Berichten van guidomarree

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Kanaal vorming tijdens het spoelen van je filterbed is soms ook een oorzaak zijn (was hier nog niet aangehaald).
    Om dit te vermijden snij ik steeds enkele keren mijn filterbed tijdens het filtreren. Enkel de bovenste laag natuurlijk de onderste 10 cm laat ik onaangeroerd (indien mogelijk)
    Door het uitspoelen van de suikers krimpt mijn filterbed steeds en krijg ik aan de zijkant een spleetje (de kanaalvorming) Doe ik dit niet gaat het spoelwater de makkelijkste weg nemen en niet echt meer door het filter bed gaan met een veel lager rendement als verwacht.

    Dat doe ik ook 1 a 2 keer tijdens het maischen



    Kijk ook eens naar je maischschema, 75 minuten op 65°C is veel te lang op die temperatuur. Volgens mij heeft de alfa-amylase niet veel gedaan tijdens het maischen en heb je daardoor ook een lager rendement.

    Inderdaad, normaal doe ik een maisschema met meerdere stappen. Omdat het in hun recept zo stond en ik het makkelijk vond wilde ik het ook eens proberen. Echter omdat ik merkte dat het niet meer veel aan het stijgen was ben ik ook nog +-10min naar 68 graden geweest en +-10 min naar 72.

    10 SG punten te weinig, aangezien ik mijn afgelopen 5 brouwsels met dezelfde basismout (Dingemans) heb gedaan lijkt het mij sterk dat het aan de mout te liggen.


    Denk toch eerder aan het schroten, alhoewel ik extra heb nagekeken of alle korrels gebroken waren, maar niet vermalen en dat was effectief zo. Toch verliep de doorstroming te vlot naar mijn gevoel. Volgende keer toch nog iets fijner proberen en zien wat het resultaat geeft.


    En anders mijn installatie nog eens opnieuw ijken. Ook al lange tijd niet meer gedaan en wel wat kleine aanpassingen gedaan in de tussentijd.



    Edit: Extra reden gevonden, na data terug te bekijken. Ik had 2 liter extra in de kookketel tov beoogde aantal, dus is ook al een puntje

    Brouwdag verliep vrij goed, buiten dat ik 10 punten naast het beoogde SG zat. Hoe dit komt weet ik niet. Enigste dat ik aan kan denken is dat ik de walsenmolen een klein beetje had verzet, maar daarna weer teruggezet. Zo had ik het gevoel dat de wort wel heel vlot doorstroomde. Volgende keer terug iets fijner afstellen en zien of dat helpt.

    Het uiteindelijke recept. Ik zag dat ik nog een klein restje galaxy en simcoe had, dus ga deze ipv de cascade bij vlamuit toevoegen. En ook nog een restje lichte tarwe er bij gedaan. Zien wat het wordt, ik ben benieuwd na zo lang.



    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    012

    Naam recept

    Old School

    Brouwdatum

    2022-04-18

    Bierstijl

    Amerikaanse IPA

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,058 SG

    Berekende kleur (Morey)

    12 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    42 IBU

    Brouwzaalrendement

    65,0 %

    Kooktijd

    60 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    21,00 l

    Water uit Borgerhout

    7,72 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    62 mg/l

    8 mg/l

    39 mg/l

    23 mg/l

    53 mg/l

    57 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    3,30 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    55,0 %

    2,52 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    7 EBC

    42,0 %

    0,18 kg

    Lichte tarwemout

    Dingemans

    3 EBC

    3,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    65,0 °C

    1 min.

    75 min.

    3,5 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    25,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    60 min.

    17,1 IBU

    25,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    40 min.

    15,0 IBU

    25,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    20 min.

    10,3 IBU

    64,0 g

    Amarillo

    pellets

    8,9%

    koudhop

    0,0 IBU

    64,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    koudhop

    0,0 IBU

    25,0 g

    Amarillo

    pellets

    8,9%

    0 min.

    0,0 IBU

    10,0 g

    Galaxy

    pellets

    15,7%

    0 min.

    0,0 IBU

    6,0 g

    Simcoe

    pellets

    12,9%

    0 min.

    0,0 IBU

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    12,0 g

    SafAle English Ale (S-04)

    bovengist

    12,0 g

    Belgian Abbey (M47)

    bovengist

    Underpitchen met die zakjes Kveik gaat niet heel erg goed, het is ook geen echte Kveik natuurlijk.


    Er zijn mense die beweren dat M47 en S04 ongeveer gelijk zijn. Wat karakter betrefd zou dat kunnen, in ieder geval ik zou dat overwegen. Die Kveik, met de hoppen die je wilt gebruiken zou ik dat niet doen, lijkt mij teveel citrus met citrus .. Keuzes :pieker:

    Dan gaan we dat inderdaad proberen. Aangezien ik Kveik niet goed ken kan ik zelf moeilijk aanvoelen hoe sterk de Citrus smaak naar voren zou komen.

    Ik zou dan voor de kveik gaan… maar dan krijg je wel een citrus bommetje. Misschien is M47 ook een optie maar dat is niet echt een IPA gistje. S04 lijkt mij dan een betere optie.

    Je zou natuurlijk ook een ipa gist kunnen kopen.. iets van verdant of zo

    Aangezien ik morgen ga brouwen ben ik niet meer in de mogelijkheid om extra gist te kopen. En aangezien ik batches van 20l brouw, kom ik met 1 pakje niet toe. Dus het zou inderdaad een mengeling moeten worden.


    Is die Kveik vanuit zijn eigen ook zo citrus achtig? Ik heb deze nog nooit gebruikt, dus geen ervaring mee.

    Na een lange pauze (6 maanden) ga ik morgen eindelijk nog eens brouwen. Zelf ben ik een liefhebber van IPA's en aangezien de zomer er aankomt lijkt mij dit perfect. In de diepvries ligt er nog genoeg Cascade en Amarillo, dus wil ik deze gebruiken om de lekkere citrus smaak te krijgen. Na wat zoeken heb ik het volgende recept gevonden via deze youtube video.

    Het opmerkelijke vind ik wel dat ze maar een 30 min kook gebruiken? Is dit niet vrij kort?

    Daarnaast merk ik juist dat ik geen fatsoenlijke IPA gisten meer heb en ook veel enkele pakjes heb. Zijn er tips voor welke gist ik hiertussen het beste kan gebruiken en combineren?:

    2x t58

    1x M31

    1x BE256

    1x M41

    1x Voss Kveik

    1x M47

    1x S04


    Ik was zelf aan het denken aan een combo van Voss Kveik en S04, maar wat zou dat geven.


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    011

    Naam recept

    Old School

    Brouwdatum

    Bierstijl

    Amerikaanse IPA

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,058 SG

    Berekende kleur (Morey)

    12 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth)

    28 IBU

    Brouwzaalrendement

    65,0 %

    Kooktijd

    30 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    21,00 l

    Water uit Borgerhout

    6,65 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    62 mg/l

    8 mg/l

    39 mg/l

    23 mg/l

    53 mg/l

    57 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    3,01 kg

    Pilsmout

    Dingemans

    3 EBC

    50,0 %

    3,01 kg

    Pale Ale mout

    Dingemans

    7 EBC

    50,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    65,0 °C

    1 min.

    75 min.

    3,5 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    22,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    30 min.

    11,3 IBU

    22,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    30 min.

    11,3 IBU

    22,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    10 min.

    5,3 IBU

    64,0 g

    Amarillo

    pellets

    8,9%

    koudhop

    0,0 IBU

    64,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    koudhop

    0,0 IBU

    22,0 g

    Cascade

    pellets

    5,5%

    0 min.

    0,0 IBU

    22,0 g

    Amarillo

    pellets

    8,9%

    0 min.

    0,0 IBU

    Volgende staat in hun voorwaarden (Artikel 6: Return Policy) :

    Citeer


    3. In case of receiving products which are defective or not complying with orders, the CUSTOMER must notify, according to Article no. 132 of the Consumer Code, by e-mail to: info@polsinelli.it within two months from noticing the lack of conformity. Subsequently, the customer will proceed to the returning of the product by specifying whether he/she wants to replace the item or if he/she wants to get a refund. Polsinelli Enologia Co Ltd will then contact the courier that will collect the goods according to one’s own availability. Polsinelli Enologia Co. Ltd reserves the right to verify the contested non-compliance and if that is confirmed Polsinelli Enologia Co Ltd will ship the replacement or refund by crediting the card used by the customer for his/her purchase.

    Indien je zelf een retour wilt aanvragen, dan moet je de retourkosten betalen.
    Maar dat is hier niet het geval, dus je moet met hun specificiëren dat het product beschadigd is en niet meer op de normale manier kan gebruikt worden (niet meer dezelfde stevigheid gewaarborgd). Waardoor het hun verantwoordelijkheid is. (zij kunnen dan de vervoersmaatschappij contacteren voor een vergoeding)


    Heb je trouwens een foto van de beschadiging?

    Ik heb al zo lang niet meer gebrouwen dat 90% van mijn korrelgist op hun Verval maand zitten.


    Nu vroeg ik mij hoe het bij de korrelgisten zit met hun vervaldatum? Bij vloeibare neemt de vitaliteit af per maand na datum. Bij korrelgisten ook?


    Ze hebben trouwens altijd in de koelkast gelegen.

    Gefeliciteerd met je eerste brouwsel! Ik ben benieuwd hoe het uit zal vallen.

    Enigste waar ik wel met angst naar kijk is je 'verdieping' constructie 😅. Hopelijk goed uitgetest en is het niet gevoelig voor doorbuiging? Ook staan je steunpunten nu op 4 kleine plaatsen en wordt je gewicht daarop verdeeld. Volgens mij is het veiliger om een betonplex plaat op maat te zagen en die er tussen te leggen. Dan wordt het gewicht verdeeld over de hele breedte. Zo een gistvat dat naar beneden valt is geen pretje. Misschien beter om deze beneden te zetten, en voor je volgende brouwsel een meer verspreide versteviging te bouwen?


    Aangezien het ook je eerste brouwsel is, weet ik niet hoe ver je wilt gaan met temperatuurregeling. Maar zoals je vermeld en 2 gistvaten in de kast wilt zetten, van verschillende brouwsels. Dan wilt het ook zeggen dat zij op verschillende tijdstippen in een verschillende stage van hun vergisting zitten.

    Dus als je bvb brouwsel 1 wilt laten lageren op 15 graden Celsius. Is brouwsel 2 nog in de hoofdgisting en zou die daling in temperatuur er niet echt positief voor zijn (te vroeg stoppen van vergisting kan spuiters geven 😅)


    Dit zijn alleen maar tips waar je aan kunt denken 😉, in ieder geval nog veel brouw plezier geweest.

    Ondertussen van Braumarkt de afmetingen mogen ontvangen.
    Maar iets waar ik geen rekening mee heb gehouden en hoop dat iemand hier op kan antwoorden (geen goede foto's op internet).


    De bodem van de meeste van die binnenpannen zijn zeker volledig open? En dan moet je er nog een filterplaat in leggen zeker?

    Of zijn er waar dat er gewoon gaten in de bodem zitten om te filteren?

    Ik moet eens de exacte afmetingen navragen, maar normaal heeft mijn vader een tent van 8x4m. Wel nog zien dat deze in de auto past.


    En waar zou de vhm plaats vinden? Want zo een tent opstellen/afbreken duurt wel een tijdje. Dus dan moet ik wat eerder afkomen

    Indien ik zaken heb gedaan die absoluut niet kunnen dan hoor ik het graag, ik ben geen electricien en haal m'n info ook maar gewoon van internet. Goede avond iedereen

    Voor mij dan toch als opmerking die 'not done' is: een houten bekisting gebruiken. Elektriciteit en de slechte aanleg hiervan is nog één van de grootste brandsoorzaken. Ik wil niet aan je kunnen twijfelen, want het ziet er allemaal mooi bedraad uit. Maar een houten bekisting is wel een brandgevaar opzich en ben ik geen fan van. Natuurlijk is het iedereen zijn eigen keuze ;)


    Edit: en van waar komt je stroomtoevoer trouwens?

    Sorry heb dit nu ook net gezien dat het van een ander merk is vandaar dat het veel goedkoper is ;)

    Maar daarom is dit niet minder goed. Ik wil dit gebruiken om enkele van mijn manometers vast te zetten daar deze lichtjes lekken (gaan niet meer hoger dan 1 bar) dus eigenlijk voor gassen ipv vloeistof. Volgens de website zou deze daar ook voor bestemd zijn en zelfs tot 16 bar aankunnen. Zoveel hoop ik niet te hebben in mijn flesjes :bomb:

    Inderdaad, laat maar weten hoe het bevalt. Waarschijnlijk zal ik deze ook gewoon kopen.

    De verzendingskosten blijken toch nog mee te vallen €6,95 voor levering aan huis of €3,95 in een BPost afhaalpunt.

    De Loctite 557 is hier (€9.44) ook opmerkelijk goedkoper dan bv. op Amazon (€17 + €3 verz.) dus dan toch maar mijn bestelling geplaatst online ;)

    Die site die je hebt aangegeven is toch geen officiële Loctite dat ze verkopen?

    Dus dan kost het zoizo minder

    Ik dacht dat ik Serge eens heb zien vermelden dat er ook zo iets bestaat als vloeibare Teflon en dat dit zelfs veel beter zou werken dan de klassieke. Online heb ik die al eens gevonden maar ik heb dit nog niet gevonden in de gewone doe-het-zelf zaken.

    Dit ziet er zeker interessant uit

    Mogelijks iets goedkopere (tijdelijke) oplossing om uit te proberen dan alles naar triclamp te moeten zetten :)

    • Hoe kan dit het beste voorkomen worden (zonder locatie te veranderen)

      Ventileren! Schimmel komt door slecht geventileerde ruimtes. Gat in muur, ventilatie motor, ... => Momenteel is de garage meer een overkapping, dus letterlijk 1 muur die er nog niet is. Dus verluchting is geen probleem, echter staat het nu gewoon 'buiten'. Het plan is wel deze komende zomer dicht te maken gelukkig, dan kan het beter worden geregeld.
    • om te reinigen van ketel en dergelijke, is het genoeg om deze te laten werken en te koken? (daarna ook nog met star san er over gaan)

      ik zou inderdaad alles goed uit koken en ook eens met een kuisproduct door gaan. => Top, doe ik
    • Momenteel werk ik met ventielen met schroefverbinding, is het goed genoeg om deze uit te koken voor ik ze terug ga gebruiken?

      Ik zou afstappen van je schroefverbindingen. Tri-clamp, camlock, quickdisconnect, ... ??? => Enkel mijn ventielen zijn met schroefverbindingen, mijn slangen zijn inderdaad met quickdisconnect. Echter heb ik dat nog nooit gezien bij ventielen, heb je daar een voorbeeld van? Volgens mij is dit enkel mogelijk met triclamps.
    • Werkt zo een ultrasoon reiniger fatsoenlijk voor dit soort gevallen? Wat is het meest gangbare aantal benodigde liter?

      Deze zal iemand anders moeten beantwoorden :) => ondertussen een topic over gevonden hier op het forum, blijkbaar zeer goed werkend, maar even uitzien welke grootte nodig zou zijn.
    • die schroefverbindingen sluit ik nu met teflon, zijn er alternatieven?

      Voor definitieve oplossing vlas. => Dit zou wel hetzelfde probleem geven zeker? de mogelijkheid van vloeistoffen die binnendringen. Voor mij is dat niet het probleem om dan uit elkaar te halen, maar meer dat telkens de vlas of teflon moet worden vervangen. Bestaan er geen dichtingen voor die je makkelijk kan afnemen. (ooit dacht ik ze te hebben gevonden, maar het werkt niet volledig dichtend)
    • Er wordt vaak gepraat over tri-clamps, is het makkelijk om die via een lasverbinding te koppelen met een vat? zodat daar ook niks zou tussen kunnen komen van vuil

      Van welk metaal is je vat gemaakt? Anders is overal Tri-clamps aan lassen inderdaad een goeie oplossing. => rvs, gewoon een weckketel. Ik heb ooit wel gelast, maar nu geen professional. Dus ben een beetje terughoudend
    • Mijn pomp heeft sowieso schroefverbindingen, ontdoet dit het effect van de triclamps dan niet?

      Directe aansluiting is beter, maar grote zorgen zou ik me er niet overmaken als de boel mooi aan elkaar staat.

      Wel ga je hier sneller schimmelvorming krijgen. Alles waar wat vocht in/aan kan blijven staan.
      => toch een punt om op te letten dan. Mogelijks een nieuwe pomp :/

    Goedemiddag,


    Het is alweer een tijd geleden dat ik heb gebrouwd spijtig genoeg. Hopelijk veranderd dit de komende maanden. Nu keek ik echter onlangs naar mijn installatie (welke in een vochtige garage staat) en stond deze vol schimmel. Rond mijn ventielen, op mijn isolatiemantel, mijn katrol systeem, ... Mijn ketel en gistvaten zelf zijn eigenlijk nog proper.


    Natuurlijk is die locatie een ideale broeihaard hiervoor en er wordt aan gewerkt om de garage beter toe te dichten. Maar ik had dus al enkele vragen hierbij:

    • Hoe kan dit het beste voorkomen worden (zonder locatie te veranderen)
    • om te reinigen van ketel en dergelijke, is het genoeg om deze te laten werken en te koken? (daarna ook nog met star san er over gaan)
    • Momenteel werk ik met ventielen met schroefverbinding, is het goed genoeg om deze uit te koken voor ik ze terug ga gebruiken?
    • Werkt zo een ultrasoon reiniger fatsoenlijk voor dit soort gevallen? Wat is het meest gangbare aantal benodigde liter?
    • die schroefverbindingen sluit ik nu met teflon, zijn er alternatieven?
    • Er wordt vaak gepraat over tri-clamps, is het makkelijk om die via een lasverbinding te koppelen met een vat? zodat daar ook niks zou tussen kunnen komen van vuil
    • Mijn pomp heeft zoizo schroefverbindingen, ontdoet dit het effect van de triclamps dan niet?

    Of is dit eigenlijk niet te vermijden zolang de locatie niet droger wordt? :confused_face:

    Super leuk en interessant, ik heb dezelfde vragen als Willem over je stage. Zou leuk zijn mocht je een kleine toelichting geven. Daarentegen zijn er al heel veel goede aanvullende ideeën gegeven. Momenteel heb ik er nog geen aanvullende.


    • Met wat ga je trouwens je aansturing doen? Zelf iets maken als PID regeling?
    • Moet dit altijd verplaatsbaar zijn of zou je op eenzelfde plek willen brouwen en deze gewoon telkens naar de garage verplaatsen? Anders kan je altijd een anker punt maken in de muur om stabiliteit te garanderen.
    • Is er een maximale prijs?
    • Kan je de katrol vastklikken? Of is dit met een automatische beveiliging? (Heel de tijd vasthouden tijdens de verschillende spoelstappen lijkt mij een onhandigheid)
    • Ga je zonder spoelwater werken? Anders moet je die ook meenemen.


    Opsomming van andere hun aangehaalde punten:

    • Lager zwaartepunt is aangeraden
    • Compactere koeling mogelijk door in mantel te verwerken of platenkoeler te gebruiken
    • Hoe ga je koken?
    • Probeer dode punten te vermijden (reinigbaarheid)

    Ik heb al een tijdje een walsenmolen om mijn mout te schroten. Het neemt al veel minder tijd in dan met mijn oude schrootmolen. Toch zou ik het nog wat makkelijker willen doen door er een motortje aan te hangen.

    Ik heb al wel hele constructies hier voorbij zien komen, alsook met een simpel boormachine.


    Maar toevallig is van het weekend bij ons een mixer kapot gegaan (voeding pcb bordje, maar motor werkt nog) . En ik vroeg mij af of zoiets ook als motor daarvoor kan worden gebruikt of heeft dat te weinig koppel?

    Ik denk dat het volgende de specificaties zijn: https://www.power-motor.com/?product_131/324.html

    Eens met Sledgehamer, meet zo ver mogelik bij je verwarming vandaan. De mout temperatuur is belangrijk. Met zo'n externe verwarming is meten vlag bij de uitstroom naar die buis misschien wel het beste en ook het koudste.


    Ik verwarm zelf onder de pan, en de sensor bij de uitstroom meet het beste heb ik vastgesteld.

    Hoeveel verschil had je dan vastgesteld?


    Momenteel gebruik ik een omgebouwde weckketel. Hierbij meet ik de temperatuur door hetzelfde gat vanonder waar het wort wordt uitgepompt. Dus tijdens het maischen is er een constante stroom. Maar de thermowell gaat wel diep genoeg in de ketel dat deze juist onder mijn binnenpan zit, maar ook maar 2 cm boven de bodem van de weckketel (dus ook verwarmingselement).

    7,5 gram per liter, deze opgelost in een beetje kokend water en na afkoelen doorgeroerd voor het bottelen.

    Geen bottelgist gebruikt.

    Het staat nu op zo'n 18 graden.

    Wacht nog een week en kijk dan nog eens. Soms kan je niet alles voorspellen en duurt het iets langer om een schuimkraag te krijgen.


    Ivm die lichtzurige smaak kan dit misschien ook nog wel wat wegtrekken. Laat het een maand of 2 in de kelder staan en proef om de 2 weken eens. Als het dan nog steeds niet lekker is, kan je nog altijd beslissen om het weg te gooien.

    Bedankt voor het aanbod. Maar zoals je misschien hebt gelezen gaat het er bij mij meer om dat ik een wijnkast in 2 verschillende secties had willen gebruiken. Nu dit te lastig lijkt ga ik gewoon 2 kleine koelkasten op elkaar stapelen. De inkbirds en warmtekabels heb ik al in mijn bezit. En de koelkasten komen vaak genoeg gratis voorbij op 2dehands.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue