Berichten van guidomarree

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Mijn volgende bier op de planning zal een Dobbel Palm kloon zijn. Aangezien deze enkel tijdens de feestdagen te verkrijgen is en ik deze gewoon heel het jaar wil kunnen drinken 8o. Na wat opzoekwerk bij dit recept uitgekomen.

    Iemand ervaring en opmerkingen/verbeteringen aan mijn recept?

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    003

    Naam recept

    Dobbelere Palm

    Brouwdatum

    20-05-2020

    Bierstijl

    Pale Ale (Belgisch)

    Volume

    15,0 l

    Begin SG

    1,050 SG

    Berekende kleur (Morey)

    14 EBC

    Berekende bitterheid (Rager)

    25 IBU

    Brouwzaalrendement

    75,0 %

    Kooktijd

    90 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    15,00 l

    Water uit Zutphen

    6,15 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    12 mg/l

    2 mg/l

    27 mg/l

    74 mg/l

    12 mg/l

    15 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    1,65 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    48,5 %

    1,65 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    7 EBC

    48,5 %

    0,10 kg

    Caramunich II

    Weyermann

    120 EBC

    3,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Stap 1

    53,0 °C

    1 min.

    10 min.

    4,4 l/kg

    Stap 2

    60,0 °C

    1 min.

    40 min.

    4,4 l/kg

    70,0 °C

    1 min.

    25 min.

    4,4 l/kg

    78,0 °C

    1 min.

    5 min.

    4,4 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    21,0 g

    Saaz

    pellets

    4,3%

    90 min.

    19,9 IBU

    21,0 g

    Saaz

    pellets

    4,3%

    15 min.

    5,3 IBU

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    11,5 g

    SafAle English Ale (S-04)

    bovengist

    Onlangs bij het inslagen van hoppen heb ik in een opwelling en door de aantrekkelijke kortingsprijs, de Southern Aroma en Southern Dawn hopkorrels gekocht. Echter aangezien ik nog niet veel ervaring heb met welke hop waar te gebruiken weet ik niet goed in wat voor recept deze zouden passen.


    Heeft er iemand ervaring met deze hop of eventueel tips waarbij dit goed zou smaken?

    Southern Aroma

    Southern Dawn

    En wat brouwhulp niet goed doet is je hoeveelheid spoelwater berekenen. Wat brouwhulp wel goed doet is in de checklist aangeven tot hoeveel liter je in de kookpan moet spoelen. Dus zorg voor een 2 tot drie liter meer spoelwater wat brouwhulp berekend, en spoel tot het juiste volume in de ketel.


    Maar belangrijk, zorg dat jouw installatie goed in brouwhulp staat, anders gaan de berekeningen mis. Begin met de juiste liters en afmetingen van je pannen. Later kun je na een paar keer brouwen je verliezen, verdamping en rendement finetunen.

    Oke, zal hier volgende keer zeker rekening mee houden.

    Voor dat ik ben beginnen brouwen heb ik al mijn waarden inderdaad zo goed mogelijk in brouwhulp geïmplementeerd. Ook al op voorhand gemeten hoeveel water er zou verdampen en dergelijke. Dus hoop dat dit al juist zit, maar zal met de tijd verbeteren.

    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    Omschrijving Waarde

    Kenmerk: 001

    Naam recept: Chouffe Kloon

    Brouwdatum: 25-04-2020

    Bierstijl: Bitter blond

    Volume: 12,0 l

    Begin SG: 1,075 SG

    Berekende kleur (Morey): 10 EBC

    Berekende bitterheid (Rager): 17 IBU

    Brouwzaalrendement: 75,0 %

    Kooktijd: 75 min.


    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid Ingrediënt

    13,00 l Water uit Zutphen

    4,70 l Spoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    Ca Mg Na HCO3 Cl SO4

    12 mg/l 2 mg/l 27 mg/l 74 mg/l 12 mg/l 15 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid Naam Mouterij Kleur %

    3,26 kg Pilsmout Dingemans 3 EBC 92,1 %

    0,28 kg Bruine kandijsuiker Supermarkt 10 EBC 7,9 %


    Maischschema

    Omschrijving Temperatuur Stap tijd Rust tijd Beslagdikte

    60 60,0 °C 5 min. 45 min. 4,0 l/kg

    70 70,0 °C 10 min. 30 min. 4,0 l/kg

    75 75,0 °C 5 min. 5 min. 4,0 l/kg

    78 78,0 °C 5 min. 5 min. 4,0 l/kg


    Hop

    Hoeveelheid Naam Type % alfazuur Kooktijd/toevoeging IBU

    13,5 g Fuggle bellen 4,5% 75 min. 15,0 IBU

    7,0 g Saaz pellets 4,3% 15 min. 2,2 IBU


    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid Naam Type Gebruik

    6,10 g Korianderzaad specerij koken



    Als extra opmerking wel dat ik bij het filteren, na het maischen, het spoelwater er te vlug heb bijgedaan. Dus te ongeduldig met het wachten op het verkrijgen van een filterbed en waarschijnlijk te bruut het spoelwater er bij gedaan, waardoor het filterbed ook weer werd verstoord


    Uit deze totale ervaring toch beseft dat ik eens een dag met een ervaren brouwer zou willen meelopen. Dus als de quarantaine voorbij is zal ik eens enkele personen, die in mijn buurt wonen van op dit forum, contacteren.

    Bedankt voor de uitleg. Ik heb zelf het recept ingevoegd in brouwhulp en daaruit kwam de hoeveelheid spoelwater. Dus ook letterlijk die hoeveelheid toegepast.


    Maar het recept dat hierboven staat is niet de hoeveelheid dat ik heb gebruikt. Aangezien die voor 30 liter wort is en ik maar 11,5 wilde bereiken. Het aangepaste recept zal ik zo online proberen te zetten. Misschien vind je daar de fouten in.

    Ik heb het ook niet weggegooid, vond het anders zonde van mijn dure wyeast gist die al was geactiveerd. Dus we gaan afwachten wat het wordt. En misschien wordt het mijn beste bier tot nu.


    En inderdaad, ik heb proberen meten, maar natuurlijk niet goed genoteerd.

    Weer wat bijgeleerd voor volgende keer en ga het zeker meenemen in mijn planning.

    Een zware brouwdag. Het is niet allemaal zo vlot gegaan als dat ik hoopte. En heb van de geoogde 11,5l maar 8 liter overgehouden. met een sg van 1075 zat ik wel in de richting al.


    De kleur van mijn uiteindelijke wort vond ik vrij raar. Kan iemand mij zeggen dat dit normaal is? En dat het nog gaat goed komen. Of is het gewoon afwachten en misschien zelfs om weg te gooien?

    Bij deze ga ook ik een Chouffe kloon proberen maken. Vooral omdat het mij niet het moeilijkste recept lijkt om te maken en ik heb bij mijn vader een extra liefhebber in huis. (Plus ik moet hem ook tevreden houden aangezien ik zijn garage er voor gebruik 8o)

    Opmerking: het zal mijn eerste volmout brouwsel zijn.


    Voor het recept zal ik het bewezen recept van het nederlandse forum gebruiken.

    Chouffe kloon - Hopmans


    Naam brouwsel: CHOUFFE 2
    Biertype: Tripel
    Begin SG: 1070
    Eind SG: 1007
    Kleur (berekend): 10,5 EBC (Morey)
    Berekende bitterheid: 19,5 EBU (Tinseth)

    Vermeld de hoeveelheden per 30 liter wort/bier

    Mout
    8510 gram 92 % Pilsmout 3 EBC
    0740 gram 08 % Bruine kandij 17 EBC
    9250 gram totaal

    Water
    35,0 L maischwater
    13,3 L spoelwater

    Maischschema
    60ºC 45 min.
    70°C 30 min.
    75ºC 05 min.
    78ºC 05 min.

    Hop
    35 gram Cascade 6,7 % alfa bloemen kooktijd 75 min
    18 gram Saaz 3,5 % alfa bloemen kooktijd 15 min

    Kruiden
    16 gram Koreander(zaad) gevijzeld kooktijd 05 min

    Kooktijd
    Totale kooktijd wort: 75 min

    Gist
    Naam gist: La Chouffe
    Starter: 2 ltr 2 uur belucht

    Vergistingstemperatuur en duur
    hoofdgisting 04 dagen bij 20 gr C
    lagering 14 dagen bij 20 gr C

    Bijzonderheden
    Brouwzaalrendement: 54%
    Extractgehalte: 17,1 graden Plato
    Alc. 8,0 %vol.


    Hierbij zal ik een kleinere hoeveelheid brouwen, ivm dat ik het gist Wyeast 3522 zal gebruiken en nog geen middelen heb om een giststarter te maken.


    Als vraag hierbij wel:

    Door geen voorraad bij brouwland heb ik geen styrian-golding of cascade kunnen bestellen. Deze waren beide in het oorspronkelijke of aangepaste recept gebruikt.

    echter heb ik wel Goldings of Fuggles ter beschikking.

    Welke zouden jullie aanraden ipv de bedoelde?

    Vraagje aan topic starter Petoet (of anderen die het hebben geprobeerd), Is het gelukt om zonder gistvoeding met een giststarter en 1 pak wyeast je bier te laten gisten?

    Zelf aankomend weekend een simpele LaChouffe kloon op de planning als eerste volmout brouwsel, maar zou ineens een iets grotere hoeveelheid ( a 20l) willen brouwen. Echter geen magneetroerder en gistvoeding ter beschikking, dus zou de shaken not stirred methode willen proberen.


    En anders toch de batch hoeveelheid verlagen naar 15l en het enkel met deze ene smackpack proberen.

    Zelf exact hetzelfde begonnen. En komend weekend, na mijn eerste 2 blikbrouwsels, eindelijk beginnen met volmout brouwen.


    1e recept:

    * Brewferm bierkit Belgian Tripel

    * Gist: Belgian Tripel M31

    *late suikertoevoeging


    En als tweede heb ik al iets extra geprobeerd (drooghoppen) (recept gevonden op Nederlands forum)


    * Brewferm bierkit English IPA

    * Gist: Safale US-05

    ipv 1kg suiker:

    * --Half beerkit enhancer muntons

    * --Half Moutextract poeder Muntons donker 44-70 EBC (achteraf bleek dit te donker)

    * drooghoppen met hopkorrels Goldings


    Het 2e recept durf ik zowaar lekker te noemen. En niet veel complexer gemaakt.

    Hierbij wel de opmerking dat ik bij het 2e recept een gistingskast had gebouwd, dus dit kan ook de smaak veel beïnvloeden.


    Veel succes alvast. En als je dingen nog moet aankopen, kijk zeker 2dehands. Zelf mijn starterkit voor de helft van de prijs kunnen kopen en deze was maar 1 keer gebruikt. Als je dan de microbe te pakken hebt kan je stap voor stap dingen bijkopen:

    Zelf heb ik dit al extra bijgekocht:


    (Voor mijn 2e blikbrouwsel)

    *Gistingskast:

    *--oude koelkast (gratis op 2dehands)

    *--inkbird itc-308 (via aliexpress, €32, maar soms met korting op amazon nog goedkoper)

    *--7m verwarmingsdraad (via aliexpress, €12)

    *--klemmen


    (voor het volmout brouwen)

    *moutmolen (€15 2dehands)

    *koelspiraal (€20 marktplaats.nl) (je kan ook een warmtewisselaar kopen, maar leek voor mij meer moeite om schoon te maken en aan te sluiten)

    *weckketel (€40)

    *Mattmill filterplaat (€20, via nederlandse hobbybrouwforum)


    Dit is mijn vooruitgang tot nu toe. Het is niet perfect, maar wel een voorbeeld hoe dat je verder in je brouwen kan geraken door niet te grote kosten te moeten doen. Ik zou zeggen, kijk vooral ook veel op 2dehands/marktplaats. Hier kan je veel spullen vinden van hobbybrouwers die stoppen. Ook kan je geluk hebben op de marktplaats van dit forum

    als er maar 9 liter in het vat zit, dan is er 21 liter "gas" boven. Dit gaat redelijk wat uitzetten en krimpen naar gelang de temperatuur en dus ook lucht naar binnen zuigen.. Meteen ook de reden waarom ze aanraden om, als je overhevelt naar een lageringsvat, zo weinig mogelijk kopruimte te hebben.

    Ook in een gistingskast?


    En inderdaad mbroek , dat zou aangeraden zijn. Echter was dit enkel bij deze batch. Aangezien het mijn eerste keer was en met een blik. Ondertussen heb ik mij al wat extra materiaal aangeschaft waarmee ik toch batchen van 20 liter wil gaan maken. Spijtig genoeg is mijn filteremmer nog ergens in Nederland blijven hangen 😅 dus zullen nog iets langer moeten wachten of een tussentijdse oplossing verzinnen.


    Maar 20 liter zou al beter zijn in een 30l vat toch?

    Al bedankt voor de reacties, laat ze maar komen, alle hulp is graag meegenomen.


    Op dit moment gebruik ik de standaard brouwemmers verkregen in het startpakket van brewferm. En ik vul mijn flesjes met een afvulpijpje. Nu ook enkele flesjes afgesloten met de kronen die zuurstof zouden opnemen om het verschil te proeven.


    Inderdaad, de emmer begint al wat te ruiken. Tot nu toe met te laten luchten gaat het meeste wel weg. Maar zal ooit overstappen naar een glazen of RVS vat.


    Ook wel ter info. Het eerste brouwsel was maar 9 liter. Dit laten gisten in de emmer, die 30 liter is. Dus invloed van de overbodige ruimte? Alhoewel dit door de opgebouwde druk weinig invloed zou kunnen hebben toch?

    Kleine update:


    De Brewferm Belgian Tripel staat nu al bijna 1,5 maand op fles. Na 10 dagen (test genoeg koolzuur), 1 maand en 1,5 maand geproefd. Ik zelf vind het niet echt een lekker bier, kan het niet goed beschrijven. Gelukkig vindt mijn vader het wel te drinken.

    Echter de vraag of er veel van de smaak nog zal veranderen bij langer op fles te staan? En is hier een temperatuur voor aangeraden? Op dit moment staat deze gewoon buiten in een hoek, uit de buurt van direct zonlicht.


    Mijn 2e brouwsel staat ook op fles. Deze rook al lekkerder toen ik in de tussentijd de koudhop heb toegevoegd. Echter bij het bottelen was het een andere minder lekkere geur. Maar gewoon afwachten, morgen ga ik deze nakijken op koolzuur en al even proeven. Verschil bij dit brouwsel is ook dat ik een vergistingskast heb aangeschaft en eerste keer heb gekoudhopt.


    Nog een kleine vraag ivm gistingsvaten. Mijn standaard plastic "emmers" lijken altijd goed afgesloten. De watersloten werken constant. Is er toch veel verschil met een glazen mandfles? Vooral dan om de zuurstof die nog zou binnenkomen bij het nagisten. Heeft er iemand beide methodes al vergeleken en een groot smaakverschil gemerkt.


    Kort:

    1. smaakverschil langer op fles

    2. smaakverschil emmers VS glazen mandfles

    3. smaakverschil overhevelen voor nagisting of niet (nagisting van 2 weken)


    Alvast bedankt ;)

    Zelf ook vrij nieuw op dit forum, maar zat ook wat aan de financiële kant te denken.

    Voor wie maak je op dit moment het bier? Want indien het enkel voor jezelf en vrienden is, kan je altijd aan je vrienden een kleine bijdrage vragen. Opzich drinken ze dan een exclusief, handgemaakt, ambachtelijk bier :thumbup: en nog goedkoper dan uit de supermarkt. En met het geld dat je er van terugverdient kan je toch al nieuwe grondstoffen kopen. Dat is toch mijn planning 8o (indien het bier te smaken valt :|)


    Om de grotere investering terug te verdienen heb ik nog niet over nagedacht. Zelf ben ik nog maar kleinschalig bezig. Maar dan zou inderdaad de volgende logische stap misschien een vzw zijn. Alhoewel ik niet weet hoeveel je moet brouwen om een ROI te krijgen.

    Zojuist aan het rondkijken geweest voor goede (na)gistingsvaten die in mijn kleine koelkast/gistingskast zullen passen. Dus iemand al ervaring met de Brewferm Royal Bubblers gehad?

    Deze lijken mij makkelijk schoon te maken en minder hoog dan een dame jeanne.

    Wel spijtig dat deze enkel in 8, 14 en 20 liter beschikbaar zijn. Aangezien de bierbrouwpakket, waar ik momenteel nog mee werk, meestal 9 tot 23 liter produceren.

    Even verder gaan op deze vraag.

    Ik ben zelf bezig met mijn eerste blikbrouwsel. Op dit moment is de hoofdgisting juist voorbij en zit de 9 liter nog in een gistingsvat van 30 liter. Aangezien ik nog geen kleinere vaten heb, enkel van 30 liter, zou het verstandig zijn om deze over te hevelen? Of toch beter om momenteel in dit vat nog 2 weken te laten nagisten. En daarna over te hevelen om te bottelen?


    Ik ben al wel aan het rondkijken om kleiner gistingsvaten te kopen. Aangezien blikbrouwsels meestal van 9 liter tot 23 liter lopen, vroeg ik mij af wat een goede maat van vat zou zijn om mee te beginnen. Aangezien er voor de nagisting best niet teveel overschot mag zijn. Ikzelf dacht aan eentje van 14 liter voor de kleinere batchen. En dan die van 30 liter gewoon nog te gebruiken voor de grotere batchen.


    Tips zijn welkom, alvast bedankt.

    Hey allemaal,

    Ik ben met mijn eerste brouwsel bezig. Dit is een blikbrouwsel, brewferm Belgian Tripel met m31 gist. Hierbij probeer ik gelijk met een late suikertoevoeging te werken.


    Vorige zaterdag, 11/02, heb ik het in het gistvat gedaan. Hierbij, bleek achteraf, dat ik het dubbele aantal gist heb in gedaan.


    Vandaag, een week later, is de hoofdgisting nog bezig. Wat raar is met het dubbele aantal gist. En nu vroeg ik mij af of ik toch al de late suiker zou toevoegen of echt moet wachten tot de hoofdgisting voorbij is?


    Op dit moment komen er bellen om de 20 seconden door het waterslot.


    Alvast bedankt

    Hallo allemaal,

    Mijn naam is Guido, ik ben een 26 jarige man woonachtig in Stabroek, te Noorden van Antwerpen. Momenteel woon ik nog bij mijn ouders, maar ben al wel opzoek naar een appartement. Dit zal dus wel wat invloed hebben op mijn brouwen 😧 . Ik werk zelf als automation ingenieur, dus misschien zal dit in de toekomst ook nog eens van pas komen 😁

    Momenteel heb ik nog niks gebrouwen, maar heb ik al wel veel info op dit, en het Nederlandse, forum gevonden.

    Zo heb ik nu een 2dehands Brewferm deluxe kit gekocht (weer wat extra geld dat naar bier kan gaan 😊 ) en zijn mijn eerste blikken, gist en hop besteld bij Brouwland.

    Ik hoop dit als beginnende hobby te kunnen doen en rustig aan van blik over te stappen naar een volledig proces. Maar we zullen het stap per stap doen, zodat ik zeker het proces begrijp en correct kan werken.

    Mijn eerste 2 bestelde creaties zijn niet het meest complexe, maar al wel iets uitgebreider dan enkel het blik. Vooral omdat ik overal had gelezen dat het gist bij het blik niet zo een lekkere smaak geeft.


    Zo zal ik beginnen met een


    * Brewferm bierkit Belgian Tripel

    * Belgian Tripel M31


    En als tweede al iets extra proberen (drooghoppen) (recept gevonden op Nederlands forum)


    * Brewferm bierkit English IPA

    * Safale US-05

    * --Half beerkit enhancer muntons

    * --Half Moutextract poeder Muntons donker 44-70 EBC

    * drooghoppen met hopkorrels Goldings


    Aangezien ik bij mijn 2e recept maar de helft van de enhancer en extract zal gebruiken ben ik aan het denken hier ook wat van te gebruiken bij mijn tripel.

    En bij het drooghoppen zal de hoeveelheid, wanneer precies, hoelang het er in moet blijven en hoe ik ga bottelen zonder resten hop er in te krijgen, nog even uitzoeken worden.

    Indien jullie tips (hierover of over iets anders) hebben, laat het dan zeker weten.


    Ik kijk al uit naar de vele kennis die ik hier zal opdoen.


    Groeten,

    Guido