Berichten van 2Slit

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Van de 94 suikers worden er dan 77.08 omgezet wat dan 16.92 geeft + 1000 voor aan het einde van de vergisting een eind S.G. van 1017.

  Bij de S-33 zou er dan maar 70% omgezet worden 94*.07=65.8. 94-65.8=28.2 voor een eind S.G. van 28.2+1000= 1028. en voor daar het geschatte alcoholpercentage te weten zou je uitkomen op 8.81% voor hergisting op fles en 9.31% erna. Ik denk da ik het snap.


  Ik denk dat ik weet wat er mis gegaan is tijdens het bijvullen tot 15l mijn emmer stond niet op een waterpas vlak. Waarschijnlijk niet juist afgelezen.


  Hartelijk bedankt voor de uitleg!

  Wel opletten met die zwaardere bieren dat je gist dat ook aankan. 12% alcohol is soms over de grens van wat gisten aankunnen. Welke gist heb je gebruikt?

  De gist die erbij zit is 'safale K-97', Jullie zijn me wel kwijt met de gist specs en of de gist het persentage haalt.


  Nu is het waterslot volop aan het werken dus de emmer is dicht genoeg. Nu wachten.:ok:

  Wanneer heb je gebrouwen? Het kan wel even duren eer dat de headspace gevuld is met CO2 en hierdoor krijg je de eerste uren geen belletjes in je waterslot. Dus afwachten.

  Ik heb de gist er gisteren rond 18h ingedaan. Nu ziet het waterslot er zo uit, er zit dus druk op maar deze kan volgens mij ergens anders ontsnappen. Maar ik denk dat het vergisten gestart is.


  Ik heb inderdaad geen beweging in mijn waterslot, zelfs na het afplakken van het deksel. Kan ik er vanuit gaan dat alles in orde is of meet ik best het S.G. een keer na? De start S.G. was 1094.

  Ik heb bij het testen of de brouwemmer goedafsluit gemerkt dat dit niet echt het geval is. Als ik blaas komt het deksel bol te staan maar als ik verder blaas ontsnapt er lucht aan de opening om het deksel te openen.. Sluit dit genoeg af of gaat dit voor probelmen zorgen?

  je kan het doen zonder hevelen, maar op de bodem van je gistvat gaat een heleboel drab liggen. Een tweede emmer als bottelemmer gebruiken (eventueel eentje met een kraantje erop) is dan een goed plan. Je kan dan meteen ook je opgeloste suiker erdoor mengen.

  Alvast iedereen bedankt voor de tips! Ik ga het deze keer zonder overhevelen doen en suiker in de flesjes doen omdat ik (nog) maar één emmer heb en het overhevelen nog niet volledig begijp. Hier komt er toch zuurstof aan het bier, wat je wil vermijden? Ik heb een brouwemmer met aftapkraan die volgens mij hoog genoeg staat om de drap te laten liggen.


  Nog een bijkomedende vraag bij stap 1 nauwkeurig moet dit 40°C zijn en blijven?

  Hallo, ik heb nog nooit gebrouwen en heb dit weekend een arsegan tripel brew set gekocht. Ik vind de uitleg nogal beknopt, waardoor ik met wat vragen zit. Hier de uitleg zo als ik hem begrijp met mijn vragen erbij.


  1. De zak vloeibaar gehopt moutextract 20min onderdompelen in water van 40°C (Hier heb ik mijn eerste vraag: hoe nauwkeurig moet dit 40°C zijn en blijven?)

  2. De inhoud van de zak in de brouwemmer gieten en uitspoelen met 1l warm water

  3. 6l heet water in de brouwemmer gieten en goed roeren

  4. De cassonade suiker oplossen in het mengsel

  5. De emmer aanvullen tot 15l

  6. De emmer sluiten en laten afkoelen tot 20-25°C

  7. Het S.G. meten met de hydrometer

  8. Het zakje gist over de vloeistof uitgieten

  9. Sluit de emmmer en roer na 30 min de gist goed door de vloeistof (blijft de gist hier 30 min boven op de vloeistof liggen met de emmer open? Hoe zit het dan met oxidatie?)

  10. De gisting duurt ongeveer 7-10 dagen ( Geen verschill tussen hoofdgisting en nagisting?)

  11. Controleer na 7 dagen het S.G.

  12. Als het S.G. tussen 1007 en 1010 is, ga over naar bottelen (anders langer laten gisten)

  13. Reinig de lege bierflessen en doe in elk flesje de juiste hoeveelheid suiker voor nagisting op fles: 7g/l (Zij doen de suiker rechtstreeks in het flesje. Is dit een goede mannier om het zo te doen? Ik lees dat over het algemeen overgeheveld wordt en dan de suiker wordt opgelost in water en erbij gegoten. Is het nodig om over te hevelen of kan ik dit doen zoals zij voorschrijven omdat ik geen 2de emmer heb? Het overhevel process snap ik niet volledig)

  14. Sluit de flesjes en zet ze op kamertemperatuur om de hergisting op gang te brengen

  15. Verhuis ze na 10 dagen naar een koele plek (Hoe koel is een koele plek? 10°C of kouder?

  16. Na ongeveer vier weken kan het bier geproeft worden. Zorg ervoor dat bij het uitschenken de gist op de bodem van de fles niet in beweging komt zodat het bier helder blijft. Als het bier helder is, een mooie vaste schuimkraag heeft, voldoende aroma en hop vrijgeeft en lekker smaakt, is de missie geslaagd.


  Alle tips zijn welkom, alvast bedankt voor de hulp.