Berichten van Kristof A

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Zoals Serge zegt, je wint vooral op de hoofdvergisting tijd. Op ongeveer 5 dagen zit je wel aan u einddichtheid. Ik heb hem daarna een vrij standaard conditioneringsschema laten volgen. Zeker 10 tal dagen op 15°C en dan nog weekje ofzo op 3°C. Als je hem op lagere temp houdt rond 22-25°C valt er een mooi doordrinkbaar zomer biertje mee te brouwen met enige fruitigheid. Ik ga er waarschijnlijk volgend weekend ook weer mee aan de slag. Maar geduld hebben is inderdaad moeilijk 😂

  Ik heb er vandaag eindelijk ook een blondje mee gebrouwen. Na 2u staat die al mooi te pruttelen dus idd een stevig baasje! Nu mss een gekke vraag maar ik heb de gewoonte om de 'nagisting' of 'conditionering' of hoe je het ook wil noemen meestal op een 3-tal graden hoger te zetten dan de hoofdvergisting (in dit geval dus 31°C omdat ik op 28°C gestart ben). Jij kiest ervoor om te conditioneren op 15°C. Geeft dit een groot verschil? Kies ik hier ook beter voor dan? De laatste week zou ik sowieso nog willen coldcrashen op 2-3°C.

  Schijnt dat je die per pallet (of toch grote hoeveelheid) ineens moet aankopen, en dat van iedere soort, dus kostelijk goedje om op stock te nemen.... :face_with_rolling_eyes:

  Geen idee wat die hoeveelheden zijn maar aangezien er wel wat volk hier staat te popelen om er ineens een paar aan te kopen omdat het aanbod zo beperkt is denk ik dat er wel voldoende vraag naar is. :winking_face:

  Hey allemaal,
  Eerder dit jaar had ik hier al eens een voorstel gedaan om de VHM in mijn tuin te organiseren. Die datum komt dichter en het lijkt mij wel handig om een aanwezigheidslijstje aan te leggen zodat ik de nodige voorzieningen kan treffen. Gelieve dus nog even ter bevestiging te reageren of je aanwezig zal zijn en met hoeveel personen je komt?

  Wat? VHM met bbq (vlees en groentjes voorzie ik zelf, Walter ging voor de bbq zorgen?, kosten kunnen we dan gewoon delen), biertjes proeven en ruilen, keuvelen over bier en andere dingen, ...
  Waar? Grote Braamstraat 1, 2220 Heist-op-den-Berg, België - parkeren en evt. tentjes opzetten om te overnachten kan op het veldje naast het huis.
  Wanneer? Zaterdag 28 augustus 2021 vanaf 14u

  Wat betreft corona, zolang de regering tuinfeesten toelaat kan het wat mij betreft gewoon doorgaan. Moest je uiteindelijk toch nog afzeggen dan is dat natuurlijk jouw vrije keuze :winking_face: . Ik kijk er alvast naar uit om wat gezichten achter de forumberichten te leren kennen.

  Evaluatie van deze pils: 4 bakken vlotjes erdoor geraakt en met smaak opgedronken dus missie geslaagd 😉. Ze hadden wel een stevige schuimkraag dus de tetrahop zou ik er sowieso uitlaten alsook minder bottelsuiker. Uit het flesje drinken was niet mogelijk. Het is geen noodzaak maar binnen de jeugdbeweging drinken we de pils meestal uit her fleske 😉. Van 7g/l naar 6 mss? 😉 Verder zeer geslaagd voor een eerste poging!

  Ik heb een BrewMonk 30 en ik ben daar content van ;-) ... Je bespaart heel wat plaats tov een meerpanssyteem. De wort die in het kookvat zit is iets minder helder dan wanneer je een hevelfilter zou gebruiken maar als je na het koelen voldoende laat uitzakken en vervolgens overhevelt is de kwaliteit van de wort in je gistvat prima hoor ;-) ...

  Kristof A Uiteraard wil ik kwaliteitsvol bier brouwen ;)

  De uitleg van Serge is inderdaad heel duidelijk, merci!


  Heeft 3-4 weken lageren in het gistvat (en niet in een lagervat) mogelijke negatieve gevolgen? En kan lageren op kamertemperatuur ook?

  Vanaf dat je bier meer dan 6-8 weken op de gistkoek staat zou je last kunnen krijgen van autolyse, dat geeft een natte kartonsmaak aan je bier naar het schijnt. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt gelukkig. Je kan je bier verder laten rijpen op kamertemperatuur. Eiwitten en gistdeeltjes zakken wel sneller naar de bodem bij lagere temperaturen maar het kan dus perfect op kamertemperatuur.

  Ik merk wel een serieuze verbetering in kwaliteit als ik wat meer geduld uitoefen en het bier enkele weken laat lageren. Het is dan misschien niet noodzakelijk maar wel een stevige aanrader. Ik neem aan dat brmeersm toch ook de bedoeling heeft om kwaliteitsvol bier te brouwen dus ik zou zeggen probeer het eens. Ga na een week eens met een pipetje in je bier en proef een paar druppels en doe hetzelfde na 3-4 weken. Je proeft een duidelijk verschil ;-) .

  Het is idd niet de makkelijkste bierstijl om te maken. Ik heb er mij na 4 jaar nu pas voor de eerste keer aan gewaagd 😉. Als je wat zoekt in topics in het receptendeel van het forum dan kom je enkele goede pilsrecepten tegen 😉.

  Ok, als ik het zowat vergelijk komt dit inderdaad wat hetzelfde uit.

  Het probleem waar ik verder mee zit is een goed gistvat vinden voor de volumes van de Magnus. De meeste vaten zitten rond de 30 liter waardoor het moeilijk lijkt om een grotere batch te brouwen. :confused_face: In 2 vaten vergisten is dan weer lastiger omdat ik maar één koelkast ter beschikking heb.

  Wat zijn de afmetingen van je koelkast? ;-)

  Ik brouw met een gewone BrewMonk (30l) en ik krijg zo'n 24-25 liter heldere wort in mijn gistvat. Zo'n Magnus gaat tot 50l toch? Ik zou denken dat je dan wel tot 45 zeker kan gaan ;-) ... Mss wel meer als je wat efficiënter de trub kan achterlaten in de ketel dan ik :P ...

  Het gistingsproces stopt niet op het moment dat het SG niet meer daalt. Er komt nog een stukje na waar de 'afvalstoffen' van de vergisting ook nog uit het bier gaan. Volgens mij kan je dat proces dus zien doordat het bier ook helderder wordt, vandaar de verwijzing naar helder.

  Vroeger gaf ik altijd de raad om 2 weken hoofdgisting, 2 weken lageren en 2 weken hergisting te hanteren. Maar daar ben ik zelf van afgestapt en meestal doe ik het nu zo : 3 dagen op +/- 19°C voor de hevigste vergisting (hier worden de meeste esters aangemaakt), 4 dagen vergisting op een hogere temperatuur (+/- 21°C) om de gist de kans te geven verder uit te gisten. Soms moet dit wat langer, hangt van de gist af. En dan 14 dagen 'lageren' bij +/- 10°C. Tot slot een paar dagen cold crashen, bij mij op 5°C want kouder krijg ik de koelkast niet. Tijdens het cold crashen voeg ik al eens gelatine en kieselsol toe om het bier helderder te krijgen.

  Daarna gaat het bier op de fles en wordt het in de nachthal gezet waar het +/- 20°C is.

  Laat jij de temperaturen niet afhangen van de gistsoort die je gebruikt?
  Ik doe meestal een week tegen de ondergrens van de gistsoort, 2 weken aan een graad of 3 hoger en dan een week coldcrash. Voor bieren met dryhop geef ik het een weekje langer alvorens te coldcrashen ;-) ...

  Maar we doen dus wel ongeveer hetzelfde, alleen had ik eventjes een ander idee bij het woord 'uitvergist' :P ...

  Ik weet niet of er echt een maximum termijn op zit. Zal ook afhangen van welk bier je brouwt. Zwaardere bieren hebben waarschijnlijk baat bij een langere periode dan lichtere bieren.

  De vraag die ik mij altijd stel is of je bier er beter van wordt om het zo lang te lageren? Je wilt dat je bier stabiel is (aka uitgegist) en helder. Maar eenmaal je daar voorbij bent lijkt het me dat je best zo snel mogelijk bottelt. In het flesje kan het bier nog verder "rijpen".

  Maar wat bedoel jij onder 'uitgegist', want ik merk dat de SG gewoonlijk na een kleine week (bij niet diastaticus gisten) niet meer verandert maar dan is die toch nog niet 'stabiel' vind ik. Enkele weekjes lageren helpen dan wel echt naar mijn gevoel.

  Zijn alle mouten goedkoper of is dat enkel in zakken van 25 kg? ;-)

  Een week op fles dus net eentje opengedaan. Ik ben content over de smaak. Ik had verwacht dat de citra nauwelijks merkbaar was maar het zorgt voor een frisse toets zonder te overheersen. De kleur is wel zeer licht maar ergens was dat te verwachten met de extra pale mout van 2 EBC. Nu nog verder laten rijpen en we gaan een gezellig kamp tegemoet binnen een paar weken 🤪..

  24u later merk ik wel dat het bier veel klaarder is en er ligt toch een behoorlijk laagje gist weer op de bodem. Is dit normaal of heb ik iets te vroeg overgeheveld? Alleszins is het wel veel minder dan het was vooraleer ik overhevelde dus ik was niet van plan om nog eens over te hevelen 😉...

  Is die vorige infectie dan toch weg denk je? Want het was vooral met die intentie dat deze gist nu extra toegevoegd werd.. Bij heel wat vorige brouwsels werd er gebotteld met een acceptabel SVG (en bleef die ook even stabiel) maar begon die in de fles na enkele weken te overschuimen..

  Ondertussen zijn we 4 dagen verder en lijkt het waterslot wel stilgevallen. Nu ik een tweede vat heb aangeschaft ga ik eindelijk ook eens beginnen met dat overhevelen. Ik neem aan dat het wel veilig is om het vanavond te doen? Met een theelepeltje suiker erin en meet ik ook ineens nog eens de SG. Vervolgens dacht ik nog een week op 21°C te doen en vervolgens 2 weken op 15°C laten rijpen.

  Gisteren brouwdag gehad, 26 liter pils gebotteld en dit witbier in het gistvat gekregen ;-) (met hulp van 2 brouwmaten weliswaar ;-) ).
  De hoeveelheden zoals ze hierboven staan lukten maar net in de BrewMonk, eig net iets teveel om comfortabel te brouwen. Het beslag was iets te dik naar mijn goesting dus ik heb toch geopteerd om wat meer maischwater toe te voegen en wat minder spoelwater.
  Voor de rest mooi het rendement gehaald dat ik voor ogen had, en bijgevolg ook een mooie 24 liter naar het gistvat. Die brewferm Blanche is wel een stevige schuimer, ik had op voorhand een beetje schuimstop toegevoegd uit voorzorg maar dit was toch onvoldoende want toen ik daarstraks thuis kwam van mijn werk stond er een plasje met schuim voor de klimaatkast (en bijgevolg ook een mooie boel in de ijskast). Toch maar even een blow-off gemaakt ipv het waterslot, nog wat schuimstop en de boel opgekuist. Wel een lekker ruikend gistje ;-) ...

  Goed om te weten.
  Dus een 5g korrelgist toevoegen aan een litertje moutextractwort (van 1040 SG zoals bij een gewone starter?) met een beetje gistvoeding. Dit een uur of 5 laten doen en vervolgens toevoegen aan het gistvat ;-) ... Laat ons dat eens proberen ;-) ... Bedankt!

  Een bretje zou ook kunnen hoor. Geeft vergelijkbare resultaten en komt volgens mij meer voor. Ik heb het ooit voorgehad nadat ik eens met een brett wou werken (meer als 10 jaar geleden hoor) en nadien was heel mijn vergistingssysteem ermee geïnfecteerd. Alle producten geprobeerd van caustische soda tot javel tot Iodophor (Starsan had je hier toen nog niet) en niks hielp : de besmetting bleef. Uiteindelijk alles dat geen glas was en na het brouwen in contact kwam met het wort/bier gewoon weggegooid en nieuw gekocht. Nadien was de infectie voorbij.

  Aangezien ik nog geen brett gebruikt heb kan dat het zeker niet zijn. Al meermaals diastaticus-gisten dus het is zo goed als zeker dat. Kwestie van de volgende keer idd alles éxtra grondig te reinigen en ontsmetten.

  Hoeveel extra gist zou ik gebruiken om de laatste SG puntjes op te snoepen op een batch van 44 liter? De bedoeling is dat deze gist de SG van 1010 naar ongeveer 1003 (zien wel hoever die zal gaan), de moeilijk vergistbare suikers dus omzetten eig. Hou ik hier ook de 1g/l voor aan of mag dat minder zijn?

  Hoi Kristof, hoe weet je zo zeker dat het een diastaticus besmetting is? En dat er geen sprake is van een andere besmetting? Evengoed balen dat je niet helemaal in controle met de vergisting.


  Is het gebruik van diastaticus gisten hoe dan ook een tricky business? Ik lees wel eens dat hobbybrouwers beter twee sets gistvaten aanhouden, zeker als je ook gebruik wil maken van wilde gisten of bacteriën.

  Ik wil dit best graag weten omdat ik nog een Saison in de planning heb maar liever niet met een lastig uit te roeien gistvariant :grimacing_face: blijf zitten.

  Wel ik ben vrij zeker dat dat het probleem is omdat ik geen smaakafwijkingen proef, uiteraard is dat geen eenduidig bewijs maar vele andere infecties zouden toch ook duidelijk aanwezig moeten zijn in de smaak. Maar het belangrijkste signaal, al onze laatste biertjes die vergist zijn met een diastaticus hebben geen overmatig schuim en die zonder wel :D ... Dat overmatige schuim komt ook pas na een aantal weken waardoor je het probleem niet onmiddellijk signaleert. Ook heb ik net de SG van onze laatste stout eens opnieuw gemeten. Die is na 2 weken stabiel te zijn op fles gegaan aan een SG van 1026. Nu is die gezakt tot 1007 ;-) ... En het gevolg; een frustrerende stout-fontein bij het openen. ;-) ...

  Deze is afgelopen donderdag gemaakt (wel tarwevlokken gebruikt ipv tarwemout) en de Philly Sour doet nu z'n werk. Maar een belangrijk probleem, we zitten nog steeds 99% zeker met een diastaticus-infectie. Aangezien de Philly Sour op zichzelf rond de 1010-1011 eindigt geeft dat gegarandeerd bommetjes binnen de kortste keren. (We zitten nu jammer genoeg al met een tripel die onder spanning komt te staan :( ). In een webinar over de Philly Sour zag ik dat ze deze gist al wel eens combineren met andere gisten zolang je de philly sour maar eerst alleen de kans geeft om z'n zuurtje te ontwikkelen. Dus om bommetjes te vermijden zouden we later nog een diastaticus gist kunnen toevoegen om de laatste SG puntjes ook weg te werken. Iemand hier ervaring mee? Wanneer best die 2e gist toevoegen? Ik dacht persoonlijk na zo'n 2 weken zodat de philly sour rustig de tijd krijgt om volledig z'n ding te doen ;-) ...