Ik heb er ooit eens wat bij de kringloop gehaald voor een proefavond met vrienden. Maar €0,5 per glas, als het al niet minder was.
Berichten van guidomarree
Registreer je of meld je aan
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
-
-
Aanwezig normaal
kijk er al naar uit. welk thema gaat het brouwsel van dit jaar hebben? Die van afgelopen jaar is al op
-
Klinkt goed, zeker met de mogelijkheid van een tentje.
Maar zoals Walter aangaf zullen er wel wat mensen op vakantie zijn in die periode. Misschien dan eerder eind augustus, dan is het meeste volk terug thuis.
-
Welkom
Toevallig vorige week nog in Hulst geweest. Ik zal volgende keer zwaaien 😁
-
Als je wat verder op het Net zoekt dan vind je vermoedelijk ook de verhalen (en mogelijk zelfs foto's) van een kapot gesprongen DIY Dame janne CCT.
Als je bier een beetje te fel schuimt en de dip pijp die bij het omdraaien voor de ontluchting moet zorgen raakt verstopt, dan heb je gegarandeerd een bommetje van 30l wort, De stop kan immers er niet uit daar het volle gewicht van de DJ op dit punt steunt en de stop op zijn plaats houd. Dit in tegenstelling bij het normale gebruik van een DJ, als je waterslot dan verstop raakt vliegt gewoon je stop van de flesOei, dan houd ik het wel op zijn normale kant
-
Bedoel je het volgende: https://www.youtube.com/watch?…nel=VlaamsHobbybrouwforum
Op het youtube kanaal staan nog enkele heldere filmpjes met uitleg: Youtube kanaal VlaamsHobbybrouwforum
Als het dan nog niet duidelijk is zijn er genoeg mensen hier (inclusief mijzelf) die je wel verder willen helpen.
-
Ja, 54 liter is wel wat te groot. Maar ik heb er nog eentje van 15 liter staan waar het ook wel van pas zou komen. Is toch een keer overhevelen minder. Voor dat ik natuurlijk de RvS cct kan financieren.
-
Ik weet niet of het geniaal is of helemaal niet werkend, maar zojuist het volgende tegengekomen op marktplaats.
Namelijk een mandfles die ondersteboven in een houder kan worden gezet, met een aangepaste dop waarbij het gist kan worden afgetapt. Dus eigenlijk een mandfles CCT.
Iemand dit al eens geprobeerd? Werkte het of zou het kunnen werken? Het heeft mijn interesse wel gewekt.
-
Welkom Jef, Ik woon in Noord-Antwerpen (en hopelijk in nabije toekomst binnen de Singel), dus misschien kunnen we wel eens wat ervaring en biertjes uitwisselen
-
Ik vond nog een leuk stuk software:
https://github.com/BernhardSchlegel/BierBot
Eenvoudig, html based en werkt op mobieltjes en de raspberry zelf. Aansturing ssr zit er in etc
Ziet er heel clean uit, zeker interessant.
-
1 ml per fles van 5L? Lijkt mij toch meer dan voldoende. Maar al bij al mag je zeker aannemen dat als je het niet gebruikt had, je koelkast volledig had vol gehangen. Want uiteindelijk waren je flessen wel goed gevuld tot aan de versmalling.
Als Serge zegt, nooit meer dan 2 cm, moet je dat bekijken in een vat zonder versmalling naar boven toe. Hoe smaller de fles, hoe hoger het schuim.
Maar volgens mij komt dit wel goed.
Welke waren de hevige schuimers? Waarschijnlijk de Kveik en de Nottingham?
Nottingham was echt het dopje er vanaf gegaan en zat er amper nog iets in het waterslot. Kveik was dan iets rustiger gegaan, want hier zat het waterslot nog half gevuld.
De s-04 heeft geen problemen gegeven en de t-58 heeft ook harde geschuimd, maar die was ook heel vlot aan het vergisten.
Serge, oké, kan zijn dat het 0,5ml was. Is niet makkelijk af te lezen door de stroperigheid en de plastic pipetjes. Volgende keer iets minder vullen en meer in de gaten houden.
Wat is het effect van een druppeltje meer? Heeft dit invloed op de smaak of de schuim houdbaarheid van het toekomstige bier?
-
7 druppels dan ongeveer
Voor 5l dan?
-
Gebruik je een injectiespuit of rechtstreeks
uit het flesje? De ene druppel is de andere niet 😉
Een pipetje, denk dat het dus 1ml was
-
Te weinig schuimstop gebruikt, ik heb sinds ik de schuimstop gebruik nooit meer dan 2 cm schuim.
Het gebruik van een blow off heeft een groot nadeel dat is dat je al je actieve gist uit je gistvat dumpt.Hoeveel dan voor 5liter? Iedereen raadde 1 druppel aan.
En bij een waterslot, is dan ook het actieve gist er uit gegaan? Of blijft dat beter zitten.
-
Hoeft ook geen silicone te zijn... Ze worden niet heet. Gewoon PVC is goed zat.
Ja, die ook niet spijtig genoeg 😅
-
Gooi die watersloten gewoon weg. Koop een paar knietjes, wat slangetjes en je bent verlost van troep
Zoiets krijg je dan:
Normaal bij mijn grote vaten gebruik ik dat ook. Echter had ik te weinig silicone slangen om dit toe te passen op alle kleine gistvaten.
Waar heb je die knietjes vandaan?
-
De schuimstop werkt toch niet 'zo fantastisch'. Spijtig genoeg het bier 1 dag minder in de gaten kunnen houden. Hierbij zijn er 3 van de 4 vaten geweest met overmatige schuimvorming waarbij het blijkbaar uit het waterslot 'spoot' 😅.
We zullen zien wat het voor invloed heeft gehad op het bier zelf.
-
Ik heb het destijds dankzij Deze site werkende kunnen krijgen. (lees vooral de updates)
Maar ik krijg de site niet open op de gsm, dus hopelijk wel op de pc.
Er waren volgens mij nogal wat kleine dingetjes die moesten worden aangepast.
-
Ik heb het nu terug vacuüm verpakt en in de koelkast gelegd.
-
Voila, het einde van een volle dag brouwen. 4 keer 5 liter. Kveik, Nottingham, S-04 en T-58.
Eerste keer melkzuur en schuimstop toegevoegd.
Over het algemeen een goede brouwdag. Juist voor het brouwen mijn beoogde sg nog verlaagd, aangezien ik niet zeker wist of er 6,3kg mout in de binnenpan zou passen. Dus voor 5,45kg mout en 8g magnum gegaan. Mijn beoogde 1.054 sg perfect gehaald. Denk de eerste keer dat het zo goed lukte. Eigenlijk niet eens op het sg gelet en deze keer meer op het aantal benodigde liters gebrouwen. (ik moest zeker 20l hebben voor het experiment)
Ben benieuwd naar het resultaat en vooral de verschillen.
Nu heb ik van elk gist natuurlijk nog een half zakje over. Vind het wat zonde om die allemaal weg te gooien. Is het nog lang houdbaar indien ik het vacuüm verpak en gekoeld bewaar? Of is het vrij nutteloos.
-
Oeps, bedenk ik mij wel juist dat het lageren in een ander vat moeilijk zal gaan, aangezien ik maar 4 glazen gistvaten heb. Opzich was het gewoon mogelijk om te lageren in hetzelfde vat, zolang het niet te lang zou duren toch?
-
Zouden deze goed op dezelfde temperaturen vergisten? Aangezien ik maar 1 gistkast heb
-
Oké, bedankt, pH meting zal zeker er nog bijkomen.
Nu was de vraag of brouwhulp wat nauwkeurig is. Zoals mbroek aangeeft is dit dus vaak iets te zuinig, maar beter dan niets. Daarom zal ik er vandaag ook zo mee werken.
Zijn er voor de rest nog opmerkingen/tips voor het recept en experiment?
Ik wil ook voor de eerste keer schuimstop gebruiken, aangezien het in 5l vaatjes zal gisten en deze dus vrij vol zullen zitten. Dus 1 druppeltje per gistvat zou dan goed genoeg moeten zijn.
-
Zoals de titel aangeeft heb ik last minute besloten om morgen te gaan brouwen.
Nu wil ik hierbij wat gaan experimenteren door de uiteindelijke batch op te splitsen in 4 en bij elk kleine vat een andere soort gist te gebruiken. Zo kan ik echt eens proeven wat de verschillen nu zijn.
Ook wilde ik nog wat resten op beginnen maken. Daarom is het een 'blonde' met Pale ale mout geworden.
Volgende recept heb ik snel even samengesteld, basic biertje dus, maar hopelijk wordt het toch iets lekkers.
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving
Waarde
Kenmerk
011
Naam recept
Experiment 01
Brouwdatum
30-12-2020
Bierstijl
Blond
Volume
20,0 l
Begin SG
1,060 SG
Berekende kleur (Morey)
16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)
24 IBU
Brouwzaalrendement
65,0 %
Kooktijd
60 min.
Water en brouwzouten
Hoeveelheid
Ingrediënt
18,44 l
Water uit Stabroek
9,92 l
Spoelwater
Waterprofiel behandeld water
Ca
Mg
Na
HCO3
Cl
SO4
86 mg/l
6 mg/l
27 mg/l
215 mg/l
19 mg/l
85 mg/l
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid
Naam
Mouterij
Kleur
%
6,29 kg
Pale Ale mout
Dingemans
7 EBC
100,0 %
Maischschema
Omschrijving
Temperatuur
Stap tijd
Rust tijd
Beslagdikte
62,0 °C
1 min.
40 min.
2,9 l/kg
72,0 °C
9 min.
25 min.
2,9 l/kg
75,0 °C
3 min.
5 min.
2,9 l/kg
Hop
Hoeveelheid
Naam
Type
% alfazuur
Kooktijd/toevoeging
IBU
10,0 g
Magnum
pellets
11,5%
60 min.
12,6 IBU
33,3 g
Saaz
pellets
4,3%
15 min.
8,6 IBU
26,7 g
Saaz
pellets
4,3%
5 min.
2,8 IBU
Volgende gisten heb ik ter beschikking:
Fermentis T-58
Fermentis S-04
Fermentis US-05
Lallemand Nottingham
Lallemand Voss Kveik
Oftewel gebruik ik de 4 eerste gisten elks bij 5l.
Oftewel gebruik ik 2 gisten en koudhop ik bij 1 van elks, om daar het verschil te proeven.
Tips en opmerkingen zijn zeker welkom.
Ook gewoon om dit een lekker biertje te maken, want ik moet het wel willen drinken natuurlijk
(Nog op voorraad: Styrian, Centennial, Fuggles, Goldings en sinaasappelschil)
Ook ga ik voor de eerste keer melkzuur gebruiken en wil hier op de berekening van brouwhulp afgaan aangezien ik nog geen ph-papier heb, is deze iets of wat nauwkeurig?
Bedankt
-
Kleine zijvraag, hoelang is bottelgist houdbaar? Nadeel is dat het pakje 20gr is en ik maar 1 à 2gr per keer gebruik.
En hoe bewaar je dat het beste? kan het pakje dicht geplakt en koel bewaard lang genoeg meegaan, of moet het echt gevacuümeerd worden?
-
Sorry! Ben die vraag uit het oog verloren 😅
We hebben nu 1 pack gebruikt op ongeveer 10 liter wort (alleja de bedoeling was dus 20liter,maar das dus mislukt)
Een geluk bij een ongeluk dan. Ik denk dat je gisting het anders niet had gehaald. 😅
-
Ook vanuit het Noorden van Antwerpen wens ik jullie een zalig kerstfeest en een heel gelukkig nieuwjaar. dat er nog veel bier mag worden gebrouwd en gevloeid. En dat deze keer de VHM wel kan doorgaan natuurlijk
-
Staat niet in uw verslag maar je moet de pH waarde van het beslag 10 minuten na de storting en constant roeren, meten en meestal verlagen naar 5,5
Ook nog dit ivm het spoelwater, je moet daarvan nadat het is opgewarmd de pH waarde meten en altijd aanpassen naar 5,5.
Ook het bekomen wort moet vóór het koken aangepast worden naar 5,1 om een vlotte eiwitbreuk te bekomen.
pH verlagen doe je met Fosforzuur in zeer kleine stapjes.
Is dit niet ineens een grote stap voor beginners? Ikzelf brouw nu 1 jaar en nog nooit gedaan, het staat zeker op de planning hoor. Maar is het dan niet beter om hen eerst hun systeem vlot te laten gebruiken vooraleer nog meer handelingen toe te voegen?
Maar kleine opmerking, geen kritiek
- De 'grootste' fout was dat we zijn vergeten om het rietje in de warmwaterketel te monteren. Daardoor bleef er 10 liter spoelwater of meer in de ketel zitten. Dit hadden we pas veel te laat door.
Kunnen we volgende keer gewoon "koud" (lauw) spoelwater extra toevoegen, of moet dat echt op temperatuur zijn?
Wat bedoel je met 'rietje"? Want ik weet niet hoe jullie installatie er uitziet, maar indien je dit volgende keer meemaakt kan je het spoelwater ook overscheppen en rustig op je mout gieten. Of zie ik het verkeerd?
- De 'grootste' fout was dat we zijn vergeten om het rietje in de warmwaterketel te monteren. Daardoor bleef er 10 liter spoelwater of meer in de ketel zitten. Dit hadden we pas veel te laat door.
-
Welkom Rudi
je woont in een land dat al jaren op mijn verlanglijst staat om eens te bezoeken
Volgend jaar VHM in Finland?
Welkom Rudi!
Veel brouwplezier alvast. Als het bier daar zo duur is als in al die andere Scandinavische landen, dan bespaar je er denk ik ook nog wel wat mee.
-
Nee dat is niet het stappenplan dat Guidomarre bedoeld. Een deftig stappenplan zoals in brouwhulp was ook één van de zaken die ik in het begin miste in Brewfather.
Je kan wel je recept of batch afprinten en daar staat ook alles op: ingredienten, maishstappen, kooktijd, hoptijden, ... maar minder overzichtelijk als bij brouwplan.
Maar eenmaal je een wat meer ervaren brouwer bent heb je dit toch niet echt meer nodig.
Inderdaad, dat stappenplan. En zoals Koen zegt schrijf ik hier ook al mijn waarnemingen enzo op. Gewoon een gemakkelijk overzicht en toch een dubbele check of ik niks ben vergeten.
-
Ik ga daar dan toch eens over nadenken 🤔
In het begin vond ik de interface teveel wennen tov mijn oude vertrouwde brouwhulp. Maar ik zie de voordelen er wel van in.
Klein Vraagje dan, heb je daar ook een stappenplan functie? Dit vind ik nog steeds een van de handigste dingen bij brouwhulp. Zeker als beginnende brouwer welke alles stap per stap wilt opvolgen.
-
Yup, ik ben ook al paar jaar tevreden ervan!
Ge moet ver met 2 zijn om alles vlot te laten gaan...
Die bedenking ben ik ook wel aan het maken.
Wat heeft het nut dat het vullen snel gaat, als je niet ondertussen de kroonkurken er op kunt zetten.
Misschien daarom gewoon een houder maken, met 1 of 2 bottelpijpjes. Kan je een pintje inzetten die zich vult. En ondertussen kan je op de andere een kroonkurk plaatsen.
Plus dat is wel wat goedkoper dan die enolmatic
-
Goedemiddag mede-hobbybrouwers,
Zoals velen hier zich wel kunnen beamen is na het proper maken van alles, bottelen ook een van de minder prettige jobs.
Daarom ben ik nu aan het zoeken naar een manier om dit vlotter en makkelijker te maken. Ik weet dat mijn 2 bakken elke keer nu niet zoveel werk zijn. Maar een DHZ projectje hier en daar is ook gewoon leuk.
Heeft er iemand hier al eens over gebrainstormd met eventueel resultaat?
Mijn brainstormsessie gaat van:
- elektrisch ventiel aan bottelvat welke met een timer wordt open gestuurd
- Probleem is dat de druk ook verlaagt naarmate het bottelvat leger wordt
- Oplossen dmv een pompje?
- Een serie bottelpijpjes naast elkaar, zodat je 4 flessen tegelijk kunt vullen
- Probleem: Mogelijk zit er 1 bottelpijpje minder ver open en zal dat flesje minder vol zijn
- Op collega forum: https://www.hobbybrouwen.nl/fo…ex.php/topic,42525.0.html
- Veel te complex?
- Nog een ander forum oplossing: https://www.homebrewtalk.com/t…-bottle-filler-40.423843/
- Zien dat je eerste flesje niet overvult terwijl je je laatste er inzet.
- elektrisch ventiel aan bottelvat welke met een timer wordt open gestuurd
-
Je moet na het spoelen maar eens proeven van de overgebleven draf: als die ook maar lichtjes zoet smaakt, dan zit er nog suiker in.
Maar als je bvb een geoogde sg van 1055 hebt en je hier al op zit na 2l spoelwater. Dan kan je toch al best stoppen met spoelen, ipv zo nodig je 10l spoelwater er over te gieten?
Bij mijn installatie merk ik dat ik nog niet aan alle correcte waardes zit, dus dit maak ik wel eens mee. (En Brouwhulp is blijkbaar ook niet helemaal correct in het berekenen van het spoelwater
)
-
Gelijk met een Pils begonnen? Heb je dan ook al een gistkast?
Blijkbaar is een Pils moeilijker om te brouwen 😅
-
Alles wat je zelf doet doe je beter!
Dat kan ik alleen maar beamen!
'beter' is veel gezegd natuurlijk
maar je weet wel hoe het in elkaar steekt. En als er een onderdeeltje kapot is, dan vervang ik het gewoon. Plus ik kan nog heel gemakkelijk uitbreiden.
Momenteel is er bvb nog een relais onderweg waarmee ik, na wat programmeren, afwisselend mijn maisch ketel en spoelwaterketel wil gaan aansturen.
Zo blijven we bezig. Of zoals ze zeggen: "dan blijfde van de drank weg!" 🤔
-
Met CraftBeerPi moet dit vermoedelijk ook wel mogelijk zijn maar ik heb nog niet de tijd gevonden om dit grondig te bekijken.
Dit is inderdaad mogelijk. Hier zie je een filmpje van mijn huidige installatie, dit is wel in een iets grotere 'box'. Ooit komt daar ook nog een touchpanel op.
Ook al op gezocht, klinkt wel een interessante optie. De Smartpid is wel een mooie oplossing, maar aan de prijs. Installatie is wel even een uitzoekwerk.
Als ik de prijs zou bekijken wat ik er allemaal aan heb uitgegeven, dan denk ik dat de Smartpid toch goedkoper uitkwam. Maarja, dat heb je met alles zo. Denk dat ik ook met een automaat te kopen goedkoper uit was geweest. Maar wat is de fun daarin
Al die uren zitten kl**en om het werkende te krijgen, maar die trots als het dan werkt nemen ze mij niet meer af
-
Ik had deze onlangs opgeslagen, met verzendkosten bij kwam het momenteel op €170. Misschien als je nog wat wacht gaat de pond naar zijn laagste punt.
Lijkt stevigere handvaten te hebben dan de brewmonk, maar geen verstelbare poten.
Spijtig dat de bolkranen niet met schroefdraad vastzitten, zodat je deze nog zelf kon verbeteren met vlinderkranen.
Ben ook benieuwd naar ervaringen met dit soort rvs gistvaten.
Edit: Even verder gekeken en gezien dat de 32l versie bij hun exact hetzelfde is als de brewmonk versie. Dus alleen het merk dat er op plakt is verschillend.
-
Zeker en vast!
Ik had het er onlangs nog over dat er steeds meer brouwers in de buurt komen. Misschien kunnen we een ooit Antwerpse gilde opstarten 😁
-
Welkom
Ik ben zelf uit Stabroek, niet ver uit de buurt, maar nog niet zo ervaren. Nu bijna 1 jaar bezig, waarbij telkens mijn brouwsysteem beetje bij beetje is uitgebreid. Dus ook telkens iets nieuws om te ontdekken en gewoon te raken. Je mag wel eens komen kijken, maar ik zit dus ook nog in het leerproces. Momenteel heb ik een RIMS systeem op het craftbeerpi systeem gemaakt. Hierkan je volgen hoe de installatie is gegroeid.
Je kan bovenaan het forum in het tabblad 'ledenkaart' goed zien wie er nog in de buurt woont. De meest ervaren is denk ik brouwerwaldonk
Een vat vol kennis