Berichten van Lowie

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    <p>Nog niet geproefd... Wat zou ik moeten smaken indien het muis is?


    En indien er een infectie op zit, is er dan niks aan te doen? Eventueel extra sulfiet? Of overhevelen?</p>

    Ok bedankt!


    Nu je toch over zuur bezig bent, daar heb ik ook nog een vraagje over:


    Ik heb nog een tweede, jongere gistingsfles staan met wijn die ik gemaakt heb van druiven uit onze tuin. Wel eetdruiven, maar het is een testje.
    Toen ik deze gisteren overhevelde lag op de bodem een laag rode kristallen.


    Ik veronderstel dat dit zout is van wijnsteenzuur?


    Is dit goed of niet?
    En is deze neerslag het teveel aan zuur, of moet ik nu opnieuw wijnsteenzuur toevoegen?


    Mvg,
    Lowie


    Verstuurd vanaf mijn VTR-L29 met Tapatalk

    Beste,


    Dit jaar ben ik voor het eerst gestart met het maken van rode wijn.

    Voor mijn eerste poging heb ik flessen merlot druivensap gebruikt.


    De gisting verliep zeer goed en de wijn staat nu in een gistingsfles te rijpen.


    Na de gisting is de wijn overgeheveld, dan nog eens 1 maand later.
    De volgende keer dat er overgeheveld moet worden is eind januari.


    Uit nieuwsgierigheid heb ik gisteren even geroken aan de wijn.

    Er zit een nogal muffe, vuile geur aan. Beetje te vergelijken met een mengsel van verbrand plastic en overrijp fruit.


    Is deze wijn bedorven? Of is deze eventueel nog te redden?

    Zou ik nu al proberen over te hevelen, of kan ik toch tot eind januari wachten?


    Alvast bedankt!

    Mvg, Lowie

    Ik sta op het punt om mn cider te bottelen straks. Voor de eerste keer ooit dus best wel spannend.


    Ik ga straks al mn cider in mn brouwemmer overhevelen om mooi mn flessen te kunnen vullen met het vulpijpje.
    Daar voeg ik dan een klein beetje water aan toe waarin ik 80g suiker opgelost heb (voor 10L cider).


    Ik heb ook SafAle F-2 gekocht voor refermentatie op de fles.
    Op de verpakking staat er 2 tot 7g per hl. Dus ik heb in principe maximaal 0,7g nodig die ik eerst rehydrateer met 7g water. Deze oplossing meng ik dan door mn cider. En dan bottelen, plastic stop en kooitje erover en wegleggen tot volgend voorjaar.


    Klopt de beschrijving van wat ik ga doen?
    Hebben jullie nog tips?


    Mvg,
    Lowie


    Verstuurd vanaf mijn VTR-L29 met Tapatalk

    Ok bedankt!


    En voor de hergisting, hoe voeg je dan je F2 en suiker toe? Meng ik dan eerst alles in een brouwemmer net voor het bottelen, of meet je af per fles?


    Mvg, Lowie


    Verstuurd vanaf mijn VTR-L29 met Tapatalk

    <p>Ik ben onlangs ook gestart met cider maken. Vorige week overgeheveld van de brouwemmer naar 2 5L-gistingsflessen.</p>
    <p><br></p>
    <p>De gisting is afgelopen en na een halve dag kon je goed zien dat de cider aan het klaren was (bovenste helft was helder en onderste nog troebel).</p>
    <p><br></p>
    <p>Nu heb ik wel nog enkele vraagjes:</p>
    <p><br></p>
    <p>- hoe vaak moet ik de cider nog overhevelen/hoe lang laten rijpen/wanneer bottelen?</p>
    <p><br></p>
    <p>- de cider is zeer licht van kleur (bijna kleurloos) Ik had eerder een goudgele kleur in gedachten. Zal de kleur nog donkerder worden?</p>
    <p><br></p>
    <p>- de SG zit nu onder de 1000. Ik zou graag hergisten op de fles om een sprankelende cider te krijgen. Hoeveel suiker moet ik toevoegen bij het bottelen?</p>
    <p><br></p>
    <p>- Als ik overhevel tot er geen sediment meer gevormd wordt, bevat de cider dn nog gist om te hergisten op de fles?</p>
    <p><br></p>
    <p>Alvast bedankt!<br>Lowie</p>
    <p><br></p>
    <p>Verstuurd vanaf mijn VTR-L29 met Tapatalk</p>