Berichten van Kristof A

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Na een week op 17°C heb ik overgeheveld, een tussentijdse meting geeft een SG van 1,018 aan. Dat zit toch nog wat boven de voorspelling van 1,015 dus ik vermoed dat die gist nog niet klaar is. De M42 heeft een SVG van gemiddeld 79% en ik zit nu slechts op 75%. Temperatuur werd verhoogd naar 20°C, mss snoept die er in de komende dagen nog wat af.
    Ik heb nu wel eventjes een volle stop bovenaan in de Fermonster gestoken omdat de slang van de blow-off mee in de oxonia steekt in het gistvat waar ik pas uit geheveld heb. Hopelijk kan dit geen kwaad? Het is de bedoeling om morgen de oxonia eruit te laten en dan heb ik de blow-off terug.

    Hij is nog wel 10cm hoger gekropen toen hij in volle actie kwam, maar zeker niet zoals bij jou🙂.

    Die verdant ruikt wel lekker fruitig. We zullen zien wat het oplevert in een stout

    Naar mijn ervaring wil dat niets zeggen hoor. De US-05 bv. ruikt ook erg fruitig tijdens de vergisting maar die heeft een zeer neutraal profiel. 😉

    ze hebben hun eigen stokerij. Dus dat lijkt mij weinig waarschijnlijk. die whisky vaten zijn na x Keer gebruik in principe toch "afval" kan je er beter nog eens bier in doen voor de smaak. en daarna eventueel nog door verkopen voor rookhout voor de BBQ.

    Ze verkopen die vaten ook verder aan kleinere brouwerijen die hier graag eens mee experimenteren voor hun brouwsels. Zo'n vat kost dan nog wel een paar 100 euro.

    Ik heb nog nooit met een blow-off gewerkt, maar wel een keer ook zoveel schuim gehad en dus gedoe met het waterslot. Als ik je foto zie is een blow-off niet meer dan een slang in een emmer water, waardoor je emmer water fungeert als waterslot? Klopt dit?

    Klopt helemaal 😉, het schuim gaat door de slang en komt terecht in het water maar dus geen zuurstof dat naar binnen kan trekken 😉.

    Dat is inderdaad heel wat anders dan mijn stout :) . Deze wil precies graag uit het vat.

    Nog wat tape liggen van een bouwwerk :P?

    Haha ik tape het altijd af want heb ook al gehad dat het schuim langs de zijkanten van de stop erdoor komt ipv door de buis 😉. Door het vast te tapen blijft het goed zitten 😉. Tape komt van het bedrijf waar mijn vader werkt, daar kijken ze niet op een rolleke meer of minder 😁.

    Bijna 24u later is de vergisting goed aan de gang, tis wel een stevig schuimerke (zie foto).

    Hier zit al een goede scheut anti-foam bij en toch loopt er schuim door de blow-off. Gelukkig dat ik deze nu standaard gebruik want met een simpel waterslotje had ik nu weer prullen gehad 😅…

    Dankjewel allemaal! Het zal voor ergens einde maart zijn ;) ...

    Haha… al vast gefeliciteerd!!!! Straks weer een kamer minder om je brouw spullen op te slaan ;(. Maar zoveel cara? Ik zou dat tot 5% beperken anders houd je wel een nadrukkelijke body/zoetje over. Misschien nog een 5% aroma mout van Dingemans?

    In de laatste IPA die ik gemaakt hebt samen met de kameraden zat voor zo'n 12,5% cara-pils in de stort en dit overheerste wat mij betreft absoluut niet. Maar in dit recept is het aandeel cara-mouten (biscuit-mout erbij gerekend) het dubbel dus ik snap je punt wel. De biscuitmout wil ik zeker behouden maar de cara-pils kan evt. wel wat minder en daarvoor meer pilsmout of iets van vlokken in de plaats :) . Merci voor de feedback!

    Hip hip hoera! Het is hier weer prijs. Deze keer geen dochter maar een flinke zoon op komst! (Opvolging verzekerd? 8o )
    Het eerste wat je uiteraard doet is een recept samenstellen voor een biertje ter ere van de volgende generatie die onderweg is ;) .
    Geen fruitige blonde deze keer maar het mag iets steviger zijn. Voor de gelegenheid geen blonde met dryhop maar een tripel die wat sterk blond is. Hier het prototype van het recept:

    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Kenmerk034

    Naam receptBabytwo #1

    BrouwdatumTBD

    BierstijlSterke Blonde

    Volume29,0 l

    Begin SG1,070 SG

    Berekende kleur (Morey)12 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)36 IBU

    Brouwzaalrendement80,0 %

    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    26,00 lWater uit Gr. Braamstraat + 0,50 g/10l Antioxin SBT

    1,50 gCaCl2

    4,00 mlMelkzuur

    14,05 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    81 mg/l7 mg/l14 mg/l137 mg/l69 mg/l79 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    5,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC62,5 %

    1,50 kgCara-pilsWeyermann4 EBC18,8 %

    0,50 kgBiscuitDingemans50 EBC6,3 %

    1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC12,5 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Grensamylase60,0 °C1 min.10 min.3,7 l/kg

    Beta-amylase66,0 °C10 min.45 min.3,7 l/kg

    Alfa-amylase72,0 °C10 min.20 min.3,7 l/kg

    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,7 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    25,0 gPerlepellets8,0%60 min.17,4 IBU

    1,5 gTetrahop/41,0%Bottelen5,4 IBU

    20,0 gStyrian Goldingspellets3,4%15 min.2,9 IBU

    20,0 gFugglebellen3,9%15 min.3,1 IBU

    20,0 gGoldingspellets4,6%15 min.4,0 IBU

    20,0 gSaazpellets3,4%15 min.2,9 IBU

    10,0 gStyrian Goldingspellets3,4%0 min.0,0 IBU

    10,0 gFugglebellen3,9%0 min.0,0 IBU

    10,0 gGoldingspellets4,6%0 min.0,0 IBU

    10,0 gSaazpellets3,4%0 min.0,0 IBU


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    2,0 l starterTrappist High Gravity (3787)bovengist


    Vergisting

    KenmerkWaarde

    Starttemp. vergisting20,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting1,013 SG

    Temp. nagisting22,0 °C

    Temp. lagering1,0 °C


    Extra opmerkingen
    -> Ik heb bij het brouwen van de milk-stout vandaag eens geproefd van de wort alvorens de donkere mouten toe te voegen, daar zat een gedeelte biscuitmout bij en ik was zeer aangenaam verrast, volgens mij past die goed in dit recept dus daarom die erbij genomen.
    -> Nog wat overschot van hoppen, het zijn allemaal hoppen zonder uitgesproken smaak maar samen geven ze hopelijk een mooie hoppige toets al hoeft die absoluut niet te overheersen.
    -> Het is alweer even geleden dat ik mij nog eens aan vloeibare gist gewaagd hebt (vooral uit gemakzucht) maar voor de gelegenheid wil de Westmalle-gist van Wyeast nog eens gebruiken. Voldoende schuimstop zal nodig zijn :) . Hij gaat ook niet op de ondergrens omdat een banaantje in het eindproduct wel welkom is. Een keer opkweken in 2 liter wort is hopelijk voldoende voor zo'n 24-25 liter wort van 1,070 SG.

    Laat maar horen wat jullie vinden ;-).

    Vandaag mij eens gewaagd aan deze milk stout (al is er nu nog geen 'milk' aan te pas gekomen :P ...).
    Brouwdag vlot verlopen, ik had uit voorzorg mijn rendement wat lager geschat (omwille van de hoge moutstort) maar bleek niet nodig te zijn. We zijn gestart op 1,073 ipv de geschatte 1,068 ;) ... Er zijn ergere dingen. De M42 zit erbij en laat maar gaan. In de tussentijd ook zo'n 22 liter quadrupel gebotteld. Ik kijk al uit naar het proevertje van volgende week! ;)

    Op 14 dagen is de hergisting misschien wel compleet maar de kans dat je bier al op smaak zal zijn is eerder klein. Als je al het bier al meteen terug koud gaat zetten in de frigo dan ga je het rijpingsproces serieus vertragen (lees: bijna stopzetten). Dat mag naar mijn idee gerust wat langer op kamertemperatuur staan. 😉 Ik weet niet welke gist je gebruikt hebt maar van 1090 naar 1010 lijkt me zeker oké te zijn 😉. Straf biertje!

    Ik heb hier ook nog Voss Kveik liggen waar ik iets mee wil doen. Zou dit wat kunnen zijn met dit recept? Als ik het gistprofiel erop nalees is het toch neutraal/fruitig en dat zou mooi kunnen aansluiten bij de hop. :/

    Ik heb er deze zomer eentje mee gemaakt, hoofdvergisting op 28 graden. Is qua gistprofiel vrij neutraal geworden naar mijn beleving maar lekker in combinatie met amarillo en cascade hop 😉. Die kan natuurlijk vele hogere temperaturen aan dus mss dat eens proberen als je een duidelijker gistprofiel wil bekomen?

    Deze vond ik wel lekker. Misschien nog iets te licht voor wat je wil (maar 6.6%) maar lekker was hij wel : Fetchez La Vache


    Wat ik je zou aanraden is zorgen voor voldoende body of hoparoma. Een saisongist vreet een wort letterlijk leeg, zeker de Belle Saison, en hoewel er wel een gistsmaak voor in de plaats komt vind ik het gevaar van een saison dat hij snel te leeg gaat smaken.

    Ik kan wel bevestigen wat Walter zegt, het bovengenoemde recept is gezakt tot onder de 1,000 SG zoals je kan zien, maar het is absoluut geen 'leeg' bier, die belle saison zorgt in mijn ogen voor een uniek profiel dat ik nog niet ben tegengekomen bij een andere gist :) .

    Ondanks dat die niet "sterk" is, deze saison is bij mij nu een kleine maand op fles en ik ben daar om eerlijk te zijn wreed content van ;) . Achteraf bekeken had 2 zakjes gist genoeg geweest maar ik had er 3 dus ik heb alles er gewoon ingekieperd ;) .
    Als jij hem 'sterk' wilt is wat meer mout en evt. suiker zeker een optie, de smaken komen vooral uit hop en gist vind ik bij dit bier.


    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Kenmerk030

    Naam receptSaison #1

    Brouwdatum7/07/2021

    BierstijlSaison

    Volume29,0 l

    Begin SG1,047 SG

    Berekende kleur (Morey)9 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)41 IBU

    Brouwzaalrendement78,0 %

    Kooktijd60 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    26,00 lWater uit Gr. Braamstraat + 0,50 g/10l Antioxin SBT

    0,20 gCaCl2

    1,20 gCaSO4

    5,50 mlMelkzuur

    13,04 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    78 mg/l7 mg/l14 mg/l134 mg/l43 mg/l105 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    3,00 kgPilsmoutWeyermann3 EBC50,0 %

    3,00 kgVienna moutWeyermann7 EBC50,0 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Grensamylase60,0 °C1 min.10 min.4,3 l/kg

    beta-amylase66,0 °C10 min.45 min.4,3 l/kg

    alfa-amylase72,0 °C10 min.20 min.4,3 l/kg

    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,3 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    24,6 gPerlepellets8,0%60 min.18,4 IBU

    1,6 gTetrahop/41,0%bottelen6,1 IBU

    25,0 gCentennialbellen9,0%15 min.9,5 IBU

    25,0 gAmarillobellen7,5%5 min.3,2 IBU

    25,0 gCentennialbellen9,0%5 min.3,8 IBU


    Overige ingrediënten

    HoeveelheidNaamTypeGebruik

    6,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


    Gist

    33g[/data]
    HoeveelheidNaamType

    Belle Saison ()bovengist


    Vergisting

    KenmerkWaarde

    Starttemp. vergisting24,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting24,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting24,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting0,998 SG

    Schijnbare vergistingsgraad104,3%

    Temp. nagisting27,0 °C

    Temp. lagering2,0 °C

    Weekje voor de brouwdag nu 😁… Hoe/wanneer zouden jullie de donkere mouten toevoegen? Ik vind het wat lastig inschatten in hoeverre de lactose de gebrande smaak zal compenseren. Einde maisch? Coldsteepen? 😉

    Kleine update: Net de coldcrash ingezet, bier is uiteindelijk gezakt naar 1,016 wat overeenkomt met een SVG van 83%, ligt wel in de lijn van de verwachtingen met de Lallemand Abbaye. Hij proeft ook 'klaar' voor zover dat kan dan ;) ... Volgende week zaterdag bottelen en zondag een Milk Stoutje brouwen, ik kijk ernaar uit!

    Na 6 dagen overgeheveld, de Lallemand Abbaye heeft het bier van 1,080 naar 1,019 gebracht. Vergisting was nog heel lichtjes bezig dus ik verwacht nog een paar puntjes die eraf zullen gaan. Het proevertje was alleszins veelbelovend en sluit aan bij wat ik wou voor deze quadrupel ;) . Temperatuur van 17°C naar 20°C gebracht en nu nog een paar weken gerust laten ;) !

    Met die 8l onder de bodem van de moutkorf in de Brewmonk gebruik ik liefst zoveel mogelijk maischwater. Het spoelproces in zo’n Brewmonk is ook maar zus en zo ten opzichte van wat ik met de vrienden doe met hevelfilter in biervaten. Dus mijn gezond verstand zegt dat ik beter zoveel mogelijk maischwater gebruik om een goed rendement te halen.. 😉

    Als je altijd dezelfde installatie gebruikt en even lang kookt, is dat de enige constante. Verlies in kookketel kan al eens variëren, bv hopbellen of pellets geeft al een verschil. 🤔

    In alle eerlijkheid heb ik het niet in detail opgeschreven en brouw ik wat meer ‘op gevoel’… Foei foei 😅..

    Deze vandaag gebrouwen, het wort staat nu te koelen tot 17°C in de ijskast en dan kan de gist erbij ;) ...
    Eigenlijk heel vlotte brouwdag gehad. Achteraf bekeken mijn verliezen toch wat anders ingeschat. Ipv van 25 liter aan 1,091 SG is het 27 liter aan 1,080 geworden. Allicht is het haalbare rendement iets minder bij bieren met een hoger stamwort. Het zal eerder een 9% ipv een 10% worden maar dat is van ondergeschikt belang ;) .

    Die M31 is een fijne gist, gist erg lang door (var diastaticus), dus een lekker droog biertje........1 nadeel: hij plakt absoluut niet aan de bodem van de fles, dus heel voorzichtig uitschenken, en dan nog zie ik vrij snel gist meekomen. Hebben julllie die ervaring ook? Ik zou bijna een bottelgist willen gaan gebruiken.


    Bij MJ zijn de M31, M41 en M29 var diastaticus.......

    Waarom zou je geen bottelgist gebruiken? Het heeft naar mijn mening enkel voordelen:
    -Geen risico op te weinig actieve gistcellen die overblijven
    -Het gistlaagje blijft mooi aan het flesje kleven
    -Bottelgist heeft een neutrale smaak dus de smaak van je bier zal er niet door veranderen.
    -Het gaat snel, na een week kan je je eerste flesje al eens proeven en heeft het al veel koolzuur (waarmee ik niet bedoel dat je bier al klaar is natuurlijk!)

    Goed gebrouwen bier volgens de regels van de kunst, evoluren vele weken zelfs maanden. Ze worden volgens mij beter van smaak, de harde hop bitterheid verzacht, de schuimkraag vaster.

    Voorwaarde, donker, koel en op constante temperatuur bewaard.

    Ben ik het mee eens maar de duur om dit te bereiken is toch voor elk bier wat anders? En ik vroeg mij af wat hiervan de oorzaak is 😉..

    Grej of the day:

    Ik worstel al even met een vraagstukje dat hier z’n plaats wel krijgt denk ik. Ik heb gemerkt dat er een zeker verschil zit in duur voor wanneer een bier ‘rijp’ is om te drinken. Met rijp bedoel ik een stabiele smaak, een stabiele schuimkraag,… Ik heb al bieren gebrouwen waar dat na enkele weken al het geval was (naar mijn gevoel) maar ook al bieren waar dat enkele maanden geduurd heeft. Wat is hier nu de oorzaak van? De gistkeuze? De duur van de lagering in het gistvat? De gekozen ingrediënten? Een combinatie van dat alles en nog veel meer?


    Is er iemand die hier wat meer inzicht in kan verschaffen? 😉

    Welkom!
    Na een aantal jaren brouwen op basis van boeken en zelfstudie ben ik eens gaan meebrouwen met Koen Sels. Net zoals met alles is een beetje praktijkervaring veel meer waard dan een boek van voor af aan lezen dus als je op korte tijd wil bijleren raad ik je aan om eens ergens mee te gaan doen ;) .

    Gelukzakken zijn jullie....! :thinking_face: :grinning_face_with_sweat: :rolling_on_the_floor_laughing: Ik heb er zelf nog maar 1tje van staan, maar die is voor een beroemde brouwmaat waarvan de naam met een "S" begint, dus we zijn "uitverkocht"... :smiling_face_with_smiling_eyes: Dees is al wat ik nog staan heb van biertjes die voldoende lang op fles staan om gedronken te kunnen worden, dus veel is het niet hé, de volgende lichting is in de maak, dus voor VHM 2022 ga ik er al wat moeten opzij houden, heb momenteel wel nog een Isid'or op keg staan, dus zonder bier gaan we niet vallen hé... :grinning_face_with_sweat:

    Hieronder de "voorraad" op dronk zijnde bieren, 7 stuks, waarvan er nog "uitdelers" zijn: :face_with_hand_over_mouth:


    Geen beschrijving beschikbaar.

    Die koffie-stout staat hier nog in de wachtrij ;) , ik ga hem nog even bewaren tot het buiten wat frisser wordt ;) .