Berichten van guidomarree

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Als je wat verder op het Net zoekt dan vind je vermoedelijk ook de verhalen (en mogelijk zelfs foto's) van een kapot gesprongen DIY Dame janne CCT.
    Als je bier een beetje te fel schuimt en de dip pijp die bij het omdraaien voor de ontluchting moet zorgen raakt verstopt, dan heb je gegarandeerd een bommetje van 30l wort, De stop kan immers er niet uit daar het volle gewicht van de DJ op dit punt steunt en de stop op zijn plaats houd. Dit in tegenstelling bij het normale gebruik van een DJ, als je waterslot dan verstop raakt vliegt gewoon je stop van de fles

    Oei, dan houd ik het wel op zijn normale kant :grinning_face_with_sweat:

    Ik weet niet of het geniaal is of helemaal niet werkend, maar zojuist het volgende tegengekomen op marktplaats.

    Namelijk een mandfles die ondersteboven in een houder kan worden gezet, met een aangepaste dop waarbij het gist kan worden afgetapt. Dus eigenlijk een mandfles CCT.


    Iemand dit al eens geprobeerd? Werkte het of zou het kunnen werken? Het heeft mijn interesse wel gewekt.

    1 ml per fles van 5L? Lijkt mij toch meer dan voldoende. Maar al bij al mag je zeker aannemen dat als je het niet gebruikt had, je koelkast volledig had vol gehangen. Want uiteindelijk waren je flessen wel goed gevuld tot aan de versmalling.

    Als Serge zegt, nooit meer dan 2 cm, moet je dat bekijken in een vat zonder versmalling naar boven toe. Hoe smaller de fles, hoe hoger het schuim.

    Maar volgens mij komt dit wel goed.

    Welke waren de hevige schuimers? Waarschijnlijk de Kveik en de Nottingham?

    Nottingham was echt het dopje er vanaf gegaan en zat er amper nog iets in het waterslot. Kveik was dan iets rustiger gegaan, want hier zat het waterslot nog half gevuld.

    De s-04 heeft geen problemen gegeven en de t-58 heeft ook harde geschuimd, maar die was ook heel vlot aan het vergisten.


    Serge, oké, kan zijn dat het 0,5ml was. Is niet makkelijk af te lezen door de stroperigheid en de plastic pipetjes. Volgende keer iets minder vullen en meer in de gaten houden.


    Wat is het effect van een druppeltje meer? Heeft dit invloed op de smaak of de schuim houdbaarheid van het toekomstige bier?

    Te weinig schuimstop gebruikt, ik heb sinds ik de schuimstop gebruik nooit meer dan 2 cm schuim.
    Het gebruik van een blow off heeft een groot nadeel dat is dat je al je actieve gist uit je gistvat dumpt.

    Hoeveel dan voor 5liter? Iedereen raadde 1 druppel aan.


    En bij een waterslot, is dan ook het actieve gist er uit gegaan? Of blijft dat beter zitten.

    Voila, het einde van een volle dag brouwen. 4 keer 5 liter. Kveik, Nottingham, S-04 en T-58.


    Eerste keer melkzuur en schuimstop toegevoegd.


    Over het algemeen een goede brouwdag. Juist voor het brouwen mijn beoogde sg nog verlaagd, aangezien ik niet zeker wist of er 6,3kg mout in de binnenpan zou passen. Dus voor 5,45kg mout en 8g magnum gegaan. Mijn beoogde 1.054 sg perfect gehaald. Denk de eerste keer dat het zo goed lukte. Eigenlijk niet eens op het sg gelet en deze keer meer op het aantal benodigde liters gebrouwen. (ik moest zeker 20l hebben voor het experiment)


    Ben benieuwd naar het resultaat en vooral de verschillen.


    Nu heb ik van elk gist natuurlijk nog een half zakje over. Vind het wat zonde om die allemaal weg te gooien. Is het nog lang houdbaar indien ik het vacuüm verpak en gekoeld bewaar? Of is het vrij nutteloos.

    Oeps, bedenk ik mij wel juist dat het lageren in een ander vat moeilijk zal gaan, aangezien ik maar 4 glazen gistvaten heb. Opzich was het gewoon mogelijk om te lageren in hetzelfde vat, zolang het niet te lang zou duren toch?

    Oké, bedankt, pH meting zal zeker er nog bijkomen. :winking_face:

    Nu was de vraag of brouwhulp wat nauwkeurig is. Zoals mbroek aangeeft is dit dus vaak iets te zuinig, maar beter dan niets. Daarom zal ik er vandaag ook zo mee werken.


    Zijn er voor de rest nog opmerkingen/tips voor het recept en experiment?


    Ik wil ook voor de eerste keer schuimstop gebruiken, aangezien het in 5l vaatjes zal gisten en deze dus vrij vol zullen zitten. Dus 1 druppeltje per gistvat zou dan goed genoeg moeten zijn.

    Zoals de titel aangeeft heb ik last minute besloten om morgen te gaan brouwen.

    Nu wil ik hierbij wat gaan experimenteren door de uiteindelijke batch op te splitsen in 4 en bij elk kleine vat een andere soort gist te gebruiken. Zo kan ik echt eens proeven wat de verschillen nu zijn.

    Ook wilde ik nog wat resten op beginnen maken. Daarom is het een 'blonde' met Pale ale mout geworden.

    Volgende recept heb ik snel even samengesteld, basic biertje dus, maar hopelijk wordt het toch iets lekkers.

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    011

    Naam recept

    Experiment 01

    Brouwdatum

    30-12-2020

    Bierstijl

    Blond

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,060 SG

    Berekende kleur (Morey)

    16 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    24 IBU

    Brouwzaalrendement

    65,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    18,44 l

    Water uit Stabroek

    9,92 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    86 mg/l

    6 mg/l

    27 mg/l

    215 mg/l

    19 mg/l

    85 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    6,29 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    7 EBC

    100,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    62,0 °C

    1 min.

    40 min.

    2,9 l/kg

    72,0 °C

    9 min.

    25 min.

    2,9 l/kg

    75,0 °C

    3 min.

    5 min.

    2,9 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    10,0 g

    Magnum

    pellets

    11,5%

    60 min.

    12,6 IBU

    33,3 g

    Saaz

    pellets

    4,3%

    15 min.

    8,6 IBU

    26,7 g

    Saaz

    pellets

    4,3%

    5 min.

    2,8 IBU

    Volgende gisten heb ik ter beschikking:

    Fermentis T-58

    Fermentis S-04

    Fermentis US-05

    Lallemand Nottingham

    Lallemand Voss Kveik


    Oftewel gebruik ik de 4 eerste gisten elks bij 5l.

    Oftewel gebruik ik 2 gisten en koudhop ik bij 1 van elks, om daar het verschil te proeven.


    Tips en opmerkingen zijn zeker welkom.

    Ook gewoon om dit een lekker biertje te maken, want ik moet het wel willen drinken natuurlijk :grinning_face_with_sweat:

    (Nog op voorraad: Styrian, Centennial, Fuggles, Goldings en sinaasappelschil)


    Ook ga ik voor de eerste keer melkzuur gebruiken en wil hier op de berekening van brouwhulp afgaan aangezien ik nog geen ph-papier heb, is deze iets of wat nauwkeurig?


    Bedankt

    Staat niet in uw verslag maar je moet de pH waarde van het beslag 10 minuten na de storting en constant roeren, meten en meestal verlagen naar 5,5

    Ook nog dit ivm het spoelwater, je moet daarvan nadat het is opgewarmd de pH waarde meten en altijd aanpassen naar 5,5.

    Ook het bekomen wort moet vóór het koken aangepast worden naar 5,1 om een vlotte eiwitbreuk te bekomen.

    pH verlagen doe je met Fosforzuur in zeer kleine stapjes.

    Is dit niet ineens een grote stap voor beginners? Ikzelf brouw nu 1 jaar en nog nooit gedaan, het staat zeker op de planning hoor. Maar is het dan niet beter om hen eerst hun systeem vlot te laten gebruiken vooraleer nog meer handelingen toe te voegen?

    Maar kleine opmerking, geen kritiek :winking_face:


    1. De 'grootste' fout was dat we zijn vergeten om het rietje in de warmwaterketel te monteren. Daardoor bleef er 10 liter spoelwater of meer in de ketel zitten. Dit hadden we pas veel te laat door.
      Kunnen we volgende keer gewoon "koud" (lauw) spoelwater extra toevoegen, of moet dat echt op temperatuur zijn?

    Wat bedoel je met 'rietje"? Want ik weet niet hoe jullie installatie er uitziet, maar indien je dit volgende keer meemaakt kan je het spoelwater ook overscheppen en rustig op je mout gieten. Of zie ik het verkeerd?

    Nee dat is niet het stappenplan dat Guidomarre bedoeld. Een deftig stappenplan zoals in brouwhulp was ook één van de zaken die ik in het begin miste in Brewfather.

    Je kan wel je recept of batch afprinten en daar staat ook alles op: ingredienten, maishstappen, kooktijd, hoptijden, ... maar minder overzichtelijk als bij brouwplan.

    Maar eenmaal je een wat meer ervaren brouwer bent heb je dit toch niet echt meer nodig.

    Inderdaad, dat stappenplan. En zoals Koen zegt schrijf ik hier ook al mijn waarnemingen enzo op. Gewoon een gemakkelijk overzicht en toch een dubbele check of ik niks ben vergeten.

    Ik ga daar dan toch eens over nadenken 🤔

    In het begin vond ik de interface teveel wennen tov mijn oude vertrouwde brouwhulp. Maar ik zie de voordelen er wel van in.


    Klein Vraagje dan, heb je daar ook een stappenplan functie? Dit vind ik nog steeds een van de handigste dingen bij brouwhulp. Zeker als beginnende brouwer welke alles stap per stap wilt opvolgen.

    Yup, ik ben ook al paar jaar tevreden ervan!

    Ge moet ver met 2 zijn om alles vlot te laten gaan...

    Die bedenking ben ik ook wel aan het maken.

    Wat heeft het nut dat het vullen snel gaat, als je niet ondertussen de kroonkurken er op kunt zetten.


    Misschien daarom gewoon een houder maken, met 1 of 2 bottelpijpjes. Kan je een pintje inzetten die zich vult. En ondertussen kan je op de andere een kroonkurk plaatsen.


    Plus dat is wel wat goedkoper dan die enolmatic :grinning_face_with_sweat:

    Goedemiddag mede-hobbybrouwers,


    Zoals velen hier zich wel kunnen beamen is na het proper maken van alles, bottelen ook een van de minder prettige jobs.

    Daarom ben ik nu aan het zoeken naar een manier om dit vlotter en makkelijker te maken. Ik weet dat mijn 2 bakken elke keer nu niet zoveel werk zijn. Maar een DHZ projectje hier en daar is ook gewoon leuk.


    Heeft er iemand hier al eens over gebrainstormd met eventueel resultaat?


    Mijn brainstormsessie gaat van:

    • elektrisch ventiel aan bottelvat welke met een timer wordt open gestuurd
      • Probleem is dat de druk ook verlaagt naarmate het bottelvat leger wordt
      • Oplossen dmv een pompje?
    • Een serie bottelpijpjes naast elkaar, zodat je 4 flessen tegelijk kunt vullen
      • Probleem: Mogelijk zit er 1 bottelpijpje minder ver open en zal dat flesje minder vol zijn
    • Op collega forum: https://www.hobbybrouwen.nl/fo…ex.php/topic,42525.0.html
      • Veel te complex?
    • Nog een ander forum oplossing: https://www.homebrewtalk.com/t…-bottle-filler-40.423843/
      • Zien dat je eerste flesje niet overvult terwijl je je laatste er inzet.

    Je moet na het spoelen maar eens proeven van de overgebleven draf: als die ook maar lichtjes zoet smaakt, dan zit er nog suiker in.

    Maar als je bvb een geoogde sg van 1055 hebt en je hier al op zit na 2l spoelwater. Dan kan je toch al best stoppen met spoelen, ipv zo nodig je 10l spoelwater er over te gieten?


    Bij mijn installatie merk ik dat ik nog niet aan alle correcte waardes zit, dus dit maak ik wel eens mee. (En Brouwhulp is blijkbaar ook niet helemaal correct in het berekenen van het spoelwater :thinking_face:)

    Alles wat je zelf doet doe je beter!

    Dat kan ik alleen maar beamen!


    'beter' is veel gezegd natuurlijk :grinning_face_with_sweat: maar je weet wel hoe het in elkaar steekt. En als er een onderdeeltje kapot is, dan vervang ik het gewoon. Plus ik kan nog heel gemakkelijk uitbreiden.

    Momenteel is er bvb nog een relais onderweg waarmee ik, na wat programmeren, afwisselend mijn maisch ketel en spoelwaterketel wil gaan aansturen.

    Zo blijven we bezig. Of zoals ze zeggen: "dan blijfde van de drank weg!" 🤔

    Met CraftBeerPi moet dit vermoedelijk ook wel mogelijk zijn maar ik heb nog niet de tijd gevonden om dit grondig te bekijken.

    Dit is inderdaad mogelijk. Hier zie je een filmpje van mijn huidige installatie, dit is wel in een iets grotere 'box'. Ooit komt daar ook nog een touchpanel op.

    Ook al op gezocht, klinkt wel een interessante optie. De Smartpid is wel een mooie oplossing, maar aan de prijs. Installatie is wel even een uitzoekwerk.

    Als ik de prijs zou bekijken wat ik er allemaal aan heb uitgegeven, dan denk ik dat de Smartpid toch goedkoper uitkwam. Maarja, dat heb je met alles zo. Denk dat ik ook met een automaat te kopen goedkoper uit was geweest. Maar wat is de fun daarin :beaming_face_with_smiling_eyes: Al die uren zitten kl**en om het werkende te krijgen, maar die trots als het dan werkt nemen ze mij niet meer af :partying_face:

    Ik had deze onlangs opgeslagen, met verzendkosten bij kwam het momenteel op €170. Misschien als je nog wat wacht gaat de pond naar zijn laagste punt.

    Lijkt stevigere handvaten te hebben dan de brewmonk, maar geen verstelbare poten.

    Spijtig dat de bolkranen niet met schroefdraad vastzitten, zodat je deze nog zelf kon verbeteren met vlinderkranen.


    Ben ook benieuwd naar ervaringen met dit soort rvs gistvaten.



    Edit: Even verder gekeken en gezien dat de 32l versie bij hun exact hetzelfde is als de brewmonk versie. Dus alleen het merk dat er op plakt is verschillend.

    Welkom :clinking_beer_mugs:


    Ik ben zelf uit Stabroek, niet ver uit de buurt, maar nog niet zo ervaren. Nu bijna 1 jaar bezig, waarbij telkens mijn brouwsysteem beetje bij beetje is uitgebreid. Dus ook telkens iets nieuws om te ontdekken en gewoon te raken. Je mag wel eens komen kijken, maar ik zit dus ook nog in het leerproces. Momenteel heb ik een RIMS systeem op het craftbeerpi systeem gemaakt. Hierkan je volgen hoe de installatie is gegroeid.


    Je kan bovenaan het forum in het tabblad 'ledenkaart' goed zien wie er nog in de buurt woont. De meest ervaren is denk ik brouwerwaldonk

    Een vat vol kennis :beaming_face_with_smiling_eyes: