Berichten van Harmonics

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Hoi,


  Ik heb ook een brewmonk 30L. Nauwelijks aanslag na het brouwen en ik kom eigenlijk zelden onder 2000W.

  Een extra filterplaat gaat volgens mij weinig effect hebben. Het zorgt inderdaad eventueel voor nog meer graan opvang maar u eiwitten en dergelijke gaan er gewoon door. Als je een goed filterbed hebt in u moutpijp heb je normaal ook weinig graan dat mee doorgaat.


  Ik kan niet direct een oplossing bedenken. Is u wort tijdens het filteren op de bovenste plaat helder? En pomp je inderdaad constant rond tijdens het maischen met bijregelen van de flow waar nodig?

  Zoals Serge zegt, je wint vooral op de hoofdvergisting tijd. Op ongeveer 5 dagen zit je wel aan u einddichtheid. Ik heb hem daarna een vrij standaard conditioneringsschema laten volgen. Zeker 10 tal dagen op 15°C en dan nog weekje ofzo op 3°C. Als je hem op lagere temp houdt rond 22-25°C valt er een mooi doordrinkbaar zomer biertje mee te brouwen met enige fruitigheid. Ik ga er waarschijnlijk volgend weekend ook weer mee aan de slag. Maar geduld hebben is inderdaad moeilijk 😂

  Hoi Harmonics,


  Dankje voor uw antwoord.

  Corrigeer je dit door simpelweg suikers toe te voegen na het koken? Of sla ik het balletje hier mis?

  Misschien eerst een vraag, is je batch al gebrouwen of zit je nog in de planning fase?

  Als je nog aan het plannen bent, spelen met gisten, mouten, ... Om eventueel u FG te proberen aanpassen. Je kan hier ook kiezen onvergistbare suikers toe te voegen (lactose vaak). Echter, lactose kan behalve bij bepaalde stijlen (milk stout, milkshake IPA, ...) Ook ongewenste smaken geven. In standaard brouwsels zoals tripel, pils, ... Zie je het eigenlijk zelden.

  Ik zou me ook niet teveel focussen op die FG. Gewoon een mooi recept maken met mouten etc.


  Als je batch al gebrouwen is en vergist kan je u FG meten en die waarde ingeven in de brouwsoftware. Als je die te laag vindt kan je ook hier kiezen onvergistbare suikers (lactose) toe te voegen. U brouwsoftware kan wel voorspellen wat u FG stijgt met die toevoeging maar beter lijkt me 200ml ofzo af te tappen en dan naar smaak wat lactose bijvoegen. Dit opschalen naar batch hoeveelheid.


  Gewone suikers achteraf toevoegen heeft geen effect. De rest gist in u bier gaat die gewoon terug vergisten. Als je dit dan al bottelt wordt het zelfs gevaarlijk voor bommetjes.


  FG is trouwens iets heel anders dan OG. Als je u waarden niet hebt gehaald bij start vergisting kun je wel suiker toevoegen en de post hierboven lezen

  Dag Snoopy,

  FG wordt automatisch bepaald op basis van je OG, gebruikte mouten en vlokken, schema maischen en gebruikte gist. Bepaalde grondstoffen zijn minder vergistbaar, hoger maischen levert minder vergisting en sommige gisten gaan minder moeilijke suikers vergisten. Met andere woorden je moet niet je FG aanpassen, maar je OG en grondstoffen en dergelijke om naar een FG te targetten.


  Uiteindelijk kan je in u batch u bekomen FG wel corrigeren nadat die gebrouwen is. Je moet dan in je batch bij gemeten waarden corrigeren.


  Brouw ze


  :clinking_beer_mugs:

  Proficiat met je trouwdag :winking_face:


  Maar je gaat inderdaad je boil off en andere equipment instellingen wat moeten aanpassen. Een efficiëntie van ongveer 70% wordt vaak gehaald met de all in one systemen. Verder mogelijk een boil of van iets boven 2 liter / uur. Die boil of kan je eens testen door een gekende hoeveelheid water een half uurtje te koken en maal 2 te doen.


  Met je metingen die je bij je eerste brouwsels hebt kan je al je equipment instellingen aanpassen tot je consistente waarden bekomt.


  Goed noteren en aanpassen dus.


  :clinking_beer_mugs:

  Ik had recent ook een gestokte vergisting bij een witbier. Ik heb wat gistvoeding gekookt en toegevoegd en een paar dagen na elkaar eens met het vat gewalst. Ondertussen blupt hij terug ongeveer 1 keer per seconde. Geweldig snel is het niet maar ik ga hem zo laten verdergaan.


  Andere optie kan zijn dat je een nieuwe giststarter met gistvoeding toevoegt. Maar eens met het vat walsen en temp eventueel verhogen is een makkelijke eerste stap

  Bij Beverlo staat de stock die in de winkel staat ook niet vermeld op de website. Ik heb er vorig weekend nog dingen meegenomen die volgens de website niet op stock waren. Toen stonden er ook nog een paar all in one bouwsystemen. Indien Beverlo niet te ver is en je het systeem ook even in het echt wil zien kan je daar dus wel passeren.

  Deze is ondertussen een week aan het gisten en geeft me een raar profiel. 24u lang kon het waterslot niet volgen en ging hij hard tekeer. Na die 24 u is hij bijna stilgevallen. Dichtheid 1.022. Op 5 dagen tijd is er maar 1 puntje verder af gegaan. Target 1.012


  Ik heb nog al eens met deze gist gebrouwen en toen viel de gisting niet zo snel stil.


  2 pakjes gist + gist voeding toegevoegd. Temp ondertussen op 23°C gezet. Eens geschud met het vat. Er is soms nog activiteit in het waterslot maar slechts sporadisch.


  Zou ik al denken aan een nieuwe giststarter toevoegen met wat gistvoeding of nog maar wat geduld hebben? Geduld is moeilijk 😀

  Vandaag weer een mooie brouwdag. Rond 10u begonnen en rond 15u alles in het gistvat en opgeruimd.

  Uiteindelijk had ik nog meer pilsmout liggen dan verwacht dus zit er maar een 200g pale mout bij in het recept.


  Tijdens het maischen werd het wort wel zeer helder, eigenlijk helderder dan ik van een witbier had verwacht. Na kook kreeg hij wel terug de mooie kleur die ik verwacht.


  Verder 150g rijsthulzen toegevoegd en geen filterproblemen gekregen.


  Laat de zonnige dagen in april maar komen om deze te drinken:sun:

  Conclusie van dit bier:


  https://share.brewfather.app/YiX9E2KE0br3nK


  Het is een beetje een showcase geworden van de abbey mout. Voor mij te moutig, geen doordrinker. Het geeft een wat noot-achtige nasmaak.

  Indien ik hem nog eens ga brouwen: Abbey mout en vienna percentage omlaag en wat donkere mouten zoals chocolat of cara toevoegen om er echt een donker bier van te maken met ook wat geroosterde smaken. Ik denk dat het noot achtige wel zou passen met wat koffie of chocolade smaken.

  Voor tijdens de zomer ga ik een poging doen een soort van NEIPA te brouwen. Ik wil hem bovendien laag in alcohol houden zodat het een echte doordrinker wordt. Toch wil ik genoeg backbone krijgen. Zou dit mogelijk zijn zonder bvb met lactose aan te zoeten?

  De uiteindelijke brouwdatum zal ergens einde mei worden.

  Summer's in Session

  Session India Pale Ale

  3.7% / 9.2 °P

  All Grain

  Hopcat / Brew Monk 30L

  70% efficiency

  Batch Volume: 20 L

  Boil Time: 60 min


  Mash Water: 16.49 L

  Sparge Water: 10.63 L @ 78 °C

  Total Water: 27.12 L

  Boil Volume: 23.88 L

  Pre-Boil Gravity: 1.034

  Vitals

  Original Gravity: 1.037

  Final Gravity: 1.009

  IBU (Tinseth): 53

  Color: 7.3 EBC


  Mash

  Temperature — 67 °C60 min


  Malts (3.33 kg)

  1 kg (30%) — Thomas Fawcett Pale Malt, Maris Otter — Grain — 5.9 EBC

  1 kg (30%) — The Swaen Swaen Pilsner — Grain — 3.7 EBC

  800 g (24%) — The Swaen WhiteSwaen Classic — Grain — 3.9 EBC

  320 g (9.6%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

  210 g (6.3%) — Weyermann Carahell — Grain — 25.5 EBC


  Hops (200 g)

  10 g (18 IBU) — Simcoe 13% — Boil60 min

  4 g (2 IBU) — Amarillo 9.2% — Boil5 min

  4 g (2 IBU) — Citra 12% — Boil5 min

  4 g (3 IBU) — Ekuanot 15% — Boil5 min

  4 g (2 IBU) — Simcoe 13% — Boil5 min

  30 g (5 IBU) — Amarillo 9.2% — Aroma30 min hopstand

  30 g (7 IBU) — Citra 12% — Aroma30 min hopstand

  30 g (9 IBU) — Ekuanot 15% — Aroma30 min hopstand

  21 g (5 IBU) — Simcoe 13% — Aroma30 min hopstand

  16 g — Amarillo 9.2% — Dry Hop5 days

  16 g — Ekuanot 15% — Dry Hop5 days

  16 g — Citra 12% — Dry Hop4 days

  15 g — Simcoe 13% — Dry Hop4 days

  Hopstand at 77 °C


  Miscs

  5.263 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash

  0.105 g — Canning Salt (NaCl) — Mash

  0.842 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash

  0.947 g — Gypsum (CaSO4) — Mash

  4 ml — Lactic Acid 80% — Mash

  1.726 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

  1.053 items — Whirlfloc — Boil15 min

  2.105 g — Yeast Nutrients — Boil15 min

  Yeast

  1 pkg — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik 77%


  Fermentation

  Primary — 25 °C2 days

  Primary — 28 °C1 days

  Primary — 30 °C1 days

  Secondary — 15 °C5 days

  Cold Crash — 2 °C7 days


  Carbonation: 2.7 CO2-vol


  Water Profile


  Ca2+ 123 Mg2+ 10 Na+ 15 Cl- 132 SO42- 92 HCO3- 139  Ik ga normaal volgend weekend een witbier brouwen met mijn brewmonk. Er zitten ongeveer 20% tarwevlokken en 7% havervlokken in het recept. Omdat er maar 25% pilsner inzit ga ik wel 5% rijst hulzen toevoegen. Ik kan nog wel laten weten hoe dit liep.

  Ik denk er aan binnen dit en 4 weken eerst nog een cleaner bier te brouwen en dan een 3 tal maanden later een soort (NE)IPA.

  Nu merk ik dat er bij bvb brouwland redelijk moeilijk hop te krijgen is op dit moment. Ik denk er daarom aan nog eens bij Crossmyloof te bestellen. Ik zou dit dan ineens voor 2 of 3 brouwsels willen doen.


  Kan ik nu al hop bestellen voor gebruik in een NEIPA en die dan voor een 3 tal maanden invriezen? Of verwachten jullie kwaliteitsverlies?


  Harm

  Ik vind wel dat je vrij veel koriander en sinaasappelschillen gaat gebruiken. De laatste keer heb ik 2,5gr Koriander en 4,5gr schillen gebruikt voor 20L en de smaak daarvan kwam al redelijk goed door, zelfs wat te veel naar mijn zin. Verder een Cold crash voor witbier doe ik nooit omdat ik deze graag wat troebel heb. Uiteindelijk wordt dit na een tijd ook helder in de flesjes.

  Ik heb even opgezocht hoeveel kruiden ik in mijn vorige witbier had zitten, toen 6g koriander en 12g schil in 15l. Was toen voor mij niet overdreven. Ook in een chouffe recept gebaseerd op een recept van serge dat hier ergens ronddwaald al eens 16g koriander op 20l gebruikt. Ik ga het wat bijsturen naar mijn vorige en ongeveer 8g koriander en 16g schillen gebruiken op deze 19l. Over smaken van kruiden zijn veel persoonlijke meningen in de omloop.

  Die Coldcrash zit in mijn standaard vergistingsschema en kan hier inderdaad wel weg. Bedankt voor de input

  Hoi,


  Binnen een 2 tal weken komt mijn vergistings CCT terug vrij. Met dat er morgen bij brouwland wat kortingen zijn en omdat ik nog wat mouten wil opwerken (pils en ale) + EKG hop die ik nog in voorraad heb , denk ik er aan om alles al te bestellen en een witbier te gaan brouwen. De kleur gaat met die mouten iets donkerder uitvallen maar lijkt me niet zo erg


  Volgend recept heb ik in gedachten:


  JEST White #2

  Witbier

  5.1% / 12.3 °P

  All Grain

  Brewster Beacon 30L

  70% efficiency

  Batch Volume: 19 L

  Boil Time: 60 min


  Mash Water: 18.93 L

  Sparge Water: 7.65 L

  Total Water: 26.58 L

  Boil Volume: 23.04 L

  Pre-Boil Gravity: 1.045

  Vitals

  Original Gravity: 1.050

  Final Gravity: 1.011

  IBU (Tinseth): 15

  Color: 8.1 EBC


  Mash

  Temperature — 50 °C15 min

  Temperature — 63 °C30 min

  Temperature — 70 °C30 min

  Malts (4.42 kg)

  1.2 kg (25.7%) — Weyermann Bohemian Pilsner — Grain — 4 EBC

  1 kg (21.4%) — Viking Malt Wheat — Grain — 6 EBC

  1 kg (21.4%) — Wheat Flaked — Grain — 3.2 EBC

  900 g (19.3%) — The Swaen Swaen Ale — Grain — 7.1 EBC

  320 g (6.9%) — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

  Other (250 g)

  250 g (5.4%) — Briess Rice Hulls — Adjunct — 0 EBC

  Hops (35 g)

  15 g (10 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5% — Boil60 min

  15 g (5 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5% — Boil15 min

  5 g (1 IBU) — East Kent Goldings (EKG) 5% — Boil5 min

  Miscs

  0.1 g — Canning Salt (NaCl) — Mash

  8 ml — Lactic Acid 80% — Mash

  1.14 ml — Lactic Acid 80% — Sparge

  3.8 ml — Biofine Clear — Boil5 min

  10 g — Coriander Seed — Boil5 min

  20 g — Orange Peel, Sweet — Boil5 min

  1.267 g — Yeast Nutrients — Boil5 min

  Yeast

  2 pkg — Mangrove Jack's M21 Belgian Wit 76.5%

  Fermentation

  Primary — 20 °C14 days

  Secondary - 15°C - 10 days

  Cold crash - 2°C - 7 days


  Water Profile

  Ca2+ 65 Mg2+ 7 Na+ 15 Cl- 43 SO42- 62 HCO3- 139

  Havervlokken kan je toch gewoon uit de supermarkt nemen als ik het goed heb?


  Verdere tips en opmerkingen: shoot

  Het is me op de foto niet heel duidelijk maar het dak waar je staat lijkt me niet zo heel hoog en van houten latten? Als je kookt heb je sowieso veel verdamping en hoge temperaturen in die damp. Het lijkt me beter op een andere plaats te brouwen of een goede afzuiging of lucht doorstroming te voorzien. Ik hoop dat het niet in de woonkamer is😀

  Hier ook in orde ondertussen. Je moet blijkbaar in tegenstelling wat tot in de configuratie handleiding staat niet [SG] toevoegen in de naam. Ik had hem even in demi water gelegd en kreeg nu 0.998 dus dat lijkt ineens veel beter.


  Heb jij in de naam ook geen [SG] ingegeven dan Walter?