Berichten van guidomarree

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Super leuk en interessant, ik heb dezelfde vragen als Willem over je stage. Zou leuk zijn mocht je een kleine toelichting geven. Daarentegen zijn er al heel veel goede aanvullende ideeën gegeven. Momenteel heb ik er nog geen aanvullende.


  • Met wat ga je trouwens je aansturing doen? Zelf iets maken als PID regeling?
  • Moet dit altijd verplaatsbaar zijn of zou je op eenzelfde plek willen brouwen en deze gewoon telkens naar de garage verplaatsen? Anders kan je altijd een anker punt maken in de muur om stabiliteit te garanderen.
  • Is er een maximale prijs?
  • Kan je de katrol vastklikken? Of is dit met een automatische beveiliging? (Heel de tijd vasthouden tijdens de verschillende spoelstappen lijkt mij een onhandigheid)
  • Ga je zonder spoelwater werken? Anders moet je die ook meenemen.


  Opsomming van andere hun aangehaalde punten:

  • Lager zwaartepunt is aangeraden
  • Compactere koeling mogelijk door in mantel te verwerken of platenkoeler te gebruiken
  • Hoe ga je koken?
  • Probeer dode punten te vermijden (reinigbaarheid)

  Ik heb al een tijdje een walsenmolen om mijn mout te schroten. Het neemt al veel minder tijd in dan met mijn oude schrootmolen. Toch zou ik het nog wat makkelijker willen doen door er een motortje aan te hangen.

  Ik heb al wel hele constructies hier voorbij zien komen, alsook met een simpel boormachine.


  Maar toevallig is van het weekend bij ons een mixer kapot gegaan (voeding pcb bordje, maar motor werkt nog) . En ik vroeg mij af of zoiets ook als motor daarvoor kan worden gebruikt of heeft dat te weinig koppel?

  Ik denk dat het volgende de specificaties zijn: https://www.power-motor.com/?product_131/324.html

  Eens met Sledgehamer, meet zo ver mogelik bij je verwarming vandaan. De mout temperatuur is belangrijk. Met zo'n externe verwarming is meten vlag bij de uitstroom naar die buis misschien wel het beste en ook het koudste.


  Ik verwarm zelf onder de pan, en de sensor bij de uitstroom meet het beste heb ik vastgesteld.

  Hoeveel verschil had je dan vastgesteld?


  Momenteel gebruik ik een omgebouwde weckketel. Hierbij meet ik de temperatuur door hetzelfde gat vanonder waar het wort wordt uitgepompt. Dus tijdens het maischen is er een constante stroom. Maar de thermowell gaat wel diep genoeg in de ketel dat deze juist onder mijn binnenpan zit, maar ook maar 2 cm boven de bodem van de weckketel (dus ook verwarmingselement).

  7,5 gram per liter, deze opgelost in een beetje kokend water en na afkoelen doorgeroerd voor het bottelen.

  Geen bottelgist gebruikt.

  Het staat nu op zo'n 18 graden.

  Wacht nog een week en kijk dan nog eens. Soms kan je niet alles voorspellen en duurt het iets langer om een schuimkraag te krijgen.


  Ivm die lichtzurige smaak kan dit misschien ook nog wel wat wegtrekken. Laat het een maand of 2 in de kelder staan en proef om de 2 weken eens. Als het dan nog steeds niet lekker is, kan je nog altijd beslissen om het weg te gooien.

  Bedankt voor het aanbod. Maar zoals je misschien hebt gelezen gaat het er bij mij meer om dat ik een wijnkast in 2 verschillende secties had willen gebruiken. Nu dit te lastig lijkt ga ik gewoon 2 kleine koelkasten op elkaar stapelen. De inkbirds en warmtekabels heb ik al in mijn bezit. En de koelkasten komen vaak genoeg gratis voorbij op 2dehands.

  Bij het bottelen van mijn bier is het altijd de vraag hoeveel bottelsuiker er bij zou passen. Tot nu toe probeerde ik meestal dezelfde hoeveelheid suiker bij elk bier te doen dat ik brouw. Iets wat natuurlijk niet bij elke stijl zal passen. Dus ik vroeg mij af hoe jullie de hoeveelheid bottelsuiker per stijl toe passen? Of dat je toch gewoon overal dezelfde hoeveelheid toevoegt. (Ik bvb met suikerklontjes)


  Is bvb onderstaande site een goede gids?:

  Beer Priming Sugar Calculator | Brewer's Friend
  Calculate precisely how much priming sugar to add at bottling time (bottle priming) for your home brewed beer. Works with a variety of priming sugars.
  www.brewersfriend.com

  Als je nog hop over hebt zou je de hoeveelheid koudhop nog wat kunnen opschroeven, met name galaxy als je het effect daarvan strak op de voorgrond wilt…… maar dan ga je meer richting een session ipa. Of een hoeveelheid galaxy in de hopstand bij 75-80C. Dat geeft ook nog wel een paar IBU’s.

  uiteindelijk naar 6g/l gegaan met een combo van Simcoe en Galaxy, ben benieuwd wat het resultaat geeft

  Momenteel gewoon uitspoelen na drinken zodat er geen resten in blijven. Ondersteboven in een bak en voor het bottelen nog eens uitspoelen met een flessenspoeler en star san.

  Nu vind ik wel dat er veel schuim wordt gecreëerd met star san. Was er onlangs geen gelijkend desinfectie middel dat minder schuimde?

  Momenteel spoel ik daarom voor de zekerheid nog na met water, maar ik zou die stap willen overslaan.

  En hoe is het resultaat uiteindelijk ?

  Lekker, dat zeker. Met beide gisten. Maar om een grondig smaakpalet te beschrijven moet ik ze nog eens drinken.

  Ook een tank 7 er naast drinken dan om te kunnen vergelijken en waar het wel in de buurt ligt. Het is zeker niet hetzelfde geworden, dat kan ik al zeggen.

  Ziet er goed uit voor een hoppige pale ale!

  Enkel zou ik persoonlijk nooit meer de Nottingham gebruiken in laag alcoholische bieren. Deze heeft een zeer 'leeg' bier.

  Nu ja als je de batch op splitst zal je zeker perfect kunnen vergelijken.

  Ja, ik had gehoord dat deze te vergelijken is met de US05. En aangezien ik die wel aangenaam vond in een hoppig bier, maar enkel de Nottingham op voorraad heb, wilde ik het met deze proberen.

  Goedenavond allemaal,

  Dit weekend ga ik nog eens brouwen met een paar vrienden er bij, dus des te gezelliger. Vorige keer had ik in brouwland de Galaxy hop eens meegenomen om uit te proberen en deze lijkt mij wel goed in combinatie met Simcoe. Jullie opmeringen op het recept zijn welkom. Aahja, het beetje carahell is gewoon nog een restant en ik zit ook te twijfelen om gewoon geen bitterhop te gebruiken, maar weet niet goed het effect.


  Daarnaast wil ik de batch splitsen met 2 verschillende gisten, de s-04 en Nottingham. Al jullie advies is welkom ;)

  BrouwHulp Recept uitdraai

  Basis

  Omschrijving

  Waarde

  Kenmerk

  010

  Naam recept

  Welcome to the Galaxy of dreams

  Brouwdatum

  Bierstijl

  Pale Ale (American)

  Volume

  21,3 l

  Begin SG

  1,052 SG

  Berekende kleur (Morey)

  12 EBC

  Berekende bitterheid (Tinseth)

  29 IBU

  Brouwzaalrendement

  65,0 %

  Kooktijd

  60 min.

  Vergistbare ingrediënten

  Hoeveelheid

  Naam

  Mouterij

  Kleur

  %

  3,00 kg

  Pilsmout

  Dingemans

  3 EBC

  52,6 %

  2,50 kg

  Pale Ale mout

  Dingemans

  7 EBC

  43,9 %

  0,20 kg

  Cara-hell

  Weyermann

  25 EBC

  3,5 %

  Maischschema

  Omschrijving

  Temperatuur

  Stap tijd

  Rust tijd

  Beslagdikte

  Hop

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  % alfazuur

  Kooktijd/toevoeging

  IBU

  2,0 g

  Simcoe

  pellets

  12,9%

  60 min.

  3,2 IBU

  2,0 g

  Galaxy

  pellets

  15,7%

  60 min.

  3,9 IBU

  10,0 g

  Galaxy

  pellets

  15,7%

  20 min.

  11,7 IBU

  15,0 g

  Simcoe

  pellets

  12,9%

  5 min.

  4,7 IBU

  15,0 g

  Galaxy

  pellets

  15,7%

  5 min.

  5,8 IBU

  25,0 g

  Galaxy

  pellets

  15,7%

  koudhop

  0,0 IBU

  25,0 g

  Simcoe

  pellets

  12,9%

  koudhop

  0,0 IBU

  Gist

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  11,0 g

  Nottingham ()

  bovengist

  11,0 g

  SafAle English Ale (S-04)

  bovengist

  Ik zal er anders nog even bij vermelden. Ja, ik heb al een gratis koelkast omgebouwd tot gistingskast met verwarmingsdraad en een inkbird 😁


  Ik hoopte gewoon dat er een mogelijkheid zou zijn om met een mooi oplossing te komen. Zodat ik in 1 kast, 2 verschillende brouwsels op verschillende temperaturen kan laten gisten.


  Maar zoals ik het lees gaat dat wat moeilijk worden en zal ik hoogstwaarschijnlijk een 2e koelkast zoeken die ik gewoon op mijn eerste zet. Minder mooi, maar het zal ook werken.

  Goedemiddag,


  Ik vroeg mij af of er hier mensen zijn met kennis van wijnkoelkasten? Ik ben het namelijk een beetje in het oog aan het houden op 2dehands. Er zijn er waar dat je 2 temperatuurzones kan instellen. Dit zou dus perfect kunnen gebruikt worden als gistkast met 2 verschillende brouwsels, maar wel tegelijk in 1 kast.

  Nu heb ik het volgende gezien

  Wijnkoelkast 2dehands


  Maar ben dus niet zeker of deze wel op te delen is in 2. Er zijn wel 2 thermostaten, maar ik zie geen verdeling tussen boven en onder. De verkoper heeft er ook geen kennis over (erfstuk)


  En daarnaast, heeft er iemand ervaring met zo een opstelling als gistkast?

  Het :) is veranderd in :( ... Overhevelen is een extra risico op een infectie. Is het je dat waard?

  Hans, het gaat hier over de ispindel. Niet over het overhevelen 😉

  Zo ga je alleen maar weg van het onderwerp van de post en maak je het minder overzichtelijk. Eventueel kan je zelf een post maken om er over te discussiëren (wat natuurlijk nog nergens anders is gedaan 😂)


  Ambibenderix als laatste oplossing kan je deze proberen volledig opnieuw in te stellen idd. Hopelijk werkt het, zou anders zonde zijn

  Dan zal het toch eerder eentje 6 a 7% worden. Dus dan is het meer de soort mout dat je gebruikt dat het meeste invloed heeft. In de toekomst dan nog wel eens een sterker bier proberen te brouwen.

  Goedemiddag allemaal,


  Mijn vriendin is jarig in februari dus wilde ik eens iets speciaal brouwen voor haar en tegelijk eens een nieuwe stijl leren brouwen in mijn opstelling. Zij is namelijk fan van een stout en dan vooral eentje met chocolade en koffie smaken. Ofja, die heeft ze 1 keer eens geproefd toen ik die in een pakket had gekregen, spijtig genoeg weet ik de naam niet meer.


  Zoals gezegd heb ik deze stijl nog nooit gebrouwd en weet ik ook niet goed waar te beginnen. Vooral ook omdat ik in mijn zelfgemaakte RIMS werk (vergelijkbaar met brewmonk, ...). Zijn er hier mensen met tips om dit te brouwen met zo een systeem en/of links naar goed gelukte ('makkelijke') recepten met een chocolade/koffie smaak?


  Merci

  Zelf onlangs ook het probleem gehad dat deze niet meer leek op te starten na een tijd niet te gebruiken. Echter na terug in de oplader te steken voor een klein tijdje en daarna te resetten via de voorziene knop gaf het opeens terug licht. Dus ik hoop dat het bij jou dit ook zal doen .

  Bedankt, dat was eentje van mij maar het oorspronkelijk recept kwam van HermanH dus ik wil hier niet met alle eer gaan lopen :) :saint: Als Herman het ok vindt dan zal ik het recept hier ook posten.

  Er blijven van drinken zal moeilijk zijn want ik had mijn laatste flesjes meegebracht naar het VHM ;(

  Spijtig inderdaad, reden om het nog eens te brouwen. En nu ben ik idd benieuwd naar het recept

  Één andere methode is espresso suiker klontjes vinden. Er zouden er namelijk bij de Albert Heijn zijn die makkelijk door de hals van een bierflesje passen. Ik heb ze nog niet gevonden 😅.


  Onlangs wel espresso suikerklontjes gevonden bij de Carrefour, maar die zijn juist te breed om er makkelijk in te duwen. Met een beetje kracht lukt het wel.


  Het kwam dan rond de 7,5g per liter uit ofzo.

  Patrick kan je soms ook zeggen welke kroonkurken op die flesjes zaten? Ik heb verschillende ruilbiertjes mee waar op niks vermeld is. Een Vichy flesje met enkel roodbruin kroonkurk was van Bram maar ik heb er ook nog een Vichy flesje met lichtblauw kroonkurk, nog eentje met gouden kroonkurk met 'C' opgeschreven en een Steinie flesje met Belgisch vlag kroonkurk. Vermoedelijk is deze laatste jouw Laurent's Blondje?

  Die met C op is inderdaad van mij. Is een Centennial smash 😁