Berichten van Harmonics

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Zo zie je maar weer dat smaken verschillen. Ik was aan het denken dat die 26 IBU voor een biertje van net boven 4÷ met geroosterde mouten meer dan voldoende is. Ik sluit me hier volledig aan bij Walter. Maar ik heb de indruk dat ik de laatste tijd mijn bitter hop gebruik aan het verminderen ben. Mogelijk de schuld van de NEIPA hype.

  Ga je rijsthulzen gebruiken Walter? Lijkt me hier toch aangewezen. Of is dat niet nodig in u dubbelwandige maisch ketel

  Vandaag deze terug gebrouwen. Kleine aanpassing door wat Munich toe te voegen en de vienna wat te laten zakken. Mooie en snelle brouwdag weer en ongeveer 2 puntjes hoger SG dan voorspeld. Hopelijk wordt hij zeker zo lekker als de vorige en misschien rond kerst ook nog wel klaar


  Edit: ow ja nog bijna vergeten, toen ik startte met de brouwdag lag brewfather er uit. Niet te openen vanaf de pc of app op smartphone. Toen had ik toch even stress want ik had al ingemaischd. Ik had het recept nergens geprint dus geen idee van de hophoeveelheden en dergelijke. Gelukkig kwam het na 20min terug online :face_screaming_in_fear:

  Vandaag nog eens gemeten en ondertussen zit hij op 1.026.

  Veel leven zit er niet meer in. Ik laat hem nog tot het weekend staan maar dan denk ik dat ik toch ga coldcrashen. De voorspelde einddichtheid zal ik denk ik niet halen maar nu voel ik me toch al veiliger om te bottelen.

  Waarschijnlijk bottelen aan 6 g/l.

  Ook nog eens geproefd van het staal en droger moet hij voor mij ook niet worden. Met de dichtheid van 1.037 zat er veel rest zoet in, nu eerder al wat weinig naar mijn zin maar ik ben dan ook voor zoete stout om het geroosterde karakter wat weerwerk te bieden. Ik hoop dus ergens dat hij niet meer veel daalt maar wil ook geen bommetjes maken natuurlijk

  Nou……. Misschien is dit toch het eind product. Je hebt minder dan 70% stort wat maltosen oplevert met waarschijnlijk maar 80% opbrengst aan maltosen (alleen de pale mout en vlokken) en daarnaast ook nog een 69C maisch schema wat nogal wat onvergistbare trimaltose en dextrine oplevert. En de lactose zit er dan ook nog bij. Je zou het kunnen uitrekenen waar je met een SVGvan max 77% in theorie op uitkomt als eind SG

  Ik heb het ook even gedacht dat het mogelijk was omwille van het maisch schema en de samenstelling maar daarom dat ik een staal gewoon met bottelgist heb weggezet.

  Aangezien de bottelgist het staal aan het vergisten is en het waterslot daarvan actief is, lijkt het me dus niet uitgegist. Bottelgist vergist normaal enkel eenvoudige suikers dus als die nog iets vindt zou de verdant toch ook nog wel wat door moeten kunnen gaan.

  Vandaag na ongeveer 3 weken de dichtheid gemeten: 1.037 😢. Het waterslot staat al even stil en ik wou eigenlijk bijna gaan cold crashen.


  Het staal in een erlenmeyer met wat bottelgist en waterslot gezet en na een uurtje is het aan het bluppen. Verstokte vergisting dus.


  Net maar even met het vat gaan zwalpen en de temperatuur terug hoger gezet. Even kijken wat dat geeft. Indien er geen resultaat komt ga ik een andere gist starter toevoegen.


  Ik hoop hem nog steeds tegen kerst klaar te krijgen.

  To be continued...

  Deze is ondertussen enkele weken op keg. Bij de vrienden en familie krijgt hij de beste beoordeling van de brouwsels dit jaar.

  Zelf ben ik er ook erg fan van. Mooie pilsmout smaak, een klein beetje zwavel volgens mij maar zeker niet storend. Een pils met meer smaak. Drinkt heel goed weg.

  Ik had maar 12l op keg gezet en de rest gebotteld.

  Waarschijnlijk brouw ik hem binnen 2 weken al terug met een klein beetje munich en iets minder vienna om eens te kijken wat dat oplevert. En vooral omdat de keg al bijna leeg is :clinking_beer_mugs:

  Wordt waarschijnlijk een jaarlijks terugkerend biertje.


  Edit: misschien wel belangrijk, ik heb premium pilsmout van weyermann gebruikt. Volgens mij is die voornamelijk lichter dan gewone maar heeft misschien ook wat smaak invloed

  Die blijft idd mooi in z’n vat zitten 😁… Maakt het brouwen toch interessanter als je ziet hoe de reacties van gist zo kunnen verschillen 😉..

  Hij is nog wel 10cm hoger gekropen toen hij in volle actie kwam, maar zeker niet zoals bij jou🙂.

  Die verdant ruikt wel lekker fruitig. We zullen zien wat het oplevert in een stout

  Sinds gisteren namiddag zit deze in het gistvat. Ondertussen blubt hij al mooi weg. Omdat het ongeveer 15l is en mijn grainfather CCT koelmantel pas efficiënt wordt boven die hoeveelheid, nog eens in fermonster aan het gisten.

  Mooie brouwdag gehad, wel 4 puntjes lager SG dan voorspeld. Waarschijnlijk door de hoge stort aan vlokken. Ik ga er niet van wakker liggen. Het uiteindelijke recept:


  Verdant Cream Stout - https://share.brewfather.app/RqQkRmxoKyJs0x


  Misschien een zelfde probleem met de batterij als ik? Zoals te zien is in de grafiek daalt de spanning van de batterij na ongeveer 4 a 5 dagen pijlsnel. Tijdens mijn laatste batch viel hij dan ook uit na die tijd.

  Ik heb de indruk dat die Chinese batterijen niet echt goede kwaliteit zijn. Ik heb hem nog maar voor 5 batchen gebruikt en laad hem altijd op de dag van het brouwen zelf. Je kan de batterij misschien ineens ook eens uitmeten.

  Ik heb nieuwe batterijen in bestelling

  Ziet er nu al lekker uit. Maar ik begrijp de carafa III niet helemaal met zoveel geroosterde gerst en choco mout.

  Eigenlijk is het een combi oatmeal stout- milk stout en wat hoog in temp gemaisched.

  Zelf zou ik de Mandarina Bavaria als bitterhop vervangen door East kent Goldings. Maar dat is meer door matige ervaringen met de eerste……

  En je zou misschien de verdant gist (neutraal en hop naar de voorgrond) kunnen wijzigen naar M42 van MJ. Die is zeer geschikt voor stouts

  Goed punt van de carafa. Aangezien er inderdaad al redelijk veel roasted in zit maakt dat mogelijk niet meer veel verschil.

  Misschien die roasted ietsje verhogen en de carafa laten vallen. :thumbup:


  Wat betreft de hop, het zijn overschotjes die nog in de vriezer zitten. Ik zou liever geen hop kopen voor deze stout.

  Door de donkere dagen die er aankomen en door de vele mooie recepten van donkere bieren die passeren, krijg ik zin om een stout te brouwen. De bedoeling is dat hij tegen kerst hopelijk nog op dronk komt.

  Met tips uit andere topics in het achterhoofd, wil ik graag wat brown malt en pale chocolate van Thomas Fawcett proberen.

  Het is de bedoeling een eerder zoete stout te bekomen die geen overdreven mout bitterheid heeft van de donkere mouten. De Carafa III en Roasted denk ik slecht 15 min in de maish toe te voegen.

  Het recept is licht gebaseerd op een recept van David Heath + tips hier van het forum

  RECEPT:

  Wel weinig gist Walter, mijn tool rekent bijna 18 gram uit.


  Harmonics veel Belgische bieren hebben Cascade als een van de hoppen. Zou best wel eens een Vlaamse variant kunnen zijn. Chinook is ook te koop als Vlaamse hop. Deze geven toch andere smaken als die in de USA geteeld zijn.

  Walter bepaald welke herkomst wat er in gaat. Wat wordt het??

  AIs het Belgische is sluit ik me zeker aan bij Koen en mijn eerste opmerking, hop hoeveelheid verhogen😀. Maar je hebt een goed punt, het hoppecruyt en dergelijke bieden die natuurlijk ook aan

  Hey Walter, wil je nog wat binnen de lijntjes kleuren van Tripel of echt die hop mee hebben? Als je voor de hop gaat lijkt 2 keer 1g/l hopstand me zeker niet overdreven en zou ik die durven verdubbelen. Met die Chinook en cascade ga je er iets Amerikaans van maken. Ben benieuwd :thumbup:

  Dat is het voordeel dat ik bestellingen in brouwland vaak zelf ga halen. Heb je alles direct mee en vaak meer op voorraad dan in de webshop staat🙂

  Die andere webshop die Willie aanhaalt is trouwens heel goedkoop voor refractometers zo te zien. Straks eens kijken wat de verzendkosten zijn

  Bananensmaak is isoamylacetaat, daar heb je niet per se een pof+ gist voor nodig. De pof+ is duidt namelijk op kruidnagel-smaak.

  Als je banaan en kruidnagel wilt, kan je naar de weizen-gisten gaan zoals bijvoorbeeld wyeast 3068, als je enkel banaan wilt kan je misschien beter de wyeast 3787 gebruiken.

  Onderpitchen en aan de warme kant vergisten geeft meer isoamylacetaat.


  Bananen toevoegen gaat ook, deze geven vooral een verhoging in mondgevoel en maar een beetje bananensmaak naar mijn ervaring.

  Bedankt voor het antwoord. Daar was ik voornamelijk naar op zoek. Welke bijdrage banaan zelf kan leveren. Met een weizen/wit gist heb ik zelf de 'banaan' isoamylacetaat al ervaren. In een stout zou ik liever ook wat van het mondgevoel en de zoetheid proberen overhouden. Maar als ik de reacties hier lees heeft banaan toevoegen dan weinig effect. Misschien dan toch maar naar een extract kijken

  Hoi,


  Ik zie de laatste tijd veel recepten voor een stout passeren. Nu krijg ik zelf ook zin in een receptje.


  Ik ben wel fan van de eerder zoete stout en zeker van pastry stout. Niet te gebrand.


  Graag wil ik in mijn recept bananen toevoegen. Is er al iemand die hier een stout mee gebrouwen heeft? En wat raden jullie aan? Bananen in de maisch, in de 2de vergisting, eerder gist die banaan produceert gebruiken?


  Shoot :banana:

  In brewfather heb je tegenwoordig een berekening van de diastatische kracht in lintner. Als ik de theorie zo snel even bekeek moet je daar zeker boven de 40 a 50° zitten. In onderstaande vb met veel base mouten dus 98°.


  Dit gezegd zijnde, met een test receptje in te voeren met 4kg chocolade mout en 1kg pilsener kwam die berekening er precies niet bij. En u OG stijgt gewoon. Dus het lijkt niet altijd goed te werken🤔

  Ik heb me vandaag maar bezig gehouden met een Kölsch achtige te brouwen. Misschien had ik wel beter het VHM bezocht .

  Het niet hop-forward bier was hier op en daarom gegaan voor de Kölsch. Mijn hoppige saizon is er nog niet van gekomen en schuift wat naar achter in de planning.


  Mooie brouwdag, geen problemen en alle targets behaald. Het wort is nu in de CCT aan het koelen naar 16°C. Mogelijk pas morgenvroeg de gist pitchen want hij moet van 23 naar 16°C met de gistkast.


  :clinking_beer_mugs:

  Ik zou toch wat oppassen met het zo simpel voor te stellen. Hij gaat sowieso nog wat slangen moeten kopen en dan afhankelijk van de CCT wat koppelstukken en een koelspiraal die in de CCT past.

  Voor de $$ brew tech komen de koppelingen zo te zien overeen met de spiraal die standaard in een brewmaster edition zit (3/8"). Maar om die aan bvb een grainfather te koppelen heb je speciale steekkoppelingen nodig. Grainfather heeft zijn eigen systeem om er ook weer wat $ uit te halen.

  Moeilijk hoeft het niet te zijn maar plug en play is het niet altijd


  Overigens is die lindr inderdaad wel interessant en ga ik ook eens kijken of die ergens goedkoop opduikt

  Je mag dat gerust vermelden hoor, en zelfs naar linken ;)

  Het was maar om te lachen Walter. Maar dat forum ligt hier niet altijd zo goed omwille van de 'opbouwende' commentaren daar. Ik wil er niet teveel naar linken, hier is het beter😀👍. Ik ben er zelf ook geen lid maar als je in Google zoekt komt het wel eens boven