Display MoreAh, dat is een ander paar mouwen : https://fermentis.com/wp-conte…s/2019/11/SafAle-K-97.pdf
Die kan tegen meer. Om het simpel uit te leggen : in het document wordt er gesproken van "apparent attenuation" wat we in schoon Vlaams ook wel de schijnbare vergistingsgraad noemen. Dit geeft een indicatie hoever de gist het wort gaat vergisten.
Laat ons uw bier als voorbeeld houden : begin SG = 1094. De SVG (schijnbare vergistingsgraad) is dan 1094 - 1000 * 82% = 94*82% = 77.08. 94 - 77.08 = 16.92 * 1000 = 1017 (afgerond). Kort uitgelegd, je schijnbare vergistingsgraad kan je berekenen door je start SG - 1000 te doen, dit door de SVG specs van de gist te vermenigvuldigen (in het document spreken ze van 80 - 84% en dus neem ik 82% wat middenin ligt). Dit geeft u hoeveel suikers er gaan omgezet worden naar alcohol. Als je deze aftrekt van je begin SG dan bekom je de densiteit die je wort zal hebben aan het einde van de vergisting.
Nu we dit weten kunnen we ook het alcoholpercentage schatten : als je die 77.08 (de vergiste suikers dus) vermenigvuldigd met 0.134 (vuistregeltje) dan bekom je een goede schatting van wat het alcoholpercentage gaat zijn : 77 * 0.134 = 10.3% Nu moet je daar nog 0.5% bijrekenen vanwege de hergisting op fles en dan zit je aan 10.8% wat een heel sterke tripel is
Van de 94 suikers worden er dan 77.08 omgezet wat dan 16.92 geeft + 1000 voor aan het einde van de vergisting een eind S.G. van 1017.
Bij de S-33 zou er dan maar 70% omgezet worden 94*.07=65.8. 94-65.8=28.2 voor een eind S.G. van 28.2+1000= 1028. en voor daar het geschatte alcoholpercentage te weten zou je uitkomen op 8.81% voor hergisting op fles en 9.31% erna. Ik denk da ik het snap.
Ik denk dat ik weet wat er mis gegaan is tijdens het bijvullen tot 15l mijn emmer stond niet op een waterpas vlak. Waarschijnlijk niet juist afgelezen.
Hartelijk bedankt voor de uitleg!