb het zelf met veel vallen en opstaan een beetje geleerd, en zo wordt het iedere keer weer een beetje beter, ga mijzelf niet met de bachussen van dit forum vergelijken, maar het bier wordt gewaardeerd " hoe later op de avond, hoe lekkerder" ;)


  Heel veel plezier met deze verslavende en tijdrovende hobbie

  Jazeker, beste lectuur voor een beginnende brouwer...


  Lekker bij de boeken blijven die je opsomde, bovenstaande zijn interessante boeken maar zeker niet voor een beginnende brouwer die de basisbeginselen nog moet uitzoeken.

  Eens, maar mocht je toch erg geïnteresseerd zijn, ren dan niet meteen naar de boekenwinkel :no_pedestrians: , kijk eerst even hier: hier dus! Site waar echt enorm veel literatuur en boeken over brouwen te vinden zijn, de meeste daarvan zijn gratis na registratie te downloaden

  Het boek over Gist van Chris White kun je daar ook vinden :grinning_face_with_big_eyes:


  Succes!

  Zojuist een CCT aangeschaft via marktplaats.

  Vrijdag maar meteen vullen, staat een tripel op het programma.

  Ben benieuwd wat het oplevert, ik verwacht minder overhevelen.. Heeft iemand tips voor het reinigen oxyclean, soda?

  Degene van wie ik hem heb gekocht had het over zuurstof toevoegen tijdens de vergisting, is er iemand die dat ook op die manier doet?

  Of vooral zuurstof toevoegen na get pitche m et een zuurstof steentje?

  eens met Dude vooral even terugrekenen waar je verliezen zitten in het proces. Houdt rekeninv met verliezen bij iedere keef overhevelen, kookverlies 2ltr en je mout ( ong. 0,5 ltr per kilo mout wordt meen ik vaak gehanteerd).

  Kom je al gauw aan 10-11 liter begin v.d. kook.

  Het is verstandig om na het maischen te spoelen naar ongeveer dit aantal liter.

  Vooral de eerste paar keergoed je aantallen liters per stap bijhouden, zet je vanzelf op het juiste spoor.

  Suk6

  de bladeren van een zwarte bessenstruik


  een tomaten plant in je bier ruikt

  Mooie omschrijvingen ik stel me dan voor dat er iemand ooit bladeren van een zwartebessenstruik heeft gegeten, of een tomaten plant, en dan vervolgens een geoxideerd bier drinkt en denkt: verrek dat lijkt op elkaar ;) :/

  Maar alle gekheid op een stokje Serge dank je voor de sprekende ( of smakende) vergelijking en verduidelijking van oxidatie effecten :thumbs_up:

  hi Bram, ik brouw buiten en gebruik een gasbrander met een 30 liter menno-pan.

  Uitdagingmet zo'n grote buitengasbrander is het temperatuurhouden van het wort. In het begin wel wat overshoots gehad... nu zet ik bij 60gr het vuur uit en verwarm ik steeds een kleinbeetje bij als nodig

  Daarnaast houdt er rekening mee dat naast de brandef er ook een gasfles(en reserve) nodig is.

  Succes

  nu ongeveer 9 maanden bezig...6 brouwsels gedaan. Kom waar schijnlijk uit op zo,'n 8 brouwsels dit jaar...ik heb maar 1 gistkast en vat. Is daarmee een beperkende factor qua tijd. Meestal op een vrijdag wanneer de vrouw op pad is. Dan brouw ik zo' n 20 liter

  Het forum zal inderdaad 10 jaar oud zijn. Het is te zeggen, het Vlaams Hobbybrouw Forum. Daarvoor hadden we al sinds 2009 het vlaamshobbybrouwforum.yourbb.be.


  Bedankt allemaal om er tesamen dit toffe forum van te maken. I'm just the technician ;)

  Dat is te weinig eer voor jezelf Walter!!! Ik ben nog niet zolang lid van het forum, maar zonder jouw technische inspanningen en persoonlijke input was het waarschijnlijk nooit zo'n gezellige en leerzame boel geworden. Sjapoo!

  Dank allemaal, geen reden om ongerust te zijn... :) ben ik blij mee. Ik heb dit recept al eerder gemaakt, ik kan mij niet herinneren dat het toen ook na een week deze kleur had, maar ja toen stond het vat achter mij in mijn werkkamer , nu staat het in de garage in de vergistingskast en heb ik er wat minder zicht op. Over paar dagen maar weer meten...

  Beste brouwers,

  Afgelopen zaterdag een wit bier gebrouwen;


  De bedoeling was om op een OG van 1.05 uit te komen, dat werd uiteindelijk 1.04 Op zich jammer maar geen man overboord.
  Nu staat de boe al een tijdje in de gistkast op 19C, vandaag meting gedaan en de FG is ong 1.009 dat is wat mij betreft prima, kom ik op ongeveer 4% ABV uit is wel wat minder dan het recept... maar ja


  Alleen de kleur van het jongbier lijkt wel melk :face_with_rolling_eyes: het is net alsof er heel erg veel kleine deeltjes in zitten. Wit bier moet enigszins troebel zijn maar dit is wel erg troebel.
  Zou het kunnen dat de havervlokken zijn opgelost in het bier en daardoor het als een suspensie laten lijken? In heb ong 500 gr. havervlokken gebruikt op 5 kg mout.


  Zou het helpen om als de hoofdvergisting klaar is een coldcrash te doen om toch wat minder troebel bier te krijgen?


  Een foto zou natuurlijk helpen, maar die heb ik vanmiddag niet gemaakt, ik zal er morgen een plaatsen

  Investering voor gistkast:

  - Koelkast 140 hoog Euro 30 Marktplaats

  - Inkbird Euro 39 ( brouwmeester.shop.nl; Kan de temperatuur op mijn Smartphone volgen en signalen laten geven bij over onderschrijdingen...

  - Verwarmingslint (mocht de gist toch stiekum te koud worden ;) ) 15 euro;


  Voor iets meer dan 80 euro klaar!

  Rest kan in de spaar- :pig_face: of :clinking_beer_mugs:

  Hi recept door twee delen kan zeker, ik zou het wel in brouwsoftware invoeren om te bekijken of het tot hetzelfde bier leidt, qua bitterheid, kleur, alcohol:/


  Daarnaast zou ik niet een te groot gistvat gebruiken, 10 liter in een gistvat van 30 of groter is wat aan de ruime kant;


  Verder sluit ik me aan bij het advies van Andre Tannhauser meer drinken ;)

  Hoi allemaal en bedankt voor de reacties!


  Vandaag een wit bier brouwen het is toch geen weer om andere dingen te doen. Ik begrijp dat er voordelen aan het gebruik van bottelgist zitten ....


  Ik gebruik Mangrove Jack Bavarian Wheat Yeast voor de vergisting ( 2 zakjes op 25 liter)

  Bij het bottelen zal ik F2 bottelgist toevoegen, maar wel minder dan de 1 gram die ik tot nu toe gebruikt heb op 25 liter. Eens kijken wat het effect daarvan zal zijn op de smaak; en ik weet dat die mooi naar de bodem van de fles gaat en plakt.


  Het ging mij niet om de moeite en de kosten, zo duur is het allemaal niet...maar ik was vooral benieuwd. :thinking_face: er leiden altijd meerdere wegen naar Rome en goed bier:beer_mug:

  Beste Brouw Collega's

  ik heb een een vraag Over het gebruik van bottelgist of niet.

  Mijn brouwsels komen normaliter uit op ongeveer 25 liter na koken.

  Ik gebruik over het algemeen korrelgist om te vergisten. Meestal 2 zakjes van 11,5 gr.

  Wanneer ik ga bottelen gebruik ik ong. 1 gram F2.

  Dat zakje ligt nu al een paar maanden inde koelkast... mooi afgesloten.

  Nu dacht ik het volgende...kan ik niet gewoon wat minder (bijv. 2 gr) gistkorrels tijdens de vergisting toevoegen en deze in plaats van de F2 bottelgist toevoegen......:thinking_face:

  Gaat dat lukken of ga ik een drama creëeren ?


  Iemand dit al een geprobeerd?:face_with_monocle:

  Deze is vandemorgen binnen gekomen

  Laat ons zeggen dat hij het kleinere lichtere broertje is van de andere merken met zijn 4kg tegenover mijn CCT 11,5 kg

  De pootjes zijn iets minder dan de Bucket en de deksel heeft een scherp randje langs de onderkant en zal wel een lichtere uitvoering zijn , aan de binnenkant zit er geen roteerbare hevelarm op het kraantje , verder is de afwerking wel OK voor zijn 139 euro (€ 148,5 met verzendkosten)

  Ziet er mooi uit, en voor een schappelijke prijs toch??? Euro 139,= Ben benieuwd hoe die bevalt in het gebruik...na mijn vakantie neem ik mijn nieuwe vergistingskast in gebruik en is het volgende project: vervangen van de plastic vaten.

  ik meet ongeveer in het midden van de pan en roer tijdens het verwarmen continu, om te voorkomen dat het verxchil tussen boven en onderin de pan te groot wordt. Ik verwarm op gas. Wanneer ik zo ongeveer de doeltemperatuur heb behaald gaat de vlam uit... over het algemeen blijt de maisch dan redelijk op temperatuur. Gas gaat aan als temp zakt of wanneer de volgende maisstap aan de beurt is.