Berichten van Sledgehammer

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    In mijn militaire diensttijd had ik ook al problemen met de pin uittrekken, tot 5 tellen en gooien. Vooral de laatste actie was niet mijn sterkste punt. Maar het snel opdrinken gaat zeker lukken:grinning_face_with_sweat:, nooit geen problemen mee gehad....

    Dan is er toch nog iets van uw militaire dienstplicht blijven hangen :grinning_face_with_sweat::rolling_on_the_floor_laughing::face_with_tears_of_joy:

    wimdm het is vooral "het mannetje" dat het hem doet en als die klantgericht is dan krijg je ook een goede service.

    Vele zaken zijn ooit begonnen als een éénmanszaak en zijn met de jaren, als ze hun zaak ter harte namen (en geen tegenslagen kenden), verder uitgegroeid tot zelfs grote ondernemingen (na meestal enkele generaties).

    Marc Coecke is ook ooit begonnen met shampoo te gaan verkopen van apotheker tot apotheker ... en nu heeft hij al bijna half Durbuy opgekocht :-)

    Idd Walter, of het nu een grote of kleine winkel betreft wil niets zeggen over de kwaliteit, Braumarkt was ook groot ...

    Als de persoon in kwestie zich inzet voor z'n klanten dan is men meestal beter af bij deze kleinere zaken.

    Op dit adres zal gewoon de maatschappelijke zetel gevestigd zijn en deze kan verschillend zijn van de eigenlijke winkel/opslag.

    Een belangrijke indicatie is de feedback die men hoort van een winkel van andere hobbybrouwers.

    Deze geeft meestal aan "wat vlees men in de kuip heeft" ... om het met een mooie uitdrukking weer te geven.

    Het probleem met het Begin SG heb ik nu helemaal door. Brouwhulp neemt het Begin SG vanaf het scherm "metingen op de brouwdag" en daar ik dit nog niet ingevuld had stond hier toevallig 1.072 terwijl het Beging SG 1.064 is.


    Ja, die Magnum en tarwemout zou ik er nog kunnen uithalen maar langs de andere kant ga ik steeds Magnum als bitterhop gebruiken. Aangezien dit bitterhop is gaat dit dan zoveel impact hebben op de smaak/aroma ?

    En als ik dit voor alle batches gebruik gaat dit zeker geen "smaakafwijking" teweeg brengen tussen de batches veronderstel ik.

    Yep, nu begrijp ik het mechanisme een beetje.

    Maar als de kristalsuiker onder de mouten staat dan zou Brouwhulp hiermee toch rekening moeten mee houden net zoals de overige mouten. Dan zou hij in het "geschat alcohol" hiermee toch al rekening moeten mee houden.

    Als je in databanken -> vergistbare ingredienten -> kristalsuiker gaat zien staat hier: toevoegen bij het koken.

    Dan zit de suiker toch al in het vergistingsvat.

    Ik zal dit recept nog wat bijstellen daar ik mik op 7.5 à 8° na hergisting.

    mbroek ik heb nog wat aan het spelen geweest met brouwhulp en ik heb de fout gevonden

    Op het scherm staat er als begin SG 1.064.



    Als ik dit recept via de knop HTML in Brouwhulp exporteer en in dit furum plak maakt hij hiervan 1.072. (zie recept bovenaan)


    Kristof A Het begin SG is 1.064 (en niet 1.074) zoals weergegeven in het recept.

    Ok, ik heb de M31 vervangen door de Fermentis US-05. Deze gist gaat idd minder diep.

    Voor mij hoeft het echt niet zo'n zwaar bier te zijn. Ik drink liever een pintje meer :-)

    Die ambermout zal dan voor een ander experimentje zijn.

    Heb jij die mout al gebruikt ? uw ervaring ?

    Merci, voor de feedback


    ps: toch een "eigenaardigheidje" gevonden in Brouwhulp. Enkel de gist aangepast en het begin SG staat op 1.064. Dit moet ik nog eens bekijken hoe dit mogelijk is.

    M'n bedoeling is om tot een Tripel achtig biertje te komen.

    Als bitterhop zou ik steeds Magnum willen gebruiken.

    Dit recept zou ik dan verscheidene keren willen gaan brouwen steeds gebruik makend van een andere aromahop (om de aromahop beter te leren kennen).

    Mag ik hierbij ook nog een 250gr Aromatic/Amber MD (50EBC) aan toevoegen ? wat zou het effect hiervan zijn op het biertje of is dit verwaarloosbaar.

    Andere opmerkingen/aanvullingen/suggesties ?

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    CASC

    Naam recept

    Eerste Biertje

    Brouwdatum

    16-04-2021

    Bierstijl

    Tripel

    Volume

    20,5 l

    Begin SG

    1,072 SG

    Berekende kleur (Morey)

    16 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    30 IBU

    Brouwzaalrendement

    75,0 %

    Kooktijd

    75 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Kraantjeswater

    9,74 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    57 mg/l

    6 mg/l

    35 mg/l

    178 mg/l

    50 mg/l

    50 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    5,00 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    9 EBC

    88,5 %

    0,25 kg

    Tarwemout (Wheat MD)

    Dingemans

    3 EBC

    4,4 %

    0,40 kg

    Kristalsuiker

    Supermarkt

    0 EBC

    7,1 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    62,0 °C

    1 min.

    30 min.

    3,8 l/kg

    67,0 °C

    5 min.

    20 min.

    3,8 l/kg

    72,0 °C

    5 min.

    20 min.

    3,8 l/kg

    78,0 °C

    5 min.

    5 min.

    3,8 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    9,6 g

    Magnum

    bellen

    14,0%

    60 min.

    15,5 IBU

    45,0 g

    Cascade

    pellets

    4,2%

    20 min.

    14,5 IBU

    55,0 g

    Cascade

    pellets

    4,2%

    whirlpool

    0,0 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    5,00 g

    Vitamon cerevisiae (gistvoeding)

    anders

    hoofdvergisting

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    20,0 g

    Belgian Tripel (M31)

    bovengist

    Een paar puntjes lager/hoger uitkomen lijkt mij aannemelijk echter hier gaat het om een verschil van 26 punten

    Heb je wel uw mout juist afgewogen ?

    Moest je in uw recept suiker aan toevoegen ? heb je dit ook gedaan ?

    Moeilijk om zeggen waar het precies aan gelegen is maar hier moet je zeker eens bij stilstaan.

    Idd, ik heb in het verleden ook al gewerkt met soortgelijke ketels en die hielden de warmte héél goed bij zoals een thermos.

    Ik kan me echter niet uitspreken over deze ketels.

    Er staat wel op de website dat het mogelijk moet zijn om hiermee een 1-staps maisch te kunnen uitvoeren.

    Misschien aan de shop bevestiging vragen (per mail) of het mogelijk is om hiermee bv een vloeistof 90min op 65°C te houden ? dan heb je iets in handen moest dit niet het geval zijn.

    JohanD

    Zoals Serge aangaf kan het toevoegen van rijsthulzen in je stort zorgen voor een betere doorstroming. Voeg dit maar toe aan uw lijstje.

    Bij het maischen/koken u niet vastpinnen op vaste waardes maar minder/meer verwarmen naargelang de omstandigheden (omgevingstemperatuur, hoeveelheid, ...).

    Met de grote vloeistofmassa die we moeten verwarmen zal de temp nagenoeg constant blijven.

    Hoe groter het brouwvolume is hoe beter het werkt :-)

    Op aanraden van mbroek heb ik m'n programma dusdanig aangepast dat ik tijdens het koken/maischen het vermogen nog kan bijstellen in stappen van 100W.

    Zo kan men naargelang de omstandigheden (warme/koude dag, volume) het verwarmingsproces wat bijregelen.

    Ik vind dan om zo een investering te doen wat overdreven en zelfs al zou men het zelf doen wat wint men erbij ?

    In de meeste tripel recepten die ik al gezien heb gebruiken ze gewoon kristalsuiker.

    Je zou er volgens mij eventueel bruine kandijsuiker kunnen indoen om de kleur ietwat te beinvloeden maar van smaak denk ik dat dit weinig uitmaakt.

    Misschien kunnen anderen u hierbij nog beter informeren.

    Als men een gewone koelkast gebruikt en men trekt de deur open dan kan al het gevormd CO2 gas (komende uit het gistingsvat) en andere geuren uit de koelkast ontsnappen.

    U gebruikt echter een bak vriezer en daar zal dit meer in blijven hangen.

    Ik denk echter dat buiten deze geur er verder geen "neveneffecten" zijn.

    Dit is dan een héél dikke streep door onze rekening.

    Steeds BTW betalen op de aankoop valt nog mee echter als we voor de kleinste aankoop altijd douanekosten gaan moeten betalen dan gaat Ali véél minder bezocht worden denk ik (zeker als deze kosten +- 20 euro zijn als heden).

    Ik wacht met een bang hartje af ...

    Brouwhulp geeft bij mij aan dat men +- 29L wort nodig heeft voor het koken om er een goede 24L aan over te houden voor het gisten (als ik de cijfers goed weet te interpreteren) met een beslagdikte 3-3.75L/kg en +-5.5 kg mout.

    Hiermee zou men makkelijk biertjes moeten kunnen maken tot 8.5°

    mbroek idd, voor bieren met erg veel mout zal het eerder in de richting van 17L zijn.