Berichten van wimdm

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  De gegevens die ze je hebben doorgestuurd kan je ook terugvinden op de link die ik je heb doorgestuurd.

  Dit zijn de gegevens voor Diets-Heur:


  De PH is daar zelfs hoger nl 7,32 en die kan je in Brewfather ook ingeven ipv te laten berekeken.

  Maar zelf meet ik de PH ook nog eens na want de opgegeven waarde klopt niet altijd met wat er uit de kraan komt.

  Hier net hetzelfde als Walter, ik heb al meer dan 20 biertjes gebrouwen met mijn brewmonk 30L en nog geen enkele keer aanbrand problemen gehad dus ik vermoed ook dat er eerder een technisch probleem is? Misschien zoals Pepito hier al heeft gezegd een probleem dat deze altijd het maximum vermogen gebruikt?

  Voor alle Pietjes ongeduld hier (en daar hoor ik ook bij) een tip. Stap over op kegs, carboniseer geforceerd, dan hoef je geen weken te wachten. Kost even een paar euro´s maar dan heb je ook wat :rolling_on_the_floor_laughing::rolling_on_the_floor_laughing::rolling_on_the_floor_laughing::face_with_tears_of_joy::face_with_tears_of_joy::face_with_tears_of_joy:

  Wel wat moeilijk om kegs te gaan uitdelen aan vrienden en familie zeker ze nu niet op bezoek mogen komen :beaming_face_with_smiling_eyes:

  De laatste tijd lukt het me toch al wat beter om er af te blijven. Gewoon zorgen dat je voldoende ander gebrouwen bier in huis hebt dat helpt ook :grinning_face_with_smiling_eyes:

  Maar om terug te komen op het bottelsuiker probleem, je kan eventueel ook gewoon de kroonkurk heel lichtjes kunnen oplichten zonder dat die van het flesje komt en als je dan een lichte sis hoort dan mag je er vanuit gaan dat daar wel bottelsuiker in zat. Hoor je totaal geen gas ontsnappen dan zou ik zoals Walter al had voorgesteld er toch nog extra suiker in ieder flesje doen.

  Een andere tip als je een muntstuk (bv 5 eurocent) bovenop de kroonkurk legt dan kan je deze eraf halen zonder te beschadigen en kan je ze dus opnieuw gebruiken.

  Ik heb eigenlijk het exact tegenovergestelde probleem : flesjes teveel. Doorheen de jaren heb ik een hele lading flesjes verzameld en nu moet ik ermee naar de glasbak. De supermarkten nemen ze niet meer aan (al geprobeerd).

  De beste tip die ik kan geven voor nieuwe flesjes is een bak 33cl'ers te kopen, leeg te drinken en te reinigen. Je hebt dan meteen ook een plek om de flesjes in op te slaan.

  Wat ik ook vaak doe is de etiketten losweken en bewaren, als ik dan een flesje wil terugbrengen (bv. beschadigd) dan kleef ik die originele etiketten er terug op en worden ze wel aanvaard. :thumbs_up:

  Die geur is totaal geen probleem voor je bier want die komt al uit het vat. Het bewijst dat je vergistingskast zeer goed afsluit en de bedoeling van je waterslot is om te vermijden dat er lucht in je gistingsvat geraakt.

  De reden van die groene appelsmaak zal wel van ergens anders komen maar om daar op te kunnen antwoorden zal je wat meer info over dat bier moeten geven.

  Yup, ik heb 2 ketels op inductie . De maischketel zit lekker ingepakt. De armen uitgeknipt, spanband eromheen

  Scheelt wel bij het vasthouden vd temperatuur

  Is hier al eens gepost, alu kant naar binnen of 2 lagen maken

  https://www.decathlon.nl/p/sch…-13259?mc=5591048&c=GRIJS

  Ik ga toch liever voor de brewmonk versie, ben niet zo goed in knippen, plakken en naaien. Ben ook niet overtuigd dat dit bestand is tegen die hoge temperaturen? Volgens de omschrijving bestaat dit uit polyetheen (LDPE of HDPE?) en ik dacht dat dit belast kan worden tot een temperatuur van 70° Celsius voor LDPE en 90°C voor HDPE dus om die er dan te moeten afhalen bij het koken zie ik minder zitten.

  Ik gebruik ook al meer dan een jaar een Brewmonk 30L en heb ook nog nooit aanbrand problemen gehad.

  Maischen doe ik altijd op 1800W en koken meestal op 2200W.

  Misschien ligt het inderdaad aan te fijn schroten? Ik gebruiken deze moutmolen en stel die in op 1,4 mm.

  En als ik veel vlokken gebruik dan doe ik er meestal rijsthulzen bij.

  Op het einde heb ik ook wel wat aanslag op de bodem maar die gaat er zeer gemakkelijk af met enzybrew-10 en eventuele kalkresten haal ik weg met een beetje azijn.

  Op de gilde hebben we ze alle 3 de types en echt de Eco-matic is de minst performante van alle 3 De veer daar van echt veel te zwalk! Dan is dat RVS van Ali stukken beter

  Ik heb waarschijnlijk geluk met de Eco-matic versie want die gaat bij mij super, zelfs met dikke suikersiroop, maar de Ali versie daar heb ik dan pech want die gaat voor geen meter het is wel niet een RVS versie. Zelf het instellen van de juiste hoeveelheid gaat zeer stroef. Als de 2de eco-matic die ik heb besteld even goed gaat dan gaat de Ali versie naar de vuilbak denk ik.

  Ik gebruik alleen Westmalle flesjes, super sterk en toevallig is de Tripel een van mijn favorieten. Ik kocht die vroeger per bak en leverde die nooit in. Na 20 bakken (en zoveel jaren later) lever ik wat bijkomt toch terug in. Je kan geen leeggoed blijven sparen. Ik heb nu 10 lege bakken staan, moet dringend meer gaan brouwen. 🤔

  of minder drinken :grinning_face_with_sweat:


  Maar hier idem ik drink zeer graag Ename Tripel en heb daar nu ook al zo'n 7 lege bakken van staan omdat ik het leeggoed nooit heb terug gebracht. Daar ik af en toe ook bier weg geef, en de flesjes soms niet terug krijg, koop ik nog regelmatig een ander biertje en meestal ook in steinie flesjes om wat aan te vullen.

  De siroop gewoon meer verdunnen, ik voeg altijd water bij tot ik rond de 5 ml zit bij mijn gele spuit, de RVS-versie heeft een inhoud van 10 ml, dus daar kan ik ze nog dunner vloeibaar maken, dan echt geen probleem meer met niet terugkerende veer....

  Herman ik gebruik deze voor de bottelgist dat is 0,5 gr F2 gist samen met 125 ml appelsap dus is dit al zeer vloeibaar het is gewoon de kwaliteit van Ali die veel minder is dan die Eco-matic!

  Ik dacht dat René (Springerke) dat ook al eens had opgemerkt maar kan me vergissen.

  En voor een hele scherpe prijs :OK_hand:

  Ik heb me vandaag nog een 2de besteld om mijn bottelgist (gehydrateerd in 125 ml appelsap) te doseren. Ik gebruik nu deze van Ali maar de veer is niet krachtig genoeg waardoor deze niet altijd vanzelf terugkeert. Een paar keer niet opgemerkt dus zal er in enkele flesjes minder bottelgist zitten. Hopelijk nog net genoeg om voldoende CO2 te creëren.

  Ik ben niet meer tot bij de Okay geraakt dus toch maar weer op de gewone manier met de bottelspuit gebotteld en ik had nog wat bottelsuiker over dus deze keer goed uitgerekend/gewogen en ik had ook nog niks gedronken :beaming_face_with_smiling_eyes:.

  Lukt dit ook voor een Cold crash?

  Serge doe je dit zo specifiek voor deze BE-256 gist? Of pas je dit ook toe bij andere gisten? Want ik denk dat 15°C voor sommige misschien iets te laag is om te starten?

  Ik heb deze gist ook al 2x gebruikt voor een Tripel en iedere keer begonnen op 20°C en daarna verhoogt tot max 22°C. Moet wel toegeven dat ik deze wat te fruitig vond misschien omdat ik begonnen was op 20°C?

  Maar het waren toch wel mijn beste Tripels tot nu toe. :OK_hand:


  Misschien kort door de bocht maar komt overeen met wat walter zegt.

  juist die spreadsheet die was ik vergeten. Alléén je begin water zal wel niet kloppen denk ik?

  100ml daar dat 82,5gr suiker aan toevoegen koken en dan 100ml over houden?

  Maar ik denk niet dat het begin water ergens in de formules gebruikt wordt dus maak het niet uit de rest klopt wel denk ik.

  Ik heb ook nog een tijdje zonder koelkast gewerkt en dan gebruikte ik ook bevroren koelelementen (of PET flessen) om de geïmproviseerde koelkast (piepschuimplaten tegen elkaar) rond mijn gistvat koel te houden.

  Dat viel nog redelijk mee, een paar keer per dag de koelelementen vervangen maar inderdaad een koelkast is nu wel een stuk gemakkelijker. Maar af en toe gebruik ik deze nog wel eens.

  Ok maar mijn grijze cellen laten me op dit ogenblik een beetje in de steek dus kan je mij soms zeggen hoeveel ml ik hiervan zou moeten gebruiken per flesje van 33cl als ik ong. 8gr/L bottelsuiker zou willen toevoegen.

  Er staat op de site:

  Boni Selection Rietsuiker siroop 700 ml.

  Ingrediënten: 63 % rietsuiker, water.

  Bij brewfather kan je dit inderdaad toevoegen bij fermentables en dan by Use botteling selecteren.


  Kan/mag je de suiker niet gewoon toevoegen op het moment dat je stopt met koken om het aanbranden te vermijden ?

  Het suiker lost evenzeer op en men zit op dat moment nog op +-100°C.

  Of is iets wat ik over het hoofd zie ?

  Ik voeg de suiker meestal 10 min einde kook toe dan kan ik eventueel de hoeveelheid aanpassen als ik niet aan het gewenste SG zit.

  Het is dan ook geld weggooien als witte kandij i.p.v. witte kristalsuiker gebruikt wordt.

  De enen geeft zijn geld uit aan sigaretten en de andere aan witte kandij :grinning_face_with_smiling_eyes:

  Maar ik heb de indruk dat als je gewone kristal suiker toevoegt bij het koken dat de kans dat deze aan de bodem gaat aanbranden hoger is dan met brokken. Misschien ben ik mis maar daarom gebruik ik liever brokken, je kan het ook horen bij het roeren of deze zijn opgelost.