Berichten van Lowie

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Hey!


    Ik zou graag binnen enkele weken beginnen brouwen, en ben nu al het materiaal aan het verzamelen.


    Na eerdere tips/info heb ik toch besloten om een hevelfilter te maken i.p.v. te filteren met een emmer.


    Wat stellen jullie voor als ontwerp van de hevelfilter?
    Ik ben vooral op zoek naar een filter die niet teveel verlies heeft en makkelijk te gebruiken/onderhouden is.


    En wat is de nodige diameter? Ik kan aan koper geraken van 8, 10 en 12 mm (euro/m: 3.25 - 4 - 4).


    Bedankt!


    Lowie

    De diameter is goed, hoe lang is de koelspiraal?

    Ben hem nog niet gaan halen, maar zou een vorige versie zijn van deze koelspiraal


    Volgens de website is deze geschikt voor 20 liter te koelen. Ben ook niet direct van plan om meer dan 20 in 1 keer te brouwen, zat gewoon wat in met het feit dat de diameter van m'n ketel 2x de diameter is van de spiraal (37cm en 20cm). Maar als jij zegt dat dat ok is ben ik tevreden ;-)

    Dat is een goede ketel waar je heel lang plezier aan gaat hebben. Hoeveel liter is die? 60? Meteen wel groot genoeg om een stevig brouwseltje in te maken :-)


    Ga je hem zowel voor het maischen als het koken gebruiken?

    Ja denk dat deze 60 liter zal zijn. Ben wel van plan om te beginnen met het brouwen van 20 liter. Dan zien we wel verder.


    Ik ben inderdaad van plan om de ketel zowel voor maischen als koken te gebruiken. Na het maischen zou ik dan de inhoud overscheppen in een filteremmer (ik heb nog een gistingsemmer van 30L liggen die ik ga ombouwen door een extra doorboord emmertje erin te monteren). Daarna kan de wort terug in de ketel.


    Nu vroeg ik me af of het filteremmer-idee een goede keuze is. Ik zou ook een javal-hevelfilter kunnen maken maar aangezien ik al beschik over de emmer misschien eerst eens zo proberen?


    En ik had al contact met iemand die een koelspiraal had die ik kon overkopen. diameter is 20 cm. Zal deze krachtig genoeg zijn om mijn ketel van diameter 37 mee te koelen, of maak ik beter zelf een groter model?


    Mvg,

    Lowie

    Van waar ben je Lowie ? Ik heb hier misschien nog een koelspiraal liggen. Onlangs ook op dit forum overgekocht en dacht dat ik in combinatie met mijn andere koelspiraal sneller zou kunnen koelen. Maar heb gemerkt dat de efficiëntie van 1 koelspiraal goed genoeg is.

    Dus je mag deze wel overnemen als je interesse hebt? Het enigste wat je nog moet kopen is de juiste Gardena koppelingen.

    Hey Guido,


    Ik ben van Jabbeke, maar studeer in Gent.
    Zojuist heb ik je nog een priveberichtje gestuurd!


    Mvg,
    Lowie

    Geen aluminium kopen, niet dat het niet mag zelle maar kijk eens bij deze leverancier voor goedkopere kookketels uit RVS :

    https://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpan33liter

    Ok, die kunnen NIET op inductievuren, maar voor een gasvuur meer als goed genoeg. En de kost is ook niet zo groot.

    Oeps ik was verkeerd, het is die dat ik ga kopen! Dacht dat het aluminium was ;-)


    Is mijn beschrijving voor de rest OK, of mis ik nog zaken?

    Ik ben wat aan het kijken om materiaal aan te schaffen, maar ken nog niet alle processen/stappen van het biermaken.
    Daarvoor ga ik mij nog wat verder moeten inlezen.

    Ik ben dus van plan om volgend materiaal aan te kopen:


    - Gasvuur

    - Alu kookpan van 33 liter


    Dus in de 33L-ketel zou ik eerst maischen, en daarna met een hevelfilter of filteremmer de wort overbrengen in een gistingsemmer van 30 liter.
    Na spoelen van de kookpan zou deze dan dienst doen als kookketel. 2 kookpotten laat mijn (studenten)budget momenteel niet toe... Ik hoop dat als ik het overhevelen heel voorzichtig doe ik oxidatie redelijk goed kan vermijden?


    Ik zou ook een dompelkoeler willen maken. Daarvoor heb ik 5m roodkoper van 10mm op het oog. Is deze diameter groot genoeg om 20-30 liter te koelen aan een aanvaardbaar tempo?


    Mis ik nog ergens een belangrijke stap, of zit ik met dit materiaal al redelijk goed?


    Mvg,

    Lowie

    Ok bedankt voor de info!


    Zal toch dan toch gewoon een kookpot van 33L aanschaffen en een gasvuurtje.
    Is het mogelijk om na het maischen de warme vloeistof met behulp van een javal hevelfilter eerst in een brouwemmer over te hevelen, de kookpot uit te spoelen en dan opnieuw de vloeistof in de kookpot te doen?


    Of maak ik de kans op besmetting hier te groot en ga ik beter direct voor 2 kookpotten?

    Ik had ergens gelezen dat je, nadat je zo'n brew-in-bag zak in je ketel had gedaan, je de ketel niet meer op het vuur mocht zetten? Hoe kan je dan je maischschema volgen?


    Ben sowieso van plan om buiten onder de carport te brouwen op een gasinstallatie, dus eventueel kan een katrol mij wel helpen om die zak er uit te halen; ;-)

    Hey!


    Ik ben Lowie, student industrieel ingenieur in de biowetenschappen - voedingsindustrie.

    Vorig jaar maakte ik mijn eerste cider en wijn, dit jaar heb ik zelfs wijnstokken aangeplant in de tuin.


    Ik ben tijdens mijn studies enorm geïnteresseerd geraakt in alles wat te maken heeft met het zelf maken van voeding/dranken.


    Nu zou ik dit jaar graag eens een biertje brouwen.

    Ik beschik al over het meeste nodige materiaal zoals brouwemmers/gistingsflessen, reinigingsmateriaal, sg meter,...


    Een schrootmolen heb ik echter (nog) niet. Voordat ik een zou kopen wil ik kijken of het brouwen iets voor mij is.


    Ik vroeg me af of er iemand regio Brugge (ik ben van Jabbeke) zo'n molen heeft, waarbij ik eens mijn mout mag gaan malen.

    Of nog beter, iemand die mij het proces van biermaken wil leren/helpen uitvoeren?


    Alle hulp/tips zijn meer dan welkom!


    Met vriendelijke groeten,

    Lowie

    Eind 2019 heb ik een poging gedaan om rode wijn te maken uit druiven.

    Deze staat nu nog in de gistingsflessen, en is regelmatig overgeheveld. Nu hevel ik om de 3 maand nog over.


    Wanneer kan deze wijn op fles?

    Klopt het dat als de wijn gemaakt is in oktober deze pas na de zomer van 2020 gebotteld kan worden? Of toch vroeger/later?


    Mvg,

    Lowie

    Ok bedankt!


    Nu je toch over zuur bezig bent, daar heb ik ook nog een vraagje over:


    Ik heb nog een tweede, jongere gistingsfles staan met wijn die ik gemaakt heb van druiven uit onze tuin. Wel eetdruiven, maar het is een testje.
    Toen ik deze gisteren overhevelde lag op de bodem een laag rode kristallen.


    Ik veronderstel dat dit zout is van wijnsteenzuur?


    Is dit goed of niet?
    En is deze neerslag het teveel aan zuur, of moet ik nu opnieuw wijnsteenzuur toevoegen?


    Mvg,
    Lowie


    Verstuurd vanaf mijn VTR-L29 met Tapatalk

    Beste,


    Dit jaar ben ik voor het eerst gestart met het maken van rode wijn.

    Voor mijn eerste poging heb ik flessen merlot druivensap gebruikt.


    De gisting verliep zeer goed en de wijn staat nu in een gistingsfles te rijpen.


    Na de gisting is de wijn overgeheveld, dan nog eens 1 maand later.
    De volgende keer dat er overgeheveld moet worden is eind januari.


    Uit nieuwsgierigheid heb ik gisteren even geroken aan de wijn.

    Er zit een nogal muffe, vuile geur aan. Beetje te vergelijken met een mengsel van verbrand plastic en overrijp fruit.


    Is deze wijn bedorven? Of is deze eventueel nog te redden?

    Zou ik nu al proberen over te hevelen, of kan ik toch tot eind januari wachten?


    Alvast bedankt!

    Mvg, Lowie

    Ik sta op het punt om mn cider te bottelen straks. Voor de eerste keer ooit dus best wel spannend.


    Ik ga straks al mn cider in mn brouwemmer overhevelen om mooi mn flessen te kunnen vullen met het vulpijpje.
    Daar voeg ik dan een klein beetje water aan toe waarin ik 80g suiker opgelost heb (voor 10L cider).


    Ik heb ook SafAle F-2 gekocht voor refermentatie op de fles.
    Op de verpakking staat er 2 tot 7g per hl. Dus ik heb in principe maximaal 0,7g nodig die ik eerst rehydrateer met 7g water. Deze oplossing meng ik dan door mn cider. En dan bottelen, plastic stop en kooitje erover en wegleggen tot volgend voorjaar.


    Klopt de beschrijving van wat ik ga doen?
    Hebben jullie nog tips?


    Mvg,
    Lowie


    Verstuurd vanaf mijn VTR-L29 met Tapatalk

    <p>Ik ben onlangs ook gestart met cider maken. Vorige week overgeheveld van de brouwemmer naar 2 5L-gistingsflessen.</p>
    <p><br></p>
    <p>De gisting is afgelopen en na een halve dag kon je goed zien dat de cider aan het klaren was (bovenste helft was helder en onderste nog troebel).</p>
    <p><br></p>
    <p>Nu heb ik wel nog enkele vraagjes:</p>
    <p><br></p>
    <p>- hoe vaak moet ik de cider nog overhevelen/hoe lang laten rijpen/wanneer bottelen?</p>
    <p><br></p>
    <p>- de cider is zeer licht van kleur (bijna kleurloos) Ik had eerder een goudgele kleur in gedachten. Zal de kleur nog donkerder worden?</p>
    <p><br></p>
    <p>- de SG zit nu onder de 1000. Ik zou graag hergisten op de fles om een sprankelende cider te krijgen. Hoeveel suiker moet ik toevoegen bij het bottelen?</p>
    <p><br></p>
    <p>- Als ik overhevel tot er geen sediment meer gevormd wordt, bevat de cider dn nog gist om te hergisten op de fles?</p>
    <p><br></p>
    <p>Alvast bedankt!<br>Lowie</p>
    <p><br></p>
    <p>Verstuurd vanaf mijn VTR-L29 met Tapatalk</p>