Berichten van wimdm

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik kom normaal ook, 1 persoon maar ik drink voor 3. 🍻

  Lap dan moeten we nog meer bier meebrengen, misschien moeten we vlug dan nog wat extra brouwen :rolling_on_the_floor_laughing:

  Maar ik kom ook alléén als het door de mannen in kostuum in Brussel wordt toegelaten.

  Zou eventueel ook een tent meebrengen want met al dat bier drinken is het misschien niet verstandig om daarna met de auto naar huis te rijden.

  Als je je gistkast in een tuinhuis hebt staan dan zijn die pelterelementen niet van nut volgens mij. Die kunnen maar een bepaald aantal graden koelen aan de hand van je omgevingstemperatuur.

  Misschien heb je wel gelijk maar in het filmpje waar ik naar verwees doet de man op een gegeven moment waterdruppels bevriezen met één enkel Peltier element van ongeveer 3 op 3 cm in een omgevingstemperatuur van ongeveer 20°C.

  Zelf heb ik geen ervaring met Peltier elementen maar ik was daar wel al eens een interessant filmpje van tegengekomen.

  Maar of het met die modules zou lukken daar heb ik mijn twijfels over? Je kan in ieder geval zoals Walter al heeft gezegd het eerst eens proberen met Kokend water.

  Het idee lijkt me misschien ook toepasbaar om de temperatuur van je wort in je gistvat te controleren omdat je er zowel mee kan opwarmen als afkoelen gewoon door de stroomrichting te keren.:thinking_face:

  Maar zoals in een ander onderwerp al uitgebreid is besproken moet je sinds 1 juli opletten als je dingen besteld bij Ali want er kunnen nog extra kosten worden aangerekend door de lokale Post.

  Nou de zending van Banggood met “tax included” is niet ingeklaard en heb ik gewoon ontvangen zonder extra kosten in mijn bus.

  Dus dat lijkt ook wel goed te zitten gelukkig.


  Nu is er dus nog een spookzending (geen idee wat dat is, heb niks meer besteld zover ik weet) onderweg…

  Ik heb vroeger wel eens negatieve ervaring gehad met Banggood maar als ze nu in regel zijn met de nieuwe EU regels dan wil ik het misschien nog wel eens proberen.

  Ik heb ondertussen nog enkele bestellingen gedaan via Amazon.de en alles zou vanuit Duitsland worden verstuurd dus verwacht ik daar ook geen problemen mee. De prijzen waren iets duurder dan bij Ali maar ik wou geen risico's nemen omdat het voor mij nog steeds niet duidelijk is bij Ali.

  Je maakt gewoon het recept voor bv 20L. Dan breng je het volume omlaag bv 16L met het vinkje aanpassen uit.

  Die optie heb je in Brewfather ook als je het batchvolume in je apparatuurprofiel aanpast dan krijg je de vraag 'Wil je het recept schalen? Kies dan voor 'Nee'.

  Wat ik me dan wel afvraag is welk water gebruik je om aan te vullen in je gistvat? Demi of kraantjeswater en pas je dan ook de PH aan?

  Voel je niet aangesproken, mijn opmerking was in het algemeen. Elk bier oxideert en dat begint al tijdens het brouwen. Snel genoeg drinken dus of niet te veel brouwen.

  Sorry maar ik dacht inderdaad dat het over mij ging. Ik drink meestal mijn eigen bier op binnen de 6 maanden dus heb ik het inderdaad daarom nog niet kunnen ervaren. Ik zal eens proberen om een biertje wat langer te laten staan maar dat wordt een zeer moeilijke opdracht :grinning_face_with_sweat:

  Ik maak mijn stoofvlees alleen met het beste bier, meestal Rochefort 10 of Westmalle Tripel.

  Je kan geen topeten maken met slechte wijn of geoxideerd bier.

  Ik zei wel bier dat niet naar mijn zin is! Daar bedoel ik niet geoxideerd, beter nog ik heb nog geen enkel bier gebrouwen dat last had van oxidatie (ik ga wel hout vasthouden nu :crossed_fingers:).

  En zelfs de beste koks gebruiken niet hun beste wijn in hun gerechten, nee die drinken ze liever zelf op :wine_glass:

  Heb verleden week een artikel gelezen dat het bier langer zijn aroma's zou bewaren bij een hopstand in plaats van koud hoppen

  De enige keer dat ik koud hoppen heb toegepast was in een witbier en dit heb ik toevallig een paar dagen terug nog eens gedronken. Het was gebotteld ergens in september 2020 en ik vond de smaak toch nog net hetzelfde. Maar misschien bedoelen ze op een nog langere periode? Mocht je het artikel terugvinden mag je het altijd posten :thumbs_up:

  Jazeker en dat werkt ook. Is niet ideaal maar valt te doen. Bij 5C is bij mij een paar maanden geen probleem. Ik was de gist dan wel ff. Bij een actieve schuimer kan je wat gist van bovenaf nemen (bv K97) Anders de dunne slurrie die achterblijft in een steriel potje scheppen, afkoelen, laten bezinken, afgieten en wassen om de eiwitten etc kwijt te raken.. Idealiter bewaar je kleine hoeveelheden van een verse starter….

  Maar ik vind het ook zonde om slurries van korrelgisten in de gootsteen te gieten:smiling_face_with_smiling_eyes:. Sommige heb ik zonder problemen al 3 maal gebruikt.

  Ik vind dit toch wel allemaal veel moeite zeker als je ziet hoeveel een zakje korrelgist maar kost.

  Voor de vloeibare gist kan ik het nog begrijpen die zijn veel duurder.

  Bij mijn laatste Strong blond heb ik ook 2% Cara 120 (EBC120) samen met 2% Carabelge (EBC35) gebruikt en zat toen ook maar aan EBC 12.2 wat een goudblond kleur geeft als eindresultaat net als deze Paljas.

  Bij Ali kan ik niet juist zeggen of de prijzen zijn gestegen maar ik merkte wel op dat er nu bij staat dat de taksen worden verrekend bij de betaling  alléén zie ik er niks bijkomen als ik wil afrekenen.


  Hun gratis verzending klopt dus ook al niet :frowning_face: Dus is het nog steeds niet echt duidelijk bij Ali. Nog maar wat afwachten dus.

  Ik vrees dat Hanske toch wel wat te optimistisch was want de meeste zijn zeer tevreden over hun Brew Monk dus zal je deze niet zo snel op de 2de hands markt vinden.

  De Easybrew is waarschijnlijk wel evengoed maar er zijn zeer veel leveringsproblemen geweest met dit toestel. Bij Braumarkt zijn er zeer veel mensen die daar meer dan 6 maanden op moeten hebben wachten. Vele hebben zelfs hun bestelling geannuleerd en hun geld terug gevraagd en dat liep ook niet zo vlot. Nu zou deze wel in voorraad zijn maar Braumarkt heeft niet zo een goede reputatie de laatste tijd.

  Ik gebruik ook een brew monk 30 vooral omdat ik niet veel plaats heb maar ben daar super tevreden over. En mijn wort gaat zonder problemen wel zeer helder naar het gistvat.

  Gewoon wat meer geduld hebben na het koelen tot alles naar de bodem is gezakt. :winking_face:

  Zeker niet te lang wachten want ik had ook een kersenboom en tegen dat de kersen rijp waren werd die op geen tijd leeg geroofd door een zwerm vogels en bleef ik enkel nog met de pitjes op de grond achter.

  De contacttijd van Starsan is 60 seconden. Dompel jij je handen dan een minuut in Starsan?

  Ik denk dat voor je handen alcohol van 70% beter werkt. Niet onderdompelen natuurlijk. 😁

  Ik benevel mijn handen met een plantenspuit gevuld met Starsan en daarna vrij ik enkele keren door mijn handen. Dit doe ik trouwens zeer regelmatig als ik aan het brouwen of bottelen ben. Beter voorkomen dan genezen zeg ik altijd.

  Zoals springerke zegt met starsan je handen desinfecteren en het buisje zo monteren. Ik heb ooit eens in mijn gistvat het hulpstuk van de hevelfilter aan de rand vast te maken er in laten vallen en omdat ik anders handen te kort kwam om te kunnen bottelen ben ik op deze manier opzoek gegaan naar dat stuk en het bier heeft daar totaal geen last van gehad en was zeker niet te proeven.

  Hoe groter de fles hoe stabieler de rijping. Heb een paar maand geleden nog eens een sterke blonde open gedaan van 1,5 liter, wel daar was echt nog niks aan, zijn 0,75 cl broertjes hadden al een kleine neerwaartse curve qua frisheid/oxidatie, dus er zit wel degelijk verschil op qua volume tov rijping.

  Is dit ook niet zo met wijn? In een 3 Liter fles blijft die ook langer goed t.o.v. een 0,75 L fles.

  Ik denk dat dit, zoals geertt al heeft aangegeven, te maken heeft dat de hoeveelheid kop-ruimte in verhouding met bier in een 3 L fles kleiner is dan in kleinere flessen (bv 0,33L).

  Ik heb toch wel een andere ervaring, als mijn spoelwater te koud is (<65°C) heb ik een veel lager maisch rendement.

  Daarom recentelijk mijn methode voor het spoelen aangepast (kortere leidingen + hogere temperatuur van het spoelwater > 85°C) en mijn maisch rendement is nu toch wel een stuk hoger. :thinking_face:

  Op zich geen slecht idee, weet je of je dat in (bijna) kokend wort kan gebruiken ?

  Dat lijkt me geen goed idee want de maatbeker is van kunstof en ik denk niet dat deze tegen die hoge temperaturen zal kunnen.

  Daarnaast moet je dan wel het SG gaan herberekenen want op hoger temperaturen heb je niet dezelfde waarde als op 20°C.

  Er bestaan daar wel hulp programma's voor bv in Brewfather of ook in Brouwhulp:

  Ik heb daar eens een filmpje van gezien op youtube en heb toch zo wat mijn bedenkingen dat dit minder blootstelling aan zuurstof heeft? En volgens dat filmpje heb je ook redelijk veel verlies.

  Maar het kan natuurlijk ook aan de persoon in dat filmpje liggen?

  Voor iemand zoals ik die max 65 flessen (33 cl) moeten vullen per brouw is dit toch een te dure investering denk ik?

  Ik heb ook 2 hydro - en refractometers. Deze meetinstrumenten zijn onmisbaar bij het brouwen dus kan je maar beter een reserve hebben voor tegen dat er één stuk gaat. Kost dan wel iets meer maar bezorgt je toch heel wat minder stress als er iets verkeerd gaat.