Berichten van wimdm

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Tot zo ver de theorie hé.😉 Je spreekt dan over Belgische hop. Maar er komt wel meer hop uit het buitenland dan uit België. Ik heb deze zaden al gevonden in een zakje Amarillo en dat was toen nog een exclusieve Amerikaanse hop. Citra is trouwens ook een Amerikaanse hop.

  Maar nu komt de vraag, Wie zegt er dat er in pellets geen vermalen zaadjes zitten? :/ 😉

  De schuimhoudbaarheid in het verhaal zal ook wel bepaald worden door de hoeveelheid zaadjes veronderstel ik. Als ik zo kijk naar René zijn foto, die van het wort uiteraard, denk ik niet dat dat zo een probleem zal geven.

  Op de website van Departement van Landbouw & visserij spreken ze van zaadloze hop en daar verwijzen ze naar deze Europese wetgeving ivm met de hopproductie. Daarin noemen ze zaadloze hop hop die minder dan %2 zaden bevat maar ik kan nergens terugvinden of dit ook geld voor hop die gebruikt wordt in bier. Bij 't Hoppecruyt waren ze daar toch redelijk zeker van dat dit niet mag volgens de Belgische wetgeving. Maar aangezien ik dit nergens kan terugvinden hebben ze me daar misschien blaasjes wijsgemaakt :/

  Het was anders toch wel een zeer interessant bezoek en eigenlijk echt wel een aanrader.

  Ik probeer enkel te brouwen als er niemand thuis is dus moet ik zeker niet rekenen op bevoorrading :crying_face: , (Ik was misschien beter prof-wielrenner geworden :beaming_face_with_smiling_eyes: )

  Maar die extra tijd gebruik ik ook wel om ondertussen de moutpijp, filterschijven spoelwaterketel, ... te reinigen. Daarnaast zit er in al mijn bieren hoofdzakelijk pilsmout dus nog een reden om bij die min. 60 min te blijven.

  Ik ben dit eens gaan opzoeken in de cursus 'Beer: the science of brewing' van de KU Leuven en ivm de beste kooktijd verwijzen ze naar deze site. Daar kan je onderstaande tekst terug vinden waaruit blijkt dat het vooral bij gebruik van Pilsner mout belangrijk is om minstens 60 min te koken.

  Control for DMS

  DMS (dimethyl sulfide) is a chemical that produces off flavors and aromas in beer. Primarily DMS is detected on the palate as cooked corn or cabbage. That’s the bad news. The good news is that DMS is easy to avoid by boiling your wort. Caused by the heating of a chemical that naturally occurs in malt, SMM (S-methyl methionine), DMS is highly volatile, meaning it is easily expelled through the action of boiling so long as you DO NOT COVER YOUR POT. Another thing to note is that Pilsner-type malts contain eight times the SMM as other more modified malts such as pale malt. So any beer with a large portion of Pilsner malt (pilsner, saison, cream ale, weizen, etc.) should be boiled at least 60 minutes. If achieving a rigorous boil is difficult or chilling rapidly (within 30-40 minutes) is difficult, employ a 90-minute boil to drive off as much DMS as possible. Also, if you tend to worry a lot, or have had DMS issues in the past with pilsner malt, boil for 90 minutes to be safe. Pale ale malts like US-2row, Maris Otter, California Select etc. are more modified (kilned longer) than Pilsner and only need to be boiled 45 minutes to drive off DMS. If darker malts, like Munich or Vienna, or dark specialty grains are used, even shorter boiling times can be used. How short? Few have dared to find out, but below is a recipe for “30 minute American Brown Ale” that proves a 30-minute boil can be done successfully without the flaw of DMS.


  Zelf ga ik ook nooit onder die 60 min en na het lezen van bovenstaande ga ik dit zeker zo blijven doen.

  Ik heb toch iets gevonden over hop met zaad:

  De hopplant
  www.allesoverbier.be

  Dus mannelijke planten zijn toch verboden in een straal van 5 km rond een kwekerij en het is verplicht om ze te vernietigen.

  Verder zorgen de zaden ook voor een hardere bitterheid.

  Dat opkweken zal wel lukken echter hieruit ga je dan een kruising krijgen van citra met een (meestal) wilde hopplant dewelke voor de bevruchting heeft gezorgd.

  Bovendien kan deze plant dan vrouwelijk of mannelijk (verboden in Belgie ?) zijn.

  Mannelijke planten zijn in België niet verboden want ze hebben ze nodig om te kweken of om nieuwe soorten te maken. Maar bij 't Hoppecruyt gaan ze wel regelmatig de buurt af om alle wilde mannelijke planten te gaan vernietigen, zij spreken zelf van castreren.

  De zaden hebben wel degelijk een negatieve invloed op het schuim op het bier. Het is eigenlijk verboden om bevruchte hop (dus met zaden) te gebruiken voor het brouwen van bier in België. Dit is nog een wet die dateert vanuit de tijd van Napoleon. Deze info heb ik gekregen tijdens een bezoek aan 't Hoppecruyt.

  Een link naar die wet kan ik niet direct terug vinden.

  In Engeland willen ze geen schuim op hun bier vandaar dat het bij hen wel mag. ^^

  Lijkt eerder op korianderzaad? Maar inderdaad als het zaad is van de hopbellen dan zal het zeker geen hop van goeie kwaliteit geweest zijn. Ik dacht zelfs dat dit in België verboden was?

  Ik denk dat jullie deze discussies beter op het NL forum voeren want wij als Belgen kunnen ons er beter niet mee bemoeien we hebben zo wel genoeg met onze eigen problemen. Dus laten we het hier maar beter over het bier brouwen hebben.

  Ze zijn makkelijk bij je allereerste botteldagen omdat het een handeling minder is als er zoveel nieuw op je afkomt. Bolletje in het flesje en klaar. Maar omgerekend is het idd gewoon heeele dure suiker 😉.

  Tijd kost ook geld 8o

  Die van mij zijn nog steeds restanten van dit experiment.


  Ter info ik heb dit snel eens uitgerekend: er zitten ong. 667 in een zak van 1 Kg en deze zak kost € 20,10

  Dus dat is ongeveer € 0,03 per 33 cl flesje.

  Ongeveer de prijs van een kroonkurk als je deze per 1000 stuks besteld (bij de meeste leveranciers, ik weet je kan ze zeker goedkoper vinden).

  Neem nu dat je er een minuut mee kan winnen dan is dit ongeveer 11 uren. Geen idee hoeveel jullie per uur verdienen maar in mijn geval kan ik daar zeer veel van die carbonation drops voor kopen :D


  Maar zoals ik al zei ik ga ze toch niet meer kopen, gewone suiker is niet alléén goedkoper maar werkt nog het beste.

  Indien hij het eind SG met een refractometer heeft gemeten dan moet deze nog worden omgerekend en dan kom ik uit op een eind SG van 1.008.

  Ik heb ook al vaak carbonation drops gebruikt en zelfs verschillende soorten. Met de laatste (van BMS) die ik nu gebruik heb ik toch ook al biertjes gehad die volledig waren vergist (zelfs enkel puntjes lager dan berekend) en die hebben ook een zeer stevige schuimkraag, maar zeker geen gushers!

  Het schuim komt gewoon zeer traag uit het flesje maar het lijkt erop dat dit maar blijft duren. Ik moet dan wel heel voorzichtig uitschenken om geen halve pint schuim te hebben.

  Ik had een zak van 1 Kg gekocht maar als deze op zijn ga ik ze zeker niet meer kopen.

  maar dan moet je toch eerst het waterslot wegnemen voor je die bout kan plaatsen en zo trek je ook lucht aan , dan kan je gewoon een silicone dop plaatsen zonder gat , of zie ik iets over het hoofd

  Ik denk dat de hoeveelheid lucht die er in kan gaan tijdens het verwijderen van je waterslot en het plaatsen van je bout wel zeer miniem zal zijn, dit doe je toch binnen enkele seconden? Tenzij je tussen door eerst een biertje open trekt ^^

  Maar de laatste tijd gebruikt ik nu ook het 3 flessen systeem van HermanH en ik gebruik 3x 0,5 L flessen in de hoop dat dit voldoende is voor de coldcrash. Dit laatste nog niet kunnen uittesten maar de biertjes waar ik dit bij heb gebruikt waren tot nu toe prima.

  Ik heb de W34/70 eerst op 12°C laten vergisten en na 4 dagen was de hoofdgisting toch al zo goed als afgelopen maar ik heb deze dan toch een 14 dagen zo gelaten en vervolgens nog eens 14 dagen op 14°C. Daarna nog eens 8 dagen op 4°C en dan gebotteld.

  :saint: Ik was ook vergeten mijn ventilator terug te installeren, ik had deze, om mijn koelkast eens grondig te reinigingen, eruit gehaald en daarna vergeten terug te plaatsen. Hopelijk zal dit wat meer helpen om de temperatuur nog lager te krijgen, maar vanaf morgen voorspellen ze terug weer lagere temperaturen :folded_hands: :crossed_fingers:

  Ja eigenlijk is de zomer niet zo'n goed idee om een pilsje te brouwen daar je met die grote temperatuur verschillen zit.

  Op dit moment ben ik bezig met de cold crash van een Sterke blonde en mijn koelkast blijft ook hangen op 7°C terwijl ik anders zonder problemen aan 4°C geraak. Mijn koelkast staat ook in mijn tuinhuis en daar is de temperatuur nu ook rond de 31°C.

  Het brouwen kroop me ineens in de aderen en moest en ging brouwen , en is een bier die ik presenteer op het laatst van het VHM , dus komt het niet zo nauw :D

  Eindigen met een pils :/ Ik doe meestal net het omgekeerde het zwaardere houden tot het laatste ;)

  Zelf heb ik nog maar éénmaal een pils geprobeerd en moet eerlijk toegeven dat ik redelijk ontevreden was met het resultaat.

  Het was ook met de W34/70 (3 pakjes voor 21 L) op 12°C, 85% pilsmout en 15% Carapils. IBU was 32 (enkel Saaz) en achteraf gezien mocht dit zeker een flink pak hoger.

  Als ik de foto's bekijk dan gaat het hier vermoedelijk over het oudere model. De huidige versie heeft een transparante circulatiepijp en een gekantelde display.

  Zoals Walter al zei kan je beter iets meer geven voor een recenter model en met dergelijke service na verkoop.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue