Berichten van guidomarree

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  aah, mijn elektronica lessen van vroeger komen terug naar boven :grinning_face_with_sweat:

  Ik kan er mij iets over herinneren. Maar dan zal de warmte ontwikkeling wel hoger zijn inderdaad en het ook niet beter zijn voor je warmte-element.

  Dat was bij mij meer de insteek:

  • of het langer mee zou gaan
  • veiliger zou zijn
  • minder belastend is voor zowel je warmte-element als de SSR.

  Maar dan houd ik het toch bij mijn huidige opstelling.

  Ik kreeg zojuist een mail van Brouwland met enkele nieuwe producten.

  En wauw, ik was onder de indruk. Vooral een nieuwe controller viel mij op. Een mooie regelaar met alle nodige functies.

  Maar dan zie je die prijs:face_screaming_in_fear:


  Nu zat ik gelijk te denken hoe je dit zelf kan maken. Vooral die SSVR, daar had ik nog niet van gehoord, maar dat kan dus perfect gebruikt worden om de wattage van een ketel te regelen zonder een SSR heel de tijd aan en uit te laten gaan. Op het eerste zicht lijkt het niet al te moeilijk, zolang ik maar alles goed bedraad :grinning_face_with_sweat:. Hebben jullie nog tips hiervoor of al ervaring en/of opmerkingen?


  Ik heb ook mijn eigen regelaar met raspberry sturing, maar kijk altijd naar mogelijke verbeteringen.

  Afgelopen weekend voor het eerst een Goose Midway IPA gedronken. En wauw, heerlijk bier vond ik het, gewoon smakelijk, fris, goed mondgevoel en zeker een doordrinker, maar ook niet zo zwaar dus iets minder gevaarlijk :beaming_face_with_smiling_eyes:


  Echter nu vind ik op het grote internet niet direct een recept. Zijn er hier meer ervarenere brouwers die toch een richting kunnen aangeven voor een recept?

  En niet de gewone Goose IPA, maar specifiek de Midway. Anders kan ik die 2 naast elkaar eens proeven en proberen de verschillen te herkennen, want daar staan wel wat recepten van online.

  Vind het ook lastig (al brouw ik nog geen jaar) om te beoordelen of het goed geschroot is, ik kijk of de korrels niet allemaal door midden zijn. De hele moeten tussen de vingers breken.

  Ik kan honderd foto's zien van voorbeelden, het is lastig om mijn schrootsel ermee te vergelijken. Denk dat het met de tijd en de meerdere keren brouwen (fout en goed) een kwestie is van ervaren.

  Inderdaad, denk dat het ook nog eens van mout afhangt. Alhoewel ik wel altijd van dezelfde producent neem (Dingemans).


  Gelukkig i heb ik een walsenmolen en is het bijstellen niet zoveel moeite

  Ik heb weer wat bijgeleerd voor de volgende keer dus. Na 1 jaar schroten het dus nog niet doorhebben :face_with_tears_of_joy::grinning_face_with_sweat:


  Het eind sg is 10 punten minder geworden dan het beoogde. Dus we zullen wel zien wat het geeft. Misschien wel mijn beste bier tot nu.

  Zoals gepland ben ik momenteel aan het brouwen (met een beetje vertraging, na connectie problemen met de raspberry).


  Bij het huidige recept heb ik de moutstort gesplitst in 50% Pils en 50% Pale. En Ik ben van plan iets meer Hop op einde kook toe te voegen en bij het lageren aangezien er nog iets meer aroma mag zijn van mij.


  Ik merk echter wel dat het wort extreem snel door mijn binnenpan vloeit. Heeft dit dan te maken met mijn schroten? Moet het dan fijner worden geschroot? Of heeft het meer te maken met de binnenpan, welke een te goede dorostroming heeft?

  Je hebt een onderdeel op het forum genaamd "Mijn Brouwinstallatie". Daar vind je wel wat mensen terug die hun installatie voorstellen.


  Ik kan nu geen link plaatsen, maar normaal is er ook een post van mij, genaamd 'craftbeerpi'. Daarin staat uitgelegd hoe ik mijn eigen gebouwde installatie heb opgebouwd en uitgebreid. Dus daar kan je wel eens kijken als het je interesseert.


  Wat voor installatie wil jij bouwen?

  En wat is het verschil met koudhoppen/drooghoppen? Vooral in resultaat dan? Aangezien beide dan voor enkel de aroma dienen.


  Mij is destijds geleerd dat je ook veel aroma verliest tijdens de hoofdgisting. Of zit ik daar fout?

  Onverwacht aankomende vrijdag verlof genomen en een brouwdag ingepland met het bovenstaande recept op de planning. Een paar aanpassingen in gedachten, maar zal wel in dezelfde richting blijven. Aangezien het vorig jaar nog steeds mijn favoriete eigen bier was ben ik benieuwd hoe het deze keer uitvalt, zeker met de vele tussentijdse veranderingen aan mijn installatie (van 1 pot met filteremmer, naar zelfgebouwde halfautomaat met binnenpan)

  Toevallig juist aan het kijken om een Westvleren/Bernardus te brouwen voor volgende winter. Maar zijn er periode's dat de D180 meer in voorraad is? En hoe lang zijn die houdbaar?


  Dat zelf samenstellen lijkt mij wel lastig zolang niemand een exact recept heeft.

  ISpindel heb ik al, dus die zou ik zoizo gebruiken. Ik zat ook te denken om mijn inkbird te upgraden naar een wifi versie, om op afstand de temperatuur te kunnen aanpassen.


  Maar onlangs bij mijn testbrouwsel met 4 * 5l had ik voor dat bijna alle flessen overschuimde. Tja, dan ben je niet veel met een ispindel of inkbird. Daarom ben ik er nu een beetje bang voor en had ik graag deze zekerheid gehad. Die op Ali ga ik ook eens bekijken. Misschien dat die nog juist op tijd door de douane geraakt.

  Wegens mijn verhuizing naar een appartement is het momenteel niet mogelijk om hier te brouwen. Daarvoor gebruik ik nog de ruimte bij mijn ouders. Zij vinden dit gelukkig niet erg :beaming_face_with_smiling_eyes:


  Maar nu staat mijn gistkast ook bij mijn ouders. Normaal kom ik daar wel eens in de 2 weken. Echter in de tussentijd zou ik de batch in de gaten willen houden. Vooral om het eventuele overschuimen op tijd te kunnen opmerken.


  Iemand ervaringen met een wifi camera in de gistkast? Of een andere oplossing (buiten vaker naar de ouders gaan :winking_face_with_tongue:)?

  Nu, als ik die maanden weg zet worden die steeds helder, ook mijn tarwebieren, dus eigenlijk, wat of waar moeten we ons druk om maken, als de smaak maar goed zit.

  Dat heb ik dus nu, een prachtig mooi helder bier dat ik (als het zo blijft) door de gootsteen kan gieten. Dan had ik toch liever een beter bier met iets meer waas gehad.


  Oke, het is wel altijd leuk om te presenteren aan mensen een lekker bier dat ook nog eens mooi oogt.

  Heb toch de sonde onder een sponsje geplaatst om te zien wat het doet , mijn bier is toch uitgegist en zal niet meer opwarmen door vergisting

  De temperatuur daalde onmiddellijk met bijna 2°

  Hmm, dan vraag ik mij af wat het nauwkeurigste is. Met het sponsje is het beste voor de regeling lijkt mij. Maar om het "beste" bier te krijgen heb je toch liefst de temperatuur in je vat :thinking_face:

  Super! Staat hier ook in de agenda.

  Was er ook een tuin/veld in de buurt om een tentje te kunnen plaatsen? :beaming_face_with_smiling_eyes:

  Indien nodig kan ik ook wel een bbq meenemen. En ook wel wat bier :rolling_on_the_floor_laughing:


  Mocht het trouwens slecht weer worden, dan heb ik nog wel een grote partytent die ik kan lenen. Maar laten we daar niet op rekenen dat we die nodig hebben.

  Euhm 🤔 nee, eigenlijk een biertje dat goed in de richting zit van wat ik wilde. Natuurlijk niet helemaal hetzelfde als karmeliet. Maar wel een kruidige tripel.


  Er zullen altijd verbeterpunten zijn, maar ik kom er niet direct op wat.

  Super, zelf ook destijds mijn ketels via 2dehands gekocht. Zoals gezegd wel op letten dat het zeker van 2000W zijn. Anders krijg je je brouwsel moeilijk (of zelfs niet) aan de kook.

  Welkom op het forum, hier zal je genoeg informatie vinden voor je nieuwe hobby en met al je vragen terecht kunnen.


  Ik wilde ook wel opmerken dat de ketel die je nu hebt gekocht geen alles in één systeem is zoals je nu vermeld :confused_face: Die zijn meestal met nog een binnenpan en pomp. Maar ik weet niet hoe je jouw installatie ziet verder groeien? Ga je dan een aparte kookketel gebruiken, Brew in a Bag (BIAB) of met een filteremmer werken?

  Correctie, ik had duidelijk niet goed gekeken. Er zit wel een mooie binnenpan bij. Dan ben ik benieuwd naar je ervaringen er mee.


  Veel succes alvast :clinking_beer_mugs:

  Oke, afgelopen weekend eerste keer geproefd. 2 van de 4 soorten (Nottingham en T-58). Deze waren niet lekker, ik ga nog even wachten en hopen dat het goed komt. Dan ook beter proberen te beschrijven wat de smaak is, want 'niet lekker' is niet echt een smaak :grinning_face_with_sweat: en lastig de fout daarmee te vinden.


  Nu kan het zijn dat door het overschuimen tijdens de gisting er teveel zuurstof is bijgekomen. Of dat ik achteraf bij het overhevelen toch iets teveel heb overgeheveld en een laagje schuimstop heb meegeheveld :smiling_face_with_tear:. Wat voor smaak zou die schuimstop geven, iemand een idee?

  Ik heb die van mij destijds op Aliexpress besteld, dan heb je wel wat meer geduld nodig. Die van rvspaleis zien er ook gewoon goed uit plus dan kan je ineens alle extra tussenstukken kopen.


  Via de standaard brouwwinkels vind ik het veeel te duur. En in de standaard DHZ winkel vind je geen 3-delige kraan spijtig genoeg (naar mijn weten toch)


  Hier vind je trouwens mijn stuklijst tot recent, ik zal in de nabije toekomst nog eens een update plaatsen (bvb die weldless schot heb ik niet gebruikt door dat deze te breed was en ik niet wilde uitboren + De pomp was uiteindelijk ook een andere versie). Dit is wel voor een RIMS systeem.

  Ik ben geen Hollander en onder ventiel versta ik ook iets waar je een fietspomp moet aansluiten of het ventiel van je auto band

  Maar ik denk dat ze een klein kraantje bedoelen die je toe draait om zo de snelheid van de te verpompen vloeistof te minderen en dit staat altijd in de uitloop

  Ja, ik werk in de chemie, daar wordt een vlinderklep/kraan of dergelijke ook wel ventiel genoemd.

  Die bedoelde ik dus.

  Ik heb een Rover elektrische pomp Novax 20 M, deze is veel te krachtig. Veel problemen. Van alles geprobeerd maar nooit naar tevredenheid. Vandaag was wel een relaxte dag... een beetje langzaam maar dat is ook wel eens lekker op de zondag.

  Bij die pomp die ik heb doorgestuurd heb ik gewoon een ventiel op de uitvoer gezet. Makkelijk genoeg om de snelheid te bepalen.

  Vandaag na vele jaren nog eens gebrouwen met mijn HERMS.

  Nu met een pompje van Ali. 12 V 19 Watt (1,58 A) Viel nog niet tegen. Duurde allemaal wel wat langer dan traditioneel brouwen. Pompje zou ietsje krachtiger mogen zijn.

  Als je niet te duur wilt gaan heb je er ene van rond de €50 op Ali, welke wat krachtiger is.

  Destijds werd het beschreven dat ze het vanuit het magazijn in Polen verkochten. Dus geen taksen enzo. Maarja, kan ook een smoes zijn en dat ik gewoon geluk had.


  Het ging over deze dus: Aliexpress pomp

  Nah dat kun jij ook Dit was op een raspberry 4 vrij eenvoudig. Eenvoudiger dan forum onderhoud en beheer dat kan ik weer niet 😁


  Maar een sd kaart sturen en retourneren en installeren is wel een service die ik kan aanbieden

  Ook met de 3b+ 😁

  Dan gaan we eens kijken om onze installatie een goedkope upgrade te geven