Berichten van guidomarree

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik zal er anders nog even bij vermelden. Ja, ik heb al een gratis koelkast omgebouwd tot gistingskast met verwarmingsdraad en een inkbird 😁


  Ik hoopte gewoon dat er een mogelijkheid zou zijn om met een mooi oplossing te komen. Zodat ik in 1 kast, 2 verschillende brouwsels op verschillende temperaturen kan laten gisten.


  Maar zoals ik het lees gaat dat wat moeilijk worden en zal ik hoogstwaarschijnlijk een 2e koelkast zoeken die ik gewoon op mijn eerste zet. Minder mooi, maar het zal ook werken.

  Goedemiddag,


  Ik vroeg mij af of er hier mensen zijn met kennis van wijnkoelkasten? Ik ben het namelijk een beetje in het oog aan het houden op 2dehands. Er zijn er waar dat je 2 temperatuurzones kan instellen. Dit zou dus perfect kunnen gebruikt worden als gistkast met 2 verschillende brouwsels, maar wel tegelijk in 1 kast.

  Nu heb ik het volgende gezien

  Wijnkoelkast 2dehands


  Maar ben dus niet zeker of deze wel op te delen is in 2. Er zijn wel 2 thermostaten, maar ik zie geen verdeling tussen boven en onder. De verkoper heeft er ook geen kennis over (erfstuk)


  En daarnaast, heeft er iemand ervaring met zo een opstelling als gistkast?

  Het :) is veranderd in :( ... Overhevelen is een extra risico op een infectie. Is het je dat waard?

  Hans, het gaat hier over de ispindel. Niet over het overhevelen 😉

  Zo ga je alleen maar weg van het onderwerp van de post en maak je het minder overzichtelijk. Eventueel kan je zelf een post maken om er over te discussiëren (wat natuurlijk nog nergens anders is gedaan 😂)


  Ambibenderix als laatste oplossing kan je deze proberen volledig opnieuw in te stellen idd. Hopelijk werkt het, zou anders zonde zijn

  Dan zal het toch eerder eentje 6 a 7% worden. Dus dan is het meer de soort mout dat je gebruikt dat het meeste invloed heeft. In de toekomst dan nog wel eens een sterker bier proberen te brouwen.

  Goedemiddag allemaal,


  Mijn vriendin is jarig in februari dus wilde ik eens iets speciaal brouwen voor haar en tegelijk eens een nieuwe stijl leren brouwen in mijn opstelling. Zij is namelijk fan van een stout en dan vooral eentje met chocolade en koffie smaken. Ofja, die heeft ze 1 keer eens geproefd toen ik die in een pakket had gekregen, spijtig genoeg weet ik de naam niet meer.


  Zoals gezegd heb ik deze stijl nog nooit gebrouwd en weet ik ook niet goed waar te beginnen. Vooral ook omdat ik in mijn zelfgemaakte RIMS werk (vergelijkbaar met brewmonk, ...). Zijn er hier mensen met tips om dit te brouwen met zo een systeem en/of links naar goed gelukte ('makkelijke') recepten met een chocolade/koffie smaak?


  Merci

  Zelf onlangs ook het probleem gehad dat deze niet meer leek op te starten na een tijd niet te gebruiken. Echter na terug in de oplader te steken voor een klein tijdje en daarna te resetten via de voorziene knop gaf het opeens terug licht. Dus ik hoop dat het bij jou dit ook zal doen .

  Bedankt, dat was eentje van mij maar het oorspronkelijk recept kwam van HermanH dus ik wil hier niet met alle eer gaan lopen :) :saint: Als Herman het ok vindt dan zal ik het recept hier ook posten.

  Er blijven van drinken zal moeilijk zijn want ik had mijn laatste flesjes meegebracht naar het VHM ;(

  Spijtig inderdaad, reden om het nog eens te brouwen. En nu ben ik idd benieuwd naar het recept

  Één andere methode is espresso suiker klontjes vinden. Er zouden er namelijk bij de Albert Heijn zijn die makkelijk door de hals van een bierflesje passen. Ik heb ze nog niet gevonden 😅.


  Onlangs wel espresso suikerklontjes gevonden bij de Carrefour, maar die zijn juist te breed om er makkelijk in te duwen. Met een beetje kracht lukt het wel.


  Het kwam dan rond de 7,5g per liter uit ofzo.

  Patrick kan je soms ook zeggen welke kroonkurken op die flesjes zaten? Ik heb verschillende ruilbiertjes mee waar op niks vermeld is. Een Vichy flesje met enkel roodbruin kroonkurk was van Bram maar ik heb er ook nog een Vichy flesje met lichtblauw kroonkurk, nog eentje met gouden kroonkurk met 'C' opgeschreven en een Steinie flesje met Belgisch vlag kroonkurk. Vermoedelijk is deze laatste jouw Laurent's Blondje?

  Die met C op is inderdaad van mij. Is een Centennial smash 😁

  Ik heb ook nog enkele degustatie glazen en zal met tentje afkomen. Had je nu nog een bbq kunne regelen? Kristof A? Ik heb hier nog zo een ton-bbq staan en een kleine Weber. Als ik die wat uitkuis wil ik ze wel meenemen.

  Anders zal het enkele geslaagde biertjes zijn en enkele minder geslaagde 😜. (eigenlijk zoizo)

  Inderdaad, zelf ook tevreden over ali. Wel oppassen nu met de nieuwe regelgeving. Zeker zien dat er VAT wordt bijgerekend bij het afrekenen en dan hopen dat je niets moet bijbetalen.


  Daarnaast is alles wat ik tot nu toe gekocht heb van goede kwaliteit. Ik heb vooral Quick disconnect koppelingen, is ook een heel groot gebruiksgemak en vooruitgang. Daarnaast heb ik een pomp gekocht welk tot nu toe nog vrolijk zijn werk doet en hopelijk nog lang meegaat.

  Ik heb het risico aangedurfd om ook elektronica te kopen, maar dat is zoals vermeld wel op eigen risico.


  Zoals hierboven aangehaald heb je daar gewoon alles. Dingen die ik hier nergens vind.

  Dit is een voorbeeld, het pcb raakt bijna het metalen deel:


  External Content youtu.be
  Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
  Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.


  Maar goed zoals met alles: lastig te beoordelen van de buitenkant en met CE mark dat het niet is maar China Export ;)

  Jawel, onlangs toevallig nog in een les te horen gekregen.

  De echte CE markering heeft de letters meer van elkaar wegstaan

  De Chinese Export markering heeft de C bijna tegen de E staan

  China Export is not CE: a symbol to cause confusion - Silos Córdoba

  Maarja, dan moet je er al specifiek op letten natuurlijk

  Mijn teller staat nu op 21 personen ;) (mijn niet-forum kameraden inbegrepen), toch een mooi aantal.
  De bedoeling is natuurlijk wel om hier in den hof te gaan zitten, maar ik kan van de geburen wel een partytent lenen waar we met z'n allen onder moeten kunnen in geval van minder weer. Allee, ik heb het nog niet gevraagd en ze zijn nu op reis maar no worries... Komt goed mannen (en vrouwen) ;) !

  desnoods zou ik nog een grote partytent kunnen meenemen. Hangt er wat vanaf hoe groot je tuin is mss :/ En of die eigenlijk in mijn auto past

  Ja het maakt het er niet makkelijker op 😅.


  Andere vraag. Ik ben eigenlijk heel dom geweest. Aangezien mijn smackpack wyeast 3787 op moest, heb ik die gebruikt. Echter heb ik deze pas gisterenochtend gesmacked. Het pack was 5,5 maand oud, dusja, als ik zonder starter wilde proberen moest ik ook al op zen minst 5 dagen vantevoren smacken.

  Nu vind ik zoveel verschillende info terug op het internet. Er waren er bvb die zeiden om het gewoon toe te voegen en dat de gisting iets langer kan duren voor het op gang komt.


  Nu ben ik er toch niet zo zeker van 😅 en vroeg ik mij af of ik niet beter wat korrelgist kan toevoegen indien binnen de zoveel tijd er nog geen activiteit waarneembaar is? Of gewoon nu al?


  Ps.: smackpacks ga ik hierna lange tijd niet meer gebruiken 🙄, gewoon terug korrelgist. Het was omdat ik het ergens bij had gekregen.

  Ik probeer 1 keer per maand te brouwen, meestal een batch van 20l. Nu heb ik wel onlangs een extra gistvat gekocht en spullen om een extra gistkast te bouwen met de bedoeling om sneller andere dingen te kunnen brouwen.


  Meestal doe ik dit alleen, maar de laatste tijd vinden vrienden het wel eens leuk om mee te brouwen en vooral te proeven ondertussen.


  Een brouwdag kan nogal uiteenlopen qua snelheid. Vandaag bvb 12u bezig geweest 😅 maar was toch wel al geleden sinds mijn eerste brouwsels. Ik probeer richting de 6u te gaan. Maar onlangs verhuisd, dus hier nog even mijn draai vinden.

  Ik bottel alles, is makkelijk om weg te geven. Enigste lastige is dat ik allemaal verschillende soorten flessen heb. Ofja, 6 bakken korte 33cl, 2 bakken lange 33cl, 2 bakken 25cl, 2 bakken grolsch beugelflessen. Dusja, ik ben toch aan het kijken om 1 standaard fles voor alles te gebruiken. Dat is makkelijker op te bergen en stapelen.

  Ik gebruik nu ook die dopjes, veel handiger dan gaatjes boren in een Colafles-dekseltje, doch ik gebruik mijn eerste ontwerp ook nog steeds, maar het is meer om geen water mee in de CCT te trekken bij gist aflaten, zuurstof trek je altijd mee, of je zou een grote (dichtgeknepen) plastiekzak moeten op de uitlaat zetten die vol CO2 komt door de gisting en waar je CO2 mee in de CCT trekt bij gist aflaten, doch ik steek er nu vlug een keg-koppeling op als ik wil aflaten, geef een heel klein beetje druk en de aflaat gaat vanzelf zonder O2 mee te zuigen...

  Hieronder de dopjes die ik nu gebruik:

  Geen beschrijving beschikbaar.

  Bij mij is het vooral voor bij het cold crashen en metingen te doen. Dus moet hier denk ik wel mee lukken.

  Dat zeker ook de brewbucket niet vacuüm trekt

  Ik had hier ooit eens een blow off gezien met een 3 vaten systeem om zo bij de coldcrash geen zuurstof binnen te nemen maar de Co2 die opgeslagen zit in 1 vd 3 vaten. Maar die vind ik dus niet meer en zou dit graag terugvinden, iemand een idee waar dit staat?

  Oke, super bedankt allemaal voor de tips en tricks. Na dat deze is gebrouwen ga ik toch nog eens een stap terug en wat simpelere recepten brouwen of wat beter opzoeken. Hier vooral mee begonnen omdat ik in bezit was gekomen van de 3787 en deze op moest.


  Dit zal het uiteindelijke recept zijn en hopelijk wordt het gewoon een lekker bier. Tank 7 zal niet perfect lukken met de huidige middelen, maar dat is niet erg.  BrouwHulp Recept uitdraai

  Basis

  Omschrijving

  Waarde

  Kenmerk

  009

  Naam recept

  Tank 7 clone

  Brouwdatum

  2021-08-17

  Bierstijl

  Pale Ale (American)

  Volume

  22,0 l

  Begin SG

  1,069 SG

  Berekende kleur (Morey)

  9 EBC

  Berekende bitterheid (Tinseth)

  42 IBU

  Brouwzaalrendement

  65,0 %

  Kooktijd

  90 min.

  Water en brouwzouten

  Hoeveelheid

  Ingrediënt

  22,30 l

  Water uit Borgerhout

  10,00 l

  Spoelwater

  Waterprofiel behandeld water

  Ca

  Mg

  Na

  HCO3

  Cl

  SO4

  62 mg/l

  8 mg/l

  39 mg/l

  23 mg/l

  53 mg/l

  57 mg/l

  Vergistbare ingrediënten

  Hoeveelheid

  Naam

  Mouterij

  Kleur

  %

  5,00 kg

  Pilsmout

  Dingemans

  3 EBC

  69,6 %

  1,00 kg

  Tarwemout. licht

  Weyermann

  4 EBC

  13,9 %

  0,50 kg

  Maïsvlokken

  Supermarkt

  3 EBC

  7,0 %

  0,68 kg

  Kristalsuiker

  Supermarkt

  0 EBC

  9,5 %

  Maischschema

  Omschrijving

  Temperatuur

  Stap tijd

  Rust tijd

  Beslagdikte

  63,0 °C

  1 min.

  50 min.

  3,4 l/kg

  68,0 °C

  5 min.

  25 min.

  3,4 l/kg

  73,0 °C

  5 min.

  15 min.

  3,4 l/kg

  76,0 °C

  3 min.

  15 min.

  3,4 l/kg

  Hop

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  % alfazuur

  Kooktijd/toevoeging

  IBU

  4,6 g

  Magnum

  bellen

  10,7%

  90 min.

  5,5 IBU

  16,1 g

  Simcoe

  pellets

  12,9%

  60 min.

  24,1 IBU

  64,8 g

  Amarillo

  bellen

  8,9%

  5 min.

  12,1 IBU

  16,2 g

  Amarillo

  bellen

  8,9%

  koudhop

  0,0 IBU

  Gist

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  1,0 pak(ken)

  Trappist High Gravity (3787)

  bovengist


  Wordt gesplitst in 2 batchen van 10l. eentje met 3787 en de andere waarschijnlijk met de BE-256 toch, zoals aangegeven op BYO.

  Die Brett en Tetrahop zijn niet echt nodig voor een Tank 7 kloon. De Brett voegt natuurlijk een andere smaakdimensie toe maar

  Je kan de helft van de tarwe vervangen door maïsvlokken, in mijn recept doe ik dat ook.

  Als gist zou ik toch kiezen voor een saison-gist (M29, WY 3726 of een andere), anders wordt het een abdijbier.

  Hmmm, waarom zou het dan wel hier voorgesteld staan als mogelijke gisten?

  Ik zal eens kijken welke gisten ik heb.

  Het was wel de bedoeling de Wyeast 3787 zoizo vandaag op te gebruiken, die is ondertussen ook al gesmashed.


  En bij dat recept met brett kom je wel op 2% meer alcohol, heeft dat dan ook niet veel effect? Opzich maakt doe percentage voor mij niet uit, zolang de smaak maar goed zit 😁


  Edit:

  Ik heb nog gisten

  M41, M31, Be256, M47, S-04, T58, lallemand Voss en lallemand Nottingham

  En dan de 3787 welke al is gesmashed.

  Bedankt om mee te denken.

  Ik zal anders de hoeveelheden vermelden die ik beschikbaar heb, want anders gaat het ook lastig.

  1kg maisvlokken

  1kg tarwemout

  1kg havervlokken

  10kg Pale mout

  10kg Pils mout

  Bij deze wil ik proberen een Tank 7 kloon te brouwen vandaag. Echter het begint al wat chaotisch.

  Ik zou namelijk het recept van  Serge gebruiken. Maar daar zie ik dat hij met Brett en tetrahop werkt. Iets waar ik geen ervaring mee heb en ook niet beschikbaar heb.

  Een ander recept zou dit zijn, maar daar heb ik weer te weinig tarwemout voor.

  Het is wel de bedoeling 20l te brouwen en dan splitsen om 10l te laten gisten met Wyeast 3787 die op moet en dan de andere 10l met BE-256.


  Nu is het dus de vraag of iemand mij snel kan helpen het recept van byo.com om te zetten naar iets minder gebruik van tarwemout om toch tot een mooi resultaat te komen. Kan ik bvb wel Maisvlokken en/of gemoute haver gebruiken ter compensatie (zoals in het recept van Serge)?


  Hieronder dan nog het recept van byo.com. (Liefst ook nog in te korten naar 60 min koken ipv 90)


  Het is een beetje last minute, maar ik zou heel graag vandaag nog brouwen :)  BrouwHulp Recept uitdraai

  Basis

  Omschrijving

  Waarde

  Kenmerk

  Naam recept

  Tank 7 clone

  Brouwdatum

  Bierstijl

  Pale Ale (American)

  Volume

  22,0 l

  Begin SG

  1,069 SG

  Berekende kleur (Morey)

  9 EBC

  Berekende bitterheid (Tinseth)

  43 IBU

  Brouwzaalrendement

  65,0 %

  Kooktijd

  90 min.

  Water en brouwzouten

  Hoeveelheid

  Ingrediënt

  21,80 l

  Water uit Borgerhout

  10,17 l

  Spoelwater

  Waterprofiel behandeld water

  Ca

  Mg

  Na

  HCO3

  Cl

  SO4

  62 mg/l

  8 mg/l

  39 mg/l

  23 mg/l

  53 mg/l

  57 mg/l

  Vergistbare ingrediënten

  Hoeveelheid

  Naam

  Mouterij

  Kleur

  %

  4,86 kg

  Pilsmout

  Dingemans

  3 EBC

  69,9 %

  1,31 kg

  Tarwemout. licht

  Weyermann

  4 EBC

  18,8 %

  0,79 kg

  Kristalsuiker

  Supermarkt

  0 EBC

  11,3 %

  Maischschema

  Omschrijving

  Temperatuur

  Stap tijd

  Rust tijd

  Beslagdikte

  63,0 °C

  1 min.

  50 min.

  3,5 l/kg

  68,0 °C

  5 min.

  25 min.

  3,5 l/kg

  73,0 °C

  5 min.

  15 min.

  3,5 l/kg

  76,0 °C

  3 min.

  15 min.

  3,5 l/kg

  Hop

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  % alfazuur

  Kooktijd/toevoeging

  IBU

  4,6 g

  Magnum

  bellen

  10,7%

  90 min.

  5,7 IBU

  16,2 g

  Simcoe

  pellets

  12,9%

  60 min.

  24,6 IBU

  64,8 g

  Amarillo

  bellen

  8,9%

  5 min.

  12,3 IBU

  16,2 g

  Amarillo

  bellen

  8,9%

  koudhop

  0,0 IBU

  Gist

  Hoeveelheid

  Naam

  Type

  1,0 pak(ken)

  Trappist High Gravity (3787)

  bovengist