idd misschien toch zo , intussen heb ik er geen meer gehad en nog twee anderen open gedaan deze waren gewoon , wel war meer schuimvormig .
Gelukkig, opgelost
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
idd misschien toch zo , intussen heb ik er geen meer gehad en nog twee anderen open gedaan deze waren gewoon , wel war meer schuimvormig .
Gelukkig, opgelost
Probeer eerst eens een ander flesje. Misschien is dat ene flesje wat versleten geweest of heeft het een tikje gehad waardoor het wat zwakker was.
Eens met Steinie bodem uit de fles gebeurt niet zomaar. Je moet/ kan in ieder geval bekijken of het niet gewoon een slecht flesje was
Ziet er goed uit!! Smaken evolueren nog in de tijd.... geduld (heb ik ook niet
)
Ik laat ze echt wel twee weken staan hoor, hoeveel moeite me dat ook kost, de flessen staan nu in de trapkast daar is het ong 21-21,5 graad C , gaat zeker goedkomen
ik dacht laat ik eens een update geven.
Gisteren gebotteld met een SG van 1014. Dus m.i. is de boel flink uitgegist.
Zou volgens de berekening een alchol% van 8.1 geven. Komt misschien nog wat bij agv bottelsuiker😋
Smaak leek richting lachouffe te gaan..mist misschien wat sinasappel?
Bier is mooi helder geworden. Ben benieuwd over 2 weken eens proeven.
welkom Wuh bij dit leerzame en gezellige forum. Heel veel succes met je eerste stappen on deze verslavende hobby😉
Ben wel benieuwd naar je ervaringen met de brouwketel.
Een decennia opzoeken, veel lezen, zelf ook wat testen en natuurlijk ook waar nodig en veilig zelf proeven
Ik heb eigenlijk een beetje ongewild te veel vrije tijd, en als er iemand een vraag stelt en ik weet het antwoordt niet, wil ik gewoon dadelijk ook het antwoordt weten en ga ik het zelf opzoeken.
Ondertussen al een >25 GB aan boeken, publicaties, technische documentatie, enz.. over bierbrouwen en alles er rond netjes geklasseerd in mijn Cloud zitten.
En nog eens een heel klassement aan bookmarks naar de nodige informele sites.
Ja ik leid een beetje aan infobesitas als het over brouwen aan komt
Onze dank is groot Serge, we maken dankbaar gebruik van jouw Cloud
Helemaal eens met de vorige spreker; Eerst eens kijken wat de software zegt, soms valt een en ander binnen de marges van je gekozen biersoort
Ik gebruik Brewersfriend software , werkt prima en is ook gratis tot een beperkt aantal recepten, voor een jaar betaal je ca 20 euro. Maar volgens mij kun je die ook steeds weer aanpassen. Dus om te vooraf te berekenen of je op de zelfde eindwaarden qua kleur, bitterheid, begin en eind SG, uitkomt na het schalen van je recept is ook deze prima te gebruiken.
En gevonden.....Bottelgist enzo
ik doe altijd wat bottelgist toevoegen op dezelfde wijze als Willem, denk ik😉 lauw water. Ik kook het overigens wel voor, maar sommige doen dat niet.
Er is nogwel wat info te vinden hierover, zal ik zo ff opzoeken🔎
welkom vanuit NL
Ik ben er van overtuigd dat je voldoende informatie kan vinden op dit forum en wat je niet kan vinden vraag maar😉 uit ervaring weet ik dat er vast iemend is die je kan helpen🙄
Als het zo'n grote amerikaanse kast is kunnen er misschien wel 4 in 2 per kant
Zorg maar dat je thuis bent als ze de nieuwe leveren , want direct zegt ze tegen die gasten neem die oude brol maar mee
Arme ik😣
Maar toch.... een 2e hands koelkast is gratis of voor weinig. Met een inbird 308 Inkbird en een volière verwarmingselement ben je helemaal klaar zonder temperatuur stress en goed gecontroleerd!!
Komt goed...de deal is bijna gesloten. Onze tweede koelkast (zonder vriesvak😀) voldoet niet meer helemaal meer aan haar wens...dus moet er een nieuwe komen. Rara waar de oude naar toe gaat.
Ik gebruik de 25W versie ook in combinatie met plastic vergistingsvat ( hoofdgisting) en Dame Jeanne ( nagisting); Ik heb ook geen gistingskast en verwarm in principe alleen 's nachts om de temperatuur niet te veel te laten zakken. Geen hitte problemen gehad tot nu toe.
dat is een mooie lijst Andre, staan zeker een paar van mijn favorieten tussen
ik zit me eigenlijk te bedenken.
Stel je voor dat een brouwer van 100 of 200 jaar geleden in je huidige brouwerij zou binnen lopen.
Dan nog niet eens een computergestuurde moderne brouwerij.
Wat voor een reacties zou je dan krijgen.
Van langer geleden? Niks veranderd
welkom Wim op dit gezellige en leerzame forum
Beste brouwers,
Ik zie vaak op internet in filmpjes en op brouwfora dat het het beste is als je een bier wilt klonen om de gist uit een origineel bier op te kweken. Ik zie even ook vaak langskomen dat in de commerciële bieren vrijwel niet van de voor het bier karakteristieke gist is terug te vinden, maar dat je grote kans loopt om de bottelgist op te kweken ( of iets anders).
Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen hiermee, bij welke bieren kun je nog de gist uit de fles opkweken? Hoe weet je eigenlijk of de gist die je hebt geoogst de goede is, of weet je dat pas als je je proeft van het uiteindelijke resultaat?
Walter is ook goed
of Walt, dat mag ook.
Excuus Walter, ver##de autocorrectie👍
Welkom op dit gezellig en leerzame forum, stel je vragen en er komt zeker antwoord, en zoals Wouter stelt: meten is weten
Eerlijk gezegd ben ik daar geen fan van, hopthee is bijzonder bitter en niet echt lekker, zelfs met de zachtere hopsoorten. Maar voor de geur zou het wel een indicatie kunnen geven.
Ik had al zo een gevoel, als de thee dan vooral de smaak weergeeft die je ruikt als je de hopverpakking openmaakt lijkt mij dat geen feest....plus dat de smaak van bier uiteindelijk mede bepaald wordt door de gist, de mout en het brouwproces zelf. maar ik wilde het toch even in de groep gooien.
Klopt, als de verhoudingen tussen de aangegeven componenten (bijna) identiek is, is dit een indicatie dat je met een vergelijkbaar smaak /aroma profiel te doen hebt.
Ik had ook ooit eens ergens gelezen dat je hop kunt koken als in thee om te beoordelen wat de smaak-bitterheid doet, klopt dat?
Target, daar heb ik vroeger veel mee gebrouwen. Ik vind dat een lekkere hop en geschikt voor een single hop bier. Probeer maar eens een bier te brouwen met 100% target hop, ik ben zeker dat het lekker is.
Thanks, ga het zeker een keer proberen, ik heb nog ong 120 gram target in de koelkast , misschien niet te moeilijk en een SMASH met pilsener mout van maken;
Dank Walter, Serge en Andre,
Vooral de hop chart is erg informatief, dus als ik het goed begrijp als de verhoudingen boven de middenlijn vergelijkbaar zijn, zijn de aroma's/smaak van de hop vergelijkbaar?
Sluit mij aan bij de president, Ik vind de 1000 euro investering zeker laagdrempelig en zeer te laag ingeschat voor een officiële micro brouwerij
zeker als je aan de diverse voedselveiligheidseisen moet voldoen
Beste Brouwers,
Ik ben een groot fan van Belgische biersoorten en ik vind het dan ook leuk en lekker om tripels, belgisch wit en belgische blond te brouwen.
Mijn allereerste recept was een blond bier met Target (Bitterhop) en Brewers Gold (Aroma hop), dit bier vond ik qua smaak niet super lekker, maar ik heb nu van beiden nog de nodige grammen liggen.
Omdat ik deze hopsoorten eigenlijk nergens terug vind in de recepten voor Belgische biersoorten. Vraag ik mij af of ik deze wel moet willen gebruiken bij het brouwen van Belgisch bier.
Wat betekent het qua smaak wanneer ik bijvoorbeeld:
- de bitterhoppen als Fuggles, Styrian Goldings vervang door Target of Brewers Gold
- de aroma Hop Styrian Goldings, Hallertau vervang door Brewers Gold.
Heeft iemand daar ervaring mee?
Welkom op dit forum Dingdong,
Inderdaad deksel er af, en op blijven letten, ook om bijv. in geval van overkoken snel in te kunnen grijpen.
Display MoreNee, het zit als volgt, er is een soort puntensysteem dat het forum aanhoudt om rangen toe te kennen.
Een 'reaction' ontvangen is een punt (dus een duimpje, trofee of smiley onderaan je post krijgen)
Een bericht posten is 5 punten
Een onderwerp starten is er 10
Bestanden opladen naar de receptendatabank of bibliotheek is goed voor 20 punten.
Zat standaard zo in elkaar en heb het eigenlijk nooit veranderd. Zit wel goed zo.
Wat mij opvalt is dat er best veel recepten in de library staan.De meeste zijn ook vaak gedownload. Ik zie alleen weinig reacties/recensies van diegenen die ze daadwerkelijk gebrouwen hebben. Kun je daar geen bonuspunten aan koppelen? Helpt: veel brouwen en reageren = extra punten
Ja, daar it verschil in. Ik wacht altijd tot de rollende kook begonnen is voor een monster.
Dank voor de tip, weer wat geleerd, sample pakken tijdens de kook, kan daarna altijd nog bijsturen. Ik had nu ( achteraf gezien) een veel te laag SG boven in de kookpan, extra suiker toegevoegd en na koken dus te hoog SG.
Eind van de week maar weer meten, zit alweer 14 dagen in gist vat; eerste 4 dagen best stevige vergisting, toen paar dagen niets, inmiddels bubbelt het waterslot alweer lekker iedere minuut. Ben benieuwd naar de smaak
Ik zat nog eens te mijmeren over de SG meting die ik tijdens het brouwen doe.
Maakt het nog wat uit of je boven of onder uit de pan een sample pakt?
Ik neem na het filteren en spoelen gewoon met een rvs beker van boven uit de kookketel ( die overigens nog niet kookt) een schepje en doe dat in mijn densimeter.
Kan het zijn dat bovenin de ketel vooral het laatst "gespoelde wort" zit, waarvan de SG veel lager is dan dan wat onderin zit? Iemand daar ervaring mee?
Ik ga dus niet brew in a bag principe doen. Enkel om na het filtreren(kraan onderaan) en spoelen de bostel eruit te halen zonder veel tijdverlies. Ben nogal pietje precies, dermee dat ik mij afvroeg of die zak toch wat invloed kon hebben op rendement terwijl je filtreert maar als je 200 micron neemt, is kans miniem denk ik. Zal alleen de kafjes tegenhouden, de rest zal er wel doorgaan... Bedankt voor de input
Misschien snap niet niet helemaal goed wat je hierboven bedoelt te zeggen , maar als je geen BIAB doet en gebruik maakt van een filter (bodemfilter?) na het maischen om te filteren en te spoelen, maak je het dan niet onnodig complex door hier weer een zak boven te hangen waar je de mout in doet en waarmee je dan weer een extra laag op je reeds aanwezige filter maakt?
of als het niet anders kan, na de gisting de extra liters in plastic petflessen van 1,5 of 2 liter
Ik heb de sg in het begin gemeten en deze stemde overeen met wat de handleiding omschreef heb niet meer gemeten sins het waterslot eropstaat .
Hi Gianni,
Welkom op het forum!
Ik zou nog even wachten tot het bubbelen stopt. Dan de SG meten en een paar dagen weer; als er geen verandering meer in de SG is kun je er vanuit gaan dat de vergisting klaar is.
Best voor het bottelen overhevelen naar een bottelvat en vanuit dat bottelvat bottelen zodat je in ieder geval een groot deel van de gist achterlaat. Zeker niet te vroeg bottelen, dan loop je het risico op bommetjes dan wel volop schuimende flessen bij openen.
Serge heeft een en ander prachtig uitgelegd:
Display MoreEigenlijk een mooie vuistregel die je kan hanteren voor de meeste bieren (uitzonderingen buiten beschouwing gelaten).
1: Hoofdgisting (4 a 7 dagen) je waterslot volop actief in het begin en de laatste dagen blupt het nog ongeveer elke minuut
2: Eindgisting ( = nagisting) ongeveer 7 dagen, je waterslot valt langzaam stil, je SG zal minstens voor een gewone gist 4 dagen het zelfde moeten blijven, (voor een diastaticus best 7 dagen) Je bier gaat beginnen met de ongewenste stoffen op te ruimen en een beetje te klaren.
(Als je overhevelt naar een lagervat dan doe je dat best tijdens de eindgisting, dan is er nog activiteit en gaat de toegevoegde O2 door het overhevelen door de gist opgebruikt worden ipv je bier te oxideren)
3: Uitklaren van je bier, minimum 14 dagen, de laatste sporen van je ongewenste stoffen worden opgeruimd en je bier wordt volledig helder (natuurlijk niet voor witbieren en andere uitzonderingen) In de groot brouwerijen wordt veelal het bier gefiltreerd, wij als hobby brouwers kunnen enkel beroep doen op geduld en een lage temeratuur.
4: Bottelen en nagisting op fles minimum 14 dagen
5: Bierstabilisatie in de fles 14 dagen (je mag natuurlijk al wel een flesje kraken om te proeven)
6: Bier op een frisse plaats opslagen, en vooral drinken. Bier moet niet echt rijpen, je bier maakt een smaak evolutie mee, maar na een maand of 6 gaat je kwaliteit alleen maar achteruit.
(de fabeltjes dat je per vol% een maand je bier moet laten rijpen in de fles. dat is de reinste onzin bier moet je vooral drinken)Je geduld wort even op de proef gesteld maar je bekomt er wel degelijk een kwalitatief beter bier mee.
Dadelijk bottelen als je vergisting teneinde is en niet wachten tot je bier uitgeklaard is niet de juiste manier om tot een subliem bier te komen!!
Dat is wel een belangrijk gegeven dat je voor een volgende keer kan bijstellen in je brouwsoftware. Je hebt dus ofwel meer verdampt tijdens de vergisting ofwel meer verlies tussen kookketel en gistvat.
Ja dat is nog wel een dingetje. Lastig alle metingen en volumes goed te krijgen. Ga vanavond alles onder elkaar zetten om te zien waar het is "misgegaan" .
Het is mijn 3de brouwsel en de wort smaakte nu al lekker. Vergisting is ook al op gang. Dus ik mag niet klagen.
Ben nu al benieuwd.......😯
Welkom Elie op dit leerzame en gezellige forum
voeg de suiker pas in de laatste 10 minuten van de kook stapsgewijs toe tot je aan je gewenst SG komt
ja nu op het verlanglijstje een refractometer om tijdens kook makkelijk te kunnen meten...
Wat was het voorspelde volume? Altijd spoelen op volume. Je volume is namelijk gelinkt aan de bitterwaarde die je nastreeft.
Suiker toevoegen kan je nog altijd in het gistingsvat.
Ik was uitgegaan 28 liter voor koken.. ik heb ook gespoeld tot 28 liter.
Recept was bedoeld om na 7t minuten 23 liter in het gistvat te krijgen. daar mis ik nu wel wat liters. Vandaar dat ik liters wil toevoegen om daar op uit te komen.
zit ong 1.1 kilo suikerstorg tussen.
Die heb ik pas na koken kunnen meten.
Ik kom ook ong. 2 liter te kort in het gistvat.
Die ga ik zo nog aanvullen met gekookt water om sg te laten dalen ...
Beste Brouwers,
Ik ben een Lachouffe kloon aan het brouwen, volgens het recept had ik een original gravity nodig van 1072.
Nu kwam ik na koken uit op ongeveer 1085.
Na de maisch had ik gemeten en kwam de SG naar mijn idee veel te laag uit 1045 ipv 1054.
Ik heb vervolgens mijn suikerstort verhoogd zodat ik ong. 10 sg punt hoger zou uitkomen.
Ik heb zojuist alles in het gistvat gemikt en gist toegevoegd, vraag: is het zinnig om nog water toe te voegen om de SG naar beneden te brengen? en hoeveel water is er dan nodig op 23 liter in het gistvat?