Ook aanwezig op zaterdag
Berichten van Harmonics
Registreer je of meld je aan
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
-
-
Vandaag eindelijk deze gebrouwen. Meer dan een half jaar na de originele planning
.
Zo veel te brouwen en zo weinig tijd. Een litertje minder in het vat maar wel 5 SG punten hoger.
Uiteindelijk recept
'T Seizoen - https://share.brewfather.app/uartk3v94WDaEB
Een biertje met een beetje hop voor de zomer
-
Geschatte levering: 11 juli !
Verkrijgbaar bij om het even welke zichzelf respecterende doe-het-zelf zaak, onmiddellijk voorhanden en voor de prijs zal je het niet moeten laten.
Die levertijden zijn zever. Tegenwoordig op 2 a 3 weken wel binnen. Maar een stock americain of doe het zelf kan inderdaad ook gewoon als je ze sneller wilt. En inderdaad meer dan een paar euro zal het niet kosten.
-
Kan altijd via nonkel ali als je de diameter en dikte van die ring die je nog hebt eens kan meten.
Vervolgens kan je bvb zoeken op ’silicon gasket’.
Als hij per toeval 2mm dik is kan volgende al een optie zijn. Je gaat ze dikwijls per 10 ofzo moeten kopen bij ali maar de prijs voor 10 stuks is dikwijls wat je voor 1 betaald hier in België
-
Weet jij per toeval of de nieuwe brouwerij bij oud Beersel ondertussen al af is Koen? Het café is terug geopend maar de brouwruimte weet ik niet. Lambiek fabriek ben ik nog niet geweest maar als ik zo zie brouwen ze zelf. Ik vind het altijd een aanrader om ergens te passeren waar ze ook echt brouwen.
-
Het is weer zover, tour de geuze 2022 dit weekend.
Zijn er nog liefhebbers die in de streek gaan rondlopen?
Ik ga dit jaar op zaterdag bij de Cam, Lindemans en Hanssens eens passeren denk ik. Mogelijk eindigen we wel in den Herberg.
Toer de Geuze 2022 | Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren HORAL
Het blijft toch een lekker bier en nog een mooie streek ook
-
Bedankt voor de snelle reactie. Ik heb de taal op Nederlands gezet en ben in het menu profielen gegaan, dan naar installatie en profiel toevoegen. Hier ben ik bezig met de gegevens van mijn kleine installatie in te brengen. Maar wat wordt er bedoeld met maischketel deadspace en maischketel verlies?
Spoelwater gebruik ik niet dus dat zal op 0 moeten staan neem ik aan?
alvast bedankt en groeten, S
Maisch ketel deadspace is de dode ruimte onder u moutkorf. Bij een brewmonk bijvoorbeeld hang je de korf er in en zit er ongeveer 6 tot 7 liter puur vloeistof onder u graanbed. Dit moet je ook gaan vullen met water nog voor u mout water gaat raken.
Als je met een zak werkt die in een ketel hangt gaat dit minder zijn.
Maisch ketel verlies is wat volume er achterblijft als je van maischketel naar kookketel gaat. Bij systemen met een zak of korf waar je in dezelfde ketel kookt is dit dus 0L
-
Welkom
-
Ondertussen zijn we 8 dagen ver in de gisting en is er vandaag 50% van de dryhop bijgedaan.
Donderdag gaan we eerst eens proeven en bekijken of we de rest ook nog toevoegen.Hoe is hij meegevallen Serge? Extra dry hop toegevoegd of niet?
-
Voor mij ook 1 aub. Mooi initiatief 👍
-
Weer mooie dagen in het vooruitzicht, dus ik ben deze weer terug aan het brouwen. Ik ga terug versie 1 met de MJ M21 brouwen omdat die me beter beviel. Ik ben benieuwd hoe de gist zich gaat gedragen en of hij weer niet stilvalt
. De maisch op 63°C is bezig dus als alles goed loopt rond 14:30 weer een mooie batch in het gistvat.
Enige aanpassing is dat ik hersbrucker hop en tettnang ga gebruiken omdat ik die nog liggen heb.
-
Zoals je in een aantal topics hier op het forum kan lezen wil die m21 al eens graag stilvallen. Met wisselend succes krijg je hem terug in gang. Filip64A heeft er laatst nog rond gepost dat hij gushers had gekregen toen hij gebotteld had rond die SG. Ik zou dus ook wat wachten en proberen hem terug te laten starten
-
Iets speciaals gemerkt tijdens de vergisting? Ik heb ooit bij een maat ook eens een bier geproefd dat wat geur en smaak had van nagellak verwijderaar. Dit was toen gevormd tijdens de vergisting maar hij brouwde nog niet lang en had bvb geen temp controle.
Edit: dit vlakte trouwens een beetje af over tijd (3 maand+) maar is er nooit helemaal uitgegaan. Hopelijk heb jij meer geluk
-
-
Maak u eens een NEIPA en dry hop met een berg hop voor een dag of 7. Drink er dan redelijk snel van en je hebt veel kans dat je het merkt, hopburn en grassige smaak
. In commercieel bier is het natuurlijk niet de bedoeling, anders is het slecht gebrouwen. Als je niet heel veel dry hop gebruikt en niet te lang dry hopped dan is de kans klein dat je het gaat tegenkomen
-
Ik voel de nood tot toevoegen van gewone pellets echt niet toe hoor.
De commerciële bieren die ik al gedronken en de zelf gebrouwen bieren met 100% Cryo hops hebben allen meer dan voldoende diepgang. Vb de 21 gram Cryo hops van De Molen of mijn eigen 11gr Cryo hops die veel te snel op was.
Het is vooral het samen spel tussen de moutstort, gist en hop die je diepgang bepaalt.
Ga je vb dit bier vergisten met de US05 dan heb je idd vermoedelijk te weinig diepgang daar je dan geen esterprofiel hebt.
Was het trouwens niet slechts één brouwer (Joe Mohrfeld) die in het boek deze aanbeveling gaf, zonder enige wetenschappelijke staving? Maar ook de opmerking gaf dat als je zou dryhoppen met gewone pellets (tegen minimaal de dubbele ratio dan Cryo's) om de zelfde smaak intensiteit te bekomen dat je bier dan vegetatief zou gaan smakenNet even opgezocht. Ben Edmunds van Breakside geeft het aan en Scott zegt ’something other brewers have mentioned as well’.
Wat voordeel hebben die Cryo's tegenover gewoon meer gewone pellets?, want het is wel een pak duurder blijkbaar.
Bij Cryo hop heb je (kort gezegd) minder groene massa en meer olie content. Je zou in theorie dus met miner volume hop hoeveelheid dezelfde smaak + minder snel groene, grassige smaken krijgen. De hop is behandeld om olie te extraheren en een deel groene materie te verwijderen
-
Als je Scott Janish en de brouwers die aan het woord komen in zijn boek mag geloven, is enkel cryo geen goed idee. Dit zou minder diepgang geven. Hier of daar toch ergens een hopsoort vervangen door normale pellets?
-
Het enige wat je nog moet doen is elke 4 maanden het buisje of plaat vernieuwen.
Het is daarom dat ik liever zou invriezen. Dan gaat hij normaal 2 jaar ofzo mee. Ik wil liever niet elke paar maanden nieuw wort aan gist in de koelkast geven.
-
Gist opkweken is inderdaad niet moeilijk. Gist voor lange tijd bewaren lijkt me iets anders. Tot nu toe heb ik me nog niet gewaagd aan invriezen met glycerine. Dit heeft als gevolg dat je dan elke brouwdag een nieuw pak moet kopen en vloeibare gist kost 2x zo veel als korrel. Maar voor sommige bieren vind ik het nodig. Zoals belgian Ardennen etc geeft echt wel een specifieke smaak die je in korrel niet kan vinden.
-
Vandaag nog is eentje gedronken. Het was al weer even geleden. De schuimstabiliteit is beter geworden maar de smaak evolueert meer naar de roasted toets. De chocolade smaak gaat er jammer genoeg wat uit. Voor een volgende wat meer Brown en pale Chocolat waarschijnlijk
-
De brouwdag zit er op. Had blijkbaar per ongeluk tettenang bellen gekocht, last minute alles nog wat moeten aanpassen omdat dat minder bitterheid oplevert in brewfather.
Ook 4 punten onder target wat toch redelijk veel is
. De bitterheidsgewaarwording zal dus wat hoger worden. Hopelijk is hij nog redelijk in balans.
Ik heb maar gekoeld tot 41°C. Ik verwacht dat hij uit zichzelf nog wel zakt dus de Voss kan erg hoog starten
Ik zou misschien inderdaad eens een pak magnum hop moeten kopen. Op dit moment bitter ik gewoon met resten die ik liggen heb.
Verder heb ik de munich toegevoegd omdat ik net wat moutigheid wou bekomen. Met bijna puur pilsmout verwacht ik een biertje dat van smaak te veel zal doen denken aan mijn lager. Nu met de hogere dan geplande bitterheid zal dat hopelijk ook wat weerwerk bieden
-
Na enige tijd morgen de brouwketel nog eens starten. Ik wil voor Pasen nog een biertje maken dat een allemans vriend is. Niet te speciaal, niet te hoppig maar gewoon in balans. Omdat het voor Pasen nog drinkbaar moet zijn ga ik kveik gebruiken. Verder hoop ik dat die ook enige citrus toetsen gaat leveren. Ik heb nog iets minder dan een pakje liggen van een Seltzer die ik pas gebrouwen heb en hoop dat het voldoende is voor de 16L batch.
Belgian-Style Blonde Ale
6.6% / 15.2 °P
All Grain
Hopcat / Brew Monk 30L
70% efficiency
Batch Volume: 16 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 18.17 L
Sparge Water: 5.06 L @ 78 °C
Total Water: 23.23 L
Boil Volume: 19.71 L
Pre-Boil Gravity: 1.056
Vitals
Original Gravity: 1.062
Final Gravity: 1.012
IBU (Tinseth): 29
BU/GU: 0.47
Color: 8.7 EBC
Mash
Temperature — 65 °C — 50 min
Temperature — 70 °C — 10 min
Mash Out — 75 °C — 10 min
Malts (4.49 kg)
3.6 kg (80.2%) — Weyermann Pilsner — Grain — 3 EBC
320 g (7.1%) — Viking Malt Munich Light — Grain — 16 EBC
220 g (4.9%) — Viking Malt Wheat — Grain — 6 EBC
200 g (4.5%) — Viking Malt Vienna — Grain — 8.5 EBC
150 g (3.3%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC
Hops (69 g)
26 g (17 IBU) — Tettnang 4.5% — Boil — 60 min
10 g (5 IBU) — Saaz 4.5% — Boil — 30 min
18 g (6 IBU) — Tettnang 4.5% — Boil — 15 min
15 g (2 IBU) — Saaz 4.5% — Boil — 5 min
Miscs
0.48 g — Ascorbic Acid — Mash
0.4 g — Canning Salt (NaCl) — Mash
7 ml — Lactic Acid 80% — Mash
0.84 ml — Lactic Acid 80% — Sparge
0.48 g — Servomyces — Boil — 15 min
Yeast
0.8 pkg — Lallemand (LalBrew) Voss Kveik 80%
Fermentation
Primary — 31 °C — 7 days
Primary — 18 °C — 3 days
Cold Crash — 3 °C — 7 days
Carbonation: 2.8 CO2-vol
Water Profile
Ca2+ 65 Mg2+ 7 Na+ 21 Cl- 51 SO42- 62 HCO3- 139
-
Welkom
-
-
Welkom
-
Welkom
-
-
Laatste keer dat ik met de M21 gebrouwen heb viel die ook stil na 2 dagen en bleef die ook 3 dagen op 1.022. Ik zou hem dus inderdaad gewoon 3 dagen afwachten en dan eventueel wat gist voeding geven als hij nog niet wil.
Een eigenwijs gistje dat wel eens even durft stokken maar ik vind hem wel de beste witbier gist die ik al gebruikt heb
-
Welkom
-
Welkom
-
Direct schoon materiaal. Misschien in de toekomst eens kijken voor een bocht onder u vlinderklep bij nonkel ali
-
Welkom🍻
-
Welkom
-
Welkom
-
Ik heb geprobeerd het aan te passen. Ondertussen nog 30 min koken en dan koelen
-
We zijn er weer aan begonnen! Omdat het weekend is en ik nergens moet zijn maar dadelijk de eerste brouw van het jaar gestart.
Ik ga me eens wagen aan een pils omdat mijn kølsch me zo bevallen was. Ik ben gestart met ongeveer half demi water half kraanwater.
Recept:
Crispy boy
German Pils
4.9% / 11.2 °P
All Grain
Hopcat / Brew Monk 30L
70% efficiency
Batch Volume: 20 L
Boil Time: 90 min
Mash Water: 17.86 L
Sparge Water: 10.22 L @ 78 °C
Total Water: 28.08 L
(40% diluted with 11.23 L Distilled Water)
Boil Volume: 24.88 L
Pre-Boil Gravity: 1.039
Vitals
Original Gravity: 1.045
Final Gravity: 1.008
IBU (Tinseth): 26
BU/GU: 0.57
Color: 6.9 EBC
Mash
Temperature — 67 °C — 40 min
Temperature — 70 °C — 25 min
Mash Out — 75 °C — 10 min
Malts (4.37 kg)
4.11 kg (94.1%) — Weyermann Bohemian Pilsner — Grain — 4 EBC
260 g (6%) — Weyermann Carapils/Carafoam — Grain — 3.9 EBC
Hops (72 g)
18 g (12 IBU) — Saaz 5.2% — Boil — 60 min
29 g (10 IBU) — Saaz 5.2% — Boil — 15 min
25 g (3 IBU) — Saaz 5.2% — Boil — 5 min
Miscs
2.105 g — Ascorbic Acid — Mash
4.211 ml — Lactic Acid 80% — Mash
0.811 ml — Lactic Acid 80% — Sparge
1.053 g — Servomyces — Boil — 15 min
Yeast
3 pkg — Fermentis S-189 SafLager German Lager 84%
Fermentation
Primary — 10 °C — 2 days
Primary — 11 °C — 2 days
Primary — 12 °C — 12 days
Primary — 18 °C — 3 days
Cold Crash — 3 °C — 14 days
Carbonation: 2.8 CO2-vol
Water Profile
Ca2+ 39 Mg2+ 4 Na+ 8 Cl- 25 SO42- 37 HCO3- 83
Voor velen gaat de IBU misschien wat laag lijken maar die ligt ook in lijn van mijn kølsch.
Nog een gelukkig nieuwjaar aan allen en dat we weer mooie bieren mogen brouwen🍻
Opmerkingen, shoot
-
Welkom🍻
-
Mooie keuze inderdaad. Zelfde toestel als wildor en ik. Ik heb hem daar 2 weken geleden besteld en toen was hij ook nog 15euro duurder. Dus de prijs is op dit moment zeker mooi
-
En moet deze ook omgerekend worden na de gisting ?
Ja, je moet inderdaad een tool gebruiken om rekening te houden met de alcohol. In brewfather zelf zit er ook een tool.
-
Ik heb een Milwaukee instruments MA885 onder de kerstboom liggen (link). Ik heb hem al eens uit zijn verpakking gehaald om een biertje te meten dat nu op het vat zit
.
Ik kwam exact dezelfde hoeveelheid ABV uit dan diegene die ik berekend had met de dobber.
Ik was 2 weken geleden in brouwland en had daar zo een refractometer vast gehad en in gekeken en dat leek me helemaal niet zo ideaal. Je moet er op een bepaalde manier in kijken en naar een goed licht om het te kunnen aflezen. Ik moet er wel bij zeggen dat ik een bril draag en dat er misschien ook iets mee te maken heeft
In ieder geval toen toch maar voor de duurdere optie gekozen. Met een nauwkeurigheid van 0,2 brix lijkt me die voldoende.
Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.