Berichten van Kristof A

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Heb je een idee van de prijzen van die hop?

  Ik heb de m47 gebruikt voor onze laatste dubbel. Ik ben er best tevreden van! 😉 De focus lag daar niet op het hoppige weliswaar. Als je wil dat je hoparoma en smaak prominenter wordt zou ik voor een neutralere gist kiezen..

  Tuurlijk is het na 3 dagen nog te vroeg maar het is de eerste gist die ik gebruik waarvan het waterslot zo snel stil valt. Misschien is er een andere oorzaak maar ik ga zeker niet panikeren. Ik wou je gewoon zeggen dat je toch beter voor de 3 pakjes kan gaan ipv een half pakje opzij houden.

  Ja het zullen de volledige 3 worden denk ik 😉.

  In het geval van de M41 kan ik niet zo direct zeggen hoe snel het waterslot stilvalt. Ik heb die enkel nog maar gebruikt in brouwsels samen met ons groepje en ons brouwkot is niet hier thuis dus ik kom er niet dagelijks om te gaan kijken. Bij mijn brouwsels hier thuis steek ik wel dagelijks eens mijn neus in de klimaatkast 😉.

  Ik heb nu net ook een sterke blonde met M41 in mijn gistvat zitten en heb ook 1g/L gebruikt maar vrees nu dat het misschien wat te weinig was. OG was 1.063 en FG zou 1.004 moeten worden maar na 3 dagen staat deze nu op SG 1.027 en het waterslot is aan het stilvallen :frowning_face:. Het is wel mijn eerste keer dat ik de M41 gebruik dus weet ik niet of deze altijd zo traag gaat?

  Ik heb geen ispindel of iets dergelijks dus zo op de voet volg ik de vergisting van mijn brouwsels niet. Maar aangezien het nog maar 3 dagen is kan je best toch gewoon nog even afwachten wat die nog gaat doen?

  Eigenlijk zijn er meerdere variabelen maar je hebt er niet altijd vat op. Hoe vitaal is de gist? Is hij altijd perfect bewaard geweest (dus vanaf de gistfabriek tot in je gistvat)? Zat er meer/minder zuurstof in je wort? Iets meer/minder gistvoeding aanwezig?

  Ik som er een reeks op, maar wat ik wil zeggen is dat we soms denken dat er maar één variabele is, en dat we de rest onder controle hebben, maar in realiteit durf ik daar aan te twijfelen (al zeker bij mijn eigen brouwproces).

  Ik snap wat je bedoelt ;-) .
  Update trouwens: Na 24u op verhoogde temperatuur heb ik wat gistvoeding toegevoegd, maar ook ineens nog eens gemeten met de refracto. Omgerekend staat hij nu op 1006. Ofwel heb ik er een volledige brix naast gelezen (gisteren 7,6 en vandaag 6,6).. Die getalletjes zijn ook zo klein :P ... Alleszins, gistvoeding is erbij en nu nog even laten doen want hij zakt allicht nog lager :P .

  Mooi recept.


  Drie zakjes gist lijkt me niet nodig. Ik gebruik voor 18 liter tripel van 1.080 één zakje van 11 gram (BE-256), en dat gaat goed. Voor 25 liter zou ik twee zakjes nemen.


  Het schijnt dat teveel gist ook nadelig is, maar het fijne weet ik daar niet van.

  Als ik de regel van 1g/l aanhou dan moeten er dus 2,5 zakjes bij 😁. Dat kan natuurlijk ook maar ik denk dan vaak ‘op een grammeke meer’ zal het ook niet aankomen 😁.

  Mooi recept. Wat is het voorspelde eind sg? Op welke temperatuur start je de vergisting?

  Ach ik hou van eenvoud, ronde getallen voor mouten en hop (allé of toch afgerond tot op 5g voor de hop) zodat ik makkelijk mijn stock kan bijhouden voor de grondstoffen.
  Het voorspelde EindSG is 1010, zou moeten uitkomen op een 8% ABV ongeveer.
  Ik dacht hem eerder laag te houden in temperatuur, 18°C in hoofdvergisting en wanneer die op z'n einde loopt verhogen naar 21°C. Dit was in onze amber ale ook zo met deze gist en ik was content met dat profiel. Eens kijken wat die maakt van deze blonde ;-) .

  Veel te weinig dus. 1g/l handhaven, wat al die calculators ook mogen zeggen. Ik doe dit al jaren en daar heb ik dus nooit problemen mee gehad.

  Het is de eerste keer dat ik er problemen mee heb om eerlijk te zijn. Bij de vorige brouwsels met deze gist was de pitching rate gelijkaardig en dit lukte wel. De enige variabele die hier echt veranderd is, is de lagere temperatuur. Ik hoop nu dus dat de gist toch nog terug activeert omwille van de hogere temperatuur. Of is het beter om nog een extra zakje toe te voegen nu zo laat in het vergistingsproces?

  Komt zeker goed... :thumbs_up: Ik zie dat je zelf rekening moet houden ivm uw Tetrahop, ik zet die "alfazuur%voorraad" op 41% en kooktijd vul ik 60' in, dan komt de bitterheid overeen met wat je handmatig zou bereken en hoef je daar eigenlijk zelf geen aparte rekening meer voor te maken en het zit direct bij de IBU's van je receptje.


  tetrahop_incl_recept.png

  Goeie tip! 👍🏼😉

  Aangezien het nog even wachten is op een extra gistvat schuif ik m'n eerste ondergister nog wat op en neem ik er een sterke blonde tussen. Naar aanleiding van mijn vraag in dit topic bij deze het recept. Ik wilde wel eens experimenteren met vlokken, voor de rest een vrij standaard (maar hopelijk lekker) blond biertje ;-).


  BrouwHulp Recept uitdraai  Basis

  OmschrijvingWaarde

  Kenmerk024

  Naam receptSterk blond #1

  Brouwdatum20/03/2021

  BierstijlSterke Blonde

  Volume28,0 l

  Begin SG1,068 SG

  Berekende kleur (Morey)8 EBC

  Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU (+6 tetrahop)

  Brouwzaalrendement80,0 %

  Kooktijd60 min.


  Water en brouwzouten

  HoeveelheidIngrediënt

  25,00 lWater uit Gr. Braamstraat + 0,50 g/10l Antioxin SBT

  1,2 gCaCl2

  4,00 mlMelkzuur

  13,55 lSpoelwater


  Waterprofiel behandeld water

  CaMgNaHCO3ClSO4

  78 mg/l7 mg/l14 mg/l135 mg/l63 mg/l79 mg/l


  Vergistbare ingrediënten

  HoeveelheidNaamMouterijKleur%

  5,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC64,1 %

  1,00 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC12,8 %

  1,00 kgCara-pilsWeyermann4 EBC12,8 %

  0,80 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,3 %


  Maischschema

  OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

  Stap 160,0 °C1 min.10 min.3,6 l/kg

  Stap 266,0 °C6 min.45 min.3,6 l/kg

  Stap 372,0 °C10 min.20 min.3,6 l/kg

  Stap 478,0 °C10 min.5 min.3,6 l/kg


  Hop

  HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

  25,0 gPerlepellets8,0%60 min.17,8 IBU

  30,0 gFugglebellen3,9%15 min.4,7 IBU

  30,0 gGoldingspellets4,6%15 min.6,1 IBU


  Overige ingrediënten

  HoeveelheidNaamTypeGebruik

  6,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


  Gist

  HoeveelheidNaamType

  30,0 gBelgian Ale (M41)bovengist  Hoeveel gist is aan de hoge kant volgens BrouwHulp, uiteindelijk zal er zo'n 24 à 25 liter in het gistvat terecht komen. Maar 20g leek me te weinig met deze dichtheid dus heb maar voor de zekerheid 3 zakjes genomen.
  Ik ben benieuwd naar jullie mening.

  Hoeveel gist heb je gebruikt? Ik start met de Belle Saison trouwens gewoon op 20°C en laat die na een drietal dagen naar 25°C gaan. Ik eindig steeds op 0,998 dus die vergistingsgraad zit bij mij wel goed.

  33g op een 42 liter wort van 1,060 beginSG. Niet overdreven veel maar wel voldoende volgens BrouwHulp.
  Temperatuur is nu verhoogd naar 26°C en nog eens goed geschud met het gistvat, hopelijk schiet die terug in gang.

  Belle Saison zou de gist van Dupont zijn, daar vergisten ze op 30° en de vergisting is binnen 1 week klaar. Dan is er een heel lange warme conditionering rond de 18°.

  Niet schuimnegatief met deze gist en de esters en fenolen wil je juist in een Saison.

  Ik heb onlangs nog eens een saison van Dupont gedronken en ik heb het liever iets subtieler, dus niet zo hoog gaan in temperatuur is een bewuste keuze. Maar natuurlijk wil ik wel dat het bier goed uitvergist :P ...

  Zeker doen, wat walsen met het gistvat en gistvoeding helpt ook.

  Ik lees soms dat de Belle Saison soms stokt en dan een tweede adem krijgt, bij mij gaat die altijd als een speer.

  De vorige keren ook nooit problemen mee gehad, toen wel iets hoger begonnen. Maar zeker geen 25°C.
  Is er een reden waarom je op die temperatuur begint? En is dat niet schuimnegatief dan?
  Maar merci voor de tips.

  Ik ga hier toch eventjes aanpikken..
  Ik ben onze saison nu na 4 weken ook nog eens gaan meten met de refracto..
  Hij is op een week tijd van 1014 naar 1012 gegaan... SVG van 80%... Veel te laag dus.. Wel geen activiteit in het waterslot meer (ik weet dat dat geen criterium is maar toch). Wat kan ik best doen? Hebben we hier te maken met een gestokte vergisting of gewoon te weinig geduld?

  Ter info: temperatuur heeft de eerste week op 15°C gestaan (ondergrens belle saison), vervolgens 2 weken op 18°C en nu een week op 22°C.

  ow dat wil ik ook wel weten of men dat beu wordt :)

  Er komen nu de lentezon eraan komt wel gemiddeld elke 4 weken brouwsels uit de toverhoed en ik wil echt niemand gaan lastig vallen met mijn avonturen uit Limburg

  Alternatief is een upload in de recepten bibliotheek, heeft niemand er last van...alleen voordeel


  Gerstemout? Ongeschroot dan? Geen idee of er alternatieven zijn voor rijsthulzen. Misschien valt het ook wel mee, zeker met een 2 of 3 pans systeem. De alles in een automaat heeft er meer moeite mee als het filterbed dichter zit omdat je daar bijna niet roert tijdens de maisch. Als de suikers er bijna uit zijn hou je toch al een soort huls over die goed filtert?

  Ik bedoel wel geschroot hoor ;-) . Maar ik hoop dat de kafjes van 6 kg gerstkorrels wel voldoende moeten zijn voor een degelijk filterbed, en dat 1 kg tarwevlokken geen filterproblemen zou mogen geven.

  Rijsthulzen heb ik nu niet in huis.. Maar wel nog 6 kg gerstemout dus ik hoop dat dat voldoende is voor een goed filterbed. 😉


  Ik wil het recept gerust posten hoor, maar ik heb al 4 topics lopen in het receptenboard dus misschien worden jullie dat wel beu dat ik elk recept post haha 😁.

  Omdat ik nog nooit met vlokken gewerkt heb, leek het mij wel eens leuk om dit mee te gebruiken in mijn sterke blonde over een paar weken.
  Voor zover ik kan lezen mag het er gewoon bij samen met de mout aan het begin van de maisch?
  Op de website van Brouwland lees ik dat 20-40% van de stort probleemloos kan maar 40 lijkt me toch nu wel erg veel?
  Ik dacht er een kg aan toe te voegen wat goed is voor 14% van de stort.
  Zijn er nog dingen waar ik best rekening mee kan houden om domme dingen te vermijden? :P

  1.010 in plaats van 1.013 , ziet er goed uit , deze die ik maandag gebrouwen heb is gestopt op 1.017 in plaats van de voorspelde 1.011

  maar zit op 8% alcohol en de gist kan maar 8% aan en heeft een vergisting graad van 73-78 % en heb de 78 % gehaald , dus zal moeten content zijn zeker

  Is er dan geen kans dat je met gushers zit omdat de vergisting eigenlijk niet afgelopen is?... 😉

  Deze gist kon tot 11% gaan maar met 8 g/l bottelsuiker zal het 6,6% worden. Een mooie 7 had beter geweest maar dat % is nu wel ondergeschikt aan de smaak natuurlijk.

  Update:
  Ik heb net de dryhop eruit gehaald en SG nog eens gemeten. Die is best nog wel diep gezakt, naar 1010 terwijl er 1013 voorspeld werd. Maar ik ben daar zeker niet rouwig om hoor. Een paar druppeltjes geproefd uiteraard en hij komt zeer hopfruitig over, wat natuurlijk niet ondenkbaar is. Nu nog 2 weekjes laten staan op 21°C en vervolgens een week coldcrashen. Hopelijk geen hopcreep dan :-) . Ik ben benieuwd!!

  Ik ga mijn pilske nog eventjes uitstellen. De FerMonsters zijn uitverkocht bij BL. Maar er staat al een sterke blonde op de planning. Brouwdag voor deze pils zal hoogstwaarschijnlijk ergens eind april zijn. Hopelijk is die dan nog klaar om te drinken tegen 10 juli 😉.

  Update: Bier staat nu een dikke week op fles. De kleine van de kameraad is vandaag ter wereld gekomen dus meer dan reden genoeg om eentje open te doen. Het bier moet natuurlijk nog rijpen maar we zijn zeker in ons opzet geslaagd. Lekker mout-zoetig, gaat vlot binnen 😉. Blijft een beetje plakken in de mond. Een receptje om bij te houden 😉.

  Eerst en vooral bedankt voor al jullie reacties, rekening houdend met jullie tips kom ik op de volgende versie. Ook deze staat natuurlijk nog open voor aanpassingen:


  BrouwHulp Recept uitdraai  Basis

  OmschrijvingWaarde

  Kenmerk023

  Naam receptPils #1

  Brouwdatum20-03-2021

  BierstijlPils(ener)

  Volume28,0 l

  Begin SG1,047 SG

  Eind SG1,008 SG

  Schijnbare vergistingsgraad83,0%

  Alcoholgehalte5,1 vol.%

  Berekende kleur (Morey)5 EBC

  Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU (+6 tetrahop)

  Brouwzaalrendement80,0 %

  Kooktijd60 min.


  Water en brouwzouten

  HoeveelheidIngrediënt

  20,00 lDemi water + 0,50g/10l Antioxin SBT

  5,00 lWater uit Gr. Braamstraat + 0,50 g/10l Antioxin SBT

  2,00 gCaCl2

  1,70 gCaSO4

  3,00 mlMelkzuur

  0,80 gNaCl

  12,02 lSpoelwater


  Waterprofiel behandeld water

  CaMgNaHCO3ClSO4

  51 mg/l1 mg/l15 mg/l23 mg/l67 mg/l67 mg/l


  Vergistbare ingrediënten

  HoeveelheidNaamMouterijKleur%

  5,50 kgPremium pilsmoutWeyermann2 EBC100,0 %


  Maischschema

  OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

  Stap 160,0 °C1 min.10 min.4,5 l/kg

  Stap 266,0 °C10 min.45 min.4,5 l/kg

  Stap 372,0 °C10 min.20 min.4,5 l/kg

  Stap 478,0 °C10 min.5 min.4,5 l/kg


  Hop

  HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

  20,0 gPerlepellets8,0%60 min.15,6 IBU

  30,0 gSaazpellets3,4%15 min.4,9 IBU

  30,0 gStyrian Goldingspellets3,4%15 min.4,9 IBU

  40,0 gCitrapellets12,0%whirlpool0,0 IBU


  Overige ingrediënten

  HoeveelheidNaamTypeGebruik

  6,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


  Gist

  HoeveelheidNaamType

  46 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist


  ->Ik heb het beginSG een beetje opgetrokken, hij zou nu moeten eindigen op 1008. Dat geeft met 7 g/l bottelsuiker een alcohol% van 5,5. Hoger hoeft dat zeker niet te zijn.
  ->De hopgiften zijn wat aangepast, ik heb nu 40g citra genomen als whirlpoolhop. Hier ben ik nog niet helemaal uit, het is echt de bedoeling dat er maar een hint van citra is, en geen citra-bier. Ik hoop maar dat het niet teveel is.
  ->Ik hou het voor dit bier maar op de W-34/70, die S-189 lijkt me wel een leuk experiment voor een volgende keer.
  ->Met de website van Serge berekende ik een BU/RE - ratio van 8,1. Dat lijkt me wel goed te zitten.

  Ik heb mij vooral op jouw onderwerp gebaseerd :P ...
  Maar leuk dat je die aandachtspunten toch nog even aanhaalt want bij zo'n eerste ondergister kan je al eens dingen over het hoofd zien natuurlijk. Een paar pakjes extra gist bestellen dus, check.
  Ik heb 5 liter kraanwater genomen en 20 liter demi-water. Zo zit er toch nog wat bicarbonaat in het water omdat ik dat hier niet standaard in huis heb. Beter om NaHCO3 aan te kopen en volledig vanuit demiwater te starten? Ik dacht dat ik met het waterprofiel in het recept wel goed zat, ook dat had ik vanuit jouw onderwerp gehaald :P ...

  Vlamuit is zoals het woord zegt: na koken de vlam uit en de hop erbij, op 100° dus. Met die methode heb je nog serieus wat bitterheid en minder aroma.

  Na koelen tot 80° en dan de hop toevoegen noemen we hopstand. Weinig extra bitterheid, meer aroma en hopsmaak. Blijf gerust een half uur op 8O° en koel dan verder. Geen problemen met cold break. Ik pas dit veel toe: veel aroma en veiliger dan dryhop want geen oxidatie of gevaar voor hop creep.

  Ziezo, heb het aangepast in het recept. Maar de hoeveelheid vind ik nog lastig om in te schatten. Omdat het vlamuit is misschien een beetje meer als 10g op 28 liter, maar het mag ook niet te hard overheersen en die citra is wel een dominante hop. :-)

  IBU inderdaad boven de 30 anders mis je het echt. Voor dames inderdaad niet boven de 27:beaming_face_with_smiling_eyes:

  Wat. Betreft de hop... ik vind het zonde om Saaz en ST Goldings als bitterhop te gebruiken voor een lager. zou dan eerder kiezen voor Magnum of Perle voor een Duitse lager (gezien de gist). De Saaz en Goldings dan als aroma hop en de citra als vlam out/hopstand. Misschien een optie? Dan heb je maximaal citrus effect...

  Duitsachtige lagers hebben allemaal een sterk hop aroma (Bitburg, warsteiner, Beck, Veltins etc)

  Prima idee! Zal ik zeker aanpassen.

  De citra in vlamuit is een mogelijkheid, maar dan zit die er toch enkel in tijdens het koelen he? Gaat die dan wel voldoende aroma’s afgeven?

  Nee dan gebruik ik liever wat meer hop hoor. Zolang ik maar niet eindig met een IPA is een IBU’tje meer zeker geen probleem 😉, integendeel.